» »

Evo pa se je spet spremenila ura..

Evo pa se je spet spremenila ura..

««
21 / 21
»
»»

MrStein ::

nekikr je izjavil:

EU_zamašek- je izjavil:

Urniki so zgleda svetinja, ki jih je nemogoče spremeniti.
Lažje je premikati uro. /s

Seveda se strinjam, da imaš konkretno težavo. Ampak vzrok je urnik vrtcev glede na večino aktivnega prebivalstva, ne pa standardni čas.

Točno tako. Ure sploh ne rabiš premakniti, ker se premakne kar sama, urnike vseh posameznih zadev in uradov je pa bistveno težje spreminjati.

Sploh ne. K zakonu o ukinjanju premika kazalcev dodaš člen ki pove, da se takrat vsi urniki premaknejo eno uro. Lahko pa posamezniki po želji po ustaljenem postopku uvedejo neki drug urnik. To velja recimo prvo leto.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Ne vem zakaj se tako razburjate zaradi svetlobe zjutraj, a nimate rolet? :>

ZveeZ ::

BigWhale je izjavil:

Zal ni avtomatskih:(

bm1973 ::

No ja, dan ob 4h zjutraj je čisto nekoristen...

Ob 21h zvečer mi bolj ustreza svetloba, pač hodim pozno spat...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Grimnir3 ::

Dennis88 je izjavil:

A res hodite spat ob 21-22ih? Js takrat komaj film začnem gledat.
Že 30 let ne hodim več spat pred polnočjo.

Pa če ostane zimski čas pa naj premaknejo javni red in mir na 4 zjutraj da bom lahko kosil. Ne pa svetlo ob 3:30, delat pa lahko začneš ob 6 ko že pripeka.

Pa tisti ki grejo ob 8-9 delat bo že fajn cvrlo.

Jaz grem spat ob 0:00 in vstanem ob 7:00, že zadnjih 20 let.

BigWhale je izjavil:

Imamo. Ampak sonce ob 4ih zjutraj ne koristi nikomur če se vse odpira ob 8ih ali 9ih.
Popolda ko prideš dam pa je fino če je svetlo urco več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Ales ::

feryz je izjavil:

enavlaka je izjavil:

Ka boš pa zdej, ko greš poleti spat pa je zunaj še svetlo ?
Ti premiki ur so bolj blesavi od ljudi, ki jih zagovarjajo, ker folk ne pošteka, da, če premakneš uro dan ni daljši zaradi tega.
Saj noben ne trdi, da je dan daljši (razen bedakov, ki trdijo da ni, ker je to treba posebej poudarjati).
Folk pošteka to, da je svetli del dneva po službi daljši. Zato tudi premikamo ure. Ne zato, da bomo dan podaljšali.

Seveda je normalnim ljudem prosti čas ob dnevni svetlobi všeč, nihče ne trdi, da to ni dobro in zaželeno. Prav obratno, točno to trdimo.

Zgolj naivni ste v razmišljanju, da enkrat ko bi bil "poletni" čas pri nas stalni, kapitalisti ne bodo prilagodili urnikov tej novi situaciji.

Zato je spreminjanje ure idiotsko. Urnike vam bodo prilagodili novi realnosti.

Izboriti se morate za delovnik, ob katerem boste imeli prost del dneva pri dnevni svetlobi, pa kolikor koli že da je deklarativna ura takrat. S spreminjanjem ure glede na položaj sonca tega ne boste dosegli.

energetik ::

Dennis88 je izjavil:

A res hodite spat ob 21-22ih? Js takrat komaj film začnem gledat.
Že 30 let ne hodim več spat pred polnočjo.
To je tvoja stvar, očitno si študent/brezposeln/penzionist.
Ker če hočeš biti vsaj ob 7h na šihtu, moraš vstati ob 6h, zato moraš ob 22h spat.
vires in numeris

BigWhale ::

Grimnir3 je izjavil:

Ampak sonce ob 4ih zjutraj ne koristi nikomur če se vse odpira ob 8ih ali 9ih.

Silicon Valley tech bros so zaceli agresiven push za 9-9-6 delovni cas, vi pa sanjate o svetlem delu dneva po sluzbi? :D

feryz ::

Glede na izdelke, ki jih producirajo in denar, ki ga za to plačajo, ni čudno.
Vse je napol narejeno in na pol delujoče.

GupeM ::

Grimnir3 je izjavil:

Imamo. Ampak sonce ob 4ih zjutraj ne koristi nikomur če se vse odpira ob 8ih ali 9ih.

Kako to misliš, nikomur ne koristi? Ko se zjutraj ob 4ih zbudiš, se zrihtaj in pojdi na sprehod/tečt/whatever pač počneš zvečer. Nato se odpravi v službo. Garantiram ti, da boš v službi veliko bolj produktiven in verjetno tudi boljše razpoložen. Ko prideš popoldne domov, postoriš še kakšne malenkosti, če imaš kaj za postoriti in se umiriš, da greš lahko dovolj zgodaj spat, da boš zjutraj ob 4ih spet lahko aktiven.

Aja... saj vem... NE DA SE!

BigWhale je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Silicon Valley tech bros so zaceli agresiven push za 9-9-6 delovni cas, vi pa sanjate o svetlem delu dneva po sluzbi? :D

Oni naj kar. Jaz sem svoj delovnik že skrajšal na 4 x 7,5.

GupeM je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Kako to misliš, nikomur ne koristi? Ko se zjutraj ob 4ih zbudiš, se zrihtaj in pojdi na sprehod/tečt/whatever pač počneš zvečer. Nato se odpravi v službo. Garantiram ti, da boš v službi veliko bolj produktiven in verjetno tudi boljše razpoložen. Ko prideš popoldne domov, postoriš še kakšne malenkosti, če imaš kaj za postoriti in se umiriš, da greš lahko dovolj zgodaj spat, da boš zjutraj ob 4ih spet lahko aktiven.

Točno to. Ne da se.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

N75 ::

Za stalni poletni čas so tisti ki končajo službo kasneje kot 15:00 , mogoče je do 20% ljudi ki dela enoizmensko in da mora delat še po 15:00 .

N75 ::

Pa na TV so ene oddaje čist prepozno zvečer, recimo Odmevi začnejo 22:10 tole je čist prepozno da si lahko pogledaš in normalno naspiš za službo naslednji dan.

EU_zamašek- ::

Ukinit poročila ob sedmih in odmeve ter združit ob 8.00.

Na koncu športnih novic še obvezni šahovski komentar, kot ga je imel včasih pokojni Ivo Bajec.

Ne pa bedaste športne statistike na MMC, "Zima je zakon", "Žoga je okrogla" in podobno.

starfotr ::

9-9-6 v Evropi so bolj pobožne želje kot pa realnost. Vsaj ne v tem desetletju.

Zagotovo npr. na vzhodu Kitajske ne začnejo dela ob istem času (v tem primeru ob 9h), kot na zahodu Kitajske, saj gre za zelo različne časovne pasove in imajo urnike prilagojene na lokalni geografski čas, čeprav imajo isti čas po celotni državi.

So pa včasih imeli manj zmede na tem svetu glede časovnih pasov. Kar samo dokazuje, da gremo civilizacijsko v kurec.

A TV še vedno gledate? In to linearno? Saj nismo več leta 1996, no! Vsaj preko časovnega zamika si poglejte zadeve.

Ne gledamo več. Ga nimamo. Sam redko pogledam kak evropski film na MMC, ki ga vrtijo pozno ob petkih ali sobotah. Ponavadi posnetek, ki je nekaj časa v arhivu.

Ales ::

starfotr je izjavil:

So pa včasih imeli manj zmede na tem svetu glede časovnih pasov. Kar samo dokazuje, da gremo civilizacijsko v kurec.

Manj zmede? Ne vem no, povečaj zemljevid in poglej malo podrobnosti...

fikus_ ::

To naj bi bilo sedaj aktualno:
https://www.worldtimezone.com/
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

energetik ::

GupeM je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ne da se, sploh če je november. :D

Lej, poleti je to nesmisel, ker je itak v vsakem primeru dovolj svetlobe tudi popoldne. Sredi zime pa ti kar probaj ob 4h zjutraj na specialko pa enih 70km naredit. Užitek, da ni večjega.
vires in numeris

Grow up.

starfotr je izjavil:

Grow up.

Če ne moreš spat, ne bomo vsi drugi vstajali ob 4ih zjutraj in lovili sonce zarad tebe.

Egidij88 ::

Prestavljanje ure je meni cisto okej. :)

Egidij88 je izjavil:

Tudi mene zares nič ne moti. Je pa malo brezvezno če imamo boljšo rešitev v obliki UTC+2.

nejc_nejc ::

Grimnir3 je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Tudi mene zares nič ne moti. Je pa malo brezvezno če imamo boljšo rešitev v obliki UTC+2.

kako boljšo rešitev, pravilna je UTC+3

hipertija ::

BigWhale je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Denar marsikaj odtehta, odvisno koliko in komu. Ljudje cenimo različno zadeve... meni nižja plača in na drugi strani popoldanska svetloba, da lahko uživam okoli doma, ki sem si ga ustvaril - pomenita več, kot delo od noči do noči in polna denarnica. Jebiga. Za mene je vikend tudi vsak dan po 15.00 - nimam težave s tem, da ne bi sredi tedna zagrilal po košnji, odprl pir in posedal globoko v 11 zvečer, ko zaide sonce. Pozimi mi bi tista ena ura ob utc+2 pomenila veliko, sprehod in vitamin D, kidanje snega, snežak z otroci, sankanje... Kot rečeno, eni pač nimate familij in lastnih hiš... za posedanje na kavču je povsem vseeno, ali je utc 0, 1, 2 ali pa -2. Razumem pa, da smo na slo-tech forumu in bi vsaj po tej logiki tukaj morali biti freaki brez lajfa v pravem pomenu besede.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

vke4XC ::

Hipertija, menim, da sta z BW bližja, VEEELIKO bližja v teh konceptih kot mogoče izgleda na prvi stavek, bo sam povedal.

Meni osebno ni neke sile nič od tega, tudi prestavljanje me ne moti, saj je povečini avtomatika, zaspim pa takoj, ko oči zaprem za nekaj sekund...

...

A? Hmm, presneta narkolepsija.

hipertija, pozimi dobiš točno 0 vitamina D. Morda moramo pa januar preimenovati v julij in bo fuuuuul vitamina na voljo preko celega leta.

energetik je izjavil:

Lej, poleti je to nesmisel, ker je itak v vsakem primeru dovolj svetlobe tudi popoldne.

In bi je bilo dovolj, tudi če bi imeli standardni čas poleti.

energetik je izjavil:

Sredi zime pa ti kar probaj ob 4h zjutraj na specialko pa enih 70km naredit. Užitek, da ni večjega.

Zakaj pa bi sredi zime šel ob 4ih zjutraj na specialko? Greš pozimi ob 21:00 na specialko? Mogoče greš smučat. Takrat pa rabiš reflektorje v vsakem primeru, če bi bil zimski ali poletni čas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Nekateri rabijo še malo sesat mamino dojko. To je to.

Bici ::

starfotr je izjavil:

Nekateri rabijo še malo sesat mamino dojko. To je to.

A nisi mal prestar za tako početje?

DamijanD ::

starfotr je izjavil:

hipertija, pozimi dobiš točno 0 vitamina D. Morda moramo pa januar preimenovati v julij in bo fuuuuul vitamina na voljo preko celega leta.

Če drži podatek, da mora biti UV index vsaj 3, da se sproži proizvodnja vitamina D, potem je (vsaj na moji lokaciji) pogoj izpolnjen šele proti koncu marca.

Okapi ::

DamijanD je izjavil:

starfotr je izjavil:

Če drži podatek, da mora biti UV index vsaj 3, da se sproži proizvodnja vitamina D, potem je (vsaj na moji lokaciji) pogoj izpolnjen šele proti koncu marca.

40°N to 50°N (New York, Chicago, Paris, London): No meaningful vitamin D production from approximately November through February.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Half-Saint ::

Kaki faking urniki? Pošta na Resljevi v Ljubljani je že 2x letos spremenila urnik. To, da se urnikov ne da spremenit je kr neki. Vse se da.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

feryz ::

Ena pošta v Sloveniji, ni problem.
Na stotine tisočev urnikov, večina jih ima nalepke na vratih ali tablah, dvakrat na leto, je pa malo drugačna zadeva.

Zakaj dvakrat na leto? Samo enkrat, ko se zmenimo, ali bomo imeli poletni ali zimski čas.

Ko sem delal v eni izmed firm, smo imeli klub temu da imamo že tako splošen premik ure 2x letno, tudi pri nas premik delovnega časa, ker je direktor vedel, da je spanec boljši kot žganec.

MrStein ::

feryz je izjavil:

Ena pošta v Sloveniji, ni problem.
Na stotine tisočev urnikov, večina jih ima nalepke na vratih ali tablah, dvakrat na leto, je pa malo drugačna zadeva.

Zakaj?
Kje točno je problem?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mater, banke menjavajo urnike na 3 mesece ...

In zakaj je PROBLEM 2x na leto menjati uro.

Ker je neumno in nepotrebno !!!

In škodljivo, ampak to je zate že kvantna mehanika, da bi razumel.

Zgodovina sprememb…

No dej ne pretiravej.

Ne gre drugače, niti se mi ne da več.
Preberi moje poste v tej temi, pa poglej nedeljsko oddajo z Bergantom s tremi tetami (fokusiraj se na zdravnico). Sicer je dolgočasna ...

Meni se ne da več. Sem obupal.

Zgodovina sprememb…

Ne, odstopil si glede na metodo izčrpavanja.;)

Meh. Nima smisla se boriti s preseženo kritično maso neizobraženih.

Zakaj.
Evo anketa 84% za ukinitev vzorec cca 4.6 mio.
https://www.europeansources.info/record...
Politična zahteva enoten čas v EU.
Dogovor med državami kateri čas v EU, nemogoč, kar se mi zdi logično.

Sedaj se pa pejmo.

Predstavljaj si neusklajen čas, vsaka drzava po svoje, ter prometno logistiko.

Poglej si slikco ki jo je starfotr prilepil. Tam se skriva odgovor.

Ne tukaj je:
Politična zahteva enoten čas v EU.

Komot bi bil W in E tip časa samo težko.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

nejc_nejc je izjavil:

Ne, odstopil si glede na metodo izčrpavanja.;)

Bo Kopilot vse lepo razložil:)

Pametnejši ljudje pogosto “odnehajo” v debati ne zato, ker bi imeli manj argumentov, ampak zato, ker prepoznajo, da debata ne vodi nikamor. To je precej dobro raziskano v psihologiji komunikacije in kognitivni znanosti.

Tukaj je razlaga v nekaj jasnih točkah.
🧠 1. Hitreje zaznajo, da sogovornik ni odprt za spremembo mnenja

Pametnejši ljudje imajo boljši občutek za:
kognitivno zaprtost
čustveno vpletenost
identitetno vezane argumente

Ko vidijo, da debata ni racionalna, ampak identitetna ali čustvena, se umaknejo, ker vedo, da argumenti ne bodo delovali.
🔄 2. Razumejo koncept “motiviranega sklepanja”

Ljudje pogosto ne iščejo resnice, ampak potrditev svojega stališča.
Pametnejši posamezniki to prepoznajo in se ne trudijo “zmagati” tam, kjer je izid že določen.
🕰 3. Ne želijo izgubljati časa

Zanje je pomembna učinkovitost.
Ko vidijo, da debata:
kroži v krogih
se spreminja v prepir
ne vodi k rešitvi
raje odnehajo in energijo usmerijo drugam.

😌 4. Razumejo, da je mir pomembnejši od zmage

Čustveno inteligentni ljudje vedo, da:
zmaga v debati redko spremeni odnos
lahko povzroči zamere
pogosto poslabša komunikacijo
Zato izberejo mir pred egojem.

🧩 5. Zavedajo se kompleksnosti

Pametnejši ljudje pogosteje vidijo:
več plasti problema
več možnih interpretacij
več negotovosti

Zato se izogibajo “črno‑belim” debatam, kjer sogovornik zahteva enostavne odgovore na kompleksna vprašanja.

🧱 6. Ne želijo igrati igre “kdo ima prav”
Zanje je pomembno:
razumevanje
iskanje resnice
izmenjava idej

Ne pa dominanca ali “zmaga”. Ko vidijo, da sogovornik igra igro ega, se umaknejo.
🔥 7. Prepoznajo, kdaj debata postane emocionalno nevarna

Pametnejši ljudje hitreje zaznajo:
naraščajočo agresijo
osebne napade
manipulativne taktike

In se umaknejo, preden eskalira.

📌 Povzetek v eni povedi

Pametnejši ljudje pogosto odnehajo v debati, ker hitreje prepoznajo, da debata ni več racionalna, produktivna ali varna — in raje izberejo mir, učinkovitost in intelektualno integriteto kot pa zmago.

nekikr ::

Če nima prav, potem ni to :)

Težko verjamem eni random zdravnici, ki ji ne postavijo konkretnega kontra vprašanja: "kako to, da da jet-lag ali zgodnje vstajanje pri dopustovanju pa nimajo takega vpliva? Kako to, da je za otroke tista ura dvakrat letno tako zelo škodljiva, medtem ko brez problema do polnoči in še čez bulijo v zaslon?". Če v studio povabiš samo en tip ljudi, kjer en drugemu kimajo, potem je to bullshit.

In še vedno ne vem zakaj je sploh problem samodejno premikanje ure dvakrat letno napram random premikanju vseh urnikov v državi nekajkrat letno?

Saj so zasloni tudi škodljivi.
Urniki bi se premikali dosti zgolj na začetku, potem ne več.
Dvakrat letno bomo premikali uro tam do leta 5274 ...
««
21 / 21
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Američanom se obeta stalni poletni čas (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24247353 (37132) DostMam

Evropski poslanci za ukinitev premika ure (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8120563 (12092) Oberyn
»

Poletni/zimski čas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27850279 (45152) St235
»

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15650352 (43681) Vajenc

Več podobnih tem