» »

En par vprašanj okoli HTPCja

En par vprašanj okoli HTPCja

Netrunner ::

ok ... prebral sem en kup tem o HTPCjih na tem forumu ... upam da me ne bo kdo postrani gledal ker odpiram novo ...

ma imam en par specifičnih vprašanj ... nameravam si nabavit en PC za gledanje videa predvsem pa me zanima sledeče. Zahteve so pač da predvaja VSE ... divx in mp3 je že klasika... DVD tudi ... bolj me martva HD ....

1. Od kakšne komponente je odvisno da predvaja HD ok ?
2. Kakšna je min. CPU zahteva ?
3. Koliko RAMa je min. priporočljivo ?
4. Katero Grafično k. izbrati ?
5. Kakšne priključke se vse rabi ? DVI in VGA se rabi ? ... HDMI ? ... obstaja scart na grafični sploh ? ....
6. Sem še kaj pozabil ?
7. pa še neki me zanima ... kolko HD ločljivosti sploh obstaja ... ?
8. In glede računala ... se da kupit recimo močnejši CPU in slabšo grafično ... ali obratno .. ali mora oboje zadovoljiti določene zahteve ?
9. Dalinjci ki pridejo poleg HTPC ohišij ... kaj se da kontrolirat z njimi ? --> meni osebno se mi zdijo ta ohišja potrata denarja ... sam si bom vejento omislil eno ležeče ohišje kot je od HPja ... in wireless tipkovnico ... ni tako komot samo za moje potrebe je super ..


Kakšen nasvet ... kaj je treba pazit pri sestavljanju takega računala ? ...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

sidd ::

glede točke 9. samo nekaj. Kar privošči si še en daljinc zraven. Kontroliraš pa tisto, kar si nastaviš. Lahko pa si tudi sam napraviš daljinca (stane toliko, koliko boš dal za univerzalni pilot. ostalo te pride okoli 1€ - je tudi nekaj temna slo-techu).

Aja pa glede procesorja pa grafične ter matične - zelo dobro je, če lahko imaš pasivno hlajenje, ali pa vsaj regulator na ventilatorju (da ti kišta ne tuli med gledanjem ipd...)
no idea for signature
signed
I

gkovac ::

Ti si boš sam sestavil HTPC al se boš odločil za že v naprej sestavljeno mašino?
Jaz se tudi ukvarjam z mislijo, da bi v dnevni sobi imel nekaj podobnega. Si že kaj gledal po naših trgovinah? kaj ponujajo oziroma na katero stran se ti nagibaš.

edit: Alien.. dej proisim prestavi tole spet v Pomoč in nasveti... sem se malce zmotil
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gkovac ()

Netrunner ::

sam si nameravam sestavit HTPC ker že sestavljeni sistemi so dražji in ne dobim nič več kot če sam zložim skupaj ... samo moram vedet kaj sploh moram dat noter .. kolko močan CPU koliko RAMa ... kakšno grafično izbrati ipd ... pa še to me zanima ... mene osebno me ne moti če imam klasičen windows na mašini ... ma drugače a ve kdo kaj se splača imet zaen sistem ... oni windows media center? .. kakšna linux različica ? ... oz. nekaj tretjega ?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

zlobcek ::

Hm

1. dekodiranja Hd je (zaenkrat) direktno odvisno od CPU. Menda bo enkrat tudi malo od GPU ali komplet od njega, ampak teh časov še ni.
2. Od athlon X2 4800+ oz. c2d 6xxx za 1080p na stock frekvencah, torej brez navijanja - vsekakor je treba kar precej močno zverino.
3. rama potrebuješ toliko, da ti sistem goni brez problema.1 Giga recimo.
4. Grafična je dobra vsaka na PCI-e s TV-out in HDMI out:)) . Čeprav sam zaenkrat hdmi izhoda še nimam.
5. SCART na TV-ju se uporablja v navezi z S-video out na grafični. Dobi se pač kabelj, ki ima na eno strani S-video pa Audio priključke, na drugi pa SCART. DVI in VGA se uporabljata dostikrat v navezi z LCD-TV-ji in podobno, kateri imajo te vhode. Itak pa brez tega grafične ne morš kupit:)) . HDMI se pri novem računalniku defenitivno splača, posebej v HTPC.
6. pozabil si še kakšen velik disk, mogoče tuner za snemanje limonad, kakšnega mujota.
7. HD zaenkrat sam še ne gledam preveč, bolj ali manj zavrtim kakšen film iz ferbca. Drugače je pa najvišja in najbolj zahtevna stvar HD 1080p z 1920*1200 resolucijo (mensezdi no). 720p ma pa tam 13xx krat 7xx. Mislim da tisto resolucijo, katero ima večina TV-jev, ki niso full HD. Seveda pa me ne držati za besedo, ker nevem čisto natančno. Je pa precej tega opisanega na forumu.
8. Vsekakor je bolje kupiti močan CPU in švoh grafično z HDMI izhodom.
9. Daljinec sam večinoma uporabljam za glasnost in pavzo in osnovne stvari. Tudi menjavo kanalov na tunnerju itd. Sem pa ugotovil, da veliko večino držim v roki bluetooth miš in ne daljinca. Daljinec je bolj ali manj dodatna oprema.
Iz mojih izkušenj prednosti HTPC ohišij pred ležečimi, če ne gledaš oblike, ni. Če gledaš pa obliko, potem pa itak nimaš kaj. Sam imam tudi ležeče navadno ohišje, vendar se maredil prvo stranico doma iz lesa in aluminija.

Vsekakor pazi na to, da bodo komponanete pasivno hlajene, če se le da. Disk mora biti obešen na gumice. Posebej se splača gledat na napajalnike, ki morajo biti že v osnovi tihi, če jih ne misliš modificirat (načeloma je to prva leta problem zaradi garancije). Sam sem ga recimo razdrl takoj, ko sem ga domov prinesu. Potem pa računaj, da boš ventilatorjem precej znižal obrate. Zaradi tega probaj ohišje predelati tako, da boš imel prisilen pretok zraka skozi njega. Sam imam na eni strani dve veliki luknji (12cm premera - kot tiste za 12cm ventilatorje - in čez luknje zaščito, da ne morem porint prstov noter) , na drugi strani pa dva 12cm ventilatorja na najnižjih možnih obratih. Tako imam vedno v ohišju svež hladen zrak. Ko nisem imel tega tako izvedenega, se je začel notri kopičit vroč zrak in je prihajalo do rednih sesedanj pri filmih HD ločljivosti.

zlobcek ::

Aja za operacijski sistem uporabljam pa navadne XP-je Pro. Za muziko Winamp:)) , za filme media player classic pa fddshow komplet, za DVD-je Power DVD. Gor laufa še msn messenger. Pišem pa na njemu tudi članke iz naslonjača:D. Redno pa uporabljam to tudi, ko pridejo obiski, kot eno veliiiiko sliko s spreminjajočo vsebino.

HTPC je vsekakor zakon.

bluefish ::

1. Dekodiranje HD in obremenitev procesorja sta odvisna tudi od izvora. Ob predvajanju Bluray in HD-DVD medija je obremenjen predvsem procesor. Če pa imaš razne HD filme, ki so posneti iz interneta (.mkv, .wmv formata) pa potrebuješ le nameščen CoreAVC kodek in vsak računalnik ti jih bo predvajal.
2. Moč procesorja je odvisna od vsebine prejšnjega odgovora. Za predvajanje HD filma brez ustrezni pomagal, boš potreboval kar močan stroj.
3. 1GB RAM-a bo verjetno dovolj.
4. Dovolj bodo že najbolj osnovni modeli. Sicer se nekateri modeli zadnje serije ATI kartic hvalijo z HD podporo, vendar pa je to dobro jemati z nekaj rezerve.
5. Odvisno od tega, kam boš stvar priklopil. HDMI in DVI sta vsekakor dobrodošla. Seveda pa bi pogojno zadoščal tudi S-Video.
6. Kot že prej omenjeno, si pozabil disk. Velikost le tega je odvisna od tvojih navad. Kupi pa čim tišjega (Samsung, WD, Seagate).
7. Obstajata dve ločljivosti, 1080p in 720p.
8. Za media center raje kupi močnejši CPU in morda slabšo grafično kartico.
9. Lahko tudi posebej kupiš daljinca (določeni Logitech imajo kar veliko uporabnost, je pa verjetno še veliko drugih znamk). Rešitev z wireless tipkovnico sicer ni slaba, vendar pa boš morda včasih želel imeti kaj manjšega pri roki. Nekateri modeli tipkovnic imajo priložen tudi nek osnoven daljinec (Logitech S510 recimo) oz. se numerični del tipkovnice lahko loči in deluje tako (Nek Logitechov model, ki pa je kar drag).

Kupi ohišje, ki bo karseda kvalitetno sestavljeno, saj boš tako že v osnovi preprečil nezaželeno prenašanje tresljajev.

Še opomba za prvo in drugo točko. Imam enojedrnega Athlona (64 3200+) in ob uporabi CoreAVC in KMPlayer-ja tekoče predvaja tudi 1080p filme na okoli 70% obremenitvi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

zlobcek ::

s CoreAVC lahko HD 720p predvaja nič manj kot navit barton 2500+ (na 2GHz). Na 1800Mhz že šteka.

1080p je pa odklop. Čeprav je zanimivo, da recimo pri procesorju AMD 4000+ X2, ki je očitno na meji za dekodiranje - film ne dela gladko, na 4800+ X2 pa obremenjenost pade na 60% in manj.

Seveda pri obeh na stock frekvencah. Navijat HTPC nekako nima smisla.

Glej, da boš kupil dovolj močan hardware za dekodiranje HD1080p in ti nebo treba ničesar menjat 10 let in več. Razen mogoče diska.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

ronaldo ::

Nove DX10 graficne kartice (hd2600 ali gf8600) podpirajo hd dekodiranje, in zato ne potrebujes sploh mocan procesor za gledanje hd filmov, dovolj je enojedrni 1.5ghz procesor. Priporocam pa hd2600 ker ti bo bil procesor popolnoma prost pri dekodiranju hd videa.

Tle so testi: 1 2 3

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: ronaldo ()

zlobcek ::

A ni tako, da je zaenkrat le CoreAVC napovedal izkoriščanje GPU-ja grafične kartice za odkodiranje fimov?

Podporo za rolanje filmov HD ima Nvidia že malo večnost, vendar noben program ne izkorišča tega, poleg vsega more bit pa še film kompresiran v pravih kodekih al neki. Sam sem bil namreč pred enako dilemo par mesecev nazaj - kakšen procesor je dovolj močan.

Mala štala je okoli tega no. Zato sem vzel kar orenk procesor in mam mir:)) Posebej sedaj, ko so procesorji relativno majhen strošek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

gkovac ::

Kaj pa ohišje? Mal gledam po netu za HTPC ohišja in me na vsaki drugi strani skor kap sune (drago je). Katera ohišja imate vi?

Pain: ne pozabi postat točno kaj si kupil in kako si vse skupi naredu :)
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

sidd ::

samo pazi kakšna je postavitev diska, za ostalo je pa tako povečini dobro poskrbljeno pri HTPC!
no idea for signature
signed
I

gkovac ::

Najdu sem nek članek z naslovom Build Your Own HTPC. Nisem imel časa, da bi vse skupaj prebral, ampak na hitro fantje priporočajo:

Procesor: Athlon X2 4200+
Motherboard: MSI K8NGM2-FID
Grafična: Radeon X1800 GTO
Ohišje: Thermaltake Bach Media
RAM: 2 GB DDR400 SDRAM
Disk: WD Caviar 320GB
TV Tuner: ATI HDTV Wonder
Sound: SB X.Fi Xtreme
Hlajenje: Zalman CNP5770-Cu
Napajalnik: OCZ Modstream 550W

Vse skupaj so ocenili na cca 980€. Vaše mnenje?
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Netrunner ::

bo še kar neki časa minilo preden si bom to zadevo nabavil ... imam žal druge prioritete ... me pa še neki zanima ... v htpc PC nisem vtaknil diska ... oz. bi imel samo enega za sistem ker nameravam imet na eni mašini fileserver ... kjer bi imel vso robo ... zdaj me pa zanima če gigalan zadošča za predvajanje HD filmov? ... se pravi da imam v eni sobi mašino kjer imam filme katere predvajam z HTPCjem prek gigalana v drugi sobi ?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

SepoX ::

Za HD filme je dost tudi 100Mb lan. Pri meni z vsemi motnjami pri žicah vse lepo deluje.

gkovac ::

Nisi vtaknil diska? Kaj boš potem laufal zadevo preko Live (Linux) distribucije? Si pogledal link ki sem ga postal gor?
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Netrunner ::

disk bom imel .. samo ne dam nekega povdarka na njega ... enga čim manjšega za sistem bom imel in to je to ... vse ostalo bom imel na namenskem računalniku .... HTPCja ne bom uporabljal za snemanje odaj iz TVja .. samo za predvajanje .. tako da velikega diska ne rabim ...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

gkovac ::

Si mogoče razmišljal kaj o Linuxu in pa recimo Myth TV? Jaz mal gledam screenshote pa me prav ima, da bi sprobal to namesto M$ja.

Edino kar bi moral narest je sprobat... need a TV Out card... need a TV Out card
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Netrunner ::

hja sem zasledil že govora o tem Myth TV in je videt zelo zanimiva zadeva ... MS zadeve mi ne dišijo zato je vsaka alternativa dobrodošla ... samo moje znanje na linux področju me malo skrbi ker na kratko nimam pojma o linuxih :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Keyser Soze ::

Ah, ne se sekirat. Večina teh linux distribucij je tako al tako že narejenih, da delajo "iz-škatle". In so "fool proof". :D
Plus, da ne rečem, da imaš že na vsakem vogalu mali maljon vodičev kako in kaj. Še preveč jih je.
OM, F, G!

Keyser Soze ::

Samo kakšnih ALL-IN-1 rešitev glede matične se pa ne omenja veliko. Zato sem malo pobrskla po netu in našel tole MB ASRock.

A kdo ve kako se obnese zadeve. Če ne pa vsaj pregovorne slabosti tega chipseta?
OM, F, G!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTPC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27855945 (32670) Netrunner
»

ASROCK -ION 330 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11218117 (9292) OK.d
»

HTPC sestava in programska oprema (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Zvok in slika
41759347 (21413) umexteacher
»

Gradim zmogljiv HTPC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
519127 (7162) AvtoR
»

star pc kot HD player

Oddelek: Zvok in slika
303992 (2722) Repminister

Več podobnih tem