»

Google Offers konkurenca Grouponu

Mashable - Google je lani snubil podjetje in spletno stran Groupon, za katera je ponujal kar šest milijard dolarjev. Kupčija je padla v vodo, ker se Groupon ni pustil prodati. Google ni dolgo razmišljal kaj storiti; napovedali so razvoj lastne storitve Offers, ki bo neposredno konkurent Groupona.

Groupon posluje v 27 državah in ponuja svojim članom ugodne ponudbe, ki veljajo en dan. Vsak dan ponudijo nekaj izdelkov svojih dobaviteljev po posebni promocijski ceni in če se dovolj ljudi prijavi k nakupu, se posli tudi izvedejo. Če interesentov ni dovolj, posla ni. Skratka, gre za kombinacijo lokalnega oglaševanja in prodaje diskontiranih izdelkov (oziroma kuponov s popusti, če želite), ki neverjetno dobro funkcionira.

Google tako...

13 komentarjev

Google od AdSensa pobere manj kot tretjino

Google - Google je prvikrat razkril konkretne številke, koliko odstotkov dohodkov od sistema AdSense dobijo založniki in koliko pobere Google. AdSense sestoji iz več delov: najbolj znan je vsebinski del, ki avtorjem omogoča nabiranje denarja s postavitvijo reklam ob vsebino na spletni strani. Priljubljen je še iskalni del, ki se prikaže ob iskalnih zadetkih.

Google lastnikom strani posreduje 68 odstotkov zbranega denarja od oglasov z AdSense, medtem ko preostanek porabijo zase. Kot pravijo, je ta delež konstanten že od splavitve AdSensa leta 2003. Iskalni partnerji dobijo nekoliko manjši delež, in sicer le 51 odstotkov za prikaz oglasov ob iskalnih rezultatih po svetu. Ta delež je konstanten od leta 2005, pred tem pa je bil še manjši. Za druge različice AdSensa (mobilna, za igre itn.) deležev niso želeli razkriti, saj se te še intenzivno spreminjajo.

2 komentarja

Google služi s tipkarskimi napakami

Vir velikih zaslužkov

TG Daily - Registriranje zatipkanih domen popularnih spletnih strani je danes stalna praksa, kjer namesto želene vsebine obiskovalci, ki se pri vpisovanju naslova URL zatipkajo, večinoma opazijo le reklame. Matematika s Harvarda, Tyler Moore in Benjamin Edelman, sta se zato odločila preveriti, kolikšni so dejanski zaslužki s takšnih strani. Ogledala sta si 3.264 najpopularnejših spletnih strani, registriranih z domeno .com, nato pa našla 285.000 z njimi povezanih zatipkanih domen oz. typosquaterjev. S pomočjo programske opreme sta podrobno pregledala te strani in ugotovila, kolikšen je Googlov delež zaslužka od prikazanih oglasov. Google je s svojim AdSense na takšnih straneh namreč najpogostejši oglaševalec. Za dejanski letni zaslužek sta podatke z dobrih 3.000 strani, zajetih v raziskavo, enostavno...

2 komentarja

AdSense jo je stal nadomestila za brezposelnost

Forbes - Pri nas se zdi, da pri državni pomoči brezposelnim kakšnega resnega nadzora nad delom na črno ni, medtem pa v ZDA z davčno upravo ne gre češenj zobati. Neka odvetnica z imenom Karin, ki je letos izgubila delo, se je kratkočasila tudi s pisanjem bloga. Njen blog se je imenoval STL Meal Deals, kjer je pisala o lokalnih restavracijah v St. Louisu v Missouriju, kamor se je preselila. Na svoj blog je vključila tudi Googlov AdSense, ki lahko s prikazovanjem oglasov prinese tudi kakšen dolar. Njen blog je prinašal povprečno 1,3 dolarja dnevno, tako da je v treh mesecih Karin presegla 100 dolarjev, in prejela od Googla ček. Kot prava zavedna Američanka je dohodek prijavila ameriški davčni upravi in zavodu za zaposlovanje (Department of Labor), s čimer si je nakopala goro težav. Slednji je od Karin zahteval, da izpolni obrazec, kjer mora navesti tudi svojega delodajalca.

Regulativa na tem področju je nejasna, tako da je Karin izmenjala še nekaj pisem in klicev z zavodom, da bi ugotovila,...

27 komentarjev

Google razvija novo generacijo iskalnika slik

TechCrunch - Na World Wide Web konferenci je prejšnji teden Google predstavil novo vizijo njihovega priljubljenega iskalnika slik. Rezultati iskanja namreč trenutno prikazujejo le tiste slike, ob katerih se v tekstu nahajajo iskane besede.

Načrtujejo, da bo novi iskalnik sposoben proučiti vsebino fotografij in jih bo v rezultate uvrstil glede na to, v kakšni meri iskane besede odgovarjajo analizirani vsebini. Do zdaj si je Google pri izboljšanju zadetkov pri slikah pomagal s projektom Image Labeler, v katerem metapodatke dopolnjujejo uporabniki, z novim pristopom pa naj bi bil Google sposoben "videti" več kot le tekst.

4 komentarji

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev

Google poražen

Slashdot - Slashdot poroča, da je Google s svojo storitvijo Gmail utrpel še en udarec na Stari celini. Zatem, ko je bil Google že predlani prisiljen umakniti svojo znamko z britanskega trga in uporabnikom ponuditi elektronske naslove na domeni googlemail.com, je izgubil tudi podobno bitko v Evropi.

Nemški podjetnik Daniel Giersch je namreč že dobil proces proti Googlu v Nemčiji, saj naj bi bila njihova znamka preveč podobna že uveljavljeni storitvi Gmail.de, ki jo trži Giersch, zato so tudi Nemci obsojeni na googlemail.com. Sedaj pa je Giersch vse skupaj poslal v španski Alicante, kjer je Evropski urad za harmonizacijo na notranjem trgu ugodil njegovi pritožbi. Google se še vedno lahko pritoži, a kot vse kaže, bo v Evropski uniji Google Mail namesto Gmaila.

48 komentarjev

Izumitelj Wikipedije načrtuje iskalnik

Daily Tech - Jimmy Wales je v intervjuju za The Times izjavil, da namerava ustvariti spletni iskalnik, ki naj bi konkuriral Googlu. Komentiral je, da sicer ceni delo enega najbolj znanih spletnih podjetij, da pa je preveč enostavno manipulirati z njihovimi iskalnimi algoritmi, kar se izkaže v obliki popolnoma neuporabnih rezultatov, ki jih vrnejo določene poizvedbe (kot primer navaja Tampa hotels). Njegov bodoči projekt, iskalnik, naj bi, podobno kot Wikipedija, temeljil na glasu ljudstva, imenoval pa se bo Wikiasari. Poskusni izid naj bi se zgodil v začetku prihodnjega leta.

Dodatne informacije lahko najdete v izvorni novici na DailyTechu, ali pa v poročilu Ars Technice.

31 komentarjev

Google po nesreči poslal črva uporabnikom

PC World - PC World poroča, da je Google po nesreči poslal črva, ki sliši na ime W32/Kapser.A@mm oz. Kama Sutra, svojim uporabnikom.

Pri Googlu so izjavili, da so na Google Video Blog poslali tri sporočila, ki se naj ne bi smeli znajti tam. Nekatera izmed teh bi naj vsebovala t.i. Kama Sutra črv, ki lepo pobriše datoteke in register na okuženem sistemu. Večina protivirusnih programov bi ga naj brez večjih težav zaznala in odpravila.

Sicer niso omenili, kako bodo se proti takim dogodkom branili v prihodnje, so pa omenili da so ustrezni protokoli, ki bodo ščitili pred podobnimi napakami, že ustrezno nameščeni.

Zimski virusi so se očitno začeli zgodaj širiti.

6 komentarjev

Google bo kupil YouTube

Slo-Tech - Mnogim je verjetno znana storitev za brezplačno objavo video posnetkov pod imenom YouTube. Osnovana je bila konec 2005 in je v prvih nekaj mesecih postala ena najbolj znanih inovacij tega leta. Glavni tvorci so bili trije bivši delavci PayPal-a: Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

Spletni gigant Google je pa včeraj, 9. oktobra, na sestanku skupaj s Chadom Hurleyem razglasil, da bo Google v četrtem kvartalu 2006 kupil YouTube s transakcijo, ki je vredna približno 1.65 milijard ameriških dolarjev. Poudarili so tudi, da bo YouTube še naprej deloval neodvisno in obdržal svojo identiteto ter zaposlene.

Malo za tem sta Chad Hurley in Steve Chen objavila posnetek s kratkim pojasnilom za občinstvo.

32 komentarjev

Nov pristop k oglaševanju v igrah

Washingtonpost - Morda ste v zadnji igri iz serije Need for speed opazili oglase, ki pa so bili zgolj statični. Založa Electronic Arts v naslednjem delu omenjene igre napoveduje novost, in sicer dinamično oglaševanje, ki ga boste sprožili z vsakim zagonom igre. Za "stream" oglasov so pri EA zadolžili podjetje Massive Inc.

EA napoveduje dinamične oglase v vsaj štirih prihajajočih naslovih, med drugim tudi v futurističnem nadaljevanju igre Battlefield, Battlefield 2142, kjer bo oglaševalo podjetje IGA Worldwide Inc. Novost bodo uvedli v igre, namenjene tako za PC kot konzolo XBOX 360.

Delež oglasov v igrah v Združenih državah je lani predstavljal "le" 75 milijonov dolarjev, z uvedbo novega oglaševalskega prijema naj bi se prihodek do leta 2010 povečal na milijardo dolarjev.

Kaj bo to prineslo, nam, igralcem? Upajmo, da cenejše igre, ne pa gamerskega TOP SHOPA.

53 komentarjev

Naslednja generacija "pop-up" oglasov

Slashdot -

Iskanje informacij po internetu -- mogoče glasbe ali kakšnih porednih slikic -- vas prejkoslej seznani z nadležnim stilom oglaševanja v tem mediju: pop-up oglasi. Oglaševalci upajo, da boste kliknili nekje na pravkar odprto okence, a usoda slednjega je kmalu zapečatena s preprostim klikom na "x".

Pa si predstavljate, da vam že sam premik kazalčka čez nadležno okeno odpre novo -- nezaželjeno stran? Opis novega načina oglaševanja (kick through oglasi) si lahko preberete na spletni strani c|net.

Naslednji korak? Pop-up avtomatično odpre oglaševano spletno stran?

12 komentarjev