» »

Cena denarja danes in pred tremi leti

Cena denarja danes in pred tremi leti

«
1
2

DMouse ::

Torej, padla je stava in bi rad, da pomagate najti odgovor na vprašanje: "Ali je cena denarja danes višja, kot pred tremi leti, ali obratno?"

Hec je v tem, da je bila stava zelo slabo definirana. Govora je bilo o stanovanjskem kreditu, čas vračanja in količina denarja nista bila določena, prav tako ni bil določen tip obrestne mere, ne način zavarovanja, niti valuta. Dejstvo, da te zadeve niso bile jasno določene (in napisane), je postalo odlično izhodišče za prepir, ki se nikoli ne konča, ker vsak vleče na svojo stran in se glede na svoje predpostavke proglaša za zmagovalca. Namenoma ne napišem, kaj trdi vsak od naju, ker želim čim manj vplivati na potek debate. Na vas je, da izberete "varne privzete vrednosti" in poveste svoje mnenje, podkrepljeno s številkami.

Za vse odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem :)

McHusch ::

31.3.2010 je bil enoletni EURIBOR 1,212 %, 30.3.2007 pa je bil enoletni EURIBOR 4,177 %. Sklep izpeljita sam. :)

BlueRunner ::

V primeru stanovanjskega kredita in verjetno tudi katerega koli drugega kredita je pomemben tudi pribitek banke - oboje skupaj pa da efektivno obrestno mero oziroma "ceno denarja". Hkrati pa moraš upoštevati še našo domačo inflacijo, ki "poje" del te cene.

Moja izkušnja je, da so bili tri leta nazaj pribitki mnogo manjši, zaradi česar je bila cena stanovanjskega kredita celo nižja, kot pa je bila konec l. 2009. Ko je EURIBOR padal, pa so naše banke pribitke višale in višale, saj so s tem krile svoje (pre)visoke stroške poslovanja in krile tveganje višje inflacije, kot pa bo povprečje evroobmočja.

Torej je vprašanje o ceni denarja v Sloveniji danes in tri leta nazaj kar dobra stava. Brez konkretnih podatkov in na podlagi samo enega parametra pa ni možno reči kdo je v stavi zmagal. Še huje pa je to, da je ročnost teh kreditov 10+ let, zaradi česar še nekaj let verjetno ne bo možno zagotovo reči kdaj je bil denar cenejši...

Tako čisto na hitro je politika kreditiranja naših bank (višanje pribitkov z ohranitvijo EOM, pri vedno nižjem EURIBOR) dolgoročno katastrofalna za neprevidne kreditojemalce. Kdor je vzel kredit pri EURIBOR6 + 2,5% na 10 let, se mu bo lahko čez 2 leti zgodilo, da bo njegov EOM 2011 - 2012 narasel iz cca. 4% na 5,5%. Torej bistveno zvišanje cene denarja. Po drugi strani, pa je tistemu, ki je 5 let nazaj vzel enak kredit, EOM padel iz cca. 5,5% na 3%. Kar je bistvena pocenitev cene denarja.

Torej je realno čisto možno, da bodo na koncu na boljšem tisti, ki so kredite jemali tri leta nazaj.

Kakšne pa bodo posledice na nepremičninskem in kreditnem trgu čez cca. leto do dve leti, ko bodo neprevidni kreditojemalci (kdo ve koliko je takšnih???) nenadoma pristali v okolju, kjer je nepremičnine še vedno težko prodati, hkrati pa jim bodo stroški financiranja kredita zaradi rastočega EURIBOR samo še rasli. Rast EURIBOR pa se ne bo ozirala na našo lokalno specifiko, temveč bo sledila splošnem zdravju največjih gospodarstev in trgov v EU: Nemčije, Francije, Španije in Italije.

Samuel ::

Trenutno je cena denarja NIŽJA, kot je bila pred tremi leti.

Brez debate!

krneki0001 ::

Pred uvedbo evra je bila štruca kruha 166 sit, danes je 1.66 evra. Kavica je bila 100 sit, danes je 1.00 evro, cigareti so bili 240 ali 250 sit, danes so 2.50 evra v povprečju.
Renault twingo je stal 1998 leta 1.431.000 sit (sem takrat kupil novega), danes sicer ne vem koliko stane, vendar pomoje ga izpod 8000 evrov ne dobiš.

Torej smo z uvedbo evra podražili za kar nekaj procentov vse skupaj.

Poldi112 ::

A če ne bi uvedli eura bi ba inflacija kar izginila?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kmetek ::

kaj pa vem, verjetno bi bila nizka?

Samuel ::

ceno denarja definirajo obresti.

nima veze tukaj inflacija.

mojsterleo ::

cena denarja? ne vem. jst bi reku, da nam je uvedba evra prej poslabsala zivljenjski standard kot obratno, predvsem srednjemu sloju. hrana in storitve so se ponekod svinjsko podrazile (200%+), place pa temu niso sledile. sedaj imamo pac komicno situacijo, ko nekateri ljudje prejemajo placo, s katero ne morejo preziveti. no, nekateri place sploh dobijo ne vec po novem. to je se vecji kriminal kot v casih suznjelastnistva. suznji so vsaj dobili hrano in streho nad glavo, novodobni "kapitalisti" pa bi najraje videli, da bi zanje delali kar zastonj.

kmetek ::

Kje so časi, ko si šel ven z jurjem ali 2, s 5 jurji si bil caR....danes če nimaš vsaj 20-30EUR nimaš kaj počet, bolj realno 50EUR.

Kakor je nebivedu napisal cene, tako je danes....plača v SIT leta 2006 je skoraj ista danes v EUR.

BlueRunner ::

Samuel je izjavil:

ceno denarja definirajo obresti.

nima veze tukaj inflacija.


Ima vezo... Če imaš npr. fiksne obresti, potem bo inflacija dolgoročno ceno pocenila.

Zato imaš v dolgoročne kredite tipično vgrajen variabilen del, ki odraža inflacijo (EURIBOR), ali pa imaš dovolj visoko fiksno obrestno mero, da banki pokrije izgubo in dodatno tveganje iz naslova pričakovane inflacije.

Nima pa "cena denarja" čisto ampak čisto nobene veze z realno vrednostjo valute oziroma kupno močjo.

"Cena denarja" kot pojem pomeni koliko bom plačal za to, da "kupim denar". Pri kreditih se jo izraža izključno z obrestmi in stroški odobritve kredita. Pri dolgoročnih kreditih z variabilnim delom je zato do konca odplačila nakupa denarja tako nemogoče zagotovo povedati kolikšna je ta cena bila. Da pa se informirano ugibati in moje ugibanje je zgoraj.

Kdor pa misli, da je kredit danes zaradi nizkega EURIBOR poceni, pa naj si naredi projekcijo kolikšen bo končen znesek plačanih obresti za kredit 100.000€ na 10 let z varianto, ko je fiksen pribitek banke 2%, EURIBOR6 se obračunava 2x letno januarja in julija, pri čemer bo progresivno rasel od 1,5% do 4,0% v obdobju od danes do decembra 2013, nato pa se bo na tej ravni obdržal do konca odplačila kredita.

Potem pa naj naredi pod podobnimi pogoji še izračun obresti za obdobje od 2007 naprej, pri čemer naj upošteva, da so bili takrat tipični pribitki bank 1,6%, uporabi pa lahko zgodovinske podatke za EURIBOR6.

Sedaj pa živi in se čudi zakaj je danes denar verjetno dražji, kot je bil pred tremi leti.

Zeberdee ::

Kaj pa je vrednost denarja?

Trenutno lahko veliko težje dobiš 1 milijon evrov na banki. Oziroma zanj plačaš več. Če si pripravljen plačati več kot pred tremi leti je logično, da je vrednost denarja večja.

Za en milijon evrov lahko trenutno izgradiš veliko več kot včasih.

Jaz bi rekel, da je denar vreden več.

Mr.B ::

Ne, za 1miljon EUR, lahko zgradiš manj, kot dne, ko je EU rekla EUR, je to naša valuta.

Dejankso ali če gledaš obresti ali če gledaš inflacijo, se v osnovi kaže isti problem. Enak problem ti je tudi vrednost zlata. Zakaj je bil včasih kovanec narejen/vezan na vrednost teže zlata, ki je v tem kovancu, danes pa temu ni tako. Vzrok ni v pomanjkanju zlata, ampak v tem, da je problem pisati decimalke, saj nekateri ne znajo v stotisočicah računati. Enako lahko gremo v obratni smeri, moj donos je 5%, to se bistveno bolje sliši, kot donos 0,000005%. To sta dva fundamentalna problema, zakaj je denar vreden vedno manj.

DRugače pa si poglejte cene gibanja ene flaše Cocacole. Iz nekaj centov, danes blj znano iz filmov 25 centvo, stane danes koliko ?

Po domače, neakj kar danes lahko kupim za 100 enot, sem lahko v prejšnjem stoletju kupil za 1 enoto. E sedaj mi pa povejte koliko je dejansko vreden denar.

PS: Pa če bi imel danes zlat kovanec, iz tistih časev, bi le tega prodal lahko za več, kot je njegova vrednost same teže zlata.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

fosil ::

Tako je kot pravi BlueR. Danes so krediti samo na prvi pogled ugodnejši, dolgoročno pa nikakor ne.

"Cena" denarja je seveda obrestna mera, ampak vprašanje je, katera obrestna mera je prava. Ti namreč ne moreš dobiti kredita po EURIBORJU.

Če bi torej primerjal kredit vzet pred 3 leti in takega, ki ga vzameš danes, bi ugotovil, da je tisti izpred 3 let ugodnejši.

Potem pa nastopijo še drugi stroški kredita, kot so zavarovanja, ki morajo biti sedaj precej višja kot včasih.

Odgovor bi bil torej tak, cena denarja je danes (zaenkrat) sicer nižja, krediti pa so sedaj manj ugodni.
Tako je!

Zeberdee ::

Cena denarja se meni ne zdi enako kot vrednost denarja. Cena je koliko nekdo plača za denar. Vrednost pa je koliko se lahko iz neke enote denarja naredi.

Ker sem slabo bral sem mogoče res zamočil, a če pogledamo krajše obdobje, recimo enega leta in pol ali dve leti se sedaj, sploh pri velikih projektih, dajo zadeve, če seveda imaš denar, delati ceneje. Oziroma več dobiš za isto enoto denarja. Tri leta nazaj pa je zame malo preveč.

Mr.B ::

Druga zgodba, pred sprejetjem EUR, je bila vrednost m2, stanovanja v ljubljani 1500 DEM. MEnjava DEM /EUR Je bila 2/1, torej 2DEM = 1 EUR. Po sprejetju EUR, je cena za m2, zelo hitro narasla na 1500EUR/m2. Torej ali je neprimičnini vrednost narasla, ali pa smo razvednotili vrednost EUR ? Torej naenkrat je bil DEM = EUR

Enak lahko gremo na bolj banalno primerjavo. cena ene kave je pred sprejetjem EUR, stala malo manj kot 1 DEM. Danes je kava v jutranji akciji enaka 1 EUR. torej je DEM = EUR.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zeberdee ::

Ne kupim tvojega razmišljanja,

čeprav je zanimivo, čisto realno in argumentirano.

Ampak vseeno. Milijon evrov je danes kljub vsem inflacijskim učinkom vredno veliko več kot pred tremi leti. Včasih se je z denarjem razmetavalo. Z njim so razmetavale banke, gospodarstvo in tudi država. Bilo ga je preveč, zato je bila tudi obrestna mera nikakva. Sedaj, ko ga primanjkuje, so obrestno mero zvišali. Ker so ljudje pripravljeni plačati več za enoto denarja to pomeni, da je denar vreden več.

BlueRunner ::

Vrednost ni isto kot cena. Se pogovarjamo o realni vrednosti (kaj dobim za 1EUR) ali o ceni (koliko plačam za 1EUR)?

OP je namreč spraševal o ceni.

Vikking ::

Tear_DR0P ::

Druga zgodba, pred sprejetjem EUR, je bila vrednost

banane so bile pa 500 SIT na kg danes do pa 1 EUR - boš moral iti skozi celoten seznam nakupov, če boš hotel ugotoviti za koliko se je dejansko podražalo

tudi za najemnino v študentski sobi v štepanjskem naselju, v kleti hiše in 2 sva bila v sobi, sem leta 2000 plačeval 25000 SIT in za sobo v študentskem domu na topniški sem plačal nekaj čez 17.000 SIT mesečno, da boš lažje primerjal cene

za leviske sem dal pa 16000 SIT - mater so ble drage, danes jih BP dobim za 60 EUR, pa mi je lažje dat, tudi 100€ bi mi bilo lažje dati, kot 16k SIT takrat - takrat je bila povprečna plača namreč 60k SIT, danes je pa 600€
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Samuel ::

Nehajte flancat o inflaciji in o tem kaj se je kupilo pred žnj leti ampak odgovorite na vprašanje: "Ali je cena denarja danes višja, kot pred tremi leti, ali obratno?"

Mr.B ::

Obdobje je prekratko. Zelo težko potegneš neko povprečje oziroma istočnico. Obdobje je 10let 20let itd... Ostralo je nihanje tečaja, ter usklajevanje obrestnih mer.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BlueRunner ::

Ja. Dajmo si nekaj parametrov za računanje.

Koliko leten kredit?
V kateri valuti?
Namen kredita?
Vrsta zavarovanja kredita?

Potem bo lažje ugibati...

Mr.B ::

Ja ampak sedaj smo kao v krizi ene države več druge manj. Vplivajo tudi medbančne izmenjave, itd... Vpliva tudi trenutna gospodarska rast, politika, itd... Tko da ja, danes bistveno težje vzameš kredit, oziroma ga dobiš, toda to nima nikakršne veze z vrednostjo oziroma ceno denarja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

St235 ::

men je edini kriteij ki nekaj šteje, koliko si lahko kupim z mojo plačo. Sem na istem delovnem mestu kot sem bil leta 2005 in razen rednega usklajevanja cen in pretvorb ni bili spremembe v moji plači do začetka letošnjega leta. In moja ocena je, da sem si janurja 2005 lahko kupil več kil kruha in več litrov mleka kot bi si ga lahko januarja 2010.

Mr.B ::

Kriteri plača nima nikakršne zveze z vrednostjo denarja. To da ti plača ne raste, je posledica tvoje slabe pogajaske zmožnosti in seveda sindikata. Posledično potem politike podjetja oziroma države.

Ralno gledano je bolje primerjati dva deci ostekljeničene Cocacole. koliko je ta stala leta 1950, in koliko te ta klasika stane danes v trgovini. To ti je lahko prispodoba za merilo, koliko je denar dejansko zgubil na vrednosti. Enako lahko primerjaš razmerje pokritosti valute s pokritostjo zlata..

To da pa nekaterim ratstejo plače od leta 1950 hitreje drugim pa počasneje, rečemo družbeni sloji, nekateri si lahko posledično privoščijo več, drugi pa manj.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Okapi ::

men je edini kriteij ki nekaj šteje, koliko si lahko kupim z mojo plačo.
No, izračunaj si, koliko 42" plazem si lahko kupil pred tremi leti in koliko jih lahko sedaj. Ali pa koliko m2 stanovanja si lahko kupil pred tremi leti in koliko sedaj.

Kupna moč nima veze s ceno denarja.

O.

BlueRunner ::

toda to nima nikakršne veze z vrednostjo oziroma ceno denarja


Adijo pamet in sum funkcionalne nepismenosti. Cena denarja in vrednost denarja nista ena in ista stvar. Hruške in avtomobili...

http://www.revijakapital.com/kapital/sv...
http://www.portalino.it/slo/index.php?v...

btree ::

Vrednost denarja oz. valute lahko primerjate z vrednostjo zlata. Zlato je tisto, ki odraža pravo vrednost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: btree ()

fosil ::

Naslov teme je cena denarja in ne vrednost.

Torej debate o inflaciji, kupni moči in podobnih stvareh ne spadajo sem.
Tako je!

jernejl ::

It is common for people who think they understand economics to describe the interest rate as the price of money. If it were true, then printing more money would lead to lower interest rates, and many of the same people think it does.


http://daviddfriedman.blogspot.com/2008...

fosil ::

Tale tip je bolj filozof, kot ekonomist.

Če pa se že gremo semantiko, potem je obrestna mera cena za izposojo denarja.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

DMouse ::

Najprej velika hvala vsem za odgovore! Če naredim kratek povzetek:

- Cena denarja je določena s trenutnimi obrestnimi merami, danes je nižja (McHusch, Mondeo).
- Cena denarja je določena z ekstrapolacijo variabilnih obr. mer, danes je višja (BlueRunner).
- Cena denarja je povezana s kupno močjo (nebivedu, MojsterLeo, kmetek) ... kasneje se je ideja razvijala kot vrednost denarja.
- Izjave glede vrednosti denarja bomo preskočili...
- Cena denarja je danes nižja (trenutne obrestne mere), krediti pa so manj ugodni (fosil).
- Cena denarja nima nobene veze z obrestnimi merami (jernejl oz. David Friedman)

Glede na videno je po mojem "cena denarja" preveč ohlapen in nedefiniran pojem, da bi se dalo NEPRISTRANSKO določiti izid stave. Je bila pa dobra izkušnja, kako NE sklepati stav :)

Če vas zanima, sam sem zagovarjal, da je cena danes nižja (zaradi trenutnih obr. mer), medtem ko je moj nasprotnik razmišljal zelo podobno kot BlueRunner.

Hvala še enkrat!

A. Smith ::

V temo vstopam kot glavni antagonist.

Ja, uganili ste - sem tisti, ki je stavil z DMouseom 8-)


V posredovanje sem prisiljen, ker moj nasprotnik ne prizna svoje zmote, s tem pa nisem zadovoljen. Sam je namreč ceno denarja enačil s trenutnimi obrestnimi merami in trdil, da je danes nižja. To je seveda zabloda, kar je dobro opisano v Wikipediji (geslo: Interest - obresti):

This principal value is held by the borrower on credit. Interest is therefore the price of credit, not the price of money as it is commonly believed to be.

Ker se je izkazalo, da je v zmoti, je moral začet "spuščat meglo". To je naredil tako, da je izkrivil trditve Davida Friedmana. Ta namreč ni nikoli postavil trditve "Cena denarja nima nobene veze z obrestnimi merami". Je pa povaedal nekaj drugega:

As that example illustrates, the interest rate is not the price of money. (DMouse spet postavljen na laž)

In pa:
The price of money is what you must give up to get it.
S to trditvijo se strinjam, čeprav je zastavljena širše od moje trditve, da je cena denarja določena z ekstrapolacijo variabilnih obrestnih mer. Čeprav se namreč sliši drugače, se je treba po najemu posojila nekaj let mesečno "odpovedovati" ravno obrokom poplačila za posojilo. Ti so pa odvisni od pribitka banke ter obrestnih mer v različnih obdobjih odplačevanja.


Ko smo že pri tem, še primerjava izjave DF z dejanskim stanjem. Njegova izjava:

When the money supply is increasing and prices are rising, nominal interest rates are high, not low, because lenders must be compensated for the fact that they will be paid back in dollars worth less than the ones they lent.

Ali po naše: Če je območje evra v inflaciji (in trenutno je), mora posojilodajalec zahtevati velike obresti. To drži in se odraža v visokih bančnih pribitkih! Euribor pa tukaj nastopa kot orodje centralne banke, ki prek nizkih obresti veča količino denarja v obtoku. Vseeno pa je njegovo dolgoročno gibanje za posojilojemalca pomembno!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

fosil ::

Ali po naše: Če je območje evra v inflaciji (in trenutno je), mora posojilodajalec zahtevati velike obresti. To drži in se odraža v visokih bančnih pribitkih!

Tole ne bo držal.
Trenutno je inflacija zelo nizka.
Visoki bančni pribitki tudi niso posledica inflacije, ampak tveganja.
Danes je bolj tvegano dajati kredite, zato imajo banke večje pribitke.

Osebno sicer mislim, da je gledano z vidika kreditojemalca, cena denarja danes višja. Oziroma krediti so dražji.
Tako je!

DMouse ::

A. Smith je izjavil:


V posredovanje sem prisiljen, ker moj nasprotnik ne prizna svoje zmote, s tem pa nisem zadovoljen.

Če je zmota = "ne zmaga", potem jo priznam :) Tvoje zmage pa ravno tako ne morem priznati!

A. Smith je izjavil:


Ker se je izkazalo, da je v zmoti, je moral začet "spuščat meglo". To je naredil tako, da je izkrivil trditve Davida Friedmana. Ta namreč ni nikoli postavil trditve "Cena denarja nima nobene veze z obrestnimi merami". Je pa povaedal nekaj drugega:

As that example illustrates, the interest rate is not the price of money. (DMouse spet postavljen na laž)


V čem se ti dve interpretaciji razlikujeta?

No saj bo še kdo drug kaj povedal, zato smo na forumu.

A. Smith ::

fosil je izjavil:

Ali po naše: Če je območje evra v inflaciji (in trenutno je), mora posojilodajalec zahtevati velike obresti. To drži in se odraža v visokih bančnih pribitkih!

Tole ne bo držal.
Trenutno je inflacija zelo nizka.
Visoki bančni pribitki tudi niso posledica inflacije, ampak tveganja.
Danes je bolj tvegano dajati kredite, zato imajo banke večje pribitke.

Osebno sicer mislim, da je gledano z vidika kreditojemalca, cena denarja danes višja. Oziroma krediti so dražji.


Inflacija je ZAENKRAT ŠE zelo nizka.

Vemo pa, da inflacija sledi vrednosti na medvalutnem trgu. Ker se evri množično tiskajo (pomoč Grčiji, npr.) je prihodnja inflacija praktično zacementirana.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Samuel ::

Sploh ne vem, kaj kvakaš Smith in razglašaš neko kvazi zmago.

Cena kredita sedaj je absolutno nižja, kot pred tremi leti. Ravno gledam reklamo za kredit s pribitkom 1.9% (NKBM mislim da je bil).
Pred tremi leti, bi dobil kredit najmanj dve odstotni točki dražje kot danes.

http://www.nkbm.si/product.aspx?docid=5...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

A. Smith ::

Če je zmota = "ne zmaga", potem jo priznam :) Tvoje zmage pa ravno tako ne morem priznati!
We'll see about that.



Ker se je izkazalo, da je v zmoti, je moral začet "spuščat meglo". To je naredil tako, da je izkrivil trditve Davida Friedmana. Ta namreč ni nikoli postavil trditve "Cena denarja nima nobene veze z obrestnimi merami". Je pa povaedal nekaj drugega:

As that example illustrates, the interest rate is not the price of money. (DMouse spet postavljen na laž)

V čem se ti dve interpretaciji razlikujeta?


Bom kar matematično zapisal.

C=cena denarja
e=obrestna mera

Jaz pravim: C = f(e) (cena denarja je odvisna od obr. mer)

David Friedman pravi: C != e (cena denarja ni enako obrestna mera)

Ti praviš: Ker C != e, velja tudi C != f(e)

Jaz pravim: Bullshit!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

A. Smith ::

Samuel je izjavil:

Sploh ne vem, kaj kvakaš Smith in razglašaš neko kvazi zmago.


Daj se ti napihovalec najprej izjasni, kaj je po tvojem cena denarja. Potem bomo pa "kvakali" dalje.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Samuel ::

Preberi še enkrat tole temo. Sem jasno povedal.
Edini tukaj, ki spušča neko meglo si v bistvu ti.

A. Smith ::

A) Cena denarja je določena s trenutnimi obrestnimi merami
B) Cena denarja je določena z ekstrapolacijo variabilnih obr. mer

A ali B? Sploh ločiš razliko?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

DMouse ::

A. Smith je izjavil:


Jaz pravim: Bullshit!


Kolk smo pedantni. Zaradi mene lahko brez slabe vesti "ni funkcija" zamenjaš z "ni enako" in bo pomen včerajšnjega sporočila ostal enak.

A. Smith ::

DMouse je izjavil:

Kolk smo pedantni. Zaradi mene lahko brez slabe vesti "ni funkcija" zamenjaš z "ni enako" in bo pomen včerajšnjega sporočila ostal enak.


Zakaj misliš, da je tako?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Samuel ::

A. Smith je izjavil:

A) Cena denarja je določena s trenutnimi obrestnimi merami
B) Cena denarja je določena z ekstrapolacijo variabilnih obr. mer

A ali B? Sploh ločiš razliko?


Saj ni prišlo do silovite eksploatacije (v okviru ene odstotne točke, pa še to ne).
A ti bereš sploh, kaj pišem???

A. Smith ::

Samuel je izjavil:

A. Smith je izjavil:

A) Cena denarja je določena s trenutnimi obrestnimi merami
B) Cena denarja je določena z ekstrapolacijo variabilnih obr. mer

A ali B? Sploh ločiš razliko?


Saj ni prišlo do silovite eksploatacije (v okviru ene odstotne točke, pa še to ne).
A ti bereš sploh, kaj pišem???



Berem, ampak ne dobim resnega odgovora. DMouse te, npr. uvršča pod A). Jaz pa ne vem. Daj mi ti povej.

Aja, pa najbrž si namesto "eksploatacije" mislil "ekstrapolacije"?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Samuel ::

Gaah...

Okapi ::

Sploh ločiš razliko?
Pa ti veš, da lahko pri večini banki dobiš kredit s fiksno obrestno mero, brez vpliva Euribora?

O.

Samuel ::

Daj mi Smith izračunaj prosim v absolutni cifri, koliko je cena denarja danes višja od tiste izpred treh let.

Lepo prosim.

A. Smith ::

Mondeo.
Najprej se opredeli med A in B.

Če se ne boš, te bom odslej ignoriral.

Okapi je izjavil:

Sploh ločiš razliko?
Pa ti veš, da lahko pri večini banki dobiš kredit s fiksno obrestno mero, brez vpliva Euribora?

O.


Ti so zgodba zase. IMHO nikoli niso bili prav poceni.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 443 44 45 46 )

Oddelek: Loža
2280385761 (755) D3m
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29466033 (12381) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6019811 (11474) gansta
»

Kredit vezan na švicarske franke (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Loža
1693243728 (130880) perci
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7416524 (14060) 3p

Več podobnih tem