» »

Odkrit nov planet, dokaj podoben Zemlji

Odkrit nov planet, dokaj podoben Zemlji

1
2
»

BigWhale ::

'Tista' zvezda je rdeca pritlikavka. Zaenkrat se niso nasli nobene mrtve oziroma ugasnjene.

Zakaj in kako to, pa si zgooglaj.

jest10 ::

Cameron@
Dejansko noben znanstvenik ni rekel, da je tam voda. original objava
Edino kar je bilo je to, da je nekdo pri ESI izjavil:
We have estimated that the mean temperature of this super-Earth lies between 0 and 40 degrees Celsius, and water would thus be liquid

Torej da bi bila pri tej temperaturi voda tekoča. Nič pa, da je voda na tem planetu.
To da je tam voda, pravijo le novinarji:D

gani-med ::

Svetlejše zvezde prej izgorijo zato, ker hitreje (po)trošijo energijo.
Rdeči pritlikavci trošijo bolj varčno in lahko zato brlijo praktično v nedogled. Desetine milijard ali celo tisoče milijard let brlenja bi bila za njih mala malica, če se ne bi prej zgodilo kaj drugega.

Našemu Soncu tudi še ne bodo tako kmalu pošle moči.
Ko mu bo čez približno 5 milijard let pošel glavni vir goriva, se bo najprej za kratek čas napihnilo v rdečo velikanko, nato pa prešlo v bolj umirjeno penzionersko obdobje, ko bo kot bela pritlikavka lahko brlelo še zelo dolgo in se po starosti začelo kosati tudi z rdečimi pritlikavkami.

Kar se pa vode tiče, je imamo v izobilju tudi v našem sončnem sistemu, na mnogih lunah, ter v kometih.
Kometi naj bi v daljnji preteklosti vodo dostavili tudi na Zemljo.

Thomas ::

Planeti blizu rdečih pritlikavk imajo tudi to "boniteto", da se velikokrat znajdejo v izbruhih vročih plinov z zvezde. Osmodi se cela svetlo stran planeta, občasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Vendar kako je možno, da bi Sonce prej ugasnilo kot tista zvezda, glede na to, da je precej manjša in šibkejša kot naše Sonce???

Manjša ko je zvezda - daljšo življensko dobo ima, saj počasneje porablja svojo gorivo.

Največje oz. najmasivnejše zvezde prve ugasnejo oz. eksplodirajo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

gzibret ::

Tukajle je tekla tema o hitrosti in moči vetrov na gravitacijsko zaklenjenih planetih, ki krožijo v bližini zvezde. No ja, vem, da je tale primer za plinastega orjaka, ampak očitno so vseeno vetrovi atmosfere, ki NI VSA ZMRZNILA na tisti strani planeta, kjer naj bi bilo hladno (PS - o detajlni zgradbi plinastih orjakov ne vemo skoraj nič; povsem možno je, da imajo majhno kamnito sredico)

Spitzer space telescope news

Iz linka:

As predicted, the map reveals that HD 189733b has a warm spot on its "sunlit" side, which is always pointed toward the star. But the map also shows that this spot is offset from the high-noon, or sun-facing, point by 30 degrees. According to scientists, ferocious winds traveling up to 6,000 miles per hour (nearly 9,700 kilometers per hour) are probably pushing the hot spot to the east.

In addition to the warm spot, the map tells astronomers that temperatures on HD 189733b are fairly even all around. While the dark side is about 1,200 degrees Fahrenheit (650 degrees Celsius), the sunlit side is just a bit hotter at 1,700 degrees Fahrenheit (930 degrees Celsius). This mild temperature variation is more evidence for strong winds, since winds would help spread the heat from the hot, sunlit side over to the dark side.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Če je kamnito jedro (kvečjemu) majhno, potem se ves plin zalockanega planeta ne bo strdil na eni strani, ja. Ampak če je zalockan planet podoben Zemlji, se pa bo.

Dead end, in any case.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PlayTheGame ::

Očitno le ni naš planet tako edinstven v vesolju, kot hočejo dokazati nekateri skeptiki, da je vesolje bolj ali manj "prazno".
KLIK

Nerad se ponavljam ampak tudi v tej temi bom rekel, da smo še zelo, zelo malo odkrili, da bi lahko postavljali kakršnekoli zaključke.
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Thomas ::

PTG ...

Akademike, se reče člane nacionalnih akademij znanosti, smo tukaj sposobni neusmiljeno pretepat.

Novinarjev POPa, ki "pokrivajo znanost in druge zanimivosti" pa - pojemo po 10 že za zajtrk.

Zato pridi raje s kakšnim boljšim linkom na plan, ali pa se ti bodo vsi smejali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

no sam glede unih glookomorskih vrelcev in organizmov bi mau djau. tut prve replikatorke niso imele nevem kakšnega razkošja. tko da nebi reku daj tist en blazen safr in se tam nebi moglo nič porajat. lohk se sam do kam gre. glede unih veleumov Ž(lukatov ) v druga osončja po atome bi pa vprašu ase splača?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

PlayTheGame ::

Thomas... Kako si pa ti lahko prepričan, da imaš ti prav in oni nimajo? Vendarle gre za znanstvenike, ki raziskujejo vesolje katero (še) ni raziskano do te mere, da bi lahko delali take zaključke ali pač? Imaš trdne dokaze za svoj prav ali le tak velik ego, da ne dopuščaš, da bi imel kdo drug prav in ti narobe? Taka in podobna vprašanja se mi vedno porajajo pri vseh tovrstnih težkih znanstvenih debatah, ko naletim na raznorazne "vsevede". :|
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Thomas ::

Ko jaz naletim na "vsevede", ki se sklicujejo na domnevni znanstveni konsenz, ki da stoji za njihovimi trditvami, se tudi pomilovalno nasmehnem.

Konsenz je v tem, da NISO odkrili še nobenega planeta od daleč podobnega Zemlji. Od daleč. Še več. Tisti ki so jih pa odkrili PREPREČUJEJO, da bi bila kakšne Zemlja v tistih osončjih.

Čeprav so, preden so te "death star" planete začeli detektirati, bili prepričani, kako bo raznih Zemelj mrgolelo.

Ti pa lahko naprej verjameš v pravljice o ETju.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Opkow ::

Eh pusti te znanstvenike... Se za nase osoncje se lovijo, in v glavnem "samo ugibajo", pa se to dogaja na nasem vesoljskem dvoriscu. Ko grejo cez plot, so pa itak cisto izgubljeni.

Tudi znanstveniki so ljudje in od cesa morajo ziveti...

nicnevem ::

Mah, praktično vsak mesec se pojavi novica v stilu " zdaj smo pa res prepričani, da po vesolju mrgoli Zemelj... [ upamo pa, da še niste slišali za Fermijev paradoks ;) ]". Tudi to je pač eden izmed načinov pridobivanja sredstev za raziskave. Problem pa je, da med bolj običajnimi ljudmi s tem ustvarjajo napačna prepričanja - zanimivo sta najbolj na udaru izvenzemeljsko življenje in globalne spremembe...
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

PlayTheGame ::

Ne ne, saj jaz ne trdim, da imajo tisti prav, ki trdijo da v vesolju mrgoli "Zemelj" ali vsaj njim približno podobnim planetom. Hkrati tudi ne trdim, da imajo Thomas in njegovi somišljeniki narobe. Samo vedno znova se pa čudim kako ste nekateri tu tako zelo prepričani v svoj prav, trdite malo manj kot da že vse vemo o vesolju pa čeprav zadeve niso niti slučajno raziskane do te mere, da bi to lahko trdili. A je Fermijev paradoks, kot neka znanstveno-filozofska teorija edini argument na katerega se sklicujete? Ter na nam znano matematiko, fiziko, astrofiziko in morda še kako drugo vedo?

Nevem, morda sem večni skeptik glede teh stvari, ampak zgodovina me uči, kolikokrat se je človeštvo že znašlo v zmoti glede določenih stvari (vemo katere...) in kje je rečeno, da tudi danes ne živimo v marsikaterem zmotnem prepričanju o tem in onem?! :|

BTW, a mi lahko kdo da kakšen link do tega Fermijevega paradoksa, da malo bolj osvežim za kaj gre? Ali pa če mi kdo razloži njegovo bistvo?
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

WarpedGone ::

Povsem se zavedamo da *vsega* ne vemo. Hkrati pa se zavedamo, da *nekaj* pa le vemo. Tudi se razmerje med prvim in drugim vztrajno manjša. Zelo pogosto se dogaja, da "razni znanstevniki" po "raznih poljudnih časopisih" trobezljajo stvari, ki so direkt in evidentno kontra temu kar *vemo*. Igrajo na karto, da vsi ne vedo toliko in jim enostavno verjamejo na besedo. Zaradi čina samega, da so "znanstevniki, ki že vedo kaj govorijo".

Fermi paradox
Zbogom in hvala za vse ribe

gani-med ::

Tale Fermijeva izjava je bolj zanimiva :)

Enrico Fermi was once asked if he believed in extraterrestrials. "Sure I do," he said. "I know a lot of them personally. They're called Hungarians."

Azrael ::

Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

"Naša Mlečna cesta ima 200 milijard zvezd in ocenjujemo, da ima deset odstotkov zvezd okoli sebe planete, na katerih je mogoče življenje,"


Za VSA doslej odkrita osončja je jasno, da nimajo svoje Zemlje. Ker imajo bodisi vroče Jupitre, ki so vsako zemljo morali nujno povoziti, ali pa je eliptičnost tirnic odkritih velikih planetv takšna, da tudi nobena "Zemlja" ne more obstajati.

Debata se lahko zadrži samo na tem nivoju. Oziroma se mora zadržati samo na tem nivoju, da ima kakšen znanstven smisel.

Torej - kamorkoli pogledamo, že na daleč vidimo, da v tistem osončju ni in ne more biti nobenega planeta, ki bi nosil tekočo vodo danes. Kaj šele potrebnih mnogo milijard let.

To je znanost raziskovanja extrasolarnih planetov doslej odkrila. Nič drugega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matevžk ::

Mene je tudi včeraj v grlu stisnilo, ko so tole senzacionalno objavili na 24 ur. Kaj si mislijo ljudje, ki o stvari manj vedo? (In povedano še drugače; kaj vse so mene nafarbali o stvareh, ki jih manj poznam??) ...
lp, Matevžk

iration ::

Kaj si mislijo ljudje, ki o stvari manj vedo? (In povedano še drugače; kaj vse so mene nafarbali o stvareh, ki jih manj poznam??) ...

To si pa zelo lepo povedal. Si velja zapomnit! Kako novinarji (včasih zanalašč, včasih pa po lastni neumnosti) mimogrede nafarbajo ovce.

Mahdi ::

Nisem želel odpirati nove teme, zato bom novico dal kar sem.

Pred kratkim naj bi astronomi odkrili še en planet. Planet sicer ni podoben zemlji, vendar je zato 20x večji od nje.

Odkrili največji planet doslej
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NASA skrivnost Marsa (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7414367 (8258) 111111111111
»

Kepler najdu planet podoben zemlji! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16529881 (23541) Jst
»

NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4515764 (11728) jest10
»

The search for life: The Drake Equation (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
34639525 (35360) Thomas

Več podobnih tem