» »

Gorivne celice

Gorivne celice

MSNBC - Gorivne celice, ki bodo nekoč morda izpodirinile baterije in akumulatorje v elektronskih napravah so vedno bližje dejanski uporabnosti. O tej iznajdbi smo že pisali, a do sedaj so se zadeve že precej spremenile.

Gorivne celice proizvajajo elektriko s preprosto kemično reakcijo alkohola metanola. Kemična reakcija poteka iz metanola in nekaj drugih snovi, nastajajo pa elektroni, protoni, ogljikov dioksid in voda. Protoni izhajajo iz celice skozi posebno membrano, elektroni stečejo po žicah in ustvarijo električni tok, vode je samo kapljica na dan in izhlapi, ogljikov dioksid pa se izloči v zrak.

Gorivne celice se že uporabljajo recimo v avtomobilih, bolnišnicah in drugih strokah, toda le-te celice so velike kot pralni stroji oziroma kot počitniške prikolice, podjetje MTI Micro, ki vključuje tudi podjetji Casio in Motorola, pa se z okoli 45 zaposlenimi ukvarja z minituarizacijo teh naprav. Optimistično napovedujejo, da bodo prve take celice pripravljene na prodajo leta 2004. Več o tem na MSNBC.

21 komentarjev

keber ::

To niso gorilne celice (ker nič ne gori v njih), ampak gorivne, ker je v njih gorivo.

Sicer pa upam, da se bodo kmalu uveljavile v kakšnih prenosnih napravah. Baje, da Motorola razvija baterije na gorivne celice, ki naj bi z enim polnjenjem trajale en mesec (polnjenje naj bi bila bombica metanola, prav taka, kot je v nalivnih peresih)

CaqKa ::

ob to sem se tudi jaz spotaknil.. gorivne celice ne pa gorilne... šele sedaj ko sem si to od duše odpihal si grem šele novico prebrat.



/edit:

'...elektroni stečejo po žicah in ustvarijo električno napetost...'


če elektroni tečejo imamo tok. Če pa imamo električno napeto stanje - torej prisotnost napetosti, potem pa ni nujno da elektroni tečejo po žicah. Če si že napisal da elektroni stečejo potem še popravi da ustvarijo električni tok ne pa električno napetost.

swalow ::

puhhhhh....sm že mislu da stvar gori .. :) Baje se te gorivne celice full razvijajo za avtomobile, take električne, mislim, da celo buse razvijajo, ki bodo meli podoben pogon kot te avteki. stvar zanimiva, sploh, če bo majhna :)

CaqKa ::

prednost gorivnih celic je v tem, da ni kakšnih škodljivih plinov... saj so končni produkt električni tok in voda :)

/edit:
ok nisem vedel za CO2

blank3_ ::

Ja kaj pa CO2? Sej ta tud ni glih nedolzen...
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezčasje... Vsaj za nekaj časa.

mspiller ::

Dokler je CO2 ni problema (sej ga tudi ti delas ko dihas), je pa problem CO, ne vem tocno ampak mislim da je stranski produkt tut CO, samo v zelo majhnih kolicinah, se pa to zgodi ce ni zadosti kisika?

Kaplica vode na dan... a potem bojo se mobiteli svical :)

lp, Matej

Thomas ::

Vode je pač toliko, "kolikor" je vodika v metanolu. Ogljikovega dioksida pa "kolikor" je ogljika. Jasna stvar. Ni to ravno kapljica. Končni efekt je isti kot bi metanol zažgal.

Poleg tega potem tak avto ni na elektriko, ampak je na metanol. Ko bodo to skapirali zeleni, bodo takoj cmizdrili.

Je pa še zmeraj zelo, zelo dobro. Gorivne celice. Iz tega bi lahko nekaj bilo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

alien-w ::

Ups, gorivne ja, ne gorilne, se opravičujem. Ravno berem Samorastnike pa je un model Meti zažgal prejo na rokah, pa mam še mal čudnih spominov >:D . Pa dobr, sej vemo, kaj sm hotu povedat... napetost, tok, bols bi blo ce bi sam napisal elektrika. :D

Ziga Dolhar ::

"un model"? Ojej, današnja mladina pa stara literatura :).

Meta in Ožbej sta dost pogost seksala, zato sta mela kup otrok. Težava je bla, da je Ožbej zvečer dost rad v Pub hodu...

Highlag ::

Le kdaj bodo elktroavtomobili zamenjali vse motorje na notranje izogorevanje? :))

CO2 bi lahko regenerirali v kakem rasltinjaku, ki bi rastel na strehi avtomobila, rože pa za rast itak rabijo tudi vodo:D :D

Thomas ::

Kaj pobira CO2 iz ozračja?

Proizvodnja metanola - bi ga lahko. Vendar bodo verjetno ogljik za metanol dobivali iz premoga in ne iz ozračja.

Ne, sej ni problem CO2- res ne. Smo to že obravnavali. Smo v interglacialni dobi, in že 5000 let se generalno hladi. Zato je CO2 kar koristen.

Pričakovati, da ga bodo pobirale rastline je pa naivno. Ker te ga enako količino kot sprejmejo - tudi oddajo ob svoji smrtni uri. Še huje! Oddajajo ga tudi kot metan, ki je pa še bolj toplogreden od CO2

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::


To niso gorilne celice (ker nič ne gori v njih), ampak gorivne, ker je v njih gorivo.


Tale je pa dobra. Mislim, da sem podobno foro slišal v enem od Paskaljevićevih filmov: Nee, ona ni kur*a, sedaj smo v socializmu, ona je tovarišica kur*a :D :D

Celice so dobile ime po gorivu in ne gorenju..
Odkod pa ime gorivu ? [:\]

Brane2 ::


Protoni izhajajo iz celice skozi posebno membrano


Še ena, ki mi ni čisto jasna. Protoni (vodikovi ioni) verjetno ne izhajajo iz celice, ampak skozi membrano prehajajo v drugi del celice, kjer sprejmejo prihajajoče elektrone iz druge elktrode na posreden ali neposreden način.

Če bi protoni izhajali iz celice, bi bila ta vedno bolj negativno naelektrena, okolje pa vedno bolj pozitivno, dokler se ne bi čez kako leto ustvarili pogoji za solidno strelo...

CaqKa ::

ja. dobro temo si nam nanesel alienw :) prav tehnična je in fajn mi je osvežit znanje o bodočih 'akumulatorjih' energije, saj vsi vemo, da so edini pravi akumulatorji elektrine kondenzatorji :)

alien-w ::

Joj, dej nehte komplicirat... :D 2 much ej!

Brane2: tam pise, da prehajajo skozi membrano... damn! Mi bo se zal, da sem napisal to novico! :D

dr.J ::

Gorivne celice delujejo pri različnih temperaturah. Tiste na vodik delujejo v alkalnih pogojih in zato ne prenašajo CO2 in delujejo pri kakih 70 C. Pri metanolu je potrebna T višja, je pa veliko odvisno od katalizatorja.

Za ovrednotenje končnega efekta je potrebno pogledati prosto entalpijo.

Thomas ::

Gorivna celica je baterija, pri kateri je kemična reakcija ki pumpa elektrone in s tem povzroča električni tok - oksidacija.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

dr.J ::

Končna reakcija je vedno vodik + kisik = voda. Če rabiš metan, moraš najprej iz njega dobiti vodik. To pa ne gre vedno pri sobni T.

Brane2 ::


Brane2: tam pise, da prehajajo skozi membrano... damn! Mi bo se zal, da sem napisal to novico!


Nikar. Ni blo mišljeno kot kritika tvoje novičke ampak kot kritika izvornega članka...

City ::

To smo brali skoraj že leto nazaj

fictionel ::

ja men se tut zdi da smo to ze vidl....

ampak pomoje je blo bl kot ideja napisan


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Proizvedli bencin iz ogljikovega dioksida in vode

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4012529 (9476) nekikr
»

Sanjski prenosnik aka Kaj zdaj s temi gorivnimi celicami? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
584897 (3469) Lion29
»

Napredek pri razvoju gorivnih celic na Univerzi v Ljubljani

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
257352 (5372) gruntfürmich
»

Motocikel na vodikove celice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5710581 (9336) gzibret
»

Gorivne celice

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
217465 (7465) CaqKa

Več podobnih tem