» »

"Neodvisne" javnomnenjske raziskave?!?

"Neodvisne" javnomnenjske raziskave?!?

Alexius Heristalski ::

Na javnomnenjskih raziskavah, s katerimi nas pred volitvami bombardirajo mediji (Koga bi volili...itd.), vedno z veliko prednostjo vodi LDS oz. nekdo, ki ga ta stranka podpira. Tako je že mnogo let, da človek začne kar dvomiti v nepristranskost teh raziskav. Po teh raziskavah je LDS tako priljubljen, kot da bi imeli v Sloveniji blagostanje in super visok življenjski standard, kajneda? Vsi pa vemo, da ni tako. Kaj menite vi? So raziskave res objektivne? Ker jaz osebno v to zelo dvomim!!!

Thomas ::

Pri nas je s strani medijev prikazano, da je "edino normalno" podpirati LDS, kvečjemu če ZL.

Potem imajo pa ljudje pri javnomnenjskih raziskavah tak refleks. Podedovan še iz komunizma.

Žal.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeb ::

Aleksius, kaj bi bilo po tvojem torej treba narediti? Oziroma, v cem opazas problem? Morda, da se raziskave izvajajo pristransko? Poznas katero izmed raziskovalnih agencij pri nas? Ali morda poznas bolj podrobno delo katere izmed njih, da lahko govoris o tem?
Ce si pa slucajno imel v mislih dejstvo, da raziskave javnega mnenja na to isto mnenje tudi vplivajo, se seveda ne motis.
Ampak to je inherentna lastnost javnomnenjskih raziskav, tko da mimo tega ne gre. Se pravi, da ostane le morebitna pristranskost izvajalcev. Imas kaksnega konkretnega v mislih?

Tomi ::

Vzorec 700 ljudi, ki ponavadi sodelujejo v anketi, je daleč premajhen, da bi lahko iz tega kaj sklepali. Je pač tako, da na ankete odgovarja bolj izobražen del prebivalstva (hja, tako pač je, večini se ne da), ti pa so večinoma na LDS. Ni pa nujno, in tudi meni se zdi to trapasto. Samo potem je stanje na volitvah vseeno kar realno.
metrodusa.blogspot.com

sketch ::

Po moje to ni toliko raziskovalčeva pristranskost kot publikina izbira manjšega zla - stanje res ni ravno rožnato, ampak vsaj ni črno.

lp
s.
Adapt and overcome.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sketch ()

madmitch ::

Kako to da LDS zmaguje na volitvah, so tudi te prirejene. Ja pa ja de. Ne ga srat. Predstavljajte si Janšo in njegove SDS na oblasti. Pol mandata bi optoževali prejšno vlado preostali del mandata pa bi se opravičevali, da ne morejo nič, ker jih ovira neka podtalna klika in opozicija (LDS). Nikar, lepo vas prosim.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zavo ::

Dokler imam polno rit vsega in čez 1000 evrov plače, je lahko kdorkoli na oblasti pa me boli đole!>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zavo ()

poweroff ::

Hmm, se bom še jaz oglasil, ker v službi počnem točno to - delam javnomnenjske raziskave.

Pri raziskovanju je pomembnih več stvari.

Metodologija, ki obsega vzorčenje, ki mora biti predvsem naključno (random). Kako to doseči je opisano v raznih knjigah, npr. Kaltonovi Introduction to survey sampling. Marsikatera telefonska agencija v Sloveniji namreč NIMA naključnega izbora, pač pa imajo kvotne vzorce.

Druga zadeva je ta, da mora biti vprašalnik sestavljen na podlagi določenih pravil - predvsem ne sme biti pristranski. Kaj je to neristranski - unbiased - je pa tudi natančno določeno (nepristranski v statističnem in metodološkem smislu namreč). Uravnoteženost vprašanj, sevanje vprašanj, itd. Na take stvari mora metodolog paziti. Mimogrede - biased vpršalnik se da zaznati s statistično analizo, prav tako določene nenaključne vzorce (kvotne težje).
Če agencija sestavo vprašalnika prepusti naročniku, ne pa strokovnjaku, se lahko zgodi da bodo vprašanja slabo sestavljena. Velja pa garbage in, garbage out.

Tretja zadeva je, da imaš šolane anketarje. Se pravi da anketar opravi seminar, na katerem ga seznaniš kako naj komunicira z anketirancem. Zato je pomembno da imaš stalne anketarje, v katere vlagaš. Slabo delo anketarja se da ugotoviti z analizo variance.

Zadnja zadeva, ki jo bom omenil je sama analiza in interpretacija rezultatov. Če jo delajo razni novinarji ali priučeni "strokovnjaki", potem seveda lahko dobimo zelo čudne zaključke. Če jo dela šolan statistik ali metodolog in pri tem upošteva določena pravila pa zadeva stoji.

Zdaj... vprašanje je, koliko ustreznega kadra in znanja imajo slovenske raziskovalne firme. Pri nas ga definitivno imamo, konec koncev smo del fakultete. Imajo ga tudi pri npr. CATI centru (tam sem prej delal), marsikje pa je stanje precej porazno.

Vendar je bistveni problem tole: najlažje je obtoževati tistega, ki meritev izvede, ne pa tistega, ki je kriv za merjeno stanje. Treba se je tudi zavedati KAJ merijo ankete. Ali merijo resnično naklonjenost do nečesa, ali pa merijo le poznavanje nečesa. O teh zadevah so bile napisane cele študije.

Vzorec 700 povsem zadostuje za osnovno analizo, seveda pa je pomembno kako velike so podskupine, oziroma kakšen je CV in design effect.

In še tole: na podlagi datoteke in raziskovalnega poročila je možno ugotoviti ali je bila anketa opravljena dobro ali ne. Metode za to so znane, vendar se ponavadi ne uporabljajo. Pri nas te medode redno apliciramo in rezultat so kvalitetni podatki. Na žalost pa niti novinarji, kaj šele javnost teh metod sploh ne razume in zato niso sposobni ločiti med dobro in slabo raziskavo. Zato slabe raziskovalne firme delajo vsem slab imidž... ja, mogoče bi morali imeti neko neodvisno inštitucijo za podeljevanje licenc za raziskovalca javnega mnenja...

Jaz osebno bi uvedel predvsem izpit iz metodologije, kompleksnih statističnih analiz in sestave vprašalnika. Po možnosti tudi za razne novinarske komentatorje statističnih rezultatov.

poweroff ::

BTW: to, da je vzorec 700 dovolj trdim na podlagi izračunov, pa tudi na podlagi primerjav s terenskimi anketami z vzorci 1500+ (do 3000). Rezultati so konsistentni.
Zato je seveda smiselno redno delati manjše in cenejše telefonske ankete, na daljše časovno obdobje (pol elta, leto), pa večjo raziskavo, s katero preveriš konsistentnost rezultatov.

Pa še tole... prej sem pozabil omeniti uteževanje (poststratifikacija ali raking) - tudi dva koristna postopka, ki pa jih v Sloveniji obvlada presenetljivo malo raziskovalcev (po mojih informacijah).

jeb ::

Mathai, s cim konkretno pa se ukvarjas v zvezi z raziskavami?

Lucas ::

Komur se zdijo javnomnenjske raziskave pri nas nenavadne, ali zelo slabo pozna politični prostor pri nas, ali pa medije, čeprav eno brez drugega ne gre.

Na javnomnenjeske raziskave v prvi meri odločilno vplivajo mediji, elektronski, še posebej pa časopisi. Če temu ne bi bilo tako, raziskav sploh ne bi delali. Katera politična opcija pri nas ima takorekoč vse glavne medije v rokah, pa tudi ne rabiš ugibati.

Dejstvo je, da neodvisnega medija pri nas ni. Delno se trudi biti nacionalka, vendar s takšnim nadzornim svetom, v katerem sedijo J. Kocijančič in njemu podobni, ne more biti neodvisna. To je lahko jasno vsem.

Kako torej narediti javnomnenjsko raziskavo, ki bo naklonjena še komu drugemu kot pa LDS?
Trenutno nemogoče. In še kar nekaj časa bo tako.
Če torej vsi o LDS pišejo le s pozitivne strani, o nasprotni opciji, pa se sliši le negativno...kaj si bodo ljudje mislili?

Če dolga leta ljudi prepričuješ, da je edina prava opcija "levica", in da bi bilo lahko še slabše, če bi bila na oblasti "desnica", jih večino tudi prepričaš. Zato je treba "desnico" sistematično demonizirati in jo prikazati kot nesposobno in nezmožno vladanju.
Seveda, vladati zna le "levica" oz. LDS z roko v roki z ZL. Lepo vas prosim!

Balon, ki so ga ideologi LDS poimenovali "Zgodba o uspehu" ima tudi drugo plat. V bistvu gre za življenje na up oz. zadolževanje. Povejte mi, zakaj je Slovenija zadolžena za enormnih 6 milijard Dolarjev?
Dobro stoječa podjetja se prodajajo tujcem, in temu se po njiho reče "tuja vlaganja".
Eno so prava tuja vlaganja, primer: Revoz in Goodyear, kjer gre za izrazito pozitivne stvari.
Drugo pa je kupnina, ki jo država dobiva od prodaje bank, pivovarn in farmacevtskih podjetij.

Madmitch:

Kar bi(in so) počeli SDS na oblasti je samo to, kar so tebi servirali naši, tako objektivni mediji. Praktično čisto vse, kar so naredili je bilo narobe. Pisali so o čistkah pa čeprav je enako storila tudi kasneje LDS. Ampak seveda, potem to ni bila več čistka.
In bilo je še več drugega...
Šlo pa je za čisto navaden medijski umor Vlade premieja Bajuka, s strani LDS-jevskih medijev.
Podobna zgodba, kot se je dogodila kandidatu Arharju. Ker mu je kazalo predobro, se je pojavila afera, enostavno. Prikazan je bil, kot človek, ki je milijonar, navzven pa se dela preprost. Koliko medijev je objavilo njegovo pojasnilo k temu, ne vem. Jaz sem ga prebral in ga poznam.

Zanima me, ali se bodo spravili nad Brezigarjevo. Verjetno bo šlo za obupan poizkus z zgodbo iz Depale vasi, čeprav sami dobro vedo, da bodo mešali zgolj meglo.

Torej, na prvo postavljeno vprašanje odgovarjam z zgornjimi odstavki.
Na drugo, ali so rezultati objektivni? Seveda so, tako kot naši mediji.

:)


I was here...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lucas ()

poweroff ::

jeb: z izdelavo vzorcev in kompleksnimi statističnimi analizami.

lukatom: to da mediji vplivajo in kako vplivajo (agenda setting, propaganda,...) je jasno in znano že vsaj 100 let. OK, 60. Samo to da so mediji pristranski še ne vpliva na to da naj bib ile prostranske tudi anekte. Ankete samo merijo stanje stvari. Kdo pa stvari spravi v neko stanje - to je pa druga stvar.

Anketa je merski inštrument. Če je inštrument pokvarjen (nalašč ali pa zaradi neznanja), so rezultati pristranski - meritve niso točne. Če pa je inštrument dober, pa bo pokazal kakšno je stanje stvari.

BTW: meni tudi ni všeč to kar izmerimo, samo takšno je dejansko stanje in zanj ne moreš kriviti ankete. Mislim pa da ne gre v slovenskem primeru toliko podporo za LDS, ampak za tiste politike, ki so na oblasti. Pa naj bodo to katerikoli. Trenutno so pač LDS. In to JE zaskrbljujoče. To je totalitarna tendenca.

In da se razumemo: LDS NI leva stranka. LDS so v enem delu zelo podobni ameriškim republikancem, njihov program je pa desničarski. Enako pa velja tudi za ostale stranke. Primerjaj programe, pa boš videl.
Kar se pa Bajukove vlade tiče je pa tudi sama naredila precej napak. Od tega, da se desne stranke vedno skregajo med sabo (mogoče imajo kakšnega "podtaknjenca"?), do Janševih izjav o pošiljanju specialcev na Hrvaško, itd. Seveda je nasprotna stran to lepo izkoristila, verjetno pa tudi sama pripomogla k temu.

Ampak glede bistvenih vprašanj - EU,NATO, tuje investicije, sociala,... imajo vse stranke enaka stališča. OK, eni bi kupili letalo, in povečali zdravstveni prispevek, drugi pa bi kupili orožje, in povečali kakšen zemljiški davek... toda to so malenkosti, v bistvenih značilnostih so pa vsi enaki. Samo obrazi so drugi...

Lucas ::

Da ne bo pomote, v svojem razmišljanju nisem trdil, da so ankete pristranske.
Hotel sem le povedati, da pogosto odražajo tendenco in usmeritev časopisa, ki anketo naroči. Tega se ne da zanikati. Kaj naj si ljudje mislijo, če bolj ali manj prebirajo le enostranska trobila?

Ko bom v Delu, ali Dnevniku videl na vrhu stolpcev priljubljenosti še koga drugega razen Kučana, Drnovška,...potem bom lahko sklepal, da se je stanje spremenilo.

To pa zagotovo še ne bo kmalu.

In na koncu, problem sploh ni v pristranskosti, ali neobjektivnosti anket, pač pa je problem v medijih.
Takšnih ali drugačnih.

:)
I was here...

DavidJ ::

Tezava je v tem, da so vzorci nakljucni in s tem nereprezentativni.

Samo je pa zanimivo, da so javne raziskave velikokrat ze kar vsaj 90% tocna napoved izzida volitev... :|
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

jeb ::

Hornet: "Tezava je v tem, da so vzorci nakljucni in s tem nereprezentativni."
???
A nisi prebral, kaj je povedal Matthai? Od kje ti ideja, da vzorec ni reprezentativen, ker je nakljucen??
Ravno v tem je fora. Bolj, ko zagotovis nakljucnost (recimo za telefonsko anketo - telefonski vzorec, potem pa se cimbolj nakljucen izbor respondenta na doloceni tel. st.), bolj bo vzorec pravilno funkcioniral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeb ()

poweroff ::

Točno. Vzorec je reprezentativen samo (no, skoraj samo, so lahko tudi izjeme), če je naključen. To pomeni da moraš imeti čimboljši vzorčni okvir - se pravi čim bolj popolno stanje tel. številk, iz katerega potem vzorčiš - naključno. Problem je pa da vzorčiš telefonske številke, ki so vezane na gospodinjstvo. Se pravi vzorčiš gospodinjstva, ne pa oseb. Ankete delamo pa na osebah, ne na gospodinjstvih (vsaj večinoma, odvisno od tipa ankete). Zato je treba zagotoviti naključnost še znotraj gospodinjstva, kar se po navadi naredi tako, da anketar vpraša za osebo, ki je imela zadnja rojstni dan. Lahko bi šli tudi na naslednji rojstni dan, ali pa kakšno podobno finto, samo zadnjega rojstnega dne se ljudje bolj spomnijo in je ta način izbire lažji.

Balandeque ::

Lukatom: A se ti mogoče spomniš tistega leta 2000 in janšine marionete Bajuka? Kako je Podobnik postal direktor Telekoma?
Kdo hudiča pa zate so tisti ljudje z desnice, ki bi lahko dobro vodili to državo? Peterle? Janša? Pukšič? Jerovšek? Rabimo cca. 20 ministrov in bomo spet gledali ljudi s srednješolsko štromarsko izobrazbo, ki pišejo predloge zakonov, ki niso za nikamor? Desnica je imela priložnost leta 1990, pa jo je zajebala, čez deset let pa ponovno ... Pa nisem glih levičar, ampak že deset let čakam na pametnega konservativca in se mi zdi res kmečko krivit javnomnejske ankete in novinarje zato, da enih par kekcev ne zna stranke furat...
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Zgodovina sprememb…

Lucas ::

Balandeque:
Če ti oz. kdorkoli tukaj ki razmišlja v drugo smer kot jaz, misli, da mu bom sedaj odgovarjal v stilu pink-ponka, torej besede sem in tja...si se zmotil.

Iz mojega razmišljanja lahko vsak ugotovi, kaj sem hotel povedati. Pravico imam do svojega mnenja, in miselnosti.

Politiko dokaj dobro poznam, zato na tovrstne floskule o superiornosti levice in LDS, in njim podobnim ne padam.
In nisem edini, verjemi.

Poante v zvezi z mediji pa očitno nisi razumel!
Na razne izpade nestrpnosti pa sploh ne mislim reagirati!

:)
I was here...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lucas ()

Balandeque ::

Moja poanta, resda bolj jezna, je bila: Če že ugotavljaš kaj je narobe, potem poglej najprej tja kjer res škripa, ne pa da dvomiš v ljudi, ki opravljajo javnomnenjska merjenja.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Avenger ::

He, 'mnenje' originatorja threada, Alexiusa, je dejansko mnenje Mladine, konkretno te zadnje številke, še bolj konkretno iz članka o predsedniških volitvah. Kljub temu temu mnenju nikakor ne morem oporekati. Nikakor pa ne dvomim v nepristranskost agencij za javnomnenjske raziskave, te pač opravljajo svoje delo. Ostaja pa dejstvo, ki je tako očitno, da je kar neverjetno, da nekdo ne bi sprevidel. Slovenska vlada NI uspešna. Je le WANNABE uspešna. Na vsa usta razglaša diplomatsko oblikovane krilatice o raznoraznih psevdo diplomatskih uspehih, ki se potem NE uresničijo. Takih cvetk je bilo nešportno splaknjenih po vecejih kar nekaj. Ampak ljudstvo si zapomni te pozitivne nakane, pozitivne predispozicije, izborjena dobra pogajalska IZHODIŠČA, dejanske rezultate mediji predstavijo v mute mode-u, ergo, vse je šlo O.K..

Naša vlada se ne more pohvaliti z nobenim PRAVIM diplomatskim uspehom. Z nobenim. Seveda pa to ne pomeni,d a se ne hvali. Ok, kot zadnjič, ko sem na semaforju ob preklopu oranžne na rdečo na vso moč zabremzu, ker sem ravno takrat zagledal policaja, ampak sem potem le peljal naprej, ker sem imel pač preveč hitrosti; v končni fazi mi je dal dve alternativi: kazen za rdečo luč, ali pa za sunkovito zaviranje. Slednja kazen je večja. Torej bi lahko mami doma razložil, da sem se z gospodom policistom pogajal, in sem si, diplomatsko, uspešno izboril zame najbolj ugodno varianto. Uspeh torej. Res?

Moj zgoraj omenjeni avtomobilski podvig je tipičen recept dialoga naše vlade preko medijev do ljudstva. Dejte mal odpret oči. Ne vem če obstaja kjerkoli v RAZVITEM svetu, medijski golaž, ki bi vseskozi podpiral vlado, jo izjemno blago krcal v stilu - oh, sej tapata minister ni kriv, če ga njegov uslužbenec serje, in, sej gospod predsednik vlade ni kriv, če ga njegovi ministri serjejo, ah, zakaj bi kdorkoli odstopil, ja kje bomo pa koga boljšega našli? Da ne omenjam globokega, a v poročevalsko preobleko zamaskiranega sovraštva do OPOZICIJE. Pazite, mediji kritizirajo OPOZICIJO. OPOZICIJO. Ker le-ta kritizira vlado, dela zdrahe, deluje protinatovsko, etc., etc., etc.. Po ustavi RS je ena bistvenih nalog opozicije, da kritično presoja delo vlade. Mediji naj bi bili najmanj nepristranski, ampak ne, mediji kritizirajo opozicijo in hvalijo vlado. Kaj pa POPtv, pa Drnovškovo letalo, porečete? Oh, oprostite, ok, pa kaj? se je komu skrivil kak las? A? Zakaj ne? Ker so se, revčki, ušteli v kalkulaciji, krivi so POSLANCI, (ki so glasovali za to da se kupi letalo, pazite, da se kupi LETALO, ne da se kupi NAJDRAŽJE LETALO, ot em ni bilo govora) kriv je ta, ne kriv je tistle, eh, ok, mal so zamočil in... najbolj je važno, da so vladni predstavniki doživeli POGAJALSKI USPEH, ker so sporno letalo zamenjali za cenejše. Hoho, a ste slišali, USPEH, naša vlada ima očito sposobne diplomate, ki so USPEŠNO popravili nastalo situacijo. Bravo.

In koga bom volil za predsednika? Moram priznat, da kot politično blazno nerazgledan človek = povprečen Slovenec, poznam, pardon, sem SLIŠAL za 1/3 kvazikandidatov, približno 3/4 pa še nima izpolnjenih pogojev za kandidata... zakaj se prijavi, oziroma zakaj 483 ljudi naznani, da bodo kandidirali? Ko je vsakemu bebcu jasno, da bo smetano polizal naš Doktor? Če pa ga bo slučajno infarkt, bognedaj, pa je na vrsti gospa Brezigarjeva, pa Bučko, pa Arhah. Oh, Arhar, on bo gotovo zbral več glasov, kot pa tiste 2/3 neznancev skupaj. Mimogrede. Ne vem, jaz bi rekel, da ti ljudje -ki niso bili že prej politično aktivni in ki jih ljudje ne poznajo - v glavi nimajo najbolj zdravih celic. Mislim, ha-lo!? Že iz tega vidika je jasno da je Slovenija iz političnega gledišča - cirkus. Boste volili klovne ali hijene?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

DavidJ ::

Najprej se opravicujem za pozen odgovor (maturanc pac :))).

Sem prebral tisti post, a se vedno mislim, da nakljucni vzorec ne more biti reprezentativen. Vzorca stal lahko 2: slucajni in strukturirani. Ce je strukturirani tem bolj podoben celotni popoulaciji (glede izobrazbe, spola, starosti volilcev...) se mu lahko rece reprezentativni. Taksnega zelo tezko dobimo ce klicemo kr ene random cifre...

No, sej tko se ucimo v soli.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

jeb ::

Hornet, v kaksni soli vas pa to ucijo??
Ce zagotovis zares random vzorec telefonskih stevilk, bos dobil reprezentativen vzorec (telefonskih stevilk, seveda), in to JE dejstvo. Da pa dobis reprezentativen vzorec respondentov na teh stevilkah, moras pa nadaljevat z nakljucno izbiro znotraj posameznega gospodinjstva.
Recimo: imas folk, ki je veliko vec casa doma, tko da bi ta folk torej pogosteje odgovarjal na ankete. Potem je tudi tako, da se neredko dogaja, da dolocene osebe pogosteje dvigujejo telefon kot druge osebe v gospodinjstvu. Skratka, v osnovi imas predvsem vpliv samega trenutka kontakta z nekim gospodinjstvom (ura dneva, celo dan v tednu), potem pa se problem zaradi oseb, ki so vec doma ali pa vecinoma dvigujejo telefon. Te vplive je treba iznicit, ce se hoces izogniti recimo temu, da bo v nasprotnem primeru tak vzorec vseboval neproporcionalno veliko stevilo zensk, posebej upokojenk. Itd...
Ali si ti svoje uciteljne narobe razumel, al vas pa narobe ucijo.

DavidJ ::

Sem kar prav razumel, pa tudi sola je u redu.

Ce delas nakljucni vzorec lahko dobis zelo "cudne rezultate". Z lahkoto lahko poklices vseh 0.4% prokomunistov, ki so na zadnjih volitvah dali glasove komunistom. Ce bi pa klical vzorec volivcev, ki imajo priblizno enako stopnjo izobrazbe, starost, spol, kot celota populacija volivcev pa je ze manj moznosti za odstopanja od resnice. Rajt?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

jeb ::

popolnoma narobe si razumel.
Malo se razmisli, pa probaj si prebrat kaksno literaturo o tem.
To so osnove verjetnosti in statistike.

Alexius Heristalski ::

Jaz NE berem Mladine.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primerjava dveh koalicijskih pogodb (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9828473 (19389) vidz81
»

Oblast se spravlja na Informacijskega pooblaščenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
775727 (4573) Brane2
»

Referendum o pokrajinah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15212283 (9930) urban99
»

Kdo bo na volitvah zmagal? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
565680 (4812) Daedalus
»

Pristranskost POP-TV-ja!

Oddelek: Loža
171313 (941) IceIceBaby

Več podobnih tem