» »

Preverjeno včeraj

Preverjeno včeraj

kmetek ::

Ste kaj gledali? Kako nas najboljši sosed Mečkator in Špar okoli prenašata glede cen itd......

Večina se nanaša na ceno zelenjave, kjer je v Padovi 3-4x ceneje.....
  • spremenil: kmetek ()

krneki0001 ::

Sej nas vsi okol prenašajo. Glede cen v padovi, probaj se dol peljat vsak dan po svežesadje. Če se pa ne moreš, pa pač kupuj pri merkatorju (ki pa je še poceni v primerjavi s tržnicami, kjer je pa sadje ali zelenjava svonjsko draga).

globoko grlo ::

nebivedu lej en hec, mercatori se 1x z šleparjem dol odpele in tu prodaja 3-4x dražje, če je verjeti kmetku, kje je kle logika

gzibret ::

Malo me je šokirala edinole izjava, da ne morejo najdi dobaviteljev v SLO in da so domača edinole jabolka, pa še ena reč, ki sem jo pozabil.

Bemti, vsaj solato bi lahko dobavljali slovenci.... Sam qrc, če jo je iz Padove ceneje pripeljat, kot pa posejat tukaj, pol pa kar... Samo naj mi ne jamrajo več, da s koruzo ni profita, ker jo vsako leto pobere suša, toča in bogsigavedi kaj (se nanaša na kmete).

PS - pa še pri jabolkah ni vse res tako... BIO jabolka (vsaj Merkator) uvažajo iz Argentine 8-O
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Zeberdee ::

V Preverjenem je bilo nekaj novinarskih nebuloz. Če mercator kupi v padovi za 1 in proda tukaj za 2 € nima en evro dobička.
Vstopni ddv je okoli 0,16 € izstopni dvakrat več. Dobiček - davek = 0,82.
V teh 82 centih so vključeni tudi vsi stroški. Vemo, da taka odkritja so šokantna, ampak to, kar delajo novinarji je še bolj šokantno. Mercator daje kruh 50 000 ljudem v Sloveniji, recimo. Jebote, to je treba plačat.

kixs ::

Nic novega. Vsak posrednik nekaj zasluzi, sicer se obrni na rdeci kriz/karitas. Pa tudi objavljene cene so grosisticne za nadaljno prodajo. Res pa je, da recimo Spar/Mercator/Tus... imajo se dodatne popuste, ker so stalne in velike stranke.

Takle mamo, prejsle sem v Sparu kupil dve nektarini in dal 71 centov, kar je po stari valuti prakticno 100SIT na kos - torej veliko. Ampak, ker so to evri, ti nekako ne pade na pamet - podobno kot s cenami goriva. Ko je bilo pred dvemi leti treba odsteti 250SIT za liter, je bila cela panika. Pred mesecem, ko je bilo pa okoli 310SIT oz 1,3€ , pa je OK. Vem, da proti globalnem trgu nafte ne mores nic in pac das koliko hocejo. Je pa tudi vse povezano okoli nafte, zato potem tudi drazje sadje in zelenjava (gorivo za obdelovanje, umetna gnojila...).

lp


lp

dzinks63 ::

Seveda se prodaja za 4x ceno. Še za več bi se, če bi trg prenesel. Čisto enostavna računica, prodaja vs cena. Sicer pa profit mora bit. Kdo še danes dela za kruh in vodo?

Tu so veliki stroški prevoza in pri sadju in zelenjavi imajo še ogromen kalo in obtolčeno, gnilo robo je treba izločit, preden jo prodajo, ko je že v prodaji, jo kar nekaj še na policah vrag vzame, tako, da če imajo na koncu 2x profit, so srečni.

Mislim da tukaj ni nobenega odiranja, ampak čisto ekonomska računica, katera mora na koncu dat pozitiven rezultat. Sadje in zelenjava ni nepokvarljivo blago, da ga lahko prodajaš v nedogled, ima pač svoj rok trajanja, tako kot vsi prehrambeni izdelki.

krneki0001 ::

Poanta je v tem, da če bi povlekli cene izpred evra in danes ter jih primerjali, bi prišli do zanimivih odkritij, ki bi se pokazala. Mene najbolj impresionira stavek, ja z evrom se ne bo nič podražilo, če pa cene danes primerjam, pa lahko samo še jokam za starim dobrim tolarjem.

Recimo pred evrom je bila kila banan 100 sit, po evru je pa kila 99 centov, pa je to še poceni. V tolarjih je pa to 237 sit, torej so se banane podražile v dveh letih za 137 sit.

c0dehunter ::

Vse je dražje z evrom, ne glede na vse kurčeve raziskave in statistike, ki bi jih zgleda da moja 10letna sestra znala bolje opraviti.

Kr pejte v najbližjo kavarno; tam vam ponudijo kavo za 1€, ker je pač okroglo. Da bi včasih kdo plačeval 240 tolarjev za en bogi kafe... Tega ni blo.

Prodajalci pač izkoriščajo potrošnikovo nevednost oz. napačno predstavo, koliko cena v EUR dejansko pomeni. Zato si zmeraj preračunavam v tolarje in tukaj se vse lepo pokaže. Že res da za nekaj odstotkov gre cena gor ali pa dol, to je popolnoma normalno. Kar ni normalno je pa to, da se stvari podražijo za 50%,100% ;(
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

kitewing ::

Nabavni ceni je potrebno prišteti:
-stroške prevoza
-maržo
-upoštevati predviden kalo (izmet), ki pa je lahko pri sadju in zelenjavi velik. (V Italiji kupiš zaboj solate, ki je prepojena z vodo (gajbica tudi)ko jo pripelješ v Slovenijo je za 30% lažja, če pa ni prodana prvi dan je lahko še malo ovenela jo je treba očistiti - sedaj pa ni več tako velik zaslužek? )
- ....
Nekaj na pamet govoriti je brezveze.

Zeberdee ::

no vids, tuki si se pa zmotil.
Marža je pribitek na NV blaga. Marža vsebuje vse stroške in tudi dobiček.

Ziga Dolhar ::

Zeberdee, vsi stroski so naceloma (idealno) ze upostevani v NV, ce je le mogoce.

Marza je tisto, cemur v tujini pravijo 'margin', in naj bi kazal na cisti zasluzek po enoti.
https://dolhar.si/

Utk ::

Če je cena na kilo 80 centov, je za Mercator 50 centov, morda še manj. In tu not v tej razliki imaš stroške prevoza (ki so res ogromni, če en tovornjak pripelje 10 ton solate), izmet in ne vem kaj vse. Potem je pa še prava marza do evra 80. Poglejmo samo dobičke trgovin...nategujejo nas. Na suho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

#000000 ::

Če bi pri nas naredli tako ogromno tržnico bi vrejetno propadla. V ITA pa vse lavfa 100 na uro, to pa zato ker so italijani sposobni speljat take posle + niso tolk požrešni kot pri nas, pač ne rabijo vsake pol leta nov avto za 100.000 €

Nekaj časa nazaj sem dal delat v Italijo neke diamantne svedre, ko sem jih prišel iskat smo ob cca 16 uri ugotovili da dva manjkata :(( Tajnica zavrti telefon in čez 10 minut se pripelje starejši Playboy v poletni srajčki, sunčarice zagorel (kot naša barbika) s kabrio mečko, parkira pozdravi ter gasa v delavnico in mi v 45 minutah nardi dva svedra. Pri plačilu izvem da je to direktor-lastnik firme, aja en sveder je stal par evrov čez 100.

Pri nas bi ti rekl dođi sutra

Tear_DR0P ::

nebivedu - cena banan je bila tufi pred evrom preko 200 SIT, je pa bila pred vstopom v EU 100 SIT. hec je samo v tem, da v EU ima banana določene specifikacije in jo lahko kupuješ samo od določenih plataž in je zato cena toliko višja, ker ne smeš kupit vseh banan

če se pa komu zdi, da mercator prodaja po takšni ceni, da bi sam zmogel nižje, pa naj proba. naj odpre svojo trgovsko verigo in merkatorju prevzame posel. v kolikor je merkator res tak oderuh, kot se govori, mu bo to uspelo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Utk ::

Sej imamo dosti trgovskih mrez. Pa so vse iste in med seboj dogovorjene. Zato bojo zdaj mastno plačale.

kmetek ::

potrošnik ne bo imel nič od tega, znižat ceno hrane itd, da bodo ljudje z nizkimi dohodki kaj imeli od plač.

bond007 ::

V Lidlu so nekaj časa nazaj ble banane po 49 centov. Zlo dobre... Je pa res, da za ene Lidl ni trgovina :) So pa zdej res ponavad okol 1€, ampak koliko sem gledal prispevek majo pri bananh še najmanjšo maržo glede na drugo sadje...

Tear_DR0P ::

Zato bojo zdaj mastno plačale

kar lača trgovina je strošek - in stroške se prenaša naprej na potrošnika - kdo bo kaj plačal?

še enkrat - če kdo verjame, da ga merkator ropa, naj odpre svojo trgovsko verigo in ga premaga. če se mu zdi da ne more, pa naj kupi od slovenskega kmeta, ali pa albanskega - in naj pove kaj je ceneje
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

opeter ::

Se stirnjam s Tear_DROPom. Na koncu bo tako ali tako plačal potrošnik. Če gledamo (nima nobene povezave s trgovinami) recimo porabo davkoplačevalskega denarja, na koncu koncev vedno nasanka tako ali drugače mali človek. Ker mu bodo davek odtegnili tako ali drugače, ko je kakšen primankljaj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Genetic ::

še enkrat - če kdo verjame, da ga merkator ropa, naj odpre svojo trgovsko verigo in ga premaga. če se mu zdi da ne more, pa naj kupi od slovenskega kmeta, ali pa albanskega - in naj pove kaj je ceneje


Ni problem v tem, da te mercator ropa, saj lahko gres v interspar ali pa tusa; problem je, ker se le-ti med sabo uskladijo, kako te bodo ropali. In potem vec nimas dosti izbire kam bos sel, ce pa te vsi ropajo, namesto da bi si med sabo konkurirali s konkurencnimi cenami.

mtosev ::

Ste kaj gledali? Kako nas najboljši sosed Mečkator in Špar okoli prenašata glede cen itd......

Večina se nanaša na ceno zelenjave, kjer je v Padovi 3-4x ceneje.....


idi kupovat v Klasek al Jager. majo bolj poceni.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Utk ::

Ja sej, mercator, spar in tuš bojo plačali, in vse prenesli na kupce. Ki pa naj začnejo hodit v hofer itd. Pa naj plačajo kazen tisti bedaki, ki to hočejo.

BigWhale ::

Ljudje, zakaj hudica se ne spravite v Lidla, Hardija, Hofferja, Klasek, Eurospin? VSI tja. Ce bo v 'velikih treh' primanjkovalo kupcev bodo prisiljeni spustiti cene. :)

Tilen ::

Roba nekaterih omenjenih je še bolj crap od ta velikih treh.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

mtosev ::

Roba nekaterih omenjenih je še bolj crap od ta velikih treh.


v Hoferju je Ok. pa Hofer ma meni najljubso cokolado. :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

BigWhale ::

Roba nekaterih omenjenih je še bolj crap od ta velikih treh.


To je v bistvu tvoj problem. Imas motiko, lopato in grablje? Za svojo zelenjavo vec ze ne rabis. En kos zemlje, da bos samega sebe prehranil ne kosta tako veliko. Za par deset eurov na mesec dobis vrt.

Izvoli, in ne jamraj.

Tilen ::

Jaz sploh ne jamram. Sem se mogoce opredelil, da v katerih od zgoraj omenjenih sploh kupujem zelenjavo? Mislim...

p.s. Imamo vrt. :P
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

nejko8 ::

Sam skoraj vso hrano kupim v Hoferju, ki ima kar precej nižje cene (razen cen mesa) kot supermarketi, kar je prednost t. i. hard diskontov, poleg tega večina izdelkov prihaja iz EU, največ iz Nemčije - kar zame osebno pomeni tudi najboljšo kakovost.
Sadja in zelenjave sicer ni veliko na izbiri, vendar je tisto kar prodajajo vedno cenejše kot v ostalih trgovinah (spomnim se da so bile jagode v začetku poletja smešno poceni napram drugim, podobno pa je v teh dneh tudi z nektarinami, grozdjem)

AngelOfDeath ::

Ljudje, zakaj hudica se ne spravite v Lidla, Hardija, Hofferja, Klasek, Eurospin? VSI tja. Ce bo v 'velikih treh' primanjkovalo kupcev bodo prisiljeni spustiti cene. :)


Hofer je tako pod nadzorom Smrekice.
edit: Slovnica

nejko8 ::

Smrekice? Hofer je podružnica Aldi-ja, ene največjih (če ni največja) diskontnih trgovskih verig V EU....Ne bi verjel da jih kontrolira Špar.... več o tem

Edit: 2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejko8 ()

Steinkauz ::

Spar verjetno :)

AngelOfDeath ::

@nejko8

Smrekica mislim da je lastnik 30%+ našega hoferja
edit: Slovnica

AngelOfDeath ::

Spar verjetno :)


Spar v prevodu pomeni Smreko :)
edit: Slovnica

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Tudi če je spar lastnik, nič zato. Vseeno bojo morali znizat cene, ker verjetno jim ni v interesu, da samo tisto poceni robo prodajajo. Sploh ker je boljša kot njihova :)

T0RN4D0 ::

No ja, kartelno dogovarjanje ni lepo. Ampak jamranje nekaterih je pa prav patetično. :)

Sej obstajajo še druge trgovine, tržnica, zarad mene lahko sami uvažate, al pa pridelate doma. Če so cenejše trgovine pod vašim nivojem, pol pa sploh škoda tu kej debatirat.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hrana iz Lidla, Spara, Hoferja, Tuša, Mercatorja itd. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
347104880 (41338) zmaugy
»

Prodaja Merkatorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29553449 (32708) LeQuack
»

Kolk poprecno porabite v trgovini? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7012238 (9128) kalko

Več podobnih tem