» »

vaša sintaksa pri programiranju

vaša sintaksa pri programiranju

1
2
»

virtual_reality ::

Thomas: a ne bi pokazal kak svoj source?
:\
"C makes it easy to shoot yourself in the foot. C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

Thomas ::

Sorry - preden bom dal v javnost, bo 2006. Pa še to težko obljubim. Sem pacal tole leta, tale evo algoritem, da je zadosti agresiven. :))

Bom pa dal par produktov na trg. Če je za rabo - bo kar hit.

Uporaben, pa kakor vidim, že je. In milijone šol na svetu.

Morm prehitet Goertzla in njegov Novamente. :D

:)




Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

virtual_reality ::

Saj po eni strani te razumem. Dej povej vsaj v katerem programskem jeziku ti tole ustvarjas. Visual Basic?
"C makes it easy to shoot yourself in the foot. C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Za makerja je tole idealno.

Output (v obliki MXX) assemblerja - pa celo zna skompilirat. Lahkho gre pa ta tudi v MS C++ ali kam drugam.

Sample output code:

__asm {
pusha
mov eax,0
mov ebx,0
mov ecx,0
mov edx,0
mov edi,0
mov esi,0
mov edi,var000
mov esi,var001
add esi,16
add edi,16

pxor mm7,mm7
movd mm7,var003

mov bh,64
movq mm0,[edi]
add edi,8

pxor mm3,mm3

loop1:
mov ecx,4
loop2:
movq mm2,[s7]
pand mm2,mm0

psrl mm0,3
sub bh,3
movd eax,mm2
cmp eax,7
jne k201

movq mm2,[s255]
pand mm2,mm0
movd edx,mm2
mov [esi],dl

psrl mm0,8
sub bh,8
movq mm2,[s255]
pand mm2,mm0
movd edx,mm2
mov [esi+4],dl

................


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tr0n ::

ASM bljak :).

virtual_reality ::

Zanimivo. Zelo zanimivo. Sam eno vprasanje. Zakaj si najprej premaknil 0 v edi, potem pa se var000. A ni to brezveze?
...
mov edi,0
mov esi,0
mov edi,var000
mov esi,var001
...
"C makes it easy to shoot yourself in the foot. C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

Thomas ::

Hja zanimivo vprašanje! To je ostalo od dela kode, kjer je maker incializiral registre in jih potem (po potrebi) polnil z vrednostmi.

To se lahko zgodi samo v začetku kode. "Postprodukcijska evolucija" bi pa tole morala vreči ven. Samo točno na tej kodi je ne bo več.

Bo pa na kakšni drugi. Trenutno teče ena PE na nekem urniku, ki je pač druga forma kode. Začetni, dobljeni je imel okrog "70 tisoč penaltyja". Pomeni preveč prostih ur za učitelje med poukom in prevelika razlika v dnevnih obveznostih skozi teden in še nekaj takih malenkosti v sicer legalnem urniku. Po 2 urah (!) evolucije je penalty še 1330. Neviden s prostim očesom.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Lahko pa povem še kaj o tej Evoluciji in urnikih.

Urnik je en tak klasičen NP problem. Problem, ki ni rešljiv v polinomskem času. N krat večji urnik zahteva ciklovN. Če je "urnikov" za šolo s 5 oddelki 10125 - jih je za šolo z 20 oddelki kar 10500!

Niso pa vsi dobri, dijaki morajo imeti toliko in toliko posameznega predmeta, en učitelj ne more učiti več kot enega razreda kadar ni posebej navedeno da lahko ... in 100 takih umazanih podrobnosti.

Tudi teh dobrih urnikov je verjetno milijarde milijard - kapljica v morje proti zgornji številki. Ali pa tudi nobeden!

Razni zviti algoritmi potem vseeno brskajo dobre urnike ven v nekem realnem - ali pa tudi ne - času.

Algoritmi, ki so aktivni v nekaterih človeških glavah - so zelo dobri. Vendar ne vemo, kako točno delujejo.

Sem mnenja, da tistim prvim, digitalnim algoritmom, nekaj milijonov generacij evolucije zanesljivo ne more škodovati.

Evolucijski pritisk smo usmerili v njihovo hitrost. Brute force algoritem lahko poišče en urnik za 3 razrede v kakšni sekundi. Maker (to je tisti PowerBasic program) mu ("MMX algoritmu") potem random doda jmp in podobne ukaze in pogleda če je v eni sekundi prišel ven. Po nekaj urah ponavljanja šele pride prvi tak, ki je tudi naredil pravilen urnik.

Nekje je rezerviran prostor za TOP 100 algoritmov - pač glede na hitrost. Alfa algoritem ima potem največ "random skvarjenih" potomcev. Če se kateri od njih izkaže bolje od 100. člana algoritemskega krdela, se uvrsti v to elito namesto njega - ampak na zasluženo in ne na zadnje mesto. Tudi trenutni alfa kmalu izpade. Upamo vsaj.

Drugi imajo manj potomcev. Pač glede na rank. Delijo si strande kode in delajo skupne potomce. Sex se reče temu. In to v troje in več. Random, kakor nanese. :D Vsak dark horse ima možnost, da (delno) njegov potomec prevzame alfa mesto.

Trenutni alfa v primeri s svojim davnim prednikom naredi v eni sekundi milijardokrat bolj zahtevno nalogo. Ima pač toliko exit ukazov, da ni več podoben brute force algoritmu.

Ko potem do tega prvega, legitimnega urnika pride - maker sproži evolucijo, ki naj ga poprijazni. Programe smo pospeševali, od urnikov pa hočemo, da so prijazni. Povsem isti proceduri so podvrženi. Vsako sekundo se rodi preko 40000 urnikov. Točkujemo kako je matematika zadnjo uro kot "slabo -60", kako je več kot npr. 3 proste ure za učitelja na teden "slabo -30", kako je prost dan za učitelja "slab -1000". Ali pa dober 500. En INI fajl to vsebuje in nastavljamo po želji.

Evolucija torej spet udari in izcimi urnik "čimbolj po želji". Trdim, da so tisti na biološkem substratu narejeni - slabši. Predvsem jih pa ni 100 alternativnih.

Tokla se dajemo. - bi rekli v Kranju in okolici.

No, avtomatično kreiranje namesto pisanja - je tukaj očitno obvezno.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Posebna lepota je pa v tem, da urnik kjer otroci pridejo v šolo že ob 8:00, domov gredo pa ob 19:15 - lahko naredi vsak pocar.

Kot evolucijski kriterij potem postavimo, da so proste in popoldanske ure nekaj slabega.

Output digitalne evolucije je potem - povsem dopoldanski urnik!

8-)







Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

čudno - naš urnik (gimnazijskega) je pisala profesorica. Usklajevala je nekje 50 profesorjev, 1300 dijakov, 36 razredov. Pa sem imel vsak dan začetek ob 08:00, brez prostih ur... :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

virtual_reality ::

Spet moram reci: zelo zanimivo. Malce sem razmisljal o teh evolucijskih algoritmih, pa me nekaj zanima.
Pri evolucijskih algoritmih so pomembne nakljucne mutacije. Zdaj pa vprasanje: a so random generatorji res dovolj random. Vsi namrec priblizno vemo kako priblizno racunalniski random generatorji delujejo, sam a je to dovolj dobro? Ali bi za taksne probleme bilo bolje uporabljati kaksne strojne random generatorje.

Upam, da vprasanje ni preneumno :\
"C makes it easy to shoot yourself in the foot. C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

Thomas ::

V njeni glavi se odvijajo dobri algoritmi - ni kaj. Ampak dvomim, da bi se še lahko kosali z digitalnimi. :)

Prostih ur pa dijaki ne smejo imeti. Profesorji jih pa očitno imajo, če jih je več kot razredov. Štos je v tem, da čimmanj vmesnih prostih ur. Ali pa po 3 na teden. Stvar preferenc pač. Digitalna evolucija vsako postavljeno preferenco/zahtevo resno vzame.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

virtual

Mah "neumno" je blo Sergotovo vprašanje. Ki ni vedu da se proste ure nanašajo na profesorje. :D Kot tudi jest nisem - še nedolgo nazaj. :))

Kar se pa randoma tiče, ga imamo navado zelo često resetirati na novo začetno vrednost. Pa ne po toliko in toliko inštrukcijah, pač pa vsako sekundo.

To ima za posledico to, da "random zacikla" - če že - samo do mikro motnje kot je premik miši. Na enem računalniku ne teče dvakrat enako. Ena inštrukcija manj od milijarde na sekundo - pomeni da se je novi random vklopil čisto drugje v programu.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mac ::

Thomas, daj predstavi mi svoje izdelke.

Thomas ::

Domnevam da urnik te ne zanima Mac.

Postaviva drugače - če imaš problem ga povej. Ti bom povedal če se ga da rešiti z evolucijskim algoritmom.

Povej tudi v primeru, če si 100%, da se ga ne da.

Da bi pa kaj dosti govoril o svojem delu - sem podpisal da ne bom in ne smem.

Tale evolucija je pa izjema. Popolnoma moja zadeva, ki ne briga nikogar, kaj s tem počnem. Je tudi edino, kar me zanima trenutno.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

barbarpapa1 ::

Pozdravljen THOMAS

Zagnjavil te bom z enim (ali pa več 8-) vprašanji glede evolucijskega (ih) algoritma (mov). Zadeva se nanaša na tvoj post, kjer omenjaš optimizacijo lopatic reakcijskih motorjev pri General Electricu...

Najprej za razumevanje:

Po izobrazbi sem strojnik. Od programskih jezikov sem se učil FORTRAN (Kaj drugega pričakuješ od strojnika:\ ? Ja pa VAX je CAR:D ), največ kode pa sem njega dni spisal v SuperBASICU (ja ja imel sem Sinclair QL-a... ), zadnjo kodo pa sem spisal pred cca 10-timi leti v Turbo Pascalu (rabil za diplomo...). Torej, programiranje mi je (spet) španska vas....

Torej, če povzamem (prosim korigiraj me, če se motim!) tvoj način ustvarjanja urnikov. Torej uporabljaš en programski jezik (PowerBASIC), s katerim pa ne kodiraš kode za izračun urnika, temveč z njim generiraš nekaj (recimo temu) random programov, ki potem generirajo urnik(e). (Oziroma imaš nek izhodiščni (SEED) program, ki služi nato za mutacije). Nato te urnike preanaliziraš (programsko seveda), ter ugotoviš, kateri najbolj ustreza zadanim pogojem. Tisti programi, ki so izdelali najbolše urnike, grejo v nadaljnje mutacije in nato se iteracijsko stvar ponovi....dokler urniki ne zadovoljijo zahtev.

No tukaj je pa moje vprašanje glede turbinski lopatic pri General Electricu (GE). Problem vidim namreč v izvrednotenju (ocenjevanju uspešnosti) oblike lopatice. Če želijo oceniti uspešnost takšne lopatice, jo (po mojem menju) morajo analizirati z vsaj dvema programoma in sicer MKE (metoda končnih elementov) in CFD (računalniško podprta dinamika fluidov) in sicer tako, da jo najprej zanalizirajo z CFD, da dobijo vrednosti aerodinamičnih obremenitev na lopatico, ki so potem robni pogoj za analizo po MKE, ki potem izračuna napetost in deformacije. Ker deformacije spremenijo obliko lopatice, se spremenijo tudi aerodinamične vrednosti, torej gremo spet v CFD....(pavzaprav iteracijsko, dokler zadnja dva rezultata ne odstopata za neko določeno razliko. Seveda pod pogojem, da zadeva konvergira:D ). Pri tem je potrebno povdariti, da so CFD izračuni računalniško izredno zahtevni. Sicer verjamem, da ima GE na voljo superračunalnike (ki so kar običajno orodje pri večjih CFD simulacijah...). Glede na to, da ti govoriš o več desettisoč potomcih, dvamim, da GE dela z mutacijo oblike lopatice.
Moje vprašanje je, ali je to res to? (Prosim a maš kakšen link)
Prej verjamem, da se to počne z iteracijsko metodo, ko se na podlagi rezultatov analize spreminja eden (ali nekaj, vsekakor malo število) geometrijski parameter lopatice, dokler se ne doseže (kvazi) optimalna oblika.
Obstaja pa področje, kjer bi pa lahko že danes zelo dobro uporabili evolucijske algoritme pri CFD (in MKE) analizah. To je pri izdelavi generatorjev mrež (končnih volumnov ali končnih elementov) v smislu iskanja optimalne mreže glede na točnost rezultatov in čim manjšo pasovno širino matrike...

Ups sem se razpisal:8)


LP

Jože

Thomas ::

Jože

> Torej uporabljaš en programski jezik (PowerBASIC), s katerim pa ne kodiraš kode za izračun urnika, temveč z njim generiraš nekaj (recimo temu) random programov, ki potem generirajo urnik(e).

Hja ... v resnici je nekoliko bolj zapleteno. PB uporabljam za pisanje kode. Kot nek dodatek k editorju, ker se mi zdi sam editor in ročno vtipkavanje vanj nezadostno.

Tak način dela je potem zelo kompatibilen z evolucijskem gojenjem programov. Kreiranju različnih variant in avtmatičnemu merjenju rezultatov.

Potem smo šli s tem nad kodo najprej. Torej evoluiranju brute force algoritma do nečesa drugega.

Output - urnik - je pa spet nekaj, kar je podložno random mutacijam in programskim kontrolam.

Idealno spet za evolucijo. S prednastavljanjem preferenc.

V začetku imamo en URNIK.INI file, v katerem so zahteve. Constrains - omejitve. Povlečemo ga na EVOLUT.EXE in najprej se izvrši kreacija. Potem pa evolucija. Oboje po nekem enostavnem script language programu v INIju.

Kot bi kompilirali INI --> TXT.

V URNIK.TXT je urnik.

No bloody interface.


> No tukaj je pa moje vprašanje glede turbinski lopatic pri General Electricu (GE). Problem vidim namreč v izvrednotenju (ocenjevanju uspešnosti) oblike lopatice.

Tukaj je en Stanford link.

> Problem vidim namreč v izvrednotenju (ocenjevanju uspešnosti) oblike lopatice.

Problem tukajle definitivno je. Vrednotenje zahteva zelo popolno fizikalno simulacijo. Ta je zelo požrešna, kar se tiče CPU - in zato do kakšne 100. generacije ne pridejo kaj prida hitro.

Toda stalno izboljšujejo tako programerske tehnike kot hitrost superračunalnikov.

Evolucija novih oblik je vse hitrejša.

> Seveda pod pogojem, da zadeva konvergira

K lokalnemu maximumu VEDNO konvergira. Jih pa naredijo mnogo - in kakšen lokalen maximum bi utegnil biti tudi globalen. Slejkoprej. Give me more CPU only! :)

> Prej verjamem, da se to počne z iteracijsko metodo

Ne, se ne splača. Evolucijski algoritem ima veliko prednost pred tem načinom, saj naprej jemlje le najuspešnejše. Ta bi pa moral raziskati vsa stanja. Toliko CPUja bo mogoče, ko bodo kvantni računalniki. Takrat pa.


> Obstaja pa področje, kjer bi pa lahko že danes zelo dobro uporabili evolucijske algoritme ... pri izdelavi generatorjev mrež

Prav mogoče je, da ja.

> Ups sem se razpisal

Me je veselilo!

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

Evo Thomas en NP problem zate. Tole smo imel pol leta nazaj za rešit (čimbolje) na faksu: Klik!

Bi se dalo to tudi s tvojo evolucijsko tehniko?

Računaj, da pridejo v poštev tudi n > 10.000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ciki57 ()

Thomas ::

Ne ... dela link.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

ups! zgleda da so že vrgli dol s serverja.

Na srečo sem imel kopijo na disku. :P Nov link!

Thomas ::

Seveda da gre. Zanima me samo če maš FUNCTION za izračunat Diff (p1,p2) ... v kateremkoli programskem jeziku. Da se ne bom matral sam, ker to ni bistveni del naloge.

Lahko se pa tudi, če je sila.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

Tukaj je diff v C-ju. Kompleksnost je O(n^2). Mogoče gre še bolje, samo se nisem kaj preveč matral.

klik!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ciki57 ()

Thomas ::

Very well. Bomo poskusli.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Generacija___Diff__________Permutacija

1____________27____________1__2__3__4__5__6__7
9____________25____________3__6__7__1__5__2__4
63___________23____________6__1__3__2__7__4__5
64___________22____________3__1__6__2__7__4__5
104__________21____________6__3__1__7__2__4__5
130__________20____________3__6__1__7__2__4__5

Takole zmutira v 130 generacijah od osnovne do optimalne permutacije.

Neoptimizirano sicer.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

Ok, za n=7 se da tudi pregledati vse možnosti. Kako se pa kaj tvoj algoritem obnese pri večjih n?

V tem fajlu so testne random permutacije za n=50,100,500,1000,5000 in 10000.

V spodnji tabeli so diffi, za 4. permutacijo, ki sem jo dobil z nekim algoritmom, ki sicer ni optimalen, je pa ful hiter ( za n=10000 rabi 4 sekunde)

n - diff
--------------------------------
50 - 1145
100 - 4483
500 - 114967
1000 - 446009
5000 - 10866550
10000 - 41861784

Za koliko boljše rezultate lahko dobiš na istih permutacijah?

mnlkpo ::

za tale alg. sm ponucal kar precej casa:
50 - 1048
100 - 4269
500 - 111092
1000 - 432791
5000 - 10525886
10000 - 40633584

vsi so 60 sek. in to na c3 800 (podn podna, ja:).

BojlerTM ::

Thomas mene tole zelo zanima, zato bi te prosil se za kak link, se posebej kako teorijo realizirati. Mogoce kaksna knjiga, dostopna v ljubljanskih knjiznicah? tnx
"Salt?"
"Pepper?"
"Oh, it's...it's all right. I don't like you either."

Thomas ::

Ciki57

Evolucija je zdaj pri:

1065 za 50


37 34 4 20 23 27 44 33 25 39 21 16 28 26 17 12 32 36 24 35 40 30 22 29 31 14 42 38 9 6 3 45 43 46 47 48 49 50 41 13 1 8 2 5 7 15 18 10 11 19

A mnkplo je pa tvoj alter ego? ;)

No če je ... in če ni ... potem bo zanimivo gledati, če se lahko približa tvojemu rezultatu 1048 ali ga celo preseže.

Bom pustu tečt zadevo.

:)

BojlerTM

Ne boš vesel zdej kar ti bom povedal - najbolj koristijo biološke knjige na temo evolucija. Program že narediš, potem ko zastopiš cake.

Za začetek:

Dawkins, R. 1989. The Selfish Gene. Oxford: Oxford University Press

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

mnkplo, ni moj alter ego, ampak zgleda nekdo, ki je tudi letos delal to seminarsko in ima malo boljši algoritem kot jaz.

Dej, potem probaj še za 10.000, ker me zanima kako se zadeva obnese pri ful velikih številih.

Thomas ::

1048 zgleda takole:

34 20 4 23 37 27 44 33 25 39 21 16 26 17 28 32 12 24 35 30 36 40 22 29 31 14 42 9 38 6 3 45 43 46 47 48 49 41 50 1 8 5 2 13 7 11 15 18 19 10

Evolucija pa teče dalje ...

10000 bom poskusil kasneje ...

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

Ali pa takole :)
34 20 4 23 37 27 44 33 25 39 21 16 26 17 28 32 12 24 35 30 36 40 22 29 31 14 42 9 38 6 3 45 43 46 47 48 49 41 50 13 1 8 5 2 7 11 15 18 19 10

ciki57: Tisto kar mas ti je povprecni polozaj? Samo ugibam - 3/4 letnika je imelo to :).

Thomas: Damn! Par dni mojega zivljenja je tvoja I-want-it-to-rot-in-hell evolucija spravla na nic! :)

ciki57 ::

> ciki57: Tisto kar mas ti je povprecni polozaj? Samo ugibam - 3/4 letnika je imelo to :).

res je. :D Sem se matral pogruntat še kaj boljšega, pa ni šlo...
Kakšen algoritem si pa ti uporabil?

Thomas, še eno vprašanje. Ali ti tukaj skozi evolucijo izboljšuješ permutacijo ali kodo, ki generira permutacijo?

Thomas ::

mnlkpo

Ja ne bi jest da tole strohni v peklu. Ne veš kako prav ti še utegne priti. In vsem nam. :D

To je ena od manj kot 20 komponent, ki jih iščemo za real AI.

ciki57

Oboje bi lahko delal. Zaenkrat sem tule poslal EA čez permutacijo. Algoritma niti ne vem. Če bi ga, bi ga poslal pač čezenj.

Lahko bi pa začel z random ali brute force algoritmom in bi ju EA silil k izboljševanju. Samo se še nisem toliko ukvarjal.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

ciki57:

1. Zacnes z povprecnim polozajem (kar se da narediti s quick/heap-sortom v O(nlogn)).

2. Se eden O(n^2) algoritem: deluje tako, da gradi permutacijo, recimo imas ze k stevk, potem pa doda k+1 stevko na tisto mesto v ze obstojeco perm. k, da bo k+1 stevka povecala diff od perm. k za najmanj. Tako ponavljas dokler ti ne zmanjka stevk.

3. Alg. iz 2. ponavljas na majhnih (a s casom vedno vecjih) kosih permutacije iz tocke 1. Ta alg. se za velike n v 60 sek. ne iztece cisto do konca. Trik je v tem, da urejenost podpermutacije ne vpliva na ostali del cele permutacije.

4. Ker ta alg. iz 2. ni cisto 100%, sploh ti pa za male n ostane veliko casa, lahko alg. iz 3. uporabljas kar kot brute-force - isce vse podpermutacije in izbira najboljso.

Bilo nas je nekje 10-20, ki smo med sabo primerjali diff-e, pa me je to spodbudilo, da sem spisal ta monstrosity :).

Thomas: Ce ti ne isce/gradi/izbolsuje algoritma, potem nima veze. Jaz bi lahko pustil stvar laufat tudi cez noc. Slej ko prej bi imel optimalen diff :).

Thomas ::

mnlkpo

> Ce ti ne isce/gradi/izbolsuje algoritma, potem nima veze. Jaz bi lahko pustil stvar laufat tudi cez noc. Slej ko prej bi imel optimalen diff :).

Kakršenkoli string lahko izboljšuje. Program, križanko, genom ... ;)

2825 za permutacije do 100.


53 65 100 1 21 37 13 12 82 83 80 81 19 87 4 34 88 21 53 13 88 65 100 34 36 56 77 4 12 70 8 71 1 64 57 69 17 38 51 47 54 77 49 16 81 19 35 58 43 88 1 53 65 100 1 21 37 13 12 82 83 80 81 19 87 4 34 88 21 53 13 88 65 100 34 36 4 77 56 12 70 8 71 1 64 57 69 17 38 51 47 54 77 49 16 81 19 35 58 43

p.s.

Ni taboljš.


8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

Ce se ne motim, tole ni permutacija 1...100 :).

> Kakršenkoli string lahko izboljšuje. Program, križanko, genom ...

To ze, samo mislil sem, da bos z EA zgradil kar algoritem, ki ti bo to nalogo resil. Po moznosti v manj ko minuti. Ocitno se moras kar precej poglobiti v problem za kaj taksnega, jap? Verjetno ni kar vsakrsen brute-force program ok za nadaljnji evolucijski razvoj?

ok, zdaj se moram pa se za kak izpit kej naucit :)

Thomas ::

Hehe ja ... ni :8)

Morm pogledat kaj je eksplodiralo :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

Tole da z EA izboljšuješ algoritem se sliši precej zanimivo.

A pa lahko to narediš kar tako, da pošlješ skozi EA neko kodo v C-ju ali moraš algoritem prej predelati v kakšno drugo obliko?

Ali bi se dalo, da recimo na manjhnih n razviješ algoritem, ki zadevo reši skoraj optimalno pri majhni časovni zahtevnosti, nato pa isti alg. uporabiš še za velike n?

Thomas ::

> To ze, samo mislil sem, da bos z EA zgradil kar algoritem, ki ti bo to nalogo resil.

Ne. Sem pa zgradil že kar nekaj algoritmov. Tegale zaenkrat ne bom šel gradit.

> Po moznosti v manj ko minuti.

Algoritme ljudje izumljajo leta. Desetletja. V manj kot minuti ... no tudi to šele pride.

> Ocitno se moras kar precej poglobiti v problem za kaj taksnega, jap?

Mam štrikanja kakšen teden ja. Zaenkrat.

> Verjetno ni kar vsakrsen brute-force program ok za nadaljnji evolucijski razvoj?

Je.


:)

p.s.

Ugotovil sem, kaj je bilo narobe. Fajl za 50 sem pomotoma povlekel nanj, in je nastalo tisto zgoraj.

Trenutni rezultat 4307 - zgleda v redu. 4306.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Ali bi se dalo, da recimo na manjhnih n razviješ algoritem, ki zadevo reši skoraj optimalno pri majhni časovni zahtevnosti, nato pa isti alg. uporabiš še za velike n?

Kot sem omenil že nekje zgoraj - urnik za 3 oddelke. Brute force, potem pa nekaj evolucije na njem. Zdaj dela za nekaj 10 oddelkov. EA mu pa še ne da miru.

4305.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

4267


45 6 91 41 29 59 79 68 90 93 95 92 2 94 52 5 40 30 78 72 85 96 31 25 39 10 73 97 48 76 20 44 46 9 98 99 50 89 27 56 61 66 75 11 60 18 3 21 33 13 67 34 12 86 32 24 42 74 55 15 63 14 7 37 80 82 83 62 84 87 65 100 53 70 1 36 17 77 4 8 71 64 57 28 88 23 69 22 38 51 47 54 49 26 16 35 58 81 19 43

EA je presegel 4269 - kot je dosegel algoritem zgoraj. (Tokrat sem preveril rezultat. >:D )

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

4261

45 6 91 41 29 59 93 68 90 95 92 2 94 7 52 5 40 79 30 78 72 85 31 25 96 39 10 73 97 76 20 98 44 48 46 9 99 50 89 27 56 61 66 75 11 37 60 18 3 21 33 13 67 34 12 86 32 24 42 74 55 15 63 80 14 82 83 62 84 87 53 88 65 100 36 4 70 8 71 1 64 57 69 51 17 54 77 16 28 81 23 22 38 47 49 19 26 35 58 43

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ciki57 ::

Thomas:
Sam je pa tole že opazno počasneje kot za 50. Če bi bil tole kakšen resen problem, bi bilo bolje razviti agoritem.

P.S. Si že poskusil skozi EA spustiti brute force algoritem za trgovskega potnika?

Thomas ::

> Sam je pa tole že opazno počasneje kot za 50.

Je bilo ja. Ampak a je pomembno?

Po moje ni. Samo majhen eksperiment je bil, ki naj dokaže/preizkusi koncept. Kakor tale Goddardova raketa



Letela je čez streho in pristala v zelniku njegove tete.

"Saturn V" bo poletel enkrat v naslednjem desetletju. Če ne še v tem. ;)

> Če bi bil tole kakšen resen problem, bi bilo bolje razviti agoritem.

Nič več. kmnolpov algoritem je bil premagan. Mar ne?

8-) :) ;)





Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

>> Če bi bil tole kakšen resen problem, bi bilo bolje razviti agoritem.
> Nič več. kmnolpov algoritem je bil premagan. Mar ne?

Hm, ne...? :) Nobeden verjetno ne dvomi, da lahko spustis nek primerek skozi EA in dobis po nekaj urah/dneh boljsi primerek. Veliko bolj zanimivo je, da po nekaj urah/dneh z EA dobis algoritem, ki je sposoben, podobno kot moj prog., v tako malem casu doseci tako dober rezultat na poljubnem vhodnem primerku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mnlkpo ()

Thomas ::

A to ti mene izzivaš, da skozi EA dam tvoj algoritem in ga poskušam izboljšati?

Ker zate sam rezultat (sicer boljši od tvojega) ni dovolj dober. Ti bi rad še, da EA naredi od tvojega hitrejši algoritem?

Se bo zgodilo. Trenutno sicer ne utegnem, ampak kar kmalu pa bom.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

> Ker zate sam rezultat (sicer boljši od tvojega) ni dovolj dober. Ti bi rad še, da EA naredi od tvojega hitrejši algoritem?

Seveda, saj je cel thread (sicer ze fejst offtopic:) o generiranju kode.

> A to ti mene izzivaš, da skozi EA dam tvoj algoritem in ga poskušam izboljšati?

Ok, no need to fight - sva na isti strani :). Sam sem sicer se zacetnik - trenutno zacenjam z YALS (yet another life simulator, kakopak:) - bitja bodo imela generiran bytecode za svoj program. Da bi pa uporabil generiranje "nakljucne" kode za resevanje realnih problemov, pa prej nisem (resno) pomislil. Me pa zelo zanima, ce nekdo trdi, da mu je to uspelo.

Evo moj surs: http://krul.ath.cx/tmp/sem1-k.zip
Povej, kaj naj spremenim, da bo EA-bilno. Oziroma lahko tudi napises v kaki obliki / kateri alg. bo najboljsi, ce se ti ravno ne da prebijati skozi nekomentirano c kodo :).

(moj naslednji reply bo mogoce sele cez nekaj dni, ker bom nekaj casa izven civilizacije)

Odin ::

Kaj ma kdo kaki link, ki malo to programiranje razložil, da bi še navadni smrtniki razumeli?
pls!

Thomas ::

Dej "John Koza" v google ... pa boš dobil dobre linke.

Podrobnosti ... so pa nekako ... ljubosumno čuvane. Te odločajo, kdo ma (bo imel) edge.

Jest sem težišče razprave o tem (na tem forumu) prenesel semle.

Konkreten problem. Ne nekaj "akademskega".

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Thomasov problem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1319500 (5317) Pixy222
»

Digitalna evolucija (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
141673549 (23718) pietro
»

It means business (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
37427300 (13299) Thomas
»

Petaflopsu naproti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
1058233 (8233) Marjan
»

Izbirni predmeti

Oddelek: Šola
301664 (1236) Mercier

Več podobnih tem