» »

Previsoko nakazilo ŠS - vračilo nujno???

Previsoko nakazilo ŠS - vračilo nujno???

1
...
3 4
5
»

hamax ::

@vip
Pa bemti, no...
Kako pa ti ves kaksna je realnost? Kolikokrat so ti ze ponesreci nakazali denar in ga potem zahtevali nazaj?
Edini ki je v tej temi podal podoben primer je Barakuda in v tistem primeru se ni dobro koncalo.
Ce pa ti poznas se veliko drugih primerov, pa kar na plano z njimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

Ziga Dolhar ::

Heci nekaterih so podobni temu scenariju: kličem nekoga, ki prodaja hud prenosnik. Se zmeniva za ogled, prenosnik hočem vzet, mi je všeč. Plačam in grem. Potem pa čez nekaj časa ugotovim, da mi ne ustreza. Grem na sodišče in rečem: pomota je bila, jaz bi denar nazaj. V obeh primerih sem denar dal ZAVESTNO od sebe, nimaš kaj jamrat potem...


Nepomembna razlika, razlikica, je, da ti je bil prenosnik očitno "všeč" in si se zaradi te podlage - kavze - odločil za sklenitev prodajne pogodbe.

Prodajna pogodba kot obligacijskopravni posel ima torej pravno podlago. Supr, posel je torej sklenjen in velja.

Izročil si keš - z razpolagalnim pravnim poslom - ki je imel dopustno in veljavno kavzo (podlago, causa solvendi), torej je tudi razpolagalni posel veljaven.

Boš lahko keš zahteval nazaj v nekaterih primerih - a zgolj zato, ker bi si "premislil", pač ne.

---

V primeru "zgrešenega nakazila" glede presežka plačila (ponesrečenih 500 EUR nad željenimi 500 EUR) ali napačnega vektorja plačila (subjektu s TRR X namesto TRR Y) takšne podlage ni.

---

Lahko pa, če želiš, ti razložimo še kaj o institutu "zmote", ki jo takisto ureja OZ. Da ... Pravo ni naklonjeno pogodbam in razpolaganjem, ki temeljijo na zmoti (kot nesoglasju med hotenim in ponevedoma izjavljenim). No, je pa res, da naš pravni sistem spočetka (par stoletij AD) zmoti in drugim napakam volje ni bilo kaj prida naklonjeno. Verjetno si se rodil v napačnem času.
https://dolhar.si/

Yossarian ::

V-i-p, morda pa ti veš odgovor, na kakšen način bodo dokazali, da so ti nekaj nakazali neupravičeno. Ali za tebe njihova dokumentacija (verjetno kakšna napotnica, plačilo firme ŠS in potem 2x nakazilo) ni dovolj? Res, povej, s katerimi dokazi pa bi se TI zadovoljil, da so res neupravičeno nakazli?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

imagodei ::

Vipko,

razlago realne situacije sta povzela 2 pravnika in en študent prava. Barakuda se je celo potrudil in ti razložil realen primer: http://slo-tech.com/forum/t323790/p2064.... Celo gzibret je napisal zgodbico: http://slo-tech.com/forum/t323790/p2064...

Voda na tvoj mlin je zgolj višina napačnega nakazila. Kot rečeno, se večina ljudi ni pripravljena več let vlačit po sodišču, ker jim trdoglavec tvojega formata ne bi želel vrniti 20 EUR, ki so bile namenjene plačilu elektrike. Poleg tega odvetniki ne delajo kar po defaultu na kredit in jih je treba teh nekaj let financirat. Poleg tega pa raja ne poznamo zakonov in se ne spuščamo v tožbe. Podjetja, na drugi strani, se običajno zmotijo za večje zneske in se jim zanje praviloma splača vlačit po sodišču. Poleg tega imajo večja podjetja pravne službe, katerih naloga je poznati obligacijski ter kazenski zakon in poznajo člene, ki sta jih tu navedla Žiga ter Barakuda.

Eto, to bi bilo to. Zakon pa za pravne in za fizične osebe načeloma velja enako.

Zdaj pa ti potegni glavo iz riti, če želiš naleteti na soliden nivo komuniciranja. Ljudje so ti podali argumente, ti pa se sklicuješ na lastno avtoriteto (kar je na tem forumu neželeno).
- Hoc est qui sumus -

Volta ::

Priznam, da sem na začetku imel enih par neutemeljenih in morda malo neumnih izjav, pa bi vseeno povedal, da mislim, v čem je problem, zakaj se enostavno ne razumemo oz. nismo na isti valovni dolžini. Problem po mojem leži v samem (ne)razumevanju zakona.

Npr. to kar je navedel Žiga Dolhar v svojem prvem ali drugem postu ( iz zakonika ) morda ni povsem razumljivo vsem, oz. iz samega zakona nekateri nočejo oz. ne znajo razbrati in navezati na ta konkreten primer. Kaj jaz vem. Pomoje je situacija tej teme zdaj bolj ali manj razjasnjena oz. upam da bo kmalu. Pravnikom in študentom prava pa svetujem da poveste na čimbolj preprost in nazoren način, pa mislim, da ne bo več nesoglasij ( saj vem, da ste se trudili tudi na ta način, pa vseeno ).

Npr. Denar je treba vrniti zato, ker zakon tule in tule ( točno navedeno ) prepoveduje to in to dejanje.

PaX_MaN ::

Povedali so čisto dovolj jasno. Zakon je hkrati varovalka za nesreče/napake in izgovor za šlamparije. To je narobe. Če si šlampast, plačaj za to. Ajt, res, SE STRINJAM, NI TREBA ZDAJ VSEGA POBASAT, ampak neka vzgojna kazen mora bit. Magari, da banka sama poviša procente pri knjiženju računa, ker so za brez veze morali težiti svojemu nič krivemu komitentu ali pa ker so šli na račun spora bankini resursi. (Če je oškodovanec seveda najprej zatežili banki - v primeru, ko gre za napačno številko računa, verjetno to tudi naredi.)

Volta ::

No lej. Ljudje nismo bogovi in zaradi tega se imamo pravico zmotit. Kdor trdi, da se mu stvar ne more zgoditi, pri 30 letih službe in po skoraj 8 urah v službi na nek slab dan, potem trdi bedarije. Če se človek zatipka in napiše eno številko narobe, pa je zaradi tega ob mesečno plačo ali še več, potem v socialni državi nekaj ne štima.

Saj so prav rekli - postavi se v njihovo kožo in povej kaj bi naredil, če bi se ti zmotil pri transakcijski št., ko bi ravno kupoval novega Audi-ja A8 in bi zanj dal vse prihranjke zadnjih desetih let, nakar bi skapiral, da si nakazal denar nekemu xy človeku in da račun za avto še vedno ni plačan. Klical bi tisto osebo in tista oseba bi ti rekla, ja jaz pa nič ne vem o tem. Denarja enostavno ni, saj je pa vaša napaka, ne moja.

Moram povedat, da me veseli, da na sodišču ponavadi zmaga tisti, ki je bil oškodovan. Saj je pa tako fer.

PaX_MaN ::

Si pač brez avtomobila. Nima sociala nič pri tem, da ne znaš pisat številk. Razen, če si Rom...
Ček, dabl ček, tripl ček. Đizs no. Fer? Bodi fer, pa vsaj priznaj, da si se zmotil.
A je tako težko razumet, da NISO ZA VSE OSTALI KRIVI, ZAKON GOR ALI DOL!
Če boste zaradi tega vsaj enkrat dobro premislili, kaj boste napisali na položnico/ček/račun za A8, je to dovolj.

Volta ::

Fer? Bodi fer, pa vsaj priznaj, da si se zmotil.

Saj pa je očitno da so se zmotili in ponavadi to tudi priznajo. In če lepo, vljudno prosijo za povračilo denarja, ja zakaj zaboga pa jim ga nebi vrnil?

Si pač brez avtomobila.

A bi ti to mirno sprejel? Pa npr. tvoja žena, otroci, itd. Samo zato, ker si preponosn, da bi vljudno prosil tistega xy človeka, da ti vrne denar, pa mu npr. daš nekaj malega za dobro voljo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

Barakuda1 ::

Jaou, jaou, jaou. nekateri ste res težki ko beton.

Tudi ko gre za poslovanje (in odgovornost banke) imamo vsaj dve različni (dejanski in pravni) situaciji.

Poglejmo si na hitro obe.

1. Oseba A izpolni nakazilo (virman) in ga izroči banki, da ga le ta sprovede osebi B. Banka nalog sprovede, vendar denar prejme oseba C.
Ko se preverja kako je do tega prišlo, se ugotovi, da se je oseba A zmotila in posledični je denar namesto oseba b, prejela oseba C.

V konkretnem primeru je banka torej ravnala le kot posrednik in je v celoti izpolnila nalog osebe A. Napako je torej praktično zagrešila oseba A sama, zato za kakršno koli škodo, banka tudi ne more odgovarjati.
Oseba ima tako direkten zahtevek zoper osebo C, ki je neupravičeno obogatena.
Če oseba C denarja ne vrne (se dela pametno, kot bi to nekateri tu sodelujoči) pa lahko (kot že nekajkrat pojasnjeno) zaide v resne težave.

2. Oseba A izpolni nakazilo (virman) in ga izroči banki, da ga le ta sprovede osebi B. Banka nalog sprovede, vendar denar prejme oseba C.
Ko se preverja kako je do tega prišlo, se ugotovi, da se je oseba A virman izpolnila pravilno, bančni oslužbenec pa ga je napačno odtipkal v terminal, posledično pa je denar prejela oseba C namesto osebe B.

V tem primeru pa je (krivdno) banka odgovorna za nastalo škodo, ki jo je utrpela oseba A (za plačano storitev oziroma izpolnitev denarne terjatve se šteje šele trenutek prejma in ne trenutek odaje). Oseba A ima v takem primeru direkten zahtevgek zoper banka, saj je napaka (krivda) na njeni strani.
Kljub vsemu pa ostane oseba C neupravičeno obogatena, zato sme zoper neupravičeno osebo sedaj banka naperiti svoj zahtevek (regresni) zaradi neupravičene obogatitve (banka je morala namreč osebi A poravnati nastalo škodo), pri čemer ostaja možnost, da je oseba C zagrešila tudi kaznivo dejanje zatajitve, še naprej aktualno

Kot vidite, se oseba C v nobenem primeru ne more okoristiti s takšnim nakazilom, lahko pa zabrede v hude in resne tažave.


Če še sedaj komu stvari niso jasne, pol pač škoda ene same natipkane črke.

Mehmed ::

Če si šlampast, plačaj za to.


Komu? Tebi?
Joj vi samooklicani prevzgojitelji šlampastih tajnic s svojimi cenenimi izgovori, da bi se polastili tujega denarja, delujete že tako obupano, da bi vam ga verjetno kdo celo pustil obdržati.
Če je nekdo šlampast, bo odgovarjal svojemu šefu. Ne vam. Glede na te burne reakcije bi človek pomislil, da ste vi tisti v minusu, ne pa nasprotna stran.

Volta ::

@Baracuda1

Tako bi moral na začetku napisati, pa nihče ne bi imel več manevrskega prostora za filozofiranje o čemer drugem. V tem postu je stvar zelo dobro pojasnjena in nedvoumno zapisana, tako da sedaj pa mislim da je res čas, da se tema zaključi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

Barakuda1 ::

V principu sem tako zapisal že na začetku, le da eni niso in niso hoteli razumeti.

Denar, ki si ga po pomoti prejel (in veš, da ni tvoj) je preprosto potrebno vrniti, neglede na to, kdo je zakrivil napako. To je bistvo.Vse ostalo so finese.

opeter ::

Jaz sem enkrat v srednji šoli našel pettisočaka pred tajništvom v srednji šoli.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kmetek ::

in si ga lepo zapravil, a ne :P

sašon ::

Jaz bi ga že...

Razen, če bi videl kdo ga je izgubil, drugače pa mi na kraj pameti ne bi padlo recimo to, da ga nesem prvi osebi v tajništvo in rečem "zunaj sem našel 5.000 sit, lahko prosim poskrbite, da pride v roke pravemu lastniku" - sem skoraj 100% prepričan, da bi bil odgovor "ja hvala lepa gospod, že celo jutro študiram kje sem ga izgubil-a"

V aktualnem primeru, ko se ve kdo je storil napako in zakaj pa bi denar vrnil.

Najdenega na ulici pa 100% ne. Ne vem kdo ga je izgubil, pravi lastnik ga pa sigurno nikoli ne bi dobil nazaj ne glede na to kam/komu bi ga oddal kot pošten najditelj.

bluefish ::

Razen, če bi videl kdo ga je izgubil, drugače pa mi na kraj pameti ne bi padlo recimo to, da ga nesem prvi osebi v tajništvo in rečem "zunaj sem našel 5.000 sit, lahko prosim poskrbite, da pride v roke pravemu lastniku" - sem skoraj 100% prepričan, da bi bil odgovor "ja hvala lepa gospod, že celo jutro študiram kje sem ga izgubil-a"

Si me spomnil na čas v vrtcu :).
S takratnimi kolegi smo naokoli po zelenicah vrtca nabrali neko cvetje in se s ceno 500 SIT postavili ob luknjo v ograji. Seveda je kaj kmalu prišla mimo starejša ženička, ki je radodarno pomolila bankovec. Veselje pa ni trajalo dolgo, ko je na dan planila nevoščljivost določene osebe. Vzgojiteljica je prihrumela mimo in zahtevala denar, češ "ga bomo vrnili". Seveda vemo, da je verjetno končal v bližnji kavarni. ;((

imagodei ::

No, najti bankovec na cesti je situacija, ki je jako neprimerljiva s temo tega threada. Pri napačni transakciji je "izgubljen" denar povsem sledljiv in se brez težav z malo dobre volje vzpostavi prvotno stanje. Pri izgubljenem bankovcu je sledljivost precej virtualna lastnost...
- Hoc est qui sumus -

PacificBlue ::

Recimo moj kolega je izgubil denarnico z vsemi dokumenti in pettisočakom. Teden po tistem dogodku, ko je že skoraj pozabil na tisto denarnico, pa je dobil po pošti domov majhen paketek. V njem pa denarnica z listkom na katerem je pisalo: "Evo tule sem ti vrnil denarnico z dokumenti, samo denar sem pa obdržal".[:))]

opeter ::

in si ga lepo zapravil, a ne :P


Sem. :8) Takrat sem prvič v življenju sam kupil svojo prvo računalniško igro iz svojega žepa.

Stalo je sedem tisočakov, tako, da sem moral primakniti še težko privarčevan denar, ampak pettisočak mi je pomagal hitreje doseči cilj. Res pa je, da sem potem v dijaškem domu cel teden pil vodo iz pipe, ker nisem mel denarja za pijačo (moral sem šparati za vozovnico).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Utk ::

hehe, kako došlo, tako prošlo :)
Sej, če bi moral našparat še tistih pet jurjev, vprašanje če bi na koncu igrco kupil :)

IceCold ::

Povedali so čisto dovolj jasno. Zakon je hkrati varovalka za nesreče/napake in izgovor za šlamparije. To je narobe. Če si šlampast, plačaj za to. Ajt, res, SE STRINJAM, NI TREBA ZDAJ VSEGA POBASAT, ampak neka vzgojna kazen mora bit. Magari, da banka sama poviša procente pri knjiženju računa, ker so za brez veze morali težiti svojemu nič krivemu komitentu ali pa ker so šli na račun spora bankini resursi. (Če je oškodovanec seveda najprej zatežili banki - v primeru, ko gre za napačno številko računa, verjetno to tudi naredi.)


Me prav zanima koliko kalkulacij, knjižb in nakazil bi ti zajebal kot računovodja v 35-40 letni delovni dobi. In ja, računovodja lahko te napake vse popravi. Zato je zakon tak kot je, ampak ti imaš bučo pretrdo.
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prejem napačno obračunane plače (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505887 (3684) solatko
»

Vračilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5010630 (8656) moonpowd
»

Banka trdi da je bilo plačilo izvedeno z nezakonitimi sredstvi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319998 (15324) mat xxl
»

kako "reversat" bančno nakazilo ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11017751 (10388) lexios
»

Študentski servis prevelik znesek !

Oddelek: Loža
398598 (4289) tx-z

Več podobnih tem