» »

Odpovedni rok pri najemu stanovanja

Odpovedni rok pri najemu stanovanja

SkIDiver ::

Z vprašanjem bolj ciljam na pravnike in bodoče pravnike prisotne na st-ju.

Torej v najemu imam stanovanje za katerega je po pogodbi odpovedni rok 1 mesec. Konec avgusta sem lastnikom napovedal, da se bom izselil iz stanovanja pri čemer sem dodal, da sem že v iskanju in jim tudi povem, ko najdem stanovanje. Vse OK. Predlagali so celo nižjo najemnino saj jim ni bilo všeč, da se izselim ven. Moja odločitev je zaradi finančnega vidika ostala kljub vsemu, da se izselim.
Ko sem našel novo stanovanje prejšnji konec tedna sem jim to tudi nemudoma sporočil. Sedaj pa se je zakompliciralo z odpovednim rokom. Oni vztrajajo, da je odpovedni rok začel teči prejšnji teden jaz pa menim, da je začel teči z dnem, ko sem napovedal svojo izselitev.
Dejstvo je, da jaz v avgustu nisem dejansko nevedel točno določenega datuma do kdaj se bom izselil. Kljub nihovemu prizadevanju in ihtenju, da treba poiskat novega najemnika z njihovim iskanjem ni bilo nič.

No sedaj zahtevajo, da plačam najemnino še za naslednji mesec, ker je po njihovo odpovedni rok šele začel teči jaz pa se s tem seveda ne strinjam. Sedaj me zanima kdo ima prav in kdo ne?

V zvezi z odpovednim rokom me zanima še kaj točno pomeni da imata obe stranki enomesečni odpovedni rok? Vsakdo izmed naju lahko napove odpoved najemne pogodbe. Ali to pomeni, da se moram jaz po izteku odpovednega roka avtomatsko izselit ali lahko ostanem v najemu dokler ponudnik ne najde novega najemnika oz. me potem ponudnik ne "vrže ven" (torej, da jaz razumno zapustim stanovanje in ga predam nazaj)?

bajsibajsi ::

Nisem pravnik, ampak glede na tvoje vprasanje v zadnjem odstavku... Kaj pa ce stanodajalec ne najde novega najemnika celo leto? Se ti zdi, da bi bil ti potem zakonsko upravicen, da ostanes v stanovanju se celo leto? Po tem kar si napisal, se mi bolj zdi, da si zelel iti sam sebi na roko in bolj ohlapno napovedal odstop od pogodbe oz. izselitev. Pac v smislu.. ko najdem drugo stanovanje bla bla... Ce ste v pogodbi zapisali eno mesecni odpovedni rok, bi se naj tega tudi drzal. In to ne v smislu "konec avgusta", ampak tocen datum od katerega naprej seveda zacne veljati enomesecni izselitveni rok.

V kolikor nimas polozene varscine ali kaksnih drugih garancij, lahko enostavno spokas svoje reci in zapustis stanovanje brez vednosti lastnika. Kljuc mu recimo lahko vrzes v nabiralnik. :)

SkIDiver ::

Ja tu priznam, da sem naredil napako, ker nisem jasno določil roka.

V igri je tudi varščina, ki je velika kot je uradno napisan znesek na najemni pogodbi. Dejanski znesek najemnine je pol večji.
Sedaj pa bi jaz rad postal zajeban in lastnikom zadnjo najemnino plačal po pogodbi (torej pol manj kot sem dejansko sedaj plačeval) in seveda plačam tudi redne stroške. Torej vse v skladu z najemno pogodbo. Se motim, če sedaj sklepam, da mi dejansko lastniki nič ne morejo in sem izpolnil vse pogodbene obveznosti?

Se zavedam, da je grda in si ne želim tega ampak vseeno. Se pa zavedam, da sem sodeloval pri davčni utaji in ga nadrsamo lahko vsi, čeprav dvomim, da bi lastniki plunili v lastno skledo.

Beli_Zajcek ::

Najmanj komplikacij imaš, če uporabiš varščino kot zadnjo najemnino oz. jim zadnji mesec ne plačaš najemnine. Je pa res, da se nisi ravno izjasnil glede roka, tako, da ti ta mesec extra domnevam, da ne uide. Še posebej, ker že imajo tvojo varščino. Lahko se pa seveda spustiš v razne grožnje z davčno inšpekcijo. Kar pa dvomim, da se ti bo dalo.

kixs ::

Kakor sam razumem odpovedni rok, se mora vedno dolociti zacetek tega roka - pa naj gre to za najemno ali zaposlitveno pogodbo. Torej tvoj nacin dejansko ni v redu.

lp

Okapi ::

Odpovedni rok pomeni, da moraš najmanj 30 dni pred izselitvijo do dneva natančno povedati, kdaj boš zapustil stanovanje. In obratno, oni ti morajo najmanj en mesec prej povedati, do katerega dneva moraš zapustiti stanovanje. Pri tem je čisto vseeno, ali si ti prej našel stanovanje, oziroma ali so oni našli nove najemnike, ali jih niso.

O.

SkIDiver ::

OK se strinjam glede napovedi odpovednega roka. Moral bi določiti točen datum.

Tear_DR0P ::

sicer nisem pravnik in nimam mnogo pojma o tem, ampak a ni zakonsko določen odpovedni rok 90 dni?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Sc0ut ::

Odpovedni rok bi moral podati pisno in na dan natančno.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

SkIDiver ::

Je 90 dni ampak v pogodbi je naveden 1 mesec.

divji_angel ::

Sc0ut je izjavil:

Odpovedni rok bi moral podati pisno in na dan natančno.


Kaj pa če ta sploh ni naveden? In je celotna pogodba malomarno napisana. Lastnik se pa na koncu spomni da bi pa dodal aneks ko sem se že odselila vendar sem še prijavljena pri njemu.

Moja celotna tema:

S sinom sva se lani 1.5.2010 vselila v 2,5 sobno stanovanje. Pogodba je napisana katastrofalno. Aneksa h pogodbi NI bilo. Ara je bila 380 eu in tolkšna tudi najemnina. Izolacije v stanovanju ni, prepih je iz vseh oknov in pa pod vratmi.

Poleti je bilo v stanovanju preko 40 stopinj celzija. Pozimi pa je bilo gretje zelo slabo vendar je bilo še nekako vzdržno in stroški po števcu so pokazali 1600 kWh na mesec, zadnji mesec pa celo 2000 kWh. Ta zadnji mesec sva bila samo 10 dni doma, za ostalo sem pa VSE izklopila. Delal mi je samo hladilnik, ki pa je nov in ima minimalno porabo.

Zato sva se z otrokom nahitro odselila in lastnik zahteva podpis aneksa (ki ga je na novo sestavil) in zahteva cca. 700 eu, drugače se ne bom mogla oddjaviti iz njegovega naslova in me želi prijaviti na policiji.

Kaj naj zdaj? Nujno rabim pomoč, saj imam minimalne socialne prihodke in sem samohranilka. Odgovor pa moram lastniku tega zanikarnega stanovanja javiti do jutri.

Se opravičujem, pri boljšem pregledu nikakve pogodbe, piše da je rok odjave 30 dni. Kaj pa zdaj?

Zgodovina sprememb…

logout ::

Iz stanovanja se lahko odseliš, kadarkoli se ti zahoče. Če sta imela podpisano pogodbo z odpovednim rokom, bo treba plačati najemnino tudi za ta čas, razen če se drugače dogovorita. Varščino mora vrniti, če le ni kakšnih drugih zadržkov. Nobene nove pogodbe ti ni treba podpisovati. S starega naslova se nihče ne odjavlja, takšen postopek sploh ne obstaja, torej najemodajalec na to ne more vplivati. Stalno bivališče prijaviš na novem naslovu, to je vse kar je potrebno za uradne evidence.

L.p., Kloko

Mavrik ::

Jap, kot je rečeno: čimprej (pisno) obvesti najemodajalca o izselitvi (potem bo začel teči 30-dnevni rok). Za to obdobje boš verjetno morala plačati najemnino še, potem pa kot je omenil kloko.
The truth is rarely pure and never simple.

mojca ::

Aneksa ne podpisuj. Odjave iz njegovega naslova ti on ne more preprečiti - to enostavno urediš na upravni enoti. Dovoljenje potrebuješ zgolj pri prijavi prebivališča (dovolj je najemna pogodba), pri odjavi ne potrebuješ ničesar. Kaj točno bo prijavil policiji??? Da nočeš podpisati aneksa? Policiji ali davkariji bi ga kvečjemu lahko prijavila sama, če on nima prijavljenih najemnikov.

Če se še ne bi odselila, bi lahko še en mesec ostala notri. Varščino ti je dolžan vrniti oziroma bi (boš?) iz nje lahko plačala zadnjo najemnino.

Go-ahead ::

Tear_DR0P je izjavil:

sicer nisem pravnik in nimam mnogo pojma o tem, ampak a ni zakonsko določen odpovedni rok 90 dni?


Zakoni predvidevajo 90 dnevni odpovedni rok. Vajin krajši dogovorjen rok pravno verjetno nima veljave. Bodi zadovoljen da zahteva plačilo samo ene najemnine in ne treh.

McHusch ::

Ni res.

Najemnik lahko odpove najemno pogodbo vselej, ne da bi za to navajal razloge. O tem mora obvestiti najemodajalca in upoštevati 90 dnevni odpovedni rok. Z najemno pogodbo se lahko določi drugačen odpovedni rok.



Najemodajalec lahko odpove pogodbo z odpovednim rokom, ki ga določita stranki v najemni pogodbi in ne sme biti krajši od 90 dni.

pomarancek ::

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam problem z odpovednim rokm. Sicer s samim najemodajalcem nikoli v preteklosti ni bilo tezav, a se pri denarju ocitno vse zatakne.
V pogodbi (podpisani za 1 leto) je bil naveden odpovedni rok 90 dni. Ko smo maja sporocili, da odhajamo in da bi radi sprozili odpovedni rok, smo se strinjali, da bomo, v primeru, da se ne najde najemnika do konca julija, ko smo se zeleli izseliti, poravnalo tudi stroske do konca odpovednega roka. Iskanje se je zacelo takoj, saj bi se tako novi najemniki lahko prej vselili, mi pa bi prej odsli(kot je lastnik tudi sam poudaril). Zanimanje je bilo veliko(oglede smo zmes zanj opravljali tudi mi) zapletlo pa se je ko je dobil interesente za nakup. Le-ti so se zeleli vseliti komaj septembra, sadaj pa on zeli, da ostanemo do konca avgusta; zraven pa racuna se na to, da ga po pred predajo kupcem se belil, ocitno v casu, ko naj bi bili mi se not.
Razlog, ki ga navaja je,"da si ne bo delal stroskov". Vse lepo in prav, ce si mi v umesnem casu ne bi ze nasli drugih nastanitev, in stanovanje prakticno izpraznili, kar seveda ve tudi sam, a se je raje odlocil, da stanovanje proda (sicer ga prodaja ze odkar smo se mi vselil) kasneje in raje izvlece se 1400€ od nas za stanovanje, ki bo cez poletje prazno, kljub dogovoru.
Ker smo bili do zdaj v dobrih odnosih in mislim, da smo bili tudi mi vec kot fer (ko smo se vselili smo sami prebelili celo stanovanje, ker je bil takrat sam v casovni stiski, itd), zato nismo zeleli vleci naprej dejstvo, da nismo prijavljeni.
Ob vselitvi smo placali varscino v vrednosti 1 najemnine. Kompromis, ki se nam zdi fer je, da se iz varscine pokrijejo stroski za julij in avgust in se eventuelno pusti se preostanek varscine, a glede na pretekli pogovor je za to majhna moznost...
A se je kdo ze znasel v podobni situaciji? A imamo sploh se kaksno drugo opcijo?
Hvala in lp

mojca ::

Nikjer nisi napisal(a), kdaj v maju ste mu povedali za izselitev (ste se 1. maja soglasno dogovorili, da se izselite koneci julija ali ste mu to povedali šele konec maja, kar pomeni, da bi se itak lahko po pogodbi izselili šele konec avgusta, vendar ste bili dogovorjeni za julij?) In ni razvidno, ali zdaj od vas še terja denar ali vam samo noče vrniti varščine. Ni jasno, koliko je varščina, koliko so stroški, koliko ste že plačali in za kaj. Sklepam, da ste plačali najemnino in stroške za junij, pri čemer ima lastnik pri sebi še varščino (koliko je tega?), ki bi pokrila najemnino za en mesec?

Stroški za prazno stanovanje so naslednji: voda cca. 15 EUR, elektrika cca. 20 EUR, RTV 0 EUR, internet/telefon/TV 0 EUR, kurjava/nafta/plin 0 EUR, pri snagi lahko odpoveš zabojnik - 0 EUR, stanovanjski sklad ni vaš strošek, (morebitni lokalni stroški za urejanje okolice ipd.)

Če neupravičeno terja denar, je stvar enostavna: ne plačate mu. Niti pod razno. Če ga terjate vi od njega, je drugo. Bolj kot boste naivni, več boste plačali. Ampak po drugi strani je vam enostavno prijaviti lastnika za utajo davkov. On vas verjetno ne bo tožil, ker se mu enostavno ne splača, pa še z neprijavljenostjo bi utegnil imeti težave.

Mi smo polurno debato o tem, ali nam bo vrnil varščino, zaključili tisto minuto, ko smo vanj začeli vrtati glede tega, ali nas je imel prijavljene.

zuz3k ::

pomarancek je izjavil:

Ko smo maja sporocili, da odhajamo in da bi radi sprozili odpovedni rok, smo se strinjali, da bomo, v primeru, da se ne najde najemnika do konca julija, ko smo se zeleli izseliti, poravnalo tudi stroske do konca odpovednega roka.
jaz se še to ne bi strinjal, ti pač si za nedoločen čas no3 in 3 mesce prej poveš kdaj greš ven

sklepam da ste študenti, ma ta izkoriščanja so nemogoča, kaj se dogaja, izkoriščajo do konca pa
sami izgovori

najemnike bi dobil, ampak če hoče sam prodat stanovanje, potem to v tem primeru ne velja

1 varščino ste plačali, 15 plačate stroške, ti se 14 v mesecu ODSELI brez kaj povedat, torej
bo iz varščine kril stroške, ostalo pa naj ima baraba

pa naj te toži zaradi stroškov, o tistih plačilih poleti pa ni šans da dobi tožbo

ne se pustit!
ne nasedat na izgovore, da se mora plačevat stanovanje poleti


lp
Life is a psychological game.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zuz3k ()

St235 ::

Odpovdni rok se izteče 3 mesece po datumu k oste mu javili. Če je to 30.5. potem je to 30.8.

Stanovanje ste pa seveda dolžni vrnit v enakem stanju kot ste ga prevzeli, kar nedvomno vključuje tudi beljenje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novopečen v oddaji stanovanja hitro vprašanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211563 (981) St235
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517183 (6111) Magic1
»

Odpoved najemniške pogodbe

Oddelek: Loža
142296 (1391) Ales
»

odpovedni rok v najemni pogodbi

Oddelek: Loža
64378 (4026) Ivana0
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21637555 (24030) Timurlenk

Več podobnih tem