» »

Odpoved najemniške pogodbe

Odpoved najemniške pogodbe

mr1two ::

Zdravo!

Zanima me, kakšne pravice in dolžnosti ima podnajemnik, s katerim se sklene podnajemna pogodba za čas 12 mesecev. V pogodbi je bilo navedeno, da je odpovedni rok 3 mesece, sedaj bi pa rad podnajemnik čimprej rad odšel. V dobrem ima podnajemnik eno položeno najemnino, ki velja za varščino. V primeru, da odide, ne da bi poravnal najemnino še za manjkajoča 2 meseca, kaj bi lahko sledilo? Kakšne pravice ima lastnik, če je podnajemnik izgubil službo.

Hvala
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

Magic1 ::

Po moje imeš pravico it v izterjavo, če si tak tip človeka, da greš tožit človeka, ki je izgubil službo... Lahko se pa potrudiš malo drugače in v enem mescu dobiš drugega najemnika in ne izgubiš nič.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Magic1 ::

Varščina je tam zato da ni potrebno it v izterjavo za vsak drek, kar pa ne pomeni, da mu denar ne pripada. Okoliščin ne poznamo, tako da mora op sam ocenit, kaj je smiselno.
Magic

mr1two ::

V tem primeru sem podnajemnik jaz, tako da hvala za vzpodbudne besede. Se bom poskusil dogovoriti z lastnico v čim bolj človeškem tonu. Upam, da bo razumevajoča.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

facepalm ::

Vse se da dogovoriti.
Bi pa jaz, v primeru najemodajalca, pricakoval od najemnika da bi se drzal vsaj enomesecnega roka. V primeru, ko bi podnajemnik spakiral iz danes na jutri, bi zadrzal varscino (zaradi nepredvidenih stroskov)in seveda zahteval, da poravna stroske konec meseca.
Dvomim pa, da bi se nekdo spustil v tozbo zaradi dveh najemnin (oz ene, ce odstejemo varscino).

Aja.. a pise v najemni pogodbi, da se pogodba lahko prekine v primeru nesoglasij (oz nekaj podobnega)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

111111111111 ::

3 mesečni odpovedni rok je rahlo nenormalen. Ponavadi, vsaj po mojih izkušnjah v LJ, je rok 30 dni v obe smeri seveda. Lahko te postavi na cesto v roku 30 dni. :)

EDIT: do sedaj sem se vedno zmenil z lastnikom, da iz varščine poravna še stroške za nazaj in mi potem razliko vrne. Res pa je da sem imel dokaj normalne najemodajalce.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Kakšne pravice ima lastnik, če je podnajemnik izgubil službo.


Lastnik ima pravico izterjat od tebe vse kar je dogovorjeno v pogodbi. Tvega pa to, da če ti ostaneš brez prihodkov, tega pač ne bo mogel izterjati. Če boš prihodke imel, si se pa pač dolžan držat pogodbe.

Sicer se pa med normalnimi ljudmi da marsikaj dogovoriti. Če najemodajalec ni odvisen povsem od tvojih najemnin, potem bi glede na okoliščine lahko malo popustil glede tega 3 mesečnega odpovednega roka, ali pa ti mogoče raztegnil plačilo tistih dveh najemnin na daljše obdobje, ali pa zamaknil v čas, ko boš spet imel normalne prihodke. Ampak to je vse odvisno od dobre volje najemodajalca.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

SaXsIm ::

Odpovedni rok 90 dni je zapisan v zakonu. In velja v obe strani, v kolikor gre za sporazumno odpoved.
SaXsIm

mr1two ::

Lastnik je v položaju, ko izpad mojega deleža najemnine verjetno ne predstavlja niti 5% celotnega prihodka, tako da bi upal, da bo šlo skozi skozi nek normalen dogovor.

3 mesečni odpovedni rok v primeru, ko se pogodbo podpiše za 12 mesecev predstavlja po mojem mnenju velik delež (25%). Ne zdi se mi normalno.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

imagodei ::

SaXsIm je izjavil:

Odpovedni rok 90 dni je zapisan v zakonu. In velja v obe strani, v kolikor gre za sporazumno odpoved.

90 dnevni odpovedni rok je tam primarno zato, da je najemnik zaščiten in ne ostane čez noč na cesti, manj pa zaradi tega, da najemodajalec ne ostane brez dohodka. Vsekakor se, če s tem ne postavljaš ene stranke v slabši položaj, stranki lahko dogovorita za drugačne pogoje, ki ustrezata obema.
- Hoc est qui sumus -

Smurf ::

mr1two je izjavil:

Lastnik je v položaju, ko izpad mojega deleža najemnine verjetno ne predstavlja niti 5% celotnega prihodka, tako da bi upal, da bo šlo skozi skozi nek normalen dogovor.

3 mesečni odpovedni rok v primeru, ko se pogodbo podpiše za 12 mesecev predstavlja po mojem mnenju velik delež (25%). Ne zdi se mi normalno.

Zakaj si potem to podpisal?

Pa, da ne bo pomote, niti slucajno ne podpiram raznih cudnih ekscesov najemodajalcev (kot npr. dovoljenje za nenapovedan obisk , ...), ampak tale je cisto po zakonu.

Seveda, pa se zmeraj ponavadi najprej poskusas zmeniti. Ponavadi so lastniki pripravljeni ta rok zmanjsati, ce se jim nekoliko prilagodis tudi ti (recimo dovolis oglede stanovanja vmes, ko se zivis tam ali kaj podobnega).

marjans ::

Predlagam, da se čimprej sestaneš z lastnikom in mu predstaviš nastalo situacijo. Poveš mu, da si ostal brez službe in s tem prihodkov ter da bi rad čim prej (hitreje kot je v pogodbi določen odpovedni rok) sporazumno prekinil najemno razmerje.

Če je najemodajalec normalen (nikjer ni navedeno kakšen je najemodajalec), bo razumel tvoj problem in se bosta lahko dogovorila o krajšem odpovednem roku. Načeloma je sporazumen dogovor v interesu obeh (v tvojem, da nimaš potencialnih zapletov in v najemodajalčevem da mu ni treba prek sodišča izterjevati neplačanih najemnin ter imeti s tem povezane stroške, kjer pa sploh ne ve ali bo tudi uspel z izterjavo). Najemodajalec lahko tako takoj tudi prične z iskanjem novega najemnika.

V primeru, če najemodajalec ne bi pristal na krajši odpovedni rok, pa boš seveda dolžan plačati vse najemnine (in s pogodbo določene stroške). Zato je tudi najbolje čim prej lastnika obvestiti o odpovedi pogodbe. Seveda pa imaš v tem primeru pravico uporabljati stanovanje do zadnjega dne izteka odpovednega roka in v tem času potencialnim novim najemnikom ne dovoljuješ ogledov stanovanja (to ti je lahko argument za pogajanje z lastnikom, če se ne bi mogel že na začetku dogovoriti za skrajšanje odpovednega roka).

Torej: čim prej pogovor z lastnikom in sklenitev ustreznega dogovora. Pa dajta ta dogovor tudi napisat na papir in podpisat. predvsem pa brez nekih grožen "če ne skrajšaš odpovednega roka bom pa ...".

Mavrik ::

Dajmo se prosim držat teme in svoje frustracije nad državo zadržite - so namreč offtopic in avtorju teme ne pomagajo.
The truth is rarely pure and never simple.

Oberyn ::

No ja, ker so bwana izbrisali pol teme, samo kratek povzetek, tudi jaz predlagam OP-u, da naj prijazno predstavi lastniku problem in ga prosi za malo elastičnosti pri odpovednem roku, vendar čim prej. Po mojih izkušnjah je večina ljudi normalnih (na obeh straneh najemnega razmerja) in taka malenkost ne bo problem.

Ales ::

Če je najemodajalec zainteresiran za razrešitev situacije, lahko 90-dnevni rok npr. sporazumno skrajšata do trenutka, ko dobi novega najemnika in mu ga po možnosti tudi pomagaš kar se da hitro poiskati.

Izterjati stroške in najemnino ne bo tak hud problem (je pa komplikacija in tudi začeten strošek, seveda), če so podatki na voljo in bodo neki prihodki v prihodnosti (tako da bo iz česa vzeti), ampak večina se tega noče iti, ne ena ne druga stran. Nikomur ni to fajn, vsaj ne normalnim ljudem...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30363991 (56907) Ishmael
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517180 (6108) Magic1
»

Problem z lastnikom stanovanja in 90 dnevni odpovedni rok

Oddelek: Loža
275927 (3928) NonPlusUltra
»

Odpovedni rok pri najemu stanovanja

Oddelek: Loža
198675 (6129) St235
»

odpovedni rok v najemni pogodbi

Oddelek: Loža
64378 (4026) Ivana0

Več podobnih tem