» »

Računalnik za v dnevno sobo / HTPC + server

Računalnik za v dnevno sobo / HTPC + server

Keyser Soze ::

Rad bi kupil računalnik za v dnevno sobo, kateri bi mi omogočal:

- gledanje standardne televizije in DVB-S ter snemanje programov (720p maks)
- konstantna povezava na net za namene p2p
- zmožnost predvajanja DVDjev in njihovih naslednikov(BR, HDDVD)
- surfanje po netu
- igranje grafično milejših iger

Skratka, bottom line je, da potrebujem računalo, ki je zmožno opravljati več stvari na enkrat. Se pravi, da bom lahko ob konstantnem šibanju p2p, lahko posnel kakšno oddajo in medtem pogledal en film na drugem programu ali pa na DVDju oz. HDDju.

Kaj bi prišlo v poštev - predvsem procesor in TV kartica. Grafična niti ni potrebno,da je neka strupena zadeva.

P.S.: Nekako sem preiskal forum, a nisem našel primerne teme oz. odgovora na moje vprašanje.
OM, F, G!

Vesoljc ::

p2p + video rec = heavy IO -> disk na udaru
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Bo treba to rešit z multiplimi diski. Morda dva manjša diska in en večji. Pač večji za finalne datoteke. Manjša pa za tekoče naloge. Ali pa ločeni diski za ločene potrebe -> sistem + p2p + VCR.
OM, F, G!

Pyr0Beast ::

Mogoče kakše CF-ide vmesnik za wine in kakšno šaro, ter 2 diska, ki bi se prižigala po potrebi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

CF mi je sumljiv predvsem zaradi same življenske dobe zadeve. Omejeni cikli mi ne dišijo preveč, ker bo zadeva potem takoj crknjot. Bi pa posegel za i-Ramom, če bi imel dovolj financ. Ampak z diski se bom ubadal kasneje, ko bo ostala oprema pri roki.

NAjbolj me muči izbor procesorja. Kateri je najprimernejši kandidat za te naloge?
OM, F, G!

zlobcek ::

jah če boš enkrat gledal filme 1080p, potem ti core double oz. AM2 double core ne sme uiti. pravijo, da vec kot 4800+ ce gledamo AM2 X2. Oz C2D 6420 (ga imam sam) ali podoben.

S tem da boš tako v tej ločljivosti le gledal filme. Meni recimo obremeni oba jedra na 80% pri dekodiranju najhudejsega in najlepsega HD.

za 720p potrebujes sicer manj moči, vendar sam ravno tako ne smem kaj dosti čačkati po računalu med predvajanjem. Zelo dober primer zate sem imel nekaj časa nazaj, ko sem hkrati gledal HD 720p in kopiral nove filme iz mojega računalnika na htpc. No to pač ni šlo ane:)) . Sicer nevem zakaj (glede na obremenitev sistema), ampak se je predvajanje kar dobro zatikalo. Sicer gledljivo, a defenitivno pokvari izkušnjo.

Imam tudi tunner theatrix 550 pro, zvezan na kabelsko omrežje. Snemanje, pavza med normalnim programom in tako naprej delujejo zelo uredu, brez zatikanja ali drugih težav. Vendar pa se gre pri meni za navadno tv.

Torej če potegnem črto - kar so ti že zgoraj povedali - za p2p razmisli o sekundarnem disku. Na procesorju ne šparaj, ker u htpc si zelo težko privošči človek kakšno konkretno navijanje, lahko pa šparaš na ramu in eventuelno matični. 1G DDR2 rama no-name boš imel dovolj.

Sam imam zelo dobro prezračevano - modificirano ležečo kišto z ventilatorji, ki se vrtijo glede na temperaturo. Lahko ti rečem, da brez obremenitve oba za izpihovanje (12cm) na stranici večinoma stojita, na procesorju pa se obrača na najnižjih obratih in je uredu. Pri odkodiranju HD 1080p pa mi laufa tako ventilator na procesorju, kot tudi unadva na zunanji strani ohišja za izpihovanje toplega zraka iz notranjosti. Vsekakor je računalnik precej obremenjen.

Navijat se ti torej splača le, če boš procesor potopil u vodo. Grafično imam jest 7600GT s pasivnim hlajenjem. Notri je še en 320G WD, giga DDR2 667, tuner, wi-fi kartica, zvočna X-FI, z vsem tem pa se pogovarjajo XP ME 2005. O visti še premišljujem.

Tko

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zlobcek ()

zee ::

Kaj pa Athlon X2 4200+ še na S939, 2GB rama? je to dovolj za Full-HD filme?

problem tišine bom rešil z vodnim hlajenjem celotnega sistema.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bluefish ::

pri diskih bi bilo verjetno najbolje izbrati tih 80GB disk (WD ima zelo tihega) za potrebe začasnih datotek (p2p) in večjega 320GB za shranjevanje (Samsung,...).

X2 procesor bo za HD filme verjetno dovolj, saj meni tekoče delujejo na Athlonu 64 3200+

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Včasih je bil za potrebe video obdelave ipd. kralj Intel... A sedaj rula AMD?

Kar se tiče diska, je mišljeno nekako tako ja. En dinamičen disk za trenutne potrebe in "arhivski disk, na katerega se prenesejo končane datoteke. V sodelovanju z kakšnim hitrim sistemskim diskom.
OM, F, G!

para! ::

Ne mi rečt, da PS3 ne omogoča vsega, kar si naštel v prvem postu?

lp
Death before dishonor!

Snemanje programov?

No way! Me je navduševal PS3 in me je mikalo da bi zagemblal mojo škatuljo 360. Samo sem na istem kot pri xboxu če kupim PS2.

Ni tako rožnato tole kot se zdi na prvi pogled.
OM, F, G!

zlobcek ::

zee nevem, kateri athloni točno še zmorejo odkodirati full HD. Nekje pa sem prebral, da mora biti vsaj athlon X2 4800+ oz. šibkejši navit na podobne frekvence.

Meni 3200+ 939 na venice jedru v računalniku od tamale ni sposoben goniti (1080p). Vendar to ni 4200+ X2 ane :)

Prej sem imel v htpc athona 3000+ 754 s 6600gt in giga rama (z njim sem bil tudi na nestu 2006) in sem sistem zamenjal zato, ker mi je jamral že pri 720p oz. sem imel neke probleme tudi s pavzo rednega TV programa (ko gledaš naprej in ti istočasno snema in predvaja).

Če želiš orenk htpc za dolgo časa, si ubodi res dober procesor. Ko imaš enkrat to, si dejasnko (relativno gledano :) ) pripravljen na prihodnost in ne bo treba vanj posegati kar nekaj let (če računaš, da še niti 720p ni dobro zunaj, tvoj bo pa brez problema gonil tudi full HD).
Jest ne računam razen diskov vlagati v htpc naslednjih 5 let nič (kao:D )

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zlobcek ()

bluefish ::

meni sicer tudi full HD (1080p) dela na A64 3200+; tako mislim, da bo moralo tekoče delati tudi na dvojedrniku.

SepoX ::

Sam tko, drugi sistem v podpisu dela vse to kar rabiš, samo p2p pa ne gonim na njem.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTPC sestava in programska oprema (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Zvok in slika
41760312 (22378) umexteacher
»

Gradim zmogljiv HTPC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
519515 (7550) AvtoR
»

Računalnik za dnevno sobo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
606110 (4266) murmur
»

Koliko Ghz CPU za .mkv ?

Oddelek: Programska oprema
403211 (3211) jan01
»

En par vprašanj okoli HTPCja

Oddelek: Pomoč in nasveti
202002 (1528) Keyser Soze

Več podobnih tem