» »

Kontaktne leče

Kontaktne leče

««
3 / 28
»»

Matev ::

zmernost
pri vsem
nošnji leč in uporabi očal

sožitje ... nekaj odstotkov očale in večino leče
all the way

CleanPower ::

A ima kdo kakšno izkušnjo z ACUVUE OASYS?

imam mesečne, meni so ok. sem probal že 4 modele leč, pa sem sedaj kar na teh

DamijanD ::

Tisti, ki uporabljate opti free tekočino. Ali date leče direktno iz tekočine / posodice v oko ali še kaj izpirate? Meni je oftalmolog predlagal, da ni slabo lečo splakniti s fiziološko raztopino-v stilu da je manj kemije v očesu...

M@73Y ::

@DamijanD
Jaz dam direktno iz očesa v tekočino (Opti free) in iz tekočine v oko.
..jump into psytrance tunnel..

IceBoX ::

Da malo obudim temo ;). Sam imam namen kupiti leče, pa me zanima, ali je dovolj da grem k optiku z mojo dioptrijo, ali moram iti na prav na kakšen pregled, da ugotovijo kakšne leče mi bi bolj pasale? Pa še to, katere leče izbrati (dnevne, mesečne, letne...). Ali je to odvisno od časa nošenja ali kaj drugega, ker leče mislim nositi večino dneva. Hvala za vaš odgovor

Tody ::

Za leče je malce bolj drugačen pregled, ker so nekateri parametri pri izdelavi drugačni zato je bolje da ti še enkrat naredi pregled. Odvisno od tvoje dioptrije je potem tudi katere leče imaš. Če jih misliš redno nositi potem se ti vrjetno bolj splača mesečne.

CleanPower ::

mesečne, najboljše so dnevne ampak so drage. pa pri dnevnih ne rabiš tekočine imet.

IceBoX ::

Kakšna pa je razlika če vzamem letne namesto mesečnih, razen tega da jih menjam enkrat na leto?

Tody ::

Letne ne obstajajo več oziroma so to tako imenovane poltrde leče ki niso tako udobne za nosit plus tega če jo zgubiš zlomiš umažeš moreš novo kupit stanejo pa okol 100 eur vsaka. Tudi ne prilepijo se na uč tako dobro tako da imaš večjo vrjetnost da ti zadeva pade ven.

Matev ::

Letne ne obstajajo več oziroma so to tako imenovane poltrde leče


fail

tudi letne so mehke

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

CleanPower ::

ampak če jo zgubiš si ob karnekaj denarja. sicer pa imaš lahko tudi mesečne 3 mesece in več npr. jaz sem imel ene mesečne 9 mesecev pa so ble še ok.

Matev ::

jaz sem imel ene mesečne 9 mesecev pa so ble še ok.


problem pri lečah je ta da izguljajo propustnost za kisik

če imaš leče dlje časa notri kot je predpisano ti zaradi zmanjšane propustnosti za kisik, odmirajo celice v očesu

tega seveda ne opaziš... in leča izgleda ok, ampak zadeva NI ok

Tody ::

@Matev nisem jih še srečal :) Niti nevem zakaj bi jih kdo uporabljal?

IceBoX ::

Jaz sem gledal po internetu, pa obstajajo tudi letne in dvoletne. A ni bolj ugodno kupit recimo enoletne, kot pa vsak mesec mesečne oz. zakaj je bolje kupovati mesečne (prepustnost kisika)?

Matev ::

zakaj je bolje kupovati mesečne (prepustnost kisika)?


podobno kot hrana ali pijača

imaš recimo sok ki zdrži eno leto na soncu in pri odprti flaši ...

in pa imaš sok ki fermentira po dveh dneh...


kateri je boljši?

St235 ::

lol to pa je primerjava:)

Največji problem letnih in dvoletnih je da se leči lahko hitro kaj zgodi. Si neprevidno pomaneš oko, skočič v vodo in odpreš oči, si štorast pa ti pade po tleh. Kako pogoste se to zgodi je seveda odvisno od posameznika. Samo. če se ti to zgodi z mesečno lečo se ne sekiraš, če se ti z 150EUR vredno dvoletno je pa druga zgodba.

NazgulRR ::

Točno tako. Sam sem imel najprej poltrde (2letne?), ki so ble kar moteče v očesu. Večkrat mi je tudi katera izpadla iz oke in sem jo potem moral iskat po tleh. Enkrat vem, da sem si kupil drugo (cca 18.000 sit je bla takrat), ko sem pa naslednjič zgubil, sem pa prešaltal na mehke. NOBENIH problemov več. Ne čutim nič v očesu, nikoli še nobena padla ven. Pa tudi če jo zgubim, se ne sekiram, ker ena stane cca 4-5EUR. Nosim pa 14 dnevne Acuvue Oasys in to po cca. 15 ur na dan. En par mi drži cca. 3 mesece. Redno hodim na preglede vsake pol leta in do zdaj še vse vredu. Slišal sem, da je ok nosit lečo nekoliko dlje, kot pa piše. Delno naj bi bla to marketinška fora, da bi bi jih folk več kupoval.

CleanPower ::

meni vem da so mehke mesečne bausch&lomb softlens59 ki so najcenejše leče, prov rade vn letele. no js mam tud te acuvue oasys in so fajn edin men se lih tko oči izsušijo predvsem za kompom in tv-jem. sicer če gledam tv ni tako hudo. ko pa pol ure gledam v monitor je pa adijo...
kam pa hodte na preglede za leče? greste preko zdravstvenega zavarovanja al samoplačniško? kok je za čakat?

IceBoX ::

NazgulRR je izjavil:

Nosim pa 14 dnevne Acuvue Oasys in to po cca. 15 ur na dan. En par mi drži cca. 3 mesece.


Torej, ti nosiš leče (štirinajst dnevne) 3 mesece, če sem te prav razumel?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IceBoX ()

Tody ::

Ja kar moreš razumet pri lečah je da se ti prisesajo na uč. Sveža leča spusti veliko kisika v uč in se uč normalno osvežuje in tako dalje. Z vsakim dnem nošenja se na leči nabirajo razne smeti, ki jih ti z mežikanjem odmikaš pravtako s solzenjem. Če bi recimor jokal z lečami se ti del očesa nebi toliko zmočil kot če bi bil brez leč. Torej glede na sestavo leče okulisti priporočajo menjavo na 1 dan 14 dni 1 mesec... Leče se seveda da nositi še naprej in boš čisto OK videl z njo ampak bo prepuščala manj kiski v uč. Prav tako se večajo možnosti za kako okužbo.

NazgulRR ::

IceBoX, tako je. Tale paket 6ih leč: http://lecka.si/artikel.php?id=193&sid=... mi drži nekaj več kot pol leta.

EDIT: Seveda govorim samo moje izkušnje. Ne odgvarjam za posledice, če bo kdo počel isto...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NazgulRR ()

Matev ::

nazgul
verjetno ti ni potrebno razlagati da si s tem nepopravljivo uničuješ oči

... ob pomanjkanju kisika se v oči vraščajo večje žile kot so te ki so že prisotne
večje žile pa odmikajo celice ki so odgovorne za vid

...

leča že zdrži

a oči trpijo in se kvarijo

IceBoX ::

Ja, ampak vseeno je kar velik strošek recimo zgornjih leč, če bi jih kupil vsakih 14 dni - 60EUR/mesec. (na leto 720EUR :|).

Matev ::

očala so cenejša od leč

CleanPower ::

nazgul
verjetno ti ni potrebno razlagati da si s tem nepopravljivo uničuješ oči

... ob pomanjkanju kisika se v oči vraščajo večje žile kot so te ki so že prisotne
večje žile pa odmikajo celice ki so odgovorne za vid

...

leča že zdrži

a oči trpijo in se kvarijo

ne nabijaj:))
in kaj se bo zgodilo z mojimi očmi? vnela se mi še niso, dioptrija se ne veča, barvno sem pa itak po naravi slep(kar je itak 7-10% moških)

Zgodovina sprememb…

Matev ::

ne nabijaj:))
in kaj se bo zgodilo z mojimi očmi?


mogoče bi bilo dobro vprašati kakpnega okulista

ti bo znal na primerih prikazati

kaj in kako rata, kar rata

BladE_ ::

Jst sem meu najprej mesečne in sem zdej prešaltal na 14dnevne... Razlike skorajda ni... mogoče so 14dnevne malc bolj udobne. Uporabljam jih pa nekje do 3 tedne...

NazgulRR ::

Ja, je kar strošek, če bi res na 14 dni menjaval. IceBox, malo si se uštel pri izračunu. Za 6 lečk stane 20EUR, 1 par na 14dni = 160EUR/leto. Če "raztegneš" 1 par na en mesec prideš na 80EUR/leto, kar je že malo boljše. Bom pa definitivno probal skrajšat kako dolgo nosim 1 par leč. 3 mesece je res ekstrem, ki mi je le enkrat uspel. Drugače se mi prej zgodi, da se leča raztrga in ni več uporabna (se mi je že zgodilo enkrat tudi pri čisto novi leči, stari le nekaj dni).

2 tedna nazaj sem bil pri okulistu..vse ok, tudi dioptrija se mi ni spremenila v zadnjih 5 letih. Je pa zanimivo, npr. vem za ene, ki nosijo leče in imajo nonstop probleme z suhimi očmi in morajo imet še dodatne kapljice ipd. Jaz takih problemov še nisem imel. In sem tudi kar precej pred računalnikom...

Aja še to..tele Acuvue Oasys leče so bile nekaj let nazaj le 14 dnevne za nošnjo preko dneva (brez spanja). Nedolgo nazaj sem pa opazil da jih oglašujejo da so za 14dni ali 7dni+noči. Malo čudno :D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NazgulRR ()

kreXerk ::

Če koga zanima imam poceni za prodati leče Air Optix Night&Day.
To so te leče: http://www.080-1-lece.si/trgovina/c30/2...

Podatki:

BC:8.6
PWR: +3.50
DIA: 13.8
Uporabne do 12/2014

Poslali so mi napačno dioptrijo, ko so mi poslali nove, niso teh zahtevali nazaj, zato so mi ostale. Vendar pa mi ne koristijo, zato jih poceni prodam, če ima kdo tako dioptrijo in bi jih rad probal ali pa jih uporablja.

Kontakt prek ZS.

NazgulRR ::

Kako se pa kaj obnesejo te Air Optix Night&Day leče? Jaz sem glih danes dobil 1 par in jih bom probal naslednji mesec na potovanju. Upam, da mi bojo kul.

kreXerk ::

Jaz jih jemljem ven vsak dan in so mi kar vredu, so fajn tanke in se jih ne čuti. So prozorne, ne modrikaste kot večina, zato je rokovanje z njimi mogoče malo težje. Dvakrat sem z njimi zaspal, pa ni nobenih problemov, parkrat pomežikneš, da se oko navlaži pa je kot bi jih pravkar vstavil. Več kot dva dni še jih nisem imel notri, tako da ne vem kako se obnesejo v daljšem obdobju.

NazgulRR ::

Aha, torej jih uporabljaš kot navadne dnevne lečke. A je kak poseben razlog, da kupuješ tele drage? Jaz sem si zdaj prvič kupil te in jih mislim nosit po 1 teden skupaj, potem en dan ne in tako naprej. Do 30 dni skupaj. Sicer piše, da jih lahko imaš 30 dni non-stop dan in noč, ampak jaz si tega ne bom upal.

thramos ::

Verjetno je razlika tudi pri dnevnem času nošenja leč?
Če jih nosiš vsak dan po 16 ur, verjetno ni dobro iti čez rok uporabe, če pa jih samo po kakšno uro, se lahko tudi podaljša?

CleanPower ::

če je leča tanka kot praviš, potem je rokovanje zelo težko. debelejša kot je leča, lažja je za vstavit in se ne zvija toliko, bolj drži svojo obliko. ciba air optix navadne so kar debele, yohnson acuvue oasys so za malenkost tanjše. spomnim pa se da sem imel testne h20 extreme ki obstajajo v 2 izvedbah in sicer thin in thick in so mi poslali thin torej tanjše in ko sem jo dal na prst se je kar 'ulegla' nanj, sploh je nisem mogel spraviti v uč. upam da sem kaj pomagal. glede časa nošenja mislim da to ni tak problem, bolj se lahko problemi in vnetja pojavijo pri rokovanju z lečami z umazanimi rokami, nečistimi posodicami, itd.

kreXerk ::

Če jih naročiš iz Nemčije niti niso tako drage, okrog 45€. Probal sem si jih naročiti, da vidim ali je kakšna razlika proti cenejšim, pa se pozna, v oki je skoraj ne občutiš. Pa tudi bolj zdrava je verjetno, saj ima večjo prepustnost kisika. Je pa res, da jih je od začetka malo težje vstavljat kot ostale, verjetno zaradi tankosti.

TjAnC ::

OK...tuki sm pa lahko pametna;). 12 let odkar sm prve dobila, pa umes cca 2 let nism nosila

Ni problema, lahko nosiš lečo dokler hočeš, sam verjem da ni sam marketinška fora, na kok cajta se menajo;). Jest sm bla tud pametna, zdej se pa nekak držim tega da tok cajta kot piše x1,5-2. Mesečne mesc pa pou do 2, če je res kriza z EUR al pa da sm kje u tujini se mi ne da mojih iskat. Pred ohoho cajta sm bla na maturancu, so tud sam 3x u celmu tednu vidle tekočino-belive me: not good! Tud zakinkala mal z njimi pa mi ni blo nč hudga....takrat. Pol sm pa mogla kar lep cajt brez njih bit. Pač ni šlo pa če sm jih miljon sprobala, nobene dl kot 5,6h na dan. Tud ni so ble nč vnete učke-OK razn da ni blo treba u šolo to so ble leče dobr izgovor. Zdej tud porabm kar dost teh umetnih solz, k sm pač kar dost na kompu. Skratka: ne splača se bit najbl pametn;). Pa ja...če jih usak dan nosiš za krajši cajt jih maš lah mal dlje.

Za splaknt ko jih daš iz škatlce: pač probaš a ti je razlika. Če se bolš počutš ko jih splakneš jih pač splakuješ, če te pa nč ne špika če jo daš direkt iz škatlce v uč pač ne rabiš.
NA prst se ti dostkrat prpopa tud če je narobe obrnena-to je čist po mojih izkušnjah;)
Day&night leče...večina okulistov jih odsvetuje, zarad tega k še useen ne prepuščajo tok kisika. Tud več mi jih je že priporočal, da naj jih dajem tok prej vn da sm kšno urco usak dan brez-pa to k spiš se v to urco ne šteje:p. Al pa kšn dan če mi ni pomembn kaj mam gor: al očala al leče, nej bi se tud raje za očala odločl;)
PA ne, ne hodit z dioptrijo k optiku. Sej lahko sprobavata kjere ti sedejo...običajno majpo optiki testne zastonj;). OK...ne rečem da rabš za en dan al pa za na dopust to še nekak, sam za stalno: NE se igrat!

Matev ::

Ni problema, lahko nosiš lečo dokler hočeš,


ni res

leči se propustnost za kisik niža z dolžino nošenja!

propustnost za kisik je pa zelo pomembna zadeva

thramos ::

Dolžino nošenja ali starostjo leče?

TjAnC ::

@thramos: dolžino nošenja. S predpogojem da če jo 2 mesca ne nosiš, jo umes kdaj uzameš iz škatlce pa spereš;). Pa ne nosiš jo dlje kot je napisan na škatlc da je uporabna (kar je običajno tok ful cajta vnaprej da ga niti ne boš dosegu, usaj ne s temi za krajše obdobje- 2,3,4 leta)

@Matev: Ja lej...nosiš jo lahko! Sam pač ne smeš se zavedat zakaj je ni priproročliv. Mislim...pač fizično ni ovir, jo lahko ceu let daješ vn pa not: ti ne razpade, vidiš PRBLIŽN isto, ne bo ti zarad tega vn padla...v tem smislu da jo lahko maš za ceu lajf, sam ne pol jokat, k bojo posledice! To je biu point, ne to da si frajer če jih sploh ne menaš. Ne bo pa panika če jo maš kšn dan dlje...pač tok da izkoristš un mesc normalne uporabe.

thramos ::

Torej, če je dolžine enodnevnega nošenja 16 ur, pa jo uporabljaš samo npr. za športne aktivnosti, cca 2 uri na dan, se uporabnost iz enega mesca podaljša na 8?

Matev ::

fizično ni ovir, jo lahko ceu let daješ vn pa not: ti ne razpade, vidiš PRBLIŽN isto,


fail

če je leča dnevna ni za celo leto
leča postane motna in vidiš sivo
tudi premika se ne več tako kot bi se mogla
in žuli ker ni več prožna tako kot bi mogla biti

letne leče pa res lahko nosiš eno leto

...

ne razumem zakaj folk misli da je rok nošnje ki je naveden na leči za brezveze

Torej, če je dolžine enodnevnega nošenja 16 ur


leč ni priporočljivo imeti v očeh več kot 8 ur na dan
kar je zame sicer nemogoče - nosim jih vsaj 12h dnevno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

OttoParts ::

Pa še moja 2 centa glede trajanja leč...

Pred leti sem imel 14 dnevne Acuvue z Bausch&Lomb raztopino in sem jih redko nosil samo 14 dni, običajno sem "podaljšal" na 1 mesec (rekord je bil 2,5 meseca z istimi lečami), brez zdravstvenih komplikacij na očeh, ampak vseeno mislim, da časovna omejitev za uporabo leč ni nek marketinški nateg.

Čeprav sem leče nosil običajno do 8 ur dnevno, jih redno čistil preden sem jih dal v škatlico in preden sem jih nataknil v oko je začela kvaliteta po pretečenem roku ( seveda ne točno na 14. dan) opazno padati. Leče so vedno bolj "ribale" po vekah, zelo hitro sem dobil suha očesa in bolj kot je bila leča stara hitreje sem dobil "utrujena očesa" (tisti nadležni občutek, da se oko neprestano napenja, kot da bi gledal slabo nastavljen CRT monitor). To gre verjetno pripisati slabi prepustnosti kisika, za "ribanje" pa je odgovorna svinjarija na stari leči.

Časovna omejitev je tu, po mojem mnenju zato, da se proizvajalec zavaruje pred morebitnimi težjimi posledicami predolge nošnje, uporabniki pa jih tako nosimo, dokler je še prijetno in jih potem zamenjamo ne glede na priporočila...

TjAnC ::

thramos je izjavil:

Torej, če je dolžine enodnevnega nošenja 16 ur, pa jo uporabljaš samo npr. za športne aktivnosti, cca 2 uri na dan, se uporabnost iz enega mesca podaljša na 8?


NE! Glej...tud če maš ti solze, k ti nekak na prbližn ščitjo lečo, ti leča še zmer nekak obrabla. Na njej se tud nabirajo delčki, k jih čist 100% tud una dezinfekcijska tekočina ne more čist odstrant. Če pa ti ne vem...lečo nosiš 14 dni sam za na fax/šiht karkol-ne ceu dan, pa si pol res najbl bolan 3 tedne. Itak ne boš leč uporablou te 3 tedne (ker jih niti ne rabiš, ti jih ni fajn nosit-se ne počutiš OK, večkrat spiš umes,...velik je razlogov;)...pa komot k jih začneš nosit in jih maš še ne vem...kšn mesc brez problemov! To za mesečne govorim! PA da nis bolan na način da je karkol narobe s tvojmi očmi al pa da maš kakršnakol zdravila k jih u uč filaš, ker v tem primeru jih ta cajt NE smeš nosti...+ priporočljivo še kšn dan, tedn ne!

TjAnC ::

OttoParts: Točn tko! Pač vidš, čutš, veš! Če si na začetk uporabe, pač mal bl porajtaš. Sam ne furaš pa frajerja z 5 al pa večkrat dalš REDNO uporabo!

Matev: Nkjer nism rekla da je brezzveze rok napisan! Sam tud ne vem u avto ne greš olja menat takoj k maš 15k km, k je takrat priporočen. Res da čist en XY primer, k nima dost skupnga z lečami, sam moj point je glih tuki! Je namenjena 1 mesečni uporabi, sam če ti ta en mesc mal razpotegneš ti ne bo škodil, če na en let ti pa prej al slej bo! Sam lečo pa še zmer maš po enmu letu pa jo lahko daš u uč!
Glede dnevnga tajminga nošenja...je ZLO odsvetvano več kot 16ur dnevno. Bl kukr pa kok cajta je pa pomembno, da si glede na ta cajt k jo maš tud brez nje pa ne spiš. Ker če spiš ti spet ne pride u uč tok kisika. Več k nosiš leče več morš bit brez njih. Sej to se zdej smešn sliš. Sam če se potrudiš boš dojeu;). Une % k jih man leča prepušča morš nekak dobit notr čimbl sprot. Zato men tud z nobenga možnga argumenta niso logične day&night. To je pol tko k da si en mesc pokrit s koutram sko....skos je ena plast med tabo pa med svetom...koutr je metafora za lečo;).

IceBoX ::

Kaj pa po končanem dnevu, ko lečo odrabiš. Ali se jo da nazaj v tisto tekočino ali jo je bolje prej malo sprati z vodo?

CleanPower ::

z vodo ni dobro sprati ker leča izgubi svoje lastnosti. tudi med tekočinami so zelo velike razlike kako se potem obnaša leča. jaz sem zamenjal že najmanj 4 raztopine:
-solocare aqua
-renu multiplus
-eso unica
-zdaj imam alcon opti free
se mi zdi da je bila renu multiplus najbolša, eso unica pa najcenejša.

OttoParts ::

IceBoX je izjavil:

Kaj pa po končanem dnevu, ko lečo odrabiš. Ali se jo da nazaj v tisto tekočino ali jo je bolje prej malo sprati z vodo?


Nič z vodo. Voda še za v čevelj ni dobra.:D

Opereš jih v tekočini za leče in jih daš v posodice za leče v kateri je sveža tekočina za leče.

Kot je CleanPower povedal lahko leče izgubijo svoje lastnosti, poleg tega so lahko v vodi bakterije, ki nato veselo rastejo na lečkah in povzročajo vnetja oči...

Aja vode tudi ne uporabljaj, če imaš suhe oči (zaradi leč). Meni so se enkrat nekoliko osušile in nisem imel tekočine zraven, pa sem si "pomagal" z vodo .... leče so v vodi dobesedno zaribale na vekah.

Zgodovina sprememb…

CleanPower ::

kak se vam kaj obnesejo leče v bazenu? jst sm velikrat tut že gledu pod vodo z njimi xD sam če si v kakšnem kloriranem bazenu se ti pol ful hitro izsuši leča in oko. moraš potem spet malo zmočit xD

BladE_ ::

Jah pod vodo ni lih priporočljivo gledat ker ti zanjo vn padt. Drugače se mi je tut že zgodil, da sm pogledu pod vodo ampak za1x so mi še zmer not ustale, kolegu so pa v sekundi vn padle :)

CleanPower ::

pomoje je udvisn kere leče maš
««
3 / 28
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leče preko interneta - kje kupujete?

Oddelek: Loža
122246 (1886) Kleemen
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
161659 (1144) buttcrack
»

Kontaktne leče pozno v noč!

Oddelek: Loža
61416 (1162) chort
»

Prilagoditev na kontaktne leče? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717257 (14413) BigWhale
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
205029 (4297) JanK

Več podobnih tem