» »

Novi načini nadzora tekočih leč

Novi načini nadzora tekočih leč

Slo-Tech - Tekoče leče, ki so dandanes predvsem teoretični koncept, se znajo v prihodnosti pojaviti v vrsti naprav, pri katerih velike in drage leče niso opcija in se danes ne soočajo več s problemom zajema slike prave velikost/primernega števila megapikslov, pač pa s preprostim dejstvom, da ne glede na število MP, fizika postavlja določene omejitve pri kakovosti optike, ki se nahaja v sodobnih napravah majhnih dimenzij.

Ta problem pa se bo morda rešil z novim načinom za nadzor tekočih leč, ki temeljijo na zvočnih valovih. Trenutno so namreč tekoče leče znanstveniki upravljali tako, da so spreminjali velikost stične ploskve med tekočino in fizično površino, kar je zelo energetsko potratno, zvočni valovi pa ne zahtevajo nikakršnega mehanskega dela (z izjemo "zvočnika", ki bo tvoril valove).

Celoten postopek temelji tem, da dve kapljici postavijo na cilindrično luknjo, nakar z visokimi frekvencami spreminjajo fokus leče tako, da kapljici vibrirata in če sta kapljici v primerni resonanci, je leča fokusirana. Na tak način ustvari kamera veliko neuporabnih slik, a posebna programska oprema poskrbi, da se obdržijo le slike, ki so nastale ob pravih trenutkih in so popolnoma jasne.

1 komentar

strictom ::

Nič novga, bral o tem več let nazaj v ŽiTu. Tam je še slika bla.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kontaktne leče (strani: 1 2 3 425 26 27 28 )

Oddelek: Loža
1398290319 (2154) TheTrick
»

Čiščenje očal

Oddelek: Loža
266267 (4960) mkk20
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
205028 (4296) JanK
»

Leče z močno izboljšanim fokusiranjem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54748 (3971) jest10
»

Kontaktne leče - izkušnje

Oddelek: Loža
133353 (3116) TESKAn

Več podobnih tem