» »

Recesija - kako se spopasti z njo

Recesija - kako se spopasti z njo

«
1
2 3
...
5

bacekjon ::

Živimo v času recesije. Dobro, je niti še ne občutimo tako zelo, ampak menda da tahuje šele prihaja. Že kaj pazite pri nakupih, da kupujete le tisto kar potrebujete ali še vedno tako kot ponavadi...Na kakšen način se boste torej spopadli s posledicami recesije, če se boste sploh?
Ena rešitev za prihranek pri nakupih je verjetno nakup direktno pri proizvajalcih, kjer so cene precej nižje od tistih v nakupovalnih centrih. Če morda še kdo ne ve. En seznam takih trgovin sem našla TUKAJ , če vam kaj pomaga.

Upam da podobne teme še ni, če je, se opravičujem. \:shame

zee ::

Z recesijo se ze spopadam tako, da ima se dve dodatni sluzbi, ki mi prinasata dodatnih 100-200 EUR/mesec. V trgovinah pa tako ali tako od vedno kupujem le tisto, kar dejansko potrebujem. Mocno orodje pri tem pocetju je listek s seznamom stvari za nakup in kosarica.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

energetik ::

Dokler se mi plača ne zniža, zame ni recesije... A da bi šparal samo zato, ker so mediji rekli da je recesija? Itak pa nikoli nisem zapravljal za brezvezne stvari.

Problem v teh časih je le kam kratkoročno naložiti denar. V bankah so obresti še bolj kilave kot ponavadi, skladi nekaj migajo gor/dol itd. Dolgoročno se mogoče res splača nekaj v sklade naložit, ampak za 1-2 leti...

imallears ::

Js sm tud poštudiru da je listek s seznamom ena imed najjačih zadev :).

1. ne kupiš bedarij, ker denar zapraviš za tisto, kar res potrebuješ, ne pa za tisto, za kar v trgovini pomisliš, da boš potreboval.

2. doma se ne dere(jo) na tebe, kva bedarije kupujes, pa kako si lahko pozabu to pa un pa tret.

Z recesijo se pa spopadam s tem da hodim na faks pa še delam zraven. Pa še mal folku na dušo piham kok je fak s temi računalniki, pa da jes use zrihtam za male pare :)) in še tko za sprot kej zaslužim.

Pa ne hodim ven kej velik več.

edit: Bi pa tud travo gojil, sam sm doma v takem hostile environment, pa raj ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: imallears ()

jype ::

bacekjon> Na kakšen način se boste torej spopadli s posledicami recesije, če se boste sploh?

Delnice kupujemo.

D3m ::

Kurente nad njo pošljemo :))
|HP EliteBook|R5 6650U|

THX 1138 ::

Bi pa tud travo gojil, sam sm doma v takem hostile environment, pa raj ne.


Možno da se bo to tudi začelo dogajati, če bo recesija vplivala na ceno trave. Made at home, od zelenjave do trave:)

aljazh ::

Z morebitno recesijo se spopadam takrat, ko vsi ostali na veliko zapravljajo in jemljejo kredite. Ko oziroma če dejansko pride do recesije, pa ta zaradi znižanja nekaterih cen z vidika osebnih financ deluje celo meni v prid.

Torej v smislu "varčuj takrat, ko gre gospodarstvu dobro in zapravljaj takrat, ko gre ostalim slabo".

P.S.: V prvi objavi voham prikrito oglaševanje ;)

bluefish ::

eh, je ne občutim (razen na padcu tistih nekaj malega delnic, ki jih slučajno imam). Kupujem tako, kot prej, trgovci znajo primakniti še kak dodaten popust,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

black block ::

Ma kakšna bedasta stran proizvajalcev kot vsi vemo so prodajalci v 90% bolj ugodni od proizvajalcev na primer G-M&M je vsaj za 10% dražji kot MERKUR d.d. - fantje pamet v roke!

RECESIJA PA JE V POLNEM ZAMAHU - in prav je tako!
why serve in HEAVEN if you can rule in HELL

WarpedGone ::

Me veseli, da vsaj je nekaj pameti na tuki okrog.

Žalostno dejstvo je, da je recesija pravzaprav posledica varčevanja i.e. zmanjšanja nakupovanja, kar je pa posledica praktičnega prenehanja kreditiranja.

Kakršnokoli dodatno varčevanje pomeni samo dodatno poslabševanje stanja. Od kje firmam denar za plače, če ne bojo ničesar več prodale, ker bo folk šparal ko zmešan? No way.

Recesija bo minila, ko bo folk zopet začel nabavljat i.e zapravljat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Spajky ::

recesijo bom prespal ... :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

kixs ::

Warped...

recesija je posledica poka "balona", ko se je na veliko zapravljalo s sposojenim denarjem - to seveda ne gre v nedogled.

Folk pa ne sme vec zapravljat, ker je zadolzen in mora najprej odplacati kredite. Razen, ce hoces zadolzit se svoje potomce (kar sicer drzave ze delajo).

mojsterleo ::

slovenije itak se ni prizadela taksna recesija, da bi morali zategovati pasove pri osnovnih potrebscinah. vecinoma so v tezavah ljudje, ki morajo odplacevati kaksne visoke kredite, s tem da po moznosti se izgubijo zaposlitev.

pri nas doma recesije niti ne obcutimo, saj nikoli nismo bili potratni pri nakupovanju, pa tudi drazje stvari placujemo vecinoma na gotovino ali pa na nekaj obrokov. je pa res, da bolj primerjamo cene, in kupujemo tam, kjer je tisti teden boljsa akcijska ponudba (v BTCju v ljubljani so itak vse trgovine nametane na kupu).

kmetek ::

warpedone: v času recesije bi folku moral dvignit plače, in vzet managerjem, mafijcem, tajkunom. saj oni ne gonijo gospodarstva, narod z 500€ plače ga!

jype ::

kmetek> in vzet managerjem, mafijcem, tajkunom. saj oni ne gonijo gospodarstva

Če vzameš managerjem, gre 90% najboljših podjetij v par mesecih v stečaj (in se na cesti znajde še več ljudi, kot jih je bilo prej).

Kako točno vzameš mafijcem, nimam pojma.

Tudi tajkunom lahko vzameš samo tako, da jih razlastiš.

Slabe rešitve.

black ice ::

Kako se spopasti z recesijo?
Lahko prodajaš rabljene stvari v Nigerijo. :D

WarpedGone ::

kixs97
Folk pa ne sme vec zapravljat, ker je zadolzen in mora najprej odplacati kredite. Razen, ce hoces zadolzit se svoje potomce (kar sicer drzave ze delajo).

Kolk folk lahko še zapravlja in kolk ne sme, ve sam prav dobro. Če ne, je to njihov lastni problem.
Ne potrebuje reklame in histerije, kako je nujno potrebno varčevat. To je zelo zelo kontraproduktivno in samo bencin na ogenj. Folk ne vzel kredita, če ga ne dobi.

Da bi morali dvignit plače? Seveda, ampak od kje denar? Če ljudem in sindikatom ni uspelo tega spravit skoz lani/predlani ne vidim kako jim bo to uspelo danes, ko podjetja doživljajo dvoštevilčen upad prometa. Že za enake plače bi morali odpustit priblžno enako mnogo zaposlenih.

Edini pravi izhod iz krize so novi produkti novih malih podjetij, ki bodo prepričal dovolj ljudi, da to hočejo imet. Varčevanje s kofetki je mimo za 180 stopinj.

recesija je posledica poka "balona", ko se je na veliko zapravljalo s sposojenim denarjem

Zapravljanje sposojenega denarja je normalna stvar. Balon je bil to, da se je posojalo preveč radodarno in rizik nevračila radodarnih posojil pakiralo v "finančne produkte" in jih prodajalo sem ter tja tako dolgo, da nihče pravzaprav ni več vedel kolk rizika je še kje točno. Ko je ta rizik končno pokazal svojo grdo glavo, je bil pa totaln šok ko so banke vidle da vračila denarja pravzaprav ne bo. Ta šok jih je nato prestavil v drugo skrajnost. Prej komurkoli 2x več kot je hotel, zdej pa nikomur nič več.

Če že mora država karkoli narest, bi lahko tist denar ki ga daje v raznorazne ukrepe, porabla tako da bi ustanovila novo državno banko in začela normalno posojat denar pod normalnimi kriteriji in pogoji. V boljših časih pa se ta banka zopet lepo proda. Al je državna garancija bankam enakovredno takemu ukrepu al ne, ne vem.

Še bolje bi pa blo da bi enostavno tolk znižala obdavčitev podjetij in porabe, kolikor je potrebno da se tiste silne milijarde sedaj nakapljajo skupaj.
Zbogom in hvala za vse ribe

Utk ::

Meni je vseeno kolk in za kaj ljudje zapravljajo, enako mi je vseeno za banke, samo za boga milega, naj vsak sam nosi svoje posledice. Kriza je prišla, čist nepomembno je, kdo je kriv za to, verjetno nihče v Sloveniji. Stvari so takšne kot so, in naj se vsak znajde kot ve in zna. Ne pa da bo država do konca oskubla tiste, ki jim je še kaj ostalo, in dala tistim, ki so v zadnjih 10 let nabijali inflacijo - posojali preveč denarja, izplačevali prevelike plače, niso se zmenili za konkurenco. Zadnjih 10, sploh pa zadnjih 5 let, ali pa še bolj odkar imamo evro, je bilo krasnih. Vsak, ki je prst premaknil, je mislil, da si je s tem zaslužil 100 evrov. V tolarjih je bilo 250 jurjev krasna plača, zdaj hoče 1000 evrov vsak šlosar z dvo letno poklicno šolo. Vse se je preveč napihnilo. Ta čas denar ni bil nič vreden. Zadnji čas, da se to obrne. Zdaj v krizi ga bojo pač najbolj najebali tisti, ki delajo nekaj kar zna vsak, pa so vseeno imeli dost velike plače, ali pa cene če so bli privatniki. Tisti, ki so si prej zaslužili svojo plačo, si bojo še naprej, za njih se ne bo kaj dost spremenilo.
Šparat bi morali prej, zdaj nima pomena. Ampak kaj ko je vsak z 800 evri plače bil preveč fin, da bi šel kdaj v hoffer, čeprav imajo druge trgovine slabše in dražje stvari, narejene v enem od slovenskih tozdov, vodenih od sindikatov in/ali kmetov. Za kolk se je pocenil sir, jogurt, kruh in ne vem kaj, zdaj ko imamo poceni nafto in pšenico? Sej prav, da so podražali. Če povprečni slovenski snob z 800 evri plače raje kupi slovensko, kot avstrijsko, ki je boljše in ceneje, prav, naj da. Samo naj zdaj ne jamra o krizi. Prej bi malo pomislil, kolk je denar vreden.
Zarad teh stvari bo Slovenija v tej krizi najebala še dosti bolj kot zahodna Evropa. Če ne bi blo krize, se bo morda še izvlekli s tem, zdaj bo pa malo drugač.

mojsterleo ::

Šparat bi morali prej, zdaj nima pomena. Ampak kaj ko je vsak z 800 evri plače bil preveč fin, da bi šel kdaj v hoffer
ne vem zakaj eni v hoferju in lidlu vidijo trgovine za reveze? to je cist negativna propaganda nasih velikih trgovcev. ti dve verigi dejansko prodajata izdelke vrhunske kvalitete po normalnih cenah. to dokazujejo tudi testi zveze potrosnikov slovenije, saj ravno izdelki iz hoferja in lidla dosegajo visoke, vcasih celo najboljse rezultate.

Utk ::

Seveda. Sok v hofferju sploh ni strašno poceni. Je tam nekje kot kakšen fruc. Ampak je za dva razreda boljši. Morda imajo tudi kakšnega ultra poceni, ampak tudi tisti so sigurno boljši kot tisti ultra poceni iz spara.

Pšenični ::

Velik problem je, ker je Slovenija pretežno izvozno usmerjena. Naši največji partnerji - gospodarske mislim, so že tik pred tem, da padejo na kolena. Problem ni kot pravi Križanič "kreditni krč", ampak je problem ker enostavno ni več trga, kamor bi se lahko prodajalo. To je bistvena razlika iz krize, ki je bila po osamosvojitvi, ko smo pač malo ceneje začeli prodajati drugje-namesto v Jugoslaviji. Tako je gospodarstvo relativno hitro nadomestilo izgubljeno in obdobje rasti se je lahko začelo.

V glavnem kriza je tukaj, proda se vse manj, zapravljamo vse manj, tako je dela vse manj in zaposlenih, ki bi zapravljali tudi. Kar pomeni, da gremo po spirali navzdol. Kakšen bo konec te spirale pri nas ne ve nihče, prav tako imam včasih občutek, da pri nas sploh še ne vedo, kako resna je stvar. S tem, ko se sedaj nižajo plače delavcem,se kupna moč dodatno majnša in spet smo v začaranem krogu. Delavec npr. v Merkatorju ali v kakšni drugi firmi, ki ima plače 589 evrov bruto, bo imel samo za osnovno preživetje, kje je potem nov hladilnik ali pralni stroj, in bognedaj avto. Tako lahko z naraščanjem brezposelnosti nasploh pričakujemo še majnšo potrošnjo in s tem še večji padec proizvodnje, ki je npr. v Gorenju dimezionirana za ogromne trge, ki se sedaj izgubljajo. Padec naročil v podjetju za 40% pomeni približno toliko preveč delavcev v proizvodnji, ali celo več saj so osnovni stroški fiksni in jih je potrebno pokriti.

Z državno pomočjo se bo obdržalo nekaj več delovnih mest, kot bi se sicer, ampak do okrevanja je še daleč. Glavnina krize prihaja, v naslednjih mesecih se bo marsikaj pokazalo, tudi to ali obstaja politični konsenz o ustanovitvi slabe banke in posledično razlastitev tistih, ki so Sloveniji naredili največjo škodo.
Če do te odločitve ne bo prišlo, potem bo potrebno zahtevati med drugim , da se plače delavcev v Sloveniji dvignejo na Evropsko raven. Če je denar za njih, potem naj bo še za nas, ki svoj denar pošteno zaslužimo.

Utk ::

Ne ne, nobene slabe banke jaz nočem. Banke naj požrejo kar so si skuhale, tudi če propade katera. Bo pa druga prišla. Zarad tega ne bo nihče brez službe. No, razen tistih, ki so bli nekje res samo v službi, delali pa niso nič. Za te nam tudi ne rabi bit žal. Pivovarna Laško tudi ne more kar propast in zapret vse skup. V najslabšem primeru, si jo bojo razdelile banke ali ne vem kdo, in bojo delali naprej. Samo podjetje ima nekaj dobička, oz. ga bo že imelo, problem je samo, če hoče s tem dobičkom kupit samo sebe. To pa ne gre. Ampak to nima čisto nobene veze s proizvodnjo, ki prinaša dobiček, čeprav se očitno zanemarja. Podobno je pri drugih podjetjih. Kje kakšno podjetje bo pa tudi propadlo, sigurno.

krneki0001 ::

Napaka je v šparanju. Denar mora krožit, banke morajo dajat kredite, plače se morajo malo zvišat, da bodo ljudje več zapravili in bo še več denarja v obtoku.
Dokler se pa denarja vrti vedno manj, tem globje padamo. Ko bomo na dnu, bomo pa že vedeli.


Sicer pa janice joplin poje o svobodi človeka - da je človek svoboden ko nima več kaj izgubit - mogoče bomo pa kmalu svobodni.

THX 1138 ::

Napaka je v šparanju. Denar mora krožit, banke morajo dajat kredite, plače se morajo malo zvišat, da bodo ljudje več zapravili in bo še več denarja v obtoku.
Dokler se pa denarja vrti vedno manj, tem globje padamo. Ko bomo na dnu, bomo pa že vedeli.


bluefish ::

varčevanje je delni odgovor na težave, vendar pa mora od nekod priti denar v podjetja, sploh v realni sektor.

Utk ::

Šparat bi treba prej, ne zdej, to je res. Sej tisti, ki imajo zdaj zanesljiv prihodek in nekaj denarja, bojo zapravljali, brez skrbi. Tako poceni avti, kot so zdaj, niso bli že dolgo. Marsikdo, ki ima denar, bo kupil. Ampak takih bo sigurno manj, kot jih je blo prejšna leta tistih, ki so imeli 700 evrov plače, in vzeli 250 evrov leasinga na mesec.
Tisti, ki imajo denar, bi morali zdaj kupovat stvari, ki so cenejše kot prej. Kupovat ostalo je bedarija. Vse se mora pocenit, ker zadnja leta je bila nenormalna inflacija. Vsaj v Sloveniji, ne vem kako je drugje. Podjetja, ki ne bojo pocenila stvari, bojo propadla. In jaz jih sigurno ne mislim reševat.

AngelOfDeath ::

@CrniE

Če te prav razumem bi ti krizo prebrodil tako, da bi zaprl vse slovenske tovarne in trgovine. Vse delavce nagnal domov in kupoval pri Avstrijcih/Nemcih.


Se meni samo zdi ali ti nimaš blage veze kaj govoriš.
edit: Slovnica

Utk ::

Ti nimaš blage veze kaj bereš. Jaz ne bi nič zapiral niti odpiral. To delajo komunajzarji, ki jih pri nas ne manjka. Jaz bi kupoval tisto kar je cenejše in boljše. Če je to slovensko, super, če ne, jebiga. Kolk bo kdo šparal, se tudi naj odloči vsak zase.
Nikomur pa ne bi dal nobene subvencije. Najmanj pa bankam in firmam, ki so v zadnjih 10 letih delale karkoli drugega, kot rastle same iz sebe. Če bi kakšna takšna firma imela probleme, bi ji morda cel dal kakšno pomoč. Ampak takšne firme verjetno nimajo te potrebe, vsaj zaenkrat ne.

Icematxyz ::

Proti recesiji se je najbolje boriti s tem, da si zagotoviš oziroma bom rkeel izboriš delovno mesto. To je edini pravi ukrep boja proti recesiji.

Glede varčevanja pa se ne strinjam da je treba varčevati. Varčnost je samo po sebi že vrlina. Morda je bolj pomebno predsvem to da v teh negotovih časih ne jemlješ kreditov za katere nisi vsaj 95% sigurn če boš jih zmožen odplačati.

sakkra ::

Recesija je prišla zaradi prevelikih razlik v dohodku. Tu ne rabi prav veliko matematike. Države so medsebojno zelo tekmovale za kapital. Zaradi globalizacije je še toliko težje zagotoviti konkurenco. Firmarji pa so to izkoriščal. Poleg tega je prihajalo do vse lažjih zaslužkov večine gospodarstva in slablenje konkurence. Kapital je postal preveč donosen. Države so se celo trudile da bi bilo več "uspešnih" firm z podpiranjem njihovega oderuštva.
Med slovenskimi prispevki pa je zadnji poslovni rezultat Krke dokaz, da je k globalni recesiji tudi slovenija prispevala nekaj. Pa še lokalni prispevki: pivo, telekomunikacije, trgovina.....
Saj je razumljivo da se poskuša čim več zaslužiti. Države niso skrbele, da bi bilo malo takih, ki uspejo svoje storitve in izdelke precenjeno prodati. Še za oderuštvo državnih firm so managerje bogato nagrajevali kot dodaten prispevek recesiji. A je NLB pridobu tržni delež, je bolje posloval od ostalih bank. Se tu sploh lahko govori o kakšni uspešnosti. Dobiček pa je posledica draženja storitev, ker je konkurenca to omogočila.
Proti recesiji pa se mi lahko borimo samo da denar previdneje porabimo.
Z nižanjem plač (firme in država tako blažijo posledice recesije) bo poraba še dodatno slabela.
Država bi pa morala reševati recesijo z obdavčitvijo luksuza (na kratek rok edina možnost) ter če je možno boriti za konkurenčnst. Tako je edini dosedanji ukrep proti recesiji trošarina na pivo. Ostalo pa je dodatno škodovanje in podalševanje recesije.

Utk ::

sakkra, strinjam se z vsem, razen z obdavčitvijo luksuza. Ne vem komu bi to koristilo, škodilo bi pa marsikateri firmi, ki dela kaj takšnega.
Pa pozabil si še na en protikrizni ukrep - večja trošarina na bencin :) od tega bo tudi ful koristi.
Če ne bi blo teh subvencij in drugih "ukrepov", bi lahko znižali davke za najmanj 500 evrov na leto na zaposlenega. To pa ni malo. In to bi bolj povečalo potrošnjo kot vse drugo.

Icematxyz ::

Tudi "navadni slovenci" so jemali kredite za nakup delnic. Ne le "tajkunski". To je tudi treba priznati.

krneki0001 ::

Tudi "navadni slovenci" so jemali kredite za nakup delnic. Ne le "tajkunski". To je tudi treba priznati.



Ja že tako zapufani, so jemali še kreditov in sedaj so še to zgubili kar so imeli, ker so delnice ničvredne, prodat jih ne morejo, pufe je treba pa vračat.

Utk ::

Tudi "navadni slovenci" so jemali kredite za nakup delnic. Ne le "tajkunski". To je tudi treba priznati.

Seveda. In oni bojo svojo izgubo sami požrli. Ne vem zakaj bi moralo pri Šrotu, Bavčarju, Kordežu ali pri NLB, NKBM in vseh drugih podjetijh kaj drugače. Vsak dela s svojim denarjem kaj želi, in če jaz nimam nobenega vpliva na to kaj dela Bavčar, nočem niti imet nič z njegovim reševanjem. Ali pa z reševanjem neke mlekarne.
Podjetja zato ne bojo propadla, samo lastniki bojo izgubili denar, ki so ga dali not. Ki je bil itak od teh podjetij.

Icematxyz ::

Da saj sam se strinjam da naj pusti se takšna podjetja likvidirati. Odgovorne pa naj se da v zapor in se jim zapleni osebno premoženje. Prav tako kot bo kakšen "navadni državljan" ki je kupoval delnice na podlagi kreditov izgubil avto, hišo ali še kaj več. Če pa država vidi da se da srednjeročno bom rekel na ta način kaj zaslužiti pa naj pokupi ta podjetja jih sanira in potem z prodajo oplemeniti proračun. Zakaj pa ne.

Seveda pa ne zaj da bi država nekomu drugemu plačevala kredite da bo on potem imel to še naprej. To pa seveda ne.

Zgodovina sprememb…

sakkra ::

Obdavčitev luksuza je potrebna zaradi velike razlike v dohodku. Če nekdo kupi avto za 50000Eur je mnogo slabše kot pa če 5 * za 10000Eur. Firma zasluži isto samo za to rabi malo delavcev. Sedaj se odločajo za subvencijo v fiksnem znesku za avtomobile in to prazni proračun. Najboljša kompenzacija pa je, da obdavčiš dražje avtomobile.
Tisti, ki zasluži 100kratnik normalne plače s svojim trošenjem ne povzroči dodatnih 100 delovnih mest. Proizvodnja je omejena pač na potrošnjo, te pa ni.
Tako bi nekdo za celotno svojo plačo kupil krkina zdravila. Če bi bilo neko normalno razmerje bi v krki morali za proizvodnjo porabiti blizu ene polovico delovnih ur, kot jih je rabil kupec (davki...). Pa je razmerje verjetno 10krat ali 100krat slabše. Zato stvar ne teče.
Trošarina na bencin ni smiselna, ker vse tolče enako. Vozimo se pa zato ker se moramo. Razen tist, ki ma veliko garo malo več prispeva.
Trošarino na pivo pa se da obiti tako, da ga več ne piješ. Pivo je eden tistih področij, kjer z malo dela velik denar obrneo. Zato je dobro da se manj troši na teh stvareh.
Tisto, ki se zelo drago prodaja treba najbolj omejit pri porabi. Žal se vsega ne da obiti.

KandazaR ::

Ne vem zakaj bi moralo pri Šrotu, Bavčarju, Kordežu ali pri NLB, NKBM in vseh drugih podjetijh kaj drugače.


Še pomnite nacionalni interest tovariši ;((

Prodat firmo slovenskim kupcem (tudi če ceneje) samo da ne bo firme kupil tujec. Dosti firm se je nato naprej za velike denarje prodalo tujcem (posrednik je seveda zaslužil). Izčrpavanje pivovarne laško se je začelo z nabavo pivovarne union (za kar se je morala kar precej zapufati), potem z nesmiselnim nakupom mercatorja, dela (moje mnenje) namesto da bi v tujini raje prevzeli kako pivovarno.

Utk ::

sakkra, potem je treba obdavčit visoke dohodke, ne pa drage stvari. Če bo avto, ki stane 50 jurjev, po tvoji obdavčitvi stal 80 jurjev, ga človek pač ne bo kupil. Zato ne bo kupil 2 manjša. Bo kupil enega, cenejšega. Ali pa ne bo kupil nobenega, in bo ostal samo pri petih avtih, denar bo pa ostal v štumfu. Kdo bo potem tu kaj profitiral?
Visoki dohodki so pa pri nas že maximalno obdavčeni. Pa ne samo visoki dohodki, ampak že samo malo nadpovprečni. Če že imamo progresijo, ni logike, da nekdo, ki ima 2000 evrov plače, plača enak procent kot Šrot.

Pšenični ::

"Ne vem zakaj bi moralo pri Šrotu, Bavčarju, Kordežu ali pri NLB, NKBM in vseh drugih podjetijh kaj drugače."

Tukaj je bistvo rešitve, če se popusti tem, ki so zašpekulirali pol Slovenije, potem kapitalizmu dogoročno ni rešitve. Sistem bo še naprej obvladovan s pomočjo zvez in poznanstev(po krizi), to je sedaj mogoče eliminirati, vsaj pri nas. Nato je potrebno poskrbeti za regulativo, da se kaj takega ne bi več ponovilo.

Kazen za povzročeno škodo- razlastitev v kar največji meri, seveda potem ko terjatve prevzame država, če mene vprašate, jim še gat ne bi pustil. Po eni strani objokani delavci ne dobijo ubogih 400 evrov, po drugi strani milijonske odpravnine. Pri tem se sprašujem kakšni ljudje so to, ki ne pustijo delavcu niti svojega dostojanstva(to zame niso nobeni managerji). Sramota za Slovenijo, da danes kaj takega dogaja.

sakkra ::

"sakkra, potem je treba obdavčit visoke dohodke"
Seveda jih treba. Za take ki si izplačajo 1mio nagrade bi res morala biti fajn progresivna lestvica dohodnine.
zdaj je 41 bi bilo prav da bi dodali še 50, 60, 70, in 80. Seveda primerno visoko, da bi samo taki marginalci, ki mislijo da je prav da zaslužijo 100kratnik plače drugega padli v to. Sedaj je pa res tako da je 41% relativno nisko postavljen višjega pa ni.

WarpedGone ::

Sedaj je pa res tako da je 41% relativno nisko postavljen višjega pa ni
.
Na leto pride kakih 250 delovnih dni. 41% pomeni da mora človek več kot 100 dni delat za državo oz. druge, preostalih 150 pa lahko zase. Kako mi lahko z resnim obrazom rečeš da je 4 mesece dela za druge relativno nizko?

Najbol bedno je, ko mi konec leta podjetje nameni nekaj nagrade za moje dobro delo, ki je prispevalo k pozitivnim rezultatom podjeta, nato pa polovico te nagrade pobere država oz. drugi.

Za nekatere pa še to ni dovolj. Kaj ko bi raje razmišljali kako bi ustvarili več namesto da razmišljate komu bi še več vzeli?
Zbogom in hvala za vse ribe

KandazaR ::

prav da bi dodali še 50, 60, 70, in 80

Ja najbolš da še 100%;((

da bi samo taki marginalci, ki mislijo da je prav da zaslužijo 100kratnik plače drugega padli v to


Kaj se to tebe tiče koliko si kdo izplačuje plače v privat firmi?

AngelOfDeath ::

@CrniE


Šparat bi morali prej, zdaj nima pomena. Ampak kaj ko je vsak z 800 evri plače bil preveč fin, da bi šel kdaj v hoffer, čeprav imajo druge trgovine slabše in dražje stvari, narejene v enem od slovenskih tozdov, vodenih od sindikatov in/ali kmetov. Če povprečni slovenski snob z 800 evri plače raje kupi slovensko, kot avstrijsko, ki je boljše in ceneje, prav, naj da. Samo naj zdaj ne jamra o krizi. Prej bi malo pomislil, kolk je denar vreden.



Če znam jaz kaj brat, tukaj praviš da bi morali hodit samo v Lidl in Hofer, ter kupovat tuje izdelke. Ki so kao cenejši in boljši. Torej bi ostali brez dela vsi trgovci in tovarne, ki proizvajajo za njih.
Torej izvažat naš denar v tujino. No kako pa si pol predstavljaš da bi v Sloveniji izgledalo, če začnemo po tvojem načrtu delat ?

Za visoke cene in nizke plače je krivec samo en. Država.

Država pobere en kup denarja od vseh delavcev (ki ne delajo na črno). Država je nesposobna uveljavljati lastne zakone. Ker bi to prikoritnikom zmanjšalo €. Subvencionirajo propadle firme & "tajkune"; itd. In z tem silijo tudi zdrava podjetja v propad.

Stabilna stavba ne more stati na gnilih temeljih. In se prej ko slej poruši. Če bomo imeli srečo bo zraven sesula tudi gnile temelje. Potem pa lahko gradimo znova...
edit: Slovnica

vasquez ::

Obdavčit jih je treba toliko, da se izselijo iz Slovenije. Ne potrebujemo mi raznih Akrapovičev, Boscarolov in Pečečnikov. Veliko lepše nam bo, ko bomo vsi jedli travo, ne pa tako kot zdaj, ko eni jedo kaviar, drugi pa morajo kranjsko klobaso :)

sakkra ::

Kaj se to tebe tiče koliko si kdo izplačuje plače v privat firmi?

Lahko dobijo zato delavci premalo. Če ja pa za vse dovolj (da padejo tudi delavci v 41%) pa pomeni da se predrago prodaja in je spet škodlivo za potrošnike.

Obdavčit jih je treba toliko, da se izselijo iz Slovenije. Ne potrebujemo mi raznih Akrapovičev, Boscarolov in Pečečnikov.

To je pa problem globalizacije. Obdavčiti jih treba povsod približno enako. Pa naj gre Joc v Nevado. Bi bilo fer da bi bili v Las Vegasu podobni davki kot v Ljubljani. Globalizacija je! Sedaj se pa luksuza in velikih zaslužkov ne da obdavčit dovolj učinkovito, ker velike ribe najdejo drugo dežavo z manjšim davkom. Sam obdavčitev luksuza je samo gašenje trenutne situacije.
Dolgoročno treba trud usmiriti, da bo malo takih, ki bodo uspeli prodajati nekaj po oderuških cenah.

KandazaR ::

pomeni da se predrago prodaja in je spet škodlivo za potrošnike


Saj zato pa obstaja konkurenca.

Dolgoročno treba trud usmiriti, da bo malo takih, ki bodo uspeli prodajati nekaj po oderuških cenah.


To trg sam filtrira (ali pa še bo). Pretirano državno uravnavanje je na dolgi rok škodljivo.

sakkra ::

Konkurenca je sedaj slaba. Recesija je posledica nekonkurenčnosti gospodarstva. Dobiček firm bi moral biti izjema ne pa pravilo. V preteklih letih pa so bili ogromni. Kapital je bil preveč donosen. Trg se ne vravnava sam zato so protimonopolni zakoni. Če bi Merkatorju preprečili nakupe konkurenčnih firm, bi težko prišel do takega deleža. Pa verjetno bi bile trgovske marže v SLO manjše!!!
Politiki se obnašajo, kot da ne razumejo od kje je dobiček in se ne zavedajo posledic dobička. Večino naših bogatašev in tajkunov je vsaj posredno povezano z nesposobnostjo upravljalcev države. Potrošniki smo boljši a vseeno omogočimo kakšno oderuštvo.

KandazaR ::

Dobiček firm bi moral biti izjema ne pa pravilo.


Ti to resno? No pa mi povej zakaj bi se potem sploh trudil pa ustanavljal firmo? Zakaj bi se sploh trudil, da bi na trg pošiljal nove in boljše izdelke, če bo nakoncu en prišel pa mi vse pobral v imenu ljudstva? Mislim te tvoje ideje so preradikalne. Nevem a si tako želite zopet socializem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

jype ::

sakkra> Pa verjetno bi bile trgovske marže v SLO manjše!!!

In police v trgovinah prazne.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NLB in nacionalizacija podjetij (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27337623 (31766) Mr.B
»

Istrabenz Holding in stečaj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11410178 (5528) Icematxyz
»

Banke odlozile odplacevanje dolgov Bavcarju (Istrabenz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
856935 (4627) mtosev

Več podobnih tem