Forum » Loža » Prehrana
Prehrana
Izi ::
Ne razumem, kje vegiji pobirate svoje prehranske "študije".
Vsakemu osnovnošolcu je že stoletja znano, da so mleko in mlečni izdelki glavni vir kalcija. Danes pa se najdejo pametnjakoviči, ki trdijo, da ti mleko celo zmanjšuje kalcij.
V Kavkazu imate naravno študijo, ki traja že tisočletja. Tam živijo sto in večletniki, katerih glavna hrana skozi celo življenje je mleko in so vsi zdravi ko dren, osteoporoze ne poznajo in nobeden nima problemov z zlomi kosti, ki so tako običajni pri starejših ljudeh. In tudi nihče nima problemov s holesterolom.
Uživanje mleka dokazano znižuje škodljivi holesterol, čeprav se bo vedno našel kakšen vegi, ki bo trdil ravno obratno.
Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu. Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj. Je pa res, da se v današnjih časih ko so ljudje alergični že čisto na vsako stvar, najdejo celo osebki, ki so alergični na mleko.
Drugače pa je Kalcija zelo veliko tudi v Bananah, ki je ponavadi druga hrana, ki jo dojenčki začno uživati takoj za mlekom.
Vsakemu osnovnošolcu je že stoletja znano, da so mleko in mlečni izdelki glavni vir kalcija. Danes pa se najdejo pametnjakoviči, ki trdijo, da ti mleko celo zmanjšuje kalcij.
V Kavkazu imate naravno študijo, ki traja že tisočletja. Tam živijo sto in večletniki, katerih glavna hrana skozi celo življenje je mleko in so vsi zdravi ko dren, osteoporoze ne poznajo in nobeden nima problemov z zlomi kosti, ki so tako običajni pri starejših ljudeh. In tudi nihče nima problemov s holesterolom.
Uživanje mleka dokazano znižuje škodljivi holesterol, čeprav se bo vedno našel kakšen vegi, ki bo trdil ravno obratno.
Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu. Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj. Je pa res, da se v današnjih časih ko so ljudje alergični že čisto na vsako stvar, najdejo celo osebki, ki so alergični na mleko.
Drugače pa je Kalcija zelo veliko tudi v Bananah, ki je ponavadi druga hrana, ki jo dojenčki začno uživati takoj za mlekom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Fuks ::
Ne razumem, kje vegiji pobirate svoje prehranske "študije".
Vsakemu osnovnošolcu je že stoletja znano, da so mleko in mlečni izdelki glavni vir kalcija. Danes pa se najdejo pametnjakoviči, ki trdijo, da ti mleko celo zmanjšuje kalcij.
V Kavkazu imate naravno študijo, ki traja že tisočletja. Tam živijo sto in večletniki, katerih glavna hrana skozi celo življenje je mleko in so vsi zdravi ko dren, osteoporoze ne poznajo in nobeden nima problemov z zlomi kosti, ki so tako običajni pri starejših ljudeh. In tudi nihče nima problemov s holesterolom.
Uživanje mleka dokazano znižuje škodljivi holesterol, čeprav se bo vedno našel kakšen vegi, ki bo trdil ravno obratno.
Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu. Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj. Je pa res, da se v današnjih časih ko so ljudje alergični že čisto na vsako stvar, najdejo celo osebki, ki so alergični na mleko.
Drugače pa je Kalcija zelo veliko tudi v Bananah, ki je ponavadi druga hrana, ki jo dojenčki začno uživati takoj za mlekom.
Osebno sem daleč od vegetarjanca. Na kavkazu verjetno uživajo mleko izpod krave, ne pa takega predelanega kot mi.
V bistvu ni niti pomembno kar se kalcija tiče, saj ga je res v vsej zelenjavi dovolj.
Zakaj bi torej uživali mleko? Mleko ima:
- mlečni sladkor (težko prebavljiv sladkor)
- nasičeno maščobo
- nekaj proteinov, ki se mimogrede razlikujejo od tistih v človeškem mleku. Tudi prebava je težja, saj imajo npr krave poseben encim za prebavo (zasirjanje mleka), ki ga človek nima
- en kup hormonov ki pridejo žal v paketu
- nekaj malega vitaminov in mineralov ki se jim uspe prebiti čez pasterizacijo in posnemanje ter homogenizacijo...
Poleg tega so pa tu še tiste nenaravne molekule maščobe ki jih dobiš s homogenizacijo ki naj bi se nabirale bla bla.....
Razlogi za:
RejZoR ::
@bfranklin, rekel sem "evil" v narekovajih, pač v primeru če bi bil. Torej polnoztrnat stuff ga vsebuje precej.
Se pa homogeniziranih stvari izogibam če je možno. Ponavadi so taki najcenejši mlečni izdelki. Tisti mal boljši pa so ponavadi samo pasterizirani.
Se pa homogeniziranih stvari izogibam če je možno. Ponavadi so taki najcenejši mlečni izdelki. Tisti mal boljši pa so ponavadi samo pasterizirani.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Ramon dekers ::
tisti izdelki ki so kvalitetni jih dobiš od kmeta na vasi, s 3,5 mm. Ne pa da strelajo molekule v mleku in s tem uničijo maslo ki vsebuje vitamine in druge hranilne snovi...sick, sick.
"Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu. Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj. Je pa res, da se v današnjih časih ko so ljudje alergični že čisto na vsako stvar, najdejo celo osebki, ki so alergični na mleko.
Drugače pa je Kalcija zelo veliko tudi v Bananah, ki je ponavadi druga hrana, ki jo dojenčki začno uživati takoj za mlekom."
Hrana ni več to kar je bila, vse je nagačeno z rastnimi hormoni, antibiotiki... S spomnim mesec nazaj ko so na kitajskem popokale cele gore lubenic ker so bile nafilane z rastnimi hormoni. Bile so res huge...Vse za prodajo.
"Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu. Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj. Je pa res, da se v današnjih časih ko so ljudje alergični že čisto na vsako stvar, najdejo celo osebki, ki so alergični na mleko.
Drugače pa je Kalcija zelo veliko tudi v Bananah, ki je ponavadi druga hrana, ki jo dojenčki začno uživati takoj za mlekom."
Hrana ni več to kar je bila, vse je nagačeno z rastnimi hormoni, antibiotiki... S spomnim mesec nazaj ko so na kitajskem popokale cele gore lubenic ker so bile nafilane z rastnimi hormoni. Bile so res huge...Vse za prodajo.
Pyr0Beast ::
Vsakemu osnovnošolcu je že stoletja znano, da so mleko in mlečni izdelki glavni vir kalcija. Danes pa se najdejo pametnjakoviči, ki trdijo, da ti mleko celo zmanjšuje kalcij.
Za tiste ki pijejo mleko/uživajo mlečne izdelke so glavni vir kalcija ja.
Za ostale pač ne.
In pitje mleka, če si netoleranten na lahkozo prej škoduje kakor koristi in ob nepravilni prebavi se minerali pač ne zmorejo absorbirati.
V Kavkazu imate naravno študijo, ki traja že tisočletja. Tam živijo sto in večletniki, katerih glavna hrana skozi celo življenje je mleko in so vsi zdravi ko dren, osteoporoze ne poznajo in nobeden nima problemov z zlomi kosti, ki so tako običajni pri starejših ljudeh. In tudi nihče nima problemov s holesterolom.
Hm ?
>Theories about the Long-Living People of Abkhazia
If we are to believe the journalists of the 1970s and 1980s who brought this phenomenon to the world's attention, centenarians (100 years or older) are really old people who till the land from sunrise to sundown, dance and sing in professional folk ensembles, and look no older than sixty. In fact, centenarians look like very old people; some of them have no teeth, are shriveled with wrinkles, and move about slowly like all very old people. Nevertheless, they work in the fields and around the house, even if at a slow pace, and they are mentally alert.
All the long-lived people of Abkhazia have varying opinions about the secret of their "fountain of youth." Elizaveta Shakryl (114 years old) thought that she passed her century because she never allowed herself to fret. Timur Vanacha (102) was sure it was because he had worked all his life. Jgug Chamagua (95) believed her habit of walking long distances and her even disposition helped her reach a ripe age. Arutan Gitsba (95) had no doubts about Allah's intervention. Other elders explained that Abkhazian food, the mountain air, or the homemade wine and vodka made the difference. A few claim that Abkhazians live longer because traditionally they married later than most other peoples, hence waiting longer for their first sexual experience (pre-marital sex was and still is taboo). According to this theory, Abkhazians can continue sexual activity many more years and this, they say, is an important reason for better health in late adulthood. One man explained that his good health despite his advanced age was due to his satisfying marriage and happy family life.
>Perhaps one of the most popular theories is that the secret to long life is in one's diet. The everyday diet of all Abkhazians consists of homegrown and home-processed foods, abundant raw fruit and vegetables, moderate meat consumption, and even less fish, low fat, low calorie intake. Despite a relatively limited assortment of foods and the predominance of plant products, in particular grain and beans, the diet contains a balance of almost all the main nutrients. The proportion of the main nutrients remains constant for the people studied over sixty, irrespective of their overall reduction with age. The following alimentary factors may play their part in the longevity of the given population: a diet relatively low in tryptophan; low consumption of raw vegetable oil; and an adequate content of food antioxidizers (vitamins C and E).
Več na;
http://www.socsci.uci.edu/~cpb/istudies...
Ziher zarad mleka. Ja. 100%
Teorija kot vsaka druga.
Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu.
Za teleta, da.
Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj.
Citation needed. Odraslim ljudem se zmanjša aktivnost encima ki koagulira mleko.
Imaš še kakšen 'citat' iz reklame za mleko ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
harvey ::
V teli debati mrgoli netočnosti ali pa vsaj milo rečeno nenatančnega izražanja.
1. Delež maščob v prehrani
Tako kot je pokazal že slavni eksperiment gospoda Hugh Macdonald Sinclaira, ki ga je opravil na sebi, po tem ko je leta 1956 pisal v revijo The Lancet, da ga naj nehajo srati s tem, da je preveč maščob v prehrani. Trdil je ravno nasprotno, da je PREMALO maščob v prehrani. Po tej tezi so ga vrgli ven iz uredništva po kakih dveh letih dopisaovanja in iz strokovnega združenja nutricionistov. To ga ni omajalo v svoji trditvi in tezi, da je premalo maščob v prehrani - danes je splošna dokrtrina in dokazano, da uživanje večjih količin esencialnih maščobnih kislin ščiti organizem pred nastajanjem strdkov in nalaganjem holestorola na žilno steno. Tako da križarska vojna, ki se jo gremo proti maščobam ni na mestu.
2. Mleko in Ca ter Kavkaz
Tako mleko kot ga večina pije/kupuje ni vredno počenega groša in si s Ca prav dosti ne pomagaš; ravno nasprotno prav okvarjaš si žile s spremenjenimi maščobami v mleku (homegenizacija). Posebnost Kavkaza je kefir, fermenitirano mleko in le to vsebujo veliko probitikov in mikroelementov, ki jih producirajo kefirjeve kulture (mešanica bakterij in kvasovk).Sam ne sploh uživam mleka, ker sem mnenja, da je to hrana za telička, uživam pa pinjenec in svežo sirotko.
3. Biološka vrednost živil
Biološka vrednost rastlinskih živil (poenostavljeno povedano je to v kolikšni meri se posamezni gradniki živila vgradijo v telo), ki jih na veliko kupujemo večinoma v marketih, je primerjalno gledano za obdobje pred 30 leti zmanjšana za več kot za polovico (način pridelava, priprave za trg, nezrelost..). Tako da bi moral glede na priporočila tj. cca 375 g zelenjave in sadja na dan, pojesti tega bistveno več za enak biološki učinek. Tega pa v večini ne počnemo.
4.Ribe
Ribe, absolutno, 2x tedensko, vendar tiste, ki so na čim nižji prehranjevalni verigi. Odpadejo tune, mečarice, morski psi..., skratka tiste vrste, ki so visoko v prehranjevalni verigi zaradi učinkov bioakumulacije in multiplikacije.
5.Meso
Vsa novejša prehranska spoznanja gredo v to smer, da je prehranski režim z več zelenjave in sadja kot mesa boljši, kot pa obratno, režim z več mesa, kar je več ali manj praksa v Sloveniji, sploh severovzhodni del je tu precej na udaru z mesom in maščobami (tunka).
1. Delež maščob v prehrani
Tako kot je pokazal že slavni eksperiment gospoda Hugh Macdonald Sinclaira, ki ga je opravil na sebi, po tem ko je leta 1956 pisal v revijo The Lancet, da ga naj nehajo srati s tem, da je preveč maščob v prehrani. Trdil je ravno nasprotno, da je PREMALO maščob v prehrani. Po tej tezi so ga vrgli ven iz uredništva po kakih dveh letih dopisaovanja in iz strokovnega združenja nutricionistov. To ga ni omajalo v svoji trditvi in tezi, da je premalo maščob v prehrani - danes je splošna dokrtrina in dokazano, da uživanje večjih količin esencialnih maščobnih kislin ščiti organizem pred nastajanjem strdkov in nalaganjem holestorola na žilno steno. Tako da križarska vojna, ki se jo gremo proti maščobam ni na mestu.
2. Mleko in Ca ter Kavkaz
Tako mleko kot ga večina pije/kupuje ni vredno počenega groša in si s Ca prav dosti ne pomagaš; ravno nasprotno prav okvarjaš si žile s spremenjenimi maščobami v mleku (homegenizacija). Posebnost Kavkaza je kefir, fermenitirano mleko in le to vsebujo veliko probitikov in mikroelementov, ki jih producirajo kefirjeve kulture (mešanica bakterij in kvasovk).Sam ne sploh uživam mleka, ker sem mnenja, da je to hrana za telička, uživam pa pinjenec in svežo sirotko.
3. Biološka vrednost živil
Biološka vrednost rastlinskih živil (poenostavljeno povedano je to v kolikšni meri se posamezni gradniki živila vgradijo v telo), ki jih na veliko kupujemo večinoma v marketih, je primerjalno gledano za obdobje pred 30 leti zmanjšana za več kot za polovico (način pridelava, priprave za trg, nezrelost..). Tako da bi moral glede na priporočila tj. cca 375 g zelenjave in sadja na dan, pojesti tega bistveno več za enak biološki učinek. Tega pa v večini ne počnemo.
4.Ribe
Ribe, absolutno, 2x tedensko, vendar tiste, ki so na čim nižji prehranjevalni verigi. Odpadejo tune, mečarice, morski psi..., skratka tiste vrste, ki so visoko v prehranjevalni verigi zaradi učinkov bioakumulacije in multiplikacije.
5.Meso
Vsa novejša prehranska spoznanja gredo v to smer, da je prehranski režim z več zelenjave in sadja kot mesa boljši, kot pa obratno, režim z več mesa, kar je več ali manj praksa v Sloveniji, sploh severovzhodni del je tu precej na udaru z mesom in maščobami (tunka).
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
jype ::
Mene pa strašno veseli, da se vedno več ljudi zaveda, da je na zdravem jedilniku meso le približno enkrat na teden, da mleko ni zdrava hrana, da so žitarice in stročnice, če niso predelane do nerazpoznavnost, brez težav temelj zdrave prehrane, ki pokrije skoraj vse potrebe odraslega človeka, predvsem pa da ni skoraj nikogar več, ki bi sebe in druge prepričeval, da je dober zrezek vsak dan zdrava hrana, ali pa da je treba ves čas pit vino, pivo ali mleko, da ne zboliš - tega je bilo še deset let nazaj vse polno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
bfranklin ::
naj bi izjavil:
Sem preračunal kar si rekel.
Vzel sem polnozrnate makarone za osnovo. Za 2000kcal pride cca 570g suhih makaronov.
S tem dobiš: 430g OH 85g B
Potem pa moraš še upoštevat da je biološka vrednost 64 (% absorbcije, ker ogromno beljakovin ostane zalepljenih na vlaknine), ter da je aminokislinski profil zelo slab. Če se spustiš še v kombiniranje (bi te rad videl kako v službi na kosilu delaš kombinacije) mogoče res komajda dosežeš tisto RDA številko sicer pa fališ za kar precej.
Če uživaš navadne makarone, ali pa riž ti pa to pač ne uspe. Poleg tega pa s tem vnašaš vase tudi eno goro hidratov.
Pol so pa še športniki ki rabijo več...
Ti zdaj tu govoriš o dveh stvareh. O biološki vrednosti in o aminokislinskem profilu. Čak zdaj, kaj ni to isto? Al bomo kar dvakrat razpolovil količino absorbiranih beljakovin? Kar se tiče pa "zaleplenih beljakovin na vlaknine", pa ne vem od kje ti podatki. Jaz imam podatke, da so rastlinske beljakovine lažje prebavljive od mesnih.
Kar se tiče pa kombiniranja različnih rastlinskih živil, se pa to dela z namenom, da se izboljša razmerje aminokislin. Problem, če ješ samo žitarice je v tem, ker večini žit primanjkuje aminokisline lizin. Stročnice pa imajo ravno obratno - več lizina in manj ostalih. Torej če kombiniraš stročnice in žita, imaš skoraj popolno biološko vrednost oz. aminokislinski profil.
Če se motim in sta biološka vrednost in aminokislinski profil dve različni stvari, potem se priporočam, da me podučiš.
Imamo pa tudi rastlinska živila, ki imajo skoraj popolno razmerje aminokislin za človeka in so po razmerju/profilu aminokislin zelo blizu mesu (reci piši 90%). Sem ne spada samo soja, ampak tudi fižol, ajda in oves. Verjetno se najde še kako drugo živilo, katerega sem izpustil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Ramon dekers ::
Mene pa strašno veseli, da se vedno več ljudi zaveda, da je na zdravem jedilniku meso le približno enkrat na teden, da mleko ni zdrava hrana, da so žitarice in stročnice, če niso predelane do nerazpoznavnost, brez težav temelj zdrave prehrane, ki pokrije skoraj vse potrebe odraslega človeka, predvsem pa da ni skoraj nikogar več, ki bi sebe in druge prepričeval, da je dober zrezek vsak dan zdrava hrana, ali pa da je treba ves čas pit vino, pivo ali mleko, da ne zboliš - tega je bilo še deset let nazaj vse polno.
mleko je ok, samo če ga dobiš od kmeta po možnosti od krav ki se pasejo, in ga ne piješ vsak dan, no sam sirotko pijem vsak dan eden do dva kozarca.
Meso pa hja, meni se je zagabilo, in vsakemu malo bolj razgledanemu - inteligentnemu človeku se oz bi se mu moralo...sicer pa še Mike Tyson se je odpovedal mesu.
bfranklin ::
Ne razumem, kje vegiji pobirate svoje prehranske "študije".
Vsakemu osnovnošolcu je že stoletja znano, da so mleko in mlečni izdelki glavni vir kalcija. Danes pa se najdejo pametnjakoviči, ki trdijo, da ti mleko celo zmanjšuje kalcij.
V Kavkazu imate naravno študijo, ki traja že tisočletja. Tam živijo sto in večletniki, katerih glavna hrana skozi celo življenje je mleko in so vsi zdravi ko dren, osteoporoze ne poznajo in nobeden nima problemov z zlomi kosti, ki so tako običajni pri starejših ljudeh. In tudi nihče nima problemov s holesterolom.
Uživanje mleka dokazano znižuje škodljivi holesterol, čeprav se bo vedno našel kakšen vegi, ki bo trdil ravno obratno.
Mleko je najbolj uravnotežena hrana na svetu. Če je dober celo za dojenčke, je za odrasle še toliko bolj. Je pa res, da se v današnjih časih ko so ljudje alergični že čisto na vsako stvar, najdejo celo osebki, ki so alergični na mleko.
Drugače pa je Kalcija zelo veliko tudi v Bananah, ki je ponavadi druga hrana, ki jo dojenčki začno uživati takoj za mlekom.
1. vem kaj učijo v šolah oz. vem kaj so nas učili
2. dokazano je, da uživanje večinoma rastlinske hrane bistveno zniža holesterol. v ruralnih predelih Kitajske, kjer večinoma uživajo rastlinsko hrano, imajo cca. 30-50% vrednosti izmerjenega holesterola, kot ga imamo zahodnjaki za normalnega.
3. po mojih podatkih je delitev na slab in dober holesterol nepomembna
4. najdejo se osebki, ki so alergični na mleko ja. celo najdejo se. kaj pa laktozna intoleranca? to je nezmožnost prebavljanja mlečnega sladkorja, zaradi česar ima človek prebavne motnje. kako pogosto je to? večina črncev in azijcev jo ima (odvisno od pokrajine do 90%),in tudi velik del belcev (od 5% do 70% - odvisno od pokrajine). sploh pa večini ljudi po 18. letu starosti bistveno pade zmožnost prebave mleka in pada še naprej, čim starejši je človek.
5. vegiji? večina vegijev pije mleko, dosti jih je tudi jajca in ribe. vegan in "vegi" ni isto.
bfranklin ::
h4harvey:
Moj odgovor:
1.) maščobe človeka sprostijo, ampak to še ne pomeni da so all around dobre.
2.) fermentirani mlečni izdelki imajo veliko manj laktoze in so lažje prebavljivi. veš s čim se hranijo probiotiki? z rastlinskimi vlakninami.
3.) verjetno je res ali pa vsaj do določene mere.
4.) jaz nebi. :))
5.) veš kje je največ rakavih obolenj v sloveniji? prav v SV predelu Slovenije.
Sem pa že bral vse to kar si rekel in mi te trditve niso nove. To, da mrgoli netočnosti se nebi ravno strinjal. To da je dosti stvari v nasprotju z večinskim mnenjem bi pa se.
Moj odgovor:
1.) maščobe človeka sprostijo, ampak to še ne pomeni da so all around dobre.
2.) fermentirani mlečni izdelki imajo veliko manj laktoze in so lažje prebavljivi. veš s čim se hranijo probiotiki? z rastlinskimi vlakninami.
3.) verjetno je res ali pa vsaj do določene mere.
4.) jaz nebi. :))
5.) veš kje je največ rakavih obolenj v sloveniji? prav v SV predelu Slovenije.
Sem pa že bral vse to kar si rekel in mi te trditve niso nove. To, da mrgoli netočnosti se nebi ravno strinjal. To da je dosti stvari v nasprotju z večinskim mnenjem bi pa se.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Pyr0Beast ::
2. Probiotiki se hranijo s cukrom če je ta na voljo.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
thramos ::
Mene pa strašno veseli, da se vedno več ljudi zaveda, da je na zdravem jedilniku meso le približno enkrat na teden, da mleko ni zdrava hrana, da so žitarice in stročnice, če niso predelane do nerazpoznavnost, brez težav temelj zdrave prehrane, ki pokrije skoraj vse potrebe odraslega človeka, predvsem pa da ni skoraj nikogar več, ki bi sebe in druge prepričeval, da je dober zrezek vsak dan zdrava hrana, ali pa da je treba ves čas pit vino, pivo ali mleko, da ne zboliš - tega je bilo še deset let nazaj vse polno.
To prepričanje, o mesu in beljakovinah, raste samo na alter vegi sceni.
Prepričanja, ki temeljijo na novejših znanstvenih ugotovitvah, gredo v smer čim višjega vnosa beljakovin in zdravih maščob in čim nižjega ogljikovih hidratov (te pa z čim nižjim glikemičnim in inzulin indeksom - nepredelani).
[edit] Pa še dva linka na študije, za razliko od ostalih postov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
Fuks ::
naj bi izjavil:
Sem preračunal kar si rekel.
...
Če uživaš navadne makarone, ali pa riž ti pa to pač ne uspe. Poleg tega pa s tem vnašaš vase tudi eno goro hidratov.
Pol so pa še športniki ki rabijo več...
Ti zdaj tu govoriš o dveh stvareh. O biološki vrednosti in o aminokislinskem profilu. Čak zdaj, kaj ni to isto? Al bomo kar dvakrat razpolovil količino absorbiranih beljakovin? Kar se tiče pa "zaleplenih beljakovin na vlaknine", pa ne vem od kje ti podatki. Jaz imam podatke, da so rastlinske beljakovine lažje prebavljive od mesnih.
Kar se tiče pa kombiniranja različnih rastlinskih živil, se pa to dela z namenom, da se izboljša razmerje aminokislin. Problem, če ješ samo žitarice je v tem, ker večini žit primanjkuje aminokisline lizin. Stročnice pa imajo ravno obratno - več lizina in manj ostalih. Torej če kombiniraš stročnice in žita, imaš skoraj popolno biološko vrednost oz. aminokislinski profil.
Če se motim in sta biološka vrednost in aminokislinski profil dve različni stvari, potem se priporočam, da me podučiš.
Imamo pa tudi rastlinska živila, ki imajo skoraj popolno razmerje aminokislin za človeka in so po razmerju/profilu aminokislin zelo blizu mesu (reci piši 90%). Sem ne spada samo soja, ampak tudi fižol, ajda in oves. Verjetno se najde še kako drugo živilo, katerega sem izpustil.
Biološka vrednost je količina beljakovin (dušika), ki jo telo zadrži (glede na skupni vnos beljakovin seveda).
In verjetno se biološka vrednost res ne množi še s tisto kvazi oceno iz nutrition data.
Še vseeno pa ostaja vprašanje na mestu. Kako boš zagotovil dovolj velik vnos beljakovin in probal met zmeren vnos OH?
Visoh vnos OH ima za posledico glikacijo in vnetna stanja. POčasi to vodi v vse sorte težave.
Pa soja je slab odgovor. Posebej za športnike (izoflavoni).
Edit:
thramos +1
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fuks ()
Aldo ::
To je problem teh "raziskav" ne. Komu naj sedaj verjamem (high protein vs low)? Na bilderskih forumih bodo itak dajali ene študije, tu ravno obratno (večina). Tisti, ki ste prepričani v svoj način prehranjevanja: kako ste prepričani da imate prav?
Fuks ::
To je problem teh "raziskav" ne. Komu naj sedaj verjamem (high protein vs low)? Na bilderskih forumih bodo itak dajali ene študije, tu ravno obratno (večina). Tisti, ki ste prepričani v svoj način prehranjevanja: kako ste prepričani da imate prav?
Zelo dobro vprašanje.
Sam sem bil dolgo v podobnih dilemah. Bistveno pri moji odločitvi je bilo to, da imaš na "bilderskih forumih" vedno vse argumentirano s polno študijami. Gor imaš kup ljudi ki se dejansko zelo poglabljajo v pravilno izbiro nutrientov in ob tem prebere ogromno literature in študij.
Med tem ko imaš pri vegetarjancih ponavadi enega od dveh argumentov:
- odkar sem nehal jest meso se počutim ful dobro
- človek včasih ni jedel mesa (nima zob za meso ipd.)
jype ::
thramos> [edit] Pa še dva linka na študije, za razliko od ostalih postov.
Glede prve študije: Fino, da so to ugotovili pri miših - statistika pa kaže, da ljudje, ki se držijo škrobnih diet (ki seveda ne vsebujejo skoraj nič fruktoze in glukoze), redkeje zbolevajo za rakavimi obolenji in diabetesom.
Glede druge študije: Primerja učinkovitost diet z nizkim vnosom maščob z dietami z visokim vnosom beljakovin. Maščobe so pomemben del vsake diete in maščobnih kislin uravnotežena rastlinska hrana vsebuje povsem dovolj.
thramos> To prepričanje, o mesu in beljakovinah, raste samo na alter vegi sceni.
To ne drži. Najprej mi povej, koliko študij, ki so potrdile, da nizkoproteinske diete statistično gledano zmanjšujejo možnosti za nastanek večine obolenj, s katerimi se spopada zahodna civilizacija, ti moram polinkati, da boš sprejel ta argument, čeprav se morda ne ujema s tvojimi prepričanji?
Ko boš, ti z veseljem postrežem. Mimogrede, nisem niti vegan niti vegetarijanec.
Pa preden se kdo, ki je karkoli od tega zgoraj začne prehitro veseliti - statistično zmanjšanje možnosti ne pomeni, da noben vegan ne zboli za rakom na debelem črevesju, ali pa da noben nekadilec ne zboli za rakom na pljučih.
Glede prve študije: Fino, da so to ugotovili pri miših - statistika pa kaže, da ljudje, ki se držijo škrobnih diet (ki seveda ne vsebujejo skoraj nič fruktoze in glukoze), redkeje zbolevajo za rakavimi obolenji in diabetesom.
Glede druge študije: Primerja učinkovitost diet z nizkim vnosom maščob z dietami z visokim vnosom beljakovin. Maščobe so pomemben del vsake diete in maščobnih kislin uravnotežena rastlinska hrana vsebuje povsem dovolj.
thramos> To prepričanje, o mesu in beljakovinah, raste samo na alter vegi sceni.
To ne drži. Najprej mi povej, koliko študij, ki so potrdile, da nizkoproteinske diete statistično gledano zmanjšujejo možnosti za nastanek večine obolenj, s katerimi se spopada zahodna civilizacija, ti moram polinkati, da boš sprejel ta argument, čeprav se morda ne ujema s tvojimi prepričanji?
Ko boš, ti z veseljem postrežem. Mimogrede, nisem niti vegan niti vegetarijanec.
Pa preden se kdo, ki je karkoli od tega zgoraj začne prehitro veseliti - statistično zmanjšanje možnosti ne pomeni, da noben vegan ne zboli za rakom na debelem črevesju, ali pa da noben nekadilec ne zboli za rakom na pljučih.
thramos ::
Svoje informacije iščemo na čim več mestih, več teže damo tistim, ki svoje trditve utemeljujejo in dokazujejo z znanstvenimi metodami, upoštevaš motive (pospeševanje prodaje športne prehrane, krutost do živali, bluzenje) ...
[edit]
jype, recimo še enkrat toliko, kolikor je študij, ki enako dokazujejo za nizkohidratne diete. Pa mimogrede še pokazati, kje je napaka v vseh teh študijah in mogoče razložiti še mehanizem delovanja proti raku in sladkorni.
[edit]
jype, recimo še enkrat toliko, kolikor je študij, ki enako dokazujejo za nizkohidratne diete. Pa mimogrede še pokazati, kje je napaka v vseh teh študijah in mogoče razložiti še mehanizem delovanja proti raku in sladkorni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
Okapi ::
V čem je sploh problem živalskih beljakovin, kako nam škodijo?V povprečju je preveč maščob zraven, drugače ni z njimi nič narobe. No, pa če bi samo meso jedel, bi po par mesecih skorbut dobil, ker nima vitamina C (in še marsičesa).
O.
jype ::
thramos> jype, recimo še enkrat toliko, kolikor je študij, ki enako dokazujejo za nizkohidratne diete. Pa mimogrede še pokazati, kje je napaka v vseh teh študijah in mogoče razložiti še mehanizem delovanja proti raku in sladkorni.
V tej temi je že večkrat bila omenjena knjiga "The China Study". Obstajajo tudi kritike te knjige, ki se z implikacijami knjige ne strinjajo, čeprav v raziskave, na katerih temelji, ne dvomijo. Statistično je nemogoče spregledati dejstvo, da se na zahodu (pa s tem ne mislim zgolj tistih predelov ZDA, kjer se ogromno ljudi prenažira s predelanimi ogljikovimi hidrati) ob z določenimi beljakovinami bogati prehrani življenska doba počasi krajša, kvaliteta življenja starejših pa strmo pada, predvsem na račun bolezni srca in ožilja, rakavimi obolenji prebavnega trakta in diabetesom.
http://www.tcolincampbell.org/courses-r... našteje precej statističnih referenc, medicinske raziskave pa poiščem pozneje, ko pridem do knjige.
V tej temi je že večkrat bila omenjena knjiga "The China Study". Obstajajo tudi kritike te knjige, ki se z implikacijami knjige ne strinjajo, čeprav v raziskave, na katerih temelji, ne dvomijo. Statistično je nemogoče spregledati dejstvo, da se na zahodu (pa s tem ne mislim zgolj tistih predelov ZDA, kjer se ogromno ljudi prenažira s predelanimi ogljikovimi hidrati) ob z določenimi beljakovinami bogati prehrani življenska doba počasi krajša, kvaliteta življenja starejših pa strmo pada, predvsem na račun bolezni srca in ožilja, rakavimi obolenji prebavnega trakta in diabetesom.
http://www.tcolincampbell.org/courses-r... našteje precej statističnih referenc, medicinske raziskave pa poiščem pozneje, ko pridem do knjige.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Okapi ::
Torej z ribami in pustim mesom ni nič narobe?Nič. Puritanci so malce zaskrbljeni nad živim srebrom, ki se nabira v tunah in podobnih ribah, drugače pa imajo najdaljšo povprečno življenjsko dobo Japonci, ki jedo v glavnem ribe in riž.
O.
thramos ::
Ja, vem, tvoja biblija prehrane. Dobivaš svoje informacije še kje drugje, ali je to to?
Sicer vem da je bob ob steno, ampak prve tri povezave iz tvojega linka, nimajo prav nobene povezave z količino beljakovin v prehrani.
Sicer vem da je bob ob steno, ampak prve tri povezave iz tvojega linka, nimajo prav nobene povezave z količino beljakovin v prehrani.
jype ::
thramos> Ja, vem, tvoja biblija prehrane. Dobivaš svoje informacije še kje drugje, ali je to to?
Če bi bila moja biblija prehrane, potem ne bi jedel mesa in pil mleka. Knjiga dejansko ni slaba, jo priporočam (je notri sicer določen delež bluzenja, a večina knjige se ukvarja s pravo statistiko in obravnava spodobne znanstvene raziskave).
thramos> Sicer vem da je bob ob steno, ampak prve tri povezave iz tvojega linka, nimajo prav nobene povezave z količino beljakovin v prehrani.
Ne, nimajo - zgolj vse skupaj pripelje do statistično nezanemarljivih povezav med povprečnimi dietami in povprečno pojavnostjo bolezni. Bom si vzel čas enkrat, ko ga bom imel, pa lahko takrat bolj natančno obdelava.
Če bi bila moja biblija prehrane, potem ne bi jedel mesa in pil mleka. Knjiga dejansko ni slaba, jo priporočam (je notri sicer določen delež bluzenja, a večina knjige se ukvarja s pravo statistiko in obravnava spodobne znanstvene raziskave).
thramos> Sicer vem da je bob ob steno, ampak prve tri povezave iz tvojega linka, nimajo prav nobene povezave z količino beljakovin v prehrani.
Ne, nimajo - zgolj vse skupaj pripelje do statistično nezanemarljivih povezav med povprečnimi dietami in povprečno pojavnostjo bolezni. Bom si vzel čas enkrat, ko ga bom imel, pa lahko takrat bolj natančno obdelava.
thramos ::
Verjamem da ni slaba (btw, če se ne motim je pred kratkim izšel slovenski prevod), ampak nekatere njene glavne ugotovitve so v nasprotju z ugotovitvami ostale znanosti o prehrani.
Seveda se mogoče motim in ima Campbell prav, hja, nekajkrat smo že morali spremeniti mnenje glede maščob, jajc ... ampak mnenje spremenim, ko bodo izpolnjeni zgoraj našteti kriteriji, ki jih ena sama knjiga pač ne nudi.
Seveda se mogoče motim in ima Campbell prav, hja, nekajkrat smo že morali spremeniti mnenje glede maščob, jajc ... ampak mnenje spremenim, ko bodo izpolnjeni zgoraj našteti kriteriji, ki jih ena sama knjiga pač ne nudi.
jype ::
thramos> ampak nekatere njene glavne ugotovitve so v nasprotju z ugotovitvami ostale znanosti o prehrani.
Seveda - tudi zastarela je že, in bo še bolj.
thramos> Seveda se mogoče motim in ima Campbell prav, hja, nekajkrat smo že morali spremeniti mnenje glede maščob, jajc ... ampak mnenje spremenim, ko bodo izpolnjeni zgoraj našteti kriteriji, ki jih ena sama knjiga pač ne nudi.
Ja, to drži - ne moreš vedeti. Sklepanje na podlagi velikih statističnih študij je šibko, a trenutno tudi najboljše, kar imamo. Jaz sem vnos mesa in drugih težkih reči zmanjšal takrat, ko sem ugotovil, da po takem "bogatem" obroku dve do tri ure ne morem normalno delat (postanem zaspan in se težje skoncentriram). Pri predvsem sadno-zelenjavni hrani teh težav ni, ne izključujem pa možnosti, da je to lahko povezano s tem, da je priprava mesa praviloma bolj komplicirana in vzame več časa in se zato z mesnimi obroki hranimo manj enakomerno (manjšo posodo v petih minutah že zelo dobro pripravljene solate lahko poješ vsake dve do tri ure, košček zrezka pa precej težje).
Seveda - tudi zastarela je že, in bo še bolj.
thramos> Seveda se mogoče motim in ima Campbell prav, hja, nekajkrat smo že morali spremeniti mnenje glede maščob, jajc ... ampak mnenje spremenim, ko bodo izpolnjeni zgoraj našteti kriteriji, ki jih ena sama knjiga pač ne nudi.
Ja, to drži - ne moreš vedeti. Sklepanje na podlagi velikih statističnih študij je šibko, a trenutno tudi najboljše, kar imamo. Jaz sem vnos mesa in drugih težkih reči zmanjšal takrat, ko sem ugotovil, da po takem "bogatem" obroku dve do tri ure ne morem normalno delat (postanem zaspan in se težje skoncentriram). Pri predvsem sadno-zelenjavni hrani teh težav ni, ne izključujem pa možnosti, da je to lahko povezano s tem, da je priprava mesa praviloma bolj komplicirana in vzame več časa in se zato z mesnimi obroki hranimo manj enakomerno (manjšo posodo v petih minutah že zelo dobro pripravljene solate lahko poješ vsake dve do tri ure, košček zrezka pa precej težje).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
btree ::
Okapi ::
da po takem "bogatem" obroku dve do tri ure ne morem normalno delatKar pa samo po sebi ne pomeni, da je zato tak obrok manj zdrav. Čisto naravno je, da se naješ in potem počivaš in v miru prebavljaš pojedeno.
Je namreč treba ločevati zdravo prehrano od funkcionalno optimalne, ki je odvisna od tega, kar pač hočeš doseči - čim več delati, čim hitreje teči ... Za maratonca je drugačna kot za šprinterja, za umskega delavca drugačna kot za fizikalca (pri čemer takšna optimalna prehrana ni nujno tudi absolutno gledano najbolj zdrava).
O.
jype ::
Ja, s tem se popolnoma strinjam - ampak prebava in počutje sta v splošnem boljša, če jem manj mesa.
Tudi fiziološko gledano je človek kot lovec in nabiralec optimiziran za ogromno gibanja in hrano, ki ni pretirano kalorična - jaz (in moje telesne maščobe) se pa z energijo napajam iz sladkarij :|
Tudi fiziološko gledano je človek kot lovec in nabiralec optimiziran za ogromno gibanja in hrano, ki ni pretirano kalorična - jaz (in moje telesne maščobe) se pa z energijo napajam iz sladkarij :|
btree ::
Naši predniki, 50-100 let nazaj so bili pretežno vegetarijanci. Meso le za praznike, drugače pa razna žita (pšenica, proso, ajda, pira,....) in mleko. Vprašajte stare mame.
jype ::
Ja, ampak živeli niso prav zelo dolgo.
Seveda prehrana ni edini dejavnik, a je eden pomembnejših.
Seveda prehrana ni edini dejavnik, a je eden pomembnejših.
hendriks ::
Ja, to drži - ne moreš vedeti. Sklepanje na podlagi velikih statističnih študij je šibko, a trenutno tudi najboljše, kar imamo. Jaz sem vnos mesa in drugih težkih reči zmanjšal takrat, ko sem ugotovil, da po takem "bogatem" obroku dve do tri ure ne morem normalno delat (postanem zaspan in se težje skoncentriram).
To se ti je zgodilo zaradi povišanega krvnega sladkorja. Tule si preberi (oba odgovora).
jype ::
Od povišanega krvnega sladkorja 100% nisi zaspan, ker s pitjem sladkih sokov dosežeš ravno obratni učinek.
Prepričan sem, da gre pri tem učinku za povečane potrebe telesa po kisiku in sladkorju zaradi potreb prebavnega trakta (in posledičnemu zmanjšanju prekrvavitve drugih organov).
Prepričan sem, da gre pri tem učinku za povečane potrebe telesa po kisiku in sladkorju zaradi potreb prebavnega trakta (in posledičnemu zmanjšanju prekrvavitve drugih organov).
energetik ::
Ja, ampak živeli niso prav zelo dolgo.No, nekateri so dolgo živeli pri taki pretežno brezmesni hrani.
Seveda prehrana ni edini dejavnik, a je eden pomembnejših.
So pa vsakodnevno garali na polju, tudi higiena ni bila ravno na višku. Pretežno so tolkli krompir, zelje, fižol, žgance... Sadja je bilo pa verjetno premalo in večino samo par sort. Jabuka, hruške, češplje jeseni, poleti kakšne češnje in jagode. Pozimi in spomladi pa le, če jim je ratalo dovolj nasušiti.
No, če tako prehrano razširiš še s sojo, jogurtom, misliji, veliko različne zelenjave in ostalega sadja skozi celo leto, mora biti stvar kar zdrava. Še posebno pri našem sedečem načinu dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
jype ::
energetik> No, nekateri so dolgo živeli pri taki pretežno brezmesni hrani.
Ja, saj tudi nekateri pri pretežno mesni hrani živijo dolgo.
energetik> Še posebno pri našem sedečem načinu dela.
Večina se nas ukvarja s športom, da nadomestimo vsaj del fizične aktivnosti, ki je ne izvajamo med delom, kar vsekakor temeljito popravi možnosti za doseganje višje kvalitete življenja pri visoki starosti.
Ja, saj tudi nekateri pri pretežno mesni hrani živijo dolgo.
energetik> Še posebno pri našem sedečem načinu dela.
Večina se nas ukvarja s športom, da nadomestimo vsaj del fizične aktivnosti, ki je ne izvajamo med delom, kar vsekakor temeljito popravi možnosti za doseganje višje kvalitete življenja pri visoki starosti.
btree ::
energetik> No, nekateri so dolgo živeli pri taki pretežno brezmesni hrani.
Ja, saj tudi nekateri pri pretežno mesni hrani živijo dolgo.
Samo kako, večina starejših je na tabletah (pritisk, zniževanje holesterola,...), prej tega ni bilo, ljudje so bili bolj zdravi, veliko jih je umrlo naravne smrti.
blackbfm ::
Komu naj sedaj verjamem (high protein vs low)
Predvsem uravnotezena, pusta, cimbolj raznolika in cim manj predelana hrana. V kolicinah primernih za tvoje potrebe (idealna teža plus minus 5kg). Ostalo je bluzenje :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
bfranklin ::
Thramos -10
Fuks -10
Ker ne mislita s svojo glavo.
To kar sta vidva napisala sem jaz bral že 20 let nazaj in to je najbolj sprejeta "znanost" v zahodnem svetu. Ampak zahodni svet ima vsaj 10x večjo pogostost raka, diabetesa in srčnih bolezni, kot ostali svet, pa se še vedno trdno oklepa te "znanosti" in jo še naprej zagovarja, ter ob tem poudarja, da prehrana za zdravje nima velike vloge. V tem zahodnem svetu je tudi povsem normalno, da, ko nisi več rosno mlad (beri 30+) zboliš za kakšno od zgoraj navedenih zahodnih bolezni in jemlješ tablete za njih do smrti.
Predlagam, da jesta kilo mesa na dan, ogromno sirov, mleka in mlečnih izdelkov, ter čez 20 let povesta kako je to vplivalo na vajino zdravje. Mogoče niti ne bo treba počakat 20 let.
Fuks -10
Ker ne mislita s svojo glavo.
To kar sta vidva napisala sem jaz bral že 20 let nazaj in to je najbolj sprejeta "znanost" v zahodnem svetu. Ampak zahodni svet ima vsaj 10x večjo pogostost raka, diabetesa in srčnih bolezni, kot ostali svet, pa se še vedno trdno oklepa te "znanosti" in jo še naprej zagovarja, ter ob tem poudarja, da prehrana za zdravje nima velike vloge. V tem zahodnem svetu je tudi povsem normalno, da, ko nisi več rosno mlad (beri 30+) zboliš za kakšno od zgoraj navedenih zahodnih bolezni in jemlješ tablete za njih do smrti.
Predlagam, da jesta kilo mesa na dan, ogromno sirov, mleka in mlečnih izdelkov, ter čez 20 let povesta kako je to vplivalo na vajino zdravje. Mogoče niti ne bo treba počakat 20 let.
jype ::
bfranklin> Ker ne mislita s svojo glavo.
Kaj je pa s tabo narobe? Saj thramos je polinkal študije, ki potrjujejo, da je razlika med določenimi beljakovinami in določenimi sladkorji pri rasti tumorjev v prid beljakovinam. Podrobno preberi, temeljito argumentiraj, potem jih pa obsojaj. Ne moreš kar takole počez "kdor se ne strinja z mano je zaveden od mesne industrije".
Kaj je pa s tabo narobe? Saj thramos je polinkal študije, ki potrjujejo, da je razlika med določenimi beljakovinami in določenimi sladkorji pri rasti tumorjev v prid beljakovinam. Podrobno preberi, temeljito argumentiraj, potem jih pa obsojaj. Ne moreš kar takole počez "kdor se ne strinja z mano je zaveden od mesne industrije".
bfranklin ::
bfranklin> Ker ne mislita s svojo glavo.
Kaj je pa s tabo narobe? Saj thramos je polinkal študije, ki potrjujejo, da je razlika med določenimi beljakovinami in določenimi sladkorji pri rasti tumorjev v prid beljakovinam. Podrobno preberi, temeljito argumentiraj, potem jih pa obsojaj. Ne moreš kar takole počez "kdor se ne strinja z mano je zaveden od mesne industrije".
Linkov pa res nisem pogledal. My bad.
Fuks ::
Thramos -10
Fuks -10
Ker ne mislita s svojo glavo.
To kar sta vidva napisala sem jaz bral že 20 let nazaj in to je najbolj sprejeta "znanost" v zahodnem svetu. Ampak zahodni svet ima vsaj 10x večjo pogostost raka, diabetesa in srčnih bolezni, kot ostali svet, pa se še vedno trdno oklepa te "znanosti" in jo še naprej zagovarja, ter ob tem poudarja, da prehrana za zdravje nima velike vloge. V tem zahodnem svetu je tudi povsem normalno, da, ko nisi več rosno mlad (beri 30+) zboliš za kakšno od zgoraj navedenih zahodnih bolezni in jemlješ tablete za njih do smrti.
Predlagam, da jesta kilo mesa na dan, ogromno sirov, mleka in mlečnih izdelkov, ter čez 20 let povesta kako je to vplivalo na vajino zdravje. Mogoče niti ne bo treba počakat 20 let.
franklin -30
Nikjer nisem zagovarjal kile mesa in mlečnih izdelkov nasploh. V bistvu kar si napisal nima sploh nobene veze s tem kar sem jaz pisal. Šeenkrat preberi.
Saj ravno to je pri vas vegetarjancih, vi študije kar s svojo glavo malo nardite. S študijami sem pa imel v mislih povsem prave študije na ljudeh, ne pa kar neko splošno prepričanje javnosti.
Za moje pojme idealna prehrana je mediteranska, kjer je njena osnova vegetarijanska. Torej obdržimo stročnice, polnovredne žitarice, oreščke, ogromno zelenjave, dodamo olivno olje, ter ribe pa občasno pusto perutnino in jajca.
Ti pa to mečeš v isti koš kot prehrano klasičnega "mesojedca", ki uživa en kup rdečega mesa, od tega veliko precej mastnega in ogromno predelanega (nitriti). Za priloge pa si izbere neko škrobno sranje, zelenjave pa ne mara. Za zdravje pa potem poskrbi s super zdravje plus jogurtom. Pa sladkarije čez itak.
Razmislek za naprej:
Pomembno je pa tudi da je vnos kalorij nizek. Life expectancy je zelo (obratno sorazmerno) povezan z dnevnim vnosom kalorij.
bfranklin ::
Fuks:
1.) Pri nas vegetarijancih? Zdej smo kr vsi isti. hahahaha
2.) Pozanimaj se kaj je mediteranska dieta rajši. To kar si ti navedel ima z mediteranom skupno samo ime. Vse ostalo je več ali manj ameriško. Prodaja se pa pod pretvezo, da so mediteranci zdravi in živijo dolgo, ampak v večini ne jejo tega kar si ti navedel. Bom ob priliki poiskal link, da boš videl da nimam spet čudnih vegetarijanskih idej in je to v bistvu spet en napihnjen marketing brez znanstvene osnove.
3.) Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj. Zelo težko je narediti velik presežek kalorij, če ne ješ veliko maščob.
1.) Pri nas vegetarijancih? Zdej smo kr vsi isti. hahahaha
2.) Pozanimaj se kaj je mediteranska dieta rajši. To kar si ti navedel ima z mediteranom skupno samo ime. Vse ostalo je več ali manj ameriško. Prodaja se pa pod pretvezo, da so mediteranci zdravi in živijo dolgo, ampak v večini ne jejo tega kar si ti navedel. Bom ob priliki poiskal link, da boš videl da nimam spet čudnih vegetarijanskih idej in je to v bistvu spet en napihnjen marketing brez znanstvene osnove.
3.) Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj. Zelo težko je narediti velik presežek kalorij, če ne ješ veliko maščob.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Okapi ::
Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj.No ja, krompirja, špagetov, kruha in cukra lahko poješ za 3x preveč kalorij brez posebnega naprezanja (in brez pretiravanja z oljem).
O.
bfranklin ::
Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj.No ja, krompirja, špagetov, kruha in cukra lahko poješ za 3x preveč kalorij brez posebnega naprezanja (in brez pretiravanja z oljem).
O.
1.) Ok, očitno sem pozabil povedat, da ne smeš jest procesirane hrane oz. se je izogibat.
2.) Od krompirja, špagetov in kruha bi te pa rad videl, da si narediš 3x preveč kalorij. Pomisli malo kaj si zdaj rekel in pojdi malo pogledat kak volumen te hrane moraš pojest da dobiš že samo 3000kcal. Če ješ samo krompir, ga boš mogel pojest kake 4 kile, da dobiš samo 3000kcal. Da dobiš 3x presežek, bo treba pa kar 7.5 kil. Bi te rad videl, ja.
Jaz nisem rekel pomfri al pa krompir pečen na olju. 2.5 kil krompirja brez česarkoli drugega, ima 2000kcal. Zdaj si pa predstavljaj. Ali pa naredi poizkus, če nimaš dobre predstave.
3.) Kar se tiče pa cukra pa dvomim da ga boš uspel veliko pojest, da ti ne bo ratalo slabo.
Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj.No ja, krompirja, špagetov, kruha in cukra lahko poješ za 3x preveč kalorij brez posebnega naprezanja (in brez pretiravanja z oljem).
O.
1.) Ok, očitno sem pozabil povedat, da ne smeš jest procesirane hrane oz. se je izogibat.
2.) Od krompirja, špagetov in kruha bi te pa rad videl, da si narediš 3x preveč kalorij. Pomisli malo kaj si zdaj rekel in pojdi malo pogledat kak volumen te hrane moraš pojest da dobiš že samo 3000kcal. Če ješ samo krompir, ga boš mogel pojest kake 4 kile, da dobiš samo 3000kcal. Da dobiš 3x presežek, bo treba pa kar 7.5 kil. Bi te rad videl, ja.
Jaz nisem rekel pomfri al pa krompir pečen na olju. 2.5 kil krompirja brez česarkoli drugega, ima 2000kcal. Zdaj si pa predstavljaj. Ali pa naredi poizkus, če nimaš dobre predstave. Velik volumen hrane je to.
3.) Kar se tiče pa cukra pa dvomim da ga boš uspel veliko pojest, da ti ne bo ratalo slabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
bfranklin ::
Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj.No ja, krompirja, špagetov, kruha in cukra lahko poješ za 3x preveč kalorij brez posebnega naprezanja (in brez pretiravanja z oljem).
O.
A si probal? Ker to kar si rekel je navaden BS.
Pol kile špagetov je ogromen volumen hrane. 2.5 kg krompirja isto. Samega kruha za 2000kcal je tudi velik volumen hrane. Očitno si eden tistih, ki še ni ugotovil, da večino kalorij v hrani predstavljajo maščobe.
Kar se pa tiče "pretiravanja" z oljem, je pa to zelo subjektivno. Za nekoga je normalno, da ima v obroku hrane primešanega 1dcl olja, za nekoga pa čajna žlička. Predlagam, da dejansko izmeriš količino porabljenega olja, če imaš tako predstavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bfranklin ()
Pyr0Beast ::
Požreti moraš cel pisker kuskusa - ena 250g pakunga (1.5MJ/100g)
Za tam 3.7MJ
Če pa žreš oreščke je pa dovolj pol tega. sploh pistacije so strup. 2.5MJ/100g
Za tam 3.7MJ
Če pa žreš oreščke je pa dovolj pol tega. sploh pistacije so strup. 2.5MJ/100g
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
Fuks ::
Fuks:
1.) Pri nas vegetarijancih? Zdej smo kr vsi isti. hahahaha
2.) Pozanimaj se kaj je mediteranska dieta rajši. To kar si ti navedel ima z mediteranom skupno samo ime. Vse ostalo je več ali manj ameriško. Prodaja se pa pod pretvezo, da so mediteranci zdravi in živijo dolgo, ampak v večini ne jejo tega kar si ti navedel. Bom ob priliki poiskal link, da boš videl da nimam spet čudnih vegetarijanskih idej in je to v bistvu spet en napihnjen marketing brez znanstvene osnove.
3.) Kar se tiče pa kalorij, je pa težko imeti velik presežek pri veganski hrani, razen če pretiravaš z dodajanjem olj. Zelo težko je narediti velik presežek kalorij, če ne ješ veliko maščob.
1.) Vsi ne, precej pa. Poznam jih še precej, ki svoje početje argumentirajo s "počutim se odlično" in "včasih je človek nabiral samo sadeže".
2.) Zate v sliki ;)
3.) Se strinjam. Če hrana nima ful maščob in če ne žreš sladkarij in predelanih produktov se je treba res kar potrudit da presežeš.
Pyr0Beast ::
1.) Vsi ne, precej pa. Poznam jih še precej, ki svoje početje argumentirajo s "počutim se odlično" in "včasih je človek nabiral samo sadeže".
Mogoče ker to 'nasprotna stran' želi slišati, ker je "doing it for the animals" preveč pussy like ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
jype ::
Jaz se strinjam, da je etično sporno jest meso. Mesna industrija je nekaj blazno nagravžnega.
Ampak vseeno jem meso. Kadar ga jem, se potrudim poiskat takega, ki ni povzročilo nepotrebnega trpljenja živali, če se da.
To se mi zdi povsem smotrno - s svojim denarjem nerad podpiram industrijo, s katere prijemi se ne strinjam.
Ampak vseeno jem meso. Kadar ga jem, se potrudim poiskat takega, ki ni povzročilo nepotrebnega trpljenja živali, če se da.
To se mi zdi povsem smotrno - s svojim denarjem nerad podpiram industrijo, s katere prijemi se ne strinjam.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35189 (11919) | mn |
» | Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Loža | 142217 (109170) | razerznak |
» | OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 62837 (56366) | enadvatri |