» »

THC in vožnja

THC in vožnja

«
1
2

Kavorka ::

Živijo...

Zanima me, kako se obravnava prisotnost thcja v krvi in pač vožnje...Ker baje da je thc v krvi prisoten 3 tedne, vendar tako dolgo verjetno ni čutit posledic ene džole...

Kako poteka potem ta proces ugotavljanja??

ABX ::

Če ti dokažejo THC v telesu ti gre vozniška. Baje najdlje časa ostane v laseh.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

PacificBlue ::

V laseh ostane leto dni če še ne več...Če že voziš zadet, ti priporočam kake kapljice, čeprav je res, da niso čisto vse primerne/najbolj zdrave za oči.
Kripto nasveti žal niso več zastonj!
0.0005 $BTC per advice!
bc1qj2hpx76zdq45kkv0vq0z4u690egrt0r8qurrl6

Kavorka ::

ja, ampak kolega je neke kvazo, da se računa nek procent vrednosti al kako...

temameseca ::

Kot pomembno v slovenski zakonodaji moram omeniti, da noben voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo.

Gospod policist sme zaradi suma vožnje pod vplivom drog (ali psihoaktivnih snovi) izvesti predpisan postopek za prepoznavo znakov oziroma simptomov (ULRS, št. 25/06), ki so posledica teh snovi v organizmu. Analiza je izvedena po določenem postopku in vnaprej predpisanem načinu opravljanja pregledov. (ULRS, št. 83/04)

Z dejanskim postopkom analize krvi oziroma urina nisem seznanjen, vem pa, da je edino za alkohol zakonsko predpisana meja, ki je ne smemo preseči (0,50 grama alkohola na kilogram krvi). Prepovedane droge so popolnoma drugačna zgodba. Da privede do sankcioniranja je dovolj le, da indikator pokaže tudi najmanjšo prisotnost teh snovi v telesu. Torej tudi čeprav nisi tisti dan, ko si srečal policaja, konzumiral kanabisa, ampak je bil prisoten še od tistega đointa izpred 3 tednov - zaradi katerega vsi vemo, da nisi mogel biti zadet celih 20 dni, boš imel težave. Zakon kaznuje uporabo vseh prepovedanih drog, le kazen varirira. Mnenja sem, da so vseeno v laboratoriju natančni in naredijo tudi kvantitativno analizo krvi ali urina (preverjajo tudi količino prepovedane snovi) - prosim, če se motim, me popravite.

Lahko skušaš na sodišču dokazat, da teh drog sam nisi nikoli konzumiral in da so v telesu prisotne zaradi prijateljev, ki so v bližini tebe nekoč kadili travo ter si s tem omiliti svojo kazen.

Zgodovina sprememb…

xyd1 ::

Droga v urinu, telesu, klikni sliko na levi strani (pod naslovom)link

Odvisno je tudi koliko časa se drogiraš...

Drugače pa še to klik
beri od tukaj dalje -> citiram : "Danes mi je poleg narejenega izpita mikroekonomije dan polepšal še prispeli rezultat krvnega testa. Na začetku decembra 2004 sta..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xyd1 ()

Ktj ::

Samo hipotetično vprašanje:
Bil sem na nizozemskem in sem ga pohal po dolgem in počez. Ko se vrnem v slovenijo me čez par dni (ko efekta že ni več) ustavi policist in mi po nekih okoliščinah odredi ta test. Rezultat se ve kakšen bo.
Da privede do sankcioniranja je dovolj le, da indikator pokaže tudi najmanjšo prisotnost teh snovi v telesu.

Gledena to da se je vse skupaj zgodilo v drugi državi, kakšne sankcije me lahko doletijo oz "zgovarjanje", da je bilo moje početje vse po čriki zakona me lahko reši?

P.S. Prvi stavek se je zgodil in se vrjetno bo še kdaj. 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ktj ()

Kavorka ::

heh...no, to recimo mene tudi zanima=)

pač super bi blo, če bi kdo ki se mu je kaj takega pripetilo malo razložil kako se je rešo iz tega..

T0RN4D0 ::

Izvajanje naših zakonov je pač downright kretensko in si naj*, tud če si pred 2 tednoma po nesreči na fešti kak sumljiv keks pojedu. Res, fantastično se imamo. :)

Če kak teden nisi kadil je edino pametno kar lahko nardiš to, da se jim na testu ne poščiješ, ampak daš samo kri, iz katere se THC hitreje spuca.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

temameseca ::

Kar ti počneš v tujini in ko se še poleg izogneš policiji nima pomena. Ko se vrneš na teritorij Slovenije, kjer te ustavi policist, velja slovensko pravo. Pa čeprav si Nemec.

Še boljši primer je npr. če bi se ga napil nekje v Avstriji, potem pa se brezbrižno vozil po slovenskih cestah in ko te ustavi policaj si mislil ''ah saj se ga nisem napil v Sloveniji, kaj mi pa morejo''? Hehe, kaj misliš da bo? :)

Kavorka: primer olimpijskega zmagovalca v snowboardingu Rossa Rebagliatija

Drogart: Najbolj hecno pa je, da marihuana ostane v urinu najdlje, učinke na vožnjo pa ima vse prej kot najslabše. Res je lažje ujet marihuanarja, kot pa kokainarja, ker je slednji dokaj kmalu čist :).

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Ktj ::

temameseca je izjavil:

Kar ti počneš v tujini in ko se še poleg izogneš policiji nima pomena. Ko se vrneš na teritorij Slovenije, kjer te ustavi policist, velja slovensko pravo. Pa čeprav si Nemec.

Še boljši primer je npr. če bi se ga napil nekje v Avstriji, potem pa se brezbrižno vozil po slovenskih cestah in ko te ustavi policaj si mislil ''ah saj se ga nisem napil v Sloveniji, kaj mi pa morejo''? Hehe, kaj misliš da bo? :)


Sam nisem nikjer omenjal da voziš pod vplivom bilo-česa. Ampak kaj se zgodi v primeru ko si "trezen" pa ti kljub temu dokažejo uživanje "prepovedanih" drog.
Ne me narobe razumeti vendar, kolikor poznam, je po zakonodaji prepovedano uživanje (se ni zgodilo v državi) in vožnja pod vplivom (ki ga pa že ni več). - So drugače kakšni testi s katerimi dokažeš svojo psihofizično stanje? Kaj če te narediš vendar je v krvi še vedno sled drog? - Na to sem ciljal s pravim postom.

T0RN4D0 ::

Ja žal maš pri nas pač faljeno logiko, da si pod vplivom če imaš kakršnokoli zaznavno koncentracijo v telesu.

Uživanje ni noben zločin. Lahko si počen kakor želiš od česarkoli želiš biti. Samo ne v avtu. Če se voziš z avtom pa jebi ga :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

jRk0 ::

PacificBlue je izjavil:

V laseh ostane leto dni če še ne več...Če že voziš zadet, ti priporočam kake kapljice, čeprav je res, da niso čisto vse primerne/najbolj zdrave za oči.


ce mas drede ja, oz. ce se ne postrizes :D
You fuck up once, you loose two teeth.

hemp12 ::

hejejej boleča tema! pred 10 leti sem raje 2-3 pokadu da bi ne napihau! danes, če kadim, spijem 2-3 pive da imam izgovor zakaj sem tak-cuden! se mi zdi da panika rata, ko alkotest pokaze 0.0, prej na pomislijo tako hitr na to. ko si pa enkrat znan kot hasisar, ti pa itak ni spasa!!! srečno vožnjo

imagodei ::

Ne trapat, fantje.

THC, ki ostane v telesu, ni ista molekula, ki povzroča zadetost. Gre za neaktivne metabolite. Če si kadil žbe ob 22h, ob 7h zjutraj se pa usedeš v avto, nisi zadet in to policisti dobro vedo.

Ne vem, kakšne indikatorje "zadetosti" s THC-jem uporabljajo pri nas, ampak načeloma zdrži edino zdravniški pregled, ki ti pokaže prisotnost Delta-9-THC molekule v krvi. Oz., če so začeli naši policisti uporabljat bolj zanesljive teste... Indikator, ki pokaže, da si travo kadil enkrat v obdobju zadnjih 21 dni (pa morda pred pol ure, ali pa dejansko pred 21 dnevi), je crap in ne zdrži na sodišču.

No jasno - če ti policist da tak neznesljiv tester, pa se ti strinjaš z rezultati, torej podpišeš zapisnik, boš kasneje težko preklical ugotovitve policista. Eno je, če si zares kadil npr. pred 2-3 urami in bi tudi zdravniški test v telesu našel Delta-9-THC, drugo pa je, če je od zadnjega kajenja minilo npr. 12 ur ali celo več dni. V takem primeru se ne strinjaš z ugotovitvami policista in zahtevaš pregled krvi in urina.


ABX> "Če ti dokažejo THC v telesu ti gre vozniška. Baje najdlje časa ostane v laseh. "

Las nihče ne čekira. Ni prepovedano uživati prepovedane droge, prepovedano je upravljati vozilo pod vplivom. Pod vplivom marihuane pa si, ko je v telesu zadosti Delta-9-THC-ja, ne pa, ko ostajajo v telesu neaktivni metaboliti.


Ktj> "Bil sem na nizozemskem in sem ga pohal po dolgem in počez. Ko se vrnem v slovenijo me čez par dni (ko efekta že ni več) ustavi policist in mi po nekih okoliščinah odredi ta test. Rezultat se ve kakšen bo."

Ni res - ne ve se, kakšen bo rezultat. Kot sem že omenil, policaj te bo testiral in tester mu bo pokazal prisotnost THC-ja v telesu. Če si redni kadilec in si pred nekaj urami kadil, boš stisnil rep med noge in podpisal zapisnik. Potem nenadoma nima več nobene veze, ali si bil v tistem trenutku dejansko še pod vplivom, ali pa ne več, ker količina D-9-THC že padla pod zaznavno raven - nima več veze, ker si priznal vožnjo pod vplivom.
Če je pa kaj resnice na tem, da si bil na Nizozemskem in da od takrat že več dni nisi kadil, pa zahtevaš odvzem krvi in urina. Resna analiza bo pokazala, ali je to res, ali ni.


Mal trapate, no.
- Hoc est qui sumus -

Ktj ::

Hvala imagodei, to sem hotel izvedeti.
LP

imagodei ::

Ktj> "vendar, kolikor poznam, je po zakonodaji prepovedano uživanje"

Da bo absolutno jasno: uživanje prepovedanih drog pri nas ni prepovedano. IOW, droge, pa naj bodo dovoljene ali prepovedane, lahko uživaš brez kakršnih koli kazenskih sankcij.

Prepovedano pa je posedovanje - in sicer kakršnokoli. Posedovanje manjše količine je prekršek, posedovanje večje količine z namenom preprodaje pa kaznivo dejanje.

Tukaj se potem seveda zastavi vprašanje: kako lahko uživaš drogo (kar ni kaznivo), brez da bi jo posedoval? Zadeva zgleda absurdna in paradoksalna - brez da v roki držiš žbe, droge ne moreš uživat. Ampak, ko malo premisliš, je reč kar pametno zastavljena, ker te ravno to (tudi za nazaj) razreši kakršne koli odgovornosti pred zakonom. Če ti policija dokaže, da je v tvojem telesu prepovedana droga, pa pri tebi ne najde prepovedane substance, nisi ničesar kriv.

RAZEN, seveda, v primerih, ki jih določa zakon. Vožnja pod vplivom psihotropnih snovi je že ena taka izjema.
- Hoc est qui sumus -

Likadika ::

V strokovnih testih se isce THC-COOH, ki nastane v telesu po uzivanju THCja. Prisotnost tega neaktivnega metabolita zadostuje, da si pozitiven. Baje da v nekaterih drzavah ugotavljajo prisotnost obeh 11-OH-THC in 11-COOH-THC in lahko s tem ugotovijo ali si bil med odvzemom zadet. Pri nas nisem se slisal za to.

zvcp
130. člen -kazni alkohol za primerjavo
4.d) če ima več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, z najmanj 950 eurov. Vozniku motornega vozila se izreče 10 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.
(5) Vozniku, učitelju vožnje in spremljevalcu iz tretjega odstavka in vozniku iz četrtega odstavka tega člena, ki ima več kot 1,50 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, se poleg globe izreče tudi 18 kazenskih točk.

131. člen - Mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi
(3) Z globo najmanj 950 eurov se kaznuje za prekršek voznik, učitelj vožnje ali spremljevalec, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče 10 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.

Ce jaz prav razumem, po defaultu nebi smel izgubiti izpita ce te dobijo z THCjem (10kt), ce pa se ga napijes za prav pa fases 18kt kar je dovolj za izgubit izpit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Likadika ()

shinko ::

se pravi, da lahko joint zatakneš za sosedov plot in kadiš v prisotnosti organov pa ti po zakonu ne morejo nič? :))

Likadika ::

teoreticno ga posedujes ko se z ustnicami dotikas jointa. ce si sposoben sesat brez da bi se dotikal je to cista zmaga. :) seveda od trenutka ko je joint prizgan in zataknjen dalje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Likadika ()

PacificBlue ::

Kadiš na vodno pipo,pa je:)
Kripto nasveti žal niso več zastonj!
0.0005 $BTC per advice!
bc1qj2hpx76zdq45kkv0vq0z4u690egrt0r8qurrl6

imagodei ::

Likadika> "V strokovnih testih se isce THC-COOH, ki nastane v telesu po uzivanju THCja. Prisotnost tega neaktivnega metabolita zadostuje, da si pozitiven. Baje da v nekaterih drzavah ugotavljajo prisotnost obeh 11-OH-THC in 11-COOH-THC in lahko s tem ugotovijo ali si bil med odvzemom zadet. Pri nas nisem se slisal za to."

Ampak to so "strokovni" testi, ki jih policist opravi na kraju preverjanja. Resnično upam, da pooblaščeni laboratoriji iščejo D-9-THC, ko zahtevaš odvzem krvi/urina. Ker če ne iščejo tega, so takšni testi neustavni, ker dejansko lažno obremenjujejo obdolženega za vožnjo pod vplivom psihotropnih substanc. Obtožit nekoga, da je pod vplivom droge, ker so v njegovem telesu našli 11-COOH-THC je tako, kot bi nekoga obtožili, da je nezmožen za vožnjo, ker ima povišan krvni sladkor.

Molekula 11-COOH-THC je pač neaktivni metabolit in se ne meša v možgansko kemijo, ergo ne povzroča nikakršnih motenj v zaznavi oz. ne vpliva pomembno na zmožnost presoje, ne vpliva na razpoloženje ali na obnašanje in posledično ne zmanjšuje zmožnosti za vožnjo. Tko kot te zaradi uživanja preveč slane juhe nihče ne more ustavit in ti težit zaradi vožnje pod vplivom, tako te zaradi prisotnosti 11-COOH-THC nihče ne bi smel buzerirat.
- Hoc est qui sumus -

Kavorka ::

hvala imagodei=)

lp

biokill ::

pravite, da najdlje časa zdrži v laseh......kaj pa če se pobriješ na nulo, ti potem nemorejo odvzeti al kako?

imagodei ::

Še enkrat: las ti nihče ne bo jemal v analizo!

V laseh se res deponirajo razne kemikalije, katerim je izpostavljeno naše telo. Tudi THC (pa še marsikatero drugo drogo) se da najti v laseh. Ker lasje rastejo z neko približno znano hitrostjo pri vseh ljudeh, se da za nazaj ugotoviti, če si bil izpostavljen tej ali oni kemikaliji.

Če bi koga zanimalo, ali si v zadnjem letu kadil travo, pogleda tvoj las nekako od korena do 10-14 cm dolžine in lahko ugotovi, ali si kadil ali ne, ter seveda približno kdaj (lasje rastejo cca 1 cm/mesec +/- x, odvisno od posameznika). Seveda za to ni dovolj "domači laboratorij" in optični mikroskop za 30 EUR, ampak potrebuješ pravi laboratorij, pa kakšne kromatografije delat.

Ampak vse to itak nima veze, ker nikogar ne zanima, ali so tvoji lasje prepojeni s THC-jem, ker si strasten "pohar". Ta podatek jim nič ne pove o tem, ali si ti ta trenutek pod vplivom. Od njega nimajo nič, zato se dolgolascem ni treba bat za njihovo frizuro: nobenemu ne bodo pulili las.

Dajmo vsi skupaj v en glas: "Samo uživanje drog ni prepovedano!"
- Hoc est qui sumus -

BladE_ ::

Ja samo ni fer... jst tut kdaj pa kdaj kadim in ce me ustav, ko grem iz službe cez par dni in mi odredi ta test sm ga najebu pa čeprov nism več pod vplivom... Kr neki... To je pa zato, ker nesposobneži zakon pišejo....

Bor H ::

Si ti prebral od Imagodea vse poste? Če boš podpisal ugotovitev hitrega testa boš obravnavan kot kriv, če boš pa zahteval pregled krvi/urina bodo pa ugotovili da nisi zadet ampak da so neaktivne snovi to.


Če bi ljudje bral..

T0RN4D0 ::

Če bi se ljudje zavedal kolk si lahko pomagaš s posti na forumu pred policajem/sodnikom...

Zakonodaja pri nas ni ravno popolna. Ampak ni ravno problematična. Je pa zelo problematično izvajanje zakonov. In veliko stvari, ki bi se človeku zdele "ma kaj mi pa morejo", prepozno ugotoviš da ti lahko zagodejo kar precejšnjo godljo. Pa jim prav dol visi če je po zakonu ali pa za malenkost mimo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Likadika ::

Policaj ti na mestu ne isce nobene prisotnosti v telesnih tekocinah, ampak opravi nek test v stilu "hodi ravno po crti" in "ali imas lepe ocke". Laboratorij isce THC-COOH. Zal.

"Obdolženi je imel v času odvzema v krvi in v urinu prisoten metabolit THC in sicer THC-COOH. Metabolit ne vpliva na vozniške lastnosti pač pa je posreden dokaz prisotnosti THC v organizmu preiskovanca in s tem je bilo obd. nedvoumno dokazano uživanje kanabisa."

http://www.pravniki.info/viewtopic.php?...

Bor H ::

preber do konca no, takoj za tvojim quotom:
Med dogodkom in odvzemom krvi sta minili dve uri, zaradi česar ne morem izklučiti možnosti , da je bil v času nezgode THC v krvi obd. prisoten v pomembnih količinah in ne samo v sledovih, s tem pa ne morem zanesljivo ugotoviti takratnega vpliva kanabisa na njegove sposobnosti.

Dzombic ::

na podlagi izkusenj mojega dolgoletnega prijatelja....ustavila ga je kriminalistična policija dal je seveda podatke ki niso bili njegovi, vozniske seveda ni imel, ko je identifikacija bila koncana mu policist izjavi da je po njegovem (zadet) seveda on vztraja na tem da (ni)(ampak je bil) in da naj odideta do psihologa/zdravnika. Seveda avto pusti tam in odideta do zdravnika kjer ga pregleda in pride do ugotovitve da (clovek ni zadet) seveda je dal urin. Policaj ga jezen pospremi do avta in tipson odpelje :D PS:Mene so v Nemčiji ustavili nakar mi policist reče naj dvignem mikico in mu pokazem trebuh, tip vzame tester in mi ga potegne cez popek (dela na podlagi znoja) . Hitro in enostavno....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dzombic ()

Likadika ::

Vprasanje je bilo, ali iscejo v laboratoriju THC-COOH. Ocitno ga.

Anyway - nadaljevanje odstavka:
"Med dogodkom in odvzemom krvi sta minili dve uri, zaradi česar ne morem izklučiti možnosti , da je bil v času nezgode THC v krvi obd. prisoten v pomembnih količinah in ne samo v sledovih, s tem pa ne morem zanesljivo ugotoviti takratnega vpliva kanabisa na njegove sposobnosti."

Moznost 1
To pomeni da se lahko zakajam in vozim, saj laboratoriji delajo teste samo na THC-COOH, se pravi delajo nesmiselno delo - in to vsi vejo. Zajebe se pac samo naivneze, ki neki brezveze podpisujejo.

Moznost 2
Tipi v laboratorju zajebajo in mislijo da policaji iscejo THC-COOH, ampak so samo slabo poslusali.

Moznost 3
Ker se prisotnosti THC ne da nedvoumno dokazati je dovolj posreden dokaz.


Sicer pa je vseeno, izpita naj ne bi izgubil (10kt), 950EUR pa lahko hitro zasluzis s prodajo zelisc.

T0RN4D0 ::

Tle tako ni mel veze ker ti nimajo kej po tem ko že greš domov dodatnih testov odrejat. Na mestu ali pa nič.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

koyotee ::

AFAIK, merijo prisotnost THC-ja, za kemijsko sestavo nevem, je pa neka meja mg/ml krvi.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

temameseca ::

koyotee je izjavil:

AFAIK, merijo prisotnost THC-ja, za kemijsko sestavo nevem, je pa neka meja mg/ml krvi.


Mejna koncentracija THC v krvi nad katero nastopi razlog za postopek kaznovanja, naj bi bila običajno okoli 15 nanogramov/ml (15 mg/L). Vsaj pri športu je tako.

imagodei ::

No, med 20045, ko se je ta nesreča zgodila in 2010 je vseeno minilo 5 let. Dajmo rečt, da je našim vrlim organom pregona vmes kaj svanulo?

Tale stavek je fail, big time:
Obdolženi je imel v času odvzema v krvi in v urinu prisoten metabolit THC in sicer THC-COOH. Metabolit ne vpliva na vozniške lastnosti pač pa je posreden dokaz prisotnosti THC v organizmu preiskovanca in s tem je bilo obd. nedvoumno dokazano uživanje kanabisa. Med dogodkom in odvzemom krvi sta minili dve uri, zaradi česar ne morem izklučiti možnosti , da je bil v času nezgode THC v krvi obd. prisoten v pomembnih količinah in ne samo v sledovih, s tem pa ne morem zanesljivo ugotoviti takratnega vpliva kanabisa na njegove sposobnosti.


Vsak študent prvega letnika kemije bo vedel povedat, da je izjava bulšit. Ja, res je omenjeni metabolit posreden dokaz uživanja THC, ampak je povsem mogoče, da ga je obdolženec užival 2 dni prej. Ali pa en teden prej. K sreči je očitno sodnica to pravilno interpretirala.

Kot rečeno, če se v laboratorijih še danes išče 11-COOH-THC kot dokaz zadetosti, je to protiustavno. V bistvu je odvisno od tvojega proračuna, če si pripravljen zadevo dovolj dolgo gnat - je pa res, da če zakon dopušča takšnele protiustavne svinjarije in blamaže, je treba ustrezne službe zasuti z e-maili in pismi, da se postopek ugotavljanja "zadetosti" uredi. Pravilnik bi moral natančno določati, kaj se išče.

11-OH-THC je aktivni metabolit in povzroča zadetost, njegova prisotnost pomeni, da si pred kratkim kadil travo in da si pod vplivom; 11-COOH-THC pa pomeni, da je od zadnjega uživanja lahko minilo 20 minut, ali pa 20 dni! No go!
- Hoc est qui sumus -

temameseca ::

imagodei je izjavil:

Vsak študent prvega letnika kemije bo vedel povedat, da je izjava bulšit. Ja, res je omenjeni metabolit posreden dokaz uživanja THC, ampak je povsem mogoče, da ga je obdolženec užival 2 dni prej. Ali pa en teden prej. K sreči je očitno sodnica to pravilno interpretirala.


Napaka. Sodnica si ni interpretirala dokazov po svoje (po tvojem mnenju pravilno), ampak so bili pridobljeni obremenilni dokazi (pozitiven rezultat strokovnega pregleda prisotnosti metabolita THC) zavrženi zaradi nepravilne pridobitve s strani policistov (policisti so odredili strokoven pregled brez zakonske podlage).

imagodei ::

temameseca> "Sodnica si ni interpretirala dokazov po svoje (po tvojem mnenju pravilno)"

Kako pa je "po svoje" in pravilno v tem primeru lahko različno? Če v moji krvi najdejo povišan nivo acetaldehida, pa poln mehur vode, me tudi ne morejo obtožiti vožnje pod vplivom alkohola. Opitost povzroča spojina Etilen, ne pa njegov aldehid, pa čeprav je prisotnost etanala v krvi jasen znak, da si prejšnjo noč pregloboko pogledal v kozarec.

temameseca> "ampak so bili pridobljeni obremenilni dokazi"

Ja vidim, sem prebral bolj natančno do konca. Torej, težko verjamem, da bi na sodišču zdržal dokaz, ki nima podlage v znanstvenih ugotovitvah. Da taka reč sploh pride pred sodišče, je znak težke lenobe zakonodajalca in nemotiviranosti, da se stanje popravi. Ne spremeni pa dejstva, da je "dokaz", ki te obdolži za nekaj, česar nisi kriv, gladko neustaven.

EDIT: Bo moral verjetno sin kakega politika na sodišču tenko piskat zaradi vožnje pod vplivom trave, da se bo postopke jasno zapisalo v zakon.

EDIT2: To še vedno ne spremeni dejstva, da tisti indikator, s katerim opletajo policisti na mestu domnevnega prekrška, nima neke pravne teže. Voznikovo priznanje pa - na to karto velikokrat igrajo policisti.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Nashina ::

Torej, če par dni nisi kadil in te "dobijo", kakšne so ti opcije. Oporekati izvidom na podlagi, da so to le neaktivni metaboliti?
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

T0RN4D0 ::

Po parih dneh jst nebi scal. Vzemi kri, mehur mam pa sramežljiv.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

;-) ::

T0RN4D0 je izjavil:

Po parih dneh jst nebi scal. Vzemi kri, mehur mam pa sramežljiv.

Ti bojo našli pa v krvi al ne ?

black ice ::

Mislim, da dlje ostane v urinu.

koyotee ::

Itak je na koncu važen samo psihoaktivni thc, ki pa varira od uporabnika do uporabnika. Če si 2 dni nazaj kadil, seveda bo thc prisoten v tvojem telesu, vendar po dveh dneh ti ne čutiš več da si zadet, torej ti nimajo kaj.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Daren ::

imagodei je izjavil:

Ktj>
Da bo absolutno jasno: uživanje prepovedanih drog pri nas ni prepovedano. IOW, droge, pa naj bodo dovoljene ali prepovedane, lahko uživaš brez kakršnih koli kazenskih sankcij.


Razsvetljen sem. No sarcasm.

Bananovec ::

Daren je izjavil:

imagodei je izjavil:

Ktj>
Da bo absolutno jasno: uživanje prepovedanih drog pri nas ni prepovedano. IOW, droge, pa naj bodo dovoljene ali prepovedane, lahko uživaš brez kakršnih koli kazenskih sankcij.


Razsvetljen sem. No sarcasm.

Tudi jaz sem bil, ko sem prvič prebiral o drogah.
V osnovni šoli učijo: Pazi se drog, ubijajo, zasvajajo. Don't do drugs, a-a-a. Da jih pa lahko po mili volji uživaš, tega pa ti noben vrag ne pove.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Invictus ::

Prepovedano je posedovanje drog, ne uživanje.

Tako da če te dobijo z jointom v roki, sklepajo da le tega poseduješ in te zaprejo na tej podlagi ...

LP I.

imagodei ::

Zaradi jointa v roki niso še nikogar zaprli in ga tudi ne bodo, razen če bo posedovanje postalo kaznivo dejanje.

Dokler pa je posedovanje "zgolj" prekršek, pa lahko fašeš kvečjemu sodnika za prekrške in denarno kazen.
- Hoc est qui sumus -

Knutssen ::

Zanimiva tema. Glede na to, da sem pred kratkim sam bil izpostavljen tovrstnemu preverjanju prepovedanih substanc v krvi s strani Policije, sem si prebral kako testiranja opravljajo in kako določijo rezultate.

Glede THCja je tako, da vam približno 37 ur po "konzumaciji" v krvi ne bodo našli indicev, ki bi lahko kakorkoli privedli do pozitivnega rezultata, kar je razvidno iz navedenih podatkov:

Razpolovni časi pomembnih učinkovin in njihovih metabolitov v krvnem serumu:
- THC 48 min (absorpcijska faza)
- 3.8 ur (porazdelitvena faza)
- 25 ur (eliminacijska faza)
- 11-OH-THC 12-18 ur
- THC-COOH 25-37 ur

Naloge forenzične toksikologije:
- ugotavljanje prisotnosti in količine strupa ali ustreznih presnovkov v vzorcih biološkega materiala in drugih vzorcih s ciljem potrditve zastrupitve in/ali ekspozicije
- ugotavljanje relacij
- doza-koncentracija
- koncentracija-učinek
- sklepanje na koncentracijo v času dogodka z uporabo toksikokinetičnih relacij
- pomoč pri postavljanju diagnoze odvisnosti in preverjanju abstinence

Upam, da je zdaj malo bolj jasno kako je s tem. V praksi je tako, da 12ur po kajenju lahko sedete za volan, saj po preteku te dobe v krvi ostane zgolj 11-OH-THC, ki NI psihoaktivna substanca, kar pomeni, da ne vozite pod vplivom prepovedanih substanc, torej niste v prekršku. Rezultat toksiološkega testa bo sicer pokazal pristonost metabolitov v sistemu, kar pa pomeni, da je negativen.

Pederčina ::

Mah najboljše je ne kadit pa je to to.

;-) ::

Knutssen je izjavil:

Zanimiva tema. Glede na to, da sem pred kratkim sam bil izpostavljen tovrstnemu preverjanju prepovedanih substanc v krvi s strani Policije, sem si prebral kako testiranja opravljajo in kako določijo rezultate.

Glede THCja je tako, da vam približno 37 ur po "konzumaciji" v krvi ne bodo našli indicev, ki bi lahko kakorkoli privedli do pozitivnega rezultata, kar je razvidno iz navedenih podatkov:

Razpolovni časi pomembnih učinkovin in njihovih metabolitov v krvnem serumu:
- THC 48 min (absorpcijska faza)
- 3.8 ur (porazdelitvena faza)
- 25 ur (eliminacijska faza)
- 11-OH-THC 12-18 ur
- THC-COOH 25-37 ur

Naloge forenzične toksikologije:
- ugotavljanje prisotnosti in količine strupa ali ustreznih presnovkov v vzorcih biološkega materiala in drugih vzorcih s ciljem potrditve zastrupitve in/ali ekspozicije
- ugotavljanje relacij
- doza-koncentracija
- koncentracija-učinek
- sklepanje na koncentracijo v času dogodka z uporabo toksikokinetičnih relacij
- pomoč pri postavljanju diagnoze odvisnosti in preverjanju abstinence

Upam, da je zdaj malo bolj jasno kako je s tem. V praksi je tako, da 12ur po kajenju lahko sedete za volan, saj po preteku te dobe v krvi ostane zgolj 11-OH-THC, ki NI psihoaktivna substanca, kar pomeni, da ne vozite pod vplivom prepovedanih substanc, torej niste v prekršku. Rezultat toksiološkega testa bo sicer pokazal pristonost metabolitov v sistemu, kar pa pomeni, da je negativen.


Prva dobra razlaga. gremo na žbe
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Voznja in THC - Info (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6114310 (9320) solatko
»

Krvni test pri prometni nesreči

Oddelek: Na cesti
419787 (6825) ShowDown
»

Zaradi jointa po petih dneh ob vozniško...? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36953788 (34692) Matija82

Kontrolni zdravniški pregled zaradi vožnje pod vplivom substanc (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7423713 (22304) leonmojca
»

Prvič na sodišče (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10818370 (16339) St235

Več podobnih tem