» »

Prehod iz windows xp na ubuntu v podjetju

Prehod iz windows xp na ubuntu v podjetju

1
2
»

fosil ::

Pri Linuxu padajo v šoke na IT oddelku, ne pa zaposleni ;)
Zaposlenim je važno da zadeva dela, za to morajo poskrbeti v IT-ju. In ker Linuxa ne obvladajo ostajajo na Windowsih.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Icematxyz ::

Za mlajši kader dvomim, da tudi če nikoli ni delal na Linux, da je to nek realen problem. Zakaj bi bil?

fosil ::

Sej ni problem da se ljudje ne bi bili pripravljeni učit.
Problem je če v IT-ju nimaš nobenega ki bi obvladal Linux, potem je težko naredit prehod.
Da bi se pa začel linux učit iz nule in še to iz knjig in hkrati naredil prehod celega sistema na linux je pa malo verjetno.
To je nek začaran krog, ker nihče ne obvlada linuxa, se povsod uporabljajo windowsi in ker se povsod uporabljajo windowsi se nihče ne more naučit linuxa.
Pa ne vzet tega nihče preveč dobesedno, enostavno so redki ljudje ki ga obvladajo.
Če bi hotel da bi se zadeva hitreje širila bi moral najprej doseč neko kritično maso, recimo v vsakem IT oddelku bi rabil vsaj enega linuxaša, ki bi potem "okužil" še ostale.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Icematxyz ::

Icematxyz ::

Bom še sem nalepil, ker je bila razprava:

Torej tudi nautilus-sendto odslej brez težav pošlje kakršne koli priponke v Thunderbird in jih Thunderbird uspešno pošlje naprej. Se pravi ni potrebno več le iz Thunderbird pripenjati priponk, ampak ima uporabnik eno opcijo več.

Še za pisarniški paket:

Če Datoteka -> Pošlji ... ne deluje privzeto potem Orodja -> Pošta -> Internet -> E-pošta. Pobrišeš vsebino okenca in vpišeš thunderbird.

Zvezdica27 ::

lp,

bil sem odsoten. Malce smo zašli iz teme, dajmo brez jeze (sploh pri Ice-u, ki zmeraj pomaga). Linux je za delo več kot samo primeren, ima pa svoje hibe, ki so težje odpravljive (predznaje win, neznanje računalništva) oz včasih nerazumljive (recimo tudi ne-podpora novejšemu hardwaru, kaj ti pomaga, če je linux prvi podpiral usb 3.0 če nekega jebenega readerja ali čitalca kartic ne vidi, ali pa je svetilnost zaslona nemogoče nastavljati ali pa moraš za pravilno delovanje anrediti ne vem kaj). Ni vse krivda sistema, to vemo, samo userju to bolj malo pomaga, recmo jaz nisem sistemc in tričetrt stvari mi sploh ni jasnih, sam sem pa kao "znalac", od 286 dalje in vidim felerje za običajne seljake...

Na splošno običajno delo ne bi smelo biti problem. Delo, ki pa zahteva delo z lastnimi bazami, ne-standardnimi zadevami in novejšim hardwarom pa zna zahtevati konkretno znanje sistema. Tu pa človek/delavec nima znanja ali časa to rihtati v firmi (privat čas je drugo). IT firme pa tega tudi ne obvladajo. Težave pa se same ne odpravljajo (recimo v 10.04 je še vedno Network Manager 0.8, ki ima težave s hibernacijo/suspenzom čeprav je zunaj novejši, a čemu LTS teg a ne nadradi, ne vem). In če sešteješ vse to, podporo grafikuljam v laptopih, samba izvirno ni nameščena (ker feler je to... in ko vidi terminal je konec in se za tako bedarijo MORAŠ obrniti na IT) itd... Jaz ti lahko iz svoje izkušnje povem, da je pri nas IT prišel, sem traceroutal nekaj in mi je rekel, da gre raje na winse, ker tam zna (pa saj dečko je znal...).

če firmo postavljaš na novo, pa je to po moje čist lahko. Prehod pa se da, samo moraš vedeti, kaj delaš in nekdo mora imeti čas nekaj ur na dan servisitrati in pomagati uporabnikom, če tega ni se bo zgodilo kot se je nam. Evo sodelavka je sedaj na winsih na novemu PC in je happy. Če zaradi tega ležje/bolje dela ... je delodajalcu OK, men pa tud (če se noče naučit, je jaz gotovo ne morem). In recimo ona ni vedela kje kaj iskati in kaj je terminal (mene pa spominja za stare dobre čase, ko smo vlekli 634 kb spomina in dajali programe v extended RAM...). Življenje je pač hec.

Se pa da vse in kot je nekdo napisal, tud v winse moraš podporo za kodeke dodatno namestiti. In da ne bo pomote - isti problemi so pri prehodu na katerikoli drug OS, tud z linux na winse.

Ajde, dost tega.

zz

Icematxyz ::

Linux je za delo več kot samo primeren...


Na splošno običajno delo ne bi smelo biti problem.


To se strinjam.

Glede USB čitalca kartic pa nimam slabih izkušenj? Samba privzeto ni nameščena v Ubuntu 10.04, kar je res, ampak namestiš jo z miško tako, da daš neko mapo (prvič) v souporabo in slediš navodilom na zaslonu. Ampak s Samba pa ni neke potrebe, da se ukvarja nekdo, ki nima administratorskih pravic na delovnem mestu in niti ni preveč pametno, da vsak ima pravice, da to stori sam/sama. Glede tega, da v grobem novejšo programsko opremo dobiš privzeto v novejši različici pa je to nekje smisel tega modela različic vs. "Rolling Release".

Pyr0Beast ::

Jaz sem opazil težave s sambo, da so mape 'sharane' tudi, če sam FS ne prikazuje da je mapa sharana (ob ponovnem zagonu)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Drugače pa tako bom rekel po vseh teh razpravah. Podjetja, ki želijo uporabljati FOSS bodo tako sama se angažirala in ga pač uporabljala. Se pravi tudi OS. Vemo katera popularna podjetja v tujini nimajo s tem težav in naj bo to referenca, ki govori sama zase.

Če se odločiš za FOSS uporabljaj FOSS in rešitve, ki dobro delujejo. Išči torej rešitve in ne težav, kot to počneš na katerem koli OS. Za to si tudi najverjetneje plačan?

@nny ::

Poldi112 je izjavil:

A si tvoja tajnica zna sama odstraniti virus, naložit nov office, ugotoviti zakaj in "internet" ne dela,...



Seveda zna. Poleg naštetega tudi namesti nov operacijski sistem, piše ukaze v konzoli, šifrira elektronsko pošto, uporablja VirtualBox, pa še kaj malega bi se našlo. Tako, za sproti. Itak.

Če kaj ne ve, postavi vprašanje na forumu Slo-techa.

Aja, in včasih za zabavo zatolče kakšnega šovinističneega samozvanega IT vseznalca v prah. >:D

Ales ::

Hvala bogu da to zna kaka tajnica, direktorica marketinga, šofer, vrtnar, zobozdravnica ali astronavt.

Ampak v svojem lovu na šoviniste si zgrešila point - nihče od njih nima tega kaj za počet v normalnem podjetju. To ni njihovo delo.

opeter ::

Odvisno, kaj je zate normalno podjetje ... namreč, v malih podjetjih, mora marsikdo, marsikaj postoriti, tudi v primeru, da to ni v okviru njegove/njene "izobrazbe".
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
18947266 (37890) MrStein
»

Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Operacijski sistemi
813182485 (148424) Icematxyz
»

ubuntu je foo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
14120026 (16971) jype
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981168077 (140724) Icematxyz
»

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10323058 (20577) Daedalus

Več podobnih tem