» »

Vse najboljše za dan mladosti!!!

Vse najboljše za dan mladosti!!!

1
2
3

Wox ::

 Dan mladosti

Dan mladosti



Zaradi tega plakata je bilo kar nekaj vroče krvi. Danes se prodaja za 249€ ;)
Commodore 64

djordjevic ::

ker so zaradi pomanjkanja delovnih mest populaciji omogočili upokojevanje že pri 40tih

Pri tem pa si nekako pozabil omeniti, da dobršen deležen (pre)zgodaj upokojenih izvira iz prvih let po osamosvojitvi, ko se je masivno čistilo denimo državno upravo raznih 'potencialno subverzivnih' ter starih, preverjenih kadrov.
No grave is deep enough to keep us in chains.

A. Smith ::

Dan mladosti



Zaradi tega plakata je bilo kar nekaj vroče krvi. Danes se prodaja za 249€ ;)


Yes! Zanimiva štorija. V Mladini so o tem napisali članek. Obvezno branje.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

A. Smith ::

Pri tem pa si nekako pozabil omeniti, da dobršen deležen (pre)zgodaj upokojenih izvira iz prvih let po osamosvojitvi, ko se je masivno čistilo denimo državno upravo raznih 'potencialno subverzivnih' ter starih, preverjenih kadrov.


Kar je seveda dobro in prav. Javna uprava je bila - tipično socialistično - bistveno prevelika. In za državo je racionalneje, da človeku, ki opravlja nepotrebno delo, odvzame delo in da penzijo, kot pa da ga za nepotrebno delo na polno plačuje.

Žal pa so ti racionalni ukrepi že izničeni, saj je javna uprava vsakič pred menjavo vlade večja za nekaj služb za '...', po katerih se valjajo odsluženi kadri. Škoda.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

begy ::

Evo link na video s Titovega obiska v Sloveniji leta 66' če koga zanima
hehehe

krneki0001 ::


In medtem, ko praznujete spomin na lepe čase, pomnite, da gre za življenje na puf, ki ga zdaj VI odplačujete.


Ti pa nisi ravno na tekočem. Cela juga je imela pufa manj kot ga ima sedaj slovenija.

solatko ::

Keyser Soze - o tvojem življenju kot v pravljici razloži tistim 200k upokojencem z penzijo pod 500€ po opravljeni polni delovni dobi in plačanih prispevkih za 40 in več let dela, ter vsem tistim 70 ali več %-ov zaposlenih, ki ne dobijo niti povprečne plače, tisti množici, ki za opravljeno delo sploh ne dobijo plače, vsem nategnjenim solastnikom pokradenega družbenega premoženja, vsem tistim, ki si dobrine iščejo po smeteh..... , tega dragi moj, v najhujših časih od osvoboditve ni bilo.
A. Smith - Ob Titovi smrti leta 1980, je imela SFRJ 2,5Mrd$ kredita, posojenega denarja pa okoli 7Mrd$- predvsem v SSSR in neuvrščenih državah, nabavno ceno nafte smo imeli enako, kot Egipt in ostale naftne države. Ko so se politiki otresli Titovega nadzora, se je tudi finančna in politična disciplina močno poslabšala. Vojska je postala država v državi, republike so vsaka po svoje mutile in nategovale državni proračun, igre po veliki Srbiji so pričele dobivat vedno večjo veljavo in posledično je sledil razpad z vsem gorjem, katerega smo imeli na srečo mi najmanj, vendar pa nam kraja in razvrednotenje dela celih generacij, zaradi pokvarjenosti vodstvenih struktur od krajevne skupnosti, podjetij in države ni ušlo. Ker smo uničli vsa podjetja, ki so do tedaj ustvarjala novo vrednost in jih spremenili v trgovine in zastopstva, ni pa nastalo dosti podjetij z veliko dodano vrednostjo svojim proizvodom, se sprašujem kakšni davki in zategovanja nas še čakajo v prihodnje, saj prispevkov in davkov še za vzdrževanje državnega aparata ne bo dovolj. Okradena je bila pokojninska blagajna in s tem neposredno upokojenci in mlajši, ki se zato že danes upravičeno sprašujejo kako bo z njihovimi penzijami. Ogromno podjetij dela s študenti in prispevkov ni, tista množica slabo plačanih pa to blagajno ni sposobna redno financirat, sredstva preteklih generacij, ki tudi slučajno niso bila porabljena za penzije, pa so s privatizacijo in krajo družbenega premoženja odšla v nepovrat. Pufov bo pa vsako leto več in več, do bankrota.

Ja za rajo so bili Titovi časi - življenje v pravljici.

Yohan del Sud ::

Ma ja, ampak jaz bi še vedno rad pojedel kakšno banano, spil kavico, kupil pamžu paleto kinderjajc in uvozil računalnik po normalni in ne x5 ceni... Pa me kliči za nostalgika, če hočeš. Verjemi, nočeš živet ne v totalitarizmu in ne v anarhiji. Demokracija, še posebej ne balkanska (samo po sebi oksimoron) pa tudi ne prinaša nujno stabilnosti. Recepti?
www.strancar.com

urban99 ::

Zaradi tega plakata je bilo kar nekaj vroče krvi. Danes se prodaja za 249€ ;)

Plakat se prodaja za... khm, BISTVENO več :) Tole je reprint v okviru razstave NK'99

solatko ::

Yohan del Sud - Bodi brez skrbi, da bi se stvari izboljševale, tako kot so se od leta 45-80-tega. Standard je rasel, splošni in družbeni, danes pa raste peščici, drugim pa rapidno pada ali pa morajo opravljati dve ali tri službe, da si ohranijo navidezno blaginjo s slabim prispevkom za penzijo. Če bi bilo več podjetnikov tipa Boskarol, Akrapovič, Jankovič, Pečečnik..... bi morda bilo precej bolje, samo kaj ko prevladujejo podjetniki tipa Bavčar, Duhovnik, sedanji šef Merkatorja, razni Vovki in podobni tiči, ki s svinjskim izkoriščanjem ljudi in države, polnijo izključno svoje preluknjane žepe. Tudi politiki niso nič boljši, mislijo nase in svoje najbližje, pa še kakšnega kolega potlačijo k proračunskim poslom, delavci v državni upravi, pomožno osebje v zdravstvu, šolstvu... pa bodo morali zadnjega kmalu še kaj prinesti, če bodo hoteli delat. Imamo med najslabše plačane delavce v EU - tiste, ki delajo, zato pa so dobro plačani šefi, sekretarji, svetovalci, zunanji sodelavci in cel kup neke golazni, ki se na račun politikov plazi po proračunu.
Ja za njih je to življenje v pravljici, upam, da bo prišel črni mož in to pravljico za vedno zakopal v jamo. Teh anomalij v prejšnjem režimu ni bilo niti približno toliko, vsaj ne do poznih 70-ih, pred znanim Kardeljevim skrpucalom - Zakon o združenem delu, takrat je ta birokratska svojat pričela svoj veliki pohod na proračunske finance in traja v takih ali drugačnih oblikah še danes.

joze28 ::

Ljudje pozabljate, da so iz arhivov prišli dokumenti, kjer piše črno na belem, kaj so si ljudje mislili drug o drugem(razna priporočila), ter kdo je pil ter kdo je plačal.
Glede vicov; Škof Perko je bil v arestu...(sedaj boste pa pluval čez Cerkev....).

Saj o današnji politični gardi bomo pa čez n let vedeli, kaj spletkarijo(n-ko bodo dokumenti prišli na plan)

BigWhale ::

Heh... še huje je bilo... Če sta slučajno dve ovci v skupnem gospodinjstvu živele, sta morale poleg kredita za TV in avto vzeti še kredit za predimenzionirano hišo, tako zelo hudo je bilo... Pa mi zdajle povej, koliko današnjih ovčjih parov s povprečnimi prihodki lahko najame kredit za gradnjo ali nakup hiše, če jim nič po strani ne pade (starši, dediščina, loto?!)


Seveda, povej to mojim starsem, smo sedem let stirje ziveli v podnajemniski garsonjeri, kredita pa ni nihce dobil ne za stanovanje, ne za kaj drugega. Go figure, mogoce je bilo to narobe, da smo hodili v cerkev k masi in nihce od starsev ni bil v partiji. Kdo ve. Pa nad nami v bloku so bile se vsaj tri stiri clanske druzine, ki so se drenjale v garsonjeri.

Danes pa imava dve taki ovci tri kredite.
---

...vcasih se je stalo v vrsti v trgovini, da si dobil pol kile kave na osebo (ekstra dobrina) , danes se stoji pred vrati rdecega kriza!
Trenutna slika ne deluje ravno tako idealisticno ali pac?


Uf. Uf! Ne pretiravaj. Vcasih je bil revez tisti, ki ni imel za jest in strehe nad glavo, dandanes je revez tisti, ki nima doma televizorja in dveh avtomobilov.

Trenutna slika deluje realno. Vsi NE MOREJO imeti, ce tudi drzava nima, ze tako ali tako drzava jemlje tistim, ki imajo in daje tistim, ki pravijo, da nimajo. Glavni problem je v tem, da se daje tistim, ki najbolj tarnajo kako nimajo, ceprav recimo imajo.
---
ocitno ni bilo tak slabo, ker bi se drugace odselili v drugo drzavo.


Vecinoma se niti smeli niso odseliti. Ze cez mejo it je bil kar problem, kaj sele, da bi tam cez mejo kaj kupil in si sem prinesel. Nisi smel!
---


Kinder jajca sem komot jedel v mladih letih, le čez mejo si šel pa je blo. Kar niti ni bilo tako težko. Niti enih blaznih financ ni blo treba imet. Heh, še kot 7 letni mulc sem si ga lahko sam kupil v štacuni z prišparano žepnino.


Kinder jajca so k nam v trgovine prisla prakticno tik pred razpadom jugoslavije. Prej se jih ni dalo kupiti. Jaz sem takrat koncal osnovno solo. Nisem bil vec tako zelo zelo mlad. :)

To, da si pa lahko sel cez mejo ponje je pa absurdno. Kinder jajca si se lahko cez pripeljal. So tvoji starsi kdaj probali prepeljati cez mejo televizor? Racunalnik? Karkoli drugega? :> Ni bilo lih enostavno, ce nisi cariniku prinesel tri kile Alvorade, tri steke cigaret in se kako marko si mu v zep stisnil. Potem je pa ze slo.

Tako da lahko rečem, da niti ni tako drugače kot je bilo. Isto sranje v drugačni embalaži. Eni si pa pač zatiskajo oči in se prepričujejo kako zelo je situacija drugačna.


Ugh, don't get me started! Situacija JE drugacna. Precej drugacna in za vecino je bolje. Slabse je tistim, ki ne morejo vec v Metalni, Tamu in Litostroju na troizmenskih sihtih spat v tovarniskih halah in zabusavati zato, da dobijo placo vsak mesec. Dandanes moras za denar tudi kaj narediti.
---
hehe, ja, učasih se sploh povprečen človek ni ubadal s tem če bo šel na dopust recimo na morje; to je bilo že po defoltu zagotovljeno. vsem.
dandanes marsikdo skrbno premisli kam bo šel in če bo šel na dopust.


Kako je bilo 'zagotovljeno'? Nic ni bilo zagotovljeno, v firmi si se prijavil za sindikalno prikolico potem si placeval 3/4 leta za dopust in na koncu si sel lahko za deset dni v Premanturo ali pa Medulin. Or whatever. Ce danes placujes 3/4 leta za dopust se lahko odpravis na kamorkoli na sredozemlju z malo srece pa se prides do tajske ali pa se dalj. Ni primerljivo.
---

In medtem, ko praznujete spomin na lepe čase, pomnite, da gre za življenje na puf, ki ga zdaj VI odplačujete.

Ti pa nisi ravno na tekočem. Cela juga je imela pufa manj kot ga ima sedaj slovenija.


Ne gre za pufe v smislu denarja, gre za pufe v smislu zavozenega gospodarstva, nerazvoja, neuvrscenosti in te pufe bomo se dolgo placevali. Morda se uspe nasim otrokom ven skopat iz njih. Nam se skoraj zagotovo ne bo.

USS Liberty ::

Nekaj kar je dobrega ne propade kar tako... Če bi bilo tisto, kar je bilo pred 90im res tako dobro, ne bi tako krvavo in nasilno razpadlo...

Na 80ta imam lepe spomine na odlično glasbo in filme, to pa je tudi vse... Raj za poštenega in pridnega človeka, tudi za delavca iz bivše SFRJ, je pa tarkrat bila Zvezna republika Nemčija, kjer sem večkrat obiskoval sorodnike... Zahodno nemški sistem je tisti, po katerem bi se morali zgledovati, ne pa to kardeljansko balkansko skropucalo, ki nas je pripeljalo do bonov za bencin, 10.000 procentne inflacije, ter vsesplošnega šverca in kolapsa...

Ta ceremenija okrog štafete mladosti, ki so jo nosili na stadion FK Partizan dosmrtnemu diktatorju, je pa groteska, ki so jo v SFRJ prekopirali od nacističnih Nemcev, podobne ceremonije imajo samo še v Severni Koreji...

Sicer pa zaradi mene naj titoisti, srbofili, slovenofobi, jugonostalgičarji praznujejo kar jim paše, tudi Dan Mladosti naj praznujejo, samo nehajo naj že enkrat te neumnosti dan za dnem vsiljevati drugače mislečim...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

krneki0001 ::

us nimitz nihče nič ne vsiljuje, samo povemo, da ni tako kot si nekateri domišljajo. Živeti se je dalo bolj normalno kot danes. Ni bilo toliko stresa in ni bilo toliko pritiskov. Večina si je lahko postavila take hiše, kot si jih danes lahko recimo 10 ali manj procentov ljudi. Dva mlada sta lahko dobila kredit, si kupila novo stanovanje in si ustvarila družino. Danes dva mlada, z vsak po 600 evri plače, ne dobita takega kredita in sta obsojena živeti v najemniškem stanovanju (če si ga lahko privoščita) ali pa pri starših, kjer se spet drenjajo v majhnih podstrešnih prostorih. Razlika je očitna - včasih se je dalo nekaj ustvariti zase, danes pa dobesedno brez kraje ne moreš ustvariti nič, če si običajen pošten delavec.

Nekateri se res niso znašli, ampak tisti se ne bodo znašli v nobenem sistemu.


Pa včasih je bilo razmerje šef delavec 3:1, danes pa se začne tam pri 25:1 pa gre vse do 100:1.
Jaz moram delat 130 let, da bom dobil tok denarja, kot je naš šef dobil samo plače in nagrade za 5 let dela.

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

In medtem, ko praznujete spomin na lepe čase, pomnite, da gre za življenje na puf, ki ga zdaj VI odplačujete.

Ti pa nisi ravno na tekočem. Cela juga je imela pufa manj kot ga ima sedaj slovenija.


Ti si tisti, ki ni na tekočem. Če boš dejansko prebral repliko, na katero si sicer odgovarjal, boš videl, da sem jasno napisal, da ne gre za dejanski dolg ampak zapuščino. Ta se kaže v obliki penzionerjev pri 40tih, prodimenzionirani javni upravi ter narobe zasnovani nekonkurenčni industriji, ki je začela crkavat takoj, ko ko jo je socializem nehal ščitit. Zato smo dejansko mi tisti, ki plačujemo račune iz preteklosti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Bellzmet ::

Hja, tisti, ki hvalijo prejšnji režim so ali nesposobni ali leni in jim posledično takšen sistem, ki je sedaj, da mora človek nekaj pokazati in narediti (če hoče zaslužiti, uspeti v službi), seveda ne ustreza.

Vsak odgovoren odrasli človek, ki ima vsaj malo poštimano v glavi, bi moral vedeti, da se mora sam potruditi za lepo življenje in dobro plačo. Samo nesposobneži "čakajo" na vlado in državo, da nekaj naredi za njih. Oz. za svojo nesposobnost in lenobo celo krivijo državo. HALO!?

lp

Gladi ::

Zakaj bi se spominjal dneva mladosti, če je le ta posvečen morilcu tudi Slovenskega naroda?

Matako ::

Ni bilo toliko stresa in ni bilo toliko pritiskov. Večina si je lahko postavila take hiše, kot si jih danes lahko recimo 10 ali manj procentov ljudi.


Še sreča! Ni gršega kot tiste glomazne, kockaste hiše tistih časov. Totalno brez vsakega smisla za karkoli razen maksimiziranja parcele (minus prostor za jebeni vrtiček). Po mojem je ta arhitekturna grozota, ki jo vidiš dobesedno na vsakem koraku delno posledica tega, da je imel vsak možnost lastne gradnje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Keyser Soze ::

@solatko
Keyser Soze - o tvojem življenju kot v pravljici razloži tistim 200k upokojencem z penzijo pod 500€ po opravljeni polni delovni dobi in plačanih prispevkih za 40 in več let dela, ter vsem tistim 70 ali več %-ov zaposlenih, ki ne dobijo niti povprečne plače, tisti množici, ki za opravljeno delo sploh ne dobijo plače, vsem nategnjenim solastnikom pokradenega družbenega premoženja, vsem tistim, ki si dobrine iščejo po smeteh..... , tega dragi moj, v najhujših časih od osvoboditve ni bilo.

Vpraši BigWhalea zakaj je tako. On ve. Ker so na troizmenskih šihtih spali v tovarniških halah in zabušavali zato, da dobijo plačo vsak mesec. Tisti sedaj pa delajo popolnoma isto. Zato pa ne dobijo niti povprečne plače.

@BigWhale
Seveda, povej to mojim starsem, smo sedem let stirje ziveli v podnajemniski garsonjeri, kredita pa ni nihce dobil ne za stanovanje, ne za kaj drugega. Go figure, mogoce je bilo to narobe, da smo hodili v cerkev k masi in nihce od starsev ni bil v partiji. Kdo ve. Pa nad nami v bloku so bile se vsaj tri stiri clanske druzine, ki so se drenjale v garsonjeri.

Ja šit ane. A veš da so naši isto hodili k maši. Mati izhaja in zelo "bele" familije, zalo verne familije, zaradi katere sem moral vseskozi redno hodit k maši, fotr pa iz zelo "rdeče". In tako so praktično vsi utrpeli škodo na račun drugih.
Samo ena razlika je med nami in vami. Eni se zavedamo, da so tudi takrat bili med normalno populacijo debili, ki so znali izstopat in delat sranje, tako kot danes, ostali pa so živeli popolnoma normalno življenje.

To, da si pa lahko sel cez mejo ponje je pa absurdno. Kinder jajca si se lahko cez pripeljal. So tvoji starsi kdaj probali prepeljati cez mejo televizor? Racunalnik? Karkoli drugega? :> Ni bilo lih enostavno, ce nisi cariniku prinesel tri kile Alvorade, tri steke cigaret in se kako marko si mu v zep stisnil. Potem je pa ze slo.

Fak, celo TV in radio smo imeli. Pa še barvnega pomnim, dokaj zgodaj. Avto na RC sem imel še v stari Jugi. Sosed je imel C64. NE vem no...

Ne gre za pufe v smislu denarja, gre za pufe v smislu zavozenega gospodarstva, nerazvoja, neuvrscenosti in te pufe bomo se dolgo placevali. Morda se uspe nasim otrokom ven skopat iz njih. Nam se skoraj zagotovo ne bo.

Optimist.

@USS Nimitz
Sicer pa zaradi mene naj titoisti, srbofili, slovenofobi, jugonostalgičarji praznujejo kar jim paše, tudi Dan Mladosti naj praznujejo, samo nehajo naj že enkrat te neumnosti dan za dnem vsiljevati drugače mislečim...
Kako si pa to lepo povedal. Sploh si ne bi mislili, da si do amena zafrustriran. Al pa da kakšnemu drugače mislečemu kaj vsiljuješ. Ah ne, to pa ne.
Ampak a veš, če si ti zafural življenje zaradi tega režima, so ljudje, ki tega niso storili in so situacijo preživeli lepo in celo brez "grehov". Ne jim tega tako zelo zamerit.:)

@Bellzmet
Ja groza ane, zdej ko si pa to naštel, se bomo pa totalno zasekiralil in spremenili svoje mišljenje. Sej pravim, ne svoje zafrustriranosti in nesposobnosti zlivat na druge. Sprijazni se z dejstvom, da nisi bil sposoben funkcionirat v tistih časih. Pač si malček manj razvit kot drugi, ampak to sigurno ni razlog za jezo. Držimo s tabo in ti bomo pomagali, če se ti zalomi.

P.S.: Na koncu bi lahko potegnil eno črto, da imamo tule par posameznikov kateri, ali njih starši, so situacijo kapitalno zajebali, sedaj pa je to najlažje zvalit na bivši režim. Lastno nesposobnost skrit v nesposobnosti drugih.
OM, F, G!

Keyser Soze ::

Ni bilo toliko stresa in ni bilo toliko pritiskov. Večina si je lahko postavila take hiše, kot si jih danes lahko recimo 10 ali manj procentov ljudi.


Še sreča! Ni gršega kot tiste glomazne, kockaste hiše tistih časov. Totalno brez vsakega smisla za karkoli razen maksimiziranja parcele (minus prostor za jebeni vrtiček). Po mojem je ta arhitekturna grozota, ki jo vidiš dobesedno na vsakem koraku delno posledica tega, da je imel vsak možnost lastne gradnje.

A dej bluzit no. Pa kaj ste vsi na tabletih al kako?
Sedaj te moti že prostorska ureditev iz tistih časov. Jao meni. Samo ti maš pa res komplekse. Bi pa rekel, da te tisti vrtički tamle tako zelo motijo ker si jih sam danes ne moreš privoščit al kako?

P.S.: Pa to so same über frustracije tule gor. IMO ljudje dobesedno kuhajo možgane od same jeze.
OM, F, G!

Bellzmet ::

Hehehe Keyser Scheisse, zgleda da sem ravno tebi stopil na žulj:D

Tr0n ::

Kuhajo se mozgani tistim, ki zivijo v preteklosti in ki se niso sposobni prilagodit trenutnim razmeram.

Samo tistim se kuhajo.

Gladi ::

Keyser Soze a maš ti resne probleme? Vsem govoriš kako so na tabletah, kako so zafrustrirani... kar seveda ni normalno.

Zdej če te je pa oče vzgojil v "rdečkarsto" mladino, ni treba tako zatirati ostale misleče.In ne boš verjel, glih to je faking komunizem počel...

Matako ::

Ni bilo toliko stresa in ni bilo toliko pritiskov. Večina si je lahko postavila take hiše, kot si jih danes lahko recimo 10 ali manj procentov ljudi.


Še sreča! Ni gršega kot tiste glomazne, kockaste hiše tistih časov. Totalno brez vsakega smisla za karkoli razen maksimiziranja parcele (minus prostor za jebeni vrtiček). Po mojem je ta arhitekturna grozota, ki jo vidiš dobesedno na vsakem koraku delno posledica tega, da je imel vsak možnost lastne gradnje.

A dej bluzit no. Pa kaj ste vsi na tabletih al kako?
Sedaj te moti že prostorska ureditev iz tistih časov.jeze.


Ma ne tiste bajte - saj veš, "a na 3" oblika, bela fasada, Betonska ograja. To je tipičen slovenski kraj. Ogabno.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

krneki0001 ::

In medtem, ko praznujete spomin na lepe čase, pomnite, da gre za življenje na puf, ki ga zdaj VI odplačujete.

Ti pa nisi ravno na tekočem. Cela juga je imela pufa manj kot ga ima sedaj slovenija.


Ti si tisti, ki ni na tekočem. Če boš dejansko prebral repliko, na katero si sicer odgovarjal, boš videl, da sem jasno napisal, da ne gre za dejanski dolg ampak zapuščino. Ta se kaže v obliki penzionerjev pri 40tih, prodimenzionirani javni upravi ter narobe zasnovani nekonkurenčni industriji, ki je začela crkavat takoj, ko ko jo je socializem nehal ščitit. Zato smo dejansko mi tisti, ki plačujemo račune iz preteklosti.


V pokoj pri 40-ih so hodili po letu 1990. Prej so delali vsaj do 50-tega leta, tudi tisti z bonificiranim stažem. Predimenzionirana javna uprava je še danes in celo večja od tiste takrat, pa je minilo 19 let in je bilo sprememb ogromno. Očitno se še nič ni spremenilo, samo na slabše gre.

Industrija ni bila vsa konkurenčna niti uspešna, to je res, ampak ali je danes potrebno, da ima vsaka vas 3 supermarkete, en hipermarket in 50 štacun, ki jih ščiti kapitalizem - je to kaj bolje?

In vendar je bilo kar nekaj te nekdanje industrije načrtno uničeno (livarna litostroj je bila konkurenčna vsem drugim livarnam na tem delu evrope (od madžarske, avstrije, italije, pa še dlje) in so jo načrtno uničili, da so jo lahko avstrijcem prodali.
Iskra je razpadla in so vse prenesli v egipt, kjer delajo še vedno iskrine števce - afrika je ogromno tržišče (ampak ne mi rinemo na zahod, aferika ni pomembna).
TAM je delal odlična bojna vozila in avtovuse. Afrika je spet trg v katerega lahko vse to izvažaš.

Ja, pozabljam, mi moramo rint na trg zahoda. Tja kjer je treba cene imet konkuenčne vsem ostalim, tudi tistim ki imajo mnogo boljše pogoje. Če izvažaš v afriko si nula.

Matako ::

nebivedu, saj jaz sem tudi malo jugonostalgika - včasih celo zelo ;) , samo ne bi šel pa nikoli toliko daleč in trdil da je "TAM delal odlična bojna vozila in buse", LOL. Jaz se spomnim, da smo se kot mularija iz jugo izdelkov v glavnem norčevali - bili so večinoma zelo nizke kvalitete in se niti pod razno niso mogli primerjati z nekim povprečjem visokoindustrializiranih držav. Saj ljudje so bili pridni in sposobni, samo slabi materiali in zastarela proizvodnja je naredila svoje. Bodimo realni - jugo industrija (vkl. takratna Slovenija) = poden. Izjeme so seveda bile, jasna stvar, a so bile tako redke, da niso vplivale na nič.
/\/\.K.

USS Liberty ::

@nebivedu

To, da so si pa nekoč pred letom 90 kar vsi lahko zgradili hiše, je pa čisto navaden mit, in preprosto ni res… Hiše si je na kredit zgradila manjšina, tako kot sedaj… Večina ljudi je živela v blokovskih naseljih v t.i. družbenih stanovanjih.

Sistem, kjer se pa kar tako na lepe oči deli kredite za nepremičnine pa nikjer ne more obstajati dolgo. Takšen sistem vedno pripelje do kolapsa ali pa hiperinflacije… Tudi v ZDA so sedaj doživeli finančno krizo ravno zaradi nespametne nepremičninske politike, ko so politiki vsilili finančnim institucijam, da so delili kredite ljudem, ki jih ne morejo odpalčevati. SFRJ kot nerazvito državo je pa življenje preko svojih zmožnosti udarilo še toliko bolj kot kakšno razvito državo. Če pa nekateri živite v nekem fata morgana svetu in mislite, da lahko obstaja sistem, kjer bo država kar vsakemu dala hišo, potem vam pa ni pomoči…
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Bellzmet ::

V Afriko lahko izvažaš praktično vse, razen kaloriferjev, samo izvažanje ni dovolj - moraš dobiti tudi plačilo. In v Afriki denarja ni (oz. tista malenkost, ki ga je, gre ves za Kalašnikov)- zakaj potem izvažat v Afriko?

Aja že vem...nam bodo povrnili z lepimi besedami stila Tito, Castro, Stalin, Mao pa peterokrako zvezdo bodo dali na zastavo in potem bomo skupaj premagali američane in NATO in EU in...

Jao eni res živite 30 let nazaj...

lp

Keyser Soze ::

Hehehe Keyser Scheisse, zgleda da sem ravno tebi stopil na žulj:D

Žulji niso tako boleči, kot tale tvoja kurja očesa. =P

Resno, ne bit tako zafrustrirani. Cajti so itak boljši. Tako da če ste v izhodišču zaj**, ste na dobri podlagi, da zaidete na pravo pot.

@Gladi
Heh, ta je pa močna. Ker rad bockam takšnele "mavričarje", ki vsenaokrog vidijo rdeče, sem pa avtomatsko "rdeče zgojen". Ne bi rekel temu tako. Le lahka tarča ste. Samo povem kako ni bilo težko živet v prejšnjem režimu tistim, ki niso bili v "partiji", pa te že v luftu.
Kako si lahko razlagaš to jezo ob tem dejstvu?

@Matako
"a an 3"?
OM, F, G!

Matako ::


@Matako
"a an 3"?


Mislim.. kocka no, saj veš. To je sicer kruta resnica, vem da se sliši naduto - samo kadar "radnička klasa" gradi sama, nastajajo arhitekturne grozote. Mogoče pa ljudje pri nas enostavno nimajo okusa in juga nima nič pri tem.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Gladi ::

Keyser Soze:
Da povsod vidim "rdečkarje".Ta je pa dobra ja...Ne, jaz sem samo povedal svoje, ker ob tvojih postih sem lahko zasledil tvojo pogrešanje po bivši SFRJ.Zdaj če en reče čez gradnjo, ki je bila res zgrešena( v smislu da je država to dovoljeval) pa začneš tulit kako je kdo na tabletah.Človek je lahko gradil tam kjer ga je srat prjelo...

Seveda se je dalo v prejšnji skupni državi lepo živet, samo tiho si mogel biti pa delat.Sej takih primerkov(podlasic) je še vedno veliko, par let nazaj vpil kako velik je Janša, zdaj ko se zamenjala oblast pa slavijo Pahorja.

Buggy ::

Ko je Tito umrl, je veliko ljudi jokalo pa ne toliko zaradi custev, bolj zaradi zavedanja, da je lepih casov s tem konec in da bo drzava slej kot prej presla v kaos. Kakor bedasto se slisi bi si jaz ta trenutek prav zelel neko tako osebo, ki bi z svojo brezpogojno avtoriteto ter s cutom za pravicnost, stvari spravila tja kamor sodijo.Sistem kot ga imamo ocitno ne funkcionira ravno dobro.
Izkrivljanje zakonov ter uspesno bezanje pred roko pravice z pomocjo "uglednih" odvetnikov, nesposobnega tozilstva ter v interesu kapitala dopusca svinjarije, ki se dandanes dogajajo in se vsi cudimo kako je to mozno...no takrat si se pomisliti niso upai v to smer, saj so hitro dobili hladen tus in prav je tako. Nekaterim danes pa ocitno pase, da lahko brez odgovornosti pocnejo v imenu kapitala kar se jim sprdne...saj res, smo pravna drzava.
Pravite, da so bili tisti casi lenuhov in nesposobnezev, ki so cakali na pomoc drzave...danes pa so casi prevarantov in povelicevanja najslabsih vrednot, kar jih je clovek sposoben. Vcasih se je delalo za javni interes od katerega so vsi nekaj imeli, danes pa se pescica prilasca te stvari in gleda zgolj na lastno korist. Kako lepo je biti tako sposoben in aktiven, da kaj takega naredis...verjetno so to visja moralna nacela danasnje druzbe.

Keyser Soze ::

Keyser Soze:
Da povsod vidim "rdečkarje".Ta je pa dobra ja...Ne, jaz sem samo povedal svoje, ker ob tvojih postih sem lahko zasledil tvojo pogrešanje po bivši SFRJ.Zdaj če en reče čez gradnjo, ki je bila res zgrešena( v smislu da je država to dovoljeval) pa začneš tulit kako je kdo na tabletah.Človek je lahko gradil tam kjer ga je srat prjelo...

Seveda se je dalo v prejšnji skupni državi lepo živet, samo tiho si mogel biti pa delat.Sej takih primerkov(podlasic) je še vedno veliko, par let nazaj vpil kako velik je Janša, zdaj ko se zamenjala oblast pa slavijo Pahorja.

E, pol te pa mal oka je***. Jaz nič ne pogrešam starega režima. Ker vem, da je vsak režim v določenih pogledih OK, v drugih pa pač SUCKS. Je pa v večini odvisno od posameznika kaj odnese od tega oz. kako dobro se je sposoben prilagodit trenutnemu stanju.

Če je bil folk nesposobne v starem režimu ni to moja krivda. Niti ni to krivda režima. Tudi danes lahko stvari tako kapitalno zaje*** da ni res, in kaj potem. A se bodo čez 30 let tule gor kregal kako so tisti "roza" iz začetka 21. stoletja vse zajebal s takim zjebanim režimom. Zapiral folk, ga obiral z davki in drugimi dajatvami, mu kratili osnovne človekove pravice, jih par poslali na štrom ali inekcijo, neustrezne "odstranili", ipd?

Ja sigurno upam da ne, sam sem pomoje utopist. Ker ekstremisti, ki znajo samo pljuvat in lastno nesposobnost skrivat za "režimi", so in bodo bili vedno.

In tudi tiho ti ni bilo treba bit. Tako kot se tule zgovarjamo, si se lahko tudi takrat zgovarjal čez režim. Samo s to razliko, da danes plačaš mastne denarce (ali celo ostaneš brez službe, ker vpiješ čez Janšo), včasih si šel pa v čuzo za kratek cajt.

@Matako
Ja ne vem kje ti živiš, ampak danes ni gradnja nič kaj drugačna kot takrat. Škarpe in "na 3" bajte so še vedno klasika, ki pa ji nič ne manjka, če je zasnova prava. Še celo bolj uporabna in varčna je lahko. Je pa res, da je že vsak "5 dkg zenfa" lahko arhitekt in kopira ter kazi že obstoječe zasnove.
Škrape so celo bolj v domeni tistih, tabogatih, ki jim je (po vašem) ta "režim" finančno omogočil to. Heck, kar malo poglej po Bohinju in kakšnih bolj modenih krajih ali celo zaščitenih področjih. Še vedno lahko, kot pravi Gladi, človek gradi tam, kjer ga prime srat...

P.S.: Gladi, boš pa moral še malček kilometrov pridobit tule gor, da boš doumel kaj je tuljenje. Ker tudi jaz ne govorim o tvojem mukanju. =P
OM, F, G!

solatko ::

Kar se tiče industrije v bivši jugi pa tole: Metalna, Litostroj, nekatere Iskrine firme, Lek, Krka, Soko, ladjedelnice, vsa tekstilna industrija, ni bila tako nekonkurenčna, pa tudi razvoj je kar lepo deloval.
Navedel bom samo en primer produktivnosti takratnih delavcev - Saturnus - izdelava luči za VW - golf - Nemci postavili linijo in določili tempo dela, na tekočem traku, ko pa so nemški mojstri odšli, so naši tehniki in monterji izboljšali to linijo, da so lahko na njej proizvedli skoraj še enkrat toliko kosov, tako da so lahko na isti liniji proizvajali luči še za druge proizvajalce avtomobilov.
Iskra elektrooptika je proizvajala laserske merilne naprave za večino takratnih potreb vojaške industrije v svetu, Litostrojeve turbine s še danes vrtijo v marsikateri elektrarni na svetu, metalnine konstrukcije so bile med kvalitetnejšimi v tej veji gospodarstva, Soko je izdeloval avione z vrhunsko tehnologijo, razvito v YU, yuga je imela nekaj vrhunskih medicinskih strokovnjakov od beograjske VMA do ljubljanskega UKC, institut JS je bil priznana institucija na svetovnem nivoju, EI Niš je avtor kasetnih magnetofonov in avdio kaset (pozneje prodano Philipsu, Tam je konstruiral hidravlično nogo za sedeže voznikov kamionov (svetovno priznan patent, ki ohranja hrbtenico voznikov tovornih vozil), cel kup je dejavnosti v katerih bi se lahko postavljali pred svetom, vendar smo zaradi političnih in privatizacijskih potreb vse uničli, v zameno pa dobili trgovske centre, nekaj manjših dobrih firm in večino nekonkurenčnih lon nol poslov. Spalo pa se v triizmenskih firmah ni, saj v nočni izmeni ni bilo birokratov, samo delavci, ki pa so morali vsak dan do jutra narediti določeno količino, tako da nehajte žalit na tisoče bivših nočnih delavk in delavcev, ker sploh ne veste o čem debatirate. Vzemite raje kakšno tujo tehnično literaturo, s statističnimi podatki tistih časov, pa boste ugotovili, da yuga niti ni bila gospodarsko tako slaba, kot to opisujete in kot so države bivše yuge vključno s SLO, danes.

krneki0001 ::

@nebivedu

To, da so si pa nekoč pred letom 90 kar vsi lahko zgradili hiše, je pa čisto navaden mit, in preprosto ni res… Hiše si je na kredit zgradila manjšina, tako kot sedaj… Večina ljudi je živela v blokovskih naseljih v t.i. družbenih stanovanjih.

Sistem, kjer se pa kar tako na lepe oči deli kredite za nepremičnine pa nikjer ne more obstajati dolgo. Takšen sistem vedno pripelje do kolapsa ali pa hiperinflacije… Tudi v ZDA so sedaj doživeli finančno krizo ravno zaradi nespametne nepremičninske politike, ko so politiki vsilili finančnim institucijam, da so delili kredite ljudem, ki jih ne morejo odpalčevati. SFRJ kot nerazvito državo je pa življenje preko svojih zmožnosti udarilo še toliko bolj kot kakšno razvito državo. Če pa nekateri živite v nekem fata morgana svetu in mislite, da lahko obstaja sistem, kjer bo država kar vsakemu dala hišo, potem vam pa ni pomoči…


Vsi pravite da, politiki in šefi so živeli na veliki nogi v tistem sistemu. Ja, so. Ampak dali so delavcem možnost za preživetje in neko normalno dostojno življenje. Danes pa še vedno politiki in šefi živijo na veliki nogi, ampak delavcem pa dajejo mezde in jim onemogočajo dostojno življenje.
Delavka v muri je pred 30 leti dobivala vsak mesec 15-tega plačo, plačala je lahko vse položnice in lahko zraven gradila hišo, danes pa ne more plačat mesečnih položnic za elektriko, niti ne ve, če bo dobila plačo, kaj šele da bi probala gradit hišo.
Sorry ampak to ni dostojno življenje, še posebej ne če se gremo tako zelo socialno državo, da nekateri ljudje dobivajo 3x večjo socialno pomoč, kot pa te delavke plače.

Me pa zanima, če bosta šrot in bavčar vrnila kredite bankam? Ker namreč ljudje ki so v prejšnjem sistemu jemali kredite so vedno vse poplačali. Sicer je bila vmes inflacija, ki je vse požrla in so vedno manj plačevali, ampak odplačali so, kako bosta pa tadva me pa res zanima.

Matako ::

Itak da so bile dobre firme, saj vemo! Ampak moraš gledati veliki plan - pod črto je bilo vse skupaj dobesedno ena velika revščina. Celotno ekonomijo SFRJ je po vseh kriterij prekašalo celo malo večje mesto, kaj šele če si vzel demografsko primerljivo področje - potem so bila razmerja naravnost grozljiva! V bistvu je mnogo niti ne zelo velikih industrijskih con v prvem svetu imelo približno toliko t.i. paradnih podjetij, kot jih je recimo cela Slovenija v tistih časih.
Skratka, bile so super firme ampak premalo, premalo, premalo. Premalo.

Pa ne pravim, da je danes toliko bolje, sploh ne - samo to ne spremeni dejstva za nazaj.

Saj pravim, jaz sem imel to državo rad. Zelo rad! Ravno zato se mi zdi prav, da se pove tako kot je, iskreno: Jugoslavija, skupaj s Slovenijo gospodarsko gledano ni imela za burek. Bile so dobre stvari, samo gospodarstvo res ni bilo eno izmed njih! Pa brez zamere, no!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

A. Smith ::

V pokoj pri 40-ih so hodili po letu 1990. Prej so delali vsaj do 50-tega leta, tudi tisti z bonificiranim stažem.

Ni res, tudi pred 90. so se upokojevali tako. Jih nekaj poznam. Sploh pa so bile upokojitve posledica nekonkurenčne industrije, torej dediščina preteklosti.

Predimenzionirana javna uprava je še danes in celo večja od tiste takrat, pa je minilo 19 let in je bilo sprememb ogromno. Očitno se še nič ni spremenilo, samo na slabše gre.

V 90tih so jo zmanjšali, sedaj se pa spet redi. Sedanja politična srenja je neodgovorna, v tem se pa strinjava.

Industrija ni bila vsa konkurenčna niti uspešna, to je res, ampak ali je danes potrebno, da ima vsaka vas 3 supermarkete, en hipermarket in 50 štacun, ki jih ščiti kapitalizem - je to kaj bolje?

Če kapitalizem ščiti karkoli, potem to ni več kapitalizem. Če bodo hipermarketi, ki jih je pri nas ko listja in trave uspeli prodajati, bodo preživeli, sicer ne. Ne vem pa, zakaj bi jih kdo ščitil.


In vendar je bilo kar nekaj te nekdanje industrije načrtno uničeno (livarna litostroj je bila konkurenčna vsem drugim livarnam na tem delu evrope (od madžarske, avstrije, italije, pa še dlje) in so jo načrtno uničili, da so jo lahko avstrijcem prodali.
Iskra je razpadla in so vse prenesli v egipt, kjer delajo še vedno iskrine števce - afrika je ogromno tržišče (ampak ne mi rinemo na zahod, aferika ni pomembna).
TAM je delal odlična bojna vozila in avtovuse. Afrika je spet trg v katerega lahko vse to izvažaš. Ja, pozabljam, mi moramo rint na trg zahoda. Tja kjer je treba cene imet konkuenčne vsem ostalim, tudi tistim ki imajo mnogo boljše pogoje. Če izvažaš v afriko si nula.

Nekatere eksotične države dejansko razpolagajo s solidno kupno močjo, zlasti zdaj, ko je v Zahodnem svetu kriza, se strinjam. Da bi pa Emeco po Afriki analogne števce prodajal, je pa en tak butast zabluz. Namreč jih je, in to povsod po svetu. Ampak standard se je dvignil in proizvodnja je postala predraga (delavske plače pač previsoke) in tovarna ni mogla konkurirati kitajcem, ki so te preproste naprave zlahka skopirali in prodajali po nižji ceni. Slednji so jih tako izrinili s trga. Emeco bi lahko prešel na proizvodnjo digitalnih števcev, vendar bi to pomenilo odpuščanje in prestrukturiranje delavcev. Ker je bilo lastništvo podjetja urejeno z interno borzo in so bili delavci njegovi lastniki, so ta proces zavrli do te mere, da je podjetje propadlo, še preden si je izborilo tržni delež v novi panogi.

Pa še tole:
Kaj je tako hudičevo narobe s tujim lastništvom? Resno: cesar še vedno pobere davke iz dobička podjetja in plač, delavci še vedno dobijo plačano, dobiček gre sicer (tujemu) lastniku, ampak če je ta racionalen, ga tako ali tako investira nazaj v podjetje. In če pogledate podjetja, kot so Emeco, Etra, ETI, Litostroj in podobne, z lahkoto opazite, da poslujejo precej bolje od Istrabenzov in Mur, ki so pa v "naši" lasti. Ko takole pogledamo stvari, se izkaže, da je mnogo bolj pomembno, da je lastnik podjetja racionalen, kot da je "naš". Ne rečem, privatiziranje je bilo v glavnem zelo nepošteno, in zaradi pokvarjenih posameznikov smo lastniki PIDov oškodovani (privatizacijska luknja), ampak tukaj ne nosijo tuji lastniki nobene krivde. Samo naši politiki.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

solatko ::

Matako - Poglej malo zapadne statistične podatke o svetovni industrijski proizvodnji 70 - 90, pa boš prišel do realnih podatkov in nehal govoriti o nekonkurenčnosti takratne yugo industrije, tista, ki je bila takrat v Evropi, je bila prav lepo konkurenčna, z globalizacijo pa je yuga (države bivše skupne yu), saj če gledaš sedaj, je tudi vsa razvita Evropa v tem času preselila proizvodnjo v tretje države in na daljni vzhod, s tem da so v tem času razvijali druge panoge, mi pa smo se šli razčiščevanje zgodovine, denacionalizacijo (španci so željo po vrnitvi zaseženih nepremičnin s strani Franka, v kali zatrli, saj bi pomenila polom za špansko gospodarstvo, Nemci so v vzhodni pokrajini to uredili finančno z omejitvami, samo mi smo vrnili skoraj vse in še več v naravi, ne glede na to v kakšnem zadolžitvenem razmerju so bili lastniki leta 1941, pred začetkom vojne) in pa seveda "privatizacijo", ko smo namesto tistim, ki so firme postavili (znanim lastnikom), razdelili certifikate dojenčkom, kmetom in vsem, ki z nastanki firm niso imeli nič, ter tako omogočili papirnato krajo vsega, kar je bilo kaj vredno, zaradi cene, pa se je moralo vsako firmo prej sesut. Če komunisti ne bi bili prepričani, da bodo ostali na oblasti večno, bi po ustavnih spremembah leta 1974, lepo podjetja vpisali v sodno knjigo z vsemi zaposlenimi, bivšimi zaposlenimi in nekdanjimi lastniki, pa bi to haranje po slovenskem premoženju v kali zatrli. Dobre firme bi obstale in se razvijale brez pretresov, slabe bi pa tako že prej propadle in na njihovih pogoriščih, bi zrasle nove, boljše, tako pa smo 18 let samo razmišljali in delali na tem, kako čim ceneje do premoženja, ne glede na to, koliko ljudi bomo zato nategnil. Fantastično so se opomogli advokati, notarji in s posli pod mizo večina politikov. Tudi vstop v EU, smo izkoristili v glavnem za doboro plačano službo nekaj sto ali tisoč priskledinikom. Da dragi moji iz lepe perspektivne, dokaj razvite državice, nam je uspelo narediti drek za večini in nebesa za izbranih 10-15% populacije. Razočaranje je ogromno.

gruntfürmich ::

nebivedu, saj jaz sem tudi malo jugonostalgika - včasih celo zelo ;) , samo ne bi šel pa nikoli toliko daleč in trdil da je "TAM delal odlična bojna vozila in buse", LOL. Jaz se spomnim, da smo se kot mularija iz jugo izdelkov v glavnem norčevali - bili so večinoma zelo nizke kvalitete in se niti pod razno niso mogli primerjati z nekim povprečjem visokoindustrializiranih držav. Saj ljudje so bili pridni in sposobni, samo slabi materiali in zastarela proizvodnja je naredila svoje. Bodimo realni - jugo industrija (vkl. takratna Slovenija) = poden. Izjeme so seveda bile, jasna stvar, a so bile tako redke, da niso vplivale na nič.


samo lol na bivše gospodarstvo. kot je že solatko povedal, smo bili tudi v špici. in če boš ktirga tamovca uprašal kaj so učasih delali: tudi zelo imenitne dele za mercedes. (vir Mladina). Veš, da narediš avtobus podoben tujemu ni neka posebna znanost.


Hja, tisti, ki hvalijo prejšnji režim so ali nesposobni ali leni in jim posledično takšen sistem, ki je sedaj, da mora človek nekaj pokazati in narediti (če hoče zaslužiti, uspeti v službi), seveda ne ustreza.
Vsak odgovoren odrasli človek, ki ima vsaj malo poštimano v glavi, bi moral vedeti, da se mora sam potruditi za lepo življenje in dobro plačo. Samo nesposobneži "čakajo" na vlado in državo, da nekaj naredi za njih. Oz. za svojo nesposobnost in lenobo celo krivijo državo. HALO!?


vsak (95%) začetnik je potreben malega pusha kar se tiče kariere. Če pa trdiš da je folk nesposoben!? looooooool dandanes je zelo težko z nečim pametnim začet, razen če imaš veze, zato si obsojen na druge delodajalce.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

A. Smith ::

Poglej malo zapadne statistične podatke o svetovni industrijski proizvodnji 70 - 90, pa boš prišel do realnih podatkov in nehal govoriti o nekonkurenčnosti takratne yugo industrije, tista, ki je bila takrat v Evropi, je bila prav lepo konkurenčna, z globalizacijo pa je yuga (države bivše skupne yu), saj če gledaš sedaj, je tudi vsa razvita Evropa v tem času preselila proizvodnjo v tretje države in na daljni vzhod, s tem da so v tem času razvijali druge panoge, mi pa smo se šli razčiščevanje zgodovine, denacionalizacijo


Daj ne seri. V Kranju je v Jugoslaviji obstajala tovarna tekstila (Inteks?), v kateri so proizvajali blago nekaj mesecev, preden so sploh začeli iskati kupce. Da je imela raja delo. Pač, po kopitu Sovjetske zveze.

Saj ne rečem, da ni bilo nekaj svetlih točk v takratni industriji. Ampak večina je bila krneki. Žal.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

gruntfürmich ::

pa še to glede bivšega gospodarstva: po pričevanju so se vodilni mudeli takrat kmalu po vojni zmenili da bodo finančno podprli slo gospodarstvo.

vendar pa so si čez noč premislili in so podprli s tem denarjem slo banke, ki so jih nekaj rešili (to bi se naj zgodilo v mariborski garažni hiši, ali pa je šlo samo za mariborski konec, ne vem točno).

v glavnem, zajebali smo, in to nas še danes tepe. zato pa zdaj skušajo podpret slo gospodarstvo, vendar pa je zanjga že zelo zelo prepozno...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

krneki0001 ::

Poglej malo zapadne statistične podatke o svetovni industrijski proizvodnji 70 - 90, pa boš prišel do realnih podatkov in nehal govoriti o nekonkurenčnosti takratne yugo industrije, tista, ki je bila takrat v Evropi, je bila prav lepo konkurenčna, z globalizacijo pa je yuga (države bivše skupne yu), saj če gledaš sedaj, je tudi vsa razvita Evropa v tem času preselila proizvodnjo v tretje države in na daljni vzhod, s tem da so v tem času razvijali druge panoge, mi pa smo se šli razčiščevanje zgodovine, denacionalizacijo


Daj ne seri. V Kranju je v Jugoslaviji obstajala tovarna tekstila (Inteks?), v kateri so proizvajali blago nekaj mesecev, preden so sploh začeli iskati kupce. Da je imela raja delo. Pač, po kopitu Sovjetske zveze.

Saj ne rečem, da ni bilo nekaj svetlih točk v takratni industriji. Ampak večina je bila krneki. Žal.


Tista tovarna je bila Tekstilindus in moji stari starši so delal v njej na 4 šihte (en teden dopoldne, en teden po poldne, en teden ponoči in 2 vikenda v mesecu). Ko je tekstilindus propadel (zaradi ljudi, ki so načrtno izvajali propad firme), je prišel italjanski kupec, dobil zelo ugoden kredit od slovenije, ker bo rešil tok in tok delavcev, posloval par mesecev, potem pa odpeljal vse stroje v svojo domačo fabriko in zaprl firmo, ter odpustil vse delavce. In to je bilo načrtno, ker ta italjan je vedno kupoval blago pri nas in vedno je bil zadovoljen, ko pa je videl priložnost je pa nekomu dost ponudil in dobil še m,nogo več za manj denarja, kot ga je prej dajal samo za nabavo blaga. Poznam zgodovino tega podjetja zelo dobro, ker je cela familja delel v njem in je bilo takrat eno uspešnejših podjetij na gorenjskem.

djordjevic ::

Nekdo je malo više omenil Metalno. Za nekonkurenčno jo lahko razglaša zgolj in samo tisti, ki podjetja ne pozna. Moj oče je delal tam dobrih 15 let, od propada naprej pa dela neprekinjeno v Metalni novi. Kupci so bili takrat in danes _isti_. Nemci, Avstrijci in druge zahodne države. Ob tem se je v času prve Metalne veliko sodelovalo tudi z državami tretjega sveta. Asuanski jez, anyone? Zapornice je delala Metalna. Kot mi je oče že tedaj pravil, je bila glavna težava firme dejansko režija, kjer je bilo zaposlenega preveč kadra, v industriji pa jih je celo še primanjkovalo. In drži, kar je napisal nekdo, da so hodili eni spat na šiht. Ampak guess, what. Taisti ljudje delajo v isti firmi še danes. Mislite, da danes pa _delajo_? Jok, brate. Terajo dalje isto in si redno štempljajo, da so prišli na delo prej in še naprej _kradejo_. Kakorkoli že, Metalna je po stečaju razpadla na več privatnikov, ki v istih prostorih opravljajo isto delo, le dobiček se steka v zasebne žepe, v državo pa le davek nanj. Je pa res, da je za enega od stečajev Metalne (mislim, da sta bila dva) delno krivo samo vodstvo oziroma se je zanj odločilo predvsem zaradi bojazni pred tožbo, ker se jim je neki žerjav v Mississippiju usul v vodo takoj po montaži. Dejstvu, da so zajebali Ameri pri montaži oz. niso podali pravih podatkov, očitno niso najbolj zaupali.

p.s.: Živeli smo v dvodružinski hiši, nihče v partiji, babica silno verna in vsak teden pri maši. Nikoli nobenih težav. Z nikomer. Zanimivo. Ali le srečno naključje (ki ga je bila očitno deležna vsa razširjena žlahta na Štajerskem)?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

USS Liberty ::

@solatko

Tisto kar si napisal o neki super jugo ekonomiji je ena taka mala pravljica, ki pa jo lahko prodajaš samo enako mislečim, ki pa so itak že prepričani. Tisti, ki znamo tudi s svojo glavo razmišljati pač ne nasedamo vsaki YU mitomanski balkanski pravljici.

Pa kašen EI Niš, prosim te lepo, pa kje pobiraš te pravljice. EI Niš je bila še celo v jugoslovanskih razmerah drugorazredna firma, ki je prodajala napol pokvarjene elektronske naprave, ki jih niti Bosanci niso hoteli kupovati. Pa Soko Štark, lol;to ti je bila firma, ki je delala zanič čokolado in pa drugorazredna letala, ki jih niti titovi prijatelji v Neuvrščenih niso kupovali, ker so imeli raje ruska, ki so bila boljša. Firma, ki dela čokolado pač ne more delati avionov, to je pač vsakomur jasno. Čudno, da nisi še napisal, da je bil Yugo Koral zadnje čudo tehnike, katerega je kopiral BMW.

Številke kažejo resnico in kruto dejstvo, da je ekonomija SFRJ v celoti bila celo slabša od bolgarske. Od Jugoslavije so bile bolj razvite: Madžarska, ČSSR, Sovjetska zveza in pa DDR, zahodne države so bile pa seveda svetlobna leta pred SFRJ.

GDP per capita 1990
(source: 1990 CIA world factbook)

United States………………….$19,600
Swizerland…………………….$17,800
Germany, Federal Republic of…$15,300
France…………………………..$14,300
German Democratic Republic…..$9,679
Soviet Union…………………….$9,211
Czechoslovakia………………….$7,878
Hungary…………………………$6,108
Bulgaria………………………….$5,710
Yugoslavia……………………….$5,464
Poland……………………………$4,565
Romania…………………………$3,445


Fakt je, da je bila SFRJ med najmanj razvitimi evropskimi državami in nikakršna uspešna ekonomija. To je dejstvo, pa če je to nekaterim to še tako težko sprejeti. V SFRJ je bilo zelo malo firm, ki bi se lahko tehnološko kosale z zahodnimi firmami. To je bil ELAN, pa deloma Gorenje. potem pa dolgo nič. Pa Jugoslavija ni slučajno stalno imela velik zunanji trgovinski primanjkljaj in pomanjkanje deviznih rezerv. Če ne bi bilo hrvaškega turizma in tistih nekaj malo slovenskih firm, ki so izvažale in služile konvertibilno valuto, bi se sistem verjetno sesul še tam okrog leta 1980.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

USS Liberty ::

>>>>>Živeli smo v dvodružinski hiši,

ja, pa še bazen ste imeli in družinsko pomočnico, pa vrtnarja, babica je bila pa pravoslavna nuna...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

djordjevic ::

Kaj je tako težko verjet, da imata stara starša dvonadstropno hišo, mi pa smo živeli v mansardnem stanovanju? Heck, če se vam zdi to tako nepredstavljivo (poleg, my oh my, 300m2 zelenice), se ne čudim, da imate bivši režim za takšno zlo. Poleg obveznega odmerka najljubše slovenske lastnosti, očitno.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Matako ::

Če ne bi bilo hrvaškega turizma in tistih nekaj malo slovenskih firm, ki so izvažale in služile konvertibilno valuto, bi se sistem verjetno sesul še tam okrog leta 1980.


Saj na nek način se je - leta 1980 je bila SFRJ de facto bankrotirana. Brez kapitala za nakup česarkoli in s popolnoma paraliziranim gospodarstvom. Kar je sledilo je bilo povsem pričakovano: najprej pomankanje izdelkov in dobrin (živil, čistil, goriva), nakar po t.i. stabilizaciji še seveda hiperinflacija, ker država kot celota enostavno ni mogla napraskati dovolj _vrednosti_ s katero bi lahko vse skupaj pokrila.

Je pa zanimivo, kako se človek hitro navadi na recimo 1000% inflacijo - v bistvu ni bilo nobene panike, bilo pa je definitivno VELIKO jamranja in ciničnih šal na račun jugoslovanskega gospodarstva. Takrat sem bil še v OŠ in se spomnim kako smo se krohotali na projekt Yugo America šale :)


In še nekaj. Povejmo že enkrat po pravici - katastrofalno gospodarsko stanje je bilo v resnici razlog št. 1 za težnje po odcepitvi in osamosvojitvi. Danes vsi govorijo o demokraciji in ne vem kakem altruizmu in bla bla. Dajte no! Kolikor se jaz spomnim, smo vsi predvsem pričakovali izboljšanje gospodarstva. Končno... kaj ni vedno tako?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

solatko ::

A. Smith - Visoko razvita zahodna Evropa je imala v povprečju okoli 50%-ov take, kr neki industrije, razlika je bila samo v tem, da so na zapadu to zaprl, pri nas pa so se iz teh kr neki firm vseeno delali proizvodi, pa tudi trg so nekako najdl, niso pa bili konkurenčni, zato tudi niso vse firme izvažale. Poglej si kataloge npr. nemških firm tistega časa in ugotovil boš, da jih danes več kot 80% ne obstoja več. Na zahodu se je gledalo izključno dobičkonosnost, v yugi predvsem socialnost firm, kombinacija obeh pogledov bi bila idealna, temu pa so se precej približali edino Švedi in Japonci.

USS Nimitz - Ne glej samo BDP posameznih držav, saj tega ustvarja mnogo dejavnikov, za nekatere yuga niti ni imela pogojev. Tehnološke zaostalosti ni bilo mogoče hitro preseči, saj je zapad vso napredno tehnologijo čuval kot kača noge. Mi smo hoteli uvoziti trismerni procesor tam nekje okoli 8o- ega leta, pa ga nismo mogli, ker je omogočal 3D strojno obdelavo in se je s pomočjo računalnika s tem procesorjem, lahko obdelovalo topovske cevi, ameriški uradi so to preprečili (so se bali, da uvažamo to za Ruse).
Poglej samo statistiko industrijske razvitosti - tam je slika popolnoma drugačna. Vse bivše firme, ki so izvažale v razvite države, so bile tehnološko na zadosti visokem nivoju, teh pa ni bilo malo. Za konkurenčnost jim je pa manjkalo samo čiščenje administracije, katera pa je bila v vseh podjetjih 1:2 v škodo produktivnih DM.

Matako ::

Vse bivše firme, ki so izvažale v razvite države, so bile tehnološko na zadosti visokem nivoju, teh pa ni bilo malo.


Itak, da jih je bilo malo - saj smo praktično našteli vse v tej temi ;) Tvoja razlaga me spominja na boksarja, ki govori kako je v prvih dveh rundah dal ene par dobrih udarcev pozabi pa omeniti, da je bil knockoutiran v tretji. Važen je samo končen rezultat - seštevek vsega in ta je bil v Jugi katastrofa.

Zato je propadla - jebi ga, saj ni bila edina. Slava ji. Preveč se čustveno angažiraš v stvari, ki so že zgodovina. Veš ... nostalgija je kot gandža, malo ne škodi in je fino, samo ne smeš pretiravati ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

AlexP ::

LOL, WTF je to za ena pesem na dnevu mladosti?!?!
Narod! Partija! Omladina! Armija!:

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Jugoslavija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8822031 (16876) Aston_11
»

Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
68091909 (77591) Karaya 52
»

Ura resnice za javni dolg (potop obveznic?) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10315324 (12977) Mr.B
»

Jugoslovansko vodstvo in okupacija (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1818814 (6528) donfilipo

Več podobnih tem