» »

povezava PC-TV?

povezava PC-TV?

turist1 ::

je bilo že nekaj tem, a ni bilo veliko konkretnih nasvetov, pa me zanima če je kdo to uspešno tudi izvedel in bi mi lahko svetoval.

torej katera opcija je najenostavnejša če bi rad imel povezavo PC oz. prenosnik in TV, da bi na njem gledal filme itd...???

1.)opcija je verjetnno HDMI iz PCja direktno na TV
2)opcija je VGA iz PCja direktno na TV

v teh dveh primerih ne potrebujem nikakršnih pretvornikov ali dodatnih kablov?

NAJLEPŠA HVALA mojstrom! :)

gorenjc ::

Tukaj je en link, kako povezati pc in tv.

turist1 ::

sem malo googla pa vseeno nisem 100%,
PC ima le VGA in DVI, tv PA LE SCART, torej kako bi ju povezal da ne bi bilo "predrago" in da ne bi bila velika izguba na kvaliteti slike, ko bi gledal filme itd?
sem videl pretvornik from VGA to SCART, a mi je kolega rekel da bo slika katastrofa :/
mnenja, nasveti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: turist1 ()

gorenjc ::

Če ima tv samo scart, potem vsaj po mojem mnenju kvaliteta slike res ne bo kaj posebnega.
lp

miranpozar ::

Scart ima precej slabo kvaliteto slike, vsaj kar se današnjih standardov tiče (HD ipd.). Ker tvoj televizor nima drugih priključkov, smatram da imaš star televizor (CRT), v tem primeru ti izhoda VGA in DVI na grafični kartici ne pomagata. Tvoja grafična kartica mora imeti "TV-out" - to je običajno tretji priključek (rumen činč konektor ali večpinski S-video). Če tega nimaš moraš nabaviti novejšo grafično kartico, kabel od nje do scarta na televizorju pa dobiš kjerkoli in je lahko tudi zelo poceni.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

Lonsarg ::

Tako je, VGA in DVI sta digitalna, SCART pa je analogni. Da ne bi mutil z kakšnim pretvornikom je dorbo imeti S-video, ali še neki drugega. Osebno imam S-video iz PC-TV.

Sicer pa, čez eno leto boš dal 100EUR, za digitalni sprejemnik in še naprej uporabljal ta CRT televizor? Ali boš šu na drugo opcijo in kupil nov LCD TV, v tem primeru raje opravi nakup že seda in boš lahko gledal z zelo fino kvaliteto filme:)

turist1 ::

super saj s-video imam!
izgleda takole, opcija B

A na tvju ni nikjer s-video takšnega priključka! :( torej potrebujem nek pretvornik? in kolikor vem s-video prenaša le sliko in potreboval bi še nekaj za audio? mi lahko nekdo konkretno da kak link kakšen pretvornik potrebujem? pač neko najcenejšo varianto, ne bi rad zapravljal, ker bom verjetno čez leto dni kupil nov tv in mogoče nov prenosnik, takrat bo hdmi opcija..a zaenkrat neko najcenjšo varinato za filme itd :)

miranpozar ::

B opcija = OK opcija!
Ne rabiš nobenega pretvornika, ampak samo pravilen SCART kabel, ki bo imel na drugi strani pač S-video konektor in za zvok najverjetneje 3.5mm jack (svetlo zelena bananica). Tak kabel dobiš brez problema, jaz sem davno tega v analognih časih kupil enega Vivanco modularnega, ki si mu lahko zamenjaval kombinacije konektorjev na obeh koncih.
Na konju si.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

turist1 ::

:) si me spravil v dobro voljo
kabel kupim, tole bo pravi, je 4pinski, tako kot je priključek na PCju.
http://www.mimovrste.com/artikel/114004...
kako se pa imenuje kabel za zvok 3.5mim jack? da vem kaj iskati?

AJAA scart kabel na eni in s-video na drugi strani mora imeti??, a kam bi potem vklopil zvok, ker na TVju ni tega 3.5mm jacka?? razen če je kak pretvornik direktno na scartu? maš kakšnega v mislih? :)

Lonsarg ::

Ja tako je, ali tak kabel, ki ima na koncu oboje, ali pa adapter S-video+audio --> scart, to imam jaz doma, sem dobil za 5EUR. potem pa še S-video in audio kabel blo treba napeljati do TV-ja.
Izgleda takole:
http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_...

Jaz sem ga v šparu dobil ni bil tako drag kot tukaj.

P.S:: TOle je audio kabel, ki ga rabiš:
http://www.mimovrste.com/artikel/114004...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

turist1 ::

aha, in je boljša slika preko kabla:
s-video< ---------- >scart

kot pa

DVI ali vga< ----- >scart ??

mislim da sem takšne kable videl...
najbolje je pa s-video in audio jack na eni strani------------na drugi pa scart. bom takšnega kupil :)

turist1 ::

kako pa je glede kvalitete zvoka in slike, sem slišal da kabli daljši od 2m povzročajo šume tako na zvoku in sliki da je katastrofa? ne vem je poanta v proizvajalcu ali dolžini kabla?

Lonsarg ::

Ja pri DVI ali VGA nima veze, ker je digitalno. S-video pa je odvisen tudi od kvalitete signala, samo mislim, da bistvene razlike ni. Glavno da nimaš vmes pretvorbe digitalno-analogno pa je vse vredu. Men je bla kvaliteta super prek Svideo z 5 metrskim kablom, tak da pomoje ne vpliva toliko.

miranpozar ::

Azgard: VGA ni digitalen!
S-Video signal je pravtako analogen, kar pomeni, da kvaliteta in dolžina kabla vplivata na kvaliteto slike.
Več denarja - več muzike, ampak glede na to, da govorimo o starem televizorju in arhaični analogni povezavi, nekih čudežev ne pričakovati. Če hočeš kvaliteto potem zamenjaj PC in TV.

Sicer pa sta v scart priključku združena zvok in slika, tisti adapter, ki ga je Azgard pokazal je pravi.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

turist1 ::

aha, torej bi bila pa boljša slika preko DVI priključka, verjetno obstaja tudi kabel DVI-SCART ali pa kak poceni pretvornik, ker kakor slišim se že pri 5m pozna razlika v kvaliteti pri istem kablu... in ne le pri sliki, pri tistem kablu ki mi ga je pokazal Azgard (sem hvaležen da ne bo nesporazuma : ) )) baje 5m že povzroča brnenje v zvoku...oz. konstantno šumenje....
bom verjetno tako naredil kot pravi azgard :)

miranpozar ::

DVI je digitalen, scart je analogen. Ne obstaja enostaven, poceni, kvaliteten pretvornik, kaj šele direkten kabel. Obsojen si na slabo kvaliteto, dokler ne kupiš TVja z digitalnimi vhodi!
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

paljer ::

Obstaja pa velika verjetnost, da tvoj tv ne bo prebavil s-video signala in bo slika črno-bela.

turist1 ::

hmm.. kaj pa če kupim novejšo grafično kartico ki bi imela "TV-out" - to je običajno tretji priključek (rumen činč konektor.... to je verjetno tista C opcija ki sem jo prilepil zgoraj? tako izgleda grafična z tv out izhodom? in v tem primeru bi bila slika boljša kot pri s-video? ker jaz sem mislil da "s" pomeni "super".... očitno ne :) pa se mi zdi da takšne kable prodajajo ki imajo rdeč, in rumen in bel činč priključek na kablu "združene" a ne vem a se bolj splača tak kabel kupiti ali da bi preko s-video, pa še na DVD playerjih sem jih opazil :)
rad bi nekako "rangiral" po kvaliteeti :)

PS:zakaj ne bi prebavil signala???črno bela slika, zaradi dolzine kabla ali "starosti" tvja?

vem sem zakompliciral :)

Lonsarg ::

Ja, to se je meni zgodilo z prehodom Vista-Windows 7, nikakor več ne dobim barvne slike, pač driverji. Zato sem se nehal ubadati pa bom enostavno počakal, da se kupi LCD TV v roku enega leta.

miranpozar ::

Če je televizor res zelo star, ne bo prebavil S-video signala, to je res. V primeru da vidiš črno-belo sliko je rešitev, da se na računalniku ali TVju v nastavitvah poigraš s tipom tega izhoda - to ponavadi izgleda v obliki izbire med SVIDEO/RGB ali podobno, predvsem (in to je zelo pomembno) pa v nastavitvah na PCju mora biti standard nastavljen na PAL(BDGHI)!

Tvoja zadnja ideja, da bi kupil grafično s kompozitnih TV izhodom pa je še slabša opcija!
Kompozitni izhod (tisti rumeni činč) ima namreč najslabšo možno kvaliteto, saj v enem signalu združuje vse informacije slike. Za razliko od S-video, kjer že na pogled vidiš vsaj štiri konektorje, vsak od teh pa posebaj ločeno prenaša komponente slike (svetilnost, barve, itd.).

Lestvica kvalitete bi na hitrco izgledala takole:
- HDMI
- DVI
- Kompozitni (zelen+rdeč+moder činč)
- VGA
- S-video
- Kompozitni (rumen činč)
- RF (antenski kabel - Spectrum in Commodore, npr.)

Uglavnem, kupi si Svideo-Scart kabel in nehaj že komplicirat, hehe ;)
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

opeter ::

turist1 je izjavil:

hmm.. kaj pa če kupim novejšo grafično kartico ki bi imela "TV-out" - to je običajno tretji priključek (rumen činč konektor.... to je verjetno tista C opcija ki sem jo prilepil zgoraj?


Pazi, ker novejše kartice več nimajo TV izhoda, ampak samo DVI, HDMI in displayport. Še VGA/D-sub 15 so pri (predvsem dražjih) odstranili. Po pravici povedano je tudi že slednji zastarel.

Primer nove kartice (ta na sliki ima še sicer VGA, nima pa TV-out izhoda, pravtako marsikatera druga novejša kartica):
 Radeon 4350

Radeon 4350

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

kumby ::

Zdravo

Imam eno vprašanje.Tudi sam imam doma stari tv samsumg.Na prenosniku pa imam samo dvi in hdmi priklop.Zdaj pa me zanima, da če si kupim dvb-t digitalni hd tv sprejemnik, če bom lahko preko tega sprejemnika povezal prenosnik z mojim tv-jem ki ima samo scart priklope in 3 činče??????

Hvala za odgovor

Lp

AndraĹž ::

Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupil s-video kabel za povezavo med računalnikom in televizijo. Vse je delovalo kot bi moralo do včeraj, ko sem iz garancijskega popravila dobil nazaj disk. Ker je stvar prej delovala na začasnem disku, sem na vrnjeni novi disk in namestil Win7 (popolnoma enake kot na začasnem disku) in stvar sedaj ne deluje več. Ko računalnik zaženem se mi ob zagonu na TVju pojavlja ista slika kot na ekranu. Ko pa pride do Windowsov in izbiro uporabnika pa slika iz TVja izgine, kot da s-videa ne bi več zaznalo. Zato je, po mojem laičnem mnenju, težava v nastavitvah, vendar sam niakkor ne vem kaj bi še lahko spremenil. Ali ve kdo na kakšen način bi rešil težavo?

Hvala vnaprej

paljer ::

V driverjih moraš omogočiti drug ekran/tv.

AndraĹž ::

Ahaaa.. Sem se malo poigral in je ratalo. Ne vem zakaj sem avtomatsko izključil driverje, saj ti na začasnem disku niso bili težava. Najlepša hvala

Machete ::

hijack topic

Igra kdo kake igre na TV. Kakšni so kaj odnosi pc grafa/tv''/ress? Sepravi a zgleda to ok na tvju recimo 30'' naprej?

LordTado ::

Kako pa povezat dolžine 20m ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

PC na TV - splošni nasveti (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Zvok in slika
1963563443 (2772) anjica
»

PC NA TV

Oddelek: Strojna oprema
458288 (7683) opeter
»

kako razporediti kablovje za projektor?

Oddelek: Zvok in slika
272854 (2612) msenjur
»

Zakaj mi na GeforceFX5700 ne dela TVOUT :( ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
513786 (3293) KTr1sk
»

zakaj imam crno-belo sliko na tvju?

Oddelek: Zvok in slika
102241 (2096) Gadjit

Več podobnih tem