» »

Smiselnost lepot Viste in grenki kompromisi

Smiselnost lepot Viste in grenki kompromisi

zcetrt ::

Razvijalci programske opreme gredo, kot kaže, vedno pogosteje ideje iskati v lunapark. Kupil sem prenosnik z Visto, ki je bila prednaložena in po pogovoru s trgovcem in kolegom le pristal, da se je bom pač navadil in se ne bom obnašal kot dedek, ki ne mara aluminijaste palice, saj je le lesena tisto pravo. In sem nesel lappya tja, za kamor sem ga kupil, torej v studio. Tam pa sem lahko le gagal in igral minolovca s prozorno orodno vrstico in opazoval kromirane obratomere porabe procesorja in rama. Cubase je namreč vsakič, ko sem želel odpreti nov track, friznil za 40 sekund, zunanja zvočna kartica pa se ni pobrala. Driverjev ni ustreznih... Nasvidenje, Vista, torej.

Ampak, bolj pa me zanima slednje: Ob dejstvu, da imam kot študent FE pravico do brezplačne Microsoftove programske opreme, sem plačal OS pri nakupu prenosnika. Ajde, v redu. Ampak, OS naj bi bil prirejen za prenosnik (vsi gonilniki, še nekaj ostale šare). Kar pa je bolj zanimivo, dvojedernemu 64 bitnemu procesorju navkljub, je naločena Vista Business 32 bit.

Ali torej z visto potencialno sploh kaj pridobim (če upoštevamo, da sem nastavil Clasic View) proti XP proffesional SP2? Bi bil sistem lahko kaj manj izkoriščen z XP-ji? Zakaj ni Viste 64bit na sistemu, ki to podpira?

Hvala za mnenja in odgovore.
4.

'FireSTORM' ::

Pridobil si več porabljenega prostora na disku.
Those penguins.... They sure aint normal....

tomaz- ::

in vmes, ko ti frizne, maš več kot dovolj časa za wc, pripravo kakšnega bio-sendviča ipd.. V bistvu je vista ful napredovala, sam ti tega očitno nisi jemal s pravega zornega kota:D :D

cekr ::

Malo še poskusi s kakšnimi novimi gonilniki - predvsem za vezno čipovje in grafično kartico.

Malo čudno je, da bi nov prenosnik, ki verjetno ni podhranjen, cukal.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

zcetrt ::

Prenosnik je 2GB DDR2 rama, Turion 64 x2 2GHz, 160GB 5400 disk, grafika pa ati x1250, ki ima najnižjo oceno po Vistinem kriteriju, in sicer 3. Ram in procesor in ostalo gre vse nad 5 oz. tam nekje.


Torej bom spravil prednaloženo Visto za kasnejše rodove in naložil XP. Ali je smiselno naložiti 64 bitno različico?
4.

zee ::

povsem enako izkusnjo imam z Visto tudi jaz, tako da nekaj je zagotovo na tem.

pri meni se je izkusnja z Visto (legalno, da ne bo pomote), koncala s formatiranjem laptopa in namestitvijo XP Pro SP2. resda nimam nalozenega AHCI gonilnika za trdi disk, kar pomeni, da imam malenkost slabse performancse kot sicer, vendar laptop deluje BISTVENO bolje. aja, da ne bi kdo rekel, da imam slabo konfiguracijo: Core Duo L2400, 80 GB HDD@5400 RPM, 2 GB rama, Intelovo graficno cudo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

[SkA] ::

Kot prvo se boš mogel zavedati, da Vista v svojem jedru vseeno ni zgolj nov skin za Windows XP, tako da so težave s kompatibilnostjo programske opreme, narejene za starejše MS OS, prisotne.

Specifično, kar se tiče Cubase, imaš na proizvajalčevi strani lepo napisano:
"Additional notes: The installer offered here can be only used for the 32-bit version of Windows Vista and is not compatible with the 64-bit version! In addition, Cubase 4.0.0 (and 4.0.1) is not officially released by Steinberg for Windows Vista yet. Therefore, such a combination is not yet officially supported. The idea of this installer is to offer a way for interested user to take a "testdrive" of Cubase 4 on a Windows Vista system. Another Cubase 4 update is planned for official Windows Vista (and 64-bit) support. This will be announced accordingly then. "

Ali je to razlog za tvoje težave, ali pa morda slabi (stari) gonilniki, pa žal ne vem. Glede na to, da si očitno kupil laptop za studio, bi rekel, da sam z Visto v tem momentu ne pridobiš nič. Ko (če) bodo proizvajalci začeli delati ustrezno namensko programsko opremo, ki bo na Visti ponujala več, ali delovala bolje, pa lahko zadeve ponovno oceniš. V tem momentu pa verjamem, da boš z Visto imel več težav, kot pa koristi, za to kar ti z njo poizkušaš narediti (audio produkcija, če sem prav dojel). Sicer pa, predlagam da si pogledaš svoj seznam programske opreme in ugotoviš, ali vse kar potrebuješ, na Visti že deluje tako kot bi moralo in se potem odločiš. Na dolgi rok je downgrade vseeno nesmiseln.

Kar se tiče tvojega vprašanja okoli 64bitne verzije, je sicer razmišljanje čisto vredu, zavedati pa se moraš, da v takem primeru potrebuješ gonilnike za 64 bitno verzijo Windowsov, ki niso združljivi z gonilniki za 32 bitno verzijo Windowsov, pa tudi pri samih programih lahko nastopijo težave. Ponovno je to področje, kjer boš moral oceniti, glede na svoje delo, ali z 64 bitno verzijo dejansko kaj profitiraš. V splošnem pa velja, da raje ostani na 32 bitni verziji.

Nenazadnje, glede tvoje licence. Je res, da imaš kot študent na fakultetah pravico do celotnega spektra MSjeve programske opreme, ampak gre za licenco v okviru MSDNAA (Microsoft Developer Network Academic Alliance), ki je namenjena rabi v izključno izobraževalne in raziskovalne namene. To pa v praksi pomeni, da isti moment, ko na računalniku npr. pregleduješ svoje e-maile in z njim ustvarjaš glasbo, kršiš licenco. V takem primeru je čisto vseeno, ali imaš piratsko verzijo (sneto z interneta) ali pa MSDNAA verzijo - v obeh primerih ti licenca ne velja, oziroma jo kršiš.

PS: malo me čudi, da nisi raje vzel Maca (glede na področje uporabe) :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

aiko ::

Na tako močnem pc-ju xp-ji dobesedno letijo in delajo 20x bolje kot vista, pa še zasedejo 12x manj placa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aiko ()

zee ::

8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

cekr ::

Prenosnik je 2GB DDR2 rama, Turion 64 x2 2GHz, 160GB 5400 disk, grafika pa ati x1250, ki ima najnižjo oceno po Vistinem kriteriju, in sicer 3. Ram in procesor in ostalo gre vse nad 5 oz. tam nekje.

S to konfiguracijo ti mora Vista leteti brez problemov. Moraš pa vse urediti z gonilniki. Verjetno imaš ATI-jevo vezno čipovje. Vse gonilnike po vrsti si nastavi pa mora delovat. Če pa dela probleme Cubase, pa poskusi najti novejšo verzijo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

darkobas ::

katero zvočno pa imaš ?

Mavrik ::

Če bi bila Vista samo skin XPjev, potem bi ti vse delalo ;)

No, razlog je verjetno v driverjih za zvočno kartico. Namreč zadeva ma novi sound stack, kateri seveda zahteva svoje drivere. In večina kriplastih proizvajalcev zvočnih je bila dokaj pozna pri upgrejdu (tu še posebej gledam tebe Creative! Ki še itak nima dobrih driverjev za E-MU serijo). Pač dobi si kompatibilne drivere za Visto pa Cubase bo verjetno tudi moral na update počakat.
The truth is rarely pure and never simple.

zcetrt ::

No, glede skina je bila pač mala šala...

Hvala vsem, še posebej [ska], za obširen in kvaliteten odgovor. Malo me je zaskrbelo le ob tem, da sem še vedno pirat, čeprav sem menil, da nisem... Je pa razlika med tem in sneto verzijo iz interneta... Operacijski sistem se ne pritožuje in se redno updata :)

Audio kartica, ki jo uporabljam poleg prenosnika, je najpogosteje M-Audio Firewire Audiophile (za uporabo z midi inštrumenti) in Prosonus Firepod (za kakšno semi resno hitrejše snemanje).

Windowsi XP se že nalagajo, nekaj težav bo sicer z gonilniki, saj prenosnikom ne prilagajo več vedno ploščka s programsko opremo, zato jih bom primoran pretakati iz interneta. Factory Recovery sem pa naredil za tedaj, ko bo obstajal Vista Sp2 :)

Ostal bom tudi na 32 bitni različici, saj so gonilniki za mojo periferno strojno opremo v glavnem 32 bitni, 64 pa v najboljšem primeru v beta fazi.
4.

Callisto821+ ::

da ne bi gov orli o (pre)zasedanju placa na disku ..... lepo prosim

sem mel sp sp2 na disku, ki je teoretično velik 160 giga, sam ga je xp ocenil kot 130 giga
ko sem pa naložo visto se je pa disk "povečal" na 150 giga

kaj praviš zdaj?

zee ::

ne vem, če je to sploh kaj povezano z Visto ali Windowsi. Na mašini z Windows XP SP2 je meni brez težav našlo 320 GB disk. ja, vseh 320 GB.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mihec87 ::

Calisto ce si dajal sp2 naknadno gor imas ostali plac neformatiran in sicer pod administrative tools

-_- ::

Callisto821+: Tvoj disk je teoretično velik 160 GB, samo v resnici je velik približno 149 GB.

Izračun

teoretično:
160 GB = 160 * 10^9 B = 160 000 000 000 B
v resnici je pa:
160 000 000 000 / (1024^3) = 149,0116119384765625 GB

Jinto ::

Ah dajte no. XP-ji brez SP1 ne podpirajo 48 bitnega LBA, kar omejuje največjo velikost diska na 137 gb, oziroma nekaj manj kot 130gb zaradi pretvorbe.

Smorny ::

Če kupiš Visto Buissnes ali Ultimate imaš downgrade pravico na xp professional. Enako velja za oem.
Vse kar moraš narediti, je da pokličeš MS, jum pošlješ kopijo računa po mailu ali faxu in že dobiš ključ za xpje.
Kontaktne informacije.

p.s. gospa je zelo prijazna. :8)
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

zcetrt ::

Hja, ampak to je "kupljen" operacijski sistem. Kaj pa, če dobiš prednaloženega, in na računu piše la cena prenosnika?
4.

Smorny ::

Potem piše v konfiguraciji, da je zraven vista oem. Ne rabi biti navedena točna cena, potreboval pa boš serijsko oem.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Ch4N93 ::

Nenazadnje, glede tvoje licence. Je res, da imaš kot študent na fakultetah pravico do celotnega spektra MSjeve programske opreme, ampak gre za licenco v okviru MSDNAA (Microsoft Developer Network Academic Alliance), ki je namenjena rabi v izključno izobraževalne in raziskovalne namene. To pa v praksi pomeni, da isti moment, ko na računalniku npr. pregleduješ svoje e-maile in z njim ustvarjaš glasbo, kršiš licenco.
Če torej pošljem e-mail profesorju kršim licenco? Če torej študiram na AGRFT in za projekt na faksu ustvarjam glasbo kršim licenco?

Strinjam pa se, da kršiš licenco z ustvarjanjem glasbe za komercialne namene.
Prav tako recimo s pisanjem programov za komercialne namene v Visual Studio.
Ni nam lahko...

bluefish ::

sicer pa, kdo bo šel preverjat, ali se držiš licenčnih pogojev in podobnega.

ender ::

Glede 32bit vs. 64bit: če ti 32bitni Windowsi vidijo ves RAM, zaenkrat še nima smisla nadgrajevati na 64bitne. Sicer pa uporabljam 64bitne XPje že nekaj časa, in edini problem, ki sem ga do sedaj imel so gonilniki za M-Audio Revolution 5.1 - če se preveč igram z mixerjem, dobim BSOD (in pa jasno, DOS programi ne delujejo, ampak to danes ne bi smel biti več problem).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[ Windows Vista ] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 476 77 78 79 )

Oddelek: Operacijski sistemi
3942264437 (64029) Seljak
»

Windows 7 je tu (za razvijalce in študente) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19825651 (14302) ;-)
»

Xp ali Vista? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15810329 (6799) ___
»

4GB rama na operacijskem sistemu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1008611 (7420) opeter
»

win x64 ali x86? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
649166 (7795) Razerzone

Več podobnih tem