» »

Kdaj peljati psa na prvi sprehod ?

Kdaj peljati psa na prvi sprehod ?

tadvet ::

Živjo!

Med vikendom smo kupili novega psa (nemškega ovčarja), trenutno je star 9 tednov. Sedaj me pa zanima, kdaj se lahko psa pelje na sprehod? Je potrebno počakati kakšno določeno starost (recimo 3-4 mesece), ali lahko začnemo kar takoj ?

#000000 ::

Ne da lahko, treba je začet, če imaš možnost (čas) ga pelji v pasjo šolo, tečaj za malčke. Drugače pa N Ovčar je zelo dojemljiv za učenje in ga najlažje naučiš, tko da praktično do 10 meseca lahko zna vse kar rabiš.
V malo šolo pa ga pelješ bolj zato da se socijalizira da se ne bo ježil na vsakega psa ki gre mimo njega, pa še naučil se bo kej, prdvsem pa se boš nučil TI kako treba s psom delat. Ker kaj če ti pes ki ne uboga niti najosnovnejše sedi, lezi, prosto itd. poglej si filmček kaj je naučil mladička pri 3 mesecih, s tem da je pasma težko učljiva.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: #000000 ()

bajsibajsi ::

Lusten kuza. Se mi je kr smejal, ko sem gledal filmcek. Sej ni cudn, da je tko lepo rejen. :P

BTW, jaz svetujem, da si preberes kaksno knjigo o skrbi psa.

Zgodovina sprememb…

OttoParts ::

Na neko določeno starost ni treba čakat. Navadi ga na ovratnico in povodec potem pa pot pod noge.
Ker je mlad verjetno sprva daleč tako ne bosta prišla - naš na prvi "sprehod" ni prišel dlje kot dve hiši daleč, ko se je začel ozirat nazaj k hiši in cvilit, ker ga je bilo strah, da se bo izgubil....

Čim manj (ali pa sploh ne) ga po rokah nosit - če je na sprehodu utrujen se ustavita in ko se odpočije spet peš dalje.

Aja pa še to. Ko je pes še majhen hodita na sprehode sprva, ko je v ulici mir, da ga ne bo strah prometa in avtomobilov, našega je kot mladička prestrašil avtobus in potem se jih je bal še ko je bil že star pesjan.

amigo_no1 ::

Drugače pa N Ovčar je zelo dojemljiv za učenje in ga najlažje naučiš

Mislim da Gaussova krivulja razporeditve velja tudi za 4-nožce tako da jim ne pripisuj pretirane dojemljivosti za učenje.
Da, res je da ima policija ovčarje, vendar imajo zelo veliko selekcijo (in težave) da najdejo primernega.
V mojem kraju opažam da imajo čisto vsi težave z N Ovčarji (ne ubogajo ravno kaj preveč), in to so lastniki, ki imajo isto pasmo že 15+ let.

Zgodovina sprememb…

Ja ne vem, kaka krivulja je v igri. Dejstvo je da je ovčar že zelo dolgo največkjrat uporabljen službeni pes, tako policija kot vojska jih uporablja po vsem svetu, imaš tud druge pasme ampak pri službenih pasmah prevladuje nemški ovčar.

To da jih ne ubogajo je kriv lastnik in nepravilna vzgoja, največkrat ima psa ki ne šljivi ničesar, ravno lastnik ki je že imel pse in recimo prvi ovčar ga je ubogal drugi pa ga ne jebe 5% ker se je navadil da pes uboga samoumenvno, ne bo se pes naučil sam, razen kako pizdarijo narest :)

Aja še to, če si psa dobil kje ob obali, ga takoj apmak res takoj, pelji k veterinarju da ga cepi proti filariji (srčnem črvu) KLIK Ni pa nujno da je zaradi vročih poletij ne najdeš tudi drugje, itak vsako leto vidim druge sorte komarjev v LJ.

Ciklamen ::

Uporabljajo jih predvsem zato, ker so močni psi (neko čivavo ali maltežana ravno ne moreš uporabit za krotenje kriminalcev ...).

Smo pa sami nabavili psa, 2 meseca nazaj in sicer Border Collie-ja, baje eden izmed najbolj "učljivih" psov, sedaj ko je stara 4 mesece pozna že par osnovnih komand.

Glede sprehoda je pa tako kot je že nekdo prej povedal, navadit na povodec in ovratnico, potem pa vsak dan probat malo po ulici it, učit da ne sme na sredo ceste, naj se drži roba cestišča, da ne zbesni za avti itd. :) Nič komplicirat, čim prej tem boljše, pa če imaš kje v bljižini kakšen park kjer tudi ostali prihajajo s svojimi psi, da se malo razigrajo, ne škodi, saj se pes med njimi tudi socializira :)
- End of the Post ->

Če bi policija in vojska gledale na moč, pol ovčarja nebi bilo blizu, bi vzel rotweilerje, dobermane, ipd.

gre za tole.
Značaj
Nemški ovčar je pogumen pes, ki je vedno živahen in zvest. Zelo je zvest svojemu gospodarju in družini in je velik ljubitelj otrok, sploh pa če z njimi odrašča. Nemški ovčar je pameten in poslušen pes, zato je zelo dojemljiv za šolanje. Strpen je do drugih živali, vendar mora biti pravilno vzgojen in socializiran.
Množična reprodukcija oziroma množično razmnoževanje nemških ovčarjev je povzročila in privedla do tega, da so nekateri primerki pasme neprimerno divji ali živčni psi, kar v nekaterih primerih spremlja tudi agresivnost. Zato je potrebno mladiča nemškega ovčarja kupiti pri zanesljivem in verodostojnem vzreditelju.

KLIK in KLIK

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: #000000 ()

papasmrk ::

Jaz si vsak dan vzamem čas za sprehod in za ponovitev trikov za svojega kosmatinca. Bolj kot ga učiš in razvijaš njegove umske sposobnosti, bolj te dojema kot nekega vodjo, lahko bi rekli mentorja :D. Star je pa malo več kot 2 mesca...

pajanko ::

No ja, pasma niti nima takšne veze. Tu je bolj važen njegov vodja. Naj se čimprej navadi na povodec. Je pa res potrebno pazit, da se česa ne prestraši. Pes mora na povodcu hodit ob tebi ali malo za teboj. Ne sme silit naprej in nategovat povodca. Povodec mora biti sproščen, tvoja drža pa ponosna in pravtako sproščena. Pri mladičih je to izredno težko. Še vedno so igrivi :). Kasneje pa mu je potrebno povedat kaj sme. Ko bo starejši in bo silil naprej ga je potrebno na hitro potegnit in potem sprostit povodec (pa naj bo seveda ob tebi), po potrebi še malo odrinit z nogo nazaj. Drugo je, ko prosto teka. Takrat naj se znori.
Tudi če sili v tvoj prostor, na kavč ipd. Pred njim se narediš močno in ga z svojo energijo odstraniš (pogled, drža). Poveš mu, to je moje. Brez dretja ipd.

Nezaželeno vedenje pa takoj preprečit (npr. ko grize se ga dotakneš pod reberi, da ga preusmeriš in se bo umiril). To vse skupaj zahteva izkušnje, ampak na tebi je, da se tudi naučiš. Če se psa boža pod vratom bo ponosen, po glavi pa ponižen.

Naj bo navajen ljudi, naj jih ovoha (tudi druge živali). Ne sme pa teči proti njim. Če pride na obisk nova oseba, naj bo ob tebi in prvo ti povabi goste naprej. Potem pa naj jih on še ovoha. Tako bo vedel, da so okej in, da si ti vodja.

Na prvih spehodih ne bo prišel daleč in ne ga prestrašit. Samo naj hodi ob tebi na sproščenem povodcu - začetek je težki.

tadvet ::

Hvala za odgovore!

Sedaj pa sem že pri drugem problemu, ki se ravno tako tiče psa. Naj ga na kratko opišem.

V soboto smo kupili psa, kot sem že napisal v uvodnem sporočilu, ter ga zaradi takrat še zasedenega pesjaka (v njem je bivala starejša nemška ovčarka, katero smo v ponedeljek uspavali), "nastanili" na balkonu. Velikost balkona znaša cca. 6m2., je popolnoma prekrit s streho, kužku pa smo kupili boks v katerem je nekaj noči spal.
V torek, ko smo pesjak prejšnje ovčarke uredili in očistili, smo psa preselili vanj. Pesjak je primerne velikosti, višina (2m), d(3,5m), š(2m)- zunanji del deloma pokrit s streho ter notranji prostor pesjaka, ki je takorekoč v lopi, ki pa meri 1,5 x 1,5m(popolna prekritost s streho)

Vsem je znano da je med vikendom in v začetku tedna padal dež. Zgodilo pa se je slednje:

Danes okoli 11 ure je k nam domov prišla gospa z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter nam povedala da so prejeli prijavo zaradi slabega ravnanja z psi. Prijavo so prek elektronske pošte prejeli v ponedeljek, v njej pa je zapisano da smo si pač omislili psa, kateri cele noči laja in je cele dneve na dežju ter da psa trpinčimo in neustrezno ravnamo z njim.
Gospe sem pokazal pesjak, balkon ter psa. Hitro je ugotovila da pesjak ter tudi balkon ustreza vsem standardom za bivanje psa ter da je s psom vse vredu. Spisala je zapisnik da je z psom in njegovimi "bivalnimi prostori" vse vredu ter odšla.

Naj povdarim da je za psa zelo dobro poskrbljeno, ima primerer pesjak, zanj redno skrbimo, čez dan je (sedaj ko ni dežja) spuščen na dvorišču in vrtu, katero je ograjeno tako da ne more nikamor uiti. Hrano dobiva 3x na dan in je deležen velike oskrbe z strani mene in moje družine. Na dan mu vsaj 5x zamenjam vodo in se veliko igram z njim.

Stvar je pač taka, da se z vsemi sosedi že od pamtiveka ne razumemo najbolje, saj smo bili pač od vedno dobro stoječa družina, pri ostalih ni bilo tako in nastala je nekakšna foušija, ki je v naši mali vasi razvita v skrajnosti. Ironično je da po čudežu sosedov pes,(lastnik policaj, ki dela nečedne stvari), in ki cele dneve resnično laja, saj je stalno zaprt v majhni utici nikogar ne moti.

Zanima me če bi lahko nekako zahteval od ministrstva oz. za to pristojne službe, podatke pošiljatelja ter proti njemu lahko vložil tožbo? Se bi sploh dalo na kakšen način tožit?

Ker mi je to obnašanje sosedov prišlo že prov do vrha glave!!

Hvala za odgovore

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tadvet ()

JebatGa ::

pajanko je izjavil:

No ja, pasma niti nima takšne veze. Tu je bolj važen njegov vodja. Naj se čimprej navadi na povodec. Je pa res potrebno pazit, da se česa ne prestraši. Pes mora na povodcu hodit ob tebi ali malo za teboj. Ne sme silit naprej in nategovat povodca. Povodec mora biti sproščen, tvoja drža pa ponosna in pravtako sproščena. Pri mladičih je to izredno težko. Še vedno so igrivi :). Kasneje pa mu je potrebno povedat kaj sme. Ko bo starejši in bo silil naprej ga je potrebno na hitro potegnit in potem sprostit povodec (pa naj bo seveda ob tebi), po potrebi še malo odrinit z nogo nazaj. Drugo je, ko prosto teka. Takrat naj se znori.
Tudi če sili v tvoj prostor, na kavč ipd. Pred njim se narediš močno in ga z svojo energijo odstraniš (pogled, drža). Poveš mu, to je moje. Brez dretja ipd.

Nezaželeno vedenje pa takoj preprečit (npr. ko grize se ga dotakneš pod reberi, da ga preusmeriš in se bo umiril). To vse skupaj zahteva izkušnje, ampak na tebi je, da se tudi naučiš. Če se psa boža pod vratom bo ponosen, po glavi pa ponižen.

Kaj je to iz šole za pse ali od Cesar Millana?

Naj bo navajen ljudi, naj jih ovoha (tudi druge živali). Ne sme pa teči proti njim. Če pride na obisk nova oseba, naj bo ob tebi in prvo ti povabi goste naprej. Potem pa naj jih on še ovoha. Tako bo vedel, da so okej in, da si ti vodja.

Na prvih spehodih ne bo prišel daleč in ne ga prestrašit. Samo naj hodi ob tebi na sproščenem povodcu - začetek je težki.

Kaj je to iz šole za pse ali od Cesar Millana?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JebatGa ()

innerspace ::

Tadvet...
Kaj ce naredis enako...posljes prijavo, naj pridejo pogledat razmere v katerih zivi sosedov pes? Pa magari se soseda policaja zatozis.

A verjetno bo vsak nadaljni korak sel v smer stopnjevanja slabih medsosedskih odnosov...which is no good.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Ti lepo skrbi za psa in te boli K kokrat pride inšpektor, ko prišel parkrat in bo videl da je vse OK. bo ob naslednji prijavi poslal prijavitelja v 3PM če ga ne bo še kaznoval zaradi krive prijave, kar bi lahko mogoče ti celo zahteval od inšpektorja ? Ne vem kako gredo te stvari ampak dejansko te je nekdo podal krivo prijavo oz ti je brez veze poslal inšpektoja pa še delo jim je naredil :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaščita ljudi pred psi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37959409 (49256) Massacra
»

Sosed in njegov pes (strani: 1 2 )

5215317 (13464) francek1
»

zakaj ma folk pitbule? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26226150 (17341) LordTado
»

Sosedov pes (strani: 1 2 )

9511932 (7875) Ramon dekers

Napad psov (strani: 1 2 3 4 5 )

20115079 (11602) Tody

Več podobnih tem