» »

denar v elektronski obliki

denar v elektronski obliki

slovencl ::

A obstaja za denar, s katerim se posluje v elektronski obliki, dejansko tudi papirnata "verzija", ki leži nekje na banki?

bluefish ::

saj mora. Ne pa v obliki, Janez Kranjski ima na računu 500€ in v banki zanj obstaja predal kjer so bankovci za 500€.

aljazh ::

Ne bo držalo, že dolgo bankam ni več treba imeti rezrv v višini depozitov.

slovencl ::

Kje pa potem leži, če ne v banki.

Saj bi bila lahko neka količina denarja "fiktivna", saj je vedno precej denarja kroži samo z enega računa na drugega.

slovencl ::

Kaj pa, če npr. začne veliko bank nakazovat denar neki banki. Potem pa hočejo ljudje na tej banki denar dvignit. Kako jim potem ta banka to izplača - a pošlje bankam, od katerih je dobila elektronska nakazila, da naj jim pošljejo še papirnat denar?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

WarpedGone ::

Preberi si, kaj pomeni likvidnost.
Zbogom in hvala za vse ribe

slovencl ::

Sem prebral, likvidnost = plačilna sposobnost

Še vedno pa ne vem odgovora...

DimmniBurek ::

Dnar je, vendar kroži okoli...
Tisti ki ima na banki recimo 2 miljona € in jih varčuje za nakup bureka, jih dejansko nima tam v kovčku zapakirane. Verjetno so porazdeljeni med tiste ki smo v minusu:D
There Is No Stronger Drug Than Reality

dronyx ::

Recimo firma A ima TR pri banki 1 firma B pa pri banki 2. Če firma A nakaže firmi B 10 mega evrov denarja ali banka 1 z blindiranim kombijem prepelje v banko 2 10 mega evrov fizične gotovine v papirnatih apoenih po 500 evrov ali se transakcija izvede samo računalniško?

In če se izvede samo računalniško, če pride firma B na banko 2 po svojih 10 mega evrov, od kje vzame banka 2 denar?

Po moje ima tuki neko funkcijo tud Banka Slovenije?

r5r ::

Predenj pride firma B na svojo banko po svoj denar, se mora naročiti v naprej, da oni ta denar pripravijo.
And it makes me wonder.

kixs ::

Vse se izvaja samo elektronsko.

Zato so posojila ena velika prevara. Banka naceloma svojega denarja nima. Ima pa veliko komintentov pozitivne bilance. Banka denjansko posoja tvojo pozitivno bilanco in racuna velike obresti. Medtem ko tebi se mesecne inflacije ne pokrije. ;((

Zato ze nekaj casa nimam na bancnem racunu vecjih vsot. Samo za sproti.

LP

krneki ::

Zakaj neki legalnega bi kdorkoli potreboval miljone evrov v fizični obliki?

Jaja, še to. Nevem kje sem že prebral, da je v obtoku le 8% denarja v fizični obliki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krneki ()

dronyx ::

Po moji butalski logiki mora imeti vsakračunalniški evro kritje nekje v fizični obliki. Saj ta denar je bil natiskan v tiskarni denarja. Ker če temu ne bi bilo tako, lahko odpreš banko in popravljaš številke na računih.

Z gotovino se verjetno operira samo toliko, kolikor jo potrebujejo za tekoče poslovanje večinoma fizičnih oseb, ostal fizični denar, ki je kritje za račune na bankah, pa je verjetno spravljen v centralnem trezorju nekje pod CENZURA in ga potem razvažajo z blindiranimi kombiji.

edit:
sem popravil lokacijo trezorja, da se ne ponovi SKB 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

iskra ::

krneki:
1) odkupnina za ugrabitve
2) obisk luksuznega kluba golih žensk
3) nakup vile (bolje rečeno vasi) v neki zakotni državi ob/na morju
4) 5% gotovinski popust pri nakupu Bugatti Veyrona :D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

Tody ::

Onyx ja res zajeban si da veš kje je centralni trezor...

Banka slovenije nima toliko eurov koliko je to elektronsko prikazano. Ker nebi bilo racinonalno imeti toliko denarja uskaldiščenega. Zato imamo strica k se mu reče guverner ! Banka slovenije stalno spremlja obtok denarja in ko zazna da je premalo denarja v obtoku, ga sprosti še malce več (to pomeni da je denar odtekal v tujino).

Ko je denarja v obtoku preveč, malce pripre pipco in počaka na prvo situacijo in ga potem spet vrne na obtok. Banke in države imajo nek dogovor o tem kaj se zgodi če kdo bankrotira. In FortKnox že davno ne hrani več toliko zlata ;)

aljazh ::

Banka Slovenije določa količino obveznih rezerv poslovne banke. Obstaja formula, po kateri se jih izračunava, a sem jo od svojega zadnjega izpita makroekonomske narave žal že pozabil.

Poslovna banka mora imeti le toliko "papirnatega kritja" kolikor znašajo s strani BS predpisane obvezne rezerve. Ves ostali "papirnat" denar lahko poslovna banka porabi za izdajanje kreditov, investicije na finančnih trgih... Pravzaprav bi poslovna banka pljuvala v lastno skledo (in skledo svojih delničarjev), če bi v svojih trezorjih imela bistveno več denarja, kot znašajo obvezne rezerve plus tista količina, ki jo banka potrebuje za nemoteno vsakodnevno poslovanje.

In ja, banka lahko izdaja "fiktivni", elektronski denar. Le da se ta šteje v celotno "maso" izdanega denarja, zato mora paziti, da hkrati z izdajanjem "fiktivnega denarja" povečuje tudi obvezne rezerve.

slovencl ::

Kako pa banka da v obtok več denarja oz. ga vzame iz obtoka?

aljazh ::

Žal ne razumem, kaj misliš z vprašanjem
Kako pa banka da v obtok več denarja oz. ga vzame iz obtoka?

T0RN4D0 ::

Iz centralnega trezorja nafilajo dnar v bankomate? ;)

karafeka ::

Dajanje (tiskanje) novega enarja v obtok je naloga centralne banke. S tem lahko pospešuje oz. zavira razvoj gospodarstva in rast oz. nižanje inflacije. Več denarja - večja gospodarska rast - večja inflacija; manja denarja - manjša gospodarska rast - nižja inflacija. To vlogo je imela slovenska centralna banka pri nas, ko smo še imeli tolarje, sedaj ima to vlogo evropska centralna banka.

stock ::

Ma banka 1 narabi nič bozit banki 2 denarja. Pa kaj ti mislš da folk kr dviguje po 5mio€, pa kdo mislš da uzema take usote denarja, kaj ti mislš da kdo enzota skešira??? da bojo tm na ferrariju štel keš 2tedna?
Nč ni tuki papirja in tud čedalje mn ga bo!

karafeka ::

Dejansko je res, če bi se vsi komitenti odločli, da dvignejo denar iz računov iz vezav, da bi se celoten sistem porušil. Ampak je minimalna možnost, da se to zgodi. (mogoče ob kakšnem ogromnem svetovnem problemu nepredstavljivih razsežnosti).

Tody ::

ojoj še zmeri velike buče... rast gospodarstva nima kaj dosti z inflacijo.

Inflacija se postavlja in ugotavlja predvsem na to kaj se zunaj dogaja... Če šiptarji dvignejo ceno zelenjave ker je pač v albaniji(španiji, maroku in afriki) pripeka in bo manj paprike torej je je ta ki je bolj draga ker morajo še vedno iste stroške pokrit nima čist nič zveze ali je Slovenija gospodarsko uspešna ali ne.

Prav tako v Iraku ne zanima folka kok smo mi uspešni... Uni glede na povpraševanje in ponudbo uravnavajo svojo ceno in se ta z 14 dni ali 21 dni prikaže tudi pri nas...

Banka slovenije alias centralna banka je še vedno odogovorna koliko gotovine bo pri nas v ozemlju slovenije europska centralna banka pa skrbi za vseh 27 članic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

imagodei ::

No, vprašanje je čisto OK in legitimno ter zanima tudi mene.

Za kakšno dilemo gre: Pred iznajdbo elektronskega denarja in elektronskega poslovanja je bila v obtoku pač neka konkretna količina denarja (ki je bila, poenostavljeno rečeno, vezana na zlate rezerve neke države). Če je država izdala 1G enot denarja, in je vsak izmed npr. milijona ljudi imel v štunfu povprečno 100 enot denarja, pa vsako izmed 10.000 podjetij povprečno po 10.000 enot denarja, so npr. banke in država še vedno imele v rokah razliko 1G - (milijon * 100 + 1.000 * 10.000 = 200.000.000 enot) = 800 M enot. Ta denar je fizično obstajal oz. je imel neko realno vrednost, ki je bila odvisna od količine denarja v obtoku.

Če ti je delodajalec denar v kešu izplačal, se je njemu kupček denarja fizično zmanjšal. Če si dvignil denar v banki, se je banki kupček dejansko zmanjšal. Če si dvignil ob osmih zjutraj denar na eni banki, potem pa na iskrem vrancu odjahal v drugo mesto in na podružnici dvignil denar še enkrat (ni elektronskega poslovanja, podružnica ne ve, da si že dvignil!), se je tebi kupček povečal dvakratno, banka pa je bila na izgubi oz. si jo oropal. Fizično je imela manj denarja! V državi je obstajala neka končna količina fizičnega denarja.

Ko pa uvedeš elektronski denar (oz. že prej druge oblike, npr. zadolžnice ipd.), pa zadeva za laika postane nekoliko zamegljena. Plačujemo z elektronskimi transakcijami oz. virtualnimi krediti, ki dejansko sploh ne obstajajo. Meni se zabeleži minus, tebi plus.

Kako sploh pride do tega? Ko se je neka država z 1G enotami denarja odločila, da bo nekaj tega denarja v elektronski obliki, ali se je ta denar uničil, ali ga Centralna banka uskladišči? Kako sploh pride do tega prehoda? A to pride kot logičen korak naprej od poslovanja z drugimi vrednostnimi papirji? Npr, ukinemo čeke, ki so itak že virtualen denar, in firma zdaj ne gre več unovčevat čeka, pač pa mu banka enostavno preknjiži znesek, ki sem ga plačal s kartico?

Če bi iz nekega razloga vsi navalili na banke in dvigovali svoj virtualni denar, ali bi banke sploh lahko vsega izplačale z gotovino? Jasno, denar bi bilo treba naročiti in nanj čakat, ampak - ali ga je sploh dovolj natisnjenega, da bi vsi prišli do njega?
- Hoc est qui sumus -

Azrael ::

Primer, ko gre za transakcijo lepega kupa denarja med dvema podjetjema pri različnih bankah je samo delček mozaika.

Poleg teh dveh transakcij je še ogromno drugih in je potem bilanca prav lahko na 0 - iz banke A v banko B in obratno ni treba prenesti nič denarja.

Če centralna banka ne ve koliko je denarja in ga izda preveč, pomeni to inflacijo. Obraten primer je pomanjkanje denarja = draginja.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umik bankovca za 500€ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
39887300 (70766) AndrejO
»

V velikem vdoru v banke pokradli več stomilijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
1611661 (9647) gus5
»

kill the bank (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27731477 (26818) Okapi

Realni in "ekonomski" denar

Oddelek: Problemi človeštva
483557 (1848) Gandalfar
»

Denar v obtoku

Oddelek: Problemi človeštva
405060 (4219) borchi

Več podobnih tem