» »

Nov pristop k oglaševanju v igrah

Nov pristop k oglaševanju v igrah

Washingtonpost - Morda ste v zadnji igri iz serije Need for speed opazili oglase, ki pa so bili zgolj statični. Založa Electronic Arts v naslednjem delu omenjene igre napoveduje novost, in sicer dinamično oglaševanje, ki ga boste sprožili z vsakim zagonom igre. Za "stream" oglasov so pri EA zadolžili podjetje Massive Inc.

EA napoveduje dinamične oglase v vsaj štirih prihajajočih naslovih, med drugim tudi v futurističnem nadaljevanju igre Battlefield, Battlefield 2142, kjer bo oglaševalo podjetje IGA Worldwide Inc. Novost bodo uvedli v igre, namenjene tako za PC kot konzolo XBOX 360.

Delež oglasov v igrah v Združenih državah je lani predstavljal "le" 75 milijonov dolarjev, z uvedbo novega oglaševalskega prijema naj bi se prihodek do leta 2010 povečal na milijardo dolarjev.

Kaj bo to prineslo, nam, igralcem? Upajmo, da cenejše igre, ne pa gamerskega TOP SHOPA.

53 komentarjev

«
1
2

Matevžk ::

Sicer ne igram več iger (že dolgo), ampak mislim, da nas bodo tako ali tako v prihodnosti povsod zasipali z oglasi, tako da tole je dobra ideja in ni nič tragičnega. Tragično bo, če bo zaradi tega trpela igralnost, recimo da boš moral kje počakati, da se kakšna reklama odvrti (kot na televiziji :\). Dokler gre pa le za virtualne reklamne panoje, je pa OK :).
lp, Matevžk

darkolord ::

Bomo dobili pa Ad-Blockerje za igre.

Pyr0Beast ::

Tepem jih, za špil, ki ga ti plačaš, ti potem notri nasipavajo še reklame, ki ti žrejo linijo.;(
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Romčy ::

Da bodo igre cenejše hahaha ,če bi 10x toliko zaslužli nebi spustili cene,ker so oderuhi kapitalistični. Sedaj bo še več laga, ker nam bodo reklame še bolj odžirale pasovno širino. Upajmo da se bo našlo zdravilo tudi za to.
"Software is like sex, it's better when it's free"

Matev ::

v "blade runner" iztrebljevalec filmu je bila ena prvih takih zadev



product placement

takrat je bilo to čudovito
danes je legendarno - a samo pri tem filmu

vse ostalo je krš

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

SpaWn ::

S tem bo EA postal še večji sinonim za crap.

Luka Percic ::

Mogoče bomo pa dobili prve prave profi "zastonj" igre.

Živele reklamne agencije.
Tako je lahko google "zastonj", tako postajajo Microsoftovi programi "zastonj", tako boš lahko gledal najnovejše filme "zastonj", ter kasneje igral še zastonj igre.

Cant wait.

darkolord ::

Luka: Not gonna happen

frudi ::

zdaj rabimo samo še AdBlock za igre :D
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

MrStein ::

Enemy Territory
zastonj
danes
ne "zastonj", ampak zastonj
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Luka Percic ::

Luka: Not gonna happen


Kaj maš to kakšne interne informacije?
Povsod se že dogaja in se je že zgodilo, nekateri si pa zakrivate oči.
Treba je vedt da pirati v odstranjevanje reklam nebodo vlagali tolko truda (če ga sploh bodo), kot v odstranjevanje zaščit.
Torej če bodo igre zastonj, bomo meli vsi originale, ter korporacijam nosili maksimalen zaslužek.

Looooooka ::

tole so napovedal ze kr ene par let nazaj.lepo da se bo to ze zgodil...verjetn je najboljs da dajo prvo not reklamo tistih,ki so podpiral razvoj igre...vse ostalo pa se naloada naknadno...se prav PREDN se spil ali soba zloada.
Ceprou recimo da bo nekdo glede na konekcijo izbiru oglase,ki jih dobis v spil...in pol igras FEAR v najvisji mozni resolucijo...preko 56k modema in dobis reklamo z 50imi pixli,ki zgleda tko k da je iz duke3d prletela....to bi nekak smrdel.
Ce ti grejo pa en lep oglas,ki zgleda kot da spada v spil in je po moznosti animiran loadat...ti jih bojo pa mogl zloadat vec...najmanj 10 15 ce ne bo 50 oglasov za coca colo zgledajo zelo zelo debilno in motece....AMPAK kdo hudica bo pa prenasu da se mu vsakic loada 50 oglasov in more zato cakat dodatne minute predn ga spawna v spil?
ce bojo pa igrce zarad tega cenejse sm pa jst papez.
edino upanje za "cheap klosarje" ki obstaja je to da bojo zarad tega nehal uporablat serverje,ki checkirajo vas kljuc...why?...ker bojo lahko chep assi pac kopiral cd od kolega(ok who am i kidding...downloadal prek neta) ampak bo firma zarad njih se zmer lahko sluzila ker bo to 1 clovek ki gleda oglase vec.
to pa je mozno ker ce misljo res tok zasluzil kot pise v novici...bojo rabl vsazga suckerja na netu met...pa ce je kupu spil al pa ne.

Matrin ::

wow Looooooka, ti maš pa lep besedni zaklad. To na stran, večina današnjih iger ni vrednih denarja, ki ga zanje zahtevajo, ker zato da bom js enkrat obrno igro pa je nikoli več ne pogledal ni vredno dati 10k. Je rajši sploh igram ne. Za dober špil, ki ima replay vrednost, bom pa vsekakor odštel zatevan denar (ki je ponavadi veliko nižji, ker gre pač za nizkoproračunce z "slabšo" grafiko).

sverde21 ::

Zakaj bi čakal, da se naloudajo oglasi?? Zakaj nebi loudal dol oglase med igro, tisti čas pa stare prikazoval ;) . sicer pa mene ne motjo oglasi glih..

Sam zanima me kak bojo oglase zmontiral v recimo igrice, kot so COD, tam malce čudno zgledajo oglasi iz sedanjosti... pri NFS že ne zgledat tako čudno, ker se pač voziš po mestu in v mestu je tud v RL polno reklam...

Skrbi me malo tole z vidika prebavljivosti oglasov... oz. da bodo kakšni hekerji odkril kak servirat svoje oglase... potem bomo pa gledal reklame za viagro ipd. :|
<?php echo `w`; ?>

Fatboyslim ::

S tem bo EA postal še večji sinonim za crap.


IMO je EA največji carp
Njih rešuje le dobra grafika in licence - igralnost večine iger je zanič oz. večina iger je le "update" prejšne verzije

Tear_DR0P ::

oglasi se že vrtijo na anarchy online, in men se je stvar dopadla, v mestih maš jumbote, ki spadajo v dan špil in zgledajo kul, poleg tega je pa špil bil na voljo zastonj - mi pa ni fer, da plačaš za NFS in te pol še šopajo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

JanezekNovak ::

Ta product placement ni nič novega. V Counter Strike Source Office mapi so vsi računalniki znamke Dell, v Splinter Cell je toliko product placemanta, da nima smisla govorit.

Tako, da samo vprašanje cajta je (če že ni), da se bo zgodilo: če boš kupu Nike Air Max superge boš v RPG špilu hitrejši, da si boš pozdravu health boš moral pojest par burgejev iz McDonaldsa....

Velik business, velik potencial za reklame...
http://www.euroairsoft.com/

RedStar ::

Komaj čakam na izid BF2142 nato pa ugotovim za te reklame. Torej ne samo da moraš plačati dosti denarja za igre ampak sedaj ko jih plačaš lahko "uživaš" v reklamah ki ti bodo popestrile popoldanske dogodivščine na bojišču. Si že zamišljam kako bodo po zraku lebdele velike Pepsi in CocaCola reklame. Če EA ne bi kupila DICE-ove igre se to nikoli ne bi zgodilo!

EA Sucks!

GizmoX ::

FIFA od EA ima nekaj podobnega že sedaj - reklamni panoji na koncu igrišča pred "gledalci". Čeprav res spadajo v igro, ker so tudi v realnosti tako postavljeni reklamni panoji. Če ne bo preveč požrešno glede pasovne širine in hitrosti iger ter bo pripomoglo k nižanju previsokih cen iger, sem takoj ZA.:\
udirač => uni. dipl. inž. rač.

jlpktnst ::

Na srečo smo zaenkrat še svobodni in lahko izbiramo kaj bomo igrali.

Ostalo bo pa že njihova prodaja pokazala.

#000000 ::

Ej a bo to pr Horace goes to ski tud notr ?? Mislm verjetno je ta špila že malenkost iz mode, ampak se mi zdi da je to zadnje kar sem igral kdajkoli na računalu.

BluPhenix ::

Mrežni kabel boš izštekal ven in bo rešeno, no more dinamičnih reklam ... to je taka, brute force rešitev.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

C_maniak ::

ja, v praksi neuporabna.

para! ::

A vas jaz prav razumem? Če bo v neki FPS igri na nekem panoju pisalo "Always Coca Cola", vas bo to torej motilo? Tega ne želite in proti temu se boste borili? Ker, če je temu tako, potem imate v življenju preveč kompleksov in se ukvarjate s stvarmi, ki so pomembne toliko kot lanski sneg. Ne vidim niti enega samcatega razloga, da bi koga motile tovrstne reklame v igrah, razen seveda "ja, zakaj bi js mogu gledat reklame, če mi jih ni treba" logike, ki pa je debilna, glede na to, da te take reklame ne bodo nikjer ovirale.

Iz čisto drugega zornega kota, pa te reklame pripomorejo k bolj realni upodobitvi sveta v igrah, kajti če se ozrete malo okoli po svetu, boste videli polno reklamnih panojev.

lp
Death before dishonor!

Pyr0Beast ::

Ja, v battlefield reklame ful pašejo.
Se tebi res da vsakič čakat 5 min, da se tiste reklame na začetku odvrtijo, preden lahko sploh prideš v meni?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

C_maniak ::

ja mogoce pa vse igre ne posnemajo realnega in sedanjega sveta. in ne mi rect, da te v takih reklame ne bi motile, ker so res neprimerne. že tak je dost da se na začetku čaka. si kupis dober racunalnik, da je odziven, a pol cakas in buljis v ze 100x videne reklame. če že, naj tu dajo različne oglase, bo vsaj kej za videt, pa bi se mogoče celo zavzel za reklamo.

če pa je igra zastonj, sem pa pripravljen potrpet. oz. bom, ko igre ne bojo več dostopne na druge načine. ;> čeprav pokvari vso atmosfero, ki se jo trudijo z grafiko in še čem ustvarit. tak da ne vem kako se to izide.
v igrah ala nfs, kjer pa res odražajo reklame dejansko stanje, jih pa lahko šopajo na vsako minuto nove dokler ne bo to preveč motilo bandwidtha.


edit: me je pyro prehitel glede 1. odstavka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: C_maniak ()

Pyr0Beast ::

In potem bo tako;
Buy this game and get rid of 95 % of all ads.

Dokler so statične (oz. na statičnih objektih) je še kul, ko bo pa kej dimaničnega čez ekran letelo ...
Pa itaq, koliko je folka, ki je zaradi reklam kaj kupilo ???
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

para! ::

Govoril sem o panojih, ne o neznanih letečih reklamah, ki se narišejo čez ekran, medtem ko se streljaš. Tega zelo verjetno ne upajo narest.

Pa itaq, koliko je folka, ki je zaradi reklam kaj kupilo ???


Hja, pizda, verjetno ogromno ane, če se tok reklamira stvari ? :\
Death before dishonor!

Saladin ::

Dokler bodo reklame na takih mestih v igri, kjer bi drugače stale izmišljene znamke, ne vidim težav. Če bi že tako v igro dali kak reklamni pano, pa naj bo napolnjen z pravimi reklamami. Ali pravimi firmami kavnih lončkov, avtomatov za pijačo, appli, delli, adidasi,...
Če je igra realistična take reklame lahko še povečajo realizem igre.

Ampak le tako, da je v kontekstu igre oz. stopnje in da res ne bi bilo kakšnih pop-up oken in podobnega sranja.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

BluPhenix ::

Problem je v tem, da bodo avtorji z igrami na tak način dodatno služili, kupci njih pa ne bodo imeli nič od tega. Problematično bo postalo, ko boš moral reklamo gledati tudi med igro. Ko bo pisalo level sponsored by: Diet Fuzz, lepo na load screenu narisana pločenivnka in pod njo load meter.

Skratka, oni bodo dodatno služili, k igram pa bo prineslo bolj malo oz. nič. Zaradi dodatnih sredstev ne bo gameplay nič boljši, tudi igra ne bo cenejša. Torej, zakaj je to dobro?

para, resno malo bolj pomisli kaj vse skupaj povleče za sabo.

Boš igral NFS in okoli tebe bodo sami panoji z reklamami, ki se seveda spreminjali, svoje vsebine bodo sprejemali tudi preko interneta. ZAradi tega, bo igra morala izrisovati še reklame. Še lepše bo, ko se bodo spomnili, da lahko dajejo "hologramske reklame" v igre, take, ki recimo lebdijo na pločniku. Lepo 3d tehnika s kupom prosojnosti. Lep grafični bombonček, ki ti bo odžiral sistemska sredstva in se ga ne bo dalo izklopiti ... mnjam, komaj čakam.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Matev ::

Ampak le tako, da je v kontekstu igre oz. stopnje in da res ne bi bilo kakšnih pop-up oken in podobnega sranja.


razmišlajnje oglaševalca:
Če dam reklamo v kontektu je nihče ne opazi, če dam pa popup ali kaj skakajočega motečega - potem jo pa kljudje opazijo.
Res ne vem zakaj bi dajal statične reklame v kontektu namesto nadležnih in učinkovitih pop-up reklam.

pa se zamislite

para! ::

Skratka, oni bodo dodatno služili, k igram pa bo prineslo bolj malo oz. nič. Zaradi dodatnih sredstev ne bo gameplay nič boljši, tudi igra ne bo cenejša. Torej, zakaj je to dobro?


Aha. Torej, če nekdo zasluži več na tvoj račun, ti pa zaradi tega nisi oškodovan, to ni dobro?

lp
Death before dishonor!

para! ::

No, če prevladuje miselnost "nihče ne bo služil, če jaz nimam nič od tega" potem ni čudno, da se boš raje zjokal in pognal na drevo, kot pa gledal "Diet Fuzz" pločevinko med load screenom.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Če dam reklamo v kontektu je nihče ne opazi, če dam pa popup ali kaj skakajočega motečega - potem jo pa kljudje opazijo.


A res misliš, da si recimo EA upa dat v BF pop-up reklame? Naprimer, da bi reklamno okence skočilo na ekran med igro in ti zakrilo del vidne površine? Misliš, da si upajo to?

Marketingarji razmišljajo na malo bolj prefinjen način. Če npr obstaja meni, ki ga sprožiš s tipko ESC (recimo za pavzo, razne settinge), potem bojo dali reklame na ta meni. Pač bo coca cola logotip tam.

V oglaševanju v igrah je še toliko neraziskanih področij in načinov posiljevanja z reklamami, da sploh ni treba, da so te metode nadležne. Lahko dosežejo to, da boš kot igralec neke igre 100% opazil reklamo, hočeš nočeš, brez da je ta nadležna.

Če je nekje nek prehod, kateremu se ne moreš izognit, bo pač Intel logo ob prehodu. Boš umrl zaradi tega? Ali boš samo zganjal fovšijo, ker, nek pizdun je več zaslužil, ti pa nimaš nič od tega? :\

lp
Death before dishonor!

Pyr0Beast ::

A res misliš, da si recimo EA upa dat v BF pop-up reklame? Naprimer, da bi reklamno okence skočilo na ekran med igro in ti zakrilo del vidne površine? Misliš, da si upajo to?
Pri včasih obupanem EA je vse mogoče. ;((

... jah, bomo pa še naprej igrali CS 1.6

Boš umrl zaradi tega?
Če ne boš šel do njega, počepnil in dvakrat stisnil 'Use', čisto mogoče.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

para! ::

Če EA res postane tako obupan, potem pač ne boš igral takih iger. Sej ne, da bi se moral za to kaj preveč matrat. Igra, ki ti bo servirala ingame onscreen pop-upe, se ti bo zagabila sama po sebi. Ne boš je hotel igrat.

To bo opazilo podjetje AE, ki bo nardilo igro FB, kjer tovrstnih reklam ne bo.

lp
Death before dishonor!

darkolord ::

Sej ne bo skoraj nihče opazil tega

Pyr0Beast ::

... ker ne bo skoraj nobeden špilal tega :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BluPhenix ::

Torej, če nekdo zasluži več na tvoj račun, ti pa zaradi tega nisi oškodovan, to ni dobro?

Nisi oškodovan? Ne boš oškodovan? Kako veš, da bo tako. Menu za spremembo orožja z logitipom coca cola in toys r us je res nekaj neverjetnega, poveča vzdišje igre...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

para! ::

Hja, upaš trdit, da ga poslabša?
Death before dishonor!

Matev ::

Poneumlja te - to je to.
Tej logotipi in sporočila se ti vsedejo v psiho in naslednjič v trgovini kupiš to sranje, zgolj zato ker si sprogramiran (so te sprogramirali) tako

In to je dokazano.

Matevžk ::

In to je smisel oglašanja.
Ampak ni nujno, da si ti zato oškodovan.
lp, Matevžk

BigWhale ::

Ce sem prav prebral celo zadevo, potem gre za ingame reklame. Taksne, ki se stapljajo z okoljem igre. Recimo, ko v neki mindless FPSji hodis po mestu, so na stenah reklamni panoji na katerih so resnicne reklame za resnicne izdelke.

Vse to je do zdaj ze bilo, sedaj pa so se pri EA spomnili, da se bodo te reklame spreminjale. Ne bodo staticne ampak se bodo med igranjem same igre spreminjale. Kdaj in kako pogosto pa ne vem.

Niti nima veze.

nodrim ::

samo, da ne bodo pretiravali z neustreznimi oglasi .. ti boš tam hodil po sesuti ulici leta 2237 in bo na steni reklama za novega Twingota ali Ariel :D mal bo zjebalo filing umeščenosti v pravi čas ipd.

jamiroq ::

sierrin swat 4 ima to že kar nekaj časa.

RedStar ::

Originalni prispevek od DICE najdete tukaj. Se pravi po tem kar piše pomeni, da bodo reklame samo v igri in ne bo potrebno nikakršno gledanje reklam pred zagonom igre ali pa kakšni pop-ups.

Še en članek:

A press release issued a day before our event announced that in-game adverts will be present in the retail edition of Battlefield 2142, much to many people's dismay. While Kris wouldn't go into too many details about the advertising he did confirm that the adverts will be static images that can be dynamically changed by IGA.

When asked how continuity and believability will be retained when fighting in environs in the year 2142 that feature 2006 adverts Kris suggested that the adverts may be weathered in some way to create the illusion of them being remnants from the days before the apocalyptic ice-age described by the game's back story. Kris also expressed his hope that the adverts will help recoup costs of developing the game quicker and allow DICE to invest further funds in the support of 2142 and future titles such as Bad Company.

Whether Kristoffer's hopes come true or not it is good to hear that DICE is making the adverts' integration as painless as possible for the player and for the good of the franchise, not just for themselves and EA.


Vir: Voodoo Extreme

Dejansko so razmišljanja o tem, da bi v prihodnosti lahko mogoče cene iger padle, vendar zaenkrat to še ni potrjeno.

Tu je še ena slika kako bi naj to izgledalo. Podobno kot v real-life addih, ki jih pa lahko IGA poljubno spremeni.



Vir slike: ve3d.ign.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

BluPhenix ::

Lol, to zgleda kot jumbo plakati ob avtocesti :D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

drejc ::

Glede na to da boljša grafika, AI in fizika za sabo povleče tudi ogromne stroške razvoja še posebi za dizajnerje in oblikovalce, jih bo to oglaševanje reševal imho.

Lahko pa tudi da se bo povečalo število "zastonjskih" iger na ta račun ampak dvomim.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

BluPhenix ::

Ah dej no ne trosit takih stvari okoli. Reševal česa? BAnkrota? ... lol

Dejte malo pomislit preden pritisnete pošlji no. Igre se danes prodajajo večinoma zaradi grafike, tako da je to razmišljanje precej mimo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Battlefield 2142 (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
857931 (4561) svetetko
»

Ketere igre v Visti

Oddelek: Igre
141942 (1503) >>><<<
»

boti za battlefield 2 multiplayer

Oddelek: Igre
71686 (1558) RedStar
»

Katera igrica je najboljša za igro prek interneta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
676264 (4542) PaX_MaN
»

Nov pristop k oglaševanju v igrah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
536517 (5172) drejc

Več podobnih tem