» »

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE

Gandalfar ::

Težko si predstavljam, da bi nekoga plačali preko avtorske pogodbe za 5 urno pomoč na vrtu.


Za to imas "podjemno pogodbo". Edini trik je, da je enako obdavcena kot place, kar pomeni da na koncu dobis 60% bruto zneska, ki ga mora placat delodajalec.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Ja, potem se ali močno zviša cena storitve in/ali močno zmanjša plačilo izvajalca.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Vendar pa so na koncu nenadoma vsi enakopravni.

Saj ne vem kje sem pred kratkim prebral nekaj zelo zanimivega na temo študentskega dela in njegove "socialne" vrednosti (npr. plačevanje prebivališča v kraju študija). Mislim, da celo v Mladini.

Mnenje se je glasilo nekako tako: "Po kakšni logiki si kdo upa reči, da je študentsko delo korektiv. Študenti socialno šibkejših družin morajo za študij dodatno delati. Pri tem delu dajejo provizijo študentskim organizacijam, ki ta denar nato razdelijo med vse študente. Tudi tiste, ki ne rabijo s prstom migniti zato, da lahko prebivajo pri starših in imajo do fakultete 5 minut. Ali bomo potem rekli, da je socialno in enakopravno to, da tisti, ki so že tako ali tako deprivilegirani, svoj čas in svojo energijo usmerjajo v to, da bo privilegiranim še bolje, kot jim je?"

Iz te perspektive je to narobe svet. Revni delajo zato, da dajejo denar bogatim, ki ne delajo nič.

Kar se tiče delovnih izkušenj, pa je to verjetno precej povezano s panogo. Imamo regulirane panoge, kjer študent ne more storiti kaj veliko. Študent iz pedagoške, ne more iti popoldne v šolo in tam učiti učence. Študent iz medicine, verjetno tudi ne fuša pri prijatelju zdravniku, kakor tudi ne študent veterine. Torej so pri njih ideje o nekakšnem "stiku z delodajalcem" navaden larifari. Pa to niso nepomembni poklici.

Po drugi strani pa študenti strojništva, elektrotehnike in rač/inf fušajo po različnih podjetjih. Potem pa velika večina teh podjetij nima nikakršnih zadržkov dati delo novemu študentu tisti trenutek, ko stari več ne more dobiti napotnice. Če so "prijazna" pa te za dober občutek zaposlijo kot "pripravnika", samo zato, da privarčujejo na tvojih stroških. Nekadnji študent pa ima zaradi tega nižjo plačo... Da ne bi slučajno priznali študentu, da je pri tem istem delodajalcu oddelal že dve, če ne več "pripravništev".

Sistem za občasno delo študentov je preprosto polomljen in potreben prenove. Če se vpraša študente, potem se izkaže, da je to edini način dela, pri katerem si lahko študent enostavno uredi dodatne prihodke, če tako želi. Nobenih komplikacij, nobene odvečne papirologoje, nobenih posebnih pogojev. Torej so to stvari, ki jih je potrebno omogočiti tudi po prenovi.

Hkrati pa se te delovne izkušnje ne priznavajo. Ne štejejo se v delovno dobo in pri njih ni učinkovitega nadzora, ki bi varoval njhove pravice v njihovi vlogi delojemacev. Na nek način je študentsko delo odraz tega, kako bi pri nas izgledale pravice delavcev, če bi trg delovne sile, v žargonu nekaterih ekonomistov, "sprostili". Brez malic, izsiljevanje s tem, da delo morda sploh ne bo plačano, siljenje v nočno delo, siljenje v delo preko zakonsko predpisanih urnih omejitev, ...

To so pa stvari, za katere menim, da jih je nujno potrebno urediti. Kar seveda pomeni višanje stroškov za delodajalca in tudi konec teksasa s tem, da se študente vzame preprosto zato, ker se lahko z njimi dela kakor se komu zahoče. To bo naredilo študentsko delo za manj privlačno, hkrati pa tudi bolj pošteno do študentov, ki ga bodo še naprej koristili.

Mislim pa tudi to, da bi bilo potrebno podjetjem, ki se zanašajo izključno na delovno silo študentov, malo pristriči peroti. Podjetje, ki bi želelo uporabljati študentsko delovno silo, bi se za to moralo registrirati. Če bi ESS (ali pa Zavod) ugotovili, da študentje dlje časa (več kot eno leto) brez prekinitve opravljajo isto delo pri tem podjetju, bi moralo podjetje razpisati delovno mesto in zaposliti človeka. S tem se bi recimo jasno pokazalo, da se študentov pač ne izkorišča kot nadomestek za redno zaposleno delovno silo, temveč predvsem kot pomoč v času povečanega obsega dela, kjer bi se sicer moralo zaposlovati za krajši čas.

Tako bi delodajalci ohranili možnost, da se z uporabo študentske delovne sile prilagajajo potrebam trga (recimo prodajalne v času razprodaj in predprazničnih dni), hkrati pa se zagotovi mehanizem, da bodo podjetja, ki imajo redno delo, za to prisiljena nekoga tudi redno zaposliti. Ne pa samo rotirati študente.

Uh... pa še kaj se bi dalo izboljšati...

neo ::

Ukinit študentsko delo: Ne
Ukinit študentske servise in vso ostalo packarijo:DA

Najbolje bi bila neka nacionalni portal voden s strani države, kjer bi podjetja objavljala prosta dela za študente, vsak študent pa bi pol lahko sam s podjetjem sklenil neko standardno pogodbo oz. whatever od katere država pobere nek določen procent. Omejitve glede zaslužka so čisto brezveze, ker se bo pač tlko več delalo na črno, ampak, v tej butasti državi to onim zgoraj še ni kapnilo.
Neo's

Daedalus ::

Zakaj povsod po EU ne poznajo študentskega dela? Mislim, da tudi bonov nimajo pa vseeno shajajo.


Poznajo, brez skrbi. Samo formalizirano ni v taki obliki, kot je pri nas. Za hrano pa imaš ponavadi namenske menze, kjer je hrana cenejša. Tako da ne tupi za brezveze.


Za to imas "podjemno pogodbo".


Podjemnja pogodba je farsa. Zakaj? Če predpostaviš, da je večina študentskega dela trivialnega in dosti slabo plačanega, je privlačno predvsem zarad dveh zadev - nobenih komplikacij in pogodb (napotnica je praktično edina formalnost) in nizka stopnja dajatev, zato da od tiste ponavadi bedne urne postavke sploh kaj ostane. Podjemna pogodba je pa nekak bruto znesek - 50% = zaslužek. Idiotsko v celoti, ker od boge urne postavke ne ostane nič. Še od ne tako slabe urne postavke ostane komaj kaj. In to za nezahtevna, občasna dela. Tu se pač kaže usmeritev države, ki hoče požreti svoj del na vsak način, obenem pa ni sposobna dojeti, da tak pač ne gre.

Mnenje se je glasilo nekako tako: "Po kakšni logiki si kdo upa reči, da je študentsko delo korektiv. Študenti socialno šibkejših družin morajo za študij dodatno delati. Pri tem delu dajejo provizijo študentskim organizacijam, ki ta denar nato razdelijo med vse študente. Tudi tiste, ki ne rabijo s prstom migniti zato, da lahko prebivajo pri starših in imajo do fakultete 5 minut. Ali bomo potem rekli, da je socialno in enakopravno to, da tisti, ki so že tako ali tako deprivilegirani, svoj čas in svojo energijo usmerjajo v to, da bo privilegiranim še bolje, kot jim je?"


To je malo pretirano, pa v osnovi drži. Sploh prvi del. Jaz rez možnosti za delo ne bi mogel študirati, ker sta starša pač precej generična slabo plačana delavca. No way da si privoščita stroške šolanja zame. Študentske organizacije pa... ni vse gnilo okoli njih, definitivno pa pokasirajo preveč glede na učinek. Sistem, vzpostavljen z študentskih delom in študentsko skupnostjo je pač Slovenija v malem. Praktično isti idiotizmi in vzorci organiziranja in obnašanja.

Mislim pa tudi to, da bi bilo potrebno podjetjem, ki se zanašajo izključno na delovno silo študentov, malo pristriči peroti. Podjetje, ki bi želelo uporabljati študentsko delovno silo, bi se za to moralo registrirati.


Taka "podjetja" v normalnih razmerah ne bi obstajala. Je kr prav, da pocrkajo, al pa se prilagodijo.

Sprostiti trg delovne sile za bolj občasne zaposlitve. Ne bo šlo drugače, ker hočejo delat dijaki , študentje, pa upokojenci, pa še vsi vmes. In ker obstoječi modeli zaposlovanja sux, bo treba pač uvesti nove, bolj prilagojene. Do takrat se bo pa delalo po principu znajdi se, like it or not.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Buldožer ::

Za to imas "podjemno pogodbo". Edini trik je, da je enako obdavcena kot place, kar pomeni da na koncu dobis 60% bruto zneska, ki ga mora placat delodajalec.


To je to, poleg tega naj "študentsko/malo delo" ne bo omejeno na študentski status, študenti pa naj poleg ostalih prispekov in davkov plačujejo tudi prispevke v na individualni pokojninski račun. Ker bodo na ta način lahko delali vsi(upokojenci, študenti in brezposelni) ne bo nepotrebnega podaljševanja statusa. Tako ne bo potrebe po študentskih servisih oz. bodo ti le posredovali delo kot zaposlitvene argencije. Tako tudi ni potrebe po omejevanju ur(manj stroškov z kontrolo). ŠOU pa naj se plača iz proračuna(seveda malo manj, kriza pa to). Pri vsem se pojavi le težava nefleksibilnih rednih delovnih razmerji, ki so zaradi tega manj konukurenčna študentskemu/malemu delu. Tudi ta nefleksibilnost bi se dala odpravit vendar se to pri nas najbrž ne bo zgodilo.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Looooooka ::

60% gor al pa dol.Glede na to, da bos enakovreden delavcu bos moral bit tud placan primerno(se prav se bo ta razlika + zararovanje pokrilo s strani delodajalca).Noben ni reku, da bo placa magicno ista in da je bo polovica odletela drzavi.
Resen bo problem goljufanja, ki drzavo veliko stane in s tem tud TEBE pa ce si student al pa ne.
Z boni pa ne vidm nobenga problema.Zakaj hudica pa ne bi student jedu cenej med tem ko studira?...neke bonitete pa ja morjo bit.
Studentsko delo je pa pac bedarija.Ti si tam, da se ucis...ne da delas 40 urni delovnik in s tem pomagas delodalajcem ponovno goljufat drzavo(s stevilom zlorab si kar upam rect, da vecina studentov dela vec kot je dovoljeno).
Pa glede na razlicne pogodbe, ki obstajajo...se ne bo noben student rabu trest ce je prevec delu...ce rab tujo napotnico...ker bo ze kr vedu, da bo za vse to primerno obdavcen.Da sploh ne omenim revezev, ki se pol tresejo ce jim bo redni status propadu...in kako hudica bojo pol placani(pac se zgodi...ampak hujs je ce pol se izredno ne mors studirat ker ni sluzbe in si ne mors placat stanovanja).
Plus...krsenje pogodb se, da zlo hitro resit prek sodisca.Krsenje studentskega dela se pa redko kaznuje.Pac firma mogoce ce mas sreco ne more dobivat studentov prek tistga servisa(uuuu aaaa....res jih s tem kaznujejo).

Daedalus ::

60% gor al pa dol.Glede na to, da bos enakovreden delavcu bos moral bit tud placan primerno(se prav se bo ta razlika + zararovanje pokrilo s strani delodajalca).Noben ni reku, da bo placa magicno ista in da je bo polovica odletela drzavi.


Ne moreš kr enačaja vlečt med občasno/sezonsko zaposlitvijo in redno zaposlitvijo. Če to narediš, si stvar podražal (občasno zaposlitev) do te mere, da ne bo več privlačna in ti bo folk delal pač na črno, al pa sploh ne. Goljufanje je pa spet en tak hec... študentsko delo državo kao veliko stane. En kurac, študentje/dijaki so najboljši možni potrošniki. Sploh oni, ki delajo, pa živijo relativno poceni v študentih, al pa doma. Praktično vse skurijo za luksuz. Naša država pač misli, da bo vedno manj redno zaposlenih financiralo njen obstoj. Pa ne bo... treba omogočit, da folk zasluži in nato z zapravljanjem sofinancira državo. Treba obrnit ploščo, na kratko. Ne komplicirat z birokracijo in omejevat z nekimi bolanimi dajatvami tam proti 50%. Raje manj, pa več, kot več, pa malo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matako ::

Osebno se mi zdi, da bi morale biti vse olajšave v zvezi s študentskim delom namenjene izključno študentom. Najenostavneje si mi zdi uvesti oprostitev plačila davka ZA ŠTUDENTA do določene vsote.

Za delodajalce se študentsko delo ne bi smelo razlikovati od ostalega.

Edino kar je tu še nujno potrebno je poenostavitev zaposlovanja... če prav tazumem so to "mala dela"?
/\/\.K.

Icematxyz ::

Če se ne motim razmišlja država da bi brezposelnim in upokojencem dala možnost dela preko napotnice?

To je daleč od tega da se razmišlja da se karkoli ukine. Posodobi se naj na strokoven način ta oblika dela. Iz prakse se naj pogleda kaj je problematično pa se naj to spremeni. Ne pa kar po dolgem in počez neki politični govori. Saj za politične točke to je nabirat. Ampak ni pa resno vse skupaj.

DavidJ ::

Izhodišča Zakona o malem delu. Le 6 strani. Svetujem v branje.

Izpostavljam:
- Malo delo bo v zakonu opredeljeno kot plačano začasno, občasno delo ali trajnejše časovno omejeno delo študentov, dijakov in upokojenih oseb, v obsegu največ 672 ur (tj. 14 ur/teden) v koledarskemletu, plačilo za opravljanje tega dela pa v koledarskem letu ne sme presegati višine minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta.
- Pomembna novost bo tudi opredelitev dejavnosti posredovanja malega dela kot nepridobitne dejavnosti. Izbor organizacij za posredovanje malega dela bo bolj transparenten kot do sedaj, saj bodo le-te izbrane na podlagi javnega razpisa in sicer za obdobje največ 5 let.
- Delo na napotnico (malo delo) bodo lahko opravljali tako dijaki in študentje, kakor tudi upokojenci. (Na ministrstvu preučujemo tudi možnost, da bi malo delo lahko opravljali tudi brezposelni.)
- Oseba, ki opravlja malo delo, se obvezno vključi v pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter v zdravstveno zavarovanje.
- Višino koncesijske dajatve želimo ohraniti nespremenjeno (14 %), načrtujemo pa korenite spremembe v sistemu delitve sredstev, pridobljenih iz dajatve iz tovrstnega dela.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

ssitcm ::

Tako je včeraj v Dnevniku pisal Igor Masten. Dolgo, a se 'splača' prebrati.
Za potrebe današnjega prispevka bom najprej podal nekaj primerov medijskega prikazovanja ideje liberalizma ali neoliberalizma na Slovenskem. Gre seveda za napačne in popačene prikaze, vendar jih danes vseeno uporabljam takšne, kot so, saj je sogovornikom včasih najkoristneje nastaviti ogledalo.Najprej omenimo liberalno ureditev delovne zakonodaje. Načeloma lahko tako v teoriji kot praksi zanjo naštejemo precej pozitivnih lastnosti, vendar se to pri nas običajno povezuje z odpuščanjem, izkoriščanjem delavcev, večanjem socialnih razlik in podobno. Dodajmo enotno davčno stopnjo. Le malo ljudi je vedelo, ali je s tem sploh kaj narobe, vendar, ko so sindikati dodali, da to pomeni, da bodo bogati še bogatejši, revni pa še revnejši, je vsakomur takoj postalo jasno, s kakšnim zlobcem imamo opravka. Zaključimo z zmanjševanjem vloge države, izkoriščanjem delavcev s strani kapitalistov in uzurpacijo javnih inštitucij za pridobivanje zasebnih koristi. Negativnost slednjega je samoumevna.

Končno tudi razumem, zakaj neoliberalizem pri nas mnogi enačijo z ideološko kugo. Kot škodljive bakterije se zajeda v same pore delovanja naše družbe. Poglejmo si to na primeru problematike študentskega dela, ki sedaj razvnema strasti med študentsko organizacijo in ministrstvom za delo, ki je predstavilo predlog nove ureditve študentskega dela, ki poleg omejevanja količine dela predvideva tudi njegovo obremenitev s prispevki za socialno zavarovanje.

Najprej lahko ugotovimo, da je študentsko delo z zakonskega vidika zelo liberalno urejeno. Je čisto delo na poziv. Študenti ne uživajo nikakršne varnosti zaposlitve. Ko jih podjetje ne potrebuje več, so brez odpravnin, kaj šele nadomestil za brezposelnost, "na cesti". Za svoje delo so mnogi plačani malo. Zakonodaja jim ne nudi izplačevanja minimalne plače in ni ga sindikata, ki bi zanje izposloval kake kolektivne pogodbe. Študentsko delo delavcu ne daje pravice do pravega socialnega zavarovanja. Z delom vsi pridobivamo dohodek za financiranje naše potrošnje in varčevanja. Vendar le za študentsko delo velja, da delavci od tega dela ne bodo imeli nikakršnega socialnega zavarovanja v dobi pokoja. Vidimo torej, da je študentsko delo primer neoliberalne ureditve trga dela v svoji najhujši obliki.

Pogosto se govori, da študentsko delo ni obdavčeno. To seveda ni res. Študentsko delo je obdavčeno z enotno davčno stopnjo. Na vsak evro neto plačila študentu mora delodajalec plačati 12 odstotkov za provizije študentskih servisov, financiranje študentskih organizacij in še nekaterih drugih programov. Tovrstna obdavčitev predstavlja enotno davčno stopnjo v svoji najhujši obliki. Čisto vsak študent plača enak proporcionalni davek ne glede na to, ali zasluži malo, veliko, je bogat ali reven. Ko se je pred leti predlagala uvedba enotne davčne stopnje, so liberalci predlagali vsaj zelo visoko splošno davčno olajšavo, ki bi sistem enotne davčne stopnje naredila progresivnega. Pri študentskem delu pa še tega ni. Nobene progresije, ki bi zagotavljala, da bi višje breme davkov nosili tisti, ki si to lažje privoščijo. Neoliberalizem v najhujši obliki torej.

Pri tej enotni davčni stopnji je še najhujše to, da se del tako zbranih sredstev steka v zasebne roke lastnikov študentskih servisov, ki so si v preteklosti s tem privoščili ekscese, kot je kupovanje hotelov in tovarn. Si lahko predstavljate, da si na vsak plačilni listek, ki vam ga vaš delodajalec izda, ali na vsako izplačilo pokojnine vsak mesec prisesa neko podjetje in vam pobere 12 odstotkov? Zavod za zaposlovanje posreduje delo zastonj. Če bi enako posredoval tudi študentsko delo, bi se z odstranitvijo pijavk sprostila velika sredstva, od katerih bi imeli korist prvenstveno študenti. Tako pa imamo opravka z uzurpacijo zakonske ureditve študentskega dela v zasebno korist. Naj si bo v obliki provizij za posredovanje dela, ki ga pri ostalih oblikah dela ne poznamo, ali v obliki izogibanja plačevanja davkov podjetij, ki študente zgolj fiktivno zaposlujejo. Pravi neoliberalizem torej.

Da ne bom krivičen, moram poudariti, da ima študentsko delo tudi svojo neliberalno plat. Samo pri zaposlovanju študentov se lahko podjetja izognejo plačil prispevkov za socialno zavarovanje. Za vse ostale, ki bi želeli delati ob podobni fleksibilnosti delovnega razmerja, kot velja za študentsko delo, ta ugodnost ne velja. To seveda izkrivlja povpraševanje podjetij po delu v korist študentskega dela, kar seveda ugotavlja tudi Študentska organizacija Slovenije na svoji spletni strani, ki pravi, da bi drugačna davčna ureditev zmanjšala povpraševanje po študentskem delu. To izkrivljanje povpraševanja gre celo do te mere, da se podjetja izogibajo zaposlovanju mladih, ki so proti koncu svojega študija, saj diplomiranci zanje opravljajo isto delo po precej višji ceni.

Ko spremljam študentsko organizacijo, ki se zavzema za ohranitev statusa quo, razumem, da gre v navezavi s študentskimi servisi za interesno skupino, ki si želi ohraniti svoj položaj. Prav tako jim dajem prav, ko nasprotujejo plačevanju prispevkov za ZPIZ. Ti prispevki bi samo pomagali polniti pokajočo pokojninsko blagajno, zaradi staranja prebivalstva pa študenti od tega ne bodo imeli nobene koristi. Vendar me vseeno bega dvoje.

Prvič, smiselno bi se bilo zavzemati za to, da gredo prispevki za pokojninsko zavarovanje iz naslova študentskega dela izključno na individualne račune v okviru drugega pokojninskega stebra. Tako bi se vedelo, da imajo študenti jasno definirane koristi tudi za dobo pokoja, obenem pa bi se izognili očitku, da tovrstna oblika dela predstavlja diskriminatorno distorzijo na trgu dela.

In nenazadnje, najbolj čudno se mi zdi redno skupno demonstriranje študentskih organizacij in sindikatov. Sindikati se ja zavzemajo za diametralno nasprotne stvari, veliko varnost zaposlitve in progresivno obdavčenje dela. Nič od tega ne velja za študentsko delo. Opravka imamo torej s tipičnim pojavom, ki se mu v teoriji javne izbire reče "strange bedfelows". Politične stranke se namreč pogosto odločijo za oblikovanje koalicij, čeprav imajo nasprotna ideološka in programska izhodišča. Za skupno delovanje se vseeno odločijo zato, ker jim to omogoča dosegati določene politične cilje, ki jih prinaša zgolj oblast oziroma moč odločanja. Zlezejo torej v posteljo, čeprav ne sodijo skupaj, saj je to edini način, da pridejo do "akcije". Tako kot naši študentski neoliberalci in sindikati.

Ne glede na to pa študenti kažejo na to, da kadar imajo ljudje možnost izbire, se mnogi odločijo za neoliberalni trg. Še posebno, če ne vejo, da je to to. Kdo ve, kaj bi izbrali delavci, če jih sindikati in zakonodaja ne bi silili v toga delovna razmerja? Mnogi bodo rekli, da za tak ekstrem zagotovo ne. Sam pravim, da za nasprotni ekstrem tudi ne.

Daedalus ::

- Malo delo bo v zakonu opredeljeno kot plačano začasno, občasno delo ali trajnejše časovno omejeno delo študentov, dijakov in upokojenih oseb, v obsegu največ 672 ur (tj. 14 ur/teden) v koledarskemletu, plačilo za opravljanje tega dela pa v koledarskem letu ne sme presegati višine minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta.


Tega ne razumem najboljše. Zakaj omejitev po času in višini zaslužka? Da se kao še vedno ne dela konkurenca redni zaposlitvi? Se pravi, da boš lahko zaslužil ali zelo malo, al pa ne boš mel dela, če se za tisto razliko vseeno ne splača nekoga redno zaposliti. Al pa se bo zaposlovalo več? Uzakonjena miloščina je tole.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Pri tej enotni davčni stopnji je še najhujše to, da se del tako zbranih sredstev steka v zasebne roke lastnikov študentskih servisov, ki so si v preteklosti s tem privoščili ekscese, kot je kupovanje hotelov in tovarn. Si lahko predstavljate, da si na vsak plačilni listek, ki vam ga vaš delodajalec izda, ali na vsako izplačilo pokojnine vsak mesec prisesa neko podjetje in vam pobere 12 odstotkov? Zavod za zaposlovanje posreduje delo zastonj. Če bi enako posredoval tudi študentsko delo, bi se z odstranitvijo pijavk sprostila velika sredstva, od katerih bi imeli korist prvenstveno študenti. Tako pa imamo opravka z uzurpacijo zakonske ureditve študentskega dela v zasebno korist. Naj si bo v obliki provizij za posredovanje dela, ki ga pri ostalih oblikah dela ne poznamo, ali v obliki izogibanja plačevanja davkov podjetij, ki študente zgolj fiktivno zaposlujejo. Pravi neoliberalizem torej.


To je edina omembe vredna zadeva z teksta ki ponuja neko rešitev.

Ukinimo torej sistem kot je. In prenesimo študentsko delo na zavod za zaposlovanje.

Ostale pogoje pa pustimo zaenkrat nespremenjene? Razen pač ostrejši boj proti zlorabam. To podpiram tako ali tako.

Ker treba se bo odločiti. Ali želi država delovati proti zasebnim organizacijam ali proti študentom.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Mislim pa tudi to, da bi bilo potrebno podjetjem, ki se zanašajo izključno na delovno silo študentov, malo pristriči peroti. Podjetje, ki bi želelo uporabljati študentsko delovno silo, bi se za to moralo registrirati. Če bi ESS (ali pa Zavod) ugotovili, da študentje dlje časa (več kot eno leto) brez prekinitve opravljajo isto delo pri tem podjetju, bi moralo podjetje razpisati delovno mesto in zaposliti človeka.
Hmm, sam kaj pa potem rata s takimi podjetji? Takimi, ki npr. vsaj delno temeljijo na študentskem delu in si tega, da bi kar naenkrat za enako delo plačevali 2x več, ne morejo kar tako privoščiti?

Ted ::

Ostale pogoje nespremenjene?

Torej bodo kolegi v moji firmi še vedno delali 200 in več ur mesečno za smešno urno postavko brez malice, potnih stroškov, regresa in plačanih prispevkov (tudi na tujo napotnico - kar je sicer nezakonito tudi po trenutni zakonodaji a tega nihče ne preverja) podjetju pa ne bo treba redno zaposliti nikogar na teh delovnih mestih. Tako bo naše podjetje in še na stotine takšnih podjetij ogromno prihranilo pri strošku delovne sile, hkrati pa jim za to delovno silo dol visi ker ni potrebno vlagati v izobraževanje in ker vedno lahko dobijo nadomestnega delavca - študentov je namreč kot listja in trave.

Pri študentskem delu gre namreč prav za izkoriščanje - podjetja in študentske organizacije s študentskimi servisi izkoriščajo študentsko delovno silo na trgu dela brez regulacije in kakršnihkoli pravic in to za smešne urne postavke. S tem so oškodovani najprej študentje, nato redno zaposleni, ki so jim študentje nelojalna konkurenca, sledijo pa upokojenci, davkoplačevalci in država. Največja korist gre delodajalcem zaradi fleksibilnosti in cenenosti ter študentskim servisom in študentskim organizacijam zaradi prihodkov.

Študentsko delo ni socialni korektiv ampak je anomalija na trgu dela, ki za nameček povzroča še resna nesorazmerja v družbi in gospodarstvu - in to na škodo celotne družbe.

Hmm, sam kaj pa potem rata s takimi podjetji? Takimi, ki npr. vsaj delno temeljijo na študentskem delu in si tega, da bi kar naenkrat za enako delo plačevali 2x več, ne morejo kar tako privoščiti?


Podjetje v katerem delam si to lahko privošči brez problema, enako velja za praktično vsa podjetja v panogi. Mala podjetja, ki pa izkoriščajo ceneno študentsko delovno silo in imajo enega ali nobenega redno zaposlenega pa na trgu itak nimajo kaj početi. Ta se naj preoblikujejo in začnejo delati kaj bolj produktivnega kar ne bo temeljilo na ceneni delovni sili ali pa končajo poslovanje.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

BlueRunner ::

Mislim pa tudi to, da bi bilo potrebno podjetjem, ki se zanašajo izključno na delovno silo študentov, malo pristriči peroti. Podjetje, ki bi želelo uporabljati študentsko delovno silo, bi se za to moralo registrirati. Če bi ESS (ali pa Zavod) ugotovili, da študentje dlje časa (več kot eno leto) brez prekinitve opravljajo isto delo pri tem podjetju, bi moralo podjetje razpisati delovno mesto in zaposliti človeka.
Hmm, sam kaj pa potem rata s takimi podjetji? Takimi, ki npr. vsaj delno temeljijo na študentskem delu in si tega, da bi kar naenkrat za enako delo plačevali 2x več, ne morejo kar tako privoščiti?

Na misel mi pride nekaj v smislu milostnega strela v glavo.

Ali je smiselno imeti v moderni postindustrijski državi podjetja, ki temeljijo na temu, da je bistven pogoj za njihov obstoj expendable in poceni delovna sila?

Mislim da ne. To pa zaradi dveh razlogov:
- Če ima država splošne pogoje, da drugače ni možno poslovati, potem je potrebno spremeniti te pogoje. Problem se bo potem razrešil sam od sebe.
- Če ni težave na strani države, potem je to navadno izkoriščanje lukenj v zakonu, ki jih lahko mirno zapremo.

Na praktičnih primerih je to tako: če gostinski obrat ne more poslovati brez študentov, ker si ne more privoščiti redno zaposlenega, potem lahko takšen obrat tudi zapremo. Morda bo kdo na njegovem mestu postavil takšnega z višjimi cenami, kjer se bo delalo pod normalnimi pogoji. Hud problem pa nastane, če v državi ni možno odpreti gostinskega obrata z redno zaposlenimi, ki bi lahko posloval pozitivno. Tako daleč, pa mislim, da še nismo prišli.

Zgodovina sprememb…

neo ::



Izpostavljam:
- Malo delo bo v zakonu opredeljeno kot plačano začasno, občasno delo ali trajnejše časovno omejeno delo študentov, dijakov in upokojenih oseb, v obsegu največ 672 ur (tj. 14 ur/teden) v koledarskemletu, plačilo za opravljanje tega dela pa v koledarskem letu ne sme presegati višine minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta.


Bedarija od bedarije, zgleda da nam bo ta država počasi še zapovedala kako številko in barvo spodnjih gat moramo imet. Drugega ne morejo pogruntat kot samo neke omejitve. Nekateri delajo 14 ur dnevno, oni pa zapovedujejo delo 14 dni na teden, jao kje mi živimo. Ko da bo pol študentu problem delati še ostale ure na črno, bo pač dobil denar na roko, pa voila, pa spet butasta država ne bo imela nič od tega.
Neo's

Icematxyz ::

Torej bodo kolegi v moji firmi še vedno delali 200 in več ur mesečno za smešno urno postavko brez malice, potnih stroškov, regresa in plačanih prispevkov (tudi na tujo napotnico - kar je sicer nezakonito tudi po trenutni zakonodaji a tega nihče ne preverja) podjetju pa ne bo treba redno zaposliti nikogar na teh delovnih mestih. Tako bo naše podjetje in še na stotine takšnih podjetij ogromno prihranilo pri strošku delovne sile, hkrati pa jim za to delovno silo dol visi ker ni potrebno vlagati v izobraževanje in ker vedno lahko dobijo nadomestnega delavca - študentov je namreč kot listja in trave.


Da. To načeloma podpiram. To je pač študentsko delo. Za kaj več pa rabiš za moje pojme redno zaposlitev. In prav je da je to ločeno.

Če bi pa sistem bil tako napačen. Pa država ne bi razmišljala da bi v isto kategorijo začela riniti še upokojence in brezposelne.

To nekako ne gre skupaj. Bolj se skriva pod tem "bojem" proti študentu in študentskem delu za moje pojme neka nova oblika "delavca" ki bi ga rada država ponudila gospodarstvu.

"Backdoor" bi jaz rekel temu. Fleksibilen "delavec" do katerega ima država iste ali podobne zahteve kot do tega delavca k ga imamo sedaj. Ampak "delavec" ki pa ima bistveno manj pravic od tega kaj imamo sedaj.

To je po moje ozadje vsega skupaj.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Na praktičnih primerih je to tako: če gostinski obrat ne more poslovati brez študentov, ker si ne more privoščiti redno zaposlenega, potem lahko takšen obrat tudi zapremo.
To že.

Samo kaj pa recimo gostinski obrat, ki že lahko preživi brez študentov, a lahko zaradi študentov nudi bistveno višjo kakovost storitve, s tem, ko jih ima enostavno več "zaposlenih"?

Ali pa razvojno podjetje, ki bi brez študentov prav tako preživelo, a ima lahko zaradi študentov precej večji "output" in s tem možnost za nadaljnjo širitev, po kateri bi lahko odstotek redno zaposlenih povečali?

Pa tudi precej novih podjetij bi v štartu bilo omejenih na one-man-band način. Nekako si ne morem predstavljati, kako bi drugače brez velikega začetnega kapitala (tujina-style) naredil recimo podjetje v stilu sosed.si

energetik ::

neo, če študiraš, pač ne moreš delati, kot da si redno zaposlen.
Po mojem, bi morali poenotiti malo delo za vse - študente, brezposelne in penzioniste in to tako, da ne bi bili bolj konkurenčni od redno zaposlenih. Ker dejansko imamo polno "študentov", ki so vpisani le zato, da lahko delajo študentsko delo, hkrati pa odžirajo delo redno zaposlenim, samo zato ker so cenejši. Poleg vseh zlorab, seveda. Potrebno bi bilo več nadzora nad temi zlorabami, kakor tudi nad delom na črno. Če bi porihtali vse te izpade pri davku, bi lahko koneckoncev tudi znižali obdavčenje plač.
Poleg tega je zdaj očitno preveč diplomirancev na trgu dela. Zakaj pa bi moral vsak študirati? Če starši nimajo denarja za študij otrok, naj gredo otroci delat po srednji šoli. Če so pa tako dobri, da bodo kaj doprinesli s svojo diplomo, bodo pa dobili Zoisovo/republiško ali kako drugo štipendijo. S študentskimi boni, subvencioniranimi stanovanji in štipendijo pa se da nekako prerinit skozi mesec.

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Točno tako. Poleg tega ima tako delo manj ugodnosti (ni bolniške, ostalih ugodnosti), manj plačano (če se obdržijo trenutne cene študentskega dela). Koneckoncev pa tudi manj ugodno za delodajalca, saj tak delavec lahko da odpoved kadarkoli, študent reče me ne bo imam izpit in podobno...bolj ugodno je le v finančnem pogledu.

A. Smith ::

neo, če študiraš, pač ne moreš delati, kot da si redno zaposlen.
Po mojem, bi morali poenotiti malo delo za vse - študente, brezposelne in penzioniste in to tako, da ne bi bili bolj konkurenčni od redno zaposlenih. Ker dejansko imamo polno "študentov", ki so vpisani le zato, da lahko delajo študentsko delo, hkrati pa odžirajo delo redno zaposlenim, samo zato ker so cenejši. Poleg vseh zlorab, seveda. Potrebno bi bilo več nadzora nad temi zlorabami, kakor tudi nad delom na črno. Če bi porihtali vse te izpade pri davku, bi lahko koneckoncev tudi znižali obdavčenje plač.
Poleg tega je zdaj očitno preveč diplomirancev na trgu dela. Zakaj pa bi moral vsak študirati?


Podpis.
Dokler bo kakršnokoli delo manj obdavčeno, bo samo predmet izogibanja davkom. Edino to bi še dodal, da naj napotnice za malo delo prevzame zavod za zaposlovanje. Da ne bodo prišle na sceno spet "neke nove" ustanove.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Icematxyz ::

-Naj prenesejo študentsko delo na zavod za zaposlovanje
-Naj sistem prilagodijo temu da bo le tisti ki je res študent in ima status lahko delal preko napotnice. Tu naj malo pretuhtajo kako zagotoviti to. Zagotovo se da.

Če bodo to storili. So za moje pojme storili dovolj da bo sistem dober neko dogledno naslednjo obdobje.

Vse ostalo pa ima za moje pojme neke druge motive od zadaj. Oziroma bo pač več dela na črno.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Če bi porihtali vse te izpade pri davku, bi lahko koneckoncev tudi znižali obdavčenje plač
Znižali obdavčenje? Pri nas?

Mavrik ::

Poleg tega je zdaj očitno preveč diplomirancev na trgu dela. Zakaj pa bi moral vsak študirati? Če starši nimajo denarja za študij otrok, naj gredo otroci delat po srednji šoli. Če so pa tako dobri, da bodo kaj doprinesli s svojo diplomo, bodo pa dobili Zoisovo/republiško ali kako drugo štipendijo. S študentskimi boni, subvencioniranimi stanovanji in štipendijo pa se da nekako prerinit skozi mesec.


Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Fantek, ne veš kaj razlagaš. Štipendije so slab vic ki ti ne pokrijejo niti položnic za en mesec študija.
The truth is rarely pure and never simple.

Icematxyz ::

No saj študentsko delo je obdavčeno. 14%

Drugače pa če storijo to:

-Naj prenesejo študentsko delo na zavod za zaposlovanje
-Naj sistem prilagodijo temu da bo le tisti ki je res študent in ima status lahko delal preko napotnice. Tu naj malo pretuhtajo kako zagotoviti to. Zagotovo se da. Če je le volja.

A so potem neke bistvene pripombe še opravičene. Ali lahko gremo dalje in se nekaj let ukvarjamo z drugimi pomembnejšimi zadevami?

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Fantek, ne veš kaj razlagaš. Štipendije so slab vic ki ti ne pokrijejo niti položnic za en mesec študija.


Fantek študentek, a bi prosim nehal s pravljicami, da se med študijem sam podpiraš? Podpirajo te starši. In a nutshell, že zdaj študirajo tisti, ki si to lahko privoščijo. Resne tehnične, pravne ali medicinske fakultete ob delu ne boš izdelal, pa če se postaviš na glavo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

BlueRunner ::

Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Aham, torej naj za denar, ki ga potem koristijo tudi ljubljančani in mariborčani, pa jim ni potrebno s prstom migniti za prebivališče in hrano, pač garajo tisti, ki se morajo za študij preseliti. Pa še bone za prehrano naj potem kupujejo od taistih ljubljančanov in mariborčanov, zato da lahko zaradi dela ostajajo v mestu.

Ja. Štipendije so res slaba šala, ampak trenuten sistem študentskega dela ni samo to. Dejansko je to škdoljiv sistem. Samo kaj, ko to vsak študent pogrunta šele kakšna 3-4 leta po zaključenem študiju in nič prej.

energetik ::

Poleg tega je zdaj očitno preveč diplomirancev na trgu dela. Zakaj pa bi moral vsak študirati? Če starši nimajo denarja za študij otrok, naj gredo otroci delat po srednji šoli. Če so pa tako dobri, da bodo kaj doprinesli s svojo diplomo, bodo pa dobili Zoisovo/republiško ali kako drugo štipendijo. S študentskimi boni, subvencioniranimi stanovanji in štipendijo pa se da nekako prerinit skozi mesec.


Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Fantek, ne veš kaj razlagaš. Štipendije so slab vic ki ti ne pokrijejo niti položnic za en mesec študija.
Če se prav spomnim, je štipendijo mnogo večja, če stanuješ na neki oddaljeni lokaciji. Tako da si praktično izenačen z Ljubljančani. Če mešamo že starše zraven, lahko pa še naračunaš, koliko več so starši odšteli za stanovanje/hišo v LJ, v kateri zdaj študent živi poleg staršev.
Recimo boni so 40€ na mesec, poleg subvencije imaš še kakšnih 50-100 € stroškov s stanovanjem. Če si prijavljen nekje daleč od LJ ti po mojm 150€+ štipendije ne uide. Tko da na knap nekako gre skozi, je študent vsaj motiviran, da čimprej zaključi študij in diplomira. Seveda odpade nov avto parkiran pred študentom in vsak dan 5 pirov.

Icematxyz ::

Pozabljate da se prepirate o neumnostih. Študent bo še vedno lahko delal. Tako da razprave o tem če študent naj dela zraven študija ali ne so nepomembne. To je njegova odločitev. In tudi v prihodnje zagotovo bo to njegova odločitev!

darkolord ::

Če se prav spomnim, je štipendijo mnogo večja, če stanuješ na neki oddaljeni lokaciji. Tako da si praktično izenačen z Ljubljančani.
Stanovanje je ene 200 eur, boni 50 eur, tedenski prevoz xx eur, razlika v štipendijah pa 100 eur.

Zgodovina sprememb…

neo ::

neo, če študiraš, pač ne moreš delati, kot da si redno zaposlen.


Se popolnoma strinjam s tabo, ampak, se pa ziher da delat več kot teh ušivih 14 ur na teden in poleg tega še tudi redno študirat. Kar en lep primer, recimo, priden študent študira, dela recimo čez teden po 2 uri dnevno, čez vikend pa recimo po 8-10 ur dnevno (recimo kelnarija v kaki diskoteki itd.). In kaj se bo zgodilo, tisti višek dela bo tako ali tako dobil plačano na roko, zato ker tega pri nas noben ne kontrolira. Moti me, da se SPET nekaj omejuje in regulira, kar sploh ni potrebno, dela naj vsak kolikor mu paše, če njegov študij zaradi tega trpi, pa si je sam kriv. Nekateri študenti preprosto morajo delat, ker pač doma ne rasejo Evri na jablanah, pa še poleg tega pridno študirajo.
Neo's

energetik ::

Ponavadi taki študenti, ki veliko delajo, vlečejo študij v nedogled, potem pa še po možnosti zamenjajo faks samo da lohko še naprej delajo. Na koncu pa ostanejo s srednješolsko izobrazbo. Pri tem da so so bili celo dobo "študija" subvencionirani z delom redno zaposlenih. To je svinjarija.

Icematxyz ::

Pod pretvezo urejanja problematike študentskega dela se hoče sistemsko urediti nova oblika "delavca". Kjer imaš do države iste obveznosti. Imaš pa manj pravic.

Drugače si jaz ne znam razlagati dejstva da bi nekdo hotel enačiti študente in brezposelne.

In kar naenkrat minimalna plača 600 evrov neto več ne bo problem. Saj boš imel na voljo dovolj cenene brezposelne delovne sile? In študente in upokojence na voljo?

Ponavadi taki študenti, ki veliko delajo, vlečejo študij v nedogled, potem pa še po možnosti zamenjajo faks samo da lohko še naprej delajo. Na koncu pa ostanejo s srednješolsko izobrazbo. Pri tem da so so bili celo dobo "študija" subvencionirani z delom redno zaposlenih. To je svinjarija.


Da ampak ko ni statusa ni študentskega dela. Tako bi naj bilo urejeno. Zagotovo se da. Da tako urediš da niso možne več zlorabe. Vprašanje le če je interes?

Zgodovina sprememb…

hendriks ::

Vsak študent lahko dela in tudi zabluzi študij, vendar se to ne bi smelo dogajati na račun subvencioniranega dela, kot se to dogaja sedaj. Naj sklene pogodbo in basta. Če zraven še doštudira, je to samo plus.

Icematxyz ::

Saj ni delo subvencionirano? Od kod pa to?

energetik ::

Vsak študent lahko dela in tudi zabluzi študij, vendar se to ne bi smelo dogajati na račun subvencioniranega dela, kot se to dogaja sedaj. Naj sklene pogodbo in basta. Če zraven še doštudira, je to samo plus.
IMHO bi moralo biti tako, kot je pri Zoisovi štipendiji - če ne diplomiraš v določenem roku, moraš denar vračati. Torej če ne diplomiraš do konca statusa, bi moral vrniti vso vrednost subvencionirane prehrane in stanovanja. To bi potem preprečilo vpis na faks samo zaradi dela. Ker subvencije in olajšave za študente so tukaj z razlogom - da dobi država več visoko izobraženih ljudi.

Icematxyz ::

Vas v bistvu motijo študentje sami. Le priznate si ne. Ker sem se trudil 2 strani kakšen pameten argument dobit. Z vidika zakaj se ne potegnejo logične poteze in odseka tisto kar je najbolj moteče.

Pa ugotavljam da v bistvu vaš motijo študentje. In to je srčica problema. Škoda časa. Mojega v iskanju argumentov. In vašega da se prepričujete da argumenti ki jih imate kam vodijo.

hendriks ::

Icematxyz, prenesti študentsko delo na zavod za zaposlovanje ali
njegova ukinitev? Katera opcija bi bila manj boleča? Se pa strinjam
z obema predlogoma.

Tarzan ::

Proti ukinitvi študentskega dela. Sem pa absolutno in strogo za prenos študentskega dela na državo in za ukinitev (oziroma preobrazbo) študentskih servisov. Če bo kdo štrajkal, imam občutek, bo to študentski servis oziroma slabo informirani študentje, ki jih bodo ŠS nagnali na cesto štrajkat.

Študentskemu servisu gre mislim da okoli 16%, ostalo dobi študent. V kolikor se to razmerje ohrani, potem tudi podjetja, ki študente zaposlujejo lahko zadevo le pozdravijo/mo. Glede na to, da bo študentu tekla delovna doba pa nima sploh kaj razmišljati, glede tega slabše kot je, ne more biti. Tudi ukinitev študentskega dela ne bi bila slabša, kot je trenutno stanje izkoriščanja študentov.

BlueRunner ::

Pod pretvezo urejanja problematike študentskega dela se hoče sistemsko urediti nova oblika "delavca". Kjer imaš do države iste obveznosti. Imaš pa manj pravic.

Če bi bilo temu tako, potem se ne bi postavljalo takih omejitev glede največjega letnega obsega ur in največjega dopuščenega plačila. Bistvo teh omejitev je samo to, da se ne bo več dopuščalo nelojalne konkurence redno zaposlenim.

Urejanje študentskega dela pa služi ravno temu, da se bo vsaj poskusilo ukiniti to skrajno (tudi do študentov) nepošteno obliko izkoriščanja pod pretvezo zagotavljanja socialnih korektivov.

Enostavno se da dokazati, da je to študentsko delo
- neregulriano izkoriščanje
- ne zagotavlja varovanja minimalnih delovnih standardov
- omogoča zajamčene dobičke zasebnim koncesionarjem, ki to delo posredujejo
- najbolj izkorišča ravno tiste, ki naj bi jim najbolj pomagalo

BigWhale ::

BigWhale, sej glih zato pa ni razloga, da bi to neresno delali ravno samo študenti. Zakaj ne bi smeli tudi drugi?


Student lahko rece: "drug mesec imam tri izpite, me tri tedne ne bo, ker se bom doma ucil." Potem ti pa SMS poslje, da gre po izpitu se za 14 dni na smucanje.

O taki neresnosti govorim. Redno zaposleni tega ne pocnejo. :)

BigWhale ::

Pogoji zaposlovanja, redno, neredno, zacasno, kakorkoli pac ze, bi morali biti za vse enaki. Studentom tako ne bi preprecil, da delajo med studijem, ce zelijo.

Ne vidim pa razloga zakaj bi morali biti studentje kakorkoli drugace obravnavani kot ostali. Aja, pa studenske servise bi ukinil, ker v bistvu ni nobene potrebe, da obstajajo.

WarpedGone ::

Pogrešam bolj jasno opredelitev tega "v obsegu največ 672 ur (tj. 14 ur/teden) v koledarskemletu, plačilo za opravljanje tega dela pa v koledarskem letu ne sme presegati višine minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta"

Kaj ima državo brigat koliko ur nekdo dela? Bo pač urna postavka 150 EUR in bo "študent" uradno delal po eno uro na dan, praktično pa 10ur po 15 EUR.
Kaj bo, ko bo plača presegla minimalno letno plačo? Višji davek, ki ga bo treba plačat naslednje leto v obliki doplačila dohodnine? In bo folk spet zelo jamral kolk je treba doplačat. Delo po tujih napotnicah bo tako še vedno aktualno.

Sicer pa gre stvar v pravo smer. Študentsko delo kot se izvaja v praksi je to kar družba potrebuje - kar se da fleksibilno (= nebirokratsko) obliko zaposlitve. Le odpret jo je treba vsem iskalcem in poskrbet za obvezne prispevke in zavarovanja. Skrbi me, da o brezposelnih le "razmišljajo", da so zaenkrat v predlog dodali le upokojence.
Zbogom in hvala za vse ribe

Tear_DR0P ::

Kaj ima državo brigat koliko ur nekdo dela?

to je zato ker pavšalno bereš. omejitev na ure in prihodek pride zato, da bo država lažje klasificirala delavce - malo delo znese do 672 ur na leto in/ali višine minimalne plače - kar je več se klasificira kot delo za polovični delovni čas - torej 80+ mesečno (20+ ur tedensko) in kdor dela 160+ ur na mesec (40+ tedensko) dela za polni delovni čas.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tody ::

Ja, delodajalci bi z veseljem zaposlili tudi "ne študenta" ampak problem je da se ga potem ne morejo več znebit. Človeku ne moreš dat, kar odpovedi, da bi pa recimor za kak klicni center, kjer se na teden menjava recimor tud 10-15 ljudi (eni pridejo drugi gredo, ker pač so bedni ali pa jim delo ne odgovarja) na teden bi samo enga morali imeti v podjetju, ki bi urejal pogodbe.

To da bodo prislili folk da bo študiral manj kot 6 let je pa tudi utopija. Tisti, ki jim je bilo za to da so študiral so, tisti, ki jim je do tega da končajo faks bodo, tisti ki pa pač nevejo pa tudi pol ne bodo vedel.

Po drugi strani pa ali bodo te delavci, ki bi bili zaposleni na "odprti platformi" deležni vseh ugodnosti "redno zaposlenih", tukaj je predvsem dopust, bolniška, regres,... Tega noben študent nima (razen pri redkih firmah). Poleg tega je davek na zaposlenega skoraj 50 % davek na študenta pa tam okoli 25%. Glede na to da je študent zavarovan in vse. Samo v pokojninsko blagajno ne daje, kar je če mene vprašate samo +.

Gandalfar ::

@Tody: to je namen podjemnih pogodb. Samo seveda niso zanimive ce imajo 2x visji davek od studentskih.

BlueRunner ::

Tega noben študent nima (razen pri redkih firmah)

Pri nobeni firmi. Študent nima podlage za regres, nima bolniškega nadomestila in nima podlage za dopust.

Glede na to da je študent zavarovan in vse.

Potem pa diplomira in nenadoma ugotovi, da se mu delovna doba ni štela, da delodajalec ne rabi upoštevati delovnih izkušenj in ga lahko da še za pol leta ali celo leto na pripravništvo z 80% plače in, da ima morda celo težave pri iskanju dela, ker je predrag - saj so študentje preprosto cenejši. A glej ga zlomka, on pa več ni študent.

Temu se reče pluvanje v lastno skledo. Zdi se ti fino, dokler je ne dobiš nazaj pred nos in ti nekdo reče, sedaj pa to še pojej.

Tody ::

Gandalf ja lih dones je v financah, da država nima nobenega namena zmanjšat pritisk na gospodarstvo. Pomoje se bi pa zadeva ful poznala, če bi bile tele pogodbe malce cenejše. Bi ljudje takoj lahko imeli dve službe, kar danes ni več taka redkost.

@Bluerunner, okey mogoče nimajo "računovodskega" regresa, vem pa za par ljudi, ki so dobili ekstra plačilo poleg tega kar so se zmenil. Lahko rečeš tud 13 plača al pa žepnina za na morje, seveda po zakonu je sploh ne rabijo dajat.

Kar se tiče pluvanja v lastno skledo, pa spet odvisno od tega kaj delaš. Če imaš kako bolj zahtevno delovno mesto nevem če se splača podjetju vzet novega človeka in ga strenirat da bo tako učinkovit kot ti in ga čez dve leti spet odpustit. Jaz vem da svojega nadomestka nebi treniral. Če so prasci pač bom pa še jaz, več kot odpustit me itak ne morjo ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smisel študentskega dela?

Oddelek: Loža
388602 (6947) Phantomeye
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615598 (12098) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712985 (11604) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466198443 (169807) Mipe
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59889295 (71232) tx-z

Več podobnih tem