» »

Dogodki na cestah

Dogodki na cestah

««
«
1 / 15
»»

TESKAn ::

V to temo, če se vam da, pišite "zanimive" dogodke na cestah.

Meni se je danes pripetil romunski avtobus, ki je na AC zavil skoraj direkt vame na prehitevalni pas. Očitno šofer ni vedel, zakaj ima ogledalo na levi strani...takoj zatem pa prepotentnež v BMWju z celjsko tablico, ves živčen za mano vijuga sem in tja (dobesedno vijuga na AC), ki me je potem na vsak način moral prehitet po desni. Na cestninski (čez par sto metrov) je pa še nadrl šoferja prej omenjenega avtobusa(hm, poetic justice?). Tip ustavi, stopi iz avta, gre do avtobusa (je bil takoj za njim) in nadere šoferja.

Skratka, na cesti srečaš polno primitivcev in v tej temi si lahko izmenjujemo take in podobne zgodbice.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
  • razdelil iz: Tomi ()

Jackal ::

Ena cvetka, ki se mi je zgodila ravno danes. Rushour, ko ves folk hodi s šihta... strnjeni koloni na cesti v obe smeri, pa se najde na cesti kolesar, ki zadržuje celo kolono s svojimi 20km/h. 2m stran pa kolesarska steza, ločena od cestišča.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

kixs ::

Zjutraj pripeljem iz obvoznice po prednostni in se mi iz ne prednostnega prikljucka iz druge smeri obvoznice direkt pred mano zapelje en z CE tablico. Zaviram, trobim... njemu se pa jebe ;(

Sicer pa je prakticno vsak dan nekaj... v glavnem je pa situacija na nasih cestah ZELO zalostna. 8-O

lp

mare_ ::

Par ur nazaj - gužva na celovški (al kaj je že...), sedim v avtobusu, ki stoji sredi križišča, zraven pa avto, ki čaka, da bo zavil desno. Pa recimo, da mu je prtljažnik še malo na prehod za pešce gledal. Se po kolesarski stezi pripelje motor, gre na prehod, zavije do voznikovih vrat in nadere voznico, zakaj stoji na prehodu, da se ne more peljati čez. Za avtom pa še skoraj cel prehod frej.

Zeberdee ::

Od Zg. Brnika do Šenčurja sem se za Cliotom (nedeljc pomoje) vozil povprečno 45 na uro. Dva sta šla mimo, v škarje.

mmmato ::

Ko je Jackal ravno omenil kolesarje...
Par let nazaj sem poleti delal v eni fabrki, na šiht in domov sem se vozil z busom. Po 15. uri na neki lokalni cesti, z busom dohitimo skupino "profesionalnih" kolesarjev.
Modeli so vozil v štric, za njimi pa nekaj 100metrska kolona. Se jim je pač zdelo da njim ni treba it za kraj, ker imajo drese polepljene s sponzorji...

BC3 ::

ko so popravljali Celovško cesto blizu Tivolija je nekdo s CD na tablici pripeljal iz zaprtega dela ceste preko neprekinjenih črt, mimo ograj in se hotel vrinite pred mene.
sicer je manjkal kak centimeter, da me ni zadel ampak mu je čez nekaj časa uspelo priti kak avto ali dva naprej, kjer se je potem ustavil in izstopil ter nekaj grozil. zaradi minimalnega prostora in konstantnega protiprometa nisva mogla skupaj, poleg tega je bila Celovška takrat ena sama kolona.

nekaj časa za tem, pozimi, pa se je taksist v črnem audiju ( LJ*13-9RC ) poskušal vrinit predme malo pred KC-jem. nato me je dohitel, ker sem stal v koloni, izstopil, začel nekaj težiti in tolči po strehi avtomobila. ura je bila zelo zgodnja, seveda se mi je mudilo na faks, za mano so že živčno trobili pa sem se samo odpeljal naprej. žal mi je, da ga nisem prijavil policiji...

mktech ::

Dogodek, ki mi se zdaj razburi, se je zgodil med Ravnami in Velenjem. S prijatelji smo odsli z dvema avtoma na enodnevni izlet na Korosko. Ko smo se vracali zvecer domov naju me je prehitel siv VW Polo CE registracije (CE-Hx-xxx, ostalo sem pozabil). No prehitevanje ne bi bilo nic nenavadnega, ce se tale, ... pilot, ne bi vrnil med mano in prijatla, ki nisva imela ravno neke varnostne razdalje. Jaz mu poblendam, on pa po bremzi, povecam razdaljo in poblendam, takrat pa on blokira. Ustavim se mu par cm za ritjo in potrobim. Takrat pa clovek prestavi vzvratno in sredi ceste zacne vozit proti meni tistih nekaj cm, kar je bilo med avtoma. Prijatelj, ki je vozil pred mano je bil takrat ze naprej in zaradi ovinkov ni videl kaj se dogaja.. No koncalo se je tako, da sem nehal trobit in blendat ter je pilot odpeljal dalje, dohitel prijatelja mu vozil za ritjo z dolgimi lucmi in ga nazadnje se prehitel.

Od takrat dalje navadno ne blendam in ne trobim vec ter takim pilotom zelim, da se tako ali drugace umaknejo s cest.

p.s.: Saj bi se razumel, ce bi vozil pocasi ampak 75-90km/h izven naselja naj bi bila normalna hitrost.

robinson33 ::

Prejšnji teden v Ljubljani, zanimivo, prav tako prigoda s celjskim BMW.

Zavijam s Tivolske proti Šubičevi v levo in čakam, da nasprotni promet izgine. Speljem, v istem trenutku pa zaslišim hupanje. Ker sem speljal praktično takoj, ko sem mogel, nisem pomislil, da to velja meni. :)) No, očitno sem bil 2/10 sekunde prepočasen.

Z vožnjo nadaljujem naravnost čez Prešernovo, zaradi optimalne vožnje in tistih spredaj, ki so zavijali desno na parkirišče pred Maximarketom, pa večkrat zamenjam vozni pas, tako da me tisti zadaj ni mogel prehiteti ne po desni ne po levi, čeprav si je to srčno želel. Malo sem pa v tem tudi že užival, priznam. >:D

Ko se začnem ustavljati pred Slovensko, mi model končno uspe zapeljati vzporedno in ob tem besno krili z rokami. Prijazno mu pomaham nazaj (mislim res prijazno!). To ga pa razbesni do konca, spusti desno šipo in mimo zraven sedeče žene! spusti pljunek na moj avto.

Mimogrede naj omenim, da mu je zadaj sedel tudi otrok.

Registrske si žal nisem zapomnil, je pa bil srebrn karavan izvedbe.

Zimavc ::

Res da sem mlad voznik z izpitom za motor in da sem na cestah še čisto mlečen.:))
Lansko poletje se z motorjem peljem iz naše vasi proti drugi. Na nepreglednemu ovinku upočasnim in se držim skrajnega roba cestišča. Nakar mi nasproti pripelje fiat panda čisto po moji strani ne po sredni ampak po moji.
Druga je pa bila ko sem imel vožnjo v avtošoli in se peljem po mestu. Nekaj par metrov pred mano pa je hodil pešec po pločniku. Ko sem bil 2 metra za njim se je obrnil in stopil na cestišče sreča je bila da sem ustavil motor, če ne bi bil masaker.

dronyx ::

Pred časom so v manjšem kraju zgradili krožno križišče. Pa zavije nek traktorist kar direktno levo, namesto da se odpelje v krogu. Po moje sploh ni razumel, kako deluje krožno križišče.

JohanP ::

robinson33 jaz sem bil sicer malce zadaj - pa vendar. Tipo je popenil, ker si čaral, speljal bi lahko že najmanj dvakrat prej. Za zavijanje levo očitno rabiš brisani prostor do letališča Brnik. Žalostno je, ker je takih telovadcev v Ljubljani polno. Predvsem so na udaru razni nonoti, gorenjčki in cjelanarji.

Mimo tega dogodka:
Polno je tudi takih, ki z raznih parkirišč in stranskih cest spuščajo cele kolone na glavno cesto. Vsak naj spusti enega - pa bo gužva manjša in kolona se bo premikala. Folk se mora naučit vključevat v kolono, ne pa da se moraš kljub temu, da pustiš prostor za vključevanje praktično popolnoma ustavit in še nakazat z roko "Ja izvolite tak no, lepo prosim", da vozniku kapne dovolj krvi v zamaščeno jetrno žlezo, da končno pošteka da bi moral speljat. Tega je vsak dan na litijski polno.
Strašno moteč je folk, ki ko vidi rdečo na semaforju spusti gas na 30 in 200 m počasi telovadi do križišča. Tega je polno na črnuški obvoznici.
Nevaren je folk, ki ob zapuščanju AC bremza že na voznem pasu in potem s 40 (50) počasi zavije na ZAVIRALNI PAS! Predlagam , da se frekventni izhodi opremijo s kamerami (če že niso) - take voznike pa se močno kaznuje.
Podoben štos je tudi ob vključevanju na AC. Nekaterim ne rata POSPEŠEVALNEGA PASU zapustiti s hitrostjo večjo od 60. Ponavadi se potem naredi cela štala na AC. Naprimer danes zjutraj pri Domžalah je en nono ob vključevanju na AC pobrusil polota ob šleparja, ker je mislil, da se bo šlepar s svojimi 30 tonami pri hitrosti 80 zaustavil na mestu in ga spustil na AC. Varno seveda, ker nono vozi počasi - se pravi varno in se tako tudi vključuje na AC - se pravi počasi, ker to baje da je varno.
Telovadci ki s hitrostjo 90 (100) zapeljejo na prehitevalni pas, ponavadi brez smernika, kljub temu, da se nedaleč za njimi tam že nahaja vozilo ki vozi 130. Potem ko bremzaš ko nor, da ne pokneš v njega, (110 mu bo ratalo pridobit šele v 300 m, ker vozi na 1800 obratih). Po svojem "prehitevanju" se ne umakne na desni pas, amapak bi rad prehitel še tovornjak , ki je 250m naprej. Seveda pri hitrosti 110 (verjetno, ker je nekje slišal, da je poraba najmanjša pri 110). Ko končno pridemo do tovornjaka, se le tega malce ustraši, pobremza na 90(80) in čisto levo ob odbojni ograji izvede prehitevanje. V tem času se nas zadaj nabere že lepo število voznikov, ki pa še ne moremo, ker zdaj prihaja še manever premika na desni pas, ki traja 300-500m. Takih oslov je največ - eden danes takoj po priključku Šentjakob s toyoto celjske registracije. Notri je bila še žena, otrok in velika nalepka BABY on BOARD. Mogoče je bila velika zato, ker sem skoraj pristal v havbi, ko je budalo brez smernika "skočil" na prehitevalni pas. Peljal pa sem 130.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JohanP ()

jype ::

JohanP> Nekaterim ne rata POSPEŠEVELNEGA PASU zapustiti s hitrostjo večjo od 60.

Nekaterim uspe z manj kot toliko pripeljati na prehitevalni pas. Včeraj na obvoznici, na primer, se je en tak pojavil pred mano. Še dobro, da vedno predvidim najslabše in sem z nežnim pritiskom na zavoro prižgal zavorno luč tako zgodaj, da je tisti za mano imel čas ustaviti, ko sem sekundo kasneje obvisel na zavori. Do trčenja je manjkal le še slab meter.

Brez smernika, se razume, smernik je namenjen varnostnemu označevanju napačno parkiranih vozil.

Senitel ::

Ali pa škarje čez vozni pas na odstavnega... Seveda tako da recimo za mano razen kamikaze ni nikogar ampak me je treba prehitet potem pa na voznem pasu bremzat da mu sploh še znese na izvoz zapeljat.
Imel pa lani na južni obvoznici tudi enega zabavnega možganskega enoceličarja pred sabo. Model prehiteva vlačilca nakar se spomni, da mora it na tistem izvozu, ki se je ravno začel na desni nujno dol in pohodi bremzo. ABS deluje pri 140km/h, tudi na alfi, ki je bila takrat za mano.

dukenukem ::

lani enkrat zjutraj, grem v kranj in vidim, da spodaj mimo železniške ob cesti kosi travo un unimog od cestarjev, za njim pa gromozanska kolona ,pa kaj so tok blesavi ,da grejo zutraj kosit na to cesto, k je tolk folka, pa delajo gužvo

robinson33 ::

JohanP, a ti si bil zraven, ko tako dobro veš, kako sem čaral? Na kateri dan in ob kateri uri pa je to bilo? Kakšen avto pa imam? Razloži mi še malo, no. Ni mi pod častjo priznati napake, ampak dobro vem, da sem speljal povsem korektno. Sicer se mi pa pred tabo res ni treba zagovarjati. In ne razumem tvojega zadnjega stavka, namenjenega meni, tistega o gorenjčkih in ne vem še komu. Če se čutiš prizadetega, ker si iz Celja, se ti opravičujem, ker nisem imel namena sprožiti pogroma proti Celjanom. Bo tako v redu?

Karaya 52 ::

Na Trojanah sem se vključeval na AC, ko se ženska z LJ registracijo, USTAVI na pospeševalnem pasu, da levi smernik in gleda, kdaj bo lahko speljala.

Na cesti Šoštanj-Velenje je bila dolga kolona. Prvega v koloni prehiti nek avto, ki pa svoj avto ustavi. Nato je spet speljal in se spet ustavil. To je parkrat ponovil, nakar ga drugovozeči v koloni in ponovi njegov ples.

Še moja največa napaka: na AC sem zavil na prehitevalni pas, nisem se pa prepričal da je prost. Lahko sem srečen da je voznik za mano hitro zmanjšal hitrost. Šel je mimo mene in mi pokazal znake, ki sem si jih res zaslužil.

Zgodovina sprememb…

Binji ::

Sem se vozil domov po AC (vozil 130-140) po prehitevalnem pasu, ker je bil desni zabit s kamioni, avti,... Pac vsi so sli na morje, ker je bilo ravno pred vikendom. Se mi nalima skoraj na zadnji odbijac ena kamikaza z Mercedesom (itak LJ targa) in mi blenda kot neumen. Ker mi ni ravno pasalo koncat kot pasteta v boku kakega sleperja sem seveda vozil se naprej in ga poskusal ignorirat. Ko pa je bil res ze prevec tecen sem narahlo stopil na bremzo, da se je malo umiril. Ko sem koncno dobil prosti desni pas sem se umaknil, takrat pa tip zavije 10cm pred mano na moj pas in zabremza kot nor na 100km/h! In a sem ze omenil, da je bil vozni pas POLN sleperjev, ki bi lahko oba zgazili brez vecjih tezav? Nazaj na prehitevalni pa nisem mogel, ker je bil ze spet zabit z avtomobili.
Takrat sem resno razmisljal, da bi mu sledil in izvedel en road-rage scenarij.
Clovek res za 80% voznikov ne ve koga so podkupili, da so dobili voznisko. Ker splosno stanje je res obup. Se po kroznih kriziscih 50% ljudi ne zna vozit.

Prigod imam pa itak se ogromno, ampak mi trenutno samo tale pade na pamet.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Binji ()

blank3 ::

Ko je Jackal ravno omenil kolesarje...
Par let nazaj sem poleti delal v eni fabrki, na šiht in domov sem se vozil z busom. Po 15. uri na neki lokalni cesti, z busom dohitimo skupino "profesionalnih" kolesarjev.
Modeli so vozil v štric, za njimi pa nekaj 100metrska kolona. Se jim je pač zdelo da njim ni treba it za kraj, ker imajo drese polepljene s sponzorji...


Profesionalni kolesarji imajo po zakonu pravico vozit v stric :) Piše v brošurci z novimi kaznimi.

Aja pa še "zanimiv" dogodek: vozim danes iz Medvod proti Kranju in eden vozi 70 tam kjer je 90. Pred mano sta bila še dva avtomobila, tako da sem rabil kar nekaj časa da sem prehitel vse - prvega sem seveda pošteno natrobil. Ko končno prehitim vso "kolono" pa čez zagledam znak konec omejitve hitrosti :) Sem zgleda spregledal, da je 70, tam ko je neko zoožanje ceste zdaj.

Lp, B.
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: blank3 ()

bzp ::

blank3: tam je sicer 50 :))) Mene bolj moti da tistih znakov delavci ne pospravijo po izmeni in so tam 24/7 popolnoma brez potrebe.

bozjak ::

Na Trojanah sem se vključeval na AC, ko se ženska z LJ registracijo, USTAVI na pospeševalnem pasu, da levi smernik in gleda, kdaj bo lahko speljala.


Heh ko sem tole prebrau sm se pa takoj spomnil na tisto genialno delo na ljubljanski obvoznici lansko poletje. Vrli gradbeniki so namreč skrajšali pospeševalni pas in takoj po ovinku postavili STOP znak. To (žal) ni bilo le na enem priključku temveč na večih, med drugim tudi Lj-Center. Saj verjetno bi v teoriji zadeva delovala, ampak ko sem gledal kaj vse ljudje počnejo ob priključevanju, me je bilo kar malo strah ;)

Drugače pa ja, na naših cestah se dogaja vse sorte, in sploh se mi ne da pisat kaj vse sm že doživel...

Lp
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

blank3 ::

blank3: tam je sicer 50 :))) Mene bolj moti da tistih znakov delavci ne pospravijo po izmeni in so tam 24/7 popolnoma brez potrebe.


Uf... poj pa še dobr, da je blo ponoč, pa da sem meu luči ugasnjene. :)
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

bond007 ::

Predvčerajšnim nekje med Slovenskimi Konjicami in Slovensko Bistrico. Punca (kolikor sem videl dokaj luštna:8) )v pežoju (mislim da 207) se fura za mano. Prehitavam stričke, tete... punca pa lepo za mano. No na eni ravnini lepo pospešim na 110, punca pa se me spravi prehitevat. Že pri prejšnih prehitevanjih se je videlo, da ima pogum oz jajca, ampak, da ji stroj ne potegne ravno bliskovito. No situacija je pri 110 je bila še toliko bolj opazna. No sredi prehitevanja pa opazim nasproti vozeči tovornjak. Verjetno bi ji zlaufalo, tudi če ne bi bremzal, a sem vseeno malo pomagal. Kasneje jo dohitim in punca se mi zahvali z mahanjem skozi šibedah (vsaj mislim, da je meni pomahala in da se ni samo pretegovala:) ) Uglavnem pogumna punca, tako dinamičnih vidiš malo po cesti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

Bellzmet ::

Hmm jaz bi namesto pogumna rekel neumna.

gruntfürmich ::

kolesarji ki vozijo po sredini cestišča so res klasa zase; za njimi pa seveda kolona. v take bi se jst kr zapeljal (z avtom):D. sam se furam s kolesom tudi po glavnih cestah in vem da je ot skrajno moteče za avtomobile. ampak da se folk fura 2m od bankine pa je res tu mač.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pyr0Beast ::

sam se furam s kolesom tudi po glavnih cestah in vem da je ot skrajno moteče za avtomobile. ampak da se folk fura 2m od bankine pa je res tu mač.
Na dolenjskem so lokalne ceste ob straneh konkretno uničene, sredina je edini še kolikor tolikor ohranjen pas.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

McMallar ::

Profesionalni kolesarji imajo po zakonu pravico vozit v stric :) Piše v brošurci z novimi kaznimi.


Kako pa naj vem, da so to "profesionalni kolesarji" in da nimajo le dresov...?
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Infinity ::

Ha! k smo že pr kolesarjih :) vidiš se peljem po AC iz Lj proti Grosuplju in glej ga zlomka nekje med obema tuneloma vidim kolesarja na odstavnem pasu :D kje se taki najdejo :D

edit: napača

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Infinity ()

Azrael ::

>Profesionalni kolesarji imajo po zakonu pravico vozit v stric

In najbrž mora biti tudi postavljena (premična) zapora ceste? Ali pač smejo opletati po cestah kjer in kadarkoli se jim zljubi? IMHO bi bilo to 2much tudi za zmedo na naših cestah.

Sicer so biciklisti podobna mora kot mopedist,i preden so uvedli registracije in obvezna zavarovanja mopedov - dokler jih niso zašravfali, prometni in drugi predopisi zanje niso veljali. Upam da bodo zaradi bedakov na biciklih čimprej uvedli tudi za to kategorijo udeležencev v prometu, saj 99.99...% biciklov niti pod razno ne usteza minimumu za tehnično brezhibnost, so pa kljub temu na cestah.
Nekoč je bil Slo-tech.

jrtjtejtt ::

Vidim, da je večina prigod z AC pa bom še jaz pristavil svoj pisker. Živim v Jaršah in zdej k sm dobu avto se dam vozim z avtom. Iz šmartinke na obvoznico je pravo doživetje in včasih boj za preživetje. K zaviješ z ulice desno se kr neki metrov peleš vzporedno z AC pa še dve križišči sta vmes. No ta cesta je dokaj široka, komot za dve koloni. No, ampak nekter folk ne razume, da sta dve koloni zato, da folk, ki hoče zavit v tistih dveh križiščih desno ne čaka v tri dni, ker v petek ob treh se tle kar nabere ljudi.

No nekateri prepotentneži lepo pičijo 80 mimo vrste, potem pa seveda pri rdeči počakajo, ker grejo naravnost, folk ki hoče jit desno(gre mimo semaforja) pa lepo čaka v tri dni. DA ne rečemda pol ta folk, k se je treba vključit na AC rine vate, ki si v levi koloni. No dedki in babice, ki so bolj defenzivni vozniki jih spustijo. Jaz pa tko tko, odvisno od razpoloženja. Ponavd kakega spustim, ampak zadnjič pa sm bil ekstremno slabe volje in se en model rine z nekim belim cliotom, pa ga nism spustu. Oba sva bila v prvi vrsti in on potegne kao hitr, jst sm bil pa tud prpravljen in grema vštric. V bistvu ni mel šans, jst sm bil pa tud hudobn, sm mel gas ravn tolk da sm bil vzporedn z njim. No pol se je že bližal priključek na AC in betonska ograja, tko da je model odnehu in se zapelu za mano.

NAjboljš pa je blo, da je pol neki krilil z rokami po avtu in nevemkajševse.

Drgač pa folk, ki vozi za tovornjakom 80 in se naenkrat odloči da tko ne gre dalje, je vsakdanjik na AC. SO pa tud divjaki. Zadnč se ena dva frajerja 200+ peljeta (en z x5, drug z obično 5) ampak to ne bi blo nč posebnga, če ne bi peljala en za drugim, brez neke velike razdalje. Me zanima kaj bi blo, če bi en dedi skoču na prehitevalni pas z 100kmh, pomoje bi nastala harmonika iz vseh.

edit: popravil nekaj slovnice

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

mktech ::

Vidim, da bi lahko odprli debato se o kolesarjih na cestah :)

Profesionalni kolesarji, torej vecje skupine, bi morale, vsaj tako je meni znano, imeti na treningih, se pravi, ko vozijo vstric po cesti, spremljevalno vozilo. S tem, bi poleg njihove varnosti zagotovili tudi vam, da bi vedeli ali so profesionalni ali ne. Ne vrjamem, da bi si neka skupina sobotnih dopoldanskih kolesarjev priskrbela se ustrezno spremljevalno vozilo.

p.s.: Azrael, kaj je minimalna tehnicna brezhibnost kolesa, ki sme na cesto?

Senitel ::

In kaj je boljše za prehitevat 20 kolesarjev v gruči al 20 kolesarjev v gosji vrsti? :)

kitzbrado ::

Če prehitevaš kolesarje v gosji vrsti, je ponavadi dovolj prostora za kolesarja in obe nasproti si vozeči vozili. Kaj je torej boljše?

Azrael ::

>Azrael, kaj je minimalna tehnicna brezhibnost kolesa, ki sme na cesto?

Med drugim so to brezhibne zavore, luči in odsevna telesa, krmilo brez "lufta" in še mnogo podobnih "malenkost", ki jih pri biciklih za par 100 ali 1000€ v štacunah prepogosto ni.

Tak bicikel ni za cesto, tako kot tudi avto F1 ni. Dirke so eno, cestni promet nekaj povsem drugega.

Ampak danes je za dobro prodajo bicikla, pomembno samo to, da izgleda kot tak od nekega biciklističnega asa aka težkega zafiksanca, ki je zmagal na neki xyz dirki.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

poweroff ::

Huh, jaz sem na cesti tudi že doživel vse živo. Celo grožnjo z orožjem, pa pri ene dveh konkretnih nesrečah sem že reševal folk... no, včeraj pa se peljem v Ljubljani in čakam na semaforju.

Prižge se zelena in speljem, pa se lepo od leve pripelje kolesar in se mirno zapelje čez celo križišče (v svojo rdečo, jasno). Na srečo sem ravno speljeval in sem lahko ustavil, da ga nisem zadel.

Sem bil pa tako presenečen, da niti potrobiti nisem utegnil.

No, pa zadnjič sta se dva kretena frajarila po cesti. Očitno je eden moral drugemu nekaj narediti in je potem prvi vozil po cesti zelo počasi, pa potem na hitro speljeval, pa malo sta mahala in trobila... najbolj hecno mi je pa bilo, ko je potem drugi prvemu skozi strežno okno vrgel nek zmečkan papirček, oni drugi pa ga je potem nazaj.

Glede na to, da sem se nekaj časa vozil za njima, in moral to prenašati, sem razmišljal, če se da kje dobiti repliko ročne bombe (ki seveda ne eksplodira), da bi jo na semaforju vsakemu zabrisal skozi odrto okno v avto, pa naj se potem zafrkavata dalje :-)
sudo poweroff

Senitel ::

Če prehitevaš kolesarje v gosji vrsti, je ponavadi dovolj prostora za kolesarja in obe nasproti si vozeči vozili. Kaj je torej boljše?

Jah če ga pa slučajno zmanjka se pa kolesarja zbije pa je spet dost placa ane. Če imaš ti 5 kolesarjev, ki šibajo 35-40km/h v vrsti to pač v nobenem primeru ni več prehitevanje "enega pešca".

kitzbrado ::

Jah če ga pa slučajno zmanjka se pa kolesarja zbije pa je spet dost placa ane.

Ne mi polagati besed v usta. Ne boš menda prehiteval v nepregledni ovinek ceste, kjer je komaj prostora za dva avta (če nisi agresiven voznik seveda). Govorim o vsakodnevni situaciji na normalno široki cesti - recimo na Večni poti v Ljubljani, kjer so dostikrat kolesarji kljub temu, da imajo vzporedno pot skozi gozd.

Senitel ::

Saj ti ne polagam besed v usta, ampak iz prakse ti povem da se to vse prevečkrat dogaja. Da se to zgodi niti ne potrebuješ nepreglednega ovinka, je čista pregledna ravnina še bolj nevarna, ker ljudje enostavno ne ocenijo kolk znese recimo 5 kolesarjev v vrsti, strnjena (da bi celotno kolono prehitel) ali razpuščena (da se lahko avtomobilisti vrinejo vmes) niti nima dosti veze. Se lotijo prehitevat kljub temu, da jim recimo prihaja avto nasproti, ko pa ne znese je pa kolesar pač boljša tarča kot nasproti vozeče vozilo.

Da se razumeva, ne govorim za 2 kolesarja vštric ampak za skupine tam 5+. In če imajo vzporedno pot skozi gozd je to potem kategorija podobna ostalim cestnim "kamikazam".

Bellzmet ::

Še bolj kakor kolesarji mi gredo na živce rolarji.

Enkrat se spomnim je nekdo rolal po cesti, kljub temu, da je imel pločnik zraven. Pa potrobim, ko peljem mimo (prej sem moral skoraj ustaviti zaradi nasprotnega prometa) in tipcek malo zamahne z roko in lepo naprej rola po pocesti. Svašta! Gre se pa za njegovo življenje...

Najhuje pri tem je, da če se zbije kolesarja (ali podobno) pomoje skoraj 100% nasrka avto, saj je dvokolesna navlaka na cestah zaščitena bolj kot kočevski medved.

Pa da raznih kolesarjev, ki vštric vozijo v nepreglednem ovinku sploh ne omenjam. Pa je zaradi mene lahko na sredi Toura - če cesta ni zaprta nimata kaj vštric delat kolesarja gor.
"Prletiš" v ovinek 70 km/h in kar naenkrat cela gruča lepo 20km/h švica v klanec, nasproti pa polna hruška. Pol je pa štala...

lp

jype ::

Azrael> Upam da bodo zaradi bedakov na biciklih čimprej uvedli tudi za to kategorijo udeležencev v prometu, saj 99.99...% biciklov niti pod razno ne usteza minimumu za tehnično brezhibnost, so pa kljub temu na cestah.

Tehnično brezhibna kolesa imajo v Ljubljani in okolici zelo omejeno uporabnost kot prevozno sredstvo, saj so v povprečju odtujena prej kot v dveh tednih.

Ko bo država odpravila to težavo, bo seveda od kolesarja lažje zahtevati, da se v promet vključuje zgolj z izpravnim kolesom.

kixs ::

Se peljem zadnjic iz smeri Sevnice proti Krskem in pred Pijavskim je en tak zelo nepregleden ovinek, ki se ga da sicer lepo speljat z 90km/h ali vec, tudi omejitve ni nobene.

In se peljem proti tem ovinku, pa si recem, da bom sel kar z cca 90km/h in na MOJE presenecenje, tik pred ovinkom (recimo 40m) iz nasprotne smeri tovornjak, ki se je tudi odlocil, da bo hitro sel v ovinek in to vec kot polovico na mojem pasu??? Js samo po zavori in skrajno desno, se dobro, da je enako naredil tudi on... Mat'r kaksen shooock :O

St@jler ::

Verjetno bi bilo najbolj odpreti novo temo (ali poiskati kakšno staro) na račun obnašanja kolesarjev v prometu.
Ampak bom vseeno tukaj pristavil svoj lonček glede tega :)
Verjamem, da je nerodno če ti kolesar vozi po sredi ceste, vendar te v to prisili večina voznikov.
Problem je namreč v tem, če jaz kot kolesar vozim v svojem 1m od roba vozišča, vozniki prehitevajo tako na tesno, da se včasih lahko pogledam v njihovem desnem ogledalu, saj grejo mimo včasih tudi manj kot 5cm.
Zaradi tega se v primeru nasprotnega prometa postaviš, na sredino pasu, in tako preprečiš, da bi te avtomobili prehitevali na tesno.
Večina ljudi počaka, k sreči pa še nisem fasal idiota, ki bi me kar čelno pogazil.
Zato se, (tudi jaz) v primeru da je nasproti promet, vozim bolj proti sredini.

AndrejS ::

Če si kolesar si ogrožena vrsta... Lani se peljem lepo po kolesarski stezi, na levi vidim avto, ki pelje po cesti mimo mene in kar naenkrat zavije desno na dvorišče - preko kolesarske steze. Lepo sem mu zadnja vrata in blatnik okrasil z belanco. Še sreča , da sem ostal cel.

kixs ::

Verjetno bi bilo najbolj odpreti novo temo (ali poiskati kakšno staro) na račun obnašanja kolesarjev v prometu.
Ampak bom vseeno tukaj pristavil svoj lonček glede tega :)
Verjamem, da je nerodno če ti kolesar vozi po sredi ceste, vendar te v to prisili večina voznikov.
Problem je namreč v tem, če jaz kot kolesar vozim v svojem 1m od roba vozišča, vozniki prehitevajo tako na tesno, da se včasih lahko pogledam v njihovem desnem ogledalu, saj grejo mimo včasih tudi manj kot 5cm.
Zaradi tega se v primeru nasprotnega prometa postaviš, na sredino pasu, in tako preprečiš, da bi te avtomobili prehitevali na tesno.
Večina ljudi počaka, k sreči pa še nisem fasal idiota, ki bi me kar čelno pogazil.
Zato se, (tudi jaz) v primeru da je nasproti promet, vozim bolj proti sredini.


Sploh ne razumem tvoje logike???

Vozi se po skrajno desnem delu cestisca in mir.

PS:
Tudi sam sem obcasno cestni kolesr in nikoli ne bom razumel ostalih kolesarjev, ki se delajo tako pomembne, da mora za njimi bit cela kolona vozil.... potem bo pa nekdo izgubil zivce in naredil stalo!!

lp

frudi ::

Najhuje pri tem je, da če se zbije kolesarja (ali podobno) pomoje skoraj 100% nasrka avto, saj je dvokolesna navlaka na cestah zaščitena bolj kot kočevski medved.

Ubogi voznik, plačal bo kazen... najbolje da se kar obesi od muke in tako pridruži kolesarju, ki ga je malo prej razmazal po cesti.

"Prletiš" v ovinek 70 km/h in kar naenkrat cela gruča lepo 20km/h švica v klanec, nasproti pa polna hruška. Pol je pa štala...

Lahko je v ovinku tudi traktor. Ali pa kolesar, ki vozi lepo ob robu, pa je cesta še vedno preozka, da bi ga lahko prehitel ob nasproti vozeči hruški. Lahko je četica prvošolčkov na sprehodu, ali pa konjska vprega.
Če ovinek ni pregleden, nimaš kaj "letet" vanj s 70 km/h. Če ti to ni jasno, upam da se čimprej res zakantaš v kak traktor, da se nato ne boš enkrat v prvošolčke ali vame na kolesu.

Kot nekdo, ki dnevno kolesari po Ljubljani, bi lahko vsaj tedensko, včasih dnevno, semle pisal zgodbice o voznikih, ki izsiljujejo prednost, ignorirajo ali spregledajo kolesarje/pešče, vozijo skozi svojo rdečo s telefonom v roki in brez zaviranja skozi prehod za pešce/kolesarje...
Največjega debila sem zasledil pred par tedni; čakam na prehodu, Šmartinska cesta, okrog 16h (gužva!)... prižge se mi zelena in preden speljem iz navade na hitro pogledam levo, če kdo prehitro ali prepozno skuša zaviti skozi moj prehod - NIKOLI ne zapeljem s kolesom na prehod, ne da bi preveril ali mi kdo skuša izsiliti prednost. Nisem opazil nobenega avta, tako da odločim speljati. Ko sem že naslonil težo na pedal in se pričel premikati, zaslišim z leve, kako nekdo navija mašino - najprej se panično ustavim (kar je zajebano - z desno nogo še tiščim pedal, hkrati pa že stiskam zavore), pogledam v križišče in zagledam dva avtomobila, ki peljeta skozi križišče iz ulice, pravokotne na mojo (ne vem, ali sta prejšnjo rundo obstala pred križiščem in sta šele zdaj speljala, ali pa sta zapeljala v križišče GLOBOKO pod rdečo (ko se je že prižigala zelena v moji smeri). Eden od njiju (ta, ki je tiščal gas na polno) je celo prehiteval drugega (sredi križišča, v katerega so že speljevali drugi avti!) in nato brez zaviranja zdrvi tik mimo mene (zatem pa zaviral, ker je prišel v vrsto za naslednji semafor).
Najprej sem rabil par sekund, da sem sploh prišel k sebi... potem pa sem se s 120+ pulza in poln adrenalina odpeljal naprej. Še prej pa mimo debilovega avtomobila, da sem mu namenil par psovk.
Če bi speljal pol sekunde prej (če recimo ne bi najprej pogledal levo), ali pa če ne bi takoj ustavil, ali pa če bi tisti dan imel v ušesih slušalke... bi me lahko takrat samo še praskali s pločnika.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

doublemp ::

Da ne bomo preveč o kolesarjih :)

Včeraj na bodočem razcepu Koseze iz smeri severne obvoznice proti zahodni, na začetku ovinka, kjer se začne omejitev 80. Ene 6-7 avtomobilov, vsi vozijo 60 po prehitevalnem pasu, na voznem pa daleč naprej nikogar. To še ni tisti odsek, kjer je polna črta, da se ne bi mogli umakniti na desno. Parkrat pohupam, ampak jim ni kapnilo, tako da sem pač vozil tistih 60 na voznem pasu za njimi, po desni jih pa nisem prehitel. Še eden od vsakdanjih prizorov, lahko bi rekli: "Only in Slovenia".

St@jler ::

@kixs97: hja, ni se treba trudit. Do tega načina sem prišel glede na izkušnje. Če se postavim bolj proti sredini, manj voznikom pade na pamet, da bi me šli prehitevat na tesno in v škarje z nasproti vozečim. V nasprotnem primeru se avto seveda umika vame, najebem pa jest v jarku. that's the whole story.
No ponavadi delam to na ožjih ulicah, kjer prihaja do takih stvari, regiok se itak izogibam, ker so za kolesarje smrtonosne.

No bek on topic.
večkrat v Lj vidim tak prizor. Avto se pripelje na rdečo luč na semaforju, pogleda križišče levo-desno če je fraj, in se odpelje naprej, boli njega kurac za rdečo :|

ahac ::

Ena cvetka, ki se mi je zgodila ravno danes. Rushour, ko ves folk hodi s šihta... strnjeni koloni na cesti v obe smeri, pa se najde na cesti kolesar, ki zadržuje celo kolono s svojimi 20km/h. 2m stran pa kolesarska steza, ločena od cestišča.


Enkrat se spomnim je nekdo rolal po cesti, kljub temu, da je imel pločnik zraven.


Kolesarske steze in pločniki pri nas so skoraj bolj nevarni od ceste.

Pri čisto vsaki hiši gre najprej dol (na višino ceste) in potem takoj spet gor... par metrov naprej spet, itd, itd. Sej nisem prišel izvajat akrobatskih skokov! Zakaj ne bi kol. steza in pločnik ostala na normalni višini pa bi tistih par avtov pri zavijanju zapeljalo mal gor? Poleg tega je pa ponavadi na pločnikih/kol. stezah ogromno peska, kar seveda ni preveč dobro za rolerje.

Mislm... resno.. spravte mal svoje debele riti izpred računalnika in se peljite z kolesom ali rolerji, da ne boste zadeve poznal samo izpred volana.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

blank3 ::

Profesionalni kolesarji imajo po zakonu pravico vozit v stric :) Piše v brošurci z novimi kaznimi.


Kako pa naj vem, da so to "profesionalni kolesarji" in da nimajo le dresov...?


Spremlja jih kombi in imajo drese s sponzorji :) Pa sevda morajo imeti licenco. Vozijo pa v stric zato, da simulirajo pogoje v tekmi.
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

poweroff ::

Azrael> Upam da bodo zaradi bedakov na biciklih čimprej uvedli tudi za to kategorijo udeležencev v prometu, saj 99.99...% biciklov niti pod razno ne usteza minimumu za tehnično brezhibnost, so pa kljub temu na cestah.

Tehnično brezhibna kolesa imajo v Ljubljani in okolici zelo omejeno uporabnost kot prevozno sredstvo, saj so v povprečju odtujena prej kot v dveh tednih.

Ko bo država odpravila to težavo, bo seveda od kolesarja lažje zahtevati, da se v promet vključuje zgolj z izpravnim kolesom.


To ni opravičilo.

Po isti logiki bi lahko rekli da na kmetih je pač del tradicije, da se folk vozi z neregistriranimi predelanimi Jugoti in tehnično neispravnimi traktorji.

Če smo pa pošteni pa je recimo videti kolesarja, ki NE zapelje v rdečo približno tako redek pojav v Ljubljani, kot na popoldanskem pikniku srečati nezemljane.
sudo poweroff
««
«
1 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vožnja po prehitevalnem (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Na cesti
528112822 (89844) solatko
»

Držanje pravil po cestah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Na cesti
38863622 (55342) BigWhale

Več podobnih tem