» »

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Slo-Tech - Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza je pokazala, da je pri zmanjšanju kriminala najbolj učinkovito čiščenje fizičnega okolja, pogostejše aretacije zaradi manjših prekrškov imajo manjši učinek, povečanje socialnih storitev pa ni imelo zaznavnega učinka.

Na podlagi izsledkov raziskave so v Bostonu že organizirali posebne enote, ki skrbijo za red in čistočo na desetih območjih s povečano stopnjo kriminala, pričakovati pa je, da bodo izsledke raziskave v kratkem uporabili tudi v drugih (ameriških) mestih.

In sedaj lahko videokamere vržemo v smeti...

39 komentarjev

Wega ::

Ne, videokamero je potrebno odnesti na območni zbirno-reciklažni center ali pooblaščenemu zbiralcu elektronskih odpadkov, kjer jo bodo strokovno razstavili in ustrezno sortirali. ;)
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.

squngy ::

ter reciklirali (prodali naprej) :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: squngy ()

Starodavni ::

To je še kar relativno logično, na urejenem mestu bo le redkokdo uničil kakšno stvar, na zelo zanemarjanem in zasvinjanjem placu pa bodo v velikem številu doprinesli k dodatnem uničevanju že uničene lastnine.
Preverjeno!

Sam v urejenem okolju nisem nič uničil, v bogu za hrbtom eni zapuščeni vasi pa sem naredil nekajkrat pravi raztur, ker je bilo pač že vse razdejano in brez tega, da bi se stanje izboljšalo. Majhna in zapuščena vasica. Brez stalnih prebivalcev.

nicjasno ::

In to ti je dalo dovoljenje zato da se ti nekaj unicis? Bravo! Vsaka cast!
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

___ ::

Starodavni...katastrofa..tam kjer ti živiš nisi uničil, tam kjer pa ne si pa uničeval tujo lastnino? torej si iz osnovne šole al kaj?

Jumping Jack ::

Ja, stvar je zelo logična. Ljudje smo nagnjeni k temu, da se prilagajamo okolici in družbi, v kateri živimo. In to se ne nanaša samo na ulični vandalizem, ampak mnogo širše. Tako kot se nam zdi neumno paziti na stvari in na vzorno vedenje, če drugi okrog nas na to ne pazijo, ravno tako se nam npr. zdi neumno biti pošten do države, plačevat vse davke ipd., ko pa vsi ostali goljufajo državo, kolikor le morejo (in so na to še ponosni).

Je pa čišenje kot način zmanjševanja vandalizma zelo dobra in predvsem poceni psihološka finta. Namreč dvigniti kulturo večine meščanov (ki bi potem s svojim zgledom vplivali tudi na ostale) je zelo drag in dolgotrajen proces, medtem ko najeti nekaj smetarjev, tako da celo mesto izgleda čisto in urejeno, predstavlja zanemarljiv strošek, ima pa zelo podoben učinek kot dvig celotne kulture.

Vsekakor odlična ideja!

davco ::

To čiščenje bi lahko opravljali kazensko tisti ki so kaj razbili oziroma, ki imajo neplačljivo delo zaradi kakršnega koli drugega prekrška :D pa se uredi še finančna plat, boljša dela ki jih morajo kaznjenci opravljati pa naj naredijo ostali ljudje in se še reši problem z brezposelnostjo. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: davco ()

MacQ ::

Čisto razumem, da je eksperiment uspel. Ko namreč vsak dan grem mimo razbitega stekla na ulici, si mislim, da bi najraje tudi sam prispeval k temu, da bi se potem nekdo na Komunali mogoče dvignil s svoje lene riti.
Očitno imajo drugi tudi podobne občutke, ker steklo kar ostaja in se še dodatno nabira.
Najraje pa bi seveda šel do Komunale in jim pred vrata sipal kontejner razbitega stekla.

Izbeglica ::

Dober primer tega so tudi busi in vlaki - Se spomnim, kako je bilo, ko sem še hodil v OŠ, ko smo se vozili z 20 let starim TAM-ičem, in bus je bil popolnam razfukan, ko pa je firma nakupila nove buse, pa folk teh novih busov ni več vandaliziral, in te busi (ki so stari že cca 12 let) so še danes taki, kot so bili takrat, ko smo jih dobili.

Okapi ::

ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške

Jaka neka raziskava. Kako vedo, da je vplivalo ravno čiščenje smeti, in ne predvsem povečana represija?

O.

squngy ::

Ker je to raziskava in ne ukrep, predvidevam, da so na različnih krajih uporabljali različne količine represije in čiščenja. (kako bi drugače dobili tiste procente?). In stem dobili dovolj vzorcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: squngy ()

Azrael ::

Tem romantičnim zgodbicam, če bi bilo vse lepo, bi razni pridaniči pustili vse pri miru,.ne verjamen niti malo.

Pri nas vsekakor ne drži. Banditi so sesuli tako tamičeve buse in nove MAN, enako kot uničujejo gomulke, tudi nove siemense, vse fasade zasvinjali z grafiti in ostalim sranjem itd itd.

Se je pa to uničevanje tuje lastnine razpaslo šele, ko so prišle na sceno razno razne pravice, ki veljajo samo za ene.

Bastarda, ki uničujejo tujo lastnino in povzroča škodo skupnosti, štrafat takoj na začetku, brez izjem in to tako, da se bo zapomnil za vse čase. Vse ostalo je larifari.
Nekoč je bil Slo-tech.

Gregor P ::

Če bi si kdaj ogledali kakšen star ZF film, bi že zdavnaj odkrili, kako pomembna je čistoča okolja v povezavi s kriminalom:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

poweroff ::

Raziskave se po navadi zelo natančno izvajajo. Dela se na različnih podvzorcih, pazi na bias in potem natančno izračune statistike.

Za natančnejšo metodologijo bo seveda treba pogledati originalen znanstveni članek.

Izjave "jaz pa vseeno mislim" so pa brez (znanstvene) teže.
sudo poweroff

Okapi ::

Raziskave se po navadi zelo natančno izvajajo.

Upam da se hecaš. Takšne sociološko/družboslovne raziskave se, vsaj po naravoslovno/tehničnih merilih, izvajajo zelo površno oziroma nenadzorovano. Ne rečem, da marsikdaj drugače niti ne gre, ali bi bilo vsaj veliko dražje, ampak vseeno - na rezultate moramo gledati ustrezno skeptično, ne kot na suho zlato.

O.

poweroff ::

Aha, gotovo zelo dobro poznaš metodologijo obojih?

Lahko poveš kaj več o tem? Če ne raje utihni in ne piši neumnosti.
sudo poweroff

PaX_MaN ::

Wiki:
The areas that received additional attention experienced a 20% reduction in calls to the police.

Nego, ker si jih več misli:
"Zakuga bi jih pa klicau pa gnar zapravlou, sej itak vsake dva dni spucajo?"

Jumping Jack ::

Ali pa si ljudje enostavno ne upajo razbijat in krast, če vidijo smetarja, ker se bojijo, da jih bo z metlo po glav :D

squngy ::

To bo to XD

Prospekt ::

Sej je logično.
Ne boš na tla vrgel smeti, če nikjer v bližini ni vse nasvinjano.

Tako tudi ne boš iz dolgčasa razbil okna na bajti, če ni večina oken že razbitih in zgradba daje vtis da je noter horsarski HQ.

Vedno in povsod pa se najdejo izjeme.

PaX_MaN ::

Sej je logično.
Ne boš na tla vrgel smeti, če nikjer v bližini ni vse nasvinjano.

Ne, to ni logično. Logično bi bilo, da bi za takega, ki vrže smet kar nekam pošrek, rekli, da ga je nekdo slabo vzgojil.

Okapi ::

Aha, gotovo zelo dobro poznaš metodologijo obojih?

Kar dobro, ja. Dovolj dobro, da vem, da enkrat izvedeni in nikoli neodvisno ponovljeni raziskavi ne smeš slepo zaupati niti v naravoslovju. In dovolj dobro, da vem, kaj vse lahko pri socioloških raziskavah vpliva na rezultate in kaj vse so znanstveniki, ne samo družboslovci, v želji dokazati svoje teze, pripravljeni (zavestno ali podzavestno) spregledati.

Saj kot kratočasna novica je to čisto zanimivo, videokamere pa ne bi vrgel v smeti in tudi smetarjev ne bi začel financirati na račun policije;-)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

SmeskoSnezak ::

Pa to je že neko logično dejstvo, da se človek obnaša primerno okolici in kako je bil vzgojen. Kaj nobeden ni mel sociologije pa psihologije na šoli? :P

A zdaj že morejo raziskave delat, da nam nekaj dokažejo, kar bi morali "primarno" že vedeti? Se vidi, da produciramo vedno večje bedake. Treba šolstvo nazaj spremenit v to kar je bilo!
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

1024 ::

A zdaj že morejo raziskave delat, da nam nekaj dokažejo, kar bi morali "primarno" že vedeti? Se vidi, da produciramo vedno večje bedake. Treba šolstvo nazaj spremenit v to kar je bilo!


Tako, kot bi mogu ti vedet, da je flying spaghetti monster resničen, brez da preveriš.
Fish knows everything.

SmeskoSnezak ::

A na vprašanje pa nisi odgovoril. Si mel predavanja o sociologiji in psihologiji ali ne? I guees not! :P
@ Pusti soncu v srce... @

gruntfürmich ::

Pa to je že neko logično dejstvo, da se človek obnaša primerno okolici in kako je bil vzgojen. Kaj nobeden ni mel sociologije pa psihologije na šoli? :P

A zdaj že morejo raziskave delat, da nam nekaj dokažejo, kar bi morali "primarno" že vedeti? Se vidi, da produciramo vedno večje bedake. Treba šolstvo nazaj spremenit v to kar je bilo!

verjetno morajo samo v ameriki na novo postavljat temelje znanosti, ker so tako neumni, da so jih enostavno pozabli!:)):):D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SmeskoSnezak ::

Al pa sploh se ne učijo to kar se tu v sloveniji? Vidis, to se je treba vprasat! :P
@ Pusti soncu v srce... @

poweroff ::

Kar dobro, ja. Dovolj dobro, da vem, da enkrat izvedeni in nikoli neodvisno ponovljeni raziskavi ne smeš slepo zaupati niti v naravoslovju. In dovolj dobro, da vem, kaj vse lahko pri socioloških raziskavah vpliva na rezultate in kaj vse so znanstveniki, ne samo družboslovci, v želji dokazati svoje teze, pripravljeni (zavestno ali podzavestno) spregledati


Oh, saj imaš možnosti vplivov tudi v naravoslovnih raziskavah. Seveda je vedno potrebna skepsa, ampak velik plus je, da so pri tej raziskavi sodelovali tudi ljudje iz Harvarda. Pomembno je, da je metodologija preverljiva, da si pri aplikaciji metodologije natančen, ko pa se enkrat zberejo podatki pa pač statistika opravi svoje. Računanje signifikance je pač enako pri naravoslovju ali družboslovju, le moči vplivov oz. odstotek pojasnjene variance se razlikujejo.

Mimogrede, naredil sem že kar nekaj družboslovnih raziskav, pa tudi kakšno resno biostatistično analizo iz področja medicine. Tako da si drznem trditi da o teh stvareh nekaj malega vem.
sudo poweroff

Azrael ::

Eno vprašanje.

Če je posledica, da vandalizem sproži okolica. Kako so pa pri nas začeli grafitarji svinjati vlake, fasade in znake?

V YU tega ni bilo, kakega bimbota so miličniki malo spustili skozi roke, spisali lep račun in je bil hitro socializiran. Danes pa so za dejanja takih pridaničev krivi vsi, samo oni so nedolžni otročiči. Yeah Right.

In še na novico, Edino kar je pomagalo, je takojšen štraf za bandite, brez izjem. Da so smetje odpeljali, jasno, ko vandalov ni bilo več, je bilo tudi smeti bistveno manj. Ampak nekateri redno mešajo vzrok in posledico.
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Določen odstotek ljudi bo vedno delal sranje.

Ampak če ti to dopuščaš, potem pade tudi disciplina ostalih. Sranje začnejo delati še ostali. Sedaj normalnost nenadoma niso čiste ulice (in deviacija odmetavanje smeti), pač pa je normalno odmetavanje smeti, deviacija pa recimo razbijanje.

In tako se deviacije stopnjujejo.

Gre za to,d a prekineš to spiralo na začetku. Kaču zagrabiš pri glavi - pa še najceneje je.
sudo poweroff

Looooooka ::

Skoda ker niso samo spucal...brez kaznovanja za manjse prekrske...tko je pa spet vprasanje ce so ble smeti krive za velik delez kriminala.

gzibret ::

Hmmm... Mislim, da je nekaj resnice na tejle raziskavi. Obstaja tudi en drug fenomen, in to je fenomen exponentno rastočega "nedeponijskega" kupa smeti (moje poimenovanje :D), ki smo ga imeli moč opazovati na Zaloški ulici v Ljubljani kakšno leto nazaj.

Fenomen gre pa takole - ob kritično velikem inicialnem kupu smeti začne le-ta rasti eksponentno. Vsak, ki vidi nek kup, si reče - no, bom pa še jaz kipnil enkrat ponoči eno prikolico smeti, saj se ne bo nič poznalo.

Primerov je ogromno, predvsem po kraških breznih in gozdnih grapah.

Poleg tega sem recimo opazoval ljudi... V zelo čistih okoljih kadilci niti pokajenega čika ne vržejo na tla, ampak v koše. Kakor so tla umazana (kakšni ptičji iztrebki, čigumiji itd..) se tam kmalu znajdejo še čiki. Ko je veliko čikov, so kmalu zraven piksne in papirčki itd... Če zadeve nobeden ne počisti, pridejo zraven še kakšne kartonaste škatle, potem razni časopisi, kakšno odluženo kolo itd... No, to je že kritičen kup...
Vse je za neki dobr!

SmeskoSnezak ::

Zato pa je lepo živeti v tej naši mali Sloveniji. V krajih kjer imajo šole, imajo skoraj vsako leto osnovnošolci čiščenje okolice. Zato pa je posledično v naši mali Sloveniji malo kriminala :P
@ Pusti soncu v srce... @

poweroff ::

No, pretiravat ni treba. Ampak to je po moje dober argument, zakaj se splača imeti čistilne akcije in boostat smetarsko službo.

Hehe, bodite Zeleni in pomagajte k zmanjšanju kriminala!
sudo poweroff

MacQ ::

Ja, ne bi bilo slabo v šolah učiti odnos do narave in malo zmanjšati učenje nasilja, ki je naša zgodovina.

Yerpo ::

Seveda je vedno potrebna skepsa, ampak velik plus je, da so pri tej raziskavi sodelovali tudi ljudje iz Harvarda. Pomembno je, da je metodologija preverljiva, da si pri aplikaciji metodologije natančen, ko pa se enkrat zberejo podatki pa pač statistika opravi svoje.


Kako pa veš da je uporabljena metodologija ustrezna za obravnavan problem ne da bi videl izvirni članek? Zato ker so sodelovali "znanstveniki s Harvarda"? Ne me smejat. Glede na to kako si gladko ignoriral dejstvo, da se raziskava ne začne pri aplikaciji metodologije, me pričenja skrbet za ljudi, na katere se bo apliciralo izsledke tvojih družboslovnih in biomedicinskih raziskav...
Mrbit ja

poweroff ::

Originalna novica je zgolj novinarski zapis o raziskavi. Tam seveda ni natančnega opisa metodologije. Original znanstvenega poročila pa res nisem videl, sem pa jasno rekel, da je plus dejstvo, da so sodelovali tudi ljudje iz Harvarda, ne pa da to pomeni, da je raziskava kar OK. Samo indic je to - nič več.

Če pa raziskavo kritiziraš, pa predlagam, da si konkreten in pridobiš originalno poročilo in točno pokažeš kje v metodologiji je prišlo do napak.

Glede "mojih" raziskav pa se izsledki že aplicirajo, konkretno v zobozdravstvu, pa mislim da kar uspešno.
sudo poweroff

Yerpo ::

Nisem rekel da so sigurno napake. Se pa zelo strinjam z Okapijevim komentarjem da je vzorec nekaj predelov istega mesta (ta del metodologije je jasno opisan) zelo zelo premalo in je torej precej zgrešeno takole po novinarsko navdušeno govorit o rezultatih.
Mrbit ja

alexa-lol ::

jaz bi se s to študijo kar strinjal ker sem namreč gledal nekaj na strani od CNN kjer so v ameriških slumih obnavljali hišice in je šlo število kriminalnih dejanj navzdol :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zetas nadaljujejo boj proti blogerjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5516270 (13535) Iatromantis
»

Videoigre z nasilno vsebino zmanjšujejo kriminal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3612472 (10980) imagodei
»

Ponarejanje DNK sledov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
639316 (7141) poweroff
»

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Oddelek: Novice / Zasebnost
395574 (3166) alexa-lol
»

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24721721 (16878) Daedalus

Več podobnih tem