» »

Microsoft tožen zaradi slabe varnosti

Microsoft tožen zaradi slabe varnosti

The inquirer - Naslov novice morda izgleda resen in zaskrbljujoč, a dejstva so tokrat rahlo drugačna. Inquirer v svojem tipičnem slogu poroča o zanimivem dogodku, povezanem z IT industrijo.

Američan po imenu Michael Alan Crooker se je na malce manj legalen način ukvarjal z orožjem, zaradi česar ga je pod drobnogled vzela FBI. Med preiskavo pa so mu med drugim odvzeli računalnik, da bi pridobili dodatno dokazno gradivo, pri čemer so se potrudili in uporabili programsko opremo za reševanje podatkov ter z diska pobrali tudi nekaj bolj zaupnih datotek. Tako so federalni agentje lahko uživali ob ogledu erotičnih filmov, ki jih je osumljenec posnel z dekletom, imeli so vpogled v njegovo zdravstveno kartoteko in brali pogovore z njegovim odvetnikom.

Pistolero sedaj za vdor v zasebnost krivi Microsoft. Pri nakupu mu je prodajalec namreč zagotovil, da je računalnik z Windows XP praktično neprebojen, čudno pa se mu zdi tudi, kako se lahko nekdo dokoplje do podatkov o obiskanih spletnih straneh, za katere je nastavil, naj se po petih dneh izbrišejo. Od Microsoftovcev zahteva 200 dolarskih tisočakov, S HP-jem (oni so sokrivi, ker se je vsa afera odvila na njegovem sistemu znamke Compaq) pa se je bojda že pogodil. Samo v Ameriki.

36 komentarjev

kilergas ::

Cudno da med sexom ce bi kondom pocil da nebi le tega proizvajalca tozil.Ce sam uporabnik nezna za svoje podatke tako ali drugace skrit so drugi krivi

__luka__ ::

tlele varnost MSja nima veze, podatki so na disku dokler se ne prepišejo - konec debate. to lahko spremeniš če maš namenske programe za brisanje diskov.
kar me je pa presenetilo da se je tip že pogodil s HPjem 8-O , halo česa je pa HP kej kriv
the truth is out there

CWIZO ::

HPju je pač ceneje plačati nekaj drobiža kokr se iti tožbe, pa da jih po medijih vlačijo in ustvarjajo napačno sliko o njih.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

__luka__ ::

to je res, ampak tisti ki so prebrali takšno novico pa dobijo občutek da hp priznava krivdo.
no ja, res pa je da je tole inquirer in je vprašanje kaj vse v originalni novici manjka
the truth is out there

Brane2 ::

Jah no, saj stvar se mi zdi razumljiva. Kupiš izdelek, ob katerem ti proizvajalec na veliko razlaga, da je varen itd itd itd, nato pa ugotovoiš, da nič od tega ni res.

In ker si ob tem utrpel še škodo, je jasno da imaš osnovo za tožbo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Poldy ::

Če microsoft obljubi, da se ti obiskane strani po petih dneh izbrišejo, potem naj se tega držijo.

Kot da bi nekdo za kondome obljubljal, da zdržijo 50 let, če smo že pri tem.

opeter ::

To da se gre tožbo, je tipično ameriško, zdaj moderno. Pač nekateri se dobro počutijo, če njihov glas odmeva v medijih...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tilen ::

Na lahek nacin do 200.000 $ od HP-ja ze recimo in se 200.000$ od MS-ja ce mu uspe. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Looooooka ::

nikjer ne pise da se varno zbrisejo...sam da se zbrisejo.
verjetn sklepajo da je to TVOJ racunalnik in da ti ga ne bo nekdo vzel pa su razne programe za recovery gor laufat.
najbrz je slab pornic posnel pa mu je zdej bad k ga vsi gledajo :D

Brane2 ::

In če se zbrišejo, potem jih ni. Kar pa ni res, če jih lahko nekdo kljub temu pozneje dol pobere,a ne ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Kekec ::

In zdaj boš rekel da na linuxu ne mores dobiti nazaj zbrisanih datotek .... ne seri!

Brane2 ::

ne, ne bom tega reku.
On the journey of life, I chose the psycho path.

JurijTurnsek ::

glede na to da se je tip ukvarjal z orožjem, mu ta denar najbrž ne bo kril niti varščine...
http://www.slatnaskejta.com

aljazh ::

Koliko uporabnikov računalnikov (procentualno) ve, da se s pritiskom tipke "delete" datoteka fizično ne izbriše z diska?

Mislim, da bi lahko ta tožba bila koristna. Pa ne zato, ker bi MS in HP dobila po p****, temveč zato, da bi se proizvajalci SW in HW malce ustrašili in začeli v navodila za uporabo zapisovati tudi to, da njihovi izdelki ne zagotavljajo popolne varnosti. Oziroma da bi uporabnikom končno nalili čistega vina o tem, da lahko njihov računalnik raznim državnim organom razkrije precej o njihovem zasebnem življenju. Ter da se zato priporoča uporaba enkripcije in programov za varno brisanje podatkov.

Pa ne sedaj začeti z lajno "če ne počneš nič narobe, nimaš kaj skrivat". Še vedno se bo uporabnik sam odločil, ali bo "skrival" ali ne. Le proizvajalci SW in HW naj začnejo aktivno opozarjati, da današnja informacijska tehnologija, ki jo uporablja povprečni Janez Novak ne nudi dovolj dobre zaščite pred posegi v posameznikovo zasebnost.

Gregor P ::

Se strinjam z aljazomH. Potrošnika morajo primerno podučiti o (ne)varnosti svojega produkta.

Izdelovalec oz. prodajalec mora biti kaznovan, če kupcu obljublja nemogoče, samo zato da bi lahko prodal produkt.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

RejZoR ::

Seveda, najbolje da poleg vsakega kosa hardwara in softwara dajo 5000 stranski manual z nasveti tipa "Pozor vroča kava! Možnost opeklin gofle pri prehitrem zaužitju". Typical american... Če si trot ti tak manual ne bo nič pomagal. Pisat samoumevne očitne stvari je pa tud podpiranje idiotizma.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

poweroff ::

V bistvu te zadeve povprečnemu uporabniku niso samoumevne.

Meni je recimo samoumevno marsikaj, ker se pač z nekimi področji bolj intenzivno ukvarjam. Ne moreš pa to pričakovati od povprečnega uporabnika.
sudo poweroff

Poldi112 ::

Ne vem kaj ti (rejzor) komentiraš, ampak tožba je, glede na novico, da mu je prodajalec rekel, da so njegovi winXP bulletproof.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

darkolord ::

Vprašanje pa je, zakaj ne toži prodajalca...

Mavrik ::

Koga pa jaz lahko tožim ko se mi Linux sesuje? Ker mi vsi zagotavljajo da je zadeva popolnoma stabilna.
The truth is rarely pure and never simple.

darkolord ::

Prodajalca, proizvajalca računalnika, proizvajalca diska (ker se iz njihovih diskov stvari ne izbrišejo!), Novell, Redhat,... pa še koga z veliko denarja >:D

Jasno vse hkrati

Zgodovina sprememb…

aljazh ::

Se samo meni zdi, ali pa so na Delu res malce kopipejstali?

Slo-Tech:

Pistolero sedaj za vdor v zasebnost krivi Microsoft. Pri nakupu mu je prodajalec namreč zagotovil, da je računalnik z Windows XP praktično neprebojen, čudno pa se mu zdi tudi, kako se lahko nekdo dokoplje do podatkov o obiskanih spletnih straneh, za katere je nastavil, naj se po petih dneh izbrišejo. Od Microsoftovcev zahteva 200 dolarskih tisočakov, S HP-jem (oni so sokrivi, ker se je vsa afera odvila na njegovem sistemu znamke Compaq) pa se je bojda že pogodil.

Delo:

Američan za vdor v zasebnost krivi Microsoft. Pri nakupu naj bi mu prodajalec namreč zagotovil, da so Windows XP zelo varni, čudno pa naj bi se mu tudi zdelo, kako se lahko nekdo dokoplje do podatkov o obiskanih spletnih straneh, za katere naj bi nastavil, naj se po petih dneh izbrišejo.

Od Microsofta naj bi Crooker zahteval 200.000 dolarjev odškodnine, s HP-jem (le-ti naj bi bili sokrivi, ker se je afera odvila na njegovem sistemu znamke Compaq) pa naj bi se bojda že pogodil.

1fris ::

nekaj mimo njive:

Live OneCare edini med sedemnajstimi programi ni prestal preizkusa neodvisne organizacije, saj je zaznal le 82,4 odstotka od pol milijona virusov.

Kot so sporočili iz Microsofta, podrobneje pregledujejo metodologijo in rezultate preizkusa, zato da bi se program bolje odrezal na naslednjem preverjanju.


Microsoftov protivirusni program padel na testu

MrStein ::

Mavrik, tistega, ki si mu dal denar. Tak kot vedno. Zakaj mislis, da je linux neka izjema ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Looooooka ::

heh...lahko se gremo tud tko:
winsi so bulletproof.ko zbrises iz kosare nikjer ni UNDELETE opcije.
za disk ti pa oni ne morjo garantirat ker pac ni njihov izdelk.konc koncev...kje pise da nimas ti kksnga diska,ki se pretvarja da ti prepisuje fajle z nulami ko delas securewipe...v resnici ti pa na konc po kksnih drugih sektorjih cecka pa laze nazaj maticni plosci.
a bo v tem primeru tud microsoft kriv ker predvideva da je vse zbrisano?.
neumna tozba.
upam da je meu kreten kiddy porn gor pa da bo se mal najebu...no ceprou ga bo itak baba ubila ker so jo vsi vidl :D

aljazh ::

Looooka:

IMO gre za stvar softwarea. Disk je samo medij, kamor SW zapisuje podatke. In če SW namesto, da bi izbrisane podatke zares izbrisal (prepisal), le izbriše pot do teh podatkov, ki fizično ostanejo na disku, je to problem mehkega dela računalnika in ne proizvajalca diska. Slednji ni "kriv", če je nekdo naredil not-so-safe SW.

Brane2 ::

Nekaj je po moje tudi v stanju tehnike.

Lahko odpustiš proizvajalcu, ki reče, da je podatke zbrisal, medektem, ko je samo zbriosal pot do njih, saj to počnejo vsi in brez tega bi njegov FS totalno performančno izpušil.

Težko pa to odpustiš nekomu, ki ti pravi, da je njegov sistem "bulletproof" in da določenih podatkov na disku po nastavljivem času ne bo več.

Za tiste podatke bi pa kot stranka komot lahko smatral, da jih je sistem wipeal popolnoma ali vsaj prepisal z ničlami ali kaj podobnega.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Microsoft ::

Mam kak bs se spet prodaja. Ta luzer tozi MS, ker ima edini (poleg HPja) kaj denarja. Prodajalec, ki je dejansko prodal racunalnik in mu zagotovil tako delovanje, verjetno nima dosti, da bi bil vreden tozbe. Pa ceprav je on (in ne MS) zagotavljal taksen nacin delovanja.

In se enkrat bs, ker je to anti MS propaganda ob tem, da je hkrati potekala 1,5 miljarde tezka tozba Alcatela, kateremu je na zacektu kar dobro kazalo, a je nakoncu popusili. MrStein pa v jok in na drevo.

Cisti rumeni tisk.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

MrStein ::

Kaj sem pa jaz takega zdaj rekel ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

Predlogi novic, tretji post.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Jaz sem pisal:
MS fasal 1,5 milijarde USD kazni za kršitev mp3 patentov :
http://futurezone.orf.at/business/stori...


Jaz sem samo porocal, kar so tam porocali. Zakaj mislis, da so vpletena moja custva ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mr.B ::

Danes ti trgovine prodajo marsikaj, če pa je uporabnik tup tup.
Kdo pa je tožil prodajalca ? Tudi pr nas se tega ne upajo ?
Na srečo se lahko pri računalniku dobi navodilo, ki je lahko v elektronski obliki, in napisati 10k strani ni problema.
Prodajalec je kriv, razen če so zraven dali kak software MS&HP da omogoča nekaj kar ni naredil..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

mjk ::

No ja pri tej novici je čist logično:
HP-jev prodajalc mu je zagotovil da so winsi XP bulletproof - tuki je poravnava bila sigurno višja od 200k

MS pa toži, ker je lahko FBI videla njegovo zgodovino obiskanih internetnih strani, čeprav je označil, da jo noče met naračunalniku ... tuki je osnove za tožbo veliko manj in mislim, da ne bo dobil niti ficka! ... dobr to je amerika in vse je mogoče, a mislim da bo tuki pogoru oz. se zmenu za neki malga (50k)

LP,
miha

P.S.: očitno tip ni najbolj izkušen z računalniki :) ... preveč se posveča delu :)

Mr.B ::

Napača :
"
No ja pri tej novici je čist logično:
HP-jev prodajalc mu je zagotovil da so winsi XP bulletproof - tuki je poravnava bila sigurno višja od 200k
"
To mu HP ni zagotovil, zagotovil mu je prodajalec...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

pecorin ::

zdaj mora samo se ta prodajalec toziti microsoft z razlogom, da ga tozijo ker je verjel microsoftovim reklamam. :)

Mr.B ::

Težava je v uporabniku(-ih), ki mislijo da je vse plug & play. To si predstavljajo marsikateri direktorji v si.IT industriji, kaj šele uporabniki. To je čarovnija, ko kliknejo na delite, pa potem mislijo da je vse šlo v maloro, tam je neki čarovnik nekaj z animacijo zamaha, pa so potem koščki dokumenta nastali, ki os se razblinili, itd…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najboljše in najslabše s CeBIT-a

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
93179 (2532) MrStein
»

Dx10

Oddelek: Programska oprema
91545 (1210) Mr.B
»

Zaključek spopada optičnih medijev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
786627 (4841) @LOL
»

Procesorji v letu 2006

Oddelek: Novice / Procesorji
132962 (2650) Izi
»

Tudi nVidia razvija svoj CPU

Oddelek: Novice / Grafične kartice
214211 (2723) PrimozR

Več podobnih tem