» »

Linux al winse?

Linux al winse?

Yacksy ::

Sem še zelo zelen kar se Linux-a tiče, sam o njem slišim same dobre stvari (predvsem o njegovi hitrosti). Pa po pravici povedano, sem windowsov že naveličan. Zanima me predvsem to, ali je Linux stabilen, al je tako kot Windowsi da te zelo radi jebejo u glavo? Rad bi probu novo stvar. Kako se obrestuje, da imaš na disku linux pa Windowse (k ma Linux podporo NTFS). V kratkem, al se mi splača namestit Linux, al mi bo to spet delao sive lase?

dr.J ::

Glede stabilnosti ne imej nobenih skrbi! Linux je 'rock-stable'. In če spremeniš kakšno nastavitev, ti ni treba resetirati računala.

Če imaš dovolj velik del diska praznega, si lahko omisliš dual-boot sistem. Obilico navodil najdeš tukaj. In pa seveda na Slo-Techu. :D

Takoj ob inštalaciji NTFS datotečni sistem ni dosegljiv; jedro s podporo (samo za branje!) za NTFS boš moral prevesti sam. Kako se to naredi, je opisano npr. tukaj. Mogoče si za začetek naredi eno fat32 particijo za izmenjavo datotek z W2K.

Lahko da kakšen kos hardvera ni podprt v Linuxu. Npr. skener Umax Astra 3400 USB je en tak primerek. Tako da ti svetujem, da prej preveriš, ali ti naj bi vse delalo, da ne boš potem neprijetno presenečen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dr.J ()

Ziga Dolhar ::

Yacksy: povem ti svoje mnenje, v katerega sem zelo prepričan. Iti na Linux samo zato, ker ti gredo Winsi na jetra, je bedarija. (Drugo je, če si kronični sovražnik vsega, kar diši po denarju.)

Linux je kul. Zakon. Če ga znaš uproabljat. Če ne, je stvar bolj moreča kot Windowsi. V Linuxu nimaš vse lepo pocukrano; sistem sam po sebi je dejansko utopični model operacijskega sistema: je zabit kot noč. Windowsi se delajo pametne, kar gre mnogim na jetra, še večim pa ne le lajša vsakodnevno delo, ampak praktično omogoča dejansko uporabo računalnika.

To put it another way...

Doma za igrce igrat, napisat kakšen dokument in mal po internetu pogledat, ti veliko bolj priporočam Windowse. Linux so drugačen OS, in neko načelo pravi, da "home userju" nikoli ne daj nečesa, česar ne potrebuje. (<< kompliment)

Res bi bilo najboljše, da bi imel hkrati nameščena oba sistema. Za zdravje.

Zdej se grem pa zavarvat proti kamenjanju...

No, ne vem če razni 'Setup Wizardi' v resnici dvignejo IQ Windowsom v nebo... Uporabniku pač dajo občutek, da 'obvlada' svoj računalnik. Ampak pri ključnih nastavitvah (varnost) je treba vedeti, kaj delaš. Tudi pri Windowsih.

Ampak ko je sistem postavljen, je uporaben za web, mail in pisanje dokumentov in primerljiv/kompatibilen z Windowsi. Praktično vse je dosegljivo z mišjo. Za igre je pa manj primeren - ali pa tudi ne. Šah dela enkratno, pa še nisem slišal, da bi kdo navijal mašino, da bi hitreje in bolje premikala figure... Še en primer oblike pred vsebino pač.

(zdaj bodo pa mene kamenjali)

shock ::

Kar pa se tice particije ti ne rabi delat fat32 particijo. Pri obeh (win in linux) gledaš drug drugemu diske. Pri linux-u je tako da nastaviš pr kernelu podporo za ntfs read only (file system). Pr winsih pa dobiš driverje za ext2 (read write) particijo in tudi ext3 (read only). Klik

smilyxx ::

Glede tega ima Ziggga prav. Winsi so olj user friendly in lažji za uporabo. MEdtem ko za linuxe potrebujes malo znanja, da ga popolno obvladas.
Velika prednost Linuxov je to da ni blue screenov:D

Gh0st ::

Jest mam recimo Red Hat linux že eno leto in nikoli nisem najdel časa, niti volje, da bi ga spravil v normalno delovanje. Red Hat je zame zanič. Enostavno je tisti sistem "kick-start-gui" za inštalacijo (sicer je vredu, ponuja veliko možnosti za enostavno nameščanje), ampak jest imam raje, da vem kaj dajem gor. Ne pa da izberem "workstation" načina inštalacije, potem pa mi nabuta enga brezveznega programja gor, da se ne najdeš ven. Meni osebno je zelo pri srcu Slackware. Doma imam verzijo 7.1, poganjam X-e, srfam web, mejli, kej napišem in to je to.

Predvsem to prevajanje programja, ki ga namestiš je totalno brezvezno. Sej nisem programer. Kaj mi bo to?

Da sem nastavil LAN, naš DNS server in SAMBA sistem, sem rabu ful enga cajta, da sem vse prebral, pa itaq sem do zdej že vse pozabu, tko da se mi psloh ne da več zajebavat s temi stvarmi. Včasih sem imel voljo sedet po 8 ur pred compom, se zajebavat z linuxom in optimizacijo Winzov, ampak zdej enostavno nimam cajta.
Hočem, da comp prižgem, grem na net odpišem kakšen post na Slo-Techu in na drugih forumih, pregledam mejle in na hitrco odšpilam kakšen špil...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gh0st: saj lahko izbiraš posamezne pakete. Potem je na sistemu točno tisto, kar rabiš. Se pa strinjam, da ti nastavljanje pobere preveč časa.

Ampak ko je enkrat nastavljeno, pa pod Linuxom delaš enako kot pod windowsi. Prižgeš, greš na net, kaj napišeš, mail ... etc.

matter ::

Linuxi so kul tudi za navadnega uporabnika. Sploh novejše madrake 9 in suse 8. Ampak mene moti ker ne morem špilov igrat, torej bi jih imel gor samo za delo, ki jih winsi tut zmorejo. Torej za navadnega uporabnika/gamerja so winsi za navadnega uporabnika/ki ma cajt pa kr linux.
To me res boli k špilov ne morm igrat, če ne bi jih skos uporablu. Ker KDE 3xx je res super zadeva. Pol maš pa mozillo pa openofice1.0.1 (sedaj tudi v slovenščini). Pa miljone uporabnih programov. Škoda je tut ker instlacija le teh ni enostavna kot pri winsih. Na žalost developerji izdelujejo le za linux experte in ne newbije, medtem ko develperji linux distribucij ciljajo vedno bolj na newbije.
Sicer pa jaz vem o linuxu le toliko, kot sem ga imel intaliranega 1 teden (suse8). Sem se malo po internetu zanimal pre izbiri distribucije kako in kaj.

b ::

1. Yacksy: Linux je stabilen. Za osnovno delo (web, mail, pisanje dokumentov,...) je pa tko nekako...ce namestis windowse, office, en spodoben postni program (NE Outlook) ter Mozillo ter tega sistema ne pipas, bi znal prav fino delat, ampak ce windowsov ne poznas v nulo se bo slejkoprej nekaj zjebalo. Take so moje izkusnje. Po drugi strani bo tako postavljen Linux delal prakticno za vedno. Edini problem (pri obeh) je, da si uporabnik vedno zeli nekih novih programov in ne vem se cesa, in ker ni izkusen (izkusen pomeni da _tocno_ ve kaj se zgodi ko nekaj izvede na sistemu) zjebe sistem. Tough luck.

2. Vsi: rece se Linux in ne Linuxi. Ednina, moski spol. Linux, Linuxa, Linuxu,...

3. Ziggga: Jaz ne uporabljam Linuxa zato, ker bi bil kronicni sovraznik cesarkoli. Nic nimam proti placljivemu softveru. Uporabljam tisto, kar mi dela. Ja, delajo pa mi razni Unix ali Unix-like sistemi. V prvi vrsti Linux, potem Solaris, pa kaksen BSD kdaj mimo prijaha. Nekaj izkusenj imam tudi z AIX in HP-UX. Na Linux sem presel delno zaradi tega, ker so me windowsi zaceli dolgocasiti (instaliras sistem, da je vsaj priblizno uporaben moras namestit se okrog 100 dodatnih programov, ki ta sistem slejkoprej zjebejo in cez 3-6 mesecev sledi reinstall, saj masina nikakor ne dela vec kot bi morala, nato pa ponovi vajo) delno pa zaradi tega, ker sem se hotel naucit necesa novega. Zaenkrat mi ni zal, ce mi bo je pa zelo verjetno, da se bom nehal ukvarjat z racunalnistvom in da razlog za to ne bo Linux. Kdo ve kaj bo cez 10 let. Kot pravijo v eni newsgroupi, katere imena tukaj ne bom omenjal: "There are no lawn-mowing emergencies."

4. Gh0st: kar je rekel Dr. J je cista resnica. Ti si porabil ogromno casa za postavit server na LAN-u. Bi ga na windowsih hitreje? Pa si preprican, da bo dobro delal? Postavitev dobrega serverja zahteva veliko znanje, na obeh sistemih. Pravzaprav na _vsakem_ sistemu. Ce je to na enem lazje postavit se ne pomeni, da je to tudi pametno. Za sisteme, ki delujejo, potrebujes strokovanjke, ne pa ljubiteljskih adminov. Seveda imajo strokovnjaki tudi svojemu znanju primerno ceno.

In ko potegnemo crto pod vse tole nakladanje? Ce te Linux zanima zaradi _cesarkoli_, poskusi. Saj te nic ne stane. Ce ti ne bo vsec, bo prezahteven, karkoli, ga lahko se zmeraj zabrises s sistema. In isto velja za ostale sisteme, ne samo za Linux.

Pa veliko srece.

lp,
Borut (RHCE #807202911805205)

No v bistvu uporabljam računalnik za igračarstvo, občasno pisanje seminarskih in net. Sam rad bi probu še kaj druzga. Preprosto mi gre na kurac da ljudstvo plča 50 čukov za OS, ki naj bi bil zakon, dobimo pa kurac od breje ovce. Malo je to stvar principa, malo pa raziskovanega duha. Odločil sem se da bom gnal XP-je pa Linux, na dveh različnih particijah. Zato vprašanje o NTFS. Pa bom lahko imel iz winsow dostop do podatkov na Linuxovi particiji? Pa katero verzijo Linuxa mi priporočate? Kje pa bi lahko staknil plošček z dotično verzijo?

Pa bom lahko imel iz winsow dostop do podatkov na Linuxovi particiji? Pa katero verzijo Linuxa mi priporočate? Kje pa bi lahko staknil plošček z dotično verzijo?

Do podatkov na Linux particiji boš brez problema dostopal, le primern software moraš met. To pa zato je ker sranje od Microsofta zaprt OS. Recimo program Explore ext2 (nestabilna rešitev -- mogoče novejše verzije delajo bolje, nisem preverjal), EXT2 Anywhere (zelo dober program, ki ti omogoča da mountaš Linux particije kot dodatne črkovne pogone, recimo / pod e:\, /usr pod F:\, itd... -- problem je edino ta, da je treba program kar drago plačati....). Najbolj common program pa je VMWare workstation verzija.

Verzijo Linuxa? Moraš vedet, da Linux sam ni OS. To je jedro ali kernel. Kar naredi Linux OS je distribucija. Teh pa je ogromno. Če hočeš enostavnost in slovenski jezik (dobro za začetnike) potem vzemi kakšen Red Hat 7.2 ali SuSE 8.x....

Plošček dobiš na internetu. Na LUGOS-u (Društvo uporabnikov Linuxa Slovenije. Lahko ga dobiš v trgovini, lahko kupiš knjigo in zraven dobiš še zastonj distro...Možnosti je veliko.

Upam, da ti bo Linux všeč!:)

Yohan del Sud ::

Sem (recimo) povprečni uporabnik računalnika, ki je presedlal na linux (Mandrake 8.0).

Po treh mesecih moje ugotovitve:

+

1. Kot strežnik je enostaven za vzpostavit in enostaven za vzdrževat... Recimo...
2. Za pisarniško rabo je OK (z OO, če ne prevajaš dokumentov preveč v druge standarde)...
3. CD-je pisat in prepisat se da bp...
4. Filme gledat tudi...
5. Internet tudi...

-

1. Ne znam naštelat ločljivosti, po zadnjih dveh poskusih sem moral reinštalirat zadevo...
2. Kljub temu se mi je ene parkrat sesul na lepem... ok, sem začetnik, ampak stabilen OS to vseeno n toliko, kot je opevan.
3. Špili odpadejo...

Ah, Yohan,... ;-)

23:12:51 up 24 days, 5:00, 2 users, load average: 0.40, 0.33, 0.18

Tole je moj workstation v sluzbi. In niti ni kaj posebnega...ponavadi ga rebootam tam nekje na 2 meseca, ko moram kaj brskat po masini. Tale zadnji boot je bil zato, ker je takrat za trenutek zmanjkalo stroma in kljub UPS-u mi je nehal delat USB, kjer je miska. Jebi ga. Zgleda da je napetost vseeno malo prevec zanihala. Vse ostalo je delalo, po rebootu pa spet tudi USB. Ena od tistih cudnih stvari, ki se zgodijo :-)

Aja, pa ko grem stran se ne odlogiram, ampak samo zalockam screen, tako da ne mores rect da se mi graficno okolje restarta vsak dan. Priblizno enkrat na teden restartam mozillo (vcasih tudi sama crkne), vsak dan pa ugasnem oba kmaila (za sluzbeno in privatno posto), da mi ne vlece poste z mail serverjev in jo lahko pogledam tudi doma.

Za spreminjanje resolucije bi moral Mandrake imet kaksno enostavno orodje, saj ga hvalijo da je strasno fajn desktop...Jaz ga na zalost ze vsaj ene dve leti nisem videl, tako da ti zal ne morem svetovat.

lp,
Borut.

b: Linux imaš inštaliran zato, ker očitno veš, zakaj -- to za prvopodpisanega na tej strani verjetno ne velja, če že sprašuje :). BTW, nisem uporabljal množine ;).

Osebno mi je Linux zelo všeč in bi ga takoj imel na svojem namiznem računalu. A kaj, ko vsakič rad kakšen špil zaigram (/win aplikacijo zaženem), pa nekako nimam volje restartat računala...

l0wc4 ::

Yohan: za spreminajnje resolucije pri Mandrakeu mas v Control Centru eno opcijo, malo pobrskaj. Morda bi tud slo s kombinacijo tipk ctrl + alt + "+" ali "-", odvisno od tega kako si konfiguriral graficni sistem.

b: pred dnevi sem moral ugasniti server, ki je imel uptime skoraj eno leto. Sistem je bil RH6.2, gori cca. 600 userjev z maili (pop3 in imap), DNS server, Apache, itd.... Ugasniti sem pa ga moral zaradi premontaze iz navadnega ohisja v rack mount ohisje. Skoda. :(

Zigga: bolj vedro, saj bo kmalu verjetno tudi kaj vec iger za Linux. Nazadnje sem igral Quake 3 in je deloval v redu, ne spremljam pa nic kaj Linux Games scene, bo pa ... enkrat ... :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: l0wc4 ()

footprint ::

Mislim, da ste svežega nadobudneža že precej prestrašili, kaj vse ga čaka v Linux-u. Linux je huda zver in ne grize tako kot jo opevajo. Osebno sem potreboval 3 leta, da sem popolnoma prešel na Linux, saj sem se hecal z raznimi distribucijami in po pravici povedano še danes ne vem katero bi raje uporabljal. Vsaka ima nekaj kar mi je všeč in nekaj kar mi ni. Odgovor na vprašanje je definitivno oba sistema potem bo pa čas prinesel svoje.

Kar se tiče pa stabilnosti mam pa tud jaz pripombo. Ogromno strojne opreme je ne podprte v Linux-u temu sledi pisanje gonilnikov če ti niso napisani vredu se tudi linux usuje.
Suse uporabniki: Ali komu dela Logitech Optična USB miš?
Men sta 7.3 in 8.0 zmrzvala.

Intel: Imam intel MP3 player pa ne morm muzke gor loadat ker ni podpore za Linux ?!?

Windows uporabniki: A si predstavljate, da morate vsakič ko greste v trgovino z namenom kupiti si nov kos strojne opreme, preveriti na internetu če je zadeva sploh podprta in če bo na vaši Linux distribuciji sploh delala? Sej prej ali slej (če ni ravno eksotika) bo napisan gonilnik, ampak... to me pr Linux-u še najbl jezi. Krivi pa so proizvajalci HW.

lowcrash: jah to je skor normalno...jaz mislim da se ni potrebno sekirat ce masina nima kdovekaksnega uptime-a. Pred tremi ali stirimi leti sem imel za osebne potrebe enega SparcStationa 2 (grozno pocasna masina :-), ki je tudi dozivel 1 leto uptime-a. Upostevajoc, da je bil takrat ta hardware podprt bolj slabo ter da je ta doticna masina bolj slabo (beri sesuvajoce - hardverski problemi) delala tudi s SunOS-om (gor je bil v osnovi 4.1.4, zato sem tudi namestil Linux, saj bi Solaris 2.6 ali 7 tekel bolj po polzje na 32M rama :-), je to kar dober dosezek.

Pa to ni to. Ce moras masino ugasnit jo pac moras, ni zdej tle neki za se sekirat. Vazno da je downtime scheduled :-)

Tisto glede hardvera je pa res...jaz sem tolk noter v tem, da ze po obcutku vem ali bo hardware delal ali ne, vsaj za hardware, ki ga jaz uporabljam. Osnovne zadeve (plate, procesorji, diski) niso nikoli problem, za graficne kartice se itak ve da delajo tako ATI kot NV, zataknit se zna pri kaksnih cudnih webcamih in podobnih stvareh, ampak tega na sreco ne uporabljam :-)

Za suse siscer ne vem, ampak meni opticna Logitechova mis na USB-ju deluje brez tezav. Tako z repom kot brez njega :-)

lp,
Borut.

No lep primer skalabilnosti in primernosti Linuxa za serverje je tudi naš mali serverček. Zadeva je 486 DX, 32MB RAM-a, SCSI WD Barracuda 4.2 GB in en starejši Adaptec SCSI controller. Moj sosed ga je spedenal da dela ko šus (on je namreč inženir RHCE -- Red Hat Certified Engineer). Kernel je skompajlan samo na tist hardware, ki je noter, tako da je zelo zelo oskubljen. Služi nam kot DNS in local, global Mail server in FTP-janje kakšnih manjših datotek, da si potem vlečemo gor in dol. Clientov je vse skupaj 5. Uptime je zdej približno 9 mesecev. Nima niti tipkovnice niti monitorja. Administracija poteka preko telneta.

Ampak vse to zahteva kar ogromno znanja in izkušenj. Ni kar tako.
Aja distro je pa Slackware 3.1 (!):)

8-)

Vidm, da je Linux ena krasna, a zelo komplicirana stvar. K bi mi lahko kdo prporoču kakšno bukvo? Po možnosti tako de ne bi koštala preveč pa da bi imela še kakšen plošček zraven.

Edina knjiga, ki sem jo kupil na to temo (in ni mi bilo žal) je bila Install, Configure and Customize Slackware Linux 7.0. Res so vsi postopki in možnosti zelo lepo opisane, prow za začetnika kot ti. Stvar stane slabe 8k SIT, zraven pa dobiš Slackware 7.0 distro. Sicer je ta stvar dokaj stara, in mislim, da imajo danes že novejše in sodobnejše. Poskusi na Pasadenini strani...

Eh no, tako zelo zakompliciran pa Linux spet ni. Še posebej zadnje distribucije so user frienly; če kolikor toliko veš, kaj je v mašini, kako se razdeli disk in kako se nastavi mrežo, mora iti.

Knjiga: Pasadena je pred časom izdala knjigo z naslovom: "Linux z namizjem KDE" v slovenščini; zraven je bil menda RH 6.2. Zdaj lahko dobiš RH 8.0 (ki ima nekoliko drugačno namizje), ampak princip je pa isti.

Če pa kaj ne veš, pa vprašaj. Za vsak primer si prej naredi backup, če boš delal dual-boot.

tha_man ::

No, sicer moram probat kak novi linux, ampak moje izkušnje do sedaj so take (zadnji ki sem ga probal je Redhat 6.2):

+ stabilno jedro (torej 'linux')
- nestabilen vmesnik - veliko volj nestabilen kot pri winsih
+ enostavna namestitev
- ko hočeš naštelat karkoli bolj advanced, dobiš sive lase
+ lahko ga spraviš na disketo
- skupaj z vmesnikom in programi je stvar bolj glomazna in počasnejša kot winsi
- nekompatibilnost z določenimi programi, zaradi kupa distribucij, vmesnikov, knjižnic in vsega ostalega
- še večja nekompatibilnost s strojno opremo, za kar pa so krivi proizvajalci le-te

Mislim da so windowsi z verzijo 2000 res dohiteli linux tud na področju stabilnosti, medtem ko linux zaradi vedno večje glomaznosti počasi a vztrajno izgublja bitko tud na hitrostnem področju (govorim seveda o uporabi doma, ne v serverjih kjer sploh ne rabiš GUI okolja).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

TuXterrestrial ::

+ stabilno jedro (torej 'linux')
SE STRINJAM

- nestabilen vmesnik - veliko volj nestabilen kot pri winsihŽ
SE NE STRINJAM
Največkrat so nestabilni programi sami in ali desktop.

+ enostavna namestitev
SE STRINJAM

- ko hočeš naštelat karkoli bolj advanced, dobiš sive lase

Sive ravno ne vendar je sistem zelo advanced frendly. Ko obvladaš lahko marsikaj narediš.

+ lahko ga spraviš na disketo
OK
- skupaj z vmesnikom in programi je stvar bolj glomazna in počasnejša kot winsi

Stvar je v tem da po osnovni instalaciji je skoraj nujno da vzame v roke advanced user.

- nekompatibilnost z določenimi programi, zaradi kupa distribucij, vmesnikov, knjižnic in vsega ostalega

To je problem velike ponudbe programov

- še večja nekompatibilnost s strojno opremo, za kar pa so krivi proizvajalci le-te

SE STRINJAM

suse80 ::

footprint - tudi meni delajo USB miši znamke Logitech probleme-Če imam hkrati vklopljeno katerokoli drugo USB napravo . Sicer pa jaz uporabljam Linux že dolgo časa zaradi izjemne stabilnosti. Včasih sem izdeloval navodila za neke elektronske zadeve in tam je bilo kup skeniranja in velikih slik ter diagramov. Ko sem vse skupaj delal na win98 in Wordu ter kasneje Corelu, sem dostikrat zrl v moder ekran in klel zaradi izgube podatkov in večurnega dela. Instaliral sem si SuSE Linux. Na istem stroju lahko sedaj urejam več sto strani velike dokumente z veliko slikami, hkrati skeniram in še pečem CD. NIKOLI mi še sistem ni zmrznil. Pa še takoj lahko dokument prevedem v postscript in nesem CD direkt v tiskarno. Res pa uporabljam bolj zahtevne programe ( Gimp, Latex, Tetex, Ghostscript...), ki niso tako enostavni za uporabo kot Word. Imam tudi StarOffice, pa se mi zdi precej slab program. Poleg vsega ima Linux dosti manj omejitev npr. v datotečnem sistemu. naj kdo z Win poskusi posneti 4 ali več GB veliko AVI datoteko. Jaz to počnem brez problema. Moram reči, da dela zelo hitro in da je npr. pri grafičnih programih dosti hitrejši kot Win verzija.
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

Aspirinix ::

SuSE80 a se kaj ukvarjaš z videoobdelavo v linuxu? Zanima me namreč s čim bi se ga lahko lotil.
V Winsih mam ogromnokrat "plavega" pri AdobePremiere, pa me zanima.
Omenil si StarOffice za pisarno. Kva kaj mislite o OpenOfficeu?

Zgodovina sprememb…

Aspirinix: - Kar se tiče video obdelave, sem trenutno še začetnik. Imam TV-tuner in si snemam razne videospote in filme na disk, nato pa jih skomprimiram n a CD. Trenutno uporabljam samo osnovne programe:
Kwintv in Xawtv za zajem slike s tunerja ter kompresijo na velikost CD. Predvsem me navdušuje možnost, da lahko dam snemat več kot uro in pol dolg film pa vse dela ok, brez modrih ekranov in izpuščenih slik, kot se mi je dogajalo v Windows okolju.
Obstajajo tudi beta kodeki za gledanje in ripanje DVD filmov (baje je DRIP program kar dober), ki jih defitivno moram preizkusiti, pa še nisem našel časa.
Dobra začetna stran za Video v Linuxu je TUKAJ.

:|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gh0st ()

Zarad debbuginga sem moral ponovno namestit RH 7.1, zdej mi pa neki teži:

fora je namreč v tem, ker ne morem pognati X window managerja, razen TWM. Rad pa bi Window Maker. Šel sem na net, pobral dol vse pakete, knjižnice and stuff, ampak noče zagnat.

Tokrat nisem namestil GNOME in KDE ter ostalega sranja. Naredil sem standardno rešitev, tako kot že 1000x do sedaj, in sicer zagon X-serverja z /.xinitrc filom v uporabnikovem home imeniku. skripta se začne z !/bin/sh, ampak v logu mi napiše, da ne more najti ukaza /bin/sh (!). OK, grem v /bin, sh je tam. OK za vsak slučaj namestim *sh paket še enkrat in ugotovim, da je stvar pravilno nameščena. Za hec poženem še eno !/bin/sh skripto -- stvar dela. Nč JASN! Zdej je moj default Window Manager TWM, ampak jest ga nočem! Zdej mi noče delat... Kwa bi blo lohka narobe...?!

Slovenska knjiga o Linuxu (avtorjev pet pingvinov) je sicer kul -- ampak je v stilu tovrstnih slovenskih del -- nekako "hitra". Mi pa krasi polico.

Vedno, ko kaj potrebujem, posežem po knjigi, ki sem jo dobil zraven SuSE Linux 7.1 PRO. Takrat je bila PRO verziji priložena še "reference book", ki je v personal ediciji ni. Kako je sedaj, ne vem, ti pa RES priporočam suse literaturo.

Izšel je Novi Red Hat. Katerga se mi splača nabavt, SuS-a, al RedHat 8.0

suse80 - Res je Win9x so sistem za katerega tudi zapriseženi Mikrosoftovc ne bo dal roko v ogenj. Win2000 Pro pa so druga pesem. Nisem ravno imel težav ko sem ripal DVD filme na disk pa če se ne motim so bile datoteke VOB blizu če ne večje od 4GB. Kar me pri MSju moti je licinceranje in spijunaža. Res se tudi W2K precej upočasnijo s časom ko si pridobiš ogromno število raznih aplikacij. Trenutno mi W2K zaseda približno 16GB od tega 1/3 programov !NIMAM IGER!. Suse pa sem nadomestil z RH 7.3, ki gostuje na enem 9GB (1/2 zasedenem) disku in mi USB miš ne dela nikakršnih problemov. Še več tudi DiskOnKey USB storage mi dela tako da lahko prenašam podatke med MS sistemi in Linuxom (naravnost odlično 128MB v žepu).

Yacksy - Jaz bom RH8 dobil jutri instaliral pa ga bom upam da že čez wikeend. Po reklamah ima kar precej bonbončkov.

saj tudi meni dela vse ok, razen ko hočem uporabiti en določen model Logitech miši. Verjetno je problem v
X serverju za mojo grafično, ki ni ravno najbolj razširjena in popularna. Genius miš USB mi dela ok.

Pravzaprav hočem povedati samo to, da Linux res zahteva kar nekaj ur ( v mojem primeru tednov) dela , da ga popolnoma prikrojiš po svoji meri in zahtevah.
Potem pa dela kot raketa. Brez vzdrževanja. Nazadnje sem ugasnil mašino pred kake pol leta, ko mi je UPS odpovedal poslušnost.
By the way: Vsakemu Linuxovcu res priporočam UPS, ker rešuje nemogoče.

Suse80: Pri meni je tako, da sem si komi našel črno miš(optično-USB) in tipkovnico pol mi pa ni delal nikakor. Smešen je bilo to da ko sem šel delat instalacijo od začetka je zgledalo da bo že delala, potem ko pa se je X zagnal pa zmrz. Pol se nisem več ukvarjal s tem. Zanima me pa še nekaj žal vsi Linuxaši imate raje prižgane mašine. Jaz bi jo pa rad vsak dan ugašal. In problem imam ker se noče samodejno izklopiti. Napiše system halted in konec. Včasih mi rata in se mašin ugasne pravilno večinoma takoj po novi instalaciji. Sedaj ko pa imam že nekaj mesecev gor sistem pa nič več. A ma SUSE tudi kakšne probleme z ATX napajalniki? Imam enermax 430W napajalnik in Abit SMP plato. V službi pa Pentium 800 in isti problem. Pa ne samo na suse tudi redhat.

LP

Jaz imam tudi Abit plato. Se mi je že tudi zgodilo, da po kakem updatu sistema comp ni hotel ugasniti.
Ugotovil sem, da je vzrok:

1- napačno izbran ali preveden kernel ( mora biti z APM supportom)
ali
2- neinstaliran en paketek, ki upravlja s power managementom
ali
3- v datoteki rc.config je treba nastaviti en parameter, najlažje z Yastom, ne spomnim pa se, kaj. Malo pobrskaj (mislim daj nekaj v stilu power down, system halted, shutdown behaviour mode ali podobno...) Vem samo, da ti ponuja možnosti kot so reboot, halt in shut down.
Poglej malo po Helpu, pa boš našel. Je pa to zgleda nekak hrošč, saj se mi je pogosto dogajalo in nikoli nisem našel pravega razloga, zakaj včasih po instalaciji dela shutdown OK, drugič pa ne, čeprav sem izbral identičen tip instalacije ( npr. Default)...

Aspirinix ::

Očitno je suse80 prava oseba za vprašanje:
Po namestitvi SuSE80 personal ne morem dostopati do izmenljivega diska, čeprav sem ga imel med namestitvijo vstavljenega.
Tudi če ga ne bi imel, bi ga pozneje lahko dodal. Vendar pa gre problem še naprej: v Yast ga pod strojno opremo sistem vidi, ko ga pa hočem mountat, pa nič. Javlja napako, da ta naprava (hdb1) ne obstaja. Probal sem tudi z drugimi hdxx nazivi, pa nič. Mountati kot scsi disk sicer nisem probal, ker ni priklopljen na SCSI, saj ga sploh nimam. Tudi emulacije scsi ni vklopljene.
Ideje?

Aspirinix: kaj ti pravi `dmesg'? Poišči vrstico, ki ustreza tvojemu izmenljivemu disku in boš videl, katera naprava je.

simon ::

Gh0st: .xinitrc niti ne rabi prve vrstice (#!/bin/sh), kjer pri tebi manjka lojtra na zacetku (lahko, da forum to ne prikaze), mora pa biti executable (chmod +x .xinitrc).
Pa za Window Maker-ja moras pognati se wmaker.inst

Kakšen izmenljiv disk pa imaš?

Če je to Iomega Zip paralel, moraš imeti skonfiguriran
ppa modul. (preberi FAQ).

Čeje to kak drug disk, javi detajle, da ti lahko pomagamo.

Če imaš USB ZIP100, potem bo problem , ker ta ni podprt, 250 pa je.

Verjetno pa boš moral vklopiti ALIAS SCSI, če imaš kako bolj eksotično napravo in jo emulirati kot SCSI pogon.

simon
ej hvala, na chmod sm čist pozabu...bom probu.
sicer pa sm wmaker.inst pognal, pa tudi # znak je biu pred !/bin/sh..

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Linux desktop, statistika iz googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
8317856 (15909) techfreak :)

Linux na zmogljivo novo mašino? (strani: 1 2 )

924507 (3314) Mavrik
»

Tržni delež Windows nižji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
36526042 (20136) darkolord
»

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19812830 (9413) jype
»

Win Sux

462797 (2151) ahac

Več podobnih tem