Forum » Loža » Varčevanje je nateg
Varčevanje je nateg
BmoQuh ::
Meni je najbolj...nimam trenutno besede za to...da ima v tem bančnem okolju celo Delavska hranilnica, ki je nekakšna banka od sindikatov, za 33 MIO EUR čistega dobička (2025). Leto prej pa še več.![]()
Sindikati niso dobrodelne ustanove, FFS, ampak interesne in politične skupine!
Pa PM, daj preklopi račun, da ti ne bo ugled tega preveč padel :D
Kdo pravi, da moraš denar puščati premalo obrestovan v slovenskih opečnatih bankah, kdo?
Kdo osebno?
Ali ideologija?
Propaganda?
Tjah...
Ampak recimo, če imaš "tumač" keša toliko, da ti je _vseeno_ zakaj bi se sploh sekiral, da propada na računu? To je mentaliteta revežev.![]()
Ne, ker se ne aktivno ukvarjaš s tem si de facto revež; bogataš gleda na vsak cent.
U jebenti, da bi imel tooooliko denarja, da ti je vseeno za obrestno mero in inflacijo... Tjah, na bančnem računu že ne boš imel, če je garancija 100kEUR na enega, FFS.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BmoQuh ()
3p ::
Pač država, banke, zavarovalnice in na koncu delodajalci ne delajo v prid vam. Ko vam bo to jasno bo lažje živet. S tem da slovenske banke ožirajo slovence sem se že zdavnaj sprijaznil. Pač mal moraš optimizirat pa gre. Najslabše pa je da nič ne narediš ker se mi ne da oz mi vzame to preveč časa.
Point je da je čimveč ljudi finančno neizobraženih.
Neumnost. Država, vsaj v teoriji dela v naš prid. Banke in zavarovalnice seveda tudi, samo lastnik deleža v njih moraš postati. Podobno je pri delodajalcu.

dronyx ::
Se zopet citiram:
Žal, po mojih opažanjih je finančna pismenost pri nas povprečneža izjemno nizka. Če bi jim jaz razlagal, kar pišem na blogu, me gledajo kot da sem padel z lune. Kaj je problem če denar leži na banki? Tistih par procentov inflacije ni skoraj nič, lahko dvignem, kadar želim, ne bom to nekam investiral, kjer lahko vse propade in bom ob vse...Takim ne prideš do živega, gredo pa po moje v sto tisoče!
In kot sem že večkrat napisal, po mojem mnenju namerno ljudi v šolah ne učijo o osnovah osebnih financ in kako deluje monetarni sistem. Neuke ljudi je najlažje voditi za nos. Sem pa prepričan, da tako ni samo pri nas. Ampak finančna pismenost je osnova za življenje, kot znanje osnov matematike. Mogoče se bojijo, da bi potem prišli učitelji, ki bi učence podučili, kako je videti dober nateg!?
Žal, po mojih opažanjih je finančna pismenost pri nas povprečneža izjemno nizka. Če bi jim jaz razlagal, kar pišem na blogu, me gledajo kot da sem padel z lune. Kaj je problem če denar leži na banki? Tistih par procentov inflacije ni skoraj nič, lahko dvignem, kadar želim, ne bom to nekam investiral, kjer lahko vse propade in bom ob vse...Takim ne prideš do živega, gredo pa po moje v sto tisoče!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Žal, po mojih opažanjih je finančna pismenost pri nas povprečneža izjemno nizka. Če bi mu jaz razlagam tole, kar piše, me gledajo kot da sem padel z lune. Kaj je problem denarja na banki? Tistih par procentov inflacije ni skorja nič, lahko dvignem, kadar želim, ne bom to nekam investiral, kjer lahko vse propade in bom ob vse...Takim ne prideš do živega, gredo pa v sto tisoče!![]()
Če deliš 30 mrd € z 2M, ima vsak (otrok, starec, ženska, moški), 15K€ v slovenskih opečnatih bankah za OM precej nižjo od 3,1% inflacije maja 2026/25.
Koliko od tega imaš ti in kako se pri tem počutiš danes, 15.5.2026?

Koliko od tega imaš ti in kako se pri tem počutiš danes, 15.5.2026?
Za marsikoga je danes problem, ker je inflacija naredila svoje, plače (in seveda cene) so šle gor in če zaslužiš recimo nekih 4.000EUR na mesec se ti hitro nabere 20.000EUR nealociranega kapitala, ki leži nekje pri Blažu Brodnjaku, njemu gre pa na smeh, ko ti potem kljub temu še vsako malenkost mastno računa.
Zgodovina sprememb…
Če imaš kredit pri Brodnjaku, še vedno lahko preostanek avtomatsko nakazuješ čez mejo ali kako drugače avtomagično delegiraš upravljanje, smo vendarle leta 2026...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BmoQuh ()
energetik ::
V osnovi jaz vidim kot problematičen zelo asimetričen sistem, torej za varčevanje skoraj nič obresti, za kredit pa kar konkretne obresti. Seveda se potem banke utapljajo v dobičkih, saj nimajo stroškov z obrestmi na depozite, kot včasih, hkrati pa še zapirajo fizične poslovalnice, tako da s stroškovnega vidika postajajo čedalje bolj neo. Ampak nam kot komitentom pa še vedno storitve računajo enako drago, kot včasih, torej vse bonitete njim, stroški pa nam.Ne vidiš pa problema v popolnoma neelastičnem komitentu? Vse je jasno, črno na belem. Zakaj hudiča potem folk drži kupe € na TRR in še plačuje mastna nadomestila? Še država je ponudila ljudske obveznice in zdaj še INR, sicer pa ima vsak, prav vsak možnost iz naslanjača odpreti IBKR račun in nabaviti MMF, praktično brez stroškov in vleče ven direktno obrestno mero ECB.
Kaj bi še ti rad, da to država za folk naredi? Folk tega očitno noče, ker noče temu posvetiti niti 1h svojega življenja. Pa naj bo tako.
vires in numeris
johnnyyy ::
Se zopet citiram:
In kot sem že večkrat napisal, po mojem mnenju namerno ljudi v šolah ne učijo o osnovah osebnih financ in kako deluje monetarni sistem. Neuke ljudi je najlažje voditi za nos. Sem pa prepričan, da tako ni samo pri nas. Ampak finančna pismenost je osnova za življenje, kot znanje osnov matematike. Mogoče se bojijo, da bi potem prišli učitelji, ki bi učence podučili, kako je videti dober nateg!?
Žal, po mojih opažanjih je finančna pismenost pri nas povprečneža izjemno nizka. Če bi jim jaz razlagal, kar pišem na blogu, me gledajo kot da sem padel z lune. Kaj je problem če denar leži na banki? Tistih par procentov inflacije ni skoraj nič, lahko dvignem, kadar želim, ne bom to nekam investiral, kjer lahko vse propade in bom ob vse...Takim ne prideš do živega, gredo pa po moje v sto tisoče!![]()
Glej sistemsko. Bolj kot si finančno pismen proti finančnim budalam, bolje ti lahko gre. Pri nas imamo ogromno starejšo populacijo katero je čas že zdavno povozil, so generacija, ki je varčevala in ni zapravljala in ni sledila novim trendom vlaganj. Posledično imamo milijarde na računih za katere nihče ne ve kaj bi točno z njimi. In banke so to ugotovile in to izkoriščajo - ker je poceni denar.
Ne vem zakaj vsi "finančno pismeni strokovnjaki" tako debatirate o tem in si želite celoten sistem spremeniti?! Nastavite svoje "piskrčke". Inflacija razvrednoti denar - vzami kredit, banke kujejo dobiček na račun varčevalcev - kupi delnice bank, banka odere pri storitvah - vzemi neo banko itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: johnnyyy ()

V osnovi jaz vidim kot problematičen zelo asimetričen sistem, torej za varčevanje skoraj nič obresti, za kredit pa kar konkretne obresti. Seveda se potem banke utapljajo v dobičkih, saj nimajo stroškov z obrestmi na depozite, kot včasih, hkrati pa še zapirajo fizične poslovalnice, tako da s stroškovnega vidika postajajo čedalje bolj neo. Ampak nam kot komitentom pa še vedno storitve računajo enako drago, kot včasih, torej vse bonitete njim, stroški pa nam.Ne vidiš pa problema v popolnoma neelastičnem komitentu? Vse je jasno, črno na belem. Zakaj hudiča potem folk drži kupe € na TRR in še plačuje mastna nadomestila? Še država je ponudila ljudske obveznice in zdaj še INR, sicer pa ima vsak, prav vsak možnost iz naslanjača odpreti IBKR račun in nabaviti MMF, praktično brez stroškov in vleče ven direktno obrestno mero ECB.
Kaj bi še ti rad, da to država za folk naredi? Folk tega očitno noče, ker noče temu posvetiti niti 1h svojega življenja. Pa naj bo tako.
V kateri vzporedni resničnosti pa ti živiš? Koliko pa jih razume, kar si napisal? Včasih so ti ljudje z nekaj več denarja na banki pač vezali za eno leto in dobili TOM + 1% ali še več obresti. Je bila vsaj neka minimalna zaščita pred inflacijo. Danes se moraš za to ukvarjat z investiranjem. Da pa nekomu drugemu to zaupaš, te bodo pa nategnili pri belem dnevu in bo lahko še slabše, kot če bi imel denar kar na banki. Poznam eno starejšo, ki so jo že precej let nazaj prepričali, da je šla kupovat neke delnice rudnikov zlata oz. skladov s temi delnicami. Pa je šlo takrat vse v maloro, potem je poskušala nekaj še na sodišču, pa razen dodatnih stroškov kakor vem nič dosegla. Investiranji nikakor ni tako trivialno, kot pa vezanje denarja na banki.
Zgodovina sprememb…
deco16 ::
Mislim pač imaš tudi banke v tujini ki celo nekaj ponudijo za varčevanje ampak imajo pol pa res višje obrestne mere za kredite. Recimo nemčija, avstrija....
Torej posledično se lahko zahvalimo finančno nepismenemu folku ker zaradi njih so pri nas za zdaj še cenejš krediti. Sicer vedno bi lahko bilo bolje.
Torej posledično se lahko zahvalimo finančno nepismenemu folku ker zaradi njih so pri nas za zdaj še cenejš krediti. Sicer vedno bi lahko bilo bolje.

Ne vem če to res drži, ampak menda v ZDA obstaja tole:
4-5%, pri nas pa recimo 0,5% in še to za vezavo, ne na vpogled!
High-Yield Savings Account (HYSA): Ni vezave, denar je dostopen, obresti variabilne (trenutno do okoli 4-5% APY). Dobro za likvidnost, ampak obresti lahko padejo.
4-5%, pri nas pa recimo 0,5% in še to za vezavo, ne na vpogled!
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Saj na $ povsod dobiš višji % kot na EUR. Tudi pri "nas".
ECB 2%, FED 3,75%.
So pa forex valutna tveganja, lahko pa tudi zaslužiš.
ECB 2%, FED 3,75%.
So pa forex valutna tveganja, lahko pa tudi zaslužiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Hipotetično 100k evrov bi rad na naši banki vezal za eno leto. Koliko lahko dobim obresti?
Sparkasse in Gorenjska banka: 3,10 % (akcijsko)
LON, Addiko, DBS, Delavska hranilnica, Primorska hranilnica: 1,30-1,45 %
BKS Bank: 1,30 %
Intesa Sanpaolo, UniCredit: 1,20 %
NLB: 0,55 % (zelo nizko)
odgovor grok
Praktično nič od tega ne pokrije niti inflacije! Tudi to v akciji bo po mojem mnenju manj od inflacije. vezave denarja v drugih valutah se pa ne bi upal, ker to smo pa potem pri kreditih v CHF. To pa nikdar ne moreš vedeti, koliko boš na koncu dobil, ko preračunaš nazaj v EUR.
meni ne bi prišlo na misel da vežem za leto 10.000€, da dobim potem 100 € obresti. To je neumnost počet.
odgovor grok
Praktično nič od tega ne pokrije niti inflacije! Tudi to v akciji bo po mojem mnenju manj od inflacije. vezave denarja v drugih valutah se pa ne bi upal, ker to smo pa potem pri kreditih v CHF. To pa nikdar ne moreš vedeti, koliko boš na koncu dobil, ko preračunaš nazaj v EUR.
meni ne bi prišlo na misel da vežem za leto 10.000€, da dobim potem 100 € obresti. To je neumnost počet.
Zgodovina sprememb…
bojsi ::
Sami smo si krivi za takšno stanje. Če bi ta ležeč denar začel odtekati h konkurenci, ki ponuja več, bi se stanje hitro spremenilo. Tako pa banke od teh 33 mlrd, letno pokasirajo cca. 660 mio brez da mignejo s prstom (recimo, da je dobijo 2% pri ECB). Za povrh pa kljub rekordnim dobičkom še serijsko višajo cene storitev. Kapitalizem imamo... če lahko, zakaj pa ne?
Če ne razumejo in si za svoje deset- in stotisoče € ne vzamejo niti ure ali dveh, da bi pogruntali, kje potegniti kaj več obresti, naj bo pač tako. Tudi boomer na svoji omiljeni NLB lahko zahteva odprtje trgovalnega računa in nakup ljudske obveznice. Samo mora vedeti, da to obstaja in da je to zelo varno. Je pa res, da mu bančni svetovalec raje ponudi NLB sklade ali celo naložbeno zavarovanje in jih tako odre pri živem telesu. To je res.V osnovi jaz vidim kot problematičen zelo asimetričen sistem, torej za varčevanje skoraj nič obresti, za kredit pa kar konkretne obresti. Seveda se potem banke utapljajo v dobičkih, saj nimajo stroškov z obrestmi na depozite, kot včasih, hkrati pa še zapirajo fizične poslovalnice, tako da s stroškovnega vidika postajajo čedalje bolj neo. Ampak nam kot komitentom pa še vedno storitve računajo enako drago, kot včasih, torej vse bonitete njim, stroški pa nam.Ne vidiš pa problema v popolnoma neelastičnem komitentu? Vse je jasno, črno na belem. Zakaj hudiča potem folk drži kupe € na TRR in še plačuje mastna nadomestila? Še država je ponudila ljudske obveznice in zdaj še INR, sicer pa ima vsak, prav vsak možnost iz naslanjača odpreti IBKR račun in nabaviti MMF, praktično brez stroškov in vleče ven direktno obrestno mero ECB.
V kateri vzporedni resničnosti pa ti živiš? Koliko pa jih razume, kar si napisal? Včasih so ti ljudje z nekaj več denarja na banki pač vezali za eno leto in dobili TOM + 1% ali še več obresti. Je bila vsaj neka minimalna zaščita pred inflacijo. Danes se moraš za to ukvarjat z investiranjem. Da pa nekomu drugemu to zaupaš, te bodo pa nategnili pri belem dnevu in bo lahko še slabše, kot če bi imel denar kar na banki. Poznam eno starejšo, ki so jo že precej let nazaj prepričali, da je šla kupovat neke delnice rudnikov zlata oz. skladov s temi delnicami. Pa je šlo takrat vse v maloro, potem je poskušala nekaj še na sodišču, pa razen dodatnih stroškov kakor vem nič dosegla. Investiranji nikakor ni tako trivialno, kot pa vezanje denarja na banki.
vires in numeris

Sami smo si krivi za takšno stanje. Če bi ta ležeč denar začel odtekati h konkurenci, ki ponuja več, bi se stanje hitro spremenilo. Tako pa banke od teh 33 mlrd, letno pokasirajo cca. 660 mio brez da mignejo s prstom (recimo, da je dobijo 2% pri ECB). Za povrh pa kljub rekordnim dobičkom še serijsko višajo cene storitev. Kapitalizem imamo... če lahko, zakaj pa ne?
To je pa še najbolj bizarno. ECB jim da 2% za čez noč, tistemu, ki denar veže pa dajo 0,55% na NLB. Smejejo se nam!
Hipotetično 100k evrov bi rad na naši banki vezal za eno leto. Koliko lahko dobim obresti?Lej, če je ECB referenčna mera za depozit že 1 leto 2,00 %, boš težko pri banki dobil kaj več od tega, razen v tistih akcijah. Ja, že ECB mera ne pokrije niti uradne inflacije. Zato potrebuješ vsaj obveznice.
odgovor grok
meni ne bi prišlo na misel da vežem za leto 10.000EUR, da dobim potem 100 EUR obresti. To je neumnost počet.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Pazi to - kakšna je obrestna mera za sredstva na TRR brez vezave? Na običajnem tekočem/osebnem računu (TRR): 0,0001 % (praktično nič).
bbbbbb2024 ::
Banke delajo na trgu, lastniki hočejo dobiček,.... ni več socializma, tvojega denarja ne rabijo, ker ga dovolj in poceni dobijo od ECB,....
Ja, saj vse to razumem, zato temu rečem sistemsko oderuštvo. tako je by design, ne ker so banke tako sposobne in uspešno vodene. To jim je omogočil sistem!
Drugače banke potrebujejo samo rezerve, kar dobijo pri ECB in nekaj od varčevalcev. Ko delijo kredite nič nikomur ne vzamejo ali si od koga sposodijo. To ustvarijo iz nič in posodijo naprej po 3,5%. zato je ta posel danes tako dobičkonosen. Kje lahko ti nekaj ustvariš kar tako iz nič z vnosom številk v računalnik in to naprej posodiš po par procentov?
Banke so civilizacijska pridobitev, tako kot ogenj, kolo, traktor z Fergusonovim tritočkovnim vpetjem pluga, Von Neumannova aritektura računalnika.
Kredit je denarni vzvod. Če veš, zakaj vzvod rabiš, ter če vzvod ni prevelik (no, eni imajo zelo velike vzvode, pa še vedno služijo) - si zmagal.
Varčevanje v denarni valuti je bedarija, pri tej inflaciji. Lahko pa kupiš delnice, nepremičnino, zlato če hočeš.
Zlato, seveda, ni naložba, gre za hranilnik vrednosti. Če kupiš 500g zlata, boš za 10 let še vedno imel 500g zlata. Sigurno moraš delati naložbe za starost, ampak € je samo "meter", merilo vrednosti. Cifra, če že hočeš. Nič več kot to.
To je to.

bbbbbb2024 je izjavil:
Varčevanje v denarni valuti je bedarija, pri tej inflaciji. Lahko pa kupiš delnice, nepremičnino, zlato če hočeš. Zlato, seveda, ni naložba, gre za hranilnik vrednosti. Če kupiš 500g zlata, boš za 10 let še vedno imel 500g zlata. Sigurno moraš delati naložbe za starost, ampak € je samo "meter", merilo vrednosti. Cifra, če že hočeš. Nič več kot to.
Oprosti, samo to pa ne razumem. če kupiš stanovanje imaš tudi samo stanovanje, ki se je vmes še postaralo. Zlato se ne stara. Tudi delnic, če jih ne boš prodajal, boš imel še vedno enako. Res je, da lahko stanovanja ali delnice generirajo dodaten prihodek če oddajaš ali dobiš dividende. Sem pa nekaj časa nazaj šel računat, kaj je bilo bolj profitabilno za zadnjih 20 let. Nakup zlata ali indeksa S&P. Močno je zmagalo zlato, torej bi imel če se ne motim 30% več, če bi kupil zlato, kot indeks S&P. In skoraj zanesljivo si upam trditi, da bi danes za to zlato če bi prodal dobil več dobrin, kot pred 20 leti, torej nisi samo ohranil vrednost, ampak imaš konkretno več.
aborko ::
Ko omenjaš zadnjih 20 let:
"Key Comparisons (As of May 2026):Gold Performance: Gold has delivered roughly an 8.2% compound annual growth rate over the past two decades.S&P 500 Performance: The S&P 500 has achieved nearly 10.1% when dividends are reinvested, making it very competitive with or better than gold depending on exact entry/exit dates."
"Key Comparisons (As of May 2026):Gold Performance: Gold has delivered roughly an 8.2% compound annual growth rate over the past two decades.S&P 500 Performance: The S&P 500 has achieved nearly 10.1% when dividends are reinvested, making it very competitive with or better than gold depending on exact entry/exit dates."
tilio ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Varčevanje v denarni valuti je bedarija, pri tej inflaciji. Lahko pa kupiš delnice, nepremičnino, zlato če hočeš. Zlato, seveda, ni naložba, gre za hranilnik vrednosti. Če kupiš 500g zlata, boš za 10 let še vedno imel 500g zlata. Sigurno moraš delati naložbe za starost, ampak € je samo "meter", merilo vrednosti. Cifra, če že hočeš. Nič več kot to.
Oprosti, samo to pa ne razumem. če kupiš stanovanje imaš tudi samo stanovanje, ki se je vmes še postaralo. Zlato se ne stara. Tudi delnic, če jih ne boš prodajal, boš imel še vedno enako. Res je, da lahko stanovanja ali delnice generirajo dodaten prihodek če oddajaš ali dobiš dividende. Sem pa nekaj časa nazaj šel računat, kaj je bilo bolj profitabilno za zadnjih 20 let. Nakup zlata ali indeksa S&P. Močno je zmagalo zlato, torej bi imel če se ne motim 30% več, če bi kupil zlato, kot indeks S&P. In skoraj zanesljivo si upam trditi, da bi danes za to zlato če bi prodal dobil več dobrin, kot pred 20 leti, torej nisi samo ohranil vrednost, ampak imaš konkretno več.
Prvo pravilo v financah: pretekli donosi niso zagotovilo za prihodnje donose.
Zlato je v zadnjih letih res OK naložba. AMPAK. Kdor ga je kupil v začetku leta 1980 je moral čakati 27 let, da je prišel na isto vrednost.
Manj kot 1% podjetij, katera so bila v 70 letih v S&P 500, je še vedno del tega indeksa.
Dejstvo je, da se vse ves čas spreminja. Žito rase, polni klase, čisto nič pri miru ni. Portfelj je potrebno ves čas prilagajat.
Oprosti, samo to pa ne razumem. če kupiš stanovanje imaš tudi samo stanovanje, ki se je vmes še postaralo. Zlato se ne stara. Tudi delnic, če jih ne boš prodajal, boš imel še vedno enako. Res je, da lahko stanovanja ali delnice generirajo dodaten prihodek če oddajaš ali dobiš dividende. Sem pa nekaj časa nazaj šel računat, kaj je bilo bolj profitabilno za zadnjih 20 let. Nakup zlata ali indeksa S&P. Močno je zmagalo zlato, torej bi imel če se ne motim 30% več, če bi kupil zlato, kot indeks S&P. In skoraj zanesljivo si upam trditi, da bi danes za to zlato če bi prodal dobil več dobrin, kot pred 20 leti, torej nisi samo ohranil vrednost, ampak imaš konkretno več.Ja, za zlato dobiš vedno več tistih dobrin, ki se zaradi napredka tehnologije proizvajajo vedno bolj učinkovito. Primer hrana, elektronika, avti. Ne dobiš pa več omejenih dobrin, npr. nepremičnin. Nepremičnine že stoletja stanejo praktično enako težo zlata, če gledaš dolgoletno povprečje in neko povprečno lokacijo.
vires in numeris
pujsekpepe ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Varčevanje v denarni valuti je bedarija, pri tej inflaciji. Lahko pa kupiš delnice, nepremičnino, zlato če hočeš. Zlato, seveda, ni naložba, gre za hranilnik vrednosti. Če kupiš 500g zlata, boš za 10 let še vedno imel 500g zlata. Sigurno moraš delati naložbe za starost, ampak EUR je samo "meter", merilo vrednosti. Cifra, če že hočeš. Nič več kot to.
Prvo pravilo v financah: pretekli donosi niso zagotovilo za prihodnje donose.
Zlato je v zadnjih letih res OK naložba. AMPAK. Kdor ga je kupil v začetku leta 1980 je moral čakati 27 let, da je prišel na isto vrednost.
Manj kot 1% podjetij, katera so bila v 70 letih v S&P 500, je še vedno del tega indeksa.
Dejstvo je, da se vse ves čas spreminja. Žito rase, polni klase, čisto nič pri miru ni. Portfelj je potrebno ves čas prilagajat.
Žito že, lahko bi pa stavil na kakav ki stalno pada, ceni čokolade pa stalno raste...pač gemble.
Načelom sam vlagam ko je kri na cestah, stalno po malo, bolj pade lažje daš notr. Zdele je pač bull in ni čas za to (sploh tehnološki sektor).
Z vsem ostalim se pa strinjam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pujsekpepe ()

Ko omenjaš zadnjih 20 let:
Drži, jaz sem takrat delal primerjavo od 2004. Za to obdobje AI pravi - S&P 500 bi bil manj dobičkonosen kot kilogram zlata (približno 8,7–9x vračilo proti ~10–11x za zlato).
pujsekpepe je izjavil:
Žito že, lahko bi pa stavil na kakav ki stalno pada, ceni čokolade pa stalno raste...pač gemble.
Žito je bila samo referenca na Smolarjevo pesem "Je treba delat", kjer poje o tem, da čisto nič pri miru ni. :-D

pujsekpepe je izjavil:
Žito je bila samo referenca na Smolarjevo pesem "Je treba delat", kjer poje o tem, da čisto nič pri miru ni. :-D
To je jasno vsakemu kozlu, razlika je al igraš long term al short term.
Zdj je najbolje biti v fiatu. Ko ornk poč se gre notr. Dogodki kot so Covid ali 2008 house buble je top za it notr. Lovit 5 - 10% pa ni ok. Ajd odvisno od kapitala ki ga imaš
Kot zanimivost NLB Tuzla:
Tam očitno ni toliko profita, kot pri nas, ali pa ne vlagajo v beton. Sicer vsekakor eden lepših primerkov brutalistične komunistične arhitekture.![]()
Po svoje lepa zgradba, kot iz kakega sci-fi filma.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pujsekpepe ()
bbbbbb2024 ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Da se v Sloveniji kupujejo stanovanja (oz. nepremičnine) kot naložba - je anomalija.
Samo, to sem že večkrat povedal. Slovenski kapitalski in naložbeni trg je v buli. Za začetek morajo dati v zapor Darka Horvata, ki je pokradel in uničil cca 10 mrd € naložb in pustil za sabo 170 mio € nepoplačanih kreditov.
Tega je potrebno dati v zapor za 99X30 let. Kot eksemplarni primerek.
Alternativno, lahko spremenimo zakon, da je smrtna kazen možna, ga spakiramo v kletko, ter namočimo v Ljubljanico za eno uro. Ali obesimo k cucka na prvi kandelaber.
Enako ali zelo podobno naredimo z šiviljo Bratušico, ki je podpisala izbris obvezničarjev, zraven pa še gubernatorja BS Boštjana Jazbeca in Meiro Festić (kje so jo le našli).
Potem smrtno kazen ukinimo in laufa biznis as usual.
Dokler ti ljudje ne bodo generalno kaznovani za uničenje investicijskega trga, bo folk kupoval stanovanja in (slovenske!) vrednostne papirje ne bodo povohali.
Ko bodo tile za rešetkami, se lahko gremo slovenski kapitalski trg.
fikus_ ::
Kdor ima višek denarja in nima domišljije, kako bi obdržal vrednost kupi stanovanje (najbolje v LJ). Kupiš, malo hodiš luftat, kakšen prah pobrisat, plačuješ stroške, zavarovanje,... in denar je na varnem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bbbbbb2024 je izjavil:
Da se v Sloveniji kupujejo stanovanja (oz. nepremičnine) kot naložba - je anomalija.
Saj to dela praktično cel svet. Potem kvečjemu globalna anomalija?
bbbbbb2024 je izjavil:
Ja, to je globalna anomalija.
Mogoče bi moral kdo narediti konkrentno analizo ampak meni se zdi, da je to strateškega pomena za države, še posebej tiste, kjer nataliteta upada. Potrebno je naredit vse, da dobijo mladi normalne pogoje za osamosvojitev in ustvarjanje družine. Predlagan nepremičninski davek je bil korak v pravo smer. Žal so od njega odstopili.

ECB jim da 2% za čez noč, tistemu, ki denar veže pa dajo 0,55% na NLB. Smejejo se nam!
Je pa zato dividenda 5.64%. Da ne boš rekel "nisem vedu".
Vem. To je povsem v skladu z mojo tezo asimetričnega sistema. Seveda, če so dobički tako veliki, imajo velik profit tudi lastniki.

Finančna represija je res genialno poštudiran sistem, ki močno favorizira peščico, na račun neuke večine. Kdor je to poštudiral si ne zasluži samo nobelove nagrade za ekonomijo, ampak...Ne bom napisal kaj.

Je pa zato dividenda 5.64%. Da ne boš rekel "nisem vedu".
Pa vsakoletna rast delnice še 20%. Ampak bolje depozit za 2% OM, kot pa to.
To jaz na grafu ne vidim. Od 2016 do 2023 med 55 in 75, vmes še 2020 kratkotrajno 40. Potem pa v zadnjih dveh letih eksponentno nekam na 230. V bistvu je po moje k temu odločilno vplivala inflacija in dvig obresti ECB, kar je sigurno močno povečalo prihodke od obresti, saj je večina imela kredite z variabilno OM. To je še ena potrditev teze asimetričnega sistema. Ko raja krvavi, banke rajajo.
Hvala za pozornost!
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2024 je izjavil:
Ja, to je globalna anomalija.
Mogoče bi moral kdo narediti konkrentno analizo ampak meni se zdi, da je to strateškega pomena za države, še posebej tiste, kjer nataliteta upada. Potrebno je naredit vse, da dobijo mladi normalne pogoje za osamosvojitev in ustvarjanje družine. Predlagan nepremičninski davek je bil korak v pravo smer. Žal so od njega odstopili.
Nataliteta povsod upada. Ne se pizdit. Se huje bo.

koyotee ::
Varčujem v obliki sealed Pokemon proizvodov. Nobene delnice ne pridejo niti blizu.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Bud_Bundy ::
To jaz na grafu ne vidim. Od 2016 do 2023 med 55 in 75, vmes še 2020 kratkotrajno 40. Potem pa v zadnjih dveh letih eksponentno nekam na 230. V bistvu je po moje k temu odločilno vplivala inflacija in dvig obresti ECB, kar je sigurno močno povečalo prihodke od obresti, saj je večina imela kredite z variabilno OM. To je še ena potrditev teze asimetričnega sistema. Ko raja krvavi, banke rajajo.
Hvala za pozornost!
Saj sem rekel v povprečju. Na rast NLBR je vplivalo več stvari. Bila je prekapitalizirana, saj so jo kazali v slabšem stanju kot je bila, negativno so jo predstavljali - bolj kot je bila. Dobiček je bil že ob izdaji IPO konkreten glede na ceno, koronska inflacija - takrat je vse šlo v zrak zaradi presežne likvidnosti, zatem višje OM in več prihodkov s strani kreditov, potem RU-UKR kriza kjer je Sberbank dobila šenkano, zadnje leto imamo promocijo INR, kjer se bo spet kupovalo iz SBITOP kjer je tudi NLBR.
In 3/4 stvari ki sem jih naštel se je vedelo precej prej. Zakaj raja ni kupovala? Je bila Kmetija bolj pomembna?

Kot rečeno, generalno gledano je raja pri nas finančno nepismena, hkrati pa ima še vedno nekje v podzavesti debakel z NKBM in še kakšen propad iz časov pri(h)vatizacije. Sem se prav poskušal spomnit, če iz tistih časov sploh še obstaja kakšen PID oz sklad, pa mi ne pade nič na pamet. Vse šlo k vragu. Zdaj pač banke samo izkoriščajo za jadranje veter, ki ga ustvarja nekdo drug. Ni pa seveda rečeno, da tega enkrat ne bo več.
Zgodovina sprememb…
Generali Galileo je še iz tistih časov iz leta 1992 in ne gre mu tako grozno slabo, če odšteješ visoke upravljalske stroške...
Naredil je cca. x30 v tem času.
Naredil je cca. x30 v tem času.
vires in numeris
mirator ::
Kot rečeno, generalno gledano je raja pri nas finančno nepismena, hkrati pa ima še vedno nekje v podzavesti debakel z NKBM in še kakšen propad iz časov pri(h)vatizacije. Sem se prav poskušal spomnit, če iz tistih časov sploh še obstaja kakšen PID oz sklad, pa mi ne pade nič na pamet. Vse šlo k vragu. Zdaj pač banke samo izkoriščajo za jadranje veter, ki ga ustvarja nekdo drug. Ni pa seveda rečeno, da tega enkrat ne bo več.
Časi in navade pa tudi finance niso imune, se spreminjajo. Včasih si bil neumen, če se nisi zakreditiral, pa si kredit rabil ali ne. Sedaj je pa čas, ko se ne splača jemati kredita, ampak tudi varčevati ne. Torej kaj ti ostane? Investiranje ali razuzdanost?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Loža | 222447 (400) | delavec44 |
| » | Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4 … 223 224 225 226 )Oddelek: Problemi človeštva | 1553695 (47394) | kow |
| » | Ležarina (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26003 (14211) | Jerry000 |
| » | Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 67324 (26077) | Buggy |
| » | Najbolj stabilna banka v Sloveniji. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 29358 (26807) | Rupa |