» »

Tisočkrat natančnejše ure

Tisočkrat natančnejše ure

Profesor Gill s svojo ekipo

Slo-Tech - Profesor Gill s svojo ekipo v Britanskem nacionalnem laboratoriju za fiziko (NPL) obljublja revolucijo pri natančnem merjenju časa. Z nanovo razvito tehniko so dosegli trikrat natančnejše merjenje časa od trenutno najnatančnejših atomskih ur, tehnologijo pa obeta izboljšanje vsaj za faktor tisoč.

Leta 1955 so v tem istem laboratoriju razvili atomsko uro, ki deluje na osnovi absorpcije mikrovalov v cezijevih atomih. Takrat revolucionarna tehnika je omogočila natančnost 1 : 1010. Trinajst let pozneje se sekundo uradno predefinirali na osnovo cezijeve ure, zadnji popravek definicije pa je bil izveden l. 1983. Od takrat do danes so atomske ure napredovale, tako da so že stotisočkrat natančnejše (izgubijo sekundo v desetih milijardah let).

Leta 2001 so v ZDA pokazali prvi prototip, ki je deloval na osnovi optične frekvence živosrebrovega1+ iona. Predvčerajšnjim so v Londonu predstavili svoj prototip, ki uporablja stroncijev ion, in je trikrat natančnejši od ameriškega.

Poenostavljen princip delovanja je sledeč: najprej izolirajo en sam stroncijev atom in ga v vakuumu ohladijo z modrim laserjem (valovna dolžina 422 nm) skoraj do absolutne ničle (-273 °C). Nato v ohlajen ion usmerijo rdeč laser (674 nm) in ga naravnajo v dve energijski stanji iona. Svetlobo nato po optičnih vodnikih vodijo do mesta, kjer merijo število utripov, s čimer določijo sekundo.

Profesor Gill navaja najrazličnejše možnosti uporabe, med katerimi ne pozabi omeniti možnosti bolj natačne definicije sekunde, večje natančnosti sistema GPS in celo odgovora na vprašanje, ali so fizikalne konstante konstantne, ali pa se skozi čas malenkostno spreminjajo.

Uradna objava.

47 komentarjev

rekunius ::

Zanimivo branje.


nanovo - mišljeno kot "nano"? ali "na novo"?
Motiti se je človeško.

RiNC ::

ql zadeva
CURIOSITY did not kill the cat...
...it was the BUS!

Tilen ::

iN kak bodo izmerli oz merijo tole, da se v XXX letih zmoti za tolko pa tolko sekund, ce je v tistem casu s katerim se neki poizkus dela, tista ura najnatancnejsa. Malo sem zabluzil.

Skratka, kako bi oni izmerili lahko, da se ta ura res po ne vem kolk miljardah let zmoti za sekundo, ce je ta ura edina ki je tako natancna. Z drugimi urami, ki bi tole uro merle bi dobili vec odstopanja. kako zdaj?

Ce pa je tole le teoreticno potem pa itk brez veze. Kr teoreticno je marsikaj mozno. Tut to, da ma Caligula vedno prav. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

NoOrdinary ::

ne vem, samo jest s te novice nč ne znajdem. sej je lepo da je vse že v novici razložen pa to, samo al sem jest glupa al kva, kaj nej bi pomenil če ima ion dve energijski stanji? a je to mišljen da je v drugem energijskem stanju, al da pa 2 stanji naenkrat al kaj?
brez ideje sem za podpis

McHusch ::

Ion skače z enega stanja na drugega in nazaj, ob vsakem sestopu pa emitira svetlobni pulz. Laser usmerijo tako, da atom skače samo na dveh stanjih (vedno na istega in nazaj).

karafeka ::

Raje bi šli izmit motor na vodo, al pa na luft :D, bi več meli od tega

Thomas ::

karafeka daje idiotske komentarje. Zakaj? Zakaj ste nekateri taki podnarji, me zanima?!

Tic ::

Moja ura na 1miljardo let zgreši za tisočinko sekunde. Vendar je 5 minut pozna.
persona civitas ;>

karafeka ::

Thomas, jst sm realist!!

dëych ::

Kva bi dal da bi šla bolj počas.:'(

Tilen ::

Pa saj se nisi tako v letih ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Jernej L ::

če mi bo to enkrat rešilo življenje ali pa poflikalo
vse varnostne luknje v winsih potem naj kr nadaljujejo :)

64202 ::

Mogoce je tale stvar direktno uporabna za merjenje razdalj z laserjem? Ali je pa ze svetloba sama po sebi toliko "nenatancna", da itak nima veze?

sgdjkdlsugi4 ::

zanimivo je videt s cim nekateri ljudje zapravljajo cas in denar, namesto da bi izumljali kaj uporabnejsega ... se bo kdo sekiral zarad tiste sekunde ?

kopernik ::

Nič ne zapravljajo čas ali denar. Znanje je potrebno širiti v vse smeri, tukaj sploh ni dvoma.

Marjan ::

Hvala STju za dobro novico po dolgem času.

Neee, se popravljam - hvala McHusch-u za dobro novico!

Thomas ::

Dovolj natančna ura, bi lahko povečala natančnost GPSa na milimeter in manj. To bi lahko pripomoglo k napovedovanju potresov.

Naprimer.

Naysayerji so pa itak vedno "najpametnejši".

darkolord ::

Ja samo za natancnost 1 milimeter bi mogli tudi samo komunikacijo narest precej bolj natančno... al pa celo take ure dat na obe strani, namesto samo na eno

Matev ::

a ni tako da je čas relativen
in teče tistemu ki se giblje hitreje drugače

hitreje se giblje = počasneje mu teče čas

baje se raznim železničarjem ali šoferjem v teku življenja zaradi relativnosti časa, le ta podaljaša za kako sekundo ali stotinko napram njegovi ženi ki recimo miruje doma

Tattoo- ::

zanimivo je videt s cim nekateri ljudje zapravljajo cas in denar, namesto da bi izumljali kaj uporabnejsega ... se bo kdo sekiral zarad tiste sekunde ?

Najprej ti definirej, kaj je za tebe uporabno in kaj ne...in kaj je za tebe zapravljanje časa in denarja. :\ Če bi vsi tako govorili, bi razvoj šel bolj klavrno pot :\

Kot je že nekdo pred menoj rekel...znanost in raziskave je treba širiti na vse smeri!

P.S.: Pohvale avtorju za odlično novico! 8-)
Racing is in my blood - Ayrton Senna

Microsoft ::

Rajs primerji z kakimi piloti, ki se res precej hitro vozjo v primerjavi z 'nam'.;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

dr.J ::

Čas je tako dobro in natančno definiran, masa pa ...

karafeka ::

Mnja, priznam, malo sem zabluzo prej.
Zdaj sem prebral članek, pa vidimi da niti ni tako slabo tole. Bomo videli kje se bo to res lahko dejansko uporabilo....

Matev ::

pilot ali astronavt ki je bil dolgo časa na poti imata daljše življenje napram nam
čeprav je vprašanje kaj je to daljše, zgolj počasneje jim mineva

in kje je tu natančnost ... hitrost časa se spreminja tudi glede na gravitacijo - to pomeni, da ura na mont everestu teče drugače kot ura na morski obali

BBB ::

Z laserjem se navadno "pumpa" atome iz nižjega v višji energijski nivo - dejansko njihove elektrone. To je tudi osnova delovanja laserjev - elektroni s padcem na nižji energijski nivo oddajo fotone svetlobe, ki je enrgijsko ekvivalentna spremembi energije (večjo energijo ima foton, manjša je valovna dolžina svetlobe). Pri laserju pride do stimuliranega spusta v nižji energijski nivo, uporabi pa se svetlobno povratno vezavo, ki določa resonančno frekvenco laserja (del odbite svetlobe stimulira prehod načrpanih elektronov v nižji energijski nivo). Seveda mora biti višji energijski nivo dovolj nizek, da ga je mogoče zlahka doseči in biti mora labilen - toliko stbilen, da elektron pahne v nižji energijski novo že majhna dovedena energija od zunaj.
Kako se ohranja zelo konstanten takt menjanja energijskih stanj v živosrebrovem ionu, nimam pojma. Prav tako pa tudi ne, kakšen je fizikalni proces hlajenja z modrim laserjem - da ga hudo umiri (sumim, da je termična energija motilni faktor pri stimulaciji prehoda v nižji energijski nivo).

Razdalje se da s preciznejšo uro, bolje rečeno z bolj konstantnim urinim taktom, izmeriti bolj natančno (navadno se s časom nekoliko spreminja). GPS uporablja triangulacijo - merjenje časov oz. časovnih razlik sprejema signalov z večih satelitov (najmanj štirih). To vpliva na natančnejše določanje lokacije. Seveda je potrebno upoštevati tudi motilne pojave, kot so ukloni in spremenljiva hitrost potovanja signala v določenih delih (mislim, da v ionosferi, nisem pa povsem prepričan, seveda pa tudi v atmosferi).

Kot je že omenjeno, pa se bo dalo z natančnejšimi časovnimi meritvami potrditi, ovrečiti ali prirediti tudi poznavanje nekaterih fizikalnih zakonitosti, ki se jih do sedaj ni dalo in so bile le predmet teoretičnih razprav.

Tisti, ki bi radi imeli točno nastavljeno svojo računalniško, zapestno uro ali pa vekarco za točno bujenje, si boste s tem dosežkom bore malo pomagali, sploh če vam narobe kaže (npr. 5 minut nazaj) - slaba natančnost. Preciznost ure pa je povsem nekaj drugega - pove, koliko se bo prikazani čas s časom spreminjal v primerjavi s točnim časom. Natančnost določa absolutno odstopenje od točne ure, preciznost pa diferenco, opazovano v različnih trenutkih. Pri vekarci natančnost določi človek (oz. zunanji vir, če nastaviš preko interneta ali preko radijskega oddajnika podatkov o času), preciznost pa njen mehanizem (spiralna vzmet z utežjo, nihalo ali quarz kristal). V tej novici je govora le o preciznosti.

Sploh pa je razumevanje časa in merodajnost njegove meritve izjemno vprašljiva. To je nekako tako kot spreminjanje dolžine metra, ko se z različnimi hitrostmi gibaš v prostoru.

AtaStrumf ::

Novica je zelo dobra, čeprav za moj občutek mal pod McHusch-evim nivojem. Mal bolj jasno bi se dal povedat par stvari, drugače je pa že BBB veliko stvari lepo pojasnil, pa tudi McHusch sam v komentarjih.

Vsekakor zanimivo, samo jaz bi vseeno raje videl malo bolj natančne ročne ure, ne pa da mi non stop nekam uhaja, ampak saj bo že še.

BBB ::

darklord, nizko preciznost ure v GPS sprejemniku se odpravlja s sinhornizacijo na urin signal, ki ga sprejema od GPS satelita. Gre za referenčni signal, na podlagi katerega se meri čase prihoda signalov najmanj treh drugih satelitov (1 satelit za časovno referenco, 3 za določitev lokacije). Res pa je pri sprejemniku kljub sinhronizaciji še vedno odstopanje preciznosti ure (nepopolnost sinhronizacije), predvsem zaradi vpliva šuma in popačitve sprejetega signala. Na točnost izračuna lokacije pa vpliva nenatančnost podatkov o trenutnih legah satelitov. Ker ima meritev vedno nek pogrešek, je bolje uporabiti meritve časov z večih satelitov, da se lokacijo določi bolj natančno. Poleg tega pa se uporabi še korekcijske podatke od referenčnega sprejemnika z znano lego na Zemlji (diferencialni GPS) za odpravljanje sistematskega dela pogreška.

Me prav zanima, ali bodo takšno uro vgradili v satelite prihajajočega EGNOS satelitskega sistema za lociranje (evropska verzija GPS).


Post scriptum:
Kaj je smiselno raziskovati? To je predvsem vprašanje smiselnosti našega bivanja v tem prostor-času. Če nam je življenje dano za druge namene, potem je to početje predvsem tešitev firbca. Če nova tehnologija koristi človeku, da si z njo kaj pomaga, mu nekoliko olajša življenje. Če tehnološki napredek oljaša življenjenje večini, kapitalistični sistem lagodnost nekoliko razblini, saj se konkurenčni boj za ekonomsko preživetje nadaljuje. Pri vseh tehničnih dosežkih, ki jih imamo, dvomim, da glede na vloženi trud živimo srečneje kot kamenodobci (oni so se matrali bolj fizično, mi se pa psihično ter smo krepko bolj razvajeni). Če je kdo s trenutno razvojno stopnjo zadovoljen (enako kot bi lahko bil kamenodobec s takratno - očitno nekateri niso bili), sploh ni potrebno več razvijati novih tehnologij. Vendar pa to zahteva borba za finančno preživetje - o ti zlati kapitalizem - kdor si pridobi prednost, lahko uniči konkurente. Poleg ekonomske moči, pa se po tem svetu uveljavlja tudi vojaško-politična moč, enako pogojena z napredkom tehnologij. Smo v začaranem krogu.
Res sem zaradi ogrevanja pozimi bolj na gorkem, lahko sem v nekaj urah na drugem koncu sveta, vzamem aspirin, če me boli glava in podobno. Vendar, ali je to merilo kakovosti življenja ali pa je le razvajanje in čedalje večja odvisnost od potrošništva, glavnega orodja kapitalizma? Seveda povprečen človek, ki se je rodil v takšnem okolju tega ne šteje za razvado, temveč za nekaj samo po sebi umevnega. Prav tako bi kamenodobec lahko polno užival v svojem življenju, dokler mu ne bi pokazal čarov tehnološkega napredka. Šele potem bi postal zagrenjen, ker bi videl, za kaj vse je prikrajšan. :) Ko bi vi vedeli, kako nelagodno živimo v primerjavi z našimi zanamci. Poglej v preteklost in videl boš naprej. Ali z drugimi besedami, kljub vsemu bodočemu napredku se bo treba še vedno matrat za preživetje, povečana razvajenost pa bo vzdrževala enak občutek polnosti oz. srečnosti življenja - isto sranje, drugo pakovanje.

Dami ::

Upam da bo Casio hitr naredu ročno verzijo take ure:D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

OwcA ::

Za kvarčne ročne ure precej pomaga že termokompenzacija.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Thomas ::

Zanimivo, kako BBB ne računa na možnost, da bi lahko "našo default slabo voljo" s tehnologijo pa vseeno kdaj manipulirali.

Zanimivo, kako to spregleda.

BigWhale ::

Z nanovo?

;>

Thomas ::

Ja, magari, ja.

Sej ga nočem nič zafrkavat. Ampak prav zanimivo se mi zdi, kako predpostavi pa človeške muhe kot nedotakljive. :)

Thomas ::

> povečana razvajenost pa bo vzdrževala enak občutek polnosti oz. srečnosti življenja

Kot da je to iz drugega sveta. Kot da ne bi mogli tega shekat in narest enga tacga pleasurable loopa?!

Če mamo enkrat tehnologijo, da se reče?


Zanimiv konec se tukaj še ne neha. Nadaljuje se z "oh, pol se pa kar zadrogirajmo v enem jarku, sej nam bo lepo!".

No, zakaj pa ravno v jarku? Zakaj pa bi morali prenašat še negativne plati tega poležavanja v mokrem in mrzlem jarku? Zakaj, če ni treba?

Če mamo enkrat tehnologijo, da se reče?


:)

poweroff ::

Thomas, pozabljaš, da so zadrogiranci voljno orodje Oblasti.
sudo poweroff

Thomas ::

Bom povedal eno zgodbico!

Ko so pred več kot 200 leti v Parizu objavili, da mislita dva brata poleteti z balonom na topel zrak in biti prva leteča človeka, so pridrli ljudje od blizu in daleč gledat, če jima res lahko uspe kaj tako nezaslišanega.

Ko jima očitno je, se je neka 80 let stara aristokratinja naslonila z obrazom na svojo kočijo, s katero se je bila pripeljala in se bridko razjokala. Ko so jo vprašali zakaj joče, je rekla:

Zdaj VEM, kar sem vedno slutila! Da bodo ljudje nekoč premagali tudi starost, bolezni in umiranje. Jočem, ker bom prej mrtva!

YOU STUPID WOMAN! Nekoč bodo ljudje lahko tudi samo pobrali prah v katerega se boš spremenila in te oživeli, ane!?

:)

keber ::

Hm, recimo centimetrska natančnost bi lahko bila primerna za avtomatsko vodenje vozil po cestah. In to hitro vodenje(in pridemo do filma I, Robot). Tole zna obetat, da bo to kmalu, če bo le prišlo do satelitov.

Tito ::

Ena neumn komentar za začetek:

Moja ura na računalniku, je pa ves čas kazala za 10 minut naprej. Čeprav sem skrbel da se je vsak teden sinhronizirala, je vedno šla za 10 minut. Toda nikoli več kot 10 minut. Skratka zelo čudno, vsaj meni ... Potem sem pa nekega dne imel dovolj sem šel v register popravil, da se vsake 60 minut sinhronizira na arnesovem serverju in od takrat naprej nimam več problemov ;). :\

Drugače pa glede ure, čim natančnejše so, bolje je za nas. Vsaj ne bomo zamujali na sestanke, ali pač :8) ...

Drugače pa drži kot pribito, da se morda danes neumni izumi v prihodnosti znajo iskazati za ključne za razvoj.

Moram pa povedati, da kakršnokoli upanje, da nas bi iz pepela ponovno ustvarili je še s tako mogočno tehnologijo nemogoče ;). Ker kot prvo so genit tako fragmentirani, da se jih nebi dal poustvariti. Pa tudi če bi jim to uspelo, še vedno lahko dobijo le lupino vse znanje pa bo izgubljeno ... Še vedno sem bolj na strani kibrnetike, ki bo našim možganom dala možnost azila pred smrtjo. Ali bi po prenosu mi še bili mi, ali bi bil to nekdo drug, pa je stvar prihodnosti ... Vsekakor pa sem zašel iz teme ... :\

Thomas ::

Iz teme je zašel BBB s svojim jadikovanjem, kako smo prekleti.

Nazaj na temo! Interfernčni teleskopi so naslednja pomembna zadeva, ki ji pot tlakuje dobra ura. Bomo boljš videli v Vesolje.

Ziga Dolhar ::

> Drugače pa glede ure, čim natančnejše so, bolje je za nas. Vsaj ne bomo zamujali na sestanke, ali pač ...

Ne. Pomeni le, da bomo na sestanke še vedno zamujali, a natančneje.

>:D
https://dolhar.si/

Thomas ::

> Čas je tako dobro in natančno definiran, masa pa ...

Ko imaš dovolj dobro definirano časovno enoto rečeš:

Elektron gibajoč se toliko in toliko Planckovih razdalj na časovno enoto, ima maso enega kilograma.

dr.J ::

> Elektron gibajoč se toliko in toliko Planckovih razdalj na
> časovno enoto, ima maso enega kilograma.

Kako gre to vkup s principom nedoločenosti?

Thomas ::

Pozna se vedno. Tudi ko računaš orbito Lune. Le da je v nekaterih primerih zanemarljivo.

BBB ::

Pa zopet malce iz teme:

Thomas, je tvoje razmišljanje o smislu bivanja na tem svetu usmerjeno le na zadovoljevanje ugodja, ki se kaže kot stimuliranje centra v možganih za doživljanje ugodnega občutka? Naj si bo spolna zadovoljitev, izpolnjevanje želja, odklop od neprijetnih dejavnikov, ki stimulirajo center za neugodje (npr. s kakšno drogo). Seveda se da to stimulirati tudi bolj direktno (testirano na podganah - užitek vse do bližnje smrti zaradi nezanimanja za hrano in popoln odklop od sveta, ki je podganam v takem primeru očitno nepotreben - me zelo spominja na narkomane, vendar da doza ne drži dovolj dolgo), vendar, ali je to res smisel? Kogar to bolj zadovolji, pomeni, da ga preostali svet občutno manj in ga skoraj ne rabi ... v čem je potem sploh smisel življenja????? Izpolnjevanje plehkih želja in potreb, ki se ti porajajo s stimulacijo iz okolja? Kaj ni celoten napredek le eno samo razvajanje in padanje v čedalje večjo odvisnost od tehnologij in družbene ureditve (predvsem zaradi oblasti in delitve dela ter znanja)? Če ne bo kmalu kakšnega primernega energetskega in materialnega vira (npr. nadomestek za plastiko in podobno), ki bi nadomestil nafto, bo človeštvo še kako občutilo svojo odvisnost in razvajenost (le kako, hudiča, so lahko pred razmahom porabe nafte živeli naši predniki - očitno se da, samo razvade in odvisnost je potrebno odstraniti ... koliko bi vas zdržalo brez interneta, TVja, avtomobila itd.?). Tisti, ki menite, da bo pogon na vodik primeren, se hudo motite. Pogon bo že deloval, vendar pa bo vodik treba pridobivati. Zo pa zahteva še večji vložek energije, kot pa ga iz njega lahko dobiš ... torej bo treba zgraditi kar nekajkrat več jedrskih elektrarn, da bo sploh mogoče proizvesti zadostno količino vodika (vsaj glede na trenutno porabo nafte). Baje pa večina ne obožuje jedrskih elektrarn, še manj pa radioktivne odpadke v svoji bližini. Pri zlivanju jeder zaenkrat še ni napredka - še lep čas ne bo na razpolago.

Tisto o oživljanju človeka pa je izredno zapletena zadeva. Če narediš otroka (po standardni metodi), je dedno precej podobni tebi, vendar ti nisi on. Ne moreš videti skozi njegove oči, čutiti ali zaznavati občutke ter njegove želje (sevada, razen če ti jih izrazi). Ko ti umreš, on živi naprej, ti pa kot oseba nisi niti priližno v kakšni navezi z njim. Če bi torej čez tisoč let vzeli od tvoje kosti ali lasu kakšno celico in bi iz nje naredili rastno celico, ki bi z delitvami nastala gmota, ki ji pravimo človek, potem bi imel ta človek le tvojo podobo, ti pa se obstoja tega človeka sploh ne bi zavedal, ne bi zaznaval sveta skozi njega. To bi zaznaval on sam, ki pa ne bi bil ti kot oseba - druga oseba v tovjem telesu. Upam, da si dolej bistvo. To ni enako kot v primeru, ko greš zvečer spat, se odklopiš in si zjutraj zopet zavestno prisoten na tem svetu. Tisti človek, ki bi ga obudili ne bi imel tvoje zavesti. Enojajčna dvojčka sta si lahko izredno podobna, pa vseeno sta to ločeni osebi - to ni ena oseba z dvemi telesi!!!!!!!!!!!
Če temu razmišljanju nasprotuješ, pa si probaj zamisliti, da bi iz tvoje celice naredil 100 enakih teles. Kot oseba, katerega bi ti upravljal in doživljal in se v prvi osebi zavedal? Nobenega, enega ali vseh 100 hkrati? To je povsem enako kot pri teleportu - boš na drugi strani še vedno ti kot osebnost za krmilom svojega telesa (bo tvoja zavest še vedno prisotna)? Ne vem, kaj bi imel ti od svojega obujenega telesa čez 1000 let, če se ga pa sploh ne bi zavedal, ne bi ga mogel upravljati in doživljati sveta - točno tako kot se iz prve osebe sedaj ne zavedaš 6 milijard ljudi.

Planckove razdalje na časovno enoto. Lepo si to povedal. Vendar je problem v merah, ki niso tako fiksne, kot bi si morda mislil. Kako velika pa je Planckova razdalja? Če je določena relativno na fizikalne pojave na kvantnem nivoju, je to totalen nesmisel. Saj so tudi fizikalni pojavi prostorsko-časovno odvisni (odvisno od lastnosti sistema, v katerem pojav opazuješ). Razdalja ni neodvisna od časa. Čas je dejansko del prostora in ne moreš ločiti prostor-časa na prostor in čas. Ločevanje na prostor in čas je sicer nekaj, kar se zdi vsakemu samoumevno, vendar je svet le malo bolj kompliciran, kot pa se zdi kakšnemu pastirčku, ki pase svoje ovce 3km SV od svojega doma od 6h do 14h. Princip nedoločenosti pa kmečko logiko še malo bolj nasadi na trne.

Thomas ::

Kar se tiče zavesti, BBB.

Vabljen v diskusijo.

Kar se tiče Planckove dolžine in mase sta neposredno povezani. Lahko gremo preko ali mimo časovne enote. Namreč, toliko in toliko kvadratnih Planckovih dolžin ima površina črne luknje z maso 1 kilograma.

V toliko in toliko sekunde svetloba preleti premer črne luknje z maso 1 kilogram.

Praktično to še ni, teoretično pa to že vse špila.

Smorny ::

Za moje potrebe je tudi radijska (Mainflingen, DE) ura dovolj natančna. Zamujal pa nisem nikoli. Pa ne zaradi ure, ampak mi je tečno, če se kdorkoli ne drži dogovorjenega termina.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

OwcA ::

Radijska sinhonizacija ne pripomore čisto nič k natančnosti, le k točnosti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Smorny ::

hvala
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atomska ura, ki se v zgodovini vesolja ne bi zmotila za sekundo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1711417 (7606) gzibret
»

Najnatančnejša meritev Avogadrove konstante (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7321619 (18885) Thomas
»

Najnatančnejša atomska ura

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
208806 (7836) Bor H
»

Tisočkrat natančnejše ure

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
473194 (3194) Microsoft

Več podobnih tem