» »

Resolucija spletne strani

Resolucija spletne strani

roli ::

Torej ob učenju CSSja in PHPja se odločam, da bi pač naredil nek spletni portalček - na primeru se je najbolje učit.

Zanima pa me nekaj glede resolucije. Kaj je bolje narediti - dinamično stran, ki se prilagaja resoluciji ali neko fiksno stvarco. Če bi izbral fiksne mere je spet problem ali dat resolucijo 1024xYYY ali 1280xYYY ali spet nekaj tretjega. Namreč ljudje imajo nekateri še vedno monitorje z resolucijami 1024 ampak hkrati pa je tudi čedalje več wide monitorjev. Pri dinamični strani tega problema sicer ni je pa morda malenkost težje za ustvarit. Torej kaj naj bi bilo bolj priporočljivo?
http://www.r00li.com

strictom ::

Odvisno od vsebine. Če je te velik daš kr lepo fullscreen. Če je pa nek portalček za zajebancijo, pa lepo minimalno 800x600 (višina se prilagaja po potrebi).
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Hardstyle ::

Če se učiš potem je definitivno bolje, da se potrudiš in stvar narediš dinamično tako, da se prilagaja uporabniku.

Gost ::

Moraš vedeti kakšni publiki bo stran namenjena. Jaz bi dal recimo za portal z ogromno dinamične vsebine od minimalne širine 800px do 100%.

Road Runner ::

Sam se se vedno drzim pravila da mora zadeva na resoluciji 800x600 delovati brez horizontalnega scrollerja. Sicer je (vsaj) 1024x768 ze kar standard, ni nujno da vsi ljudje povecajo browser cez cel zaslon.

Ce delas stran ki se raztegne po sirini pazi na to, da vrstice teksta ne bodo predolge. Ljudem na 1920x1200 namrec ni v interesu brat vrstic cez celoten zaslon.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

mte ::

Moraš vedeti, da wide-screen ne pomeni, da imamo vsi maksimizirano okno brskalnika, ampak lahko ta prostor ponucamo še za kaj drugega. Jaz imam ekran 1280x800, nekako sem se navadil da imam širino brskalnika okoli 1000px, bi pa z veseljem imel še ožjega, če bi večina strani, ki jih obiskujem, bile gledljive tudi na kaj ožjega.
Skratka nad cca 980px kot minimalno širino jaz nikakor ne bi šel. Kar se tiče 800x600, pa takole.. če si nekateri najbolj obiskani slovenski portali dovolijo tako širino kot jo imajo, se jaz ne bi sekiral za to. Torej folk je navajen na take širine, kot je narejenih večina strani, zato se mi zdi 800x600 enostavno nesmiselno, ker lahko s tem več izgubiš kot pridobiš (razen seveda, če je design že od začetka temu prilagojen in je z višjimi resolucijami tudi gledljiv in ne izgleda okrnjeno).
Kar se pa tiče designa, jaz zadnje čase prakticiram "elastic design", kar pomeni, da se širina definira glede na izbrano velikost pisave v brskalniku. Malo pobrskaj okoli tega. Ni sicer vedno in v vseh primerih optimalna izbira, ampak se mi zdi še nekako najbolj sprejemljiva varianta za običajne razmere v primerjavi s fiksno širino ali pa širino, definirano v % širine okna.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

roli ::

Tale elastične dizajn sicer izgleda zanimiv samo za začetek bi se morda raje lotil kaj malo bolj enostavnega.

Problem širine v % je, da je lahko na velikih resolucijah stvar precej nadležna, ker se besedilo raztegne, da ga komaj bereš. Da sploh ne omenjam težje implementacije v stran. Problem pri fiksni resoluciji pa je, da bo nekaterim stvar prevelika drugim pa spet premajhna. Sam mislim, da bi bilo stran najbolje dati na fiksno širino 1024px - ker večina ljudi bi rekel, da ima vsaj to resolucijo.
http://www.r00li.com

R33D3M33R ::

Omogoči obiskovalcem, da preko piškotka izbirajo procentualen ali statičen izgled. Ni težko narediti. Če narediš pametno, se menja le CSS datoteka :)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mte ::

rolihandrej: saj ni nič posebnega, samo namesto px ali % uporabiš enoto em. Seveda moraš najprej naštudirati, na kakšen način boš izrezal grafiko, ampak to moraš tudi pri procentualni širini narest...

R33D3M33R: sliši se lepo, ampak kdo ti bo pa naredil design, ki bo toliko fleksibilen, da bo funkcinalen in bo lepo izgledal v obeh primerih? :) Kolikor jaz poznam designerje, se čim bolj oklepajo fiksnih stvari in ne razmišljajo o spremembah širine, kaj šele da boš ti to menjaval s cookijem.

lp

t3hn0 ::

jst mam ponavad na izbiro kar se tega tice ko prejmem osnutek od sodelavcev...to pa potem prilagajam glede na stranko -> koliko vsebine bo v sami strani. ce je malo vsebine potem vsekakor fixna stran, ker je drugace cisto pusta in ne pride do izraza. seveda nikol ni fajn da je v strani ogromno vsebine ker potem zgleda totalno nepregledna, sam v tem primeru je pa definitivno bols ce je dinamicna sirina :D

mte: se strinjam z zadnjim odstavkom
^.^

krho ::

Podpiraj od 1024px širne navzgor. oz. tako boš zaradi drsnika moral širino spraviti na nekje 980px
Drugače povprečje pri meni je nakako takšnole:
1280x1024 31,5%
1024x768 28,6%
1280x800 11,6%
1440x900 5,5%
1680x1050 5,4%
...
..
800x600 1,5%
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

hamax ::

Ce delas neke vrste portal z novicami in tem je relativna sirina nujna.
Ce pa delas ksno bolj predstavitveno stran je pa fiksna sirina boljsa izbira, saj lahko nrdis na veliko enostavnejsi nacin precej lepsi design.
Obvezno se nauci delat stran z div-i. tabele so out. Sploh pri relativni sirini ti zelo olajsajo stvar.

roli ::

Dive sem gledal ja! Sicer bom moral še kar dobro pogledat tole, da mi bo čisto jasno kaj in kako. Razmišljam o podobnem dizajnu - sicer bi dal drugam menije, malo drugačen izgled ampak nekaj takega. Pogruntat kako to naredit z divi je sicer malo problematično ampak bom menda že nekako.

Sicer ne vem nekaj - a obstaja pri teh divih kaka opcija kot je align: center?
Ker bi želel nek element dat na sredino okna.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

hamax ::

Das v css za div:
margin-left:auto;
margin-right:auto;

roli ::

Hvala!
Sicer sem že prej našel en zelo podoben način:

margin: 0 auto;
http://www.r00li.com

Gost ::

Čisto btw, če ti je važno. V prastarih IE5-kah margin auto ne prime. Jaz dam poleg še "text-align:center;" in nato v notranjem divu text-align:left; da ni ves tekst potem na sredini.

lp.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297331020 (55169) htmltroubles
»

ASUS z novimi očesu prijaznimi malimi prenosniki po Applovih stopinjah

Oddelek: Novice / Procesorji
435074 (3304) Jst
»

Pomoč pri dizajnu (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
625558 (3978) Meizu
»

Spletna stran 100% in širina monitorja npr 1920 px

Oddelek: Izdelava spletišč
292214 (1535) Road Runner
»

eno vprasanje o izdelavi

Oddelek: Izdelava spletišč
161611 (1411) bluefish

Več podobnih tem