» »

Središče sveta že 125 let v Greenwichu

Središče sveta že 125 let v Greenwichu

Observatorij v Greenwichu

Časovni pasovi

BBC - Stari Grki so postavili Evropo za središče sveta in v nekaterih ozirih to še vedno velja. En tak ostanek evropocentrističnega pogleda je ničelni poldnevnik, ki poteka skozi Greenwich v Veliki Britaniji že 125 let. Prav te dni je 125. obletnica Mednarodne meridianske konference, ki je potekala oktobra 1884 v ZDA. Na njej so uzakonili časovni format sveta, kot ga uporabljamo še danes.

Za razliko od ekvatorja, ki ga definira že topologija Zemlje, je ničelni poldnevnik povsem arbitrarno določen. Do 19. stoletja je veliko držav in celo posameznih mest uporabljalo svoje verzije lokalnega časa, ki so poskrbele, da je bilo sonce opoldne res v zenitu, pri čemer se na združljivost s sosedi niso ozirali. Z razvojem železnic in telekomunikacij med leti 1850 in 1870 pa je postal nujen enotni sistem merjenja časa na Zemlji. Po naporni razpravi so delegati v Washingtonu leta 1884 z izidom 22-1 izglasovali Greenwich kot mesto z ničelnim poldnevnikom. Srednji greenwiški čas (GMT) je postal standard za merjenje časa.Eden glavnih razlogov, da je Greenwich premagal Washington, Berlin in Pariz so bile pomorske karte, katerih tri četrtine so že imele vrisani ničelni poldnevnik skozi Greenwich. Druga velika želja delegatov je bila ustanovitev 24 časovnih pasov, ki bi se karseda pravilno in enakomerno razprostirali po Zemlji. Tega žal nikoli nismo uspeli udejanjiti, saj je lokalni čas v pristojnosti vsake suverene države. Pomembnejše kot zenit opoldne je sodelovanje s sosedi, zaradi česar imata Španija in Francija srednjeevropski čas namesto britanskega, ob prečkanju kitajsko-indijske meje pa je treba uro prestaviti za poltretjo uro.

V moderni dobi smo dobili cel kup pripomočkov, ki hkrati omogočajo natančnejše merjenje časa, in vrsto aplikacij, ki to terjajo. Zaradi upočasnjenega vrtenja Zemlje smo pričeli dodajati prestopne sekunde, uvedli smo univerzalni koordinirani čas (UTC), ki se od GMT razlikuje za 33 sekund, GPS pa je ničelni poldnevnik prestavil 100 m vzhodno od slavnega observatorija v Greenwichu.

6 komentarjev

r0ker ::

GPS pa je ničelni poldnevnik prestavil 100 m vzhodno od slavnega observatorija v Greenwichu.
kako prosim?

gzibret ::

> GPS pa je ničelni poldnevnik prestavil 100 m vzhodno od slavnega observatorija v Greenwichu

Ja, tudi mene bi zanimalo kaj več o tem...
Vse je za neki dobr!

McHusch ::

Za uvod tule. Glavni problem je kompenzacija drsenja tektonskih plošč, zato so v rabi različnih načini popravljanja teh premikov.

HyperKiller ::

Washington, Berlin in PariS ???
Je mogoče mišljen centralni čas Gdč. Paris Hilton?
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

LordPero ::

Hehe, ja, tistega ti GPS dobi hitro in natančno.

Nisem pa vedel, da je Greenwich zaradi pomorskih kart bil postavljen (oz. da jih je "večina" pomorskih kart postavila tja izhodišče). Lepo. Torej je središče že več časa.
LordPero

Azrael ::

Kdor je kaj bral romane Julesa Verna, bo vedel, da je bila v tistih časih s poldnevniki cela mineštra.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evo pa se je spet spremenila ura.. (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
69451410 (2402) Baja
»

Windows 10 bo razumel prestopne sekunde in natančneje meril čas

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
137941 (6627) BigWhale
»

Velika Britanija bi prestavila ure naprej

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3214475 (12186) CaqKa
»

Vprašanje glede časovnih con

Oddelek: Loža
111016 (786) Yohan del Sud
»

Središče sveta že 125 let v Greenwichu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
66945 (6205) Azrael

Več podobnih tem