» »

Računalnik za dnevno sobo

Računalnik za dnevno sobo

«
1
2

Jan987 ::

Torej nameravam kupiti računalnik za dnevno sobo. Pogoj je da je čim bolj tih, se čim manj greje in je majhen. Nekako sem sestavil tole:

GIGABYTE GA-M61SME-S2, AM2 44,88 € nakupi.net
Ohišje 3GTW - 082 MicroATX 300W SILENT 47,95 € nakupi.net
AMD AM2 SEMPRON LE 1100 BOX 34,26 € nakupi.net
PATRIOT DDR2 ram, 512Mb PC2-5300, 11,93 € nakupi.net
WD SATA II 160GB WD1600JS 47,52 € nakupi.net
DVD +/- RW NEC, AD-7173A BULK 27,62 € nakupi.net

214,16 €

Kaj menite na to? Imate kakšne druge predloge?

Računalnik se bo uporabljal za kot dvd player in za občasno brskanje po spletu, gledanje slik gledanje filmov... skratka kot kakšen bolj zmogljiv dvd player.

eVro ::

Sicer bi ti priporočil Intela, ampak je potem že kar razlika v ceni. Moji komentarji:

- procesor: skoraj nesmiselno je danes kupovati enojedrnike, raje vzemi budget dvojedrnika
- disk: vzemi za 15 € razlike 250 GB AAKS-a, bo kar hitrejši in tišji (JS je že dost out)
- ram: če ne misliš nadgrajevati, vzemi vsaj 2x512 MB, da bo v dual channel
- dvd: NEC (Optiarc) so najslabši DVDji. Za 26 € se dobi Samsungovega, tako da je tole stran vržen denar

Če boš predvajal HD filme, potem bi ti priporočil, da vložiš enkrat tudi v eno low-end pasivno hlajeno grafično kartico, lik toliko, da imaš digitalno DVI (HDMI) povezavo.

Jan987 ::

Ja rama bo šlo verjetno 1gb, dvojedrnika praktično ne rabim ker je za tukaj tako ali tako vsak procesor dovolj močan, diskovnega prostora praktično ne rabim, ker bo računalnik tako ali tako povezan v mrežo. Edina varjanta je ja kot si rekel še ena grafična kartica z dvi-jev. Kaj predlagaš?

eVro ::

Ram kar imej v mislih. Poleg tega, da pridobiš na kapaciteti (in 512MB je res malo premalo), dobiš tudi dual channel.

Ja enojedrnik je za pisarniška opravila dovolj. Ampak če misliš povezovati s TVjem in šopati HD, potem raje dvojedrnika. 720p bi še nekako šlo, ampak je bolje imeti na zalogi še malo moči za višje bitrate, hitre scene, hitrejši seek in nenazadnje 1080p.

Disk: AAKS sem ti predlagal ker je to ene 2 leti po JS ven prišlo. Je hitrejše, tišje, ipd. Daj tistih 15 € al kok je razlike in kupi najmanjšega AAKS-a, tj 250 GB. Pa še 16 MB cache. To je pa danes res stran metanje denarja, če kupiš 160 GB JS serijo. Višek prostora še nikoli ni škodil.

Grafično kartico ti pa priporočam, če misliš na TV predvajati HD, drugače ni nujna (lahko pa jo za test prestaviš iz drugega računalnika in opazuješ razliko, ki 100% bo). Pa tudi HD preko VGA kabla ni slabo, ampak iz principa imam raje digitalno.

Takole ti rečem: največjo razliko bo napravil RAM, nato disk, nato procesor in nazadnje grafična kartica. Pa če se boš zanjo odločil poglej še malo za plošče brez integrirane grafike, pa pazi da bo microATX.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: eVro ()

dela ::

AM2 Sempron je zelo soliden procesor, ne greje se veliko, ta na 65nm tehnologiji sploh mora biti super. Za v dnevno sobo ne potrebuješ nič boljšega. Mogoče še razmisli, kaj boš s hlajenjem procesorja, AMDjev BOX hladilnik sicer je tih, ni pa neslišen. Mogoče bi lahko razmislil o tem hladilniku, ker ga zelo zelo hvalijo in tudi pritrditev je odlično rešena, kar pri teh velikih heat pipe hladilnikih ni pogosto, pa še cena ni ravno zelo visoka. Mislim, da ta hladilnik lahko uporabljaš tudi brez ventilatorja na sempronu (kar je za tišino super). Sicer nisi napisal, kakšno rešitev boš izbral glede ohišja, a mislim, da je tišina pri tvojem računalniku zelo pomembna, zato ti svetujem v tej smeri.

Plošča je tudi zelo okej, nvidia chipset, nima kaj bit narobe, navijanja verjetno tako ali tako ne bo (čeprav AM2 semproni zmorejo precej).

Za RAM bi ti jaz rekel, da če boš res počel to, kar si napisal, in ne boš intenzivno browsal (z veliko multimedialnimi tabi in to) in dobro krotiš svoj softver, je tudi 10€ za dodatnih 512 MB metanje denarja stran. Če nisi prepričan, pa le pljuni teh 11€ in kupi 1 GB, ampak v dveh ploščicah (2x512), da dobiš dual channel možnost.

Glede diska: potrebuješ tih disk, tega WDja JS nikakor, mogoče tistega novejšega WD AAKS serijo, kot je že nekdo predlagal, ga kar precej hvalijo zaradi tišine, a iz prve roke pač tega ne vem. Jaz bi se stegnil do Samsung T166 serije, ker so me samsungi precej navdušili s tišino, WDji pač ne toliko. Mogoče še za kakšno Seagate Barracudo poglej, če jo imajo kje poceni.

Glede grafike: verjetno boš potreboval TV-out, kakšen pasivno hlajen ati HD2400 ali geforce 8400GS bi moral biti okej, pa še kakšna dodatna kartica za zajemanje slike ali kaj podobnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

bluefish ::

v primeru, da boš predvajal HD video, vsekakor razmisli o dvojedrniku.

dela ::

Aja, če v ohišju res ne bo dovolj prostora za freezerja 64, pa bi ta tudi verjetno prinesel nekaj napredka pri tišini napram BOX AMD hladilnikom s 70/80mm ventilatorji. Ima pa Xilence tudi nekaj zanimivih, poceni in (verjetno) tihih rešitev za AM2 procesorje, na nakupi.net jih ponujajo nekaj. Preizkusil jih še nisem, a po dizajnu sklepam, da bi znali biti dobri.

M-XXXX ::

Ali pač neki grafični, ki podpira HD:D

dela ::

Glede HD vsebin se dokaj strinjam z ostalimi. Če želiš predvajati 1080p video, potrebuješ kaj močnejšega kot semprona. Moj AM2 sempron 3200@2400Mhz 720p HD posnetke predvaja tekoče z 50-75% obremenitve procesorja, 1080p vsebine so pa negledljive - diapozitivi.

Koliko razne HD grafične pripomorejo, ne vem, ker furam integrirano GeForce 6150, a ker ti tako ali tako potrebuješ samostojno grafiko zaradi tv-outa (ali še česar drugega), se pozanimaj, kako je z njimi pri operiranju s HD. Mogoče niti zaradi tega ne boš potreboval dvojedrnika. Zaradi 720p tako ali tako ne.

eVro ::

720p pri visokih bitratih, fast motion scenah in še ob kakšni priliki tudi rabi moč (ne rečem da lih 100% oba jedra, ampak pri nižjih enojedrnikih pa zmanjka).

dela ::

Seveda 720p potrebuje moč, ampak sempron zmore. Vsaj moj, navit - brez višanja voltaže in z BOX hladilnikom, zato bi SEMPRON LE 1100, ki je izdelan na novejši tehnologiji, to še lažje zmogel.

Kot sem že napisal, pri meni se obremenitev procesorja pri 720p vsebinah nad 75% ne povzpne, video teče tekoče, sem jih pa pogledal že kar nekaj. Če ima kdo link do kakšnega ekstremno zahtevnega 720p posnetka, se tudi priporočam.

fosil ::

Če daš kaj na estetiko, bi bilo za v dnevno sobo lepše recimo takole ohišje.
Tako je!

Jan987 ::

Ja hvala za komentarje.

Najprej kar se tiče ohišja. Na ohišja iz cool-pc sem nekako pozabil tako da si bom še tam malo pogledal.

Ali se v to ohišje da namestiti cel računalnik? Mogoče malo neumno vprašasnje ampak nikjer ne piše da je kompatibilno z mATX ploščami.

Drugače pa bo ohišje tako ali tako v omari in ni preveč važno kakšno je, tako da sem razmišljam da kupim pač eno najcenejše črno ali srebrno ohišje in pa LC power napajalnik 350w z 12cm ventilatorjem ki je gotovo tišji od tega, ki je priložen zgornjemu ohišju.

V računalnik drugače nameravam ugraditi Leadtekovo TV kartico PVR 2000/xp, ki jo že imam doma.

Glede grafične pa bi nabavil tole.


Glede hlajenja procesorja bom sprva namestil originalen hladilnik, če pa bo preglasno pa bom zamenjal za kakšnega pasivnega, tako da se bo vse razen napajalnika gladilo pasivno.


Malo pa razmišljam tudi v tej smeri, da bi kupil tole. Škatla je lična in ne preveč velika, verjetno pa tudi tiha. In če dam še na procesor pasivno glajenje in notri grafično s pasivnim hladilnikom imam potem že zelo tih sistem.
Kaj menite o tej opciji?

Jan987 ::

Ok sedaj sem si nekako sestavil tole:

Asus Barebone V3-M2V890 AMD/AM2 99,42 €
AMD AM2 SEMPRON LE 1100 BOX 34,60 €
Corsair DDR2 512MB 667MHz (VS512MB667D2) 14,00 €
Trdi disk Seagate 160GB, 7200rpm, 8MB, NCQ, 58,03 €
DVD zapisovalnik NEC AD-7173A Labelflash 26,77 €


232,82 €


Bi samo z zgoraj navedeno tv kartico in to integrirano grafično kartico lahko zadovoljivo prikazoval sliko na tv-ju?

No in ker v temi za tv ni nobenega odziva, bi šetukaj vprašal, kakšen tv priporočate do nekje 1500€?

eVro ::

Ne bom rekel, da je nujno, se bo pa ZELO poznalo že pri pisarniških opravilih. In zdaj je RAM zelo poceni - 14 € dodatno te pride. Ko boš čez eno leto želel nadgraditi RAM, bo 50 € taka ploščica, ker bojo nove tehnologije.

Za trdi disk sem ti tudi že povedal: Med 160 in 250 GB je bil preskok v tehnologiji. Razlika v ceni ni velika (spet nekih 15 €), tišina in hitrost je pa opazna, da ne govorimo da imajo 250 GB še enkrat več cacha. To je sicer osebno mnenje, ampak jaz bi WD.

Pa za DVD ti bo tudi žal. Optiarci so največje sranje, največja plastika kar so jih kdaj naredili. Prejšje serije NECov so bile za svojo ugodno ceno čisto spodobne, sam teli tanovi so pa drek. Nekatere zajebava že inštalacija windowsev, drugim določenih medijev ne prebere, glasni so pa tok da sam čakaš da bo enkrat počilo in bo notri vse zmiksan. O kvaliteti izdelave ne bi.

Grafična kartica je edina nenujna komponenta v tem primeru. Še enkrat ti povem predlog: ko boš imel PC, TV in vse ostalo, si sposodi ali vzemi iz drugega računalnika eno kartico z DVI izhodom in primerjaj (pa ne windows namizja, ampak 720p film po možnosti). Razlika 100% je, samo ti moraš videti, če je vredna 40 €.

"Bi samo z zgoraj navedeno tv kartico in to integrirano grafično kartico lahko zadovoljivo prikazoval sliko na tv-ju?" - Odvisno od vira (signala), ampak načeloma ja.

TVji so pa takole nekako: HD ready se gibljejo okoli 1000 € (200 € plus/minus, vse kar je dražje je predrago), full HD pa okoli 1500. To ti govorim nekje za srednje velikosti (32"-42"), ker so te najbolj željene. Glede na to, da boš kupil enojedrnika in še nisi nič o HD rekel, predvidevam, da nimaš namena gledati HD iz računalnika, zato se ti Full HD ne splača. Med HD ready bi ti jaz priporočal Toshiba 42C3502P (42C3500P) ali Sony KDL-40S3000. Kvaliteta med njima je praktično enaka, Toshiba ima edino 2" večji zaslon. Če veš kje kupovati (MM) jih dobiš že za 1000 €, medtem ko če bi res rad v TV vložil 1500 €, potem kupi enake modele, ampak v bigbangu.

Jan987 ::

OK glede računalnika sem si sedaj razčistil. gb rama in pa 250gb disk.
HD filme seveda bom gledal na tej mašini, pri televiziji pa mi je najbolj pomembna lepota slike. Ker da je resolucija sicer velika potem pa je slika pretemna ali pa ima zanič kontrast je bv.

Zanima pa me tudi še, na kakšen način bi lahko tv programe snemal na računalnik (imam Siolovo tv)?

Modri dirkač ::

Če imaš LCD ali pa Plazma TV, bi se jaz vsekakor ozrl za to plato in si zmagal:

Gigabyte GA-MA69GM-S2H

67€ v funtech.si
Everybody lies!

Zgodovina sprememb…

jype ::

Jaz bi vsekakor priporočal Mac minija.

Imam ga tudi sam in se čudovito obnese.

Modri dirkač ::

Prešvoh za HD ...

Predvsem pa predrago!
Everybody lies!

Zgodovina sprememb…

jype ::

Hm? Meni HD "lepo" predvaja.

"Lepo" zato, ker lahko vidim le 720p sliko - 1080p mi downscala (1080p projektor je še predrag in ne vem če je sploh smiseln nakup za dnevno sobo).

Zatika se pa prav nič.

Drago je res, ampak je... mini. In vsebuje daljinski upravljač. In je tih. In ima ethernet in wifi in bluetooth, tako da so filmi lahko spravljeni v kleti, miška je pa na kavču.

Jan987 ::

Mac mini odpade, je predrag. Najverjetneje bom vzel tisti Asusov barabone sistem. Je lepo majhen in kolikor toliko lep in pa tih. Dodatno bom vzel še eno grafično z DVI-jem.

Druga možnost je sicer tole:

Gigabyte GA-MA69GM-S2H 67,00 € funtech
AMD SEMPRON LE-1100+ 1.9Ghz BOX 36,00 € funtech
Ram OCZ 1 GB DDR2 ram, 1GB PC2-6400, 800MHz, 22,00 € funtech
WD SATA II 160GB WD1600JS 47,52 € nakupi.net
SAMSUNG DVD+/-RW DL 20X, RAM 12X SH-S202H/BEWE 27,50 € funtech
Napajalnik LC 350W, LC6350, 120mm FAN 24,10 € nakupi.net
OH Premium 1829DC Črno, opcija Air Duct 19,90 € funtech

244,02 €


Kaj menite o tem?

Računalnik bo v tem primeru potem v omari.

No zograj bi spremenil edino še disk v 250gb-nega.

Kaj se mi potem bolj splača oz kaj je boljše? kombinacije z Asusem ali tole?

eVro ::

RAM je boljše če vzameš 2x512 MB kot 1x 1GB, zaradi dual channel.

Modri dirkač ::

Ah, tukaj pa lahk riskiraš 2x1gb.
Je tko smešno poceni ...
Everybody lies!

Jan987 ::

res da je poceni ampak že 1gb je več kot dovolj. Mogoče bom edino vzel 2*512mb.

T-Majo ::

Intel Pentium Dual Core E2140 pa Radeon HD2400pro pasivno hlajena.


Intel Pentium Dual Core e2140 62€
Asus P5KPL 70€
Gigabyte Radeon HD2400PRO 256mb 40€ (priporočam za gledanje filmov)
Western Digital 320GB (aaks) 75€
Patriot DDR2 PC6400 800mhz 2x512mb 28€


Vse je iz nakupi.net


Je mal dražje ampak bo hitrej in ne bo hiter zastarel. Procesor in grafično spoh priporočam. Če se ne motim je E2140 downclockan core 2 dou, radeoni HD serija so pa odlični v kodiranju HD/BlueRay filmov. V tej cenovnem rangu povozijo GeForce.


edit again :P


Ubistvo k tvoji prvi konfiguraciji dodaš 100€ in si na price/performence doooost pridobil. Moje mneje. Vem da je 100€ denar ampak vseen. Dolgoročno gledat je tvoja prva konfiguracija tema. Asusova matičan podpira tudi procesorje z 45nm tehnologijo in quad core. Ma pa tudi 7.1 zvok. Razmisli :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T-Majo ()

aiko ::

Kaj pa plata ASUS M2A-VM HDMI? HD mi dela super. Pa še poceni je.

Jan987 ::

Hm ja sedaj vidim da za hd filme res rabiš moč :)

Sem poiskusil predvajati preko mreže en hd film ker sem mislil da bo ovira mreža, pa sedaj vidim da povezava 100megabitov na sekundo (realno vleče nekje 89-90), ampak da je omejitev moj stari računalnik z sempronom 3000 na socket A, 512 rama in 9800se.

Ja ta zadnja konfiguracija mi je kar všeč:)

Vseeno pa me še vedno nekaj zanima glede tiste barabone konfiguracije:

Asus Barebone V3-M2V890 AMD/AM2 99,42 €
AMD AM2 SEMPRON LE 1100 BOX 34,60 €
OCZ DDR2 LONG DIMM 1GB 800MHz 22,00 €
Trdi disk Seagate 160GB, 7200rpm, 8MB, NCQ, 58,03 €
DVD zapisovalnik NEC AD-7173A Labelflash 26,77 €
Grafična kartica Gigabyte ATI Radeon HD 2400PRO, 44,00 €

284,82 €


namreč ali bi bila veliko slabša od tiste z core 2 duo, saj se mi zdi asusovo ohišje nekoliko bolj lepo na izgled kot tisto od core 2 duo.

STukaj pa imam še c2d sistem: z verjetno še drugim diskom in pa verjetno drugim pekačem (samsung):

Ohišje 3GTW - 082 MicroATX 300W SILENT 47,95 €
Tandon 1GB / 667MHz / PC2-5300 19,90 €
WD SATA II 160GB WD1600JS 47,52 €
DVD +/- RW NEC, AD-7173A BULK 27,62 €
ASUS P5KPL-VM 69,52 €
PENTIUM DUAL CORE E2140, 1.600 GHz 1MB 61,28
VGA GIGABYTE ATI RAD 2400 PRO (GV-RX24P256H) 39,60 €

313,39 €

eVro ::

Ja, Inteli so kar dosti boljši od AMDjev zadnje čase. Tako da se definitivno splača E2xxx serija za HTPC/pisarniški PC. Ohišje pa lahko najdeš drugo, ki ti bo všeč (poglej si LC 2019MB, cena pa je ista). RAM vzemi OCZ iz prve konfiguracije, tega Tandona sploh ne poznam.

Evo takle HTPC bom v kratkem nabavil jaz:

- Intel E2180
- Gigabyte G31MX-S2
- GeIL 1 GB (pozneje 2x1GB)
- 2400PRO
- Ohišje z napajalnikom LC2019MB
- Disk 250 GB imam lih enga KS, drugače bi vzel 250 GB AAKS.
- DVD pogon pa še imam. NEC serije 4, super bo, ker ne uporabljam veliko (mreža).

Jan987 ::

ja to vem da je intel dosti boljši ampak ali se bo to pri mojih opravilih poznalo, glede na to da večino dela s filmi opravi že grafična kartica. kateri od teh dveh procesorjev pa je bolj varčen?


Ja tole LC ohišje mi je kar všeč :) Slučajno kdo še ve za kakšno ohišje tega cenovnega ranga, ki je ležeče?

eVro ::

Grafična kartica ti pospešuje h264. To je AVC (h264) kodek, ponavadi zapakiran v mpeg transport stream. Ripe, ki jih gledaš ti so x264, ki so x264 kodek v mkv datoteki. Kar ti hočem povedati, je: grafična kartica ti bo pospeševala originalne HD medije in če boš kdaj dekodiral v živo kakšno TV postajo. Pri ripih iz interneta (katerih je v našem primeru največ) ti pomaga sploh ne. Tako da vzemi vsaj E2160 (spet par € razlike, ampak v performancu sta pa E2160 in E2180 stopničko višje), ki je seveda tudi bolj varčen. Da ne govorim da E2160 navit na maksimalno kar se z zračnim hlajenjem da pokosi vse AMDje in večino nenavitih Intelov. Jaz bi sebi za glavni procesor kupil E2180, če ne bi Penryni ven prišli.

jype ::

Če bi bastardi od envidije al pa atija dokumentiral svoje grafične procesorje, bi gonilnik, ki zmore rendrat x264 bil že zdavnaj napisan.

Pa nočejo.

jan01 ::

@eVr0 če se ne spoznaš, raje ne trosi na okoli neumnosti!!!
Grafična kartica ti pospešuje h264. To je AVC (h264) kodek, ponavadi zapakiran v mpeg transport stream. Ripe, ki jih gledaš ti so x264, ki so x264 kodek v mkv datoteki. Kar ti hočem povedati, je: grafična kartica ti bo pospeševala originalne HD medije in če boš kdaj dekodiral v živo kakšno TV postajo. Pri ripih iz interneta (katerih je v našem primeru največ) ti pomaga sploh ne.


Koliko netočnih informacij... Prvič x264 j je le opensource(in zelo dobra) implementacija avc(h264 oz mpeg 4 part 10). Da lahko izkoristiš podporo grafične pri predvajanju takih filmov, rabiš dobiti najnovejši powerdvd ultra(stane 99$ oz za nekatere minuto časa; podporo ima še najnovejši windvd in nero(slednja dva nisem sprobal, a za cyberlinkov powerdvd lahko povem, da dela). Seveda ti ni potrebno predvajati s powerdvdjem, saj se kodek lahko uporabi tudi v npr windows media playerju(pri slednjem rabiš v nastavitvah->performance->advance obklukati turn on directx acceleration!), če tako želiš..
Za h264 dekoder je čisto vseeno iz kje(ts, mpeg, avi, mkv,...) bo video prišel(drug kodek-splitter ga bo že serviral njemu v "razumljivi" obliki!
...
Po drugi strani pa je pri novejših procesorjih podpora hardwarskega dekodiranja(grafične dekodirajo tudi mpeg2-za klasične dvd filme, a novi procesorji to niti ne občutijo) že kar nepotrebna. S odličnim kodekom kot je coreavc, ne rabiš nobene podpore grafične. Itak pa se da skoraj vse intelove procesorje občutno naviti, kar prinese velik skok v zmogljvosti. e1260 oz e2180 naviješ do kakih 3GHz in imaš super procesor.

bate ::

Če vzameš intela skor ne rabiš drugega, jaz mam v prenosniku intelov t2050 in integrirano grafično, pa brez problemov priklopim na tv in predvajam. Če boš hd z grafično predvajal je najbrž dovolj tud cenejši procesor.

eVro ::

Nisem še slišal za pospeševanje x264 z grafično kartico, mogoče da se res da s kakšnimi komercialnimi kodeki, ki pa za moje pojme noben ni vreden pol kur*a (in 100% ne morejo pospeševati vseh variant x264a). ffmpeg je recimo en tak dober projekt, vso to komercialno closed source sranje je pa zanič, ker je dober dekoder, ki prebavi vse preprosto preveč zakomplicirana stvar, da bo jo lahko obvladalo 10 programerjev. Ko gre pa čez 1000 ljudi, je pa drugače. Pa še takrat zna poškodovan stream sesuti kodek.

In CoreAVC niti približno ni DOBER dekoder, edini +, ki ga ima je to, da je hiter. Pa ga ffmpegov dohiteva in je poleg tega še zelo kvaliteten.

Medtem ko je pri drugih tipih programov možno, da so komercialni tako dobri ali celo boljši, tega pri multimediji nikjer ni.

IVo ::

Pospeševanje mislijo v smislu da grafična odvzame nekaj procesorskega dela pri predvajanju HD filmov...

mihajlo carr ::

ne govort da so nec najslabši dvd-ji! ga imam, pa je več kot odličen. vse bere, težav pri nalaganju winodsow ni!(tako kot eni pravijo) z glasnostjo tut ni problemov.
GA-P35-DS3, E2180@3.2GHz, Sapphire 2600XT OC@750/800mhz, WD4000AAKS,
2Gb DDR2 800MHz@4-4-4-12, Xigmatek S1283@mx-2, HKC580W, Chieftec Giga GX-01B

Zgodovina sprememb…

Jan987 ::

diesel tudi sam imam take izkušnje z neci zato sem ga tudi dal notri. Ampak baje so novi res manj kvalitetni.

Danes sem sicer na računalniku poiskusil gledati en 1080p HD film (pač skompresiran), in mi ga računalnik Amd 3200+ navit na 2500Mhz, GeForce 7800GT, 1 giga rama ni uspel predvajati .... se zatika (predvajal sem z VLC Playerjem). Je tukaj šipka točka sistem ali potrebujem kakšne dodatne kodeke (720p filmi mi delujejo bp)? Bodo 1080p filmi delali na zgornjem sistemu z c2d procesorjem?

IVo ::

Če ti ga vlc ni mogel predvajat, kakšne pospešitve z drugimi codeci ne boš dosegel...

bluefish ::

meni je na podobnem sistemu brez problemov tekel 1080p, le seeking je bil počasen. Uporabljal pa sem CoreAVC + KMPlayer z izklopljenim internim kodekom.
Sedaj na x2 4200+ pa itak ni nobenega problema.

Jan987 ::

>Ja se mi zdi da je bil en čuden film, ki je bil velik samo 4gb kar je dokaj malo za to. že delam na tem, da si priskrbim drugega za test :)

dela ::

Ta asusov kompletek je IMO malce precenjen. Okej, glede izgleda je odvisno od posameznika (meni, recimo, so všeč tudi nekatera ohišja za do 25 evrov - seveda navadne atx midi velikosti in brez napajalnika), VIAine plošče pa nikakor osebno ne bi vzel. Med tema dvema variantama bi vsekakor raje vzel intelov sistem.

E2140 in 2180 porabita nekje 65W, sempron LE 1100 pa mislim da 45W.

Jan987 ::

No nekako sem se sedaj odločil za tole:

MSI P4900M2-L
dwd-rw
LC 2019MB
Apacer PC-6400 800MHz
SEAGATE 160Gb SATA300
Ati 2400 pro
PENTIUM DUAL CORE E2140

Bo konfiguracija dovolj zmogljiva za gledanje 1080p HD filmov, po drugi strani pa tiha in se ne bo preveč grela?

eVro ::

Raje Gigabyte ploščo, so budget variante in bolj priljubljene kot MSI.

DVD upam samo, da smo te odvrnili od NECov.

RAMa upam da si vsaj 2x512 (naslednja pametna možnost je 2x1 GB, ne kupuj 1x1GB, če ne misliš nadgrajevati).

Diska kupi 80 GB, če že kupuješ starejšo tehnologijo in ne rabiš toliko prostora. Večja razlika je med 160 in 250 kot 250 in 320 (pa ne po gigabajtih). WD AAKS so dovolj tihi za to kar bi ti rad, Seagate vsekakor ne (poglej si tudi anketo na levi strani te strani).

Procesor je spet večji preskok med E2140 in E2160 kot potem do E2180 in ti priporočam E2160. Pa zdaj sem ti že vse stvari tolikokrat pojasnil, da bom nehal. Samo čudno mi je kupovati za nazaj. 10 € pri disku in 10 € pri procesorju in bo veliko bolj luštna stvar.

IVo ::

Gigabyte matične niso nič boljše oz slabše od msi, sploh pri teh mATX je ta razlika neopazna, je pa MSI cenejša. NECov DVD-RW mam tudi sam in dela odlično. Ram se pa po 2x512MB nikakor ne splača! Ker bo itak enkrat nadgrajeval in če se odloči prodat 2x512MB da bi kupil kej boljšega, kdo misliš da mu ga bo vzel če že 1GB pide za ceno WC paprija (no mal heca...). Pri diskih nimam mnenja če rabi 160 vzame tok če pa ne pa manj... CPUpa isto.
Samo če bo comp uporabljal samo za gledanje HD filmov, mu je to čisto dovolj. Je pa res da pri HD filmih dodaten prostor na disku ne škodi...:\

Jan987 ::

Ok sedaj me zanima samoše če bo računalnik sposoben predvajati skompresirane HD filme z 1080p?

IVo ::

Brez problema!

Jan987 ::

kakšen pa je spodnji računalnik v primerjavi z zgornjim? Po testih ki sem jih gledal sem ovsod našel da je procesor boljši.

AMD ATHLON 64 X2 4000+ BOX AM2 Energy Efficient 65W
Foxconn K8M890M2MB-RS2H AM2


Ostale komponente so iste.

IVo ::

Ja v enih testih je ta AMD hitrejši, je pa tudi cca. 20€ dražji. Kar je za ta cenovni razred veliko, no sej to tut verjetn sam veš...

Jan987 ::

Prosil bi, da pokomentirate še to konfiguracijo. prosim da ne kritizirate diska, ker sem ga slišal laufati in je zame dovolj tih.

Foxconn-Matična Plošča Foxconn K8M890M2MB-RS2H AM2 40,12 €
AMD-Procesor AMD Athlon64 X2 4800+ BOX AM2 77,50 €
Sapphire-Sapphire ATI HD2400PRO 256MB DDR2 36,17 €
Seagate-Seagate 160GB SATA2, 8Mb, 7200rpm 49,90 €
NEC-DVD +/- RW NEC, AD-5200A-0B, BULK, 20x, Črn 25,04 €
Acord-92 d.o.o.-Ohišje 1967ROEX Midi-ATX 400W 29,64 €
OCZ technology-OCZ DDR2 1GB ram, PC2-6400, 800MHz, XTC hladilnik 20,69 €

279,06 €


Vse cene so iz sestavi. si. Kakšne izkušnje imate s to spletno trgovino?

eVro ::

Veliko bolj se ti splača Intelovo E2xxx serijo, cena je podobna. Že E2xxx serija poseka večino AMDjev, navita pa sploh.

RAM verjetno ne boš nadgrajeval na taki konfiguraciji, zato se ti bolj splača 2x512MB.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HD na PC-ju, minimalne zahteve?

Oddelek: Zvok in slika
456033 (3206) zavajon
»

Računalnik za 800€

Oddelek: Kaj kupiti
91473 (1142) energetik
»

E2140 in 1080p matroske ali 720p z visokim kpbs

Oddelek: Strojna oprema
272792 (1881) Pesimist
»

Kupujem računalnik, sam sestavim

Oddelek: Kaj kupiti
244158 (4158) BillieJoe
»

Low price konfiguracija za kolega

Oddelek: Kaj kupiti
91238 (1029) Antares88

Več podobnih tem