Forum » Problemi človeštva » [fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera
[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera
i386 ::
ALIEn3001, ne da se z vernikom ne da debatirati o veri, tudi z ateistom se ne da. Debata o obstoju boga nima konca, ker noben ne bo prepričal drugega.
DeusVult al kj si.... ti je mogoče znano, da je bil Darvin VERNIK??
DeusVult al kj si.... ti je mogoče znano, da je bil Darvin VERNIK??
PacificBlue ::
Vprasanja in trditve so zastavljene čist napačno, tako ateisti kot verniki ne morejo dokazati enega in drugega...gre za osebno dozivetje in samo to steje. Zato sem velik nasprotnik religioznih institucij, ki človeku perejo glavo. Tako kot je že en omenil, vera ne potrebuje religije.
I’m out.
:3
bender rodri ::
lol, i386, muckalepa, DesusVult ... bral vaše poste... take argumente sm slišu od kateheta ko sem še k verouku hodil (jebiga, familja je bla tko vzgojena - svojga mulca nam daju tja, da mu glavo perejo)... tipično sprenevedanje tipa:
A:"Dokaži, da Bog obstaja!"
K:"Dokaži, da ne obstaja."
V glavnem, farsa...
A:"Dokaži, da Bog obstaja!"
K:"Dokaži, da ne obstaja."
V glavnem, farsa...
guez
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bender rodri ()
DarwiN ::
Ateist ne rabi ničesar dokazovat. Teist je tisti, ki "vsiljuje" izredno velike trditve in zato mora on priskrbeti izredne dokaze, vsaj v primeru, če bi rad komu pamet solil.
Ateist ne pomeni nič druga kot en sam stavek "ne verjamem tvojim trditvam" in ateisti smo tukaj čisto vsi, brez izjeme.
Krščani ste ateisti do Islama, Budizma, Hinduizma itd, itd , ateisti pa samo še do enega dodatnega boga, vašega.
Ateizem je samo odziv na trditve. Tisti, ki ne verjamemo v astrologijo se tudi ne rabimo zagovarjati da smo a-astrologi ane? Le odziv do tega prepričanja je manjši, ker je zadeva veliko bolj nedolžna. Enostavno ne verjameš trditvi in to je vse.
Malo drugačna stvar je pa močan ateizem, kjer oseba trdi, da dejansko verjame, da bog ne obstaja.
Res, da nas je veliko teh, vendar to še vedno ne pomeni, da smo za v isti koš, da oboji le verjamemo. Biti močan ateist je nešteto krat bolj benigno/nedolžno kot biti vernik.
Res, da ne moreš nič dokazat ali biti absolutno prepričan in da s tega stališča res le verjameš, vendar pa ni nobene dogme, nobenega vtikovanja v politiko ali življenja drugih, nobenih vojn ali zločinov, nobenega zatiranja znanosti, nimamo institucije ki bi skrivala pedofile ali pobijala otroke v Afriki s trditvami, da so kondomi zlo/greh in da ne delujejo. Ne voli nas 50 milijonov Busha samo in izključno zato, ker je tip proti splavu, homofob in ker redno kontaktira z Jezusom. Že samo nekritično razmišljanje, ki ga vceplja teizem, ima in bo imelo katastrofalne posledice za človeštvo.
No, v vaš zagovor gre dejstvo, da ste verniki v Sloveniji veliko bolj zmerni, da torej naredite veliko manj škode in da dejansko smo sekularna država.
Povzetek: Ateisti smo vsi, brez izjeme!
Ateist ne pomeni nič druga kot en sam stavek "ne verjamem tvojim trditvam" in ateisti smo tukaj čisto vsi, brez izjeme.
Krščani ste ateisti do Islama, Budizma, Hinduizma itd, itd , ateisti pa samo še do enega dodatnega boga, vašega.
Ateizem je samo odziv na trditve. Tisti, ki ne verjamemo v astrologijo se tudi ne rabimo zagovarjati da smo a-astrologi ane? Le odziv do tega prepričanja je manjši, ker je zadeva veliko bolj nedolžna. Enostavno ne verjameš trditvi in to je vse.
Malo drugačna stvar je pa močan ateizem, kjer oseba trdi, da dejansko verjame, da bog ne obstaja.
Res, da nas je veliko teh, vendar to še vedno ne pomeni, da smo za v isti koš, da oboji le verjamemo. Biti močan ateist je nešteto krat bolj benigno/nedolžno kot biti vernik.
Res, da ne moreš nič dokazat ali biti absolutno prepričan in da s tega stališča res le verjameš, vendar pa ni nobene dogme, nobenega vtikovanja v politiko ali življenja drugih, nobenih vojn ali zločinov, nobenega zatiranja znanosti, nimamo institucije ki bi skrivala pedofile ali pobijala otroke v Afriki s trditvami, da so kondomi zlo/greh in da ne delujejo. Ne voli nas 50 milijonov Busha samo in izključno zato, ker je tip proti splavu, homofob in ker redno kontaktira z Jezusom. Že samo nekritično razmišljanje, ki ga vceplja teizem, ima in bo imelo katastrofalne posledice za človeštvo.
No, v vaš zagovor gre dejstvo, da ste verniki v Sloveniji veliko bolj zmerni, da torej naredite veliko manj škode in da dejansko smo sekularna država.
Povzetek: Ateisti smo vsi, brez izjeme!
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Am... heh... Če ciljaš s tem ateistom na tisti A v dialogu mojega posta, si v zmoti. S tem A-jem sem mislil na neko naključno osebo, ki pač želi dokaz - lahko je tudi Peter Pan, če želiš.
Vseeno pa hvala za razlago
lp
Vseeno pa hvala za razlago
lp
guez
durrenmatt ::
Muckalepa ::
Resnično se ne da dokazati obstoj Boga, kajti če bi se to dalo, bi vsi ljudje postali goreči verniki iz strahu pred Peklom.
10 Rim. 9-10:
Kdor z usti prizna, da je Jezus Gospod, in v svojem srcu veruje, da ga je Bog obudil od mrtvih, bo rešen. S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja.
JEZUS JE MOJ BOG
10 Rim. 9-10:
Kdor z usti prizna, da je Jezus Gospod, in v svojem srcu veruje, da ga je Bog obudil od mrtvih, bo rešen. S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja.
JEZUS JE MOJ BOG
Vera je tvoja osebna stvar, vseeno me pa zanima zakaj rabis citate da verujes?
I’m out.
Resnično se ne da dokazati obstoj Boga, kajti če bi se to dalo, bi vsi ljudje postali goreči verniki iz strahu pred Peklom.
Misliš obstoj tvoje različice Boga, v različico katero si se rodila ane?...Namreč obstaja in je obstajalo na tisoče različnih bogov in konceptov in če bi se ti rodila nekje drugje ali v drugem času bi tvoja morebitna vera bila povsem drugačna, če sploh.
In Pekel? Kako lahko tega tako mirno povežeš z Bogom? Zakaj ne prostor, ki mu budisti pravijo Naraka in ima določene podobnosti s tem tvojim Peklom? Ali Kitajci s svojo smešno različico, itd, itd....
Ali pa deizem, torej brez koncepta duš in posmrtnega življenja, Bog pa vseeno tudi v tem primeru je.
Strah pred Peklom imaš ti, in pa nebesa, posmrtno življenje s svojimi ljubljenimi. Dejansko same bonitete, tudi bližajočo smrt boš lažje sprejela. In vse kaj moraš za vse to narediti, je prodati svoj razum in se pustiti zablodi, v primeru da si glede tega sploh kdaj imela izbiro.
Pa kar praviš, da s srcem verujemo? To boš morala najprej dokazati, demonstrirati, tako kot jaz, ki mislim da verujemo s trebušno slinavko, nekdo drug pa ima spet svojo idejo..
PacificBlue je izjavil:
Vera je tvoja osebna stvar, vseeno me pa zanima zakaj rabis citate da verujes?
Ljudje potrebujejo "uradne" citate, ki jih združujejo, saj si nihče ne želi približkov oz. popačenih razlag, ki bi le delile vernike na kulte. Zato je potrebna neka uradna institucija - Cerkev.
Še posebno v teh težkih časih enotnost igra ogromno vlogo.
Misliš obstoj tvoje različice Boga, v različico katero si se rodila ane?...Namreč obstaja in je obstajalo na tisoče različnih bogov in konceptov in če bi se ti rodila nekje drugje ali v drugem času bi tvoja morebitna vera bila povsem drugačna, če sploh.
In Pekel? Kako lahko tega tako mirno povežeš z Bogom? Zakaj ne prostor, ki mu budisti pravijo Naraka in ima določene podobnosti s tem tvojim Peklom? Ali Kitajci s svojo smešno različico, itd, itd....
Ali pa deizem, torej brez koncepta duš in posmrtnega življenja, Bog pa vseeno tudi v tem primeru je.
Strah pred Peklom imaš ti, in pa nebesa, posmrtno življenje s svojimi ljubljenimi. Dejansko same bonitete, tudi bližajočo smrt boš lažje sprejela. In vse kaj moraš za vse to narediti, je prodati svoj razum in se pustiti zablodi, v primeru da si glede tega sploh kdaj imela izbiro.
Pa kar praviš, da s srcem verujemo? To boš morala najprej dokazati, demonstrirati, tako kot jaz, ki mislim da verujemo s trebušno slinavko, nekdo drug pa ima spet svojo idejo..
Druge vere niso logično mogoče. Le Jezus je edini Bog.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Muckalepa ()
Druge vere niso logično mogoče. Le Jezus je edini Bog.
Kaj daje tvoji veri več "logike" kot drugim, te argumente bi res rad prebral?
Če ne drugega, bi bil-/a dober mučenik, niti muslimanski skrajneži se te nebi branili, če bi se pač rodil-/a v njihovo vero.
guez
AmokRun ::
kaj je vera?
Vera je evolucijska prednost. Tisti, ki verjamejo so v povprečju na boljšem kot tisti, ki ne.
Primer: Družinski sprehod po gozdu. Otrok naleti na rdeče strupene "jagode" in ne ve, da so strupene. Starši mu povedo, da so strupene in naj jih ne je, drugače se bo zastrupil in v najslabšem primeru celo umrl. Na tem mestu je za otroka najbolje, da staršem verjame, tudi če se mu lažejo. Na nedeljske izlete pač ne nosiš s seboj mobilnega laboratorija, da bi otroku lahko tako stvar dokazal. Pa tudi otrok v času odraščanja nima dovolj znanja, da bi lahko razumel kemijo takega sadeža. Skozi čas so pretirano neverni osebki izumrli, ker so prej ali slej prišli do svoje "rdeče jagode".
Seveda pa vera ne pomeni samo vero v bogove. Slednja je samo ena podmnožica vere. Zato sem pa že enkrat v tej temi rekel, da sem veren ateist, pa se mi je nekdo posmehoval.
Gandalfar ::
Ljudje potrebujejo "uradne" citate, ki jih združujejo, saj si nihče ne želi približkov oz. popačenih razlag, ki bi le delile vernike na kulte. Zato je potrebna neka uradna institucija - Cerkev.
Ce je vera osebna stvar/stvar posameznika. Cemu potreba po enotnosti?
Lahko se zmenimo, da je enotnost potrebna za delovanje druzbe. Vendar je potem primeren tudi fuzbalerski klub in ni potreba nujno vero notri vlect.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
Ce je vera osebna stvar/stvar posameznika. Cemu potreba po enotnosti?
Več € v eno vrečo...
guez
DeusVult ::
To preprosto ne drži. Bog je samo en, Gospod stvarstva in Odrešenik človeških duš. Kdor zanika Krščanskega Boga je ateist, pa čeprav zmotno verjame v nek nesmiseln kult - pa naj bo to islam, budizem ali teorija o evoluciji. Obdolžitev, da smo ateisti, ker te nesmiselne kulte kot take zavračamo, pa je naravnost absurdna. Ateist je, kdor zanika edinega pravega Boga.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."
Ateist je, kdor zanika edinega pravega Boga.
Ja saj, verjetno vi ne verujete v pravega.
:)
I’m out.
hamax ::
DeusVult daj mi prosim v nekaj stavkih razloži zakaj ne verjameš v islam.
Nekaj najbolj prepričljivih argumentov proti.
Nekaj najbolj prepričljivih argumentov proti.
Bogov kot smetja. Pa to niti slučajno še niso vsi.
Moraš pa res imet srečo, da ti operejo možgane izmed vseh teh ravno s tistim enim in edinim, resničnim bogom.
Oziroma, da se rodiš na pravem kraju in v pravem času, v pravo religijo.
In to šele po enormni predpostavki, da bog sploh obstaja in the first place.
Felling lucky, punk?
@DeusVult: Kako, da nisi ateist napram Islama? Kakšna pa je potem razlika med nama, kar se tiče Islama?
Saj vem. V Islamu takoj razumno vidiš, da nima nobenega smisla. Do vseh ostalih ver si povsem sposoben uvidet vse napake, z nekega nerazumljivega razloga pa narediš eno veliko izjemo ko gre za tvojo vero. Kar naenkrat si slep in razum skozi okno.
Moraš pa res imet srečo, da ti operejo možgane izmed vseh teh ravno s tistim enim in edinim, resničnim bogom.
Oziroma, da se rodiš na pravem kraju in v pravem času, v pravo religijo.
In to šele po enormni predpostavki, da bog sploh obstaja in the first place.
Felling lucky, punk?
@DeusVult: Kako, da nisi ateist napram Islama? Kakšna pa je potem razlika med nama, kar se tiče Islama?
Saj vem. V Islamu takoj razumno vidiš, da nima nobenega smisla. Do vseh ostalih ver si povsem sposoben uvidet vse napake, z nekega nerazumljivega razloga pa narediš eno veliko izjemo ko gre za tvojo vero. Kar naenkrat si slep in razum skozi okno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Zheegec ::
kolk moraš to biti razočaran, ko prideš v pekel, pa ti povejo, da bi moral biti mormon če bi hotel priti v nebesa :) remember South Park?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
solatko ::
durrenmatt - Vero je institucija izkoristila, kot tržno blago, ki se v redu prodaja - to je vidno tudi na ST.
DeusVult - Žalitve vere so kaznive, žalitve institucije ne. Kleriki ste v zgodovini povzročili največ gorja. Če si ti prepričan v enega "boga", tržni izdelek tvoje firme, ne moreš in nimaš prav nobene pravice delat nelojalne konkurence drugim prodajalcem zmot in laži, torej ste na trgu, po zakonu o verski svobodi, popolnoma enakovredni. Trg imate razdeljen, lahko pa konkurirate drug, drugemu. Tisti, ki bo več ovčk prepričal, bo pač več cekinov pospravu, saj zato in samo zato, se v tej igri tudi gre.
Pa ne mi zdej spet o veri, saj nihče od vas dejansko ne veruje.
DeusVult - Žalitve vere so kaznive, žalitve institucije ne. Kleriki ste v zgodovini povzročili največ gorja. Če si ti prepričan v enega "boga", tržni izdelek tvoje firme, ne moreš in nimaš prav nobene pravice delat nelojalne konkurence drugim prodajalcem zmot in laži, torej ste na trgu, po zakonu o verski svobodi, popolnoma enakovredni. Trg imate razdeljen, lahko pa konkurirate drug, drugemu. Tisti, ki bo več ovčk prepričal, bo pač več cekinov pospravu, saj zato in samo zato, se v tej igri tudi gre.
Pa ne mi zdej spet o veri, saj nihče od vas dejansko ne veruje.
i386 ::
jan87, kolikor vem, jaz nisem nikjer trdil, da bog obstaja! Jaz sem v začetku te teme trdil samo, da krščanstvo NI poganska vera. Nisem pa nikjer napisal, da je biblija spisana od Boga in ne vem kaj še trdijo nekateri v tej temi
Crimson_Shadow ::
V bistvu so. Pred stotimi leti še ni bilo toliko odvratnih neizrekljivosti, kot so danes. Morda je rek na mestu: "Če ni Boga je vse dovoljeno."
Pha, "Bog" kot prepričanje sploh ni potreben za kaj takega. A knjigi Alamut, je podano sledeče, "nič ni resnično, vse je dovoljeno".
'Dober' ne pomeni 'ne dopušča trpljenja'. Trpljenje nam preprečuje samouničenje, nas lahko krepi, in naše sovražnike prepriča o nadmoči Boga. S trpljenjem šele zares spoznamo Boga, ker kdor trpi po krivici, bo odrešen.
Ne samo dober. Dober in vsemogočen pomeni "ne dopušča trpljenja".
Narobe! V vseh "svetih knjigah" piše, da ma človek svobodno voljo. Tako da se dobrota in vsemogočnost končata tam, kjer je začne trpljenje!
We create worlds
Narobe! V vseh "svetih knjigah" piše, da ma človek svobodno voljo. Tako da se dobrota in vsemogočnost končata tam, kjer je začne trpljenje!
Glede svobodne volje bi se dalo marsikaj reči. Vendar recimo, da jo res imamo. Ampak so še vseeno stvari, ki povzročajo trpljenje in niso odvisne od človeka oziroma njegove volje. Na primer razne naravne nesreče; poplave, tornadi, potresi, razne bolezni... Hočeš reči, da so se zadnjič na Haitiju svobodno odločili za potres? Bog bi tak potres z lahkoto preprečil.
Glede svobodne volje bi se dalo marsikaj reči. Vendar recimo, da jo res imamo.
Res bi se dalo še marsikaj reči o svobodni volji. Jaz se namreč še nisem odločil ali jo imamo ali ne :)
Bog bi tak potres z lahkoto preprečil.
Ali pa bi že na začetku malo bolje zdizajniral zemljo :P
i386... nisem rekel, da si trdil, da obstaja... govoril sem o sprenevedanju, navajanju argumentov podobnega tipa... če sem ti storil krivico se opravičujem
guez
durrenmatt ::
durrenmatt je izjavil:
Bog bi tak potres z lahkoto preprečil.
Bog ni ne varuška in ne policaj.
Sploh ni važno. Verniki trdijo, da je Bog dober. Dopuščanje trpljenja, kljub temu da ga lahko preprečiš, ni dobro, pa če se verniki na glavo postavite.
Lion29 ::
in potem naj se enkrat kdo rece, da je krscanska vera logicna ali prava ali karkoli...
najprej pravite, da ima vsak svojo voljo
v isti sapi pa, da je (karkoli) bila bozja volja
najprej pravite, da ima vsak svojo voljo
v isti sapi pa, da je (karkoli) bila bozja volja
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
Bias ::
VERNIKI TRDIJO, DA JE BOG POPOLN. Bog ne obljublja raja na Zemlji, si lahko prosim to dopoveš? A si lahko?
Kako lahko postaviš to trditev, kaj Bog obljublja in kaj ne?
Sveto pismo.
Čeprav je Sveto pismo le majhen kamenček v mozaiku smisla.
Čeprav je Sveto pismo le majhen kamenček v mozaiku smisla.
Zgodovina sprememb…
Ali je Bog nekaj, kar ni moglo priti iz mene same? Bog je neskončen, neodvisen, mogočen od katerega sem bila ustvarjena in vsa druga bitja. Kako lahko sploh pričakujem, da je nekaj tako popolnega moglo priti iz mene?
Nujno je treba sklepati, da Bog obstaja.
Ali je Bog nekaj, kar ni moglo priti iz mene same? Bog je neskončen, neodvisen, mogočen od katerega sem bila ustvarjena in vsa druga bitja. Kako lahko sploh pričakujem, da je nekaj tako popolnega moglo priti iz mene?
Še vedno nisem ZANIKAL Boga! Ne vem zakaj mi to vseskozi očitaš?
Ampak napisala si trditev, katero povezuješ s Svetim pismom. Jaz pa te povprašujem: "Torej praviš, da je Sveto pismo popolna resnica?".
VERNIKI TRDIJO, DA JE BOG POPOLN. Bog ne obljublja raja na Zemlji, si lahko prosim to dopoveš? A si lahko?
Ja, pa to, da je dober tudi. Ali ti praviš, da ni dober?
Ne, je le obvezen del poti do spoznanja.
"Dober" pri deljenju grešnikov in pravičnežev po smrti, prav?
Preberi si prispodobo s kirurgom na prejšnji strani.
Ja, pa to, da je dober tudi. Ali ti praviš, da ni dober?
Preberi si prispodobo s kirurgom na prejšnji strani.
Zgodovina sprememb…
A "dober" je? Ja potem je pa morilec tudi "dober".
Ne, je le obvezen del poti do spoznanja.
Torej Sveto pismo ni popolna resnica. Sveto pismo ali Biblija, kot sveta knjiga krščanstva NI popolna resnica?
Nekaj zemeljskega ne more biti popolno, ampak je pa zelo dober približek resnice. Zakaj če bi bilo Sveto pismo "popolno", bi bilo zelo očitno, da Bog obstaja in ogromno ljudi bi se iz sebičnih razlogov pokristjanilo.
A "dober" je? Ja potem je pa morilec tudi "dober".
Umiri se. Te tvoje prispodobe niso na mestu in izpadejo precej smešne.
Zgodovina sprememb…
Nekaj zemeljskega ne more biti popolno, ampak je pa zelo dober približek resnice. Zakaj če bi bilo Sveto pismo "popolno", bi bilo zelo očitno, da Bog obstaja in ogromno ljudi bi se iz sebičnih razlogov pokristjanilo.
Se pravi ko boste enkrat v raju, boste postali sebični, ker bo zelo očitno da Bog obstaja?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AmokRun ()
Se pravi ko boste enkrat v raju boste postali sebični, ker bo zelo očitno da Bog obstaja?
Ne, ker v raju ni sebičnosti.
A res? Potem bomo v raju kar naenkrat izgubili svobodno voljo. Tukaj vam je pa tako pomembna, da celo tolerirate trpljenje.
solatko ::
Kakšne pametne in z argumenti podkrepljene misli. Ta ima pa res odgovor na vse, samo koliko je pa tle uporabnega, pa raje nebi.
Ne verjamem, da si lahko človek predstavlja raj do potankosti, ampak z zagotovostjo lahko trdim, da v raju vlada brezčasnost in popolnost, torej, prisotne niso nikakršne človeške šibkosti oz. čustva.
Zgodovina sprememb…
Preveč berete pravljice nekateri.
Ne berem pravljic.
Aja, se opravičujem, to je letelo na AmokRuna, ne?
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Loža | 149820 (132936) | Mrakw |
» | Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Problemi človeštva | 84389 (74147) | gruntfürmich |
» | Scientologija: STRUP za razumnost in neodvisnost (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16082 (13279) | Alek |