» »

Pomoč pri dizajnu

Pomoč pri dizajnu

«
1
2

roli ::

Tretnutno ustvarjam neko X stran s pomočjo CSSja in seveda XHTMLja - ki bi jo potem obogatil z PHPjem in bazo... Ampak najprej je treba narediti nek osnoven dizajn in tukaj se obračam na vas. Zanima me kaj si mislite o tem:Predvsem me zanimajo kaj menite o postaviti elementov in barvah. ŠE bolj pa me zanimajo predlogi za izboljšanje. Stvar sicer kasneje pride še malo okrašena...
http://www.r00li.com

strictom ::

Črna barva nekot ne sede zraven. V tistih menijah pa ob robah probaj kakšen preliv ali pa metalno nardit. Uporabi bolj blage barve.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Ziga Dolhar ::

Postavitev je staromodna, vprašljiva na večjih resolucijah. Barve krneki.

Skratka - obup!

p.s.: večina "prvih" izdelkov praktično vseh dizajnerjev je primerljiva temule. Ampak je treba tkole začet in narest ene par katastrof, potem pa mrbit počas prilezeš nekam.

p.p.s.: nismo in ne zmoremo biti vsi dizajnerji. Recimo jest. Zato design raje prepuščam tistim, ki imajo boljše oko, in se posvečam stvarem, ji jih obvladam. Biti geek ali programer še ne pomeni biti sposoben za oblikovalca.
https://dolhar.si/

roli ::

To se praktično strinjam - nikoli nisem pričakoval dobrega odziva. Res pa je, da trenutno ljudje padajo na bolj "simpl" dizajne - zaradi tega sem tudi šel na testa take stvarce.

Res pa je, da imam v mislim že kar nekaj bolj kompleksnih idej, ki jih bom uploadal takoj, ko bodo vsaj malo dokončane.
http://www.r00li.com

FrEaKmAn ::

ja simpl je popularno, saj bolj postaja popularna vsebina kot pa sam design, mora biti zelo pregledno

drugače pa zelena, modra in rumena nikakor ne grejo na črno podlago oz sploh ne pašejo skupaj na kakršnokoli podlago... raje uporabi eno barvo in potem različne odtenke...

ali3n ::

brezplačno:
izogibaj se okroglin, štlenja polj čez druga polja oz. linije, pošlihtaj barve (na netu je dovolj čarovnikov za komplementarne barve - google it); pisava brez serifov (arial, verdana,...);
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

roli ::

Hmm kot sem prej rekel imam še enkaj idej - tole je skorajda kopija OSX finderja samo, da je glava višja.Namesto bele bi potem lahko v sredino dodal pe nekaj malo bolj prijaznega očem, dodal padding po potrebi....
http://www.r00li.com

Pyr0Beast ::

Glajenje, alpha blending, če se da implementirat. 'Mehke' teksture in smiselna postavitev.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Gost ::

Designa se nikoli ne dela direktno v htmlju. Najprej naredi design v namenskem programu (photoshopu/illustratorju/...) in nato kodiraj. Tako boš imel narejeno veliko hitreje in veliko več kontrole nad postavitvami.

roli ::

Tale moja zadnja ideja se miz zdi kar OK - malo jo je potrebno še odbdelat in okrasit pa bo. Morda bi lahko namesto bleega ozadja dal nekaj malenkost temnejšega.

RAzmišljam, da bi potem uporabnikom dodal možnost izbiranja stilov - tak iz OSX iz Windows in linux grafičnih vmesnikov.
http://www.r00li.com

roli ::

Hmm še nekaj me zanima - obstaja kje kak link z kakimi dobrimi nasveti/tutoriali kako narediti nek web design, ki ne izgleda kot, da bi padel iz smeti? Nekaj takega kar ljudje radi gledajo - bolj za kako stran z tehnološko usmerjeno vsebino (to bi najbrž pomenilo bolj temno stran).
http://www.r00li.com

Skatey ::

če že delaš ono zgoraj. manjka ti vsaj 5px paddinga levo in desno, ter zgoraj ali pa margina kar raje uporabljaš.

sicer pa par linkov, da lah pogledaš kakšne fajne strani ja:
webdesign from scratch: Current style in web design
mezzoblue: css garden
tutorial blog: top 10 sites for web designers
faveup: flash / css gallery
css lounge: css galerry, articles and more

preglej vse tele, pa pridi z novo verzijo narisano v photoshopu/illustratorju, pa šele nato začni kodirat, ali pa še boljše najprej na listu papirja izriši vse, potem naredi na računalnik šele nato kodo. resno.
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Skatey ()

rkasteli ::

Za začetek pusti strani da diha - tekst je preveč nagneten skupaj in sploh ga je preveč še posebaj če je to prva stran.

Izbira barv pri prvi predlogi je obupna, druga je že precej boljša...kar tako naprej.

Če misliš imeti veliko teksta na strani določi fiksno širino strani,tekst pa daj v kolone široke maksimalno 300-400px (lažje in hitreje se bere)

Uporabljaj slike - slika pove več kot tisoč besed in če jih boš dobro postavil po strani, bodo ljudje tudi prebrali vsebino.

Predloga je zelo monotona pogrešam razgibanost, tudi če bo to portal namenjen tehnološkim zadevam. Lahko za primer vzameš že ta post ki ga sedajle bereš ( moj nick - večja in boldana pisava, datum - siva barva ga potisne malenkost v ozadje, tekst mojega sporočila - jasna črna pisava na svetli podlagi da se lažje bere...) Že z samim tekstom lahko precej razgibaš stran, vendar ne pretiravaj, ker črta med razgibanim in nakičenim je precej tanka.

Tudi vzemi v obzir da so straši spletne strani tiskani mediji. Vzemi v roke eno revijo, kaj te na njej pritegne, zakaj si začel brati ravno tisti članek, kako so postavljeni elementi članka (naslov,podnaslov,postavitev slik, velikost slik, tekst, širina kolone teksta...) . Grafična postavitev spletne strani ni bistveno drugačna, ampak ni pa popolnoa ista (format pri spletni strani za začetek je monitor, spletno stran se že samo zaradi monitorja težje bere - oči se hitreje utrudijo...)

itd...

PS:
Pojdi v knjižnjico in si vzemi kakšno knjigo ki govori o kompoziciji, barvah, osnovah risanja in fotografiranja (zlati rez itd...). To so nekakšne osnove ki jih moraš imeti, oziroma so zelo koristne če želiš postati dober oblikovalec.
rkasteli

roli ::

Zanimivo - bom malo bolj natančno tole preštudiral. Čudi pa me, da so trenutno same strani z fiksno širino - to pa ravno za nek portal vsaj meni osebno ne paše. Gre se pač za nek portal dokaj podoben slo-techu zato mi sama fiksna širina na tako stvar ne paše. Drugače imam za design kar nekaj idej problem je, da večina uporablja za sam prikaz slike kar poveča čas nalaganja (okrašeni mneiji...).

Drugae pa sem našl en precej zanimiv tutorial, ki mi je dokaj všeč (seveda ga nebi kopiral v celoti) ampak je spet problem tukaj kako tak dizaj potem spraviti v kodo. Še posebno tisti gumbi.
Klik
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

roli ::

Sedaj že nekaj časa obdelujem tisti drugi dizajn in vse bolj se mi dozdeva, da ni ravno primeren za take vrste portal - namreč na fiksni resoluciji (doakj nizki) je OK, ko pa stva vidiš v polni resoluciji je pa obup. Problem je, da nikjer ne najdem nekega zanimivega predloga kako naj bi neka tehnološko usmerjena stran izgledala. Nekaj ne preveč načičkanega vendar ne preveč dolgočasnega - tudi preveč raztegnjeno ne sme biti. Razmišljam, da bi lahko naredil preprosto tri resolucije in meni kjer bi si uproabnik sam izbral željeno velikost.
http://www.r00li.com

roli ::

Spet nova ideja!SEveda je to nekaj bolj kot ne nahitro padlega iz glave in nahitro narejenega. Ikkone so prevelike (zelo prevelike), neporavnane... Glava pride v tisti vmesni del na vrhu. Zanima me kaj bi si vi o taki strani mislili? Izgleda prijazno ali ne? Za razliko od prvih dveh ni dolgočasna. Za razliko od prvih dveh dizajnov je tole narejeno v photoshopu kot ste predlagali.

Sicer sem malo gledal tiste tutoriale samo nič ni izgledalo kkot nekaj kar bi mi bilo všeč.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

Tody ::

Em, lahko se bi reklo da nimaš lih uča za barve :) Drugače pa zanimiv pristop

T-Majo ::

rolihandrej


Dodaj me na msn tomi__46@hotmail.com

Glede barv pa postavitev ti lahk dost pomagam, glede tehnične izvedbe sm pa bolj v temi =D

roli ::

T-Majo: Sem te dodal.

Drugače pa se mi barve pri tej zadnji ne zdijo ravno napačne. Res pa je, da nisem kaki oblikovalec tako, da ne morem povedati ali je to OK ali ne. Zato raje vprašam tukaj preden se stvari lotim.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

Skatey ::

še enkrat -.-
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

roli ::

Še enkrat kaj?
http://www.r00li.com

Hardstyle ::

Meni pa je všeč. Čeprav je ikona za OK bolj boga proti ostalim. Gradient treba dodat tu pa tam pa bo.

roli ::

Tisti OK je bil tam samo za preiszus - to ni niti na pol končano.
http://www.r00li.com

Gost ::

Precej grdo. :)) Brez zamere. Mislim, da potrebuješ še precej kilometrov vaje in prakse.

Skatey ::

še enkrat od začetka začni sem mislil. tale zadnji ni nič kaj boljši kakor prejšnji.
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

rkasteli ::

Sploh ne vem v čem je smisel da si odprl to temo. 95% nasvetov ki smo ti jih dali tako ali tako ne upoštevaš.
rkasteli

roli ::

Nihče ni rekel, da jih ne bom!

Trenutno poizkušam narediti nekaj kar bi ustrezalo vašim željam - oziroma željam obiskovalcev te strani.
http://www.r00li.com

xeon ::

Na kakšno temo se bo navezovala tvoja stran?

roli ::

Kot sem že povedal - na nekaj podobnega kot slo-tech. Torej predvsem računalništvo in tehnlogoijo. Morda malenkost več poudarka tudi na tematiko igrlanih konzol (čeprav ne preveč).
http://www.r00li.com

roli ::

Torej ta teden nimam ravno veliko časa za študiranje dizajna.

Ampak kar sem uspel prebrati je tole:
- naj bi uporabil stran s fiksno velikostjo
- stran naj bi bila postavljena na sredino okna
- ozadje naj bi bilo gradient ali neka bolj kot ne svetla barva (našel po linkih in z ogledom nekih strani večjih podjetji (mirosoft, dell, apple...)
- Uporaba različne debeline pisav
.....

Še kaka taka osnovna pravila rabim!
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

roli ::

Še enkrat jaz s svojimi glupimi predlogi. Tokrat sem si izmislil nekaj takega:


Tisto modero na levi in desni strani slike je glavno ozadje. Stran bi bila postavljena na sredini, glava pa bi bila čez 100%. Kot že stokrat je to nahitro spackan dizajn - brez poravnav, obrob, logotipov... Seveda bi bila pisava črne barve, naslovi novic odebeljeni, dodana kaka črta kje...
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

1024 ::

spominja na slo-comp
Fish knows everything.

urban99 ::

Tole je "če bo ploščato bo lopata, če bo špičasto pa vile" princip. Imho ne moreš ljudem kazat parih kvadratkov, povrhu klicat tega dizajn, nato pa napredovat glede na glasove ljudstva. Vem, da ti nisem nič pomagal, ampak tole je naravnost smešno. Rešitev za takale stopicanja na mestu se imenuje "template". Instant pouka dizajna z desetimi zapovedmi pa preprosto ni.

Gost ::

Kako bi bilo, če bi bilo, si bo težko predstavljati. Naredi do konca pa potem pokaži.

Sploh pa naredi raje kaj inovativnejšega od slo-tech wannabe strani. Takih strani imamo dovolj, a se ti ne zdi?

roli ::

Hmmm dobro bom najprej lepo popilil stvar pa potem vprašal. Drugače pa instant pouka seveda ni - se pa lahko z poizkušanjem in ugotavljanjem kaj je ljudem všeč nekaj naučim.

Kar se pa slo-tech wannabe strani tiče - niti ne poizkušam kaj takega nrediti - in tudi ne zdi se mi, da je takih strani dovolj. Sploh v Sloveniji! Res, da poizkušam narediti nek tehnološko usmerjen portal - vendar malenkost več poudarka na konzolnem igranju in sami strojni opremi. Slo-tech je bolj kot ne vržen na open source, programje...
http://www.r00li.com

xeon ::

Npr, mal sm ti prestavil stvari, kako bi naprimer jaz naredil tvojo zamisel. Razmišljaj v takšni smeri. Ne daji prevelikih fontov v razen naslovih in podnaslovih.

roli ::

No ja jaz sem se tudi igračkal malo in nastalo je tole:


Ponovno nekatere stvari niso poravnane, prave velikosti... Manjka logotip (na skrajno levi strani glave)...

Upam, da izgleda vsaj približno dobro.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

mte ::

na 1024x768 je občutno prevelika zadeva. Ne brskamo vsi v "maximized" načinu...
lp

roli ::

Hja tole je primer. Drugače je minimalna širina 794px - kar bi mislim, da zadostovalo za resolucije 800x600 ali večje. Zdi se mi, da je v današnjih časih to čisto dovolj. Glede na to, da so trenutno precej popularni wide monitorji bi si najbrž lahko privoščil še malenkost večjo širino.

Samo trenutno bom ostal kar pri 794px! Drugače pa me zanima kaj o tem dizajnu menite - sploh glede barv.
http://www.r00li.com

bluefish ::

barve se med sabo ujemajo, žal pa sam design ni nič posebnega in opaznega - yet another generic web site.

roli ::

To nažalost vem. Samo težko je doseči nekaj takega kar bo vsem všeč in hkrati tudi zanimivega. Morda čez čas! Lahko lepo ta dizajn uporabim pri sami strani, nato pa čez čas dodam možnost izbire dizajnov in tam malo bolj poeksperimentiram. Trenutno se tako ali tako vse več posveča sami vsebini kot pa dizajnu. Saj tudi stran kot je slo-tech nima posebnega dizajna, ki bi izstopal iz okolice. Prav tako "miljavžnt" drugih popularnih spletnih strani.

Sicer pa je težko narediti nekaj kar ni bilo videno že 10000x!
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

bluefish ::

vsekakor je bolje, da ima stran neko vsebino, ki pritegne obiskovalce ne glede na obliko. Le to lahko namreč dodelaš pozneje. Kljub vsemu pa imej v mislih tudi funkcionalnost.

Gost ::

No vidiš, saj gre. Je velik napredek od tistega s čimer si začel v začetku teme. Sedaj ti bomo seveda ukradli nekatere ideje in jih prodali naprej :) Hecam se ...

Vsem seveda ne bo všeč, ampak možno se je približati nekaterim današnjim skupnim smernicam za katere menimo, da so v redu.

Jaz bi še:
- vseeno malo razmislil o uporabi barvne kombinacije. Nekatere so morda precej močne. Vsebinski del naj pa ostane kar bel. Tisti modri background pa daj kaj bolj nežnega
- malo zmanjšal meni (mora biti bolj enakomerno razporejen)
- resno moraš nekaj dati tja, kjer bo logo (od tega je precej odvisno)
- vsebine novic morajo imeti večji padding (levo stran vsebine novic poravnaj z naslovi in datumom novic - da so na isti vertikalni liniji)
- vsebine levega sidebar-a tudi pomakni malo nižje in jih poravnaj poljubno z začetkom vsebinskega dela
- kakšna slika bo pozneje malo poživila vsebinski del
- ikonice se mi zdijo standardne kopirane iz raznih opensource aplikacij. Če si pogumen, dodaj raje kake svoje inovativnejše.
- dodaj nogo in spodnji zaključek strani
- poskusi dodati res vse elemente strani (ali vsaj večino) notri, da lahko vidiš, kako bo dejansko izgledalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gost ()

roli ::

Trenutno se ukvarjam z logotipom - takoj, ko se spomnim kakšen naj bo bom stvar še malo polepšal.

Nogo bom tudi dodal in je v planu, levi sidebar moram tudi še malo urediti ja. Prav tako kar se poravnave novic tiče - glede na to, da sem to delal v photoshopu pač nisem skrbel, da je vse poravnano. Ikonice so iz opensource paketka ikon za KDE. Morda bom narisal svoje - bom videl.
http://www.r00li.com

Pimoz ::

Ker vidim, da ste postali melo bolj kritični v tej temi bom vprašal glede tegale designa, ki sem ga naredil. Teksta resda še nisem vpeljal, ker moram še razmisliti o razporeditvi vsebine. bi pa imela stran fiksno širino 600px.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pimoz ()

mte ::

Pimoz: fiksna širina 600px? Si predstavljaš kako bo to zgledalo nekomu z resolucijo 1900px in maksimiziranim brskalnikom?

Kar sem do zdaj poskusil, se mi še najbolje obnese "elastična širina". Torej namesto px uporabiš em enoto. Če ne gre za kakšno specializirano stran s svojimi potrebami naredim jaz takole:
Z brskalnikom nastavljenim na medium velikost pisave si zastavim širino v em-ih tako, da znese cca 950px (odkar imajo večji medijski portali tako širino, jaz ne bom podpiral 800x600 resolucije). To pomeni, da če uporabnik uporablja večjo pisavo v brskalniku (kar bi skoraj po pravilu rekli da velja za večje ekrane), bo stran širša in če imaš več stolpcev se bodo ti za ustrezen procent povečali in ne bo izgledalo grdo kot če se samo pisava poveča.
lp

roli ::

Danes sem še nekaj ščaral z logotipom! Ime ni nujno, da bo tako ostalo - ampak logo procesorja pa bo. Samo ne vem kake barve bi izbral.

http://www.r00li.com

Ziga Dolhar ::

..::==!!Carsko!!==::..
https://dolhar.si/

Tody ::

Upam da so tvoje people skils kej boljše od dizajnerskih drugače, bo več ali manj tvoja stran prazna :)

roli ::

Vem! In jaz tudi upam.

Problem pri mojih dizajnih je, da so včasih OK včasih ogabni - čisto odvisno od časa. Kake dve leti nazaj sem za nekoga naredil eno čisto simpl stran, ki je izgledala prav dobro - po mojem mnenju in po mnenju ostalih uporabnikov.

Tale logo moram pa še precej poštimat. Najprej bom procesor pomanjšal in po možnosti dodal malo drugačne barve - nekaj bolj očem prijaznega.
http://www.r00li.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1296275008 (5407) johnbeck7799
»

Izdelava spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
171650 (1184) mte
»

Ocena designa

Oddelek: Izdelava spletišč
402257 (1085) pickle_rick
»

Novi Slo-Tech: meni zelo všeč! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Slo-Tech
68736375 (18241) Ziga Dolhar
»

Resolucija spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
151721 (1330) Gost

Več podobnih tem