» »

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest

1 2
3
4 5

Isht ::

Zdi se mi nefer, da bi nekdo, ki si lahko privošči (bistveno dražji) nov električni avto, bil oproščen plačila cestnin, medtem ko tisti, ki zaradi financ drugega kot rabljenih bencinarjev ne moremo imeti, posledično plačujemo še dodatne takse in davke.

To je približno tako, kot da bi bogataše, ki si lahko privoščijo dražjo zdravo prehrano, še dodatno razbremenili davkov, medtem ko bi revne, ki jedo že itak 'poden od podna' poceni hrano, še dodatno obdavčili zaradi 'nezdravega načina življenja'.


Ne, cestnine se morajo pobirati za vsa motorna vozila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Isht ()

Thomas ::

Eh, zaradi te tvoje salamenske pravičnosti naj zdaj damo Kastelicu za en "ABC" 150 milijonov?

Naj se pionirji vozijo toliko časa, dokler ne bo njihova poraba merljiva, zastonj. Potem ko bodo pa pokurili recimo 5% štroma, se pa še tam uvede cestniski tolar.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matako ::

Ja saj saj v Sloveniji (in še kje!) je težava teh sistemov to, da privlačijo parazite, ki tako ali drugače sodelujejo pri uvajanju sistema po načelu "pri sto milijonih se eden ne pozna".
Kdor misli, da si kdo že ne mane rok, je _res_ naiven. In veste kaj? Ko bo odločitev sprejeta, ne boste mogli narediti nič, ampak res nič, da se to ne bo zgodilo. Že tolikokrat videno.
/\/\.K.

OK.d ::

Isht je izjavil:

Vezava cestnin na gorivo je popolnoma nesprejemljiva. Če se gremo neko gledanje v prihodnost, torej da sprejmemo direktivo, ki bo daljnoročna, potem ne moreš ignorirati obrabe cest s strani električnih avtomobilov, saj bo na dolgi rok le-teh vedno več.

Obraba cest pri EKO avtomobilih ni nič manjša, kot pri bencinarjih, in pri cestninah ne gre za 'davek na onesnaževanje', ampak za denar, ki naj bi se porabil za vzdrževanje cest.

ja ob nakupu jim nabijejo davek zaradi premajhnega onesnaževanja okolja in bo stvar rešena;)
LPOK.d

Isht ::

OK.d:
To je popolnoma neumesten komentar.
Električni avtomobili so oz. bodo deležni subvencij pri nakupu, uvedene so davčne olajšave in podobno.

Ne uvidim popolnoma nobenega razloga, zakaj bi jim reveži, ki za nov električni avtomobil nimajo, morali financirati še cestnine.

cegu ::

Jaz imam hektar gozda. Prosim, naj mi preračunajo, koliko CO2-ja drevesa posrkajo vase letno, ker bi bil rad za takšno količino opravičen ekološke takse.

techfreak :) ::

cegu je izjavil:

Jaz imam hektar gozda. Prosim, naj mi preračunajo, koliko CO2-ja drevesa posrkajo vase letno, ker bi bil rad za takšno količino opravičen ekološke takse.

Tu se gre za plačilo cestnine in ne onesnaževanja.

Grey ::

Zakaj pa enostavno ne izračunajo, koliko je ljudi, ki si lasti avtomobil, preračunajo kolikšen strošek je RESNIČNO potreben za vzdrževanje cest, ter to zdelijo med vse enako? Najcenejše za vse. Ziher pride manj kot trenutna vinjeta.

zee ::

- ker nekdo, ki dvakrat na leto odpelje do bliznjega britofa, unici cesto/onesnazi okolje bistveno manj kot nekdo, ki dela par sto kilometrov na dan
- kako resis problem tovornjakarjev*?

* - sicer pa mislim, da slednji sodijo na zeleznico.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Phil ::

Vinjete so vsaj kar se proračuna in domačinov tiče najbrž kar ena bolj optimalnih rešitev. Če se gremo cestninski cent bo večina tujcev šla čez zastonj in bomo razliko plačali domačini. Tu je že iz plačanih kazni razvidno da ne gre za zanemarljive zneske.

WarpedGone ::

Dokler jamrate o nepravičnosti cestninjanja preko vinjet in ste tiho o nepravičnosti cestinjenja tovornjakov ste - bluzerji.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Dej razlož tvojo pozicijo, me zanima.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Isht ::

WarpedOne: Zaradi mene naj bo cestninjenje za vse enako, prilagojeno le velikosti vozila. Torej, če je moja vinjeta za avto ranga manj kot tono zaračunana 100EUR letno, naj bo tovornjakarju zaračunana 400 ali 500EUR letno, primerno večji teži vozila. Sploh ne vidim težav.

Pa tudi mislim, da nas je tukaj prekleto malo takih, ki bi jamrali o nepravičnosti cestninjenja z vinjetami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Isht ()

nekikr ::

Aja? Predpostavljaš, da je vsem super, ker plačujejo 100€ letno namesto prejšnjih 15€ ali 20€? Vinjete, kot jih imamo mi, so prekleto nepoštena zadeva. No, razen za tiste, ki so prej porabili več kot 100€. Za tiste je pa seveda mnogo bolj "pošteno".

Zanimivo, ane, kako beseda "pošteno" lahko hitro dobi drug pomen.

feryz ::

V vednost:
40 tonski kamion ne uniči cesto 40x bolj kot avto težak eno tono, ampak povzroči toliko škode na cesti kot 21.000 - 25.000 takih avtomobilov. Po nemških raziskavah sodeč.

WarpedGone ::

Če res želimo dosečt nekaj vsaj podobnega pravičnosti, moramo upoštevat vse kar se dogaja na cestah (i.e. vse kar se vozi po AC). Ne smemo gladko ignorirat vsaj polovice prometa, ki se cestnini povsem drugače in po drugi logiki. Če moram cestino plačat zato, ker moj avtomobil pomeni neko obrabo ceste, mora enako pravilo veljati tudi za 60 tonski šlepar. In upoštevat kaj tak šlepar nardi z asfaltom, ko pri 100kmh skoči na bremzo sredi razgretega julijskega dne (ko ima asfalt kakih 60stopinj in je podobn maslu).

Ali pa nehamo palamudit o pravičnosti in postavimo cestninjenje na kaki drugi osnovi, kjer strošek cestnine nima nobene direktne zveze s samo obrabo ceste.
Zbogom in hvala za vse ribe

Isht ::

Ne predpostavljam, da je VSEM super, je pa super VEČINI, ki se tukaj pogovarja o tej problematiki. Mislim, da je zelo malo ljudi pred uvedbo vinjet plačevalo 15 ali 20€ letno za cestnine, pa še to je bilo pravzaprav v večini primerov na račun situacij, ko so se vozili recimo po ljubljanski obvoznici, kjer je sedaj vinjeta obvezna (prej pa je bilo to zastonj).

Jaz sem ZA pravičen sistem cestninjenja. Toda v mejah normale. 200€ mesečno (ali bolj verjetno še več) za relacijo NM-LJ se mi zdi prekleto zasoljeno. Če bi prišli na nekih znosnih maksimalno 30,40€ mesečno, sem takoj za - kljub temu, da bi v primerjavi z vinjeto cestnine jaz moral plačati 5x več, kot do sedaj.

V vsakem primeru pa naj se to zaračuna VSEM, ne pa da so nekateri iz takega cestninjenja izvzeti (kot v primeru dodatnih trošarin na gorivo, od česar bi bili izvzeti električni avtomobili).


feryz: Prosim linkaj na to raziskavo.
Glede na tole: Gross axle weight rating @ Wikipedia
... bi res sklepal, da je 40tonski tovornjak s 6 osmi bistveno bolj uničujoč za cesto, kot 40x 1-tonskih avtomobilov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Isht ()

Isht ::

Še ena ameriška raziskava na to temo:
http://www.vabike.org/vehicle-weight-an...
http://archive.gao.gov/f0302/109884.pdf

Torej: 1x 18-kolesni tovornjak = 9600 avtomobilov...

EDIT:
Torej bi tovornjakar moral plačati... 9600X več cestnine od avtomobila.
Ja, WarpedOne ima prav: cestninjenje tovornjakarjev je popolnoma nepravično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Isht ()

WarpedGone ::

Na zgornjem wikilinku:
Road damage rises steeply with axle weight, and is estimated "as a rule of thumb... for reasonably strong pavement surfaces" to be proportional to the fourth power of the axle weight. This means that doubling the axle weight will increase road damage (2x2x2x2)=16 times

Če za osebni avtomobil z 1 tono osne obremenitve pride letna vinjeta 100 EUR, bi za 40 tonski 6-osni šlepar morala bit letna vinjeta 180.000 EUR.

Al pa nehajmo omenjat pravičnost.
Zbogom in hvala za vse ribe

feryz ::

Vira raziskave se ne spomnim več.
Lahko pa praktično pomislite, kaj se zgodi z dvoriščem, po katerem se vozite več let in nato pa po njem zagazi polno naložen kamion. Nič kaj lep prizor, vam povem.
Pred časom sem opazoval mestno ulico, po kateri so vozili kamioni zelo počasi. Pozoren opazovalec lahko opazi, da kamion, na več let stari in utrjeni asfaltni prevleki, pred sabo ustvarja "valove", ki se pomikajo pred njim. Par takih voženj in ceste ni več.

balocom ::

WarpedGone je izjavil:


Če za osebni avtomobil z 1 tono osne obremenitve pride letna vinjeta 100 EUR, bi za 40 tonski 6-osni šlepar morala bit letna vinjeta 180.000 EUR.

Al pa nehajmo omenjat pravičnost.


Ali pa cestninimo samo tovornjake, osebnih avtomobilov pa ne, ker itak ne ustvarjajo omembe vredne obrabo glede na tovornjake:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Isht ::

Dober primer kamionskega uničevanja ceste je lokalna cesta Mirna Peč - Novo mesto. Ko so začeli na novo izkoriščati kamnolom v bližini Mirne Peči, so seveda začeli iz MP proti NM tudi voziti polno naloženi tovornjaki. Cesta, ki je prej zdržala 30 let redne obrabe z avtomobili, je bila v dveh mesecih tako uničena, da so morali na nekatere odseke postaviti znake za omejitev hitrosti 40km/h.

Da pa bi potem lastnik kamnoloma saniral cesto, ki jo je lastnoročno uničil? Ne, to pa ne. To je pa stvar države oz. občine.


G. Klobasa se z nami ne bi strinjal preveč... On bi ob prvi omembi večjih cestnin za tovornjake postavil blokado vseh avtocest.

WarpedGone ::

Ali pa cestninimo samo tovornjake, osebnih avtomobilov pa ne, ker itak ne ustvarjajo omembe vredne obrabo glede na tovornjake

Ni tako daleč od smiselnosti, kot se morda zdi.
Kar je pod 1 tono/os v "pravičnem" sistemu ne opraviči administrativnih stroškov ubadanja s tem.

G.Klobasa in vsi ostali sindikati pa si zaslužijo, da se jih že končno začne obravnavat enakopravno z vsemi drugimi.
Zbogom in hvala za vse ribe

Matako ::

Stvar ni tako zelo enostavna. Kolikor toliko poceni tovorni promet je kritičnega pomena za gospodarstvo. Stroške prevoza _vedno_ plačajo kupci dobrin. Mogoče se bo slišalo kruto, ampak ceste so v pomembni meri narejene... za tovornjake. Skratka - treba je narediti nek kompromis.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

WarpedGone ::

Ja, se strinjam.
Ne strinjam pa se s skrivanjem stroškov transporta. Ker s tem samo zmanjšaš potrebo po optimizaciji tega stroška, saj ga itak plača nekdo drug. Tisti, ki od transporta sploh profita nima, niti nima šans se izognit obveznemu prispevku - vsi davkoplačevalci, ki od poceni transporta banan v latvijo nimamo NOBENEGA profita. Od poceni transporta solate iz makedonije imamo pa celo škodo. Naši domači proizvajalci so zarad tega v slabšem položaju, kot bi lahko bili, če bi bilo treba direkt plačat ceno prevoza - tisti, ki je blizu bi bil v naravni prednosti.

Nenadoma bi se malo manj splačalo vse proizvajat na kitajskem.
Zbogom in hvala za vse ribe

nejodagreat ::

Zanimivo bi bilo videti, koliko manjša bi bila obraba cest in stroški obnove, če bi recimo 80% šleperjev spravili na železnico in potem iz teh izračunanih stroškov obnove računali ceno vožnje na kilometer za osebni avtomobil.

Thomas ::

Subvencija mora biti ukinjena zato, ker mora biti subvencija ukinjena. To, da to "magično" reši nekatere probleme, je pač samo kolateralna škoda negativnega predznaka. Kolateralna korist.

Deontologija vs. konsekvencializem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Isht ::

"Poceni" tovorni promet?
Jaz dnevno videvam več in več tovornjakov. Prevozniške firme rastejo eksponentno. Samo Eurotek je v zadnjih petih letih podeseteril prisotnost na cestah. Poglejte si tudi npr. prevoznika, ki je uspel zj** Dars in državo - na koncu je dobil odškodnino IN nadvoz nad AC, ki ni bil v prvotnem planu.

Iz videnega lahko sklepam, da se prevoznikom prekleto dobro splača prevažati tovor. S takim zagonom se v Sloveniji širijo samo še Mercatorji, Tuši, Lidli, Hoferji in Spari, za katere točno vemo, da imajo 50% marže (in več).

Zato mi ne govorit o poceni tovornem prometu. Obremenitev prevoznikov s cestninami je daleč pod kritično mejo. Seveda pa morajo biti glasni, če bi se kaj spreminjalo v to smer, da bi jim podražili cestnine, da izpadejo revčki.


Ja, splača se biti prevoznik.

Thomas ::

OTOH, ko subvencij ni več, se morda pokaže, da se splača voziti še več in še dlje.

Čisto dopuščam. So be it!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

marvin42 ::

Isht: ne govori na pamet, iz prve roke ti povem, da večina slovenskih prevozniških firm ta trenutek "diha na škrge". Če praviš da se splača bit prevoznik, postani prevoznik. Ampak očitno imaš ti še boljšo službo kot jo imajo prevozniki, drugače se ne bi vsak dan fural iz NM v LJ.
Mostly Harmless

destroyer2k ::

Tisti ki ste tako pametni, da cestninjenje tovornjakov je premalo itd.. Ste enostavno zasanjeni. A potem mislite, da ce bodo tovornjaki placevali ogromno vsoto za cestnino, pa bi bilo vse ok vam pa nic poznali? Premislite koliko bi potem cena v trgovini bila za osnovne potrebsčine (hrana, nega itd.). A mislite da cena v trgovini se zvišuje samo zato, ker direktorji hočejo večjo plačo, trošarina goriva pa prevoza pa je brezplacno?

Ta sistem se nikjer ne bo obnesel, ker enostavno bi bilo vse drazje in ljudje nebi hodili toliko v trgovino, gostilno itd. in bi.dejansko ubili ogromno podjetja.

Pyr0Beast ::

So what. Zdaj, ko mi financiramo zastonj ceste da se po njih furajo šleparji je pa kaj drugače ?

Pobiraš fičnike v trgovini, ko ti iz žepa stotake kradejo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Thomas ::

Tisti ki ste tako pametni, da cestninjenje tovornjakov je premalo itd..


Ne. Trg naj pokaže ceno transporta, ne država in sindikati. Potem bomo pa videli. Verjetno je avtoprevozništvo ali preveliko ali še premajhno. Ne moreš rečt, dokler se država vmešava na 101 način.

Se mi splača narest tunel skoz Karavanke? Skoz Julijce? Prodajat potem storitev prehoda skozenj?

Ne vem. Prosti trg bi povedal. Potom zmote in uganjenja 1000 kapitalistov.

Če ubereš "optimizacijo" kapitalističnega trail and errorja si zajebal po sovjetsko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

pobrane cestnine, trošarine in davki ter vse ostalo pri vozilih že sedaj krepko presega stroške za gradnjo in obnovo cest. Sploh ni vprašanje, kdo bolj uničuje ceste. vprašanje je samo, koliko ima neučinkovita država manjka v proračunu.
Ko pa bomo enkrat za vožnjo po cesti plačevali toliko, kolikor je vseh sprotnih stroškov s cestami (gradnja, vzrževanje) - po možnosti še brez vmesne korupcije - potem se pa pojdimo kdo bo več plačal.
Iz tega pogleda so vinjete noro pravične.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

fiction ::

Glede delovanja sistema: kolikor vem je večina sistemov za satelitsko cestnjenje narejena na ta način, da je naprava pri
uporabniku bolj močna in sama računa stroške. Na koncu prek GPRS-a kvečjemu pošlje, koliko moraš plačati. V primerjavi s pošiljanjem točk na strežnik, je to bolje, ker je manj prenosa podatkov pa tudi ni možnosti za zlorabo osebnih podatkov. Tudi če se na drugi strani točke sproti brišejo, lahko hitro pride kakšna policija z zahtevo, da iščejo tega in tega in če ne bi morda zadev pošiljali kar k njim. In lažje je reči "to se ne da", kot pa "tega ne smemo". No pa še naprave so dražje in je tako lahko višja marža za nekoga, ki to preprodaja.

Se pa pomoje točke še vedno shranjujejo na napravi za nekaj časa nazaj, tako da so možne pritožbe. Ampak to je lahko rešeno tako, da do teh točk lahko prideš samo, če fizično vzmeš napravo ven.

Ker človeku ne moreš zaupati, je prvi ukrep to, da je naprava zaščitena pred manipulacijami npr. fizično z nekim pečatom.
Tako kot zdaj na počivališčih DARS-ovi nadzorniki gledajo, če je vinjeta pravilno pritrjena, bodo potem kontrolirali, če je pečat še prisoten.

Druge možnosti za goljufanje so pa potem še: izgradnja naprave, selektivno odklapljanje napajanja, motilci GPS signala, fakerji GPS signala (s tem npr. lahko izgleda za napravo, ko se pelješ po avtocesti, tako kot bi peljal po dvorišču).

Vse to lahko odkrijejo nadzorniki. Naprava ima lahko nek način za dostop v radiju 200 m (npr. WLAN vmesnik). Prek tega lahko zahtevaš trenutno lokacijo in jo dobiš v odgovoru. To pomoje ni sporno, ker nekdo, ki to naredi že itak ve kje se vozilo nahaja.

Algoritem je potem tak:
- DARS-ovec pelje na avtocesti za nekim vozilom in se odloči, da ga preveri
- številko tablice pošlje v nadzorni center
- tam se vse skupaj zabeleži in pošlje nazaj npr. SSID od naprave v vozilu s to tablico
- preko lokalnega računalnika se zahteva pozicija od tega vozila
- pozicija se preveri glede na DARS-ovo vozilo
- če katerkoli korak faila, DARS-ovec zapelje pred avto, ga ustavi, pogleda kaj je na stvari in napiše položnico

Če ima nadzorno vozilo še kamero za avtomatsko branje tablic, je postopek lahko implementiran tako, da človek samo pritisne na gumb in dobi odgovor, če je vse ok. Poleg tega imaš lahko na avtocesti tudi postavljene razne checkpointe, ki slikajo.

Matako ::

Ne vem.. se samo meni zdi vse zgoraj našteto nekako preveč muke za neko pobiranje cestnine? S tem da zadnji odstavek bi se lahko nanašal tudi na sistem preverjanja reg. tablic, kjer v avtu ni ničesar, niti vinjete (a la Madžarska) in je res poceni in končno tehnično niti ni omejen samo na avtoceste (čeprav se samo tam uporablja). Hočem reči... koliko vsa ta mašinerija z ogromno površino možnosti težav upraviči tisto nekaj prednosti?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

šernk ::

Ker človeku ne moreš zaupati, je prvi ukrep to, da je naprava zaščitena pred manipulacijami npr. fizično z nekim pečatom.


in kje bo zadeva nameščena?

kar je pri motorju, želim da lahko sam odstranim, ko nagaja nosilec ga morš vzet stran ni druge, ko bo nagajala ta škatla? bom moral klicat DARS da pridejo na dom mi jo pobrat dol?
mogoče edino pod sedež, da mi jo dajo...pol je pa še problem, kaj če menjaš sedež?

wireless? gremo stavit, koliko časa bo treba, da se napravo sheka? namreč 100% varne kode mislim da še ni na svetu oz. naj bi se zanjo zapravilo toliko časa (beri denarja), da se ne izplača. pri nas pa tudi če bi že plačal za to varnost, bi si itak hišo zgradil, luknje bi pa ostale.

bolj kot bo zadeva zakomplicirana, ceneje bo za državo in dražje za nas.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

WarpedGone ::

Kaj je prednost satelitskega cestninjeja pred vinjetami?
Edino in samo pravičnost. Pa sm pri tovornem prometu, kjer o pravičnosti ni ne duha ne sluha.

Zakaj bi morali potem plačevati divje denarje za ultradupersuper sistem, ki bo na decimalko pravičen? Itak je več kot polovica prometa še vedno krepko in zelo nepravično ocestninjeno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Matako ::

Pa še nekaj je - enostavnejši sistemi dokazano bistveno bolje prenašajo preizkus časa. Čez ne tako veliko let bodo te naprave izgledale smešno - in seveda bo potrebna modernizacija, kakopak. Medtem, ko bi se sistemi brez tehnike v avtomobilih lahko prilagajali brez postranskega služenja - hm hm.

Kdor verjame, da je glavni motiv satelitskega cestninjenja pravičnost in da interesi vsemogočih vpletenih v uvajanje ne igrajo vloge ni le osel, ki gre dvakrat na led, ampak pravi osel-umetnostni drsalec!
/\/\.K.

WarpedGone ::

Jup, tut ta vidik ima precejšnjo težo.
Zbogom in hvala za vse ribe

fiction ::

Da ne bo kdo vzel za sveto tisto kar sem prej napisal. Vse razen tega, da je naprava ponavadi bolj močna in sama računa stroške, so le moja osebna predvidevanja.

Pomoje motivacija, da imaš napravo v avtu, ni to, da je dobro skrita ali pa da jo je težko vzeti ven, ampak samo to, da te, če se voziš brez tega po avtocesti čaka kazen. Sama naprava je pomoje lahko precej portable. Magari je taka, da leži na armaturi ali pa se namesti na šipo. Dodaten plus je tako še to, da lahko v živo na ekrančku vidiš koliko si do zdaj porabil. Če se hočeš pritožiti tisto komot odneseš na DARS.

Kar se tiče ideje z wirelessom. Ta del bi bil čisto ločen, edina skupna komponenta bi bil GPS modul. Vse skupaj sicer lahko nekdo sheka, ampak prek tega bo lahko samo odčitaval lokacijo od avtomobila par sto metrov stran. Torej bo vse skupaj precej neuporabno za napadalca. Medtem ko bo nadzornikom vse skupaj precej olajšalo delo pri razmeroma majhnem dodatnem vložku. Teoretično imaš lahko škatlo ala radar, ki preverja vozila na ta način.

Drugače pa ja, vinjete so še najbolj simpel rešitev. Edin problem je, da ni fer. Vprašanje če bo DARS dobil toliko več denarja od tega pa še ves razvoj bo treba plačati. Razen, če se predvideva, da je veliko ljudi, ki se vozi več kot je vredna vinjeta. Sam pol bi lahko enostavno dvignili ceno.

dzinks63 ::

To ne bo šlo skozi EU in parlamente posameznih držav unije. Po nas so streljali z vsemi topovi, ko smo imeli malenkost nerodne cene za vinjete, sploh sosedje so kar do plafona skakali. Tarifo satelitskega cestninjenja bodo morali temeljito preračunati in jo spustiti za decimalno vejico, vse skupaj zgleda kot tiskaski škrat, tako visoke predlagane cestnine so praktično nemogoče. Katerakoli vlada bi tole potrdila, bo odletela kot golob.

balocom ::

Btw. zakaj vsi hočejo satelitsko cestninjenje? Zakaj ne more delovati po vzoru ABC-ja/mikrovalov/pač nekega sistema z transporderji ala RFID?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

marvin42 ::

balocom: ker so te tehnologije že preizkušene, zato je premalo "skritih stroškov", ki bi jih pri GPS cestninjenju nekdo rad pokasiral.
Mostly Harmless

cojss ::

Bo vsaj vžigalnik v avtu dobil smisel...

Matako ::

cojss je izjavil:

Bo vsaj vžigalnik v avtu dobil smisel...


No, ja - samo tako mislijo tudi cestninarji! Verjeli ali ne, kar nekaj predlaganih naprav dejansko računa, da jih bo folk priklopil na cigaretni vžigalnik, ker jasno večina GPS naprav pokuri preveč za sprejemljivo avtonomijo. Videl konkretno en tak slovenski umotvor!

To se mi zdi totalno nesprejemljivo - končno ogromno ljudi dejansko uporablja to vtičnico za kaj drugega, recimo za prostoročni set - se pravi se bodo morali še dodatno prilagajati (na račun varnosti?) da o izgledu, nepraktičnosti kablov možnosti zapletanja ipd ne govorimo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Gandalfar ::

pobrisani: hujskanje cez domaco vlado je v tej temi offtopic in se ne steje kot konstruktivna debata.

šernk ::

hahaha, če bo zahtevalo da je zadeva priklopljena v 12V, pol bom pa lepo kar kabel odrezal na koncu in priklopil žico na žico.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

zmaugy ::

Veliki Brat se ob tem krohota na ves glas. Kmalu te bodo lahko na meter in sekundo natančno spremljali - in za razliko od mobilne telefonije, kjer je to zgolj možnost, se bo tukaj resnično dogajalo zaradi zaračunavanja cestnine.
Jasno bo kje si, kje si bil, kako dolgo si se tja vozil, kako hitro si se vozil na posameznih odsekih ceste, kje si se ustavil in kdaj si se peljal, čeprav se ne bi smel. In jasno bo tudi kdo vse se je ustavil tam, kjer si se tudi ti.
Ob splošnem sesalnem refleksu po denarju, ki ga imajo v vseh EU državah, bo zagotovo razvit softver, ki bo avtomatsko pošiljal položnice za prehitro vožnjo, nepravilno ustavljanje in parkiranje, vožnjo skozi rdečo luč in podobno. Morda ne bo znan in v uporabi takoj, ampak kmalu.

Čez 10 let pa morda kamera v spalnici in dnevni sobi.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Gavran ::

lobo_feroz je izjavil:

Tak sistem bi bil še najbolj pravičen. Se mi zdi prav, da se plača škoda, ki se dela drugim, ko se voziš po cestah - hrup, onesnaževanje, oviranje drugih v prometu.


Tole pravičnost bi lahko uvedli že sedaj - en šleper unuči cesto toliko kot 50000 osebnih vozil, da o zastojih in onesnaževanju ne govorim.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinjete naj ostanejo, ostala načini cestninjenja niso fer (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
21949571 (42146) jalovec09
»

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23142320 (35564) krneki0001
»

GPS cestninjenje

Oddelek: Loža
263150 (2668) koyotee
»

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8711594 (8816) CaqKa
»

Slovenija 1984 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18916940 (11106) Pyr0Beast

Več podobnih tem