» »

Evo pa se je spet spremenila ura..

Evo pa se je spet spremenila ura..

««
18 / 18
»
»»

Ales ::

ZveeZ je izjavil:

In koliko dni na leto imamo sonce najvisje tocno ob 12:00?

Če bi bili vseskozi na GMT+1, bi imeli sonce na najvišji točki nekje med 11:45 in 12:20 skozi celo leto. Največ dni malo po 12h.

PrimoZ_ ::

Poletni čas FTW.

Okapi ::

Ales je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Če bi bili vseskozi na GMT+1, bi imeli sonce na najvišji točki nekje med 11:45 in 12:20 skozi celo leto. Največ dni malo po 12h.

V povprečju to pride +2 minuti razlike med soncem najvišje in 12.00.

UTC+1 je na "sončni" uri pri 15 stopinjah vzhodno. Ljubljana je 14°30′18″ vzhodno, se pravi pol stopinje razlike. Ena zemljepisna stopinja je 4 minute časovne razlike. Pol stopinje sta torej dve minuti odstopanja. Sonce na najvišji točki zaradi enačbe časa čez leto varira približno +- 15 minut (kot si napisal), ampak se to čez leto izniči.

Skratka, po srečnem naključju smo praktično na sredi UTC+1. Zemljepisno in astonomsko (in biološko) gledano bi bil greh, če bi to pokvarili s poletnim časom čez celo leto.

Če so bo velik del EU zmenil drugače, se bomo pa pač prilagodili, zaradi gospodarskih razlogov.

PrimoZ_ ::

Okapi je izjavil:

Ales je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

V povprečju to pride +2 minuti razlike med soncem najvišje in 12.00.

UTC+1 je na "sončni" uri pri 15 stopinjah vzhodno. Ljubljana je 14°30′18″ vzhodno, se pravi pol stopinje razlike. Ena zemljepisna stopinja je 4 minute časovne razlike. Pol stopinje sta torej dve minuti odstopanja. Sonce na najvišji točki zaradi enačbe časa čez leto varira približno +- 15 minut (kot si napisal), ampak se to čez leto izniči.

Skratka, po srečnem naključju smo praktično na sredi UTC+1. Zemljepisno in astonomsko (in biološko) gledano bi bil greh, če bi to pokvarili s poletnim časom čez celo leto.

Če so bo velik del EU zmenil drugače, se bomo pa pač prilagodili, zaradi gospodarskih razlogov.

Poletni čas ne bo nič pokvaril.

Ales je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Če živiš v Trebnjem ali v Zagorju ob Savi si pa točno na 15 stopinj vzhodno in imaš v povprečju celo leto sonce ob 12.00 najvišje.;)

Bostjan_321 ::

Jaz sem za poletni čas.
Ob zimskem času imaš pol leta sonce tako zgodaj da nima smisla medtem ko popoldan prehitro zmanjka dneva.

Kdaj je sonce najvišje na nebu pa mi je vseeno. Nima pomena katera številka je takrat na uri.

Upam na referendum na EU nivoju in da se pametno odločimo za letni čas.

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Poletni čas ne bo nič pokvaril

O ja, seveda pokvari. Ampak, če nisi dovolj razgledan, potem tega ne veš in ne vidiš. Če ne veš, potem ne boli?

Oh ja, sveta preproščina. Ignorance is bliss.

starfotr je izjavil:

O ja, seveda pokvari. Ampak, če nisi dovolj razgledan, potem tega ne veš in ne vidiš. Če ne veš, potem ne boli?

Pokvari kaj?

enavlaka ::

Da je svetlo ko greš na šiht je idealno. Tisti, ki radi stopicate po temi ste čudni.
Enako je še vedno dan, ko greš domov.
Za spat na šihtu je pa boljš tema ja ...

Bostjan_321 je izjavil:

Jaz sem za poletni čas.
Ob zimskem času imaš pol leta sonce tako zgodaj da nima smisla medtem ko popoldan prehitro zmanjka dneva.

Kdaj je sonce najvišje na nebu pa mi je vseeno. Nima pomena katera številka je takrat na uri.

Če ti je vseeno, potem najbolj bo zimski čas.

Dejstvo je, da moramo kot živa bitja loviti jutranje sonce, ne pa večernega.

toro69 ::

Če si v penziji zaradi mene lahko loviš karkoli.
Drugi smo vezani na družbena pravila in urnike.

starfotr je izjavil:

Bostjan_321 je izjavil:

Jaz sem za poletni čas.

To si lahko privoščite stari fotri v penziji.
Zaposlenim nam ustreza več sonca ko pridemo domov.

bpr123 ::

enavlaka je izjavil:

Da je svetlo ko greš na šiht je idealno. Tisti, ki radi stopicate po temi ste čudni.

Normalni ljudje imamo radi še malo sonca ko končamo z delom. Zato je poletni čas mnogo bolj ustrezen.

Ali imaš uraden papir, da si normalen? To ti lahko izdajo samo v ustreznih institucijah.

starfotr je izjavil:

V tem je ves problem, ja - ljudje ne vedo, kaj bi to pomenilo. Kar je po eni strani sicer razumljivo.

Kaj pomeni "zimski" čas celo leto, dobro vemo, ker je tako bilo stoletja, dokler nismo začeli poleti premikati ure. In dobro vemo, da s tem ni nobenega problema.

Nihče (razen Rusov;) ) pa na osnovi izkušenj ne ve, kaj pomeni poletni čas pozimi. In potem pač mislijo, da tiste ena ura več teme zjutraj ni problem. No, Rusi so poskusili - in ugotovili, da je problem.

bpr123 je izjavil:

enavlaka je izjavil:

Normalni ljudje imamo radi še malo sonca ko končamo z delom. Zato je poletni čas mnogo bolj ustrezen.

Ta ura pozimi ne pomeni nič, saj je ob oblakih tema zjutraj in popoldan. Poleti pa je svetlobe tako ali tako dovolj. Ura zamika je nekje 30 dni.

Če je tema, je vseen ob kateri uri je

Grimnir3 ::

starfotr je izjavil:

Bostjan_321 je izjavil:

Jaz sem za poletni čas.

Penzjonerji lahko vstajate ko se pokaže sonce, magari ob 4ih zjutraj poleti. Ostali vstajamo glede na urnike zaposlitev, šol, itd...

In zimski čas je drek glede na naše urnike.
To lahko izboljšaš
1) prestaviš vse urnike
2) prestaviš uro na poletni čas

Samo dva bumbarja navijata za prestavljanje vseh urnikov.

Okapi je izjavil:

starfotr je izjavil:

V tem je ves problem, ja - ljudje ne vedo, kaj bi to pomenilo. Kar je po eni strani sicer razumljivo.

Kaj pomeni "zimski" čas celo leto, dobro vemo, ker je tako bilo stoletja, dokler nismo začeli poleti premikati ure. In dobro vemo, da s tem ni nobenega problema.

Kar pojdi krave na pašo gnat in pobirat krompir. Uro pa pusti pri miru.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Sploh ne vem zakaj se bunite. Saj lahko vsi zagovorniki stalnega poletnega časa celo leto vstajate 1 uro prej. Ne vem zakaj tega ne delate tudi pozimi.

starfotr je izjavil:

Sploh ne vem zakaj se bunite. Saj lahko vsi zagovorniki stalnega poletnega časa celo leto vstajate 1 uro prej. Ne vem zakaj tega ne delate tudi pozimi.

Ker imamo urnike.

Penzionisti pa vstajajte ko posije sonce. Pa magar ob 4ih zutrej. Itak vas daje nespečnost.

bpr123 ::

starfotr je izjavil:

Če moram biti ob 8ih na delu, pomeni da vstane ob 6:45 in se usedem v avto ob 7:15. Ali sonce pozimi vzide ob 7:40 ali ob 8:40 je popolnoma nepomembno, ker se v vsakem primeru zbudim v temi.
Poleti pa je že 2 ure sonce ko še spim in mi nič ne koristi, imam pa manj sonca ko pridem domov.

Zato pač zimski čas za današnje razmere nima nobenega smisla.

Sedajle spomladi ali je sonce do 18:30 ali do 19:30 pomeni ogromno razlike.

Zame se življenje začne ko prestavimo na poletni čas. Dobesedno zacvetim :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bpr123 ()

JohnyQ_ ::

Psssst..

Poletni čas je boljši :)

Zdej lahko to napišem u miro, ko vsi upokojenci že spijo. :))

ZveeZ ::

JohnyQ_ je izjavil:

Psssst..

Ob 5ih pa bo sledil val zgrazanja :D

Pravo veselje je videti, da se vsako leto ponavljajo isti "argumenti" ljudi, ki nimajo pojma o ničemer, razen približno kdaj morajo iti v službo.

Če je ura digitalna, seveda, drugače je že problem... :))

To je to, če nimaš lajfa in ti je poletna ura edini highlight. Ker, če bi imeli standarni čas, bi pomrlo 3/4 zagovornikov poletnega.

JohnyQ_ ::

starfotr je izjavil:

To je to, če nimaš lajfa in ti je poletna ura edini highlight. Ker, če bi imeli standarni čas, bi pomrlo 3/4 zagovornikov poletnega.

Razen nabijanja da je zimski čas pravi, ker je sonce ob 12 v najvišji točki na nebu, še nisem prebral argumenta zakaj bi bil ta čas boljši za delovno populacijo.

Tudi meni osebno je velik plus ko se spomladi prestavi ura na poletni čas, ker po šihtu zelo prov pride dodatna ura sonca. Gremo z mularijo ven na sonce, kaj naredim okoli bajte,...

ZveeZ je izjavil:

JohnyQ_ je izjavil:

Psssst..

Ob 5ih pa bo sledil val zgrazanja :D

Eden se usaja že sedaj. Očtno še ni zaspal na kavču pred TV-jem :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JohnyQ_ ()

JohnyQ_ je izjavil:

Razen nabijanja da je zimski čas pravi, ker je sonce ob 12 v najvišji točki na nebu, še nisem prebral argumenta zakaj bi bil ta čas boljši za delovno populacijo.

Point je v tem, da bi se morali boriti za humani delovni čas, ne pa da se na čast kapitalističnim izkoriščevalcem navija za spremembo naravno pogojenega merjenja časa.

Imamo to srečo, sploh tisti v Trebnjem ali Zagorju ob Savi :D, da imamo precej naravno točno uro, za razliko od recimo Špancev, pa delu populacije ne bi bilo problem zafukati še to...

Povejte raje vašim zblojenim delodajalcem, naj se zaletijo nekam s tem "zahodnim" urnikom, pa bo vse rešeno.

Ker če uspe ta "poletna" neumnost in vas v nekem doglednem času vse prestavijo še na uro kasneje, kaj potem? Referendum za GMT+3?

N75 ::

Ja nekomu je bolj pomembno da se v temi ne vozi v službo, pa zgodnje vstajanje vpliva na učinkovitost v službi in utrujenost.
Vsak ki je za stalni poletni čas naj napiše delovni čas, recimo da delas 7-15 zakaj ni dovolj sonca za popoldne.

Španci so tako kot Francozi v drugem časovnem pasu. In oni so zadnji, ki bi lahko kadarkoli kjerkoli sploh imeli pravico, da kaj govorijo ali soodločajo o tem ukrepu.

nejc_nejc ::

NE, jest sem pa za razdelitev Slo na minutne pasove.
12 pasov po minuto.
Cirka taka je razlika glede na širino države.
Pa naj urnike za autobus ter vlak prilagajajo, da bo klapal.:P

Mato989 ::

BigWhale je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Meni je msešno ko bluzite o NARAVNEM ČASU... narava ne pozna časa... njej e vseeno ali je sonce najvišje ob 12:00 ali 13:00... ČAS JE ČLOVEŠKI KONSTRUKT...

Oh, ko bi ti vedel kako zelo se motis. :))

Prakticno vsa ziva bitja so narejena in 'sprogramirana' tako, da pricakujejo da je sredi dneva sonce najvisje na nebu.

Seveda so ampak vsem tem bitjem je VSEENO ali takrat na uri pise 12 ali 13.... To je point

Sonce bo najvisje me glede na to kaksna stevilka je na uri zato trdim da je ta kvazi naraven cas nepomemben za naravo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Seveda so ampak vsem tem bitjem je VSEENO ali takrat na uri pise 12 ali 13.... To je point

Ne tako na pamet, med Lendavo in Koprom je par minut razlike in senca od nudelca v juhi je drugačna. Ne kar tako posploševat.

Mato989 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Meni je msešno ko bluzite o NARAVNEM ČASU... narava ne pozna časa... njej e vseeno ali je sonce najvišje ob 12:00 ali 13:00... ČAS JE ČLOVEŠKI KONSTRUKT...

Prakticno vsa ziva bitja so narejena in 'sprogramirana' tako, da pricakujejo da je sredi dneva sonce najvisje na nebu.

Sonce bo najvisje me glede na to kaksna stevilka je na uri zato trdim da je ta kvazi naraven cas nepomemben za naravo

Seveda ni vseeno. Vseeno je samo tistim, ki pojma nimajo.

Če gremo od najslabše do najboljše izbire:

1. To kar imamo sedaj, premikanje 2x letno.
2. Premik na stalni poletni čas.
3. Premik na stalni standarni čas.

Zame, kot že omenjeno je stalni premik na standarni čas (ali za tiste, ki potrebujejo dodatno razlago: zimski čas) edina opcija.

Naj že začno upoštevat pasove od UTC-1 do UTC+2 v EU.

12 pasov po minuto.

Na svetu obstajajo razne bizarnosti. Tudi 45 min. zamik.

Mato989 ::

starfotr je izjavil:

Mato989 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda ni vseeno. Vseeno je samo tistim, ki pojma nimajo.

Če gremo od najslabše do najboljše izbire:

1. To kar imamo sedaj, premikanje 2x letno.
2. Premik na stalni poletni čas.
3. Premik na stalni standarni čas.

Zame, kot že omenjeno je stalni premik na standarni čas (ali za tiste, ki potrebujejo dodatno razlago: zimski čas) edina opcija.

Naj že začno upoštevat pasove od UTC-1 do UTC+2 v EU.

12 pasov po minuto.

Na svetu obstajajo razne bizarnosti. Tudi 45 min. zamik.

Se enkrat.. naravi je vseeno ali je ura 12 ali 13 somce bo najvisje ne glede na stevilke drzi ali ne?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

BigWhale ::

JohnyQ_ je izjavil:

starfotr je izjavil:

Argumentov je blo sicer predstavljenih ze precej ampak vsi gladko ignorirajo vse med kricanjem, da oni pa ze ne bodo stran metali dnevne svetlobe.

Ampak recimo tkole:
- bioritem ljudi je dejansko naravnan na gibanje sonca in svetla jutra so pomembna
- velika vecina sveta je na standardnem casu
- imamo ze experiment kjer je konstanten DST naredil vec skode kot koristi
- vecji problem kot DST so casovni pasovi v EU

Pa se nekaj primerov, kako resujejo to drzave kjer imajo premanentni DST ali pa samo en casovni pas:
- kitajci so si enostavno prilagodili urnike, nekje zacnejo delati ob 10h dopoldan, nekje ob osmih
- v rusiji nekateri delavci poleti zacnejo delati bolj zgodaj, ko je ze svetlo, in prej zakljucijo
- turcija (turki so ze 10 let na DST skozi vse leto) otroci zacnejo solo kasneje, da ne hodijo po trdi temi v solo, trgovine se odpirajo kasneje in so odprte dalj casa

Turcija je lep primer kako so naredili eno veliko neumnost. Sli so na DST, potem so pa pozimi prilagodili urnike, da vstajajo kasneje, ko je ze bolj svetlo. :D Tako so pridobili tocno nic.

JohnyQ_ je izjavil:

Ne, dejansko so znanstveniki, ki se ukvarjajo s temi recmi mnenja, da ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Starfotr
Mislim, kakšna bizarnost, oslova senca je daljsa v Lendavi kot v Kopru ob 12h za par cm in lahko mlatiš s palico po večji površini. Bolj zaleže.:|

Zgodovina sprememb…

energetik ::

ZveeZ je izjavil:

Okapi je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Še ilustracija, za nepismene;)

Točno 4x. Okapi in podobno očitno ne poznajo analeme.
Preostale dni pa je razlike tudi preko 16 min, ampak to je je bio/eko odmik od "naravnosti" :))

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Okapi in podobno očitno ne poznajo analeme.

Če bi znal brati, bi videl, da sem omenil enačbo časa. ;((

Poletni čas je boljši.

To je vse kar je važno!

Glugy ::

Naj ostane zimski čas pa naj potem podjetja spremenijo urnike dela če jim ne paše to.

e enkrat.. naravi je vseeno ali je ura 12 ali 13 somce bo najvisje ne glede na stevilke drzi ali ne?

Jaz kot del narave lahko zanikam tvojo ttrditev. Naravi ni vseeno.

Je pa ironično to, da govoriš, da je vseeno, hkrati pa v isti sapi navijaš za diametralno nasprotno rešitev. Kaj sedaj, je naravi vseeno ali ne?

kow ::

Okapi je izjavil:

Se pravi bi naredil en kup stroškov s prehodom na UTC, koristi od tega pa praktično nobene, še vedno bi moral vedeti, ob kateri uri kje hodijo v službo.
Kjer je to koristno, UTC že uporabljajo. Ko sem recimo delal diplomsko na observatoriju na Golovcu, v zvezi s potresi, sem uporabljal UTC, ker vsi seizmološki observatoriji na svetu uporabljajo "eno časovno cono globalno".

Cudna domneva "Kjer je to koristno, UTC že uporabljajo". Kako ves, da to drzi?

Zimski ali poletni cas, je pa itak irrelevantno. Izberes pac tisti cas, kjer se ti zdi, da bo potrebno manj prilagajanj urnikov itd. Ampak na dolgi rok je itak vseeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Glugy je izjavil:

Naj ostane zimski čas pa naj potem podjetja spremenijo urnike dela če jim ne paše to.

Dejmo ostat na zimskem času, da bo ob 4ih zjutraj sonce pa naj potem prilagajamo tisoče urnikov namesto da pustimo poletni čas.

starfotr je izjavil:

e enkrat.. naravi je vseeno ali je ura 12 ali 13 somce bo najvisje ne glede na stevilke drzi ali ne?

Jaz kot del narave lahko zanikam tvojo ttrditev. Naravi ni vseeno.

Je pa ironično to, da govoriš, da je vseeno, hkrati pa v isti sapi navijaš za diametralno nasprotno rešitev. Kaj sedaj, je naravi vseeno ali ne?

Ne rabimo svetlobe ob 4ih zjutraj, če se vse odpre ob 8ih ali 9ih.

Zjutraj se bom zbudil ob 7:30 v trdi temi zaroletane sobe in mi je čist vseeno ali se sonce začne kazati ob 6:30 ali pa 7:30. Mi pa veliko pomeni da imam popoldan po 17ti sedaj še 2 uri svetlo.

Zdej pa spat, da bom zjutraj lahko bral jezno cepetanje kako mora biti ob 12ih sonce na najvišji točki neba :))

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Okapi je izjavil:

Se pravi bi naredil en kup stroškov s prehodom na UTC, koristi od tega pa praktično nobene, še vedno bi moral vedeti, ob kateri uri kje hodijo v službo.
Kjer je to koristno, UTC že uporabljajo. Ko sem recimo delal diplomsko na observatoriju na Golovcu, v zvezi s potresi, sem uporabljal UTC, ker vsi seizmološki observatoriji na svetu uporabljajo "eno časovno cono globalno".

Cudna domneva "Kjer je to koristno, UTC že uporabljajo". Kako ves, da to drzi?

Saj sem ti lepo napisal, sam sem to uporabljal. Seizmologi uporabljajo UTC (in ne krajevni čas), ko beležijo, kdaj je prišlo do kakšnega potresa.

UTC uporabljajo povsod, kjer je pomembno:
globalno usklajevanje
natančnost
izogibanje zmedi zaradi časovnih pasov
varnost
znanstvena primerljivost

Najbolj tipični uporabniki so: piloti, mornarji, astronomi, programerji, sistemski administratorji, vojska, znanstveniki, finančni trgi in satelitski sistemi.

Dennis88 ::

Poletni čas. Tle sploh ni debate.
««
18 / 18
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brazilija utegne spet uvesti poletni čas (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
22120685 (14617) MrStein
»

Mehika želi odpraviti poletni čas (strani: 1 2 3 4 )

16530920 (26003) MrStein
»

Američanom se obeta stalni poletni čas (strani: 1 2 3 4 5 )

24247023 (36802) DostMam
»

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )

15650191 (43520) Vajenc

Več podobnih tem