» »

crt televizor, dvb-t in digi.tv: zaslon 4:3 vs. 16:9

crt televizor, dvb-t in digi.tv: zaslon 4:3 vs. 16:9

jerriho ::

Teta ima predpotopni televizor. Za sprejem digitalne TV namerava kupiti drug televizor z max 72 cm diagonale ter dvb-t vmesnik.

Pravi namreč, da jo bo ponudba kanalov, ki se jih dobi prek digitalne televizije zadovoljila. Ponudba rabljenih klasičnih CRT televizorjev je ogromna ter so kar poceni. Sam imam z njimi ter dvb-t vmesniki zelo pozitivne izkušnje ob gledanju digitalne televizije (hrvaških in slovenskih). Ta njen televizor se bo uporabljal zgolj za spremljanje digitalne TV. Zato tudi interes zgolj za CRT televizorje.

Zanima me sledeče: A je bolje oz. skorajda že nujno, da kupi televizor z ekranom 16:9 in ne 4:3 za kanale rtvslo, kanal a, pop tv, pink.si, hrt, nova tv, rtl, …? Kaj se dogaja na področju formatov slike teh TV kanalov in kaj lahko pričakujemo v roku 2-3 let? Šele takrat si bo teta najbrž omislila večji, novi LCD, LED ali kak drug televizor.

Hvala za pomoč.

Scorpia ::

Kupi že zdaj 16:9 saj tudi naše televizijske hiše že oddajajo v tem formatu iz svojega studia, športni dogodki in na novo posneti materiali.
Najdejo se kakšni starejši posnetki, reklame, ki so v 4:3. Filmi se večinoma tudi vrtijo v 16:9.
////

Spajky ::

Novejši CRT-ji imajo na telekomandi vsi preklop na 16:9 če program že sam ne preklopi TV-ja ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Scorpia ::

Vsakemu primeru ali naredi preklop zunanji reciver ali tv imaš v obeh primerih dva črna robova. Če nimaš crt ki je vsaj 82 ekran je brezveze gledat sploh, ko izpade majhna slika. No spet kokr za koga, eni imajo tv 2m stran ali pa jih ne moti. No sej če jo do zdaj ni motilo, ker na analogno so odajali 16:9 zapakirano v 4:3, jo tudi zdaj ne bo motilo.
////

jerriho ::

hvala za info.

Ja, zdaj pa so teto kar naenkrat začeli zanimati že cenejši lcd televizorji in pravi, da ga je skorajda pripravljena kupiti. Jasno, spet jaz v akcijo iskanja. Naj najprej povem, da je to prvič, da imam kaj veze pri nabavi lcd televizorja, tudi sam ga še nimam, zato ne poznam zadosti področja. Pa da ne odpiram nove teme, bi kar sem napisal. Torej naj velja:

vgrajen dvb-t tuner mpeg-4: v glavnem za spremljanje digitalne televizije
ekran 32 oz. 37 inch: gledalo se bo iz razdalje cca 3 metrov
Morda ji bom kdaj dal kak film, da si ga pogleda prek usb ključka ali diska, ki najverjetneje ne bo v HD ločljivosti.

Če le utegnete, mi pomagajte z odgovori po točkah.

1.
Najprej vprašanje: so ti dvb-t tunerji vgrajeni v lcd televizorjih OK? v primerjavi z tistimi samostojnimi škatlami za katere imam do sedaj zgolj pohvale? Verjetno nimajo možnosti snemanja? Sicer pa to niti ni pomembno...

2.
Če se odloči za 32 inch ekran, bi bil verjetno primeren že hd ready lcd televizor. Nekih teženj po extra kvalitetni sliki ravno nima. Pa tudi, če si pogleda kak dvd-rip oz divx film, bo slika zgledala še kar ok. nekje kot na CRT klasičnem televizorju, morda malce slabša. Upam, da le ne preveč.
imam prav?

3.
Kak rezultat dobim, če dam hd film na hd ready televizor?

4.
37 inch pa so kot kaže že vsi full hd, vsaj na ceneje.si. če iz računalnika prek hdmi povezave na full hd televizorju prikažem hd film, bi to morala biti kao izvrstna slika.
Velja takisto za kvaliteto slike, če je tak film na usb ključku in ga dam v usb vhod televizorja?

5.
Kakšno sliko lahko pričakujem, če na full hd televizorju predvajam Dvd-rip oz. divX film? Je to sploh smiselno? Najbrž je na 37'' že dosti slabša kvaliteta kot pri 32'' pri gledanju z razdalje 3 metrov? Se da na full hd televizorju spremeniti kaj v nastavitvah, da izpade slika boljša za te filme?

6.
Zanima me Svetilnost (= sevanje svetlobe določenega svetila): je to kaj posebej pomemben kriterij odločanja? Ker je menda več kot je, bolje je. Na ceneje.si pa je večina nam želenih lcd televizorjev s svetilnostjo do 400 cd/m2.

Dokler me kdo ne prepriča, velja za izbranca hd ready 32 inch lcd televizor. Kateri točno pa še ne vem.

Če pa vas še kaj zanima, pa le vprašajte...

Hvala za pomoč.

jest10 ::

Nagi Bator ::

1.Pocnejo to, cemur so namenjeni.
2.Ce bo gledala predvsem standardno locljivost je HD ready celo boljsa izbira.
3.Zelo dober. Seveda, ce (redno) ne gledas z enga metra razdalje in ce te full HD ne zanima.
4.Ne "kao", morala bi biti odlicna slika. Ce vgrajen "USB" player v TV-ju bere/predvaja HD potem tudi drugo velja.
5.Pri 3 metrih dobro. Nekdo, ki kupuje HDTV zaradi HD locljivosti, ga tak al tak ne zanimajo divx-i. Prav tako ni bistvene (to je seveda relativno) razlike v kvaliteti SD slike pri 3. metrih oddaljenosti od TV-a.
Je pa ocitna razlika v ostrini slike med analognim in digitalnim signalom, ce primerjas isti program. Kar se da nastavljat je pa odvisno od TV-ja do TV-ja. Zmeraj je najpomebnejse to, kar mu das za prikazovati, kot pa to kar lahko naknadno popravis.
6.Ne vem tocno kaj sprasujes. Tv-ja menda ne bos gledal z lucjo usmerjeno v ekran ?

Za razdaljo 3m od tv-ja bi jaz raje vzel 37". 32" bo premajhen! Pri bilo katerem 32" ali 37" in 3m razdalje, full HD ne igra vec neke vloge, vsaj kar se mene tice ne. Za SD sliko je pametno pogledat tudi k plazmam. Dostikrat je SD slika na plazmah lepsa.

laguna ::

Pozdravljeni

Oče kupil lcd samsung 32lec530, nad sliko sem pozitivno presenečen, ima pa ta televizor DVB-t in DVB-c torej zemeljski in kabelski sprejemnik. Vgrajen ima tudi media player, ki zna predvajati več ali manj danes znane vse vsebine tudi s podnapisi vred, tudi v HD ločljivosti (H264, ...). Cena na ceneje.si je bila aprila 399,00 EUR. Kolikor sem govoril z njim je več kot zadovoljen z izbiro, prav tako pa po testih glede cene in kvalitete.

Po mojem če kupuješ lcd in oddaljenost 3 metre bi jaz vzel vsaj 37-tko, jaz imam za 3,5 metrov 46-tko (samsung 46le652) in bi rekel, da tudi 50-tka ne bi bila previelika, res je na začetko kao ogromna, vendar pa po par dnevih gledanja postane premajna >:D

Torej na tvojem mestu, seveda če proračun dovoljuje, bi vzel vsaj samsunga c37le530.
To je moje mnenje.
http://www.ceneje.si/avdio-video/televi...

LP
lagunaaaa

neki4 ::

jerriho: Kot omenjeno, nimaš kaj zgrešit, dovolj bo hd ready in vgrajen mpeg4 sprejemnik za dvbt ali celo dvb-c, če ima kabelsko. Lahko kupiš najcenejšega, za teto bo raketa. Pri 37" ni glih veliko tvjev za izbiro, morda še vedno 32 pride v poštev.

http://www.mimovrste.com/artikel/135017...

krebs11 ::

Jaz imam 42le5300 je led in nad sliko sem zelo zadovoljen, gledam preko digitalne kabelske, dvb-t pa sem tudi probal, pa je tudi lepa slika, drugače imam pa še dvb-t sprejemnik, ki ga tudi gledam, pa je tudi zelo lepa slika, HD filme bere iz usb-ja, trenutno ga imam še kar na razdalji okoli 1,8m ga bom pa prestavil nazaj na 2,5m, pa tudi na tej razdalji se slika lepo vidi, predvsem če gledam kak HD film, vsaj HD ločljivost pride to svojega izraza, da je boljša slika!
Drugače pa izbiraj med temi modeli LG 37LD450 -50Hz, LG 32LD450 -50Hz , LG 32LD650 -100Hz
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krebs11 ()

jerriho ::

Najlepša hvala za odgovore vsem, še posebej Nagi Bator-ju.

bo 37'' full hd lcd televizor dober izbor tako za spremljanje digitalne televizije, morda v bodoče Siol TV, za povečini gledanje divx, dvd rip filmov boljše kakovosti ter za zdaj bolj manj HD vsebin ob gledanju z razdalje ne manj kot treh metrov?

Bo za taisto boljši 32'' full hd ali celo 32'' hd ready?

Če da 37'' full hd dobre do odlične rezultate pri vsemu, potem bo 1. favorit. Tistih par 10 eur več zanj ne bo problem odšteti.

Nagi Bator ::

Ce ti nekaj vec denarja ni problem odstet, potem vsekakor 37"! Size does matter ;)
Ker se bo verjetno v glavnem gledala standardna locljivost (SD), je po moji presoji HD ready celo boljsa izbira. Meni se SD slika na full HDTV-ju zdi malenkost slabsa. Prav tako mi izgleda slika standardne locljivosti lepsa na plazmah, kot pa na LCD-jih. No, morda se kdo z mano ne bo strinjal.

jerriho ::

Nagi Bator,

torej, če vas najbolje razumem, bi mi vi še najbolj priporočali 37'' hd ready plazmo?
le ta naj bi po vaših izkušnjah bila bolj ustrezna za digitalno tv, divx, dvd-rip filme ter še vedno dala dokaj spodobno sliko ob gledanju HD vsebin?

Nagi Bator ::

Se najbolj bi priporocal, da se ne zaletis pri nakupu novega TV-ja. Konec koncev se bo pred njim prezivelo kar nekaj casa in par dni branja testov raznih tv-jev ter odhoda v trgovino, nekam kjer je cimvecja izbira ter primerjanja slike tega in onega TV-ja bo dobra investicija. Vzami s sabo kak DVD/USBkljuc s tebi znanim divx-om, DVD-r, ter HD-jem pa primerjaj. Ko ti nek pade v oci, se nasloni na strica googla, vpisi model tv-ja ter dodaj "review" pa bos takoj pametnejsi.
Pa ni me potrebno vikat, ze tak al tak me boli hrbet ;)

jerriho ::

sej to bo moja naslednja poteza: odhod v trgovine... pa da malo še tam povprašam, kaj pravijo. no, hvala za zdaj..

ganimed ::

Ti kar mirno kupi HD ready, morda boš imel srečo, pa boš še kje našel kakšno plazmo po znižani ceni, ker nima Mpeg4 tunerja. Priklopiš gor kakšen (obvezno) HD DVB-t sprejemnik in imaš lepo in čisto sliko, govorim iz lastnih izkušenj. Ker lahko primerjam sliko preko IPTV (T-2) in isto sliko preko DVB-t sprejemnika, je na SLO programih slika preko DVB-t skoraj lepša kot preko IPTV. Kar pa se tiče ogledov v trgovinah, je pa tako - če imaš kakšnega znanca - trgovca potem je to še smiselno, sicer se je bolje zanesti na ocene, ki so na voljo na netu.

jerriho ::

ma bom kupil kar novo plazmo. na žalost tistih, ki bi najbolj ustrezala ni ravno na zalogi. panasonicove 37'' hd ready... se bojim, da jih ne bom uspel dobiti. so dražje od 42'', ki se serijsko proizvajajo, 37'' pa ne več.

vprašanje:
je 42'' hd ready plazma za razdaljo malo manj od 3 metrov že prevelik televizor za gledanje divX, dvd rip filmov, digitalne TV, Siol TV in navsezadnje za HD vsebine? bo dosti slabša slika kot pri 37''?

VANČ14 ::

Sam imam Panasonicovo HD ready plazmo 37x25 in jo gledam s cca 2,9 m. V glavnem laufa DVB-T preko Krvavca in slika je res super. Če bi pa še enkrat kupoval bi sigurno vzel 42 colsko a je takrat nisem upal, ker sem mislil da bo prevelika in s tem slabša slika. Če boš vzel HD ready potem sigurno raje vzemi 42.

jerriho ::

VANČ14, ravno v panasonic hd ready plasmo 37x25 sem se zagledal in je ni oz. bi moral kar čakati na njo,,, pa sigurno divx filmi pri 42'' ne bodo izgledali pri oddaljenosti 2,6-2,9 metra nič slabše od gledanja na 37''? če gre za kak malce slabši divx 'izdelek' se verjetno vseeno bo poznalo na padcu kvalitete slike. zato pač treba si priskrbeti boljšo divx kakovost, ne?

VANČ14 ::

Pri meni kot sem že rekel gledamo v glavnem DVB-T in glede na dosedanje polletne iskušnje bi sam zase, če bi še enkrat kupoval, vzel 42. Pred nakupom sem se tudi sam bal, da bo slika slabša kot na CRT-ju vendar sem bil pozitivno presenečen. Tudi kar sem gledal divx-ov sem mi zdi slika lepo gledljiva -lepša kot prej. Edina slabost je bleščeč ekran ( nasproti plazme je okno),kar zna biti moteče pri dnevnem gledanju. Ko je mrak oz. temno pa je slika bomba.

jerriho ::

sem prebral par forumov v zvezi z plazmami. koliko naj upoštevam par komentarjev, da vstopni modeli plazem posameznih firm, med drugim tudi Panasonicovih 37'' in 42'', da so slabše od cenejših lcd-jev? glede na to, da me zanimajo ravno te cenejše plazme Panasonic? v trgovinah sem zasledil te panasonic hd ready plazme (37'' težko za dobiti že):

PANASONIC_TV_TX_P42X20E
PANASONIC_TV_TX_P42X25
PANASONIC_TV_TX_P42C2

PANASONIC_TV_TX_P37X25
PANASONIC_TV_TX_P37C2E

mogoče, ker ene ali kar vse nimajo usb-vhodov, manj hdmi-jev?

sam mislim, da z enim od teh modelov ne bi naredil zgrešenega nakupa.

eden pravil: ''Če spremljaš navaden tv signal, bo na plazmi lepša slika, prav tako pri Divx, sicer je digitalni signal lepši na LCD...'' torej je s tem mislil tudi digitalno TV ter siol tv? mislim da se je zmotil in da je v bistvu mislil razlikovanje med SD in HD...

Nagi Bator ::

Prej, ko sem ti zgoraj dal kak nasvet, namerno nisem hotel favorizirat nobene firme in modela tv-ja.
Zdaj si pa sam prisel do TV-ja, ki ga imam sam in ga lahko samo priporocam.
Sam mam PANASONIC TX-P42X10, kar je predhodnik tega tvojega zgoraj in lahko le recem, da za tak denar tezko najdes boljsi TV, seveda pod pogojem, da ti je HD ready dovolj.Sam sem dal 499EUR - nasel v akciji :)
Sicer pa ce gres brat resne recenzije tezko najdes negativno mnenje o tem TV-ju.
Gledam ga na 2.5m oddaljenosti. Edino kar mu malo zamerim je njegova "nenaravna" resolucija glede na razmerje 16:9. Ampak to se res opazi le, ce imas na ekranu letec tekst z ene strani na drugo pa se opazi, da na robovih raztegne crko, saj ima na tam sirse piksle. Med normalno sliko se to opazi le, ce si res pozoren, ups...zdaj sem ti pa povedal. Se dobro, da ga ne bos gledal ti - ne dalje pravit :)
Divx-i zgledajo povsem ok, v primerjavi na 22" CRT monitor, ki ga gledam na pol metra in nimam nobene pripombe. Dobro narejen divx zgleda bolje od digitalnega signala, ki mi ga servira telemach. Predvajam z WDTV-jem prikljucenim preko HDMI-ja.
Analogna TV glede na digitalno TV je opazno slabsa, sam to je zdaj itak passe. Digitalna je ok in nimam pripomb, res pa so neki programi slabsi, drugi pa super, ampak to je spet odvisno od tega, kako ti neko sliko servira ponudnik, tako da primerjat sliko med recimo "TV 1000" pa med nekim lokalnim regijskim programom je kot dan pa noc. Tako, da tu ne gre TVju nicesar zamerit.
HD pa itak zgleda kot suza, pa naj me zdaj ne napadejo full HD friki ;((
Edino kar nisem ziher je, ce ima nov model ugrajen USB player, ki si ga omenjal zgoraj? Moj model ga nima!
Sem pa resil situacijo z WD TV.

jerriho ::

Nagi Bator, hvala še enkrat več za info. to sem v bistvu hotel slišat. ja, in jutri grem na ogled PANASONIC_TV_TX_P42X20E. sem ga 'zavohal' nekje še malce bolj ugodno... poročam, če ga bom kupil in seveda o rezultatih.

Nagi Bator ::

Hja, je pac stala, ko kupujes nov TV, kar vecina pac ne pocne vsako leto ali dve in se vmes tehnologija toliko spremeni, da si cisto v temi, ko moras to nardit.
Tukaj lahko vidis moje muke, ko sem to pocel v zacetku leta. Vedel sem bolj malo o stvari in imel bolj ali manj enak problem kot sedaj ti.
Zdaj, ko sem pogledal kaj sem pisal se lahko popravim in dodam, da sem spet zacel gledat TV. Oziroma to kar mu dam za prebavit preko WDTV-a ;)

VANČ14 ::

C,X in S modeli pri Panasonicu nimajo USB porta, imajo pa ga modeli G in višji po rangu. Mislim pa, da je namenjen za snemanje na ključek ali disk, vendar lahko posneto gledaš samo na istem TV-ju. Divx pa mislim, da ne predvaja (preko USB), nisem pa o tem 100% prepričan. Zanimiv in realen test o tej plazmi pa si preberi na http://hdtelevizija.com/2010/03/15/rece...

Nagi Bator ::

Ja, na tem hrvaskem portalu so kvalitetni testi ter tudi predlogi kako nastaviti televizor.
Samo jih pa dobro okradejo v trgovini. Mislim, 5000 kun je pa precej vec kot stane pri nas.
Zanimiv je tisti dodan "Y" v imenu "TX-P42X10Y" ki nedvomno pomeni Jugoslavijo >:D ...medtem ko je E-urope in B-ritain
Razlika pa je v tem, da vsebuje mpeg4 tuner, ki je potreben pri nas.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

VANČ14 je izjavil:

C,X in S modeli pri Panasonicu nimajo USB porta, imajo pa ga modeli G in višji po rangu. Mislim pa, da je namenjen za snemanje na ključek ali disk, vendar lahko posneto gledaš samo na istem TV-ju. Divx pa mislim, da ne predvaja (preko USB), nisem pa o tem 100% prepričan. Zanimiv in realen test o tej plazmi pa si preberi na http://hdtelevizija.com/2010/03/15/rece...
G lepo vrti Divxe

VANČ14 ::

Pa jih vrti oziroma bere preko USB-ja? Na testu namreč piše, da USB tega ne podpira.

darkolord ::

ja, prek USBja tut.

jerriho ::

ok, nabavil sem hd ready plazmo PANASONIC_TV_TX_P42X20E. vzel še podaljšanje garancije na pet let. skupaj dobrih 550 eur. kje, ne vem, če se spodobi povedati... šele konec naslednjega tedna bom 'usposobil' novo pridobitev, pa bom kaj poročal.

Nagi Bator ::

Dobro si prisel skozi.
Pri plazmi pazi na to, da ne pretiravas z mocjo kontrasta dokler se plazma celice dobro ne formirajo. Prvih 200-300 ur uporabe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plazma ali LCD televizor? (strani: 1 2 3 4151 152 153 154 )

Oddelek: Kaj kupiti
76961178073 (402444) antonija
»

TV za PS3

Oddelek: Zvok in slika
10847 (788) Dromar
»

Lcd sony ali plasma panasonic (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
16973442 (67277) mamomu
»

HD TV za SD IP TV?

Oddelek: Kaj kupiti
293412 (2857) gregor
»

Nakup novega TV-ja

Oddelek: Zvok in slika
223299 (2716) veliki_bos

Več podobnih tem