» »

Nova energija iz laserske krogle...

Nova energija iz laserske krogle...

Zipper ::

:|V velikanski raziskovalni krogli potekajo poskusi s fuzijo vodika. Ce bo poskus uspel, bodo fosilni energetski nosilci postali odvec.....www.dnevnik.si 22.1. 01 Znanost in tehnologija. Pricakujem par besed komentarja od avtorja razprave: RADIATORSKA PAMET.8-)
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

Thomas ::

Zipper

Ja hvala za izziv no. Moj komentar:

Vprašanje velikosti votle krogle in termonuklearne eksplozije v njenem središèu je, kdaj eksperiment uspe.

Nedvomno - èe bi bila votla krogla iz jekla s kilometrskim polmerom, notri pa vakuum - potem bi lahko v njenem centru sprožili 10 megatonsko vodikovo bombo - na recimo uro. Brez posledic za jekleni oklep, saj jeklo lahko leta absorbira 40MW/m2. Samo segrelo bi se, zunanji hladilni sistem, pa bi to toploto spreminjal v elektrièno energijo - kot pri termoelektrarni.

Bruto energija pa bi znašala bruto kakih 6 milijonov - neto pa vsaj milijon sodèkov nafte - na uro!

En cel OPEC.

Lahko pa bi bila seveda krogla manjša, eksplozije prav tako - toda pogostejše.

Mora ratat!

Za besedo, ki jo namenjam politikom, ki bluzijo o tistih fiènkih in ki jo namenjam enako prisrèno tudi zelenim demonstrantom, ki bodo spet proti - pa nisem preprièan, da jo tale forum prenese.

Pa jo bom vseeno napisal.

Seratorji.





:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

luni ::

Thomas ta forum je videl ze dosti bolj hudih stvari kot je tvoja "strasna beseda" :)
Artificial Intelligentia

MoDeR ::

Ko bi jim vsaj uspelo. Teorija je dobra. Praksa bo pa pokazala svoje. Vendar se bojim da bo imela svoje prste zraven spet politika ki bo vse skupaj zašuštrala tko kt ponavad... Kot bi rekli moji dobri prjatelji:

DRŽMO PESTI !! 8-)
Lp,
<br>
MoDeR

Zipper ::

Ja uspelo bo... Leta 2010 bo konec izsiljevanja raznih kartelov, sejkov, raznih,, ZELENIH,, lobijev in Sadamov. Nas crnogled pogled na svet ni upravicen. Znanost in tehnologija za dobrobit ljudi!!! 8-)
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

Sergio ::

Ja, Zipper, ampak nekaj skepse moras pa vseeno obdrzati, kajti pomni: Zadaj je VEDNO dnar :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

jeti ::

tudi pri nakupu RAMa....:D
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Aggressor ::

Kot prvo, že od leta 1986 (da, na isti dan kot je bila nesreča v Černobilu) metodo, po kateri ne more priti do core meltdowna, če je prisotna pravilna razporeditev goriva, moderatorja in pa prostora, ki ga ima gorivo na voljo. Če se namreč reaktor pregreje, se gorivo raztegne, če pa gorivu postimo prostor, se bodo atomi tako razmaknili, da bo razmak prekinil verižno reakcijo. S podobno prirejeno reakcijo so prišli tudi do metode za popolno predelavo radioaktivnih odpadkov, edina težava je, da so produkti kot nalašč za izdelavo jedrske bombe. Skratka, zaradi nesreče v Černobilu in pa dvomljive mentalitete ljudi danes ne moremo uporabljati jedrske energije tako, kot bi jo lahko.

Kar se fuzije tiče, bom raje počakal na konkretne rezultate, seveda pa si tudi jaz želim uspeha.

Nazadnje bi se še obregnil ob Thomasovo obrekovanje zelenih demonstrantov. Hehe, pa ravno sedaj, ko je tanker nasedel pred Galapagosom in se lepo vidijo produkti primitivnega odnosa človeka do narave. Zaradi takih, Thomas, kot si ti, ki očitno ne preživijo dosti časa odzunaj, imamo slikovit razpon vsakovrstnih ekoloških težav, ki jih ponavadi rešujemo popolnoma z napačne smeri. Hehe, dokler bo vladal kapitalizem in mitstifikacija znanosti, bo tako. Pa ne mi sedajle z argumenit v smislu "pa saj bo znanost poskrbela..." Da, na katek rok, pri konkretnih problemih morda. Ampak vzrok težavi ni znanost kot taka, tudi ne kapitalizem kot tak. Ampak človek. Čimveč zelenih demonstrantov, tem bolje. Se bo morda vsaj kdo zavedel, da niso povsod trate tako zelene, kot pod njegovim oknom.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

neo ::

Hm,saj problem je v tem,da druge stvari dosti bolj onesnažujejo okolkje kot npr. Jedrska energija.no,res je ,da za njo ostajajo jedrski odpadki.Samo sem pa gledal zadnjic po tv eno odajo,da se da izrabljeno gorivo predelati-tako dobijo iz njega plutonij,ki zopet poganja elektrarno.Problem pa je v tem,da je plutonij zelo primeren za velik buuum(atomsko bombo),zato Usa ne vlaga vec v nadaljni razvoj teh elektrarn.Zanimvo je tudi to,da je v Crnobilu prislo do buuuma takrat,ko so inženirji hoteli preveriti,koliko lahko obremenijo reaktor.Pri tem jim je zablokiral ventil, reaktorske palice so bile premajhne,gorivo se ni moglo širiti,jedro reaktorja se je začelo topiti,začela se je nenadzorovana jedrska reakcija.Fuziji vodika pa je potrebno,kolikor jaz vem,dovesti zelo veliko energije(nekaj takega kao vodikova bomba),vendar tako,da bi se vse to dalo nadzorovati.bomo videli,bomo videli:\:(8-O
Neo's

Thomas ::

Heh ... Aggressor

Če ne bi ravno Zeleni toliko nasprotovali jedrskim elektrarnam ... bi se porabilo in polilo manj nafte.

Ampak Zeleni imajo preprost algoritem - oni so vedno proti. Proti sežigalnicam odpadkov tudi.

Vsaj njihov mainstream.

Kako narediti čimmanj svinarije? Za isti učinek? To je tapravo razmišljanje.

Če tale fuzija uspe - potem bomo pa lahko podrli JE Krško in vse premogove in vse hidro elektrarne. Če zeleni ne bodo prišli s kakšno "nevtrinsko nevarnostjo". S foro da "dolgotrajna exspozicija nevtrinom je premalo raziskana". :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

No ja, strinjam se, da eko-demonstranti velikokrat usmerjajo svojo jezo v povsem napačno smer, vendar je za to povečini krivo kar samo gospodarstvo in pa politika, ker jim ne namenja posebne pozornosti in jih ponavadi odslavlja kot otroke iz vrtca, s tem pa si nakopljejo še več težav.

Kar se sežigalnic tiče: ravno nekaj stavkov naprej se zavzameš za to, da je treba narediti čim manj svinjarije. Hehe, ravno sežigalnice so potuha, da bodo ljudje še naprej imeli nepravi odnos so odpadkov. Kajti razširilo se bo mišljenje, da bodo pač že sežigalnice opravile svoje. V mnogih država in regijah so zavrnili možnost sežigalnic in se raje usmerili v bolj gospodarno porabo in pa odgovornejši odnos do dopadkov, kar vključuje vse od diferenciacije odpadkov do same vestnosti pri odlaganju itd. V Sloveniji česa takega še zelo dolgo ne bomo zmožni. Ker bi potrebovali ravno iniciativno v to smer, sem proti razširjeni gradnju sežigalnic, ki jih predvideva načrt. Potrebovali bi kvešjemu eno, ki pa bi morala biti visokega standarda, kar tiste načrtovane nikakor niso. Zanimivo, marca lani je ravno g. Gantar nadomestil relativno moderen plan za sežigalnice s pet let starejšim. Go figure...

Če obstaja kakršnakoli nevarnost zaradi jedrske fuzije, jo je nujno treba raziskati, varnost mora biti vsekakor pred ekonomsko koristjo. Če ne bo tako, bomo spet imeli podobno zgodbo, kot pri vseh virih energije od prej, torej najprej poepešeno uporabo, nakar se bo pokazalo, da zadeva le ni tako zelo rožnata, in da ljudje povečini na ravnanje s takšno močjo sploh še niso pripravljeni. Obenem bi morali skrbeti za razvoj drugih okolju prijatnih virov, od sončne, do vodne energije itd. Ne smemo se naslanjati le na en vir.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Aggressor

" eko-demonstranti velikokrat usmerjajo svojo jezo v povsem napačno smer, vendar je za to povečini krivo kar samo gospodarstvo in pa politika"

A praviš da so krivi drugi - da so zeleni (včasih) neodgovorni? Slednje drži.

"ravno sežigalnice so potuha, da bodo ljudje še naprej imeli nepravi odnos so odpadkov"

Moj odnos do odpadka je, da ga nesem v kanto. Potem je to stvar komunale. Sej ji plačujem 5 ali 6 sit na mesec. Ne bomo zdej delali nevemkakšnih ceremonij in akcij iz vsake malenkosti. A nej še v Mercatorju kište nosim a kaj - ko se bo monopolist spomnil parole "Zlaganje zabojev sardin ni samo stvar vašega trgovca - to je stvar vseh nas!" Samo štacunarjem to le ne bo prišlo na misel - komunalcem je pa že.

", nakar se bo pokazalo, da zadeva le ni tako zelo rožnata, in da ljudje povečini na ravnanje s takšno močjo sploh še niso pripravljeni"

Spet - tisti, ki ima elektrarno - naj jo hendla po predpisih. Kontrolne meritve naj se opravljajo. Ne pa da se nekomu zazdi, da je vidu neutrino - pol pa cela panevropska farsa spet. Cestne zapore, protestniki ... Larnier type intelektualci pa žulijo fajfo in prilijajo olja na ogenj. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Matr, Thomas, koliko si pa star?

"eko-demonstranti velikokrat usmerjajo svojo jezo v povsem napačno smer, vendar je za to povečini krivo kar samo gospodarstvo in pa politika"

'A praviš da so krivi drugi - da so zeleni (včasih) neodgovorni? Slednje drži.'

Eto, lep primer odgovarjanja a la Thomas. Copy-paste SAMO DELA moje trditve, potem pa neargumentirana trditev, na katero je odgovor preprosto v tistem delu, ki ga Thomas NI copy-pastal. Lepo, res lepo in objektivno in oh in sploh.

'Moj odnos do odpadka je, da ga nesem v kanto. Potem je to stvar komunale.'

No, ravno to je napaka, zaradi dveh stvari. Prva je preprosto ta, da komunala ne more presortirati prav vseh odpadkov za reciklažo, ker se ji ne bi ekonomsko in časovno ne bi izšlo. Zato morajo biti LJUDJE tisti, ki odpadke že prej sortirajo po različnih kantah, obenem pa porabi tako zmanjšajo, da bo odpadkob čimmanj. Danes je splošno razširjena popolna brezbrižnost do problema odpadkov, češ, "to je stvar komunale". Pa NI! To JE de facto stvar VSEH nas, kajti MI smo tisti, ki odpadke ustvarjamo. Druga stvar je sam odnos do odpadkov. Če neko stvar danes vržeš v kanot, si jo za zmeraj odpisal. Žalostno je, da je v večini primero še povsem uporabna. Ampak ne, današnja potrošnja družba potrebuje konstantno odmetavanje še povsem uporabnih stvari, da lahko potem ljudje kupijo onve, kajneda? S tem postane material le prehodna roba in izgubi vsako veljavo, ki je drugačna od strogo materialne. Žalostno, to namreč povzroča popolno razosebljenost posameznika.

'Spet - tisti, ki ima elektrarno - naj jo hendla po predpisih.'

Akhem, spet transumanistični optimizem (naivnost?), ki predvideva, da bo že sistem poskrbel za zadevo. Na žalost tudi to drži le in samo v teoriji, v praksi pa neslavno propade. Namreč, kot je povedal Vinge, je danes vse pod kontrolo ekonomije in maerialistične družbe. Kako boš potem, Thomas, pričakoval, da bodo vsi vselej pošteni in v vsakem trenutku poskrbeli za dobrobit ljudi? Thomas, prebudi se, svet ni popoln. Pa tudi tehnologija ga ne bo naredila popolnega, tak bo zmeraj. In, če bo kakršnakoli panevropska farsa prinesla pozitivne posledice, je ne morem obsojati. Civilna družba MORA imati določeno besedo. Kaj se ne zavzemate za dobrobit vseh ljudi? Hehe, lepa dvojna merila.

en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Aggressor





"Matr, Thomas, koliko si pa star?"



Grem koj napisat v tisti topic.



"Eto, lep primer odgovarjanja a la Thomas. Copy-paste SAMO DELA moje trditve"



Tole sem scutu:



" eko-demonstranti velikokrat usmerjajo svojo jezo v povsem napačno smer, vendar je za to povečini krivo kar samo gospodarstvo in pa politika"



moral bi pa:



"No ja, strinjam se, da eko-demonstranti velikokrat usmerjajo svojo jezo v povsem napačno smer, vendar je za to povečini krivo kar samo gospodarstvo in pa politika, ker jim ne namenja posebne pozornosti in jih ponavadi odslavlja kot otroke iz vrtca, s tem pa si nakopljejo še več težav. "



Kakšna pa je razlika? Eko demonstranti dostikrat nezreli - trdiš v obeh variantah. Jest ti pa pritrjujem. (BTW - a ti pa zmeri scutaš kr vse?)



"potem pa neargumentirana trditev, na katero je odgovor preprosto v tistem delu, ki ga Thomas NI copy-pastal. Lepo, res lepo in objektivno in oh in sploh. "



A misliš to, da bi jih blo treba poučit, da ne bi bili jezni?



"komunala ne more presortirati prav vseh odpadkov za reciklažo"



Try harder the Komunala. (No sej zaenkrat ji pomagam tako, da vržem v dve ali tri različne kible - samo oni to na smetišču spet pomešajo.



"Thomas, prebudi se, svet ni popoln. "



Vem ja ... že kar en čas bedim.



"Pa tudi tehnologija ga ne bo naredila popolnega, tak bo zmeraj. "



"Zmeraj" je dolga doba Agressor. Ne bo.



"In, če bo kakršnakoli panevropska farsa prinesla pozitivne posledice"



To ni čisto izključeno. Samo jest bi se zanašal na kaj bolj zanesljivega, kot na razne stampede.



"Civilna družba MORA imati določeno besedo. Kaj se ne zavzemate za dobrobit vseh ljudi? Hehe, lepa dvojna merila."



Zeleni niso samo civilna družba - organizirajo se tudi poltično. Na kritiko pa tko občutjivi. Kar pa je pomembneje: To, da bi se vsi obnašali njihovim paranojam všečno - oni smatrajo za svojo pravico?



:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Torej, da se ne bova preveč prerekala, samo na kratko:

Iz tvojega odgovora, torej, da drži samo slednje, da so zeleni neodgovorni, se je dalo sklepati, da ne priznavaš možne krivde samega gospodarstva oz. politike. Namesto tega si dodatno poudaril le tisti del mojega posta, ki ustreza tvojim pogledom, nisi pa komentiral okoliščin, ki do tega lahko pripeljejo, torej odgovornosti ostalih. TO je tvoja navada, namreč, da poudarjaš dele, ki so tebi všeč, sploh pa en komentiraš ostalih.

Kar se delnega rezanja tiče, to ni bila kritika delnega rezanja samega, s katerim seveda ni nič narobe, pač pa na tvoj model, po katerem spuščaš dele, ki ti niso všeč, in nalimaš samo tiste, katerim pritrjuješ. TO je bila poanta.

A komunala naj se bolj potrudi, praviš? Hehe, pa si pripravljen vdrževati komunalo, ki ima velikost današnje multinacionalke? Ravno taka bi namreč morala biti komunalna ureditev vsake države, če bi hotela pokriti vse potrebe po zbiranju, sortiranju in odstranjevanju odpadkov. Meni se veliko bolj ekonomično zdi, da vsak človek po svojih močeh rabremeni te institucije. Poleg vsega bomo potem vsaj tudi obdržali zdrav odnos do materialne vrednosti.

Zanašanje na stampede? Meni se zdi, da so vsi ekologi v tvojih očeh bradati (ali pa zabriti) neodgovorneži, ki se znajo le neargumentirano dreti in skakati po ulicah. Naj te opomnim, da imajo ravno zaradi takega razumevanja ekologov zahodne države danes resne težave, tako s posledicami lastne onesnaževalne politike, kot tudi odpora javnosti, ki ne odobrava nedemokratskega odnosa. Skratka, evropski politiki že dojemajo vso razsežnost in odgovornost. Prej ko boš tudi ti, Thomas, bolje bo.

Prav tako se ne sme ekologov enačiti z vsemi napol paravojaškimi in militantnimi združbami, ki imajo le redko (razen, če gre morda za njihov dom) res za cilj korist za naravo. Enačenje je primitivno.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

miranpozar ::

Thomas vs Agressor...
round 1...
fight!

AndrejX ::

Pa dajte no, kam ste pripeljali debato?!?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fuzijska elektrarna (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11111091 (3274) vostok_1
»

Reaktorje v Fukušimi usodno poškodoval že sam potres? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10732336 (28789) Pyr0Beast
»

Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
879120 (7510) poweroff
»

Prvi reaktor za jedrsko fuzijo za vogalom?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
284673 (4673) Vikking

Več podobnih tem