» »

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev

suntrace1 ::

Oh ne :O Google ima nekaj miljard izgubeee - še dober da imajo triljone dobička :P

Matek ::

Huh, glede na te podatke imajo dobre 3 milijarde dobička letno, kar pomeni, da je cifra iz novice zelo zaskrbljujoča. Kljub temu pa se mi zdi to malo preveč, sem kaj spregledal?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

zee ::

to sem tudi jaz pomislil.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mtosev ::

LOL google. smesno zakaj placujejo ce samo kliknes a nic ne kupis?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

gorjanc ::

Google pri lažnih klikih direktno ne zgubi prav nič, zgubijo naročniki oglasov ki so oglase tudi plačali, pravzaprav google pri tem še vedno nekaj zasluži. Je pa res da zaradi tega lahko izgubi stranko ki se odloči da zaradi neučinkovitosti neha oglaševati.

Tody ::

Ta novica je smešna... jest sem prebral ker eno ker trdijo da je teh klikov zelo malo.

SAN FRANCISCO (Reuters) - Google, on Wednesday disclosed data showing that while its pay-per-click Web advertising system is under regular attack from fraudsters, virtually all such tricks are automatically detected, rebuffing critics who say its online ads are a magnet for fraud.

Reuters

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Jumping Jack ::

Tole so buče, da ni večjih. Ta "izguba", o kateri tako tarnajo, ima realne osnove približno toliko kot tista, ki jo ves čas prikazujejo RIAA, MPAA in podobni tiči. Ponarejenega klikanja je seveda ogromno. Kolikšen delež Google zazna, je vprašanje. Reči morajo, da zaznajo večino, da ne bi strašili oglaševalcev. Ampak tudi če res zaznajo večino ponarejenih klikov, o odkritih ponarejanjih večinoma pridno molčijo, ker v nasprotnem primeru bi res imeli izgubo, tako pa imajo točno zaradi tega ogromno dobička. Tisto, kar dejansko vrnejo oglaševalcem, je zgolj simbolična gesta, s katero delajo vtis, da jim ni vseeno...

So laži, velike laži in statistika. Še za stopnjo hujši pa so finančni izračuni in izkazi...

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

lažni kliko so torej neke vrste piratiziranje googla.
Merjenje učinkovitosti takih oglasov je hudičevo težko. So pa tisti pravi kliki najbolj uspešna reklama.

Reklama ki jo stranka zahteva, to je prava pot.

Tody ::

ja samo treba potem pogedat zadevo iz druge strani. Očitno stranke (torej oglaševalci) za svoj oglas dobijo zadosti strank da se jim potem še vedno splača oglaševat.

jlpktnst ::

Se mi zdi, da nekaterim ni čist jasno - fake klikal bo kdo? Ja tisti, ki dobi denar od klikov. Mislim, ne služi google na klik... Google plača klike. Zato je to problem.

gorjanc ::

Ne google ne plača ničesar. Naročniki oglasa plačajo oglas googlu. Zakaj bi google sam sebi plačeval da kaže oglase?

Matrin ::

Tako kot je že bilo povedano, ta izguba je identična izgubi RIAA-e in MPA-a zaradi piratstva (saj na googlovi strani). Google zaračunava podjetjem, ki oglašujejo pri njem. Podjetja ali plačajo po kliku na oglas (vnaprej plačano število klikov), ali pa googlovi serverji sproti računajo, kolikokrat se kak oglas še lahko pokaže, da se jim še splača. Google zaradi tega ne bo prikazal izgube, kar pri googlu pravijo je to, da imajo par miljard manj dobička zaradi teh klikov. Kar je ravno tako, kot če bi na fešti rekel, da si imel 100€ izgube, ker nisi uspel prodati vsega piva, in si ga moral vrniti (oz. prodati drugje:\ ).

SkyNet ::

Google ima že prave rešitve za iskanje lažnih klikov in lastniki takih strani hitro dobijo po prstih. Google ma že neko povprečje klikov na določeni strani in če nek obiskovalec klikne na več oglasov in se to dogaja vedno znova ali pa če lastnik sam klika po oglasih mu zaklenejo account. Samo je pa to dvorezen meč, kajti če si lastiš dobičkonosno stran in nisi po godu svoji "konkurenci" ti lahko klikajo non stop po strani in ti bo google zaprl account. Zato se tudi pojavlja vse več tožb proti googlu iz tega razloga. Je pa res, da je to zelo težko za dokazat...
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wikipedija praznuje 10 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
216750 (5470) Tear_DR0P
»

The Times izgubil 90 odstotkov bralcev zaradi zaračunavanja spletnih vsebin

Oddelek: Novice / Ostale najave
3211547 (9552) Gavran
»

Agloco - Oglaševalska mrzlica prihaja! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14013682 (8022) Tody
»

ToboAds (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
12517179 (12137) TuRBo_1
»

Tecna gospa na bolha.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
625641 (4024) ahac

Več podobnih tem