» »

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE

cyber_killer ::

Popolna ukinitev študentskega dela? DA.

kmetek ::

Ravno včeraj je bilo na TV kako primanjkuje mehanikov, ličarjev itd.....

jusv ::

popolna ukinitev študentskega dela? NE

PrimozR ::

Ravno včeraj je bilo na TV kako primanjkuje mehanikov, ličarjev itd.....

A je to problem študentskega dela? Ne, je pa zaradi pomanjkanja tudi problem presežek študentskega dela. Danes gre pač vsak študirati. Mnogi izmed diplomantov, ki so komajda dobili službo, pa bi verjetno mnogo bolje živeli kot kuharji/avtomehaniki/frizerji oz. sploh pečarji!

T0RN4D0 ::

Prvo, sem študent in po pravici povedano za študentsko delo mi je bolj ali manj vseeno. Takšno kot je je rahlo bedno zastavljeno in naravnost vabi h goljufanju. Vsekakor pa podpiram možnost hitrih zaslužkov, kratkotrajnih dopolnilnih del in nasploh znižanje davkov. Ampak naj ima priložnost vsakdo, ne vidim razloga da bi mogli bit študenti priviligirani. Za eno povprečno "študentsko" službo si pri 20tih že tako priviligiran. Ampak ne vem zakaj nekdo ki je pač trenutno brezposeln ne bi mogel za 5EUR na uro čez vikend pomagat pri selitvi, ali pač karkoli.


Bolj me moti tale odnos;

Omejitev študija lahko narediš na več načinov - eden način je, da dvigneš stroške študija (kar lahko narediš najlažje, torej uvedeš šolnine, skenslaš prehrano in delo) druga pa to, da dvigneš kvaliteto šolanja, tako da na gimnazije ne mora iti vsak mandlc.

Drugi način je težji, zato je lažje skenslat študentsko delo.



Zgleda se pri nas vse rešuje tako. Ne, da bi dejansko rešili problem, ampak dražimo to, obdavčimo ono, ukinimo tretje... učinka pa nobenega pravega.

Naj se število mest na gimnazijah omeji, tako da bodo tja prišli tisti ki se potrudijo in da bodo otroc mel sploh motivacijo za trud. Če veš da boš sprejet brez kakršnegakoli povprečja na srednjo šolo in na faks, pač furaš z najmanjšim vložkom tolk da prideš skozi. Na šolah se tudi večina učiteljev prilagaja učencem, in ne obratno. Če noben nič ne zna, bodo mel pa vsi dve pa bo, če je ravno takšno leto. Skratka, naj se z omejitvami naredi selekcija pa bo. Neko znanje naj se zahteva, kdor ga ne dosega pa več sreče prihodnjič, ali na drugi šoli. Zakaj pa ne?

Tudi diploma, kakršnakoli, ti seveda ne zagotavlja službe. Nekaj smeri je še takšnih, kjer za službo res ni težav, veliko je pa zasičenih. Tistih, ta popularnih, ker so lahke. Vsi rinejo tja, vsi naredijo, seveda da ti takšna diploma nič ne pomaga. Pa tudi sicer, če si dovolj dober, se povsod najde delo. Ampak predstavljat si da si dovolj dober zato, ker imaš v roki diplomo je pa tako malo no, optimistično.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tomi ::

Zame je to tisti, ki v rednih rokih opravlja vse obveznosti. Torej ima na začetku vsakega letnika narejene vse izpite predhodnih letnikov, med absolventom pa piše samo diplomo, ki jo odda še pred iztekom absolventa.
Mogoče frizerska ali kaj podobno bluzaškega, kjer narediš že če si prisoten na predavanjih.


Potem mora biti pa FFa res blazno enostavna, glede na to, da sem 9-semestrski študij končal v manj kot petih letih po vpisu. Pa nisem bil prvi, čeprav med prvimi tremi.

Ne, očitno ni enostavna ker si bolj izjema, ki potrjuje pravilo :)


Žal mi to koristi tako kot kravata sredi puščave, ker dobra delovna mesto dobijo tisti, ki delajo pred tem kot študentje pri delodajalcih, sam pa imam preračunano približno enako urno postavko kot zgoraj omenjeni študentje (pa delam enako ali več kot).
metrodusa.blogspot.com

Daedalus ::

Žal mi to koristi tako kot kravata sredi puščave, ker dobra delovna mesto dobijo tisti, ki delajo pred tem kot študentje pri delodajalcih, sam pa imam preračunano približno enako urno postavko kot zgoraj omenjeni študentje (pa delam enako ali več kot).


Za to je kriva politika obdavčevanja, ne pa študentsko delo. Še vedno pa lahko odpreš lastno firmo in pri davkih švinglaš, kolko je pač možno. Študentsko delo je anomalija, obenem pa lepo kaže, kje so problemi "normalnega" trga delovne sile v Sloveniji.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

jaz osebno študentskemu delu zamerim samo to, da preko napotnice dobiš mnogo manj, kot redno zaposleni, pa tega dolgo niti ne opaziš, ampak z vsakim letom po 26 letu sem opazil, da bi se študentski neto razlikoval od neto plače pri zposlitvi - ko začneš sam plačevat za zdravstveno zavarovanje (pa nisem več na napotnici ;)), takrat vidiš da so študenti dejansko opeharjeni.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

SmeskoSnezak ::

Dokler bom poslušal na radio, da Reporterja ne bi bilo brez ŠS MB. Pa o tem sem slišal, da je ŠS kupil xy podjetje (neke se spomnim glede vode). Do takrat bom proti študentskim servisom.

Se raje znajdem drugače kot pa z njihovo napotnico.
@ Pusti soncu v srce... @

Tody ::

Ja bogi študentje ne bodo mogl več delat, tko kot nikjer v evropi ne delajo in majo vsi štipendije :)

V UK maš lepo servis, lej če hočeš delat kot natakar cool tokle na uro, tokle davkov, pa tokle nam za storitev.

Matako ::

Oz. lahko uletiš direkt v un kafič če vidiš nalepljen napis (oglas na netu karkoli) da iščejo koga in je stvar zate še ugodnejša in enostavnejša. In povsem zakonita. To rabimo!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Dragi ::

A. Smith je izjavil:

Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Fantek, ne veš kaj razlagaš. Štipendije so slab vic ki ti ne pokrijejo niti položnic za en mesec študija.


Fantek študentek, a bi prosim nehal s pravljicami, da se med študijem sam podpiraš? Podpirajo te starši. In a nutshell, že zdaj študirajo tisti, ki si to lahko privoščijo. Resne tehnične, pravne ali medicinske fakultete ob delu ne boš izdelal, pa če se postaviš na glavo.


A.Smith ne seri, ne dobivamo vsi cvenka v rit od staršev, a smo si na jasnem?
Mater me razkači, ko se najde eno pametulo in meče vse v isti koš.

Sam služim denar večinoma z posli na internetu ter priložnostno preko študenta kadar čas to dopušča.

Za študentski dom dajem 120€ mesečno, za hrano cirka 150-200€, telefon me stane 20€ ter razne bebarije še od 100-250€ mesečno (avtobus, trola, obutev, oblačila, druženje ipd). Skupaj skurim na mesec cirka 400-600€, pa verjemi da nisem eden tistih, ki žurajo po cele dni in se zapivajo v 3pm vsak dan.

Dodatno gre nekaj tega denarja še na hranilni račun v primeru, da ga bom rabil, ter domov v novogradnjo.

Na vsakih nekaj mesecev me dodatno stane še zdravstvo; zobozdravnik, zdravnik, zdravila in podobno, ker preprosto v sedanjem zdravstvenem sistemu crkneš preden te dostojno in kvalitetno obravnavajo.

Če bi delal izključno preko študenta v nekem pajzlu in lepil etikete na kozarec za boge 3-4€ na uro, si ne bi mogel privoščit nič od naštetega, izkušenj sploh ne bi pridobival, kaj šele, da bi investiral denar nazaj domov.

Naj država porihta sistem kot celoto, ne pa da se zapikujejo v študentsko delo in poskušajo dobesedno zjebat ŠTUDENTE in ne ljudi, ki kasirajo na ta način.
Polico zdravstvenega zavarovanja imam na očetovo ime, obvezno zdravstveno zavarovanje pa preko statusa študenta, a kaj mi nuca, če rabim za vsak ku*ac plačat iz lastnega žepa.
Z veseljem bi tudi živel doma če bi lahko, a me začuda prevoz stane VEČ kot pa dobro stanovanje v LJ.

Najprej je treba porihtat primere kot sem jih opisal zgoraj, šele potem neki ustvarjat nov sistem, sam glede na to kako v p*zdi je vse skupaj, in kako čedalje globje tone je to malo verjetno.

Začasna rešitev bi bila, da se preseli študentsko delo na zavod za zaposlovanje in se obdavčitev steka direktno v proračun. Po vsej verjetnosti bo šlo za patrie, kar je pa še vedno bolje (heh) kot v privat žepe.
Nadalnje pa, da se naredi študentsko delo bolj privlačno v splošnem smislu, ne samo kar se $$ tiče.
Malo delo sfali tu v vseh pogledih.

Edit:
Mi gre pa pri vsem pogledu na K.. ena stvar. In sicer, da rabim sam služit denar na samosvoj način, ker tako pridobivam več znanja in izkušenj, kot tudi denarja v primerjavi z študentskim delom + fakulteto.
Tu je nekaj hudo narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

BlueRunner ::

Zakaj se ne zaposliš, če toliko delaš?

Dragi ::

BlueRunner je izjavil:

Zakaj se ne zaposliš, če toliko delaš?

Misliš,

Zakaj se ne zaposliš če TAKO delaš?

Prvo, gre mi status študenta.
Drugo, ker skoraj vsako podjetje gleda bebaste reference, ki v večini primerov sploh niso pravi pokazatelj mojih sposobnosti (sem pač študent), "probnih", oz. testov nadarjenosti pa tudi ni (sem takoj za. V vsakem šihtu. Lufterji naj grejo drugam.)
Tretje, da delam za MANJ denarja, sem BOLJ obdavčen in imam MANJ koristi kot sedaj? :)

Sem reku že prej, sistem je v pi*di. Spreminjat ENO stvar na SLABŠE ne naredi nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

BlueRunner ::

Prvo, gre mi status študenta.

Kaj točno ti ta staus prinaša?


Drugo, ker skoraj vsako podjetje gleda bebaste reference, ki v večini primerov sploh niso pravi pokazatelj mojih sposobnosti

Err. Z redno zaposlitvijo boš zagotovo pridobil reference. Tudi če delaš projektno/za določen čas. Kar je na začetku v bistvu dobra izbira, saj tako ne delaš rutinskih stvari ampak izbiraš predvsem projektne zadolžitve.


Tretje, da delam za MANJ denarja, sem BOLJ obdavčen in imam MANJ koristi kot sedaj?

Ja tukaj ti pa ne morem pomagati. Vendar pa potem ne stokaj nad študentskim delom, ker to ni bilo nikoli mišljeno za to, da dobiš VELIKO denarja, da NISI OBDAVČEN in, da imaš KOMERCIALNE koristi.

Dragi ::

Preberi še enkrat kaj sem napisal.

Stokam nad bedasto idejo vodilnih, da bo sprememba študentskega dela kot jo želijo uvest prinesla sploh kake koristi.
Ne moreš kar delat sranja v nedogled in pričakovat, da se bo vse magično porihtalo in poklapalo skupaj.

Še posebej pa ne moreš kar plahtat folk, da naj delajo "kot se šika", z vodilom "saj bo bolje, ko bo bolje", če bo bolje.
Sej bo, ane...

Treba je delat z glavo, ne pa z ritjo.
Dvomim da je politika malega dela rezultat skupinskega razmišljanja pametnih buč. Mogoče "pametnih". To ja.

D3m ::

Dragi je izjavil:

Preberi še enkrat kaj sem napisal.

Stokam nad bedasto idejo vodilnih, da bo sprememba študentskega dela kot jo želijo uvest prinesla sploh kake koristi.
Ne moreš kar delat sranja v nedogled in pričakovat, da se bo vse magično porihtalo in poklapalo skupaj.

Še posebej pa ne moreš kar plahtat folk, da naj delajo "kot se šika", z vodilom "saj bo bolje, ko bo bolje", če bo bolje.
Sej bo, ane...

Treba je delat z glavo, ne pa z ritjo.
Dvomim da je politika malega dela rezultat skupinskega razmišljanja pametnih buč. Mogoče "pametnih". To ja.


Z drugimi besedami. Si nesposoben za redno zaposlitev. :))
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

BlueRunner ::

Dvomim da je politika malega dela rezultat skupinskega razmišljanja pametnih buč. Mogoče "pametnih". To ja.

Politika malega dela je kopija sistema, ki zunaj uspešno deluje in ga povzemajo tudi smernice OECD, kamor se želimo včlaniti. Res, da ni popolno, vendar pa je daleč od tega, kar si misliš o njemu.

Stokam nad bedasto idejo vodilnih, da bo sprememba študentskega dela kot jo želijo uvest prinesla sploh kake koristi.

Drugi jih vidimo. In to izdatne koristi.

Ne moreš kar delat sranja v nedogled in pričakovat, da se bo vse magično porihtalo in poklapalo skupaj.

Še posebej pa ne moreš kar plahtat folk, da naj delajo "kot se šika", z vodilom "saj bo bolje, ko bo bolje", če bo bolje.

Da. Res je. Ne moreš plahtat folk in sprememba zakonodaje, če bo uspela, bo zaključila dolgo obdobje plahtanja folka in prodajanja nekih floskul o "socialni korekciji", ki to ni. Rešitev ni popolna, je pa mnogo boljša kot pa trenutna.

D3m ::

No jst sem ta teden dobil pogodbo za nedoločen čas, im me boli kurac za trenutno debato. :))
Se bom pa oglasil spet čez nekaj časa, ko bo moja punca naredila diplomo in bo iskalec redne zaposlitve.
Pol bom pa pljuval spet po vas (študenti). >:D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

BlueRunner ::

Če bo zakon sprejet, več ne bo potrebe. :P

Dragi ::

Delno sem prebral tisti tekst, in govori točno o tem kar sem sam govoril v prejšnjih postih. Da je to vse en half-assed sistem, brez glave in repa.
Zapičli so se v omejitev študentskega dela, neupoštevajoč drugih problematik.

Kaj bo naredu nekdo, v tem primeru študent, ki želi oz. rabi denar, ne bo pa ga mogel pridobiti, oz. lahko, vendar v manjši količini kot sedaj, z goro birokracije in občutno večjo obdavčitev ter praktično nič koristi.

Delal bo(m) na črno.
Potem bodo pa spet sprejemali nove ukrepe za preprečevanja ilegalnega dela in zatem spet nek način kako preprečevat novo zanko ki omogoča legalno "delo na črno" pa potem...
Ne moreš to tako no.

Prosim, povej mi pozitivne spremembe politike malega dela, ki jih bom dobil kot študent.
NE GOVORIM ZA ŠTUDENTSKO DELO! Govorim o statusu študenta!


Tole vse skupaj izgleda kot nek obračun med študenti in redno zaposlenimi.
Isto kot je bilo z zdravniki in "vsemi ostalimi". Pa z sodniki, pa z upokojenci, pa z minimalci, pa...
Non stop se delajo neke bedarije, ki niso všeč nikomur. Nakar se zaradi pritiska večine na vodilne delno razveljavi prejšnje ukrepe in naredi še večje sranje.
Primer je scena v medijih z zobozdravstvom.

Ne moreš tak no.


Z drugimi besedami. Si nesposoben za redno zaposlitev.
Funny. Greva merit "kdo ma večjega?"

BlaY0 ::

Dragi: Odprl bo popoldanski s.p. in delal normalno tako kot je do sedaj.

vuego ::

In plačal davke za razliko od sedaj.

D3m ::

Kaj bo naredu nekdo, v tem primeru študent, ki želi oz. rabi denar, ne bo pa ga mogel pridobiti, oz. lahko, vendar v manjši količini kot sedaj, z goro birokracije in občutno večjo obdavčitev ter praktično nič koristi.


Iskal zaposlitev. ;)

Tole vse skupaj izgleda kot nek obračun med študenti in redno zaposlenimi.
Isto kot je bilo z zdravniki in "vsemi ostalimi". Pa z sodniki, pa z upokojenci, pa z minimalci, pa...
Non stop se delajo neke bedarije, ki niso všeč nikomur. Nakar se zaradi pritiska večine na vodilne delno razveljavi prejšnje ukrepe in naredi še večje sranje.
Primer je scena v medijih z zobozdravstvom.


Niti ne. Sam imaš pre-TRDO bučo, da bi ti lahko, kar se da, dobro svetovali.


Z drugimi besedami. Si nesposoben za redno zaposlitev.
Funny. Greva merit "kdo ma večjega?"


In kaj bi bilo merilo po tvojem standardu. Penis, služba, materialne dobrine, statusni simbol?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

BlaY0 ::

vuego: Ja normalno da ga bo. In iz tega davka bo lahko dobil štipendijo nekdo, ki nima cajta delati ker študira medicino pa vseno mora jesti.

Fantje, plačevanje davkov vam tako ali drugače ne uide.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

D3m ::

BlaY0 je izjavil:

vuego: Ja normalno da ga bo. In iz tega davka bo lahko dobil štipendijo nekdo, ki nima cajta delati ker študira medicino pa vseno mora jesti.

Fantje, plačevanje davkov vam tako ali drugače ne uide.


Dopovej ti to ostalim :))
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

BlueRunner ::

No. Saj razumem, da tisti, ki uspešno in izdatno izkoriščajo luknje v trenutnem sistemu z njim ne vidijo težav. Tudo to razumem, da se bodo na vse pretege upirali tisti, ki danes fino služijo na račun socialno šibkejših, ki so morajo nekako prislužiti za to, da lahko normalno študirajo. Do neke mere tudi razumem, da je del populacije študentov možno zmanipulirati, da mislijo, da je nov sistem za njih škodljiv, čeprav je trenuten za njih še bolj škodljiv.

Ne morem pa dojeti kakšne težave ima nekdo, ki napiše, da itak ne uporablja študentskega dela, je pa izrecno proti temu, da se ga uredi, ker se bo nekaj zgodilo z njegovim "statusom študenta". Morda sem tup, ampak res ne vem kaj se lahko zgodi s statusom študenta po spremembi sistema. Ali mi lahko to nekdo počasi pojasni kot petletniku, da bom razumel?

Dragi ::

Očitno res nisi prebral kaj pišem.
Študentsko delo je potrebno spremenit, s tem se čisto strinjam. Trenutni način je zavožen, totalno.
Ne more se ga pa spreminjat kar nekam v tri ... samo, da se zadosti drugim socialnim razredom, ko vsi vemo, da se bo potem čez par let (ali še prej) pa spet neki spreminjalo na nek drug način z namenom zadostit neki drugi socialni razred.

Pa pismu, a jaz čudno pišem ali vi ne zastopite mojih postov?

Nimam nič proti plačevanju davkov.
Lepo razumem da so nuja za učinkovito delovanje sistema.
Mi pa JE muka plačevat večje davke kadar plačujem neko stvar, ki pa jo v realnosti ne dobim. Sem navedel zdravstvo kot enega od primerov zgoraj.
Država ni nek organ ki je namenjen samemu sebi. Služil naj bi v korist državljanom in mora tako tudi delovati.
Jemanje enemu razredu, kupčkanje del denarja, ter nato dajanje ostalo drugemu pa ne reši nič.

Cimer iz tujine je prišel sem delat doktorat. Na mesec plačuje za zavarovanje 130EUR.
Zakaj že? Da rabi čakat en mesec pri zobozdravniku za eno shit plombo, ki mu potem izpade po dveh tednih?
Davki ki jih v veliki večini plačujejo redno zaposleni naj bi odpravljali ravno take probleme. Pa jih ne. Plačaš za nekoristno sranje, zato da potem iz lastnega žepa ponovno plačaš za kvaliteto.
Realen denar gre pa potem za bedarije, oz. še slabše, kupčkanje v privat žepe.

Folk se mora HOTET zaposlit. Naredit je treba zaposlitev privlačno, ne pa omejevat druge stvari in mislit da to kaj reši.

Pa še enkrat bi prosu isto kot prej,
Katere prednosti prinaša politika malega dela študentom?
Jasno je kaj ostalim.
Študentje "ne morejo" več delat zaradi omejitev, sprosti se trg dela, ostali lažje dobijo stalno zaposlitev.

Ne mi govort da imam pretrdo bučo in podobno. Sprašujem po konkretnih primerih.
Kaj me, kot študenta, prepričuje, da bom iskal stalno zaposlitev namesto delal na črno? (sam ne mi omenjat pravičnosti, res, zapustim debato v trenutku)

Edit (novi posti):
Dragi: Odprl bo popoldanski s.p. in delal normalno tako kot je do sedaj.
Sem se pozanimal. Če odprem SP mi gre status študenta.
Se pravi, ni rednega šolanja, ni študentskega doma, itd. Gre vse.

In plačal davke za razliko od sedaj.
Delno plačujem tisto, čemur so davki v zasnovi namenjeni. Ironija, a ne? :)

Ja normalno da ga bo. In iz tega davka bo lahko dobil štipendijo nekdo, ki nima cajta delati ker študira medicino pa vseno mora jesti.
Mater si idealist.
Ti dam primer. V srednji je sošolec imel doma S.P. Gostinjstvo pač. V četrtem letniku je fural novega golfa, denarja je imel tolk, da so vsi "kolegi" pili na njegov račun skoraj ves čas.
Njegova štipendija je bila skoraj za polovico večja od moje. Seveda, bil je "revež".

Ti dam še en primer.
Ko sem dal vlogo za študenta, sem čakal skoraj tričetrt leta na pogodbo. Mislim, da če bi čakal še 3 tedne dlje, da bi se začel nov cikel vlog in je tako ne bi dobil.
Z 50 kilometri oddaljenosti, eno uro in pol vožnje, tremi avtobusi dnevno (eden zjutraj, dva dopoldne) ter mai samohranilko sem bil sprva na 460 mestu. Ugani kake prošnje so bile pri vrhu...

Fantje, plačevanje davkov vam tako ali drugače ne uide.
Tebi "gine" sposobnost branja.
Nimam nič proti davkom, dokler se z proračunom koristno razpolaga (lol patria, lol privat letalo, lol policijska obmorska patrulja itd).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

BlueRunner ::

Katere prednosti prinaša politika malega dela študentom?

Evo konkretne primere:
- Več denarja bo šlo za štipendije, kar pomeni, da bo bodisi več štipendistov, bodisi bodo štipendije višje
- Takoj po diplomi bo vsak svež diplomant imel boljše možnosti za zaposlitev, kot jih ima sedaj
- Ker ne bo več razloga, da se bi vleklo status s ciljem imeti študentsko napotnico, se bo v splošnem čas študija skrajšal, kar bo sprostilo tudi del sredstev v visokošolskih ustanovah, ki se jih trenutno porablja za zagotavljanje izvajanja programa za "zavlačevalce".
- Opravljeno delo se bo sorazmerno štelo v delovno dobo, kar predstavlja dolgoročno korist študenta.
- Več denarja bo šlo v sklad za študenskte domove iz katerega se črpa tudi subvencije za bivanje pri zasebnikih. Iz naslova več razpoložljivih sredstev za te subvencije, bo lahko več študentov bivalo v kraju študija za nižjo ceno kot do sedaj.

Kaj me, kot študenta, prepričuje, da bom iskal stalno zaposlitev namesto delal na črno?

Nič. Če ne vidiš prednosti v temu, da imaš na dan diplome že vpisano leto ali leto in pol delovne dobe, potem čisto nič. Delo na črno je vedno obstajalo in vedno bo obstajalo. Marsikdo se ga bo posluževal in njegov razmah bo odvisen samo in izključno od inšpektorjev. Sprememba zakonodaje se s to problematiko ne ukvarja in po mojem mnenju na problematiko dela na črno niti ne bo vplivala.

Ni pa to nič novega in že danes marsikdo dela na črno. Pa naj si bo to z denarjem na roko ali pa z izkoriščanjem tujih napotnic. Razlike tukaj ne bo nobene.

BlaY0 ::

Dragi: Pa zakaj sploh "študentsko delo"? Zakaj enostavno ne samo delo?

Cimru ti povej, da je 100.000 brezposelnih, firme pa zaposlujejo študente, ker so cenejši. Teh 100.000 ljudi ne plačuje davkov ampak se napaja iz davkov ki jih prispevajo tisti, ki so še zaposleni.

Dragi ::

- Več denarja bo šlo za štipendije, kar pomeni, da bo bodisi več štipendistov, bodisi bodo štipendije višje
Razkuri me, da so te obljube čista idila on mlatenje prazne slame.
Kako mi lahko nekdo reče, da bo več štipendistov oz. višje štipendije, če pa vidim kaki trolli jih dobivajo že sedaj.
Mar naj bom pravičen in vsesploh dober, zato da sfaliran sistem nagrajuje folk, ki je moje totalno nasprotje (eg, nepravičen, grabežljiv)?
Poznam OGROMNO primerov, ko so lufterji, nesposobneži, bogatuni dobili štipendije, tisti ki pa bi jih morali (po socialnem statusu) pa jih niso iz bebavih razlogov.

- Takoj po diplomi bo vsak svež diplomant imel boljše možnosti za zaposlitev, kot jih ima sedaj;
Zastopim to. Je bonus. Samo ZAKAJ bi se kdorkoli ki vidi kako sfaliran je sistem hotel zaposlit, in se pustit nategovat. Nateguj ali bodi nategnjen. Mogoče grem malo v ekstrem, samo tako se mi dozdeva da sistem deluje.

- Ker ne bo več razloga, da se bi vleklo status s ciljem imeti študentsko napotnico, se bo v splošnem čas študija skrajšal, kar bo sprostilo tudi del sredstev v visokošolskih ustanovah, ki se jih trenutno porablja za zagotavljanje izvajanja programa za "zavlačevalce".
Pa se bo res? Jaz prej rečem da se bo kupčkalo na drugih mestih.

- Opravljeno delo se bo sorazmerno štelo v delovno dobo, kar predstavlja dolgoročno korist študenta.
V čem je fora delovne dobe? Večja penz(dar)ija?
Razen če misliš reference, potem razumem.

- Več denarja bo šlo v sklad za študenskte domove iz katerega se črpa tudi subvencije za bivanje pri zasebnikih. Iz naslova več razpoložljivih sredstev za te subvencije, bo lahko več študentov bivalo v kraju študija za nižjo ceno kot do sedaj.
Isto kot z štipendijami. Da nisi malo preveč idiličen tu.
Če obdavčijo vsakega študenta za 1€ na bon/napotnico in pobodbo bi lahko komot gradili študentske domove nonstop, enega za drugim. Pa jih?

Ne, kupčkalo se bo. Poglej si bone in subvencijo le teh. Dvignila se je cena, subvencija je ostala ista, zaradi protestov se je dvignila še subvencija. Kam gre keš?!

Marsikdo se ga bo posluževal in njegov razmah bo odvisen samo in izključno od inšpektorjev. Sprememba zakonodaje se s to problematiko ne ukvarja in po mojem mnenju na problematiko dela na črno niti ne bo vplivala.
Narobe. Bolj kot je sistem kompliciran, večji delež prebivalcev se bo posluževalo dela na črno.
Če je sistem zanesljiv in dobro deluje, potem se nekaterim preprosto ne da jajcat v enakem obsegu kot bi se običajno.
Nevem kako sploh lahko izjaviš, da sprememba sistema ne vpliva na ta faktor, ko je jasno, da.

Ni pa to nič novega in že danes marsikdo dela na črno. Pa naj si bo to z denarjem na roko ali pa z izkoriščanjem tujih napotnic. Razlike tukaj ne bo nobene.
Zgleda, da se očitno res ne razumeva. Sam poskušam zajet večjo tematiko in več problematik, ti pa se osredotočaš na točno določene stvari.

Se bova že ujela :)

Cimru ti povej, da je 100.000 brezposelnih, firme pa zaposlujejo študente, ker so cenejši. Teh 100.000 ljudi ne plačuje davkov ampak se napaja iz davkov ki jih prispevajo tisti, ki so še zaposleni.
In kaj ma to veze s tem, da ON plačuje 130€ mesečno, ki gredo dobesedno v luft?

Če greš k zobozdravniku direktno, mu plačaš 100EUR za plombo in ti nafila noter zdravilo narediš kaj?
Tipo te je jasno prnesu okoli.
a) Se pritožiš in zahtevaš čemur je bil denar namenjen
b) Tožiš in zahtevaš povračilo denarja
c) Ekstrem - nabunkaš zobarja.
Vodstva se pač ne more tožit ker kao "niso nič naredil narobe"
Bunkat se jih pa tudi ne da, ker bi po hitrem postopku šel v zapor.

Ostanejo ti alternative.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

darkolord ::

Cimer iz tujine je prišel sem delat doktorat. Na mesec plačuje za zavarovanje 130EUR.
Zakaj že? Da rabi čakat en mesec pri zobozdravniku za eno shit plombo, ki mu potem izpade po dveh tednih?
Sicer je malo offtopic, ampak vseeno... Ne, plačuje za to, da če bo imel kakšno hudo poškodbo (ali bolezen), ga bojo za teh istih 130 EUR vrhunsko skupaj sestavili, kar bi ga drugače stalo desettisoče ali stotisoče EUR. Kakšne transplantacije grejo mimogrede čez pol milijona.

Tako nekako kot zavarovanje pred točo. Tisti, ki so ga imeli, so jamrali, tisti, ki ga niso imeli, so si pa meli roke. Ko je pa malo huje udarila toča, so pa tile tazadnji jokcali, ko so dobili račun za popravilo škode. Precej je bilo takih pacientov, ki bi se potem radi kar za nazaj zavarovali. Ja seveda.

BlueRunner ::

Kako mi lahko nekdo reče, da bo več štipendistov oz. višje štipendije, če pa vidim kaki trolli jih dobivajo že sedaj.

Poglej številke in videl boš sam.

Mar naj bom pravičen in vsesploh dober, zato da sfaliran sistem nagrajuje folk, ki je moje totalno nasprotje (eg, nepravičen, grabežljiv)?

To je pošten opis trenutnega sistema.

Poznam OGROMNO primerov, ko so lufterji, nesposobneži, bogatuni dobili štipendije, tisti ki pa bi jih morali (po socialnem statusu) pa jih niso iz bebavih razlogov.

Kar nima veze z urejanjem malega dela.

Samo ZAKAJ bi se kdorkoli ki vidi kako sfaliran je sistem hotel zaposlit, in se pustit nategovat.

Izgubil sem te. Ne vem o čemu govoriš, da je sfalirano. Mala dela? Študentsko delo? Nekaj tretjega?

Pa se bo res? Jaz prej rečem da se bo kupčkalo na drugih mestih.

Tudi če je to res, ne bo nihče na slabšem. Morda bo pa kakšen študent na boljšemm.

Isto kot z štipendijami. Da nisi malo preveč idiličen tu.

Številke nimajo veze z idilo. Če te moti ključ po katerem se potem ta sredstva deli, pa se usedi na tisto problematiko. Nima pa ta neposredne povezave z malimi deli.

V čem je fora delovne dobe? Večja penz(dar)ija?

Da prej izpolniš minimalne pogoje za upokojitev in začneš črpati prihranke iz vseh treh stebrov (saj veš v katerem stebru imaš kaj in koliko, mar ne). Zakaj se bi človek vlekel do 63. ali 65. leta, če lahko od 60. naprej dela samo še kot hobi. Mala dela in to. ;)

Narobe. Bolj kot je sistem kompliciran, večji delež prebivalcev se bo posluževalo dela na črno.

Sistem se poenostavlja, saj se ukinja izjeme, ki omogočajo širok razmah zlorab, ki jih je težko nadzorovati.

Nevem kako sploh lahko izjaviš, da sprememba sistema ne vpliva na ta faktor, ko je jasno, da.

Kdor bo želel delati na črno, bo še naprej delal na črno. Davki in prispevki so kakršni so in ti se ne bodo spremenili, že sedaj pa je potrebno pri napotnicah goljufati in delati na črno, da se jim izogneš. Zato bodo nekateri še vedno "hvatali krivine", da se jim bodo izogibali. Morda se bo tehnika spremenila, obseg pa ne bistveno, ker je obseg odvisen predvsem od kvalitete nadzora, ne pa toliko od "enostavnosti" birokracije.

Sam poskušam zajet večjo tematiko in več problematik, ti pa se osredotočaš na točno določene stvari.

Odpri novo temo in v njej rešuj celotno problematiko delovne zakonodaje, davčnih stopenj, količine prispevkov, pokojninskega in invalidskega zavarovanja, socialne varnosti, sistema štipendiranja, subvecioniranja študentske prehrane, investicij v študenske domove, razmaha korupcije in/ali (ne)učinkovitosti inšpektorjev pri odkrivanju in preprečevanju zlorab.

Ta tema se tiče ukinitve študenskega dela oziroma uvedbe malega dela, ki to nadomešča.

Infinity ::

se opravičujem če ponavljam že povedano in izrečeno, ni se mi dalo brati vseh postov...

Za moje pojme naj se malo delo le uvede ampak le pod pogojem da zvišajo max. dovoljenih ur na teden.
Sam sem študent, pa vseeno bi raje videl tak tip dela kot pa preko študentskih napotnic, problem mi je le teh jebenih 12(14?) ur na teden, sam delam trenutno v nekem podjetju 2 polna delavna dneva na teden, včasih pa delam še dodatno dopoldne in to nanese cca. 20 ur tedensko. Če kdo reče, da naj raje študiram, mu povem samo da mi faks(FRI) lepo laufa in sem v temu trenutku še praktično vse moje obveznosti opravil v roku. Delam pa izključno zato ker se mi zdi nefer do mojih staršev, da bi živel na njihov račun še naprej, pa čeprav sem se sposoben preživljati sam..

LPI

BlueRunner ::

Podjemna pogodba in avtorska pogodba še vedno ostajajo. Ravno tako je možnost ustanovitev s.p.

Mala dela bodo namenjena malim delom, zato so meje postavljene tako kot so in težko jih bo spremeniti (tukaj je v igri tudi skladnost s smernicami OECD). Ostali, ki imajo potrebe po večjem zaslužku ali daljšem obdobju sodelovanja, pa bodo na trgu dela nastopali enakopravno z vsemi drugimi iskalci in ne več privilegirano, tako kot to velja sedaj.

Ker imaš ti osebno status študenta, pa zate ne velja tedenska omejitev na 14 ur, temveč letna omejitev na skupno 728 ur. Preveri, če ti to zadošča, sicer boš moral razmislti o drugi oblikah služenja denarja, ki pa tudi niso slabe.

Tako kot se Dragi repenči, pa boš morda tudi delal na črno... se boš pač tepel za "položaj" z vsemi ostalimi, ki tudi iščejo delo na črno.

Sam mislim, da prehod ne bo tako hud, saj bo vsem podjetjem v IT (praviš, da študiraš na FRI) vir poceni študenstke delovne sile presahnil in se bo samo zaradi tega odprlo nekaj več delovnih mest, podjetja pa bodo tudi prisiljena ponujati druge oblike sodelovanja s čemer bo še vedno precej razpoložljivega dela. Tako kot vedno lahko poskusiš spremembo izkoristiti maksimalno v svojo korist in se začneš že jeseni pogajati za pogodbo, da boš 1.1.2011 že v polnem pogonu.

D3m ::

Mahhh bunijo se za prazen nič. Fotr je dobil službo po dolgem času in sem prov vesel za njega.
|HP EliteBook|R5 6650U|

jernejl ::

Podjemna pogodba in avtorska pogodba še vedno ostajajo. Ravno tako je možnost ustanovitev s.p.

Sicer ne vem, kako je s podjemno in avtorsko pogodbo, a če študent odpre s.p., takoj izgubi štipendijo, pravico do bivanja v štud. domu, štud. bone. Pa še prispevke so nedavno kar precej povišali, kolikor mi je znano.
Prepričan sem, da bi med študenti bilo veliko več s.p.-jev, če sistem ne bi bil naravnan tako, da študente naravnost sili v študentsko delo preko napotnic.


V čem je fora delovne dobe? Večja penz(dar)ija?

Da prej izpolniš minimalne pogoje za upokojitev in začneš črpati prihranke iz vseh treh stebrov (saj veš v katerem stebru imaš kaj in koliko, mar ne). Zakaj se bi človek vlekel do 63. ali 65. leta, če lahko od 60. naprej dela samo še kot hobi. Mala dela in to. ;)

Za mlado generacijo plačevanje prispevkov za pokojnino danes zagotovo ne predstavlja nobene prednosti. Pokojninski sistem je naravnan tako, da privilegira starejše in deprivilegira mlade ter tiste z višjimi dohodki.

Prvi steber: tukaj govoriti o prihrankih je nesmisel. Prihrankov ni, saj ni nobenih rezervacij v sistemu "pay as you go". Naravnan je socialno, kar pomeni, da ljudje z višjimi dohodki (sem bodo spadali tudi taki, ki danes študirajo) vplačajo bistveno več, kot bodo iz tega stebra dobili. Prav tako je ta sistem občutljiv na demografske spremembe, kar bo pri nas pomenilo, da se bo delovna/pokojninska doba morala podaljševati.

Drugi steber je kupovanje varnosti, ki to ni. Od izvajalcev se zahteva minimalna zajamčena donosnost na mesečni ravni (če je ne dosežejo, gre za to kapital). Zato se sredstva "plemenitijo" v obveznicah z majhno volatilnostjo, kar je za starejše zavarovance OK, ne pa tudi za mlade. Pri njih bi lahko z drugačno naložbeno politiko dosegli višje donose hkrati z manj tveganja na dolgi rok, a jim zakonodaja to "onemogoča".

Tretji steber pa tako ali tako ni povezan z ostalima dvema (in z obliko zaposlitve) in je opcijski. Individualno varčevanje je danes še najprimernejša oblika za mlade in za tiste, ki imajo višje dohodke.

Vsak cent, ki ga študent plača v pokojninsko blagajno, je zelo slaba naložba, prepričevanja v stilu "tekla vam bo delovna / pokojninska doba" pa larifari argument, ki nič ne pove o morebitnih prednostih takega vplačevanja.

Ta argument se v temi večkrat ponovi, zato je enkrat pač treba pojasniti, da je to za mlado generacijo lahko le slabo.

Infinity ::

Kot receno, meni ni problematičen prehod na novejsi sistem, problematičen je sistem sam, ki mi ne dopusca delati toliko kot hocem. Saj vem da lahko odprem s.p. samo potem izgubim status studenta, ki omogoca delanje fakultete tako kot jo trenutno.

LpI

lexios ::

Jernejl, Dragi, se strinjam!

Gre za ločene problematike, ki skupaj tvorijo delujoč ali nedelujoč sistem! V primeru, ko uredimo zgolj problematiko delovne zakonodaje, ne pa tudi
celotno problematiko davčnih stopenj, količine prispevkov, pokojninskega in invalidskega zavarovanja, socialne varnosti, sistema štipendiranja, subvecioniranja študentske prehrane, investicij v študenske domove, razmaha korupcije in/ali (ne)učinkovitosti inšpektorjev pri odkrivanju in preprečevanju zlorab.
nismo storili nič! Mislim, upam, da se politika tega zaveda... Žal je edini način, da se sistem uredi, postopno, eno za drugim... Problem nastane, ko ovce na vsake 4 leta menjajo oblast, s tem mentaliteto in se celoten cikel "preobrazb" začne od začetka! Treba bo še bolj pritisnit na politiko...

lexios ::

Kot prvo je potrebno naredit raziskavo (nisem seznanjen s tem, da bi jo?), upoštevajoč trende in inflacijo: ...kje je glede na številke (različne davčne stopnje, omejitve itd) optimalno stanje, gledano celostno za vsaj nadalnjih 10 - 20 let?

Če ne pa ne preostane drugega kot protestirat in zahtevat popravke (zakon v tej obliki ni slab, nasprotno, treba je doreči končno obliko, mislim, da takšne prilike še dolgo ne bo več):

- zvišanje omejitve 728 ur letno oz 14 tedensko na optimalno število, upoštevajoč inflacijo (za 350 eurov je mesečno le položnic)!
- spremembo 30% obdavčitve glede na razlike...
- spremembe na vseh zgoraj omenjenih področjih!
- v znak dobre volje in povrnitve zaupanja naj parlament sprejme omejitev (znižanje) ali odpravo poslanskih odpravnin! Mislim, da bi poslanci, po zaključku svoje funkcije še najlažje med vsemi družbenimi razredi shajali brez takšne oblike "miloščine"!
...

Mavrik ::

(za 350 eurov je mesečno le položnic)!


Kakšen študent pa ma za 350EUR/mesec položnic?!
The truth is rarely pure and never simple.

lexios ::

Tak, ki ni z Ljubljane in ga starši ne podpirajo ali tak, ki se začne preživljati sam. Nočemo spodbujati dela na črno, remember? In, ja, težko razumet, če živiš pri starših do 35 leta, vem...

Razmisli takole, vrednost 350 eurov pred 3-mi leti in vrednost danes (poskok cen za faktor 3), kaj pričakuješ glede vrednosti 350 eurov čez 5 let (zakone se sprejema dolgoročno, ali pa so blef, tko da razmišljaj še dlje!)? Upoštevaj življenski stadard oz. način življenja danes!

Danes, ti 350 eurov omogoča da minimalno preživiš (pa še to ne vsem), upoštevajoč študentski status (ko ne govorimo o samostojnem gospodinjstvu in položnicah, recimo v zvezi z brezposelnimi). Za študente kr računaj: ...cca. 150-250 eurov najemnina (s stroški), 50 eurov boni (kosilo), 17 eurov mesečna, + printanje, fotokopiranje, študentska večerja/zajtrk (kruh 0.20-2.00 euro, pijača itd), prevozi domov (da ne govorimo o tem, ko si študent lasti prevozno sredstvo - gume, servis, bencin... brez komentarjev, "luksuz" prosim, o luksuzu lahko govorimo še dolgo!), račun za GSM, razne malenkosti (tamponi, kondomi, kako pivo/kava, zobna pasta, obleke, recimo 100-200 eurov 1x, 2x letno...)... Še kaj? Aja, štipendije? Študentski domovi? Ja, sure, v pravljici! Pri trenutni naravnanosti šolskega sistema ("tovarni norcev" in sitih), moraš bit prekleto idealist, da vzameš take obljube resno v zakup! Kljub temu, da trenutni zakon omogoča izboljšanje na tem področju in to vsi pozdravljamo! Če uvedemo šolnine pa smo kvečjemu storili še korak nazaj, kar nedvomno bi bilo povsem v interesu državi kot taki! Ne pozabite! Amerika, UK itd. si šolnine lahko privošči, če komu ni jasno zakaj - ravno zaradi zadeve na katero se tako radi sklicujete v podobnih primerih - večji trg!

Jutri?

Nanese, no mogoče ne, če si nostalgik, živiš v gozdu ali amiš! Treba je vse to vzet v zakup in ugotoviti kje je optimum, sprememba omejitve iz 14 ur na teden, na 16 ur ali 20 ur na teden za iskalce resne zaposlitve ne pomeni ogroženosti, pomeni pa lahko mejo med samostojnim življenjem in večjo odvisnostjo (tudi od države, v primeru brezposelnosti)!

Celoten sistem je potrebno uredit do te mere, da bo omogočal preživetje vsem sposobnim! Tudi brezdomcu, ki se odloči biti brezdomec, živeti minimalno in ob tem vzeti v zakup, da nikoli ne bo imel več kot 300 eurov neto, lastno prisluženih, ne podarjenih, kot je to navada danes! Vemo kje se danes črpa denar in vemo kam gre, ne? Tak sistem ni vzdržen!

Pokojnin čez 50 let ne bo oz. bodo enake nič! Se splača 20 letniku danes po trenutnih zakonih vlagat 100-500 eurov vsak mesec v pokojninsko blagajno, prejemek pokojnine za vlagatelja čez 55 let pa bo 20-40% plače, ob podaljšani delovni dobi seveda!?! Ljudi je potrebno motivirati za delo in jim omogočit izbiro, poskrbet za vse družbene sloje in prilagoditi zakone stanju v državi in stoletju primerno! Ne pa polovico naroda prisilit delat, drugi polovici, ki je sicer popolnoma delovno sposobna pa denar podarjat, za ceno ohranjanja status quo, med temi tudi 30% takim, ki se jim zgolj ne ljubi prijet krampa v roke! Da sploh ne omenjam "posojevalcev" denarja...

Mogoče se bo sedaj kak Ljubljančan ali ne-študent počutil diskriminiranega, če govorimo o tem, da bi si ne-Ljubljančan, študent, penzionist ali brezposelnež, zaslužil drugačno obravnavo; ni to namen, hočem le prikazat, da zadeva še zdaleč ni tako preprosta kot se jo predstavlja, je pa boljši približek urejenemu sistemu, kot trenutno suženjsko razmerje študenti-ŠOS-država!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

T-h-o-r ::

Mavrik je izjavil:

(za 350 eurov je mesečno le položnic)!


Kakšen študent pa ma za 350EUR/mesec položnic?!


če imaš stanovanje v lj, pridejo stroški in najemnina tja do 220€, potem je potrebno pa tudi kaj jesti (seveda v primeru, da ti starši popolnoma ničesar ne dajo)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

mojsterleo ::

jst sem malo skepticen do reform, ker je 14 ur na teden bistveno premalo za soliden zasluzek. vse kar bo ukrep naredil je prevsem to, da bo zmanjsal delo na crno preko napotnic, pa se davek bo vecji, kar pomeni da bo drzavi kapnilo vec denarja.

placevanje delodajalca v pokojninski sklad je bolj tako, saj siv nekem smislu to lahko ze danes vsak student (dodatno pokojninsko zavarovanje al kak se rece, vem da je okrog 50 eur na mesec), obljuba o vecjih stipendijah je zgolj obljuba, saj so te premajhne in po vatlih te drzave bodo tudi v prihodnje. ti idioti sploh ne vejo, kaj pomeni beseda stipendija v razvitih drzavah. mah. ubistvu mi je vseeno, ker sem par let ze izven teh scen, sam to malo delo je premalo, in to bo sigurno v prihodnje se problem. mislim jst si ne morm predstavljat, 14 ur na teden, 56 ur na mesec... to je tm 200 eur dnarja. no f way.

Tody ::

Vprašanje pa seveda ostaja, ali so kaj izboljšali sistem? Bodo študentje, kaj prej končali študij? Razen, da bodo nekateri študentji najebal in par študentskih servisov ukinl, bodo študentje raje, kot zdaj ko se odselijo in poskusijo samostojno živet, raje bili pri starših?

mojsterleo ::

sistem je kvecjemu slabsi, saj se bodo lahko v malo delo sedaj poleg studentov vkljucevali se nezaposleni in upokojenci (?). se pravi se je zadeva relativizirala, studentski servisi pa bodo po novem servisi za malo delo. vse kar so naredili je, da so sedaj razbili mesecni zasluzek enega studenta med 3 interesne skupine (3x56= 168).

BlueRunner ::

Po drugi strani pa se bo s tem pojavil cel kup delovnih mest in možnosti drugih pogodb, ki jih delodajalci niso rabili ponujati, ker so pač imeli poceni študente.

Dejansko je res, da s sklenitvijo pogodbe izgubiš študentski dom, subvencijo za hrano in prevoz ter štipendijo. Po drugi strani pa, če si v položaju, da sobe v študentu tako ali tako nimaš, kot tudi ne štipendije, ne izgubiš veliko. Dejansko lahko pridobiš več in ta možnost bo postala realna točno zato, ker bodo delodajalci primorani ponuditi pogodbe ali pa ostati brez delovne sile.

Bi pa bilo dobro narediti iračun kolikšna je razlika med tem, da izgubiš šd, štip in subvencije, dobiš pa recimo minimalca in tem, da obdržiš šd, štip in subvencije, na to pa dodaš še malo delo.

Kar se tiče življenja pri starših nam gre dobro. V povprečju menda 30+ let. Verjetno pa je tukaj kiks v metodi, ker vsak navaja stalno prebivališče, ker zaradi oddajanja na črno praktično nihče nima prijavljenega začasnega tam, kjer res živi. Ločena težava, ampak tudi nekaj, kar bi morala država v globalu začeti urejati z drugimi ukrepi.

Saj vem da lahko odprem s.p. samo potem izgubim status studenta, ki omogoca delanje fakultete tako kot jo trenutno.

S tem ne bi smelo biti težave, saj to, da si zaposlen, nezaposlen ali karkoli tretjega ne vpliva na tvojo pravico do rednega vpisa in iz nje izhajajočih pravic/obveznosti do brezplačnega obiskovanja predavanj, vaj in izpitnih rokov. Včasih je to bilo vezano, sedaj že kakšnih 15 let več ni.

Izgubiš pa finančne subvencije, ki so usmerjene v to, da se pomaga študentom brez lastnih prihodkov. Malo delo ti tako odpira vrata, da lahko še vedno zaslužiš nekaj svojega denarja in obdržiš subvencije. Druge oblike pa te seveda prestavijo v kategorijo "imaš lastne prihodke".

darkolord ::

Malo delo ti tako odpira vrata, da lahko še vedno zaslužiš nekaj svojega denarja in obdržiš subvencije. Druge oblike pa te seveda prestavijo v kategorijo "imaš lastne prihodke".
In vmes je kar velik razkorak, ki ga trenutno nekako pokriva študentsko delo...

€uro ::

Kakorkoli se bo že imenovalo, "študentsko delo", "malo delo", ipd. samo naj se vendar odstrani razne organizacije iz prehranjevalne verige. Država mora (nasploh) težiti k poenostavljanju sistema, tj. povečevanju učinkovitosti.

Zakaj pa ne more država "izdajati" "napotnic"?

Mimogrede, pomislite koliko stanejo že tisti letaki in podobne akcije ... "študentski servisi" se v krčih držijo za korito, medtem ko jih vlečejo stran.

bluefish ::

Mimogrede, pomislite koliko stanejo že tisti letaki in podobne akcije ... "študentski servisi" se v krčih držijo za korito, medtem ko jih vlečejo stran.
Ravno zaradi zavajanja in spamanja sem se odjavil od vseh mailov, ki sem jih do sedaj avtomatsko prejemal s strani ŠOU in študentskega servisa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smisel študentskega dela?

Oddelek: Loža
388533 (6878) Phantomeye
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615462 (11962) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712846 (11465) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466196958 (168322) Mipe
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59888639 (70576) tx-z

Več podobnih tem