» »

SOVA

SOVA

««
13 / 19
»»

Thomas ::

> Ko ta isti slehrnik deluje v imenu in za račun državne institucije, pa staviri postanejo malce drugačne.

Nič drugačne. Samo še dodatno so mu stvari zakonsko bolj omejene ali manj omejene. Množica legalnih izbir se včasih razširi, včasih zoži. Število prepovedanih sadov (pardon, izbir) naraste ali pade. Kakor kdaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Je člen v zakonu ki pravi, da predsednik republike ne sme početi stvari, ki ugledu ali interesom Slovenije škodijo.


Aha, in ti Thomas si sedaj edina in vrhovna avtoriteta, ki ve in nam razlaga, kaj je tisto kar v aktivnostih predsednika škodi ugledu in interesom države.

Vidiš, vidiš, tega pa nismo vedeli. Še dobro da imamo Thomasa >:D

Barakuda1 ::

Thomas, skrajni čas je že, da se nehaš smešiti.
S tem trmastim vstrajanjem pri nečem, česar ne (nočeš) razumeš, jemleš kredibilnost tudi tistim prispevkom, ki so sicer čist na mestu in o.k.

Thomas ::

Ne, jaz samo izkoriščam pravico dati mnenje o dopustnosti njegovih odlčitev.

Imam pravico to mnenje izraziti, ti pa pravico temu mnenju ugovarjati. Lahko rečeš, da je Drnovšek zrihtal Sudan in da so klici njegove šefice kabineta v Sovo OK.

Kdo od naju ima pa prav, pa lahko ljudje različno presojajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Thomas, skrajni čas je že, da se nehaš smešiti.

Vidiš, kako lepo si znal izkoristiti svojo pravico, da podaš mnenje.

Drugi zdaj premišljujejo, če je pravilno.

Takole stvari funkcionirajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

:D

leinad ::

Thomas tvoje Don Kihotovstvo drugega efekta, kot odvračanje želje userjev po debati s teboj, ne povzroča.

imagodei ::

Tale Thomas ima en kompleks vseznalice... In takšnih ljudi res ne maram (zdaj pa thomas v jok pa na drevo... Kao:\ )

Ampak res, Thomas, nekaterim tvojim debatam prav rad sledim. Imaš pametne argumente, na veliko stvari se spoznaš - ampak prav na vse pa ne. Dej bod v takih primerih tih, no, ker izpadeš glup ko točak. Izgubiš še tisto malo spoštovanja, ki ga dobiš v debatah, v katerih veš, o čem govoriš in v katerih pametno prispevaš... Tole je pa totalna patetika. Kt komad Depresija od Nietov.

Mogoče preveč iz sebe izhajam, ko od drugih pričakujem podobno obnašanje - ampak jaz, kljub temu, da rad sodelujem v raznovrstnih debatah, utihnem, ko mi zmanjka tehtnih argumentov. Če nimam pojma, vprašam in se česa naučim, namesto da bi gnojil. In če že gnojim in me drugi popravijo, spoznam svojo zmoto in se česa naučim ter opravičim za bedarije.

Tebi štrene enostavno ne zmanjka. Saj bi skoraj verjel, da si genij, ker se res na precej stvari spoznaš, ampak, ne - geniji imajo sposobnost učenja, ti pa ne. Goniš svoje, dokler tvoji nasprotniki ne omagajo v debati. :D Ne zmaguješ z argumenti, ampak sogovornika izmučiš do onemoglosti. In nato veselo živiš v svoji iluziji naprej, prepričan, da si dokazal svojo poanto, v resnici pa se ostali odjavimo s slo-techa, ugasnemo comp in odrajžamo v RL, kjer pozabimo na Thomasove bedarije. :D
- Hoc est qui sumus -

perci ::

Thomas, tule si popolnoma falil. Ne samo, slovenska pravna teorija ampak pravna teorija prakticno vsega demokraticnega sveta zagovarja stalisce, da je drzavi dovoljeno samo tisto, kar ji je z zakonom zapovedano. Recimo, vlada ne sme kar sezidati hise Strojanovim, ce za to nima zakonske pravne podlage.

Vlada tudi ne sme meni podariti 100 tisoč evrov, če za to nima zakonske podlage. Je to jasno?

Tole pa pravi wiki tule link.
The fundamental constitutional principle, inspired by John Locke,[11] is that the individual can do anything but that which is forbidden by law, and the state may do nothing but that which is authorised by law.

Torej, gre za tisto na katerem ustavno pravo gradi celotno svojo teorijo. Ce uspes ustavnopravno katedro prepricat, da imas prav ti, lahko vsi popakirajo kovcke in gredo domov. Ne velja samo za nas faks, ampak tudi za tiste, ki predavajo na Yaleu in Harvardu.

Thomas ::

Perci,

> the individual can do anything but that which is forbidden by law, and the state may do nothing but that which is authorised by law.

State doesn't do a shit. People do. Sometimes "in the name of the state".

Vsekakor ima vsak človek vsak trenutek pred sabo množico možnih akcij. Neko podmnožico teh akcij mu zakoni eksplicitno prepovedujejo. Ostale akcije so mu avtomatično dovoljene.

To ne drži? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

A=zakonski okvirji vlade(ka
U=pravni sistem
P=zakonsko prepovedana območja

x=pravna oseba
y=fizična oseba



jp... stvar dejansko je tako preprosta. Kakršnekoli mučke glede tega kaj je komu zakonsko prepovedano so odveč, države se ta zakonsko prepovedana območja sploh ne tičejo, ona lahko ostane zgolj znotraj svojih pristojnosti(množice A).
OK to ni lih čisto natančna slika, maš verjetno tudi območja, ki so fiz. osebi prepovedana, ampak so pa v okvirjih pristojnosti vlade, ampak to so detajli, v glavnem pa mislim da je OK prikaz.

perci ::

State doesn't do a shit. People do. Sometimes "in the name of the state".
Spet narobe. Pravna oseba DRŽAVA sama odgovarja za svoja dejanja. Če gre pri tem za storitev KD, lahko odgovarja tudi posameznik. Vendar pri tem ne gre pozabiti, da za tako dejanje (tudi odškodninsko) odgovarja pravni subjekt DRŽAVA.

Vsekakor ima vsak človek vsak trenutek pred sabo množico možnih akcij. Neko podmnožico teh akcij mu zakoni eksplicitno prepovedujejo. Ostale akcije so mu avtomatično dovoljene.
Drži samo v kolikor gre za dejanja, ki jih stori zase.

Thomas, mal poguglej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Keyser Soze ::

No, če Thomas ve kaj in kako je pravilno, kdo smo mi, da mu oporekamo.

In če želi izražati svoje mnenje tako, da s tem konkretno osebo obtožuje kršenja zakonov oz. jo v isti sapi proglaša že kar za krivo naj bo temu tako.

Če je za njega Drnovškovo prodajanje knjig stvar Kosove komisije naj bo tako. Če on ve da je Drnovšek z Darfurjem škodoval ugledu naše države naj bo tako, če on ve da imata Urška in Janez izvenzakonsko zvezo na podlagi katere jo lahko on vleče po vseh protokolarnih kolobocijah, naj bo tako.

Skratka no... Thomas ima vedno prav. Ne glede na to kako zelo se moti. V tem primeru je naš prav napačen.

P.S.: Boh ne daj, da bi naša Sova kakšnega terorista kaj "zlorabila". Bi se Thomas kar "mirovnikom" pridružil.
OM, F, G!

Thomas ::

Perci,

Pravnih oseb kar mrgoli. Ne samo v Ameriki, tudi pri nas. Vendar j e znanstvena fantastika, da bi te pravne osebe naredile karkoli, kar nekako ni akcija nekih posameznikov.

Slepo zagovarjanje starih filozofov, ni najbolj pametno. Kako naj si, če imaš ti prav (hkrati z njim), država spremeni ustavo?

Če je absolutno vezana, da sme delati le to, kar ji je izrecno dovoljeno, kako si sme popraviti svoja navodila?

Sicer piše v ustavi, da se jo lahko spremeni, koliko glasov je za to potrebno in vse procedure zraven. Vendar nikjer ne piše, da smejo notri vstaviti amandman, ki nima v dosedanji ustavi nobene podlage. Ampak natančno to "država stori". Gre izven z ustavo začrtanih meja.

Soze,

Lahko tudi ti poveš, da izvenzakonsko partnerstvo med Urško in Janezem NE velja.

Ali pa da Drnovšek LAHKO prodaja svoje abotne knjižurine, kljub temu, da Drago Kos ne sme soditi nogometnih tekem.

Povej pa ti tako, kot misliš da je prav.

Jaz nekako nočem utihniti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Za Urško in Janeza ti ne bom govoril, ker imaš več kot dovolj časa, da si sam prebereš kako je izvenzakonska skupnost urejena pri nas. Sploh če imaš jajca take budalaštine trdit tu po forumu.

Za Drnovška in njegove knjige, si bil pa ti ekstra pogumen, češ kako je to narobe. In sem ti rekel, da pojasni lepo in točno (tako, utemeljeno z zakonsko podlago) čemu je to tako narobe in navzkriž z zakonom. Če je JJ nesposoben spisat knjigo ali pa recimo kje predavat ni to še noben razlog, da JD tega ne bi smel.

Kako abotna je pa njegova knjiga se pa ne bi prepiral. Nekdo tule je mnogo bolj aboten kot pa tale publikacija od JD.

P.S.: Ni samo pomembno to, da se izraža svoje mnenje. Pomembno je tudi to, da s tem ne širiš okoli neresnice, ki lahko škodi komu drugemu. Mislim, da je precej preprosto iti v tvojoj sosesko ter par ljudem in po par barih razširit govorice, kako so te videli nadlegovati mladoletno punčko v lokalnem Merkatorju. Bomo videli kako boš zadovoljen z takšnim izražanjem mnenja.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Pa denimo, da nekaj ni v pristojnosti države. Ker je povsem nova stvar. Kot je bilo podeljevanje radijskih frekvenc leta 1920 ali UMTS mobitel frekvenc leta 2000.

Po teoriji prve lige (ni joke) (Perci, Barakuda1 ...) vlada nima nikakršne pristojnosti nad UMTS, ker ... ne paše nikamor, pod doslej napisane pristojnosti.

Kaj "država" naredi? Sprejme zakon, ki ji te pristojnosti razširi. Potem jih pa ima.

Tako države funkcionirajo. Vendar končno pristojnost imajo pa volivci, vsake toliko. Posamezniki. Posamezniki vedno in povsod.

John Locke je pa še mislil, da je svet statičen. Tako kot snovalci ustave Severne Karoline. Notri so prepovedane vse spremembe te iste ustave.

Kot je rekel James Bond v Live and let die: ... ko te ta večno spreminjajoči se svet spravi v jok ...

Sej mau hecno, da vas moram jaz spomniti na to, da bi bili preokorni mehanizmi pravnih oseb, če jih ne bi ljudje stalno spreminjali. Ljudje.

Zaenkrat je še tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Soze ... povej zakaj Drago Kos ne sme soditi nogometnih tekem, Janez Drnovšek pa sme prodajati svoje globoke knjige.

Mene to zanima, res me zanima. Tebi bo malenkost to razložit nam vsem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vajenc ::

zakaj Drago Kos ne sme soditi nogometnih tekem, Janez Drnovšek pa sme prodajati svoje globoke knjige.
Knjige lahko pišeta oba, ker to ni njun "full time job" oz. nista v pen-u oz. ne dobivata prispevkov za umetnike. Kos pa je prijavljen sodnik z licenco in bi takorekoč z dvema zaposlitvama kršil zakon. Rešilo ga je, ker naj bi honorarje daroval (nekaj takega), recimo da je sodil za hobi.

Aja pa Janša je btw s svojimi knjigami zaslužil dosti več kot Kos na fuzbalu in JD s svojimi knjigami skupaj.

Thomas ::

> Kos pa je prijavljen sodnik z licenco

To je bil že prej, ko je bil še policaj. Je takrat opravljal dve službi? Ne. Sodil je honorarno.

Janša je pisal knjige po tistem, ko ga je odnesla Depala vas. Če jih je pisal tudi kot poslanec in predsednik vlade, me tudi zanj zanima, zakaj bi on lahko pisal, Kos pa ne sme soditi nogometnih tekem?

A ste proti fuzbalu, ali proti Kosu, makes me wonder!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Eh, Thomas, verjemi kar hočeš. Sicer se mi zdi, da sam veš, da si tole bitko izgubil, če pa ne, se pa tudi ne bom sekiral. Očitno si prepameten za vse pravnike tega sveta.

Glede Urške naj ti povem, da mora v primeru zunajzakonske skupnosti iti za "dalj časa trajajočo življensko skupnost". Kaj je to "dalj časa trajajoča", se za vsak primer posebej določa, ampak kolikor vem, JJ in UB ne živita skupaj, tako da vsekakor ne gre za življensko skupnost.

borchi ::

> Kaj "država" naredi? Sprejme zakon, ki ji te pristojnosti razširi. Potem jih pa ima.

zakaj sprejemat zakon, ki ti to pristojnost da, če pa jo (po tvojem) že itak imaš, ker ni prepovedano podeljevat UMTS koncesij? samo zato, da se nekaj pač dela?
l'jga

Vajenc ::

Janša je pisal knjige po tistem, ko ga je odnesla Depala vas.
J.J. Premiki, letnik 1992, ko je bil minister npr. Še en npr. hišo tudi lahko sezidata oba in tudi oba jo lahko kasneje prodata. Ne smeta pa biti zidarja v SCT-ju in predsednika obenem.

svit ::

Po teoriji prve lige (ni joke) (Perci, Barakuda1 ...) vlada nima nikakršne pristojnosti nad UMTS, ker ... ne paše nikamor, pod doslej napisane pristojnosti.

Kaj "država" naredi? Sprejme zakon, ki ji te pristojnosti razširi. Potem jih pa ima.

Tako države funkcionirajo. Vendar končno pristojnost imajo pa volivci, vsake toliko. Posamezniki. Posamezniki vedno in povsod.


Tako je Thomas. Janša oziroma vlada, bi morala za "njen način" nadzorovanja SOVE, sprejeti nov zakon oziroma spremeniti obstoječega. Ker pa tega ni storila in je nadzor opravila mimo tega napisanega zakona, je kršila lastne zakone. Vlada je za njeno tajno komisijo zlorabila svoje pristojnosti, šla je čez nek okvir.
Analogno temu, kar je vlada storila v SOVI, bi v tvojem primeru bilo primer, da vlada ne bi sprejela zakona, ki bi ji razširjal pristojnosti, vseeno pa bi podelila koncesijo UMTS recimo Francu Podlipniku iz Spodnje Borovnice.

Drugi tak primer prekoračitev pooblastil je recimo minister Bručan. Oddal je posel prevažanja bolnikov s helikopterjem brez javnega razpisa, čeprav bi to moral storiti po zakonu. Pozneje se je opravičeval, da je naredil zmoto. Pa recimo Erjavec, ki se je izognil mejni kontroli in carini na letališču Brnik... Za vse to v drugih državah odstopajo, pri nas pa ne.
Ni ideje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

Keyser Soze ::

Funkcionarji" po tem zakonu so poslanci, člani državnega sveta, predsednik republike, predsednik vlade, ministri, državni sekretarji, sodniki ustavnega sodišča, sodniki, državni tožilci, guverner Banke Slovenije, varuh človekovih pravic, funkcionarji v službah državnega zbora, državnega sveta in predsednika republik e , funkcionarji v vladi, funkcionarji v službah ustavnega sodišča, funkcionarji v računskem sodišču, Banki Slovenije in pri varuhu človekovih pravic, funkcionarji v drugih državnih organih in funkcionarji samoupravnih lokalnih skupnosti.


(1) Funkcionar, ki poklicno opravlja funkcijo (v nadaljnjem besedilu: poklicni funkcionar), ne sme samostojno ali v delovnem razmerju opravljati poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko poklicni funkcionar opravlja pedagoško, znanstveno, raziskovalno, umetniško, kulturno in publicistično delo.


Vse lepo in prav. JD vidim lepo v okvirih tega člena. Vsaj kolikor je meni znano. DK pa s svojim sojenjem ne more biti uvrščen pod prvi odstavek preprosto zato, ker se je odpovedal honorarjem oz. plačilu. Torej njegova dejavnost sodnika ni bila namenjena pridobivanju dohodka.
OM, F, G!

Daedalus ::

Kaj "država" naredi? Sprejme zakon, ki ji te pristojnosti razširi. Potem jih pa ima.

Malo pavšalno ti to. V resnici zakonodajna veja oblasti pooblasti izvršno (lahko tudi na predlog slednje), da nekaj lahko naredi. To ni niti "država", kaj šele država. Država je "malo več" od izvršne veje oblasti. Pa glede na tvojo trditev je to čudno, kot je že borchi pogruntal. Zakaj rabi pooblastilo, če ji pa podelitev koncesije ni izrecno prepovedana (če sledimo tvoji argumentaciji)?

Po teoriji prve lige (ni joke) (Perci, Barakuda1 ...) vlada nima nikakršne pristojnosti nad UMTS, ker ... ne paše nikamor, pod doslej napisane pristojnosti.

Do sprejetja ustreznega zakona, nima nikakršne pristojnosti. Seveda pa ni treba, da piše v zakonu izrecno UMTS. Lahko je "samo" opredeljeno, kaj so telekomunikacije in pol pogledaš, če UMTS spada sem. Na podlagi zakona lahko sprejmeš ustrezne akte, nekaj maš diskrecijske pravice in voila - maš pristojnosti, kolk si jih lahko v okviru zakonskih omejitev izboriš.

Sam, če gledaš na državo kot "državo" (nedeljivo celoto by Thomas), pol to ne zdrži - oziroma bi kdo utegnil pomislit, da ima Thomas prav. Če pa veš, da obstajajo ločene veje oblasti, ki imajo različne pristojnosti - pol pa štekaš, zakaj eni tule brcajo v temo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

Thomas očitno navija za sile osi zla in si želi enopartijski sistem brez ločevanja oblasti (podtikanje prosto po Thomasu).

Jasno, v takem sistemu tajne službe veliko bolje funkcionirajo, ker je nadzor nad njimi zelo neposreden, pa še nadzorniki se ne menjajo preveč pogosto.

Pri nas imamo kar srečo, da smo povzeli to neumnost po, glej ga zlomka, zahodnih demokracijah, sicer bi zdaj najverjetneje Janez Janša sploh ne bil predsednik vlade (Drnovšek pa sploh zbolel ne bi).

iration ::

Po zahodnih demokracijah bi morali izvesti lustracijo takoj leta 1991, pa ne bil potem danes ne Drnovšek ne Janša na teh položajih. Samo sedaj je prepozno.

jype ::

S tem bi se strinjal zgolj v primeru, da bi premogli politike, ki bi lahko namesto njiju opravljali njune naloge.

Žal jih takrat ni bilo.

iration ::

Še danes jih ni, če verjameš Drnovšku. "Brez mene se boste še pobili" press

poweroff ::

IRONIJA: VKLOP

Vse to je komunistična zarota, vam rečem!

Le zakaj sile Zla (udbomafija) dopuščajo d aJanša prevzema državo korak za korakom?

Zadeva je preprosta. Počakali bodo, da bo Janša popolnoma prevzel državo. Potem ga bodo zamenjali - in uvedli komunizem.

Trdili bodo, da so na volitvah pač zmagali in sedaj dobili mandat za vodenje države. Isto kot sedaj trdita Janša in Rupel.

Uvedli bodo Ministrstvo Resnice, ki bo lastnikom medijev svetovalo, da se ne bodejo z oblastjo, ki je bila legitimno izvoljena. Na vse položaje bodo nastavili svoje ljudi - saj so bili vendar izvoljeni in imajo pravico.

Enako bodo preko nadzornih svetov storili v podjetjih.

In potem bo nekega dne izšlo DELO (vladni časopis) v rdeči barvi.

Zaplapolale bodo zastave...

... in potem se bodo začeli boriti proti """teroristom""".

Seveda ap danes tajna komunistična policija vestno beleži kdo je na kateri strani. Po njih forumskih postih jih bodo sodili!

>:D >:D >:D :D :D :D
IRONIJA: IZKLOP
sudo poweroff

drejc ::

Po zahodnih demokracijah bi morali izvesti lustracijo takoj leta 1991, pa ne bil potem danes ne Drnovšek ne Janša na teh položajih. Samo sedaj je prepozno.


Tele relativizacije so pa popularne ratale...s tem da ne omeniš da je en biu Enemy of the state no. 1, drugi pa predsednik legalne naslednice Socialistične mladine.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Soze,

OK. Urška in Janez torej nista v izvenzakonski skupnosti, Drnovšek je pa kao boljš s svojo pisarijo od nogometnega sodnika in zato mu zakon dovoljuje biznis. Marveles.

Deadalus,

Eni lahko razumemo, da so vse pravne osebe bose in slepe in nage brez fizičnih oseb. Od držav, do d.o.o. jev. Pristojnosti si pravna oseba država širi, z delovanjem njenih akterjev, že vse 20. stoletje in si ga še naprej. Ker jim to pač ni prepovedano, jim je dovoljeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Thomas, ne bluzi. Kdorkoli v sloveniji lahko napiše knjigo in jo potem prodaja, pa ni važno kje je zaposlen. Edina ovira je da nebi preveč pljuval po ljudeh in da nebi kakih prevelikih skrivnosti izdajal.

Moja mat je napisala 2 knjigi poleg službe in zdej piše tretjo.

Daedalus ::

Eni lahko razumemo, da so vse pravne osebe bose in slepe in nage brez fizičnih oseb. Od držav, do d.o.o. jev. Pristojnosti si pravna oseba država širi, z delovanjem njenih akterjev, že vse 20. stoletje in si ga še naprej. Ker jim to pač ni prepovedano, jim je dovoljeno.

Pravna oseba ni enako fizične osebe, ki v njej delujejo.

Drugi del pa je kontratrditev na?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

aljazh ::

Thomas pravne osebe očitno dojema v smislu societasa. Potrebno pa je poudariti, da societas ni pravna oseba.

Zakaj ni, kaj so temeljne lastnosti pravne osebe in zakaj že kmalu v zgodovini societas ni več zadostoval in je prišlo do uvedbe pravnih oseb, pa naj Thomas sam pogoogla.

Morda mu bo potem malce bolj jasno, zakaj je v zmoti. Če seveda ne bo vseh pravnih teoretikov označil za tepce, ker mu njegov memeplex (prosto po njem) ne dopušča priznanja zmotljivosti.

poweroff ::

Ker jim to pač ni prepovedano, jim je dovoljeno.
Malce filozofsko vprašanje - ZAKAJ jim ni prepovedano, kaj/kdo jim ne prepoveduje?
sudo poweroff

Thomas ::

Ni moja psihologija problem. Komot priznam, da Drnovšek pri nas očitno sme prodajati svoje bukelce. Kos pa ne laufat za denar po fuzbalplacih.

Problem je bolj vaša "bogaboječnost". Sej vidite, da očitno ljudje smejo početi, kar jim ni prepovedano, "pravne osebe" so pa ko lutke na štrikcih takoimenovanih "fizičnih oseb".


> kaj/kdo jim ne prepoveduje?

Zakon jim ne prepoveduje. Si izmišljati novih področij, ki jih bo zakon urejal. Naprimer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas, pravne osebe niso lutke na štrikcih fizičnih oseb.

Odgovornost se sicer navezuje, a ne neposredno. Če d.o.o. nekaj kapitalno zamoči, to zgolj pomeni, da odgovarja d.o.o. (s tistim, kar ima) in potencialno njen direktor (višina kazni je pa točno določena po zakonu), ne pa družbeniki ali zaposleni ali kdorkoli drug.

Poleg tega je družbi predpisano vse, kar sme početi in sankcije za primere, ko tega ne počne. Vse ostalo je družbi prepovedano (družba ne more nastopati kot fizična oseba in fizične osebe v imenu družbe ne morejo nastopati kot fizične osebe).

Thomas> Zakon jim ne prepoveduje. Si izmišljati novih področij, ki jih bo zakon urejal. Naprimer.

Zakon jim to izrecno dovoljuje, ne pa obratno.

Thomas ::

To vse vemo. Pravna osebe nastrada namesto tebe. Ukinejo ti d.d., tebi se pa ne zgodi nič.

Vendar zaradi tega je bila d.d. še vedno samo lutka v tvojih in v rokah drugih delničarjev. Mogoče tudi zaposlenih, državnih uradnikov in kupcev, jasno.

Hehe, en pes, ki ima ali nima rad neke pasje hrane, katero ena pravna oseba prodaja, ima več vpliva na njeno usodo, kot ona sama.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Marveles.


Kakor se vzame. Me sploh ne moti tole. Naj piše knjige, naj predava, naj riše, naj raziskuje in ustvarja na kulturnem ali akademskem področju tako ali drugače. Takšno je pravilo. Zakaj takšno pravilo? Zato, ker se je večina v parlamentu strinjala, da je to dovolj dobro. In ni hudič, da niso imeli tudi tvoji predstavniki prstov poleg.

Pa marvelous gor ali dol. Tako je.
OM, F, G!

jype ::

Thomas> Hehe, en pes, ki ima ali nima rad neke pasje hrane, katero ena pravna oseba prodaja, ima več vpliva na njeno usodo, kot ona sama.

Kar pa ne pomeni, da država ni podvržena enaki pravni paradigmi. Če ga Janezi svirajo, odgovarja država, razen če je v zakonu izrecno napisano, da odgovarjajo Janezi. Država pa je omejena precej bolj kot Janezi in torej Janezi, ko državo terajo mimo zakonov, škodijo predvsem državi, precej manj pa sebi (no, indirektno sta si po mojem oba Janeza precej dobro zašuštrala politični ugled).

Konec koncev je JJ imel možnost in dolžnost reči narediti po predpisih, pa jih ni, kar bo državo stalo precej, in ker je država le lutka na štrikcih, bomo škodo plačali tisti, od katerh država živi.

poweroff ::

Zakon jim ne prepoveduje. Si izmišljati novih področij, ki jih bo zakon urejal. Naprimer.
Nisi povsem odgovoril na vprašanje. Zakon namreč ni neka neodvisna entiteta, pač pa je od nekoga/nečesa odvisen. Kdo je torej tisti, ki določa zakon in posledično državi...?
sudo poweroff

Thomas ::

> Kdo je torej tisti, ki določa zakon in posledično državi...?

Ljudje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Ja, ampak kateri?

Če bi odločali "ljudje" sploh ne bi imeli davkov.
sudo poweroff

Thomas ::

> Ja, ampak kateri?

Volilci odločijo, kateri izmed njih bodo največ odločali. V parlamentu in vladi.


> Če bi odločali "ljudje" sploh ne bi imeli davkov.

Ustanovi stranko, ki bo obljubila ukinitev vseh davkov. Boš videl, če bodo ljudje volili zate.

Še nikomur ni uspelo s to parolo zmagat. Čeprav so poskusili. V Angliji so recimo obljubljali odpravo VAT (DDV) in pogoreli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Obstajata levi in desni antietatizem. Po Marxu, naj bi država šla na smetišče zgodovine. Po liberalcih, pa naj skrbi samo za "osnovne zadeve, za katere ima skrbeti".

Vendar, če smo realni, vloga države raste. Po volji izvoljenih, si prilašča upravljanje z vse več zadev. Nekatere lahko tudi opušča, vendarle prihaja vedno več novih, s katerimi se ukvarjajo v državni upravi in izvoljeni predstavniki ljudstva. Velja za Ameriko in Slovenijo in še za vse druge.

Je pa tudi jasno, da abstrakna država sama po sebi to ni. Ljudje, praktično konsenzualno zahtevajo, da recimo država poseže v pokojninsko luknjo. To odločijo Janezi in Micke. Republika Slovenija sama po sebi zagotovo ne. Mogoče te bo kdaj kakšen pes izvlekel iz jarka v katerega si cepnil, pravna oseba te ne bo. Kakšen njen humanoidni lastnik ali zaposleni pa že, če te ne bo pustil tam.

Zato se meni zdi tole (levo ali desno) nakladanje o "neodvisnih pravnih osebah" še bolj abotno, kot nakladanje o "neodvisnih avtomobilih".


Ne še.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Povsem logično, da se ti stvari, ki jih ne razumeš, zdijo abotne. Pa nič hudega. Komot se da živet čist lepo življenje, brez da se spoznaš na te zadeve :D.

Thomas ::

Lahko živim s tem, da madžarsko ne razumem in da nekateri razumejo.

Tukaj je zadeva drugačna. NIHČE ne razume "madžarsko". Oziroma, kaj delajo pravne osebe, če odšteješ delovanje ljudi ven.

Ali celo psov in mačk, ki imajo raje kakšno hrano in s tem vršijo rahel ekonomski pritisk na pravne osebe.

Same pravne osebe so pa absurden pojem, če govorimo o nekakšni volji. Nimajo jo.

Oziroma jo imajo, v SF romanu Accelerando, kjer neki programi ustanavljajo firme in jih vodijo, sami so pa lastnina enih drugih (virtualnih) firm.

Samo to je (zaenkrat še) znanstvena fantastika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Tukaj je zadeva drugačna. NIHČE ne razume "madžarsko". Oziroma, kaj delajo pravne osebe, če odšteješ delovanje ljudi ven.


Pa ja menda ne misliš resno, da smo vsi mentalni Thomas-klončki.

luli ::

Barakuda1 a se ti ne zdi, da si malo žaljiv? Če si že tako dosleden pri drugih (kako bodo rdečo pisali) se vzdrži še malo pri sebi. Pa ne zdaj nakladat, kaj si ti mislil, ker tudi ko jaz kaj napišem o tem ne debatiramo!
««
13 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Oddelek: Novice / NWO
3711157 (7312) zmaugy
»

Pregon novinarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5813053 (11407) ZaphodBB
»

Jansa - Sanader (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9813695 (10517) mtosev
»

Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVA

Oddelek: Novice / Zasebnost
175899 (4985) poweroff
»

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

Oddelek: Novice / Zasebnost
323965 (3206) poweroff

Več podobnih tem