» »

Kraja iz poštnega nabiralnika - kaj narest?

Kraja iz poštnega nabiralnika - kaj narest?

1
2
3

Azrael ::

Nabiralnik, ki se polni od zgoraj ni problem izprazniti tudi brez ključa. Pač, kot je šla pošta noter, gre tudi ven.

Mišolovka ni slaba ideja.>:D
Nekoč je bil Slo-tech.

Tilen ::

Se pravi, če jaz postavim nabiralnik recimo 3m visoko tudi moram dobit vso pošto vanj? >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Azrael ::

Ti bo poštar povedal, kako nizko ali visoko je lahko nabiralnik, imajo neke standarde.
Nekoč je bil Slo-tech.

NiMH ::

Dejte no malo premislit. Nabiralnik je dva metra visoko, ima režo na vrhu za pošto dajat noter in vratca spredaj, za pobirat pošto ven. Če ni poštar ravno 1m50 visok, ne bo imel pretiranega problema dajat pošto noter, razen če je pač motoričen idiot. In odklenit vratc in vzet ven pošte iz nabiralnika, ki je postavljen 2m visoko, tudi ni problem, če ni človek ravno invalid. Edini problem bo imel lopov, ki mora pošto pobirat z vrha. Še kaj ni jasno?

Ampak po kratkem premisleku sem le razmislil da imaš na nek način prav :) Moja napaka ;(
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

ripmork ::

dost predlogov, una z mišelovko bi bla dobra ja...:D

kakorkoli se bo izteklo in boš ukrepal, če ga slučajno posnameš sam dej kako slikco na internet in ne pozabi dat linka tule...>:D
če bo tip(baba?) poleg morebitnih batin( klofute v primeru da je ženskega spola) ali pa tožbe dobil še medijsko prepoznavnost pol bo to kar dobra pokora.;)

vsaj glede na to, koliko stvari ti je že izginilo iz nabiralnika (stuff naročen iz interneta) kar pozabit na to res ne gre.
Torej, good luck, pa upam da dobiš falota...

V-i-p ::

TESKAn je čisto prav povedal. Kaslc daš toliko visoko, da bo mogoče poštar res malo težje metal pošto notri, ampak jo bo. Veliko težje je potem iz zgornje odprtine na tak način pošto ven vzet, z ključem iz sprednje strani bo pa še vedno šlo. Pa ne pretiravat z nasveti in idejami nekateri, no...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

ripmork ::

ok, je brihtna rešitev, ampak zakaj bi zadevo kompliciral, se prilagajal in eksperimentiral z visoko postavljenim kaslcom, če ni odpravljen vzrok težav(kradljivec)?
IMHO edina prava rešitev je odkrit storilca in kaj naredit v zvezi s tem, ni nujno da je glih pretep al pa kej...
ker če bo storilec hotel do pošte, bo do nje prišel, razen če ni uporabljen res kak ekstremen varnostni ukrep.

pač zadevi je treba pridet do dna, vsaj mene osebno bi orenk zanimalo kdo mi to dela...;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Ziga Dolhar ::

Lej ... načeloma gre za kaznivo dejanje. Si že pomislil vsaj informativno poklicat na policijo, eventualno na tožilstvo, ali vsaj lokalnega pravnika, in jih povprašat za nasvet?

Raznih "trikov", ki naj "izuče" pankrta, se jaz ne bi posluževal. Nebivedujevemu širokoustenju navkljub.
https://dolhar.si/

migič ::

Sulc: Če imaš grda vhodna vrata:D in jih nameravaš zamnjat, je lahko rešitev tudi to: tukaj
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: migič ()

WarpedGone ::

Hehe, idej na kvadrat. Splača se ohranit trezno glavo in šparat stroške. Za začetek lahko ubereš psihološke variante, ki te ne stanejo nič. Recimo na nabiralnik nalimaš eno etiketo in s flomastrom gor napišeš "Vem, kdo si". Če ne pomaga, dodaš naslednjič tako lično etiketo "Video nadzor" ali "Alarm" ali "Ne segaj notri, nevarno". Če ne pomaga, zamenjaj kaslc, poskus ga pričakat, magari plačaš kakšnega lokalnega pobiča naj mal pomirka. Nikakor pa ne nastavljaj pasti. Veliko preveč šans imaš, da se boš vanjo ujel ti ali pa napačen osebek. Tudi če se ujame pravi, lahko na koncu grdo nastradaš ti sam.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Včeraj nisem imel časa kaj več napisati, zato bom zadevo bolj utemeljil sedaj.

Prvič. Snemanje nekoga drugega brez privolitve ali brez odredbe preiskovalnega sodnika je kaznivo dejanje.

Da.
Neupravičeno slikovno snemanje - 149. člen Kazenskega zakonika:

(1) Kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegove privolitve in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost, ali kdor takšno snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji takšen posnetek prikazuje ali ji kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.


Drugič. Tudi če se oškodovana oseba ne bi odločila za kazenski pregon in tudi ne za civilno tožbo, se tak posnetek na sodišču ne šteje kot dokaz V KAZENSKEM POSTOPKU. Gre namreč za nezakonito pridobljen dokaz.


Tretjič. Tega posnetka se ne da uporabiti niti v CIVILNEM POSTOPKU.
Dokaz?
Odločba Ustavnega sodišča Up-472/02 iz oktobra 2004, kjer je Ustavno sodišče odločalo o snemanju razgovora s strani zasebnika in uporabi tega posnetka v kasnejšem civilnem sodnem postopku. Sodišče je zapisalo: "Poseg v pravico do zasebnosti bi bil pod določenimi pogoji dopusten, vendar bi morale v pravnem postopku za izvedbo dokaza, pridobljenega s kršitvijo pravice do zasebnosti, obstajati posebej utemeljene okoliščine. Izvedba takšnega dokaza bi morala imeti poseben namen za izvrševanje neke ustavno zavarovane pravice. V takšnem primeru mora sodišče upoštevati načelo sorazmernosti in skrbno prisoditi, kateri pravici je treba dati prednost."
Po mnenju sodišča namreč: "Posnetka oziroma tonskega zapisa telefonskega pogovora tudi ni mogoče enačiti z zapiski o pogovoru. Gre namreč za bistveno kakovostno razliko... Kot je že bilo poudarjeno, daje tonski zapis oblast nad tujo osebo oziroma njeno osebno dobrino, ker omogoča ponovitev (ponovno predvajanje). Če je torej to storjeno brez vednosti prizadete osebe, je s tem poseženo v izključno pravico osebe, da sama razpolaga s svojo besedo oziroma z glasom.".

Se pa splača prebrati celotno odločbo, to sta samo dva poudarka iz nje.


Četrtič. Glede izvajanja videonadzora imamo poseben zakon, ki se imenuje Zakon o varstvu osebnih podatkov. NE, NI DOVOLJ samo nalepka. Prvo vprašanje je, kdo sploh sme izvajati videonadzor - tukaj predlagam branje Zakona o zasebnem varovanju. Drugo vprašanje je, KAKO izvajati vodeonadzor zakonito. Odgovor je: precej komplicirano. Treba je zbirko osebnih podatkov (videoposnetkov) prijaviti ustreznemu organu, sprejeti določene pravilnike, zagotoviti možnost vpogleda, itd.
Še več. V večstanovanjskih zgradbah je videonadzor še posebej problematičen in v zakonu ZVOP-1 je temu posvečeno posebno poglavje. Poseben člen tudi prepoveduje snemanje vhodov v večstanovanjske zgradbe. Poznam pa tudi dve odločbi, ko so inšpektorji snemanje vhodov dejansko prepovedali. V enem primeru so kamero namestili zato, ker je stanovalcem nekdo kradel iz nabiralnikov - in inšpekcija je snemanje prepovedala.
Torej samo nalepka nikakor ni dovolj.

Oastali predlogi da nastaviš kaj eksplozivnega ali električnega pa tudi niso zakoniti. V primeru poškodbe te namreč oškodovanec (pa čeprav je tat) toži in tudi fino iztoži.

Se pravi kaj narediti v takem primeru? Pojdi na policijo in podaj prijavo. Naredi si okviren izračun koliko škode ti je bilo povzročene (vrednost ukradenih pošiljk) in zadevo prijavi tudi kot poseg v tvojo zasebnost (kršitev tajnosti občil - tukaj lažje utemeljuješ potrebnost kazenskega pergova, če boš šel samo na vrednost pošiljk, bodo lahko rekli, da gre za manjšo zadevo). Pozanimaj se, če lahko policija pridobi odredbo za snemanje (verjetno se bodo izmotavali, ampak je treba biti malo vztrajen) in naj se zadeva izpelje zakonito. Trajalo bo sicer dlje, boš pa na koncu dobil zadoščenje. Če pa boš delal na lastno pest, se pa to lahko obrne proti tebi. Poznam dva primera, ko so osumljence nezakonito snemali in končalo se je tako, da sta tatova kljub posnetku na koncu dobila še bogato odškodnino.
sudo poweroff

NiMH ::

Pol pa naj gre na sodišče, zaprosi za odobritev, ga posname in zadevo nese na sodišče...Kaj je tu taki problem??
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

Gwanaroth ::

Cascada: si še premlad, da bi razumel, da to ni lih tako enostavno, kot se sicer zdi..
Lights often keep secret hypnosis..

Vice ::

Zanimivo, da nobeden ne pomisli, da bi lahko pošto zadržal poštar, nebi bilo prvič, pač enim se mudi čim prej končati svoj šiht.
Da ni tvoj poštar mogoče bivši ali trenutni tip od tvoje punce. >:D

Vice ::

Potem pri videonadzoru ostane samo opcija, da je kamera nameščena v nabiralniku. Tukaj ti pa noben zakon ne more nič.

mihec87 ::

Kaj pa ce bi kupil bolj globok oz dolg kaselc da posta pade dlje noter pa ne prides do nje z roko?

poweroff ::

Potem pri videonadzoru ostane samo opcija, da je kamera nameščena v nabiralniku. Tukaj ti pa noben zakon ne more nič.
Tudi to ni res. Preberi si tisto odločbo Ustavnega sodišča.

Dejansko je najpametneje policija oz. uporaba takega poštnega nabiralnika iz katerega se ne da krasti.

Si pa lahko gor nalimaš opozorilo, da si poštni nabiralnik zamenjal ker je nekdo kradel (in zraven dodaš "saj vsi vemo kdo" - pa brez imena, jasno), mogoče bo to malo psihičnega pritiska na tatu... >:D
sudo poweroff

delfinus ::

Se ena ideja: Namontiraj v kaslc eno fake utripajoco LED diodo gor pa nalepko, da je pod nadzorom. lp, D.

Vice ::

Matthai imam poslovnega partnerja, ki je dobil svoj avto nazaj, ravo na podlagi videoposnetka iz njegove garaže, ki ga je takoj predal policiji. Ni imel nobenih problemov s policijo, ne s sodiščem. Zdaj, če pa to vpliva na samo izvršitev kazni obtožencev je druga. Kaj je bilo z njimi ne vem. Sam je dosegel svoj namen in dobil odtujeno nazaj. Načeloma se meni zdi to enako z nabiralnikom, je pač tvoja lastnina v kateri je kamera... Sama kazen ali obsodba je pa v praksi pri nas toliko velika, da bi bilo vseeno če je sploh nebi bilo, pa še denar davkoplačevalcev bi prihranili.
Kot drugo, če ti "nagaja" sosed in ga npr. zalotiš s kamero na dejanju objaviš slike iz videa na oglasni deski, je dovolj velika sramota za človeka samega in 99% teh jih ne razmišlja še o vlačenju po sodiščih in tožbi.
Ko sem še imel stanovanje v stolpnici smo imeli junaka, ki je nastavljal lepilo v ključavnice ipd... Zalotili smo ga s pomočjo videokamere (bilo je malo lažje ker smo imeli opravičen sum kdo naj bi bil to...long story). Res da bi lahko, (verjetni tudi če bi vedel) tožil vse po spisku, zanj je bila dovolj velika sramota, da je bil razkrinkan, policija pa tudi ni komplicirala in mu dodatno še pripopala denarno kazen. V nobenem od teh primerov ni bilo nebenega extra dovoljenja xy ustanove. Kar hočem še povedati je to da zakon gor ali dol, več imaš možnosti, da dosežeš željeno, če malo "pozabiš" na zakon, ker na žalost je pri nas kruta resnica, da če bi se oškodovanci izrecno držali zakona, demokracije že zdavnej nebi bilo več, saj bi ostali samo "barbari".

Vice ::

Da pa bi policijo to zanimalo brez konkretnega dokaza... se ti bodo dolgo še smejali.

Mercier ::

"Posnetka oziroma tonskega zapisa telefonskega pogovora tudi ni mogoče enačiti z zapiski o pogovoru. Gre namreč za bistveno kakovostno razliko... Kot je že bilo poudarjeno, daje tonski zapis oblast nad tujo osebo oziroma njeno osebno dobrino, ker omogoča ponovitev (ponovno predvajanje). Če je torej to storjeno brez vednosti prizadete osebe, je s tem poseženo v izključno pravico osebe, da sama razpolaga s svojo besedo oziroma z glasom."

Skrajni čas, da se tale snemanja dobro premislijo. Na sodiščih že pišejo kot poglavarji plemen, ki se ne dovolijo fotografirati, da jim tako ne ukradejo duše. :>

TRIROG ::

Kar se mene tice tukaj ne gre za kaznivo dejanje snemanja, ker na TUJEM dvorišču sredi belega dne nikakor ni pričakovane zasebnosti ... pa tuki ni glih na mestu ustavna odločba ki je napopana, ker v telefonskem pogovoru se pričakuje da sta samo 2 udeleženca in obstaja zpričakovana zasebnost, sploh pa gre v tem primeru za poseg v ustavno pravico tajnost pisem in pisemskih pošiljk ... tako da bi dajansko lahko uporabil tak video posnetek kot dokaz ...

#000000 ::

Da se uporabit svašta, dokler Obtoženega branijo zagovorniki ranga. A. Žabjek, če pa si najame Čeferina ali kak njegov ekvivalent, pa kokr smo vidl velikokrat pade tudi z uradnim befelom dovoljeno snemanje.

Če je dvorišče tvoje lahko znotraj dvorišča snemaš, ceste ne smeš, oz. ne smeš niti dvorišča če bi lahko poleg posnel tudi dogajanje na pločniku ali cesti. Če pa je dvorišče ali vhod multi lastniški pol pa sploh ne smeš, dokler ti tega ne dovolijo vsi ki tam stanujejo.

Najlažje je it na policijo, jim zadevo prijavt, ker normalno ne bo nobenega haska (ker ima plicija preveč dela) jim poveš da bi lahko zadevo posnel, mogoče ti povejo za kako luknjo v zakonu na podlagi katere lahko snemaš.

d0rK ::

Nevermind.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

Malner ::

iskra ::

Evo še moj predlog (če sem prav razumel, stanuješ v hiši): če imaš kaslc blizu vhodnih vrat in imaš na vratih montirano kukalo, ki vidi kaslc, potem si že rešil pol problema. Čez dan pač premestiš računalnik na hodnik, prilimaš kamero na kukalo in imaš mojstra na posnetku tip top.

Sicer pa se dobijo (ako me spomin ne vara) podaljški za USB z ojačevalci - nekje do 10m nese. Kamero skriješ v prvi grm in potegneš kabl skozi kako režo pod oknom v bajto. Sam imam 3m podaljška v Lj za kamero, ki mi občasno nadzoruje avto za blokom in dela bp.

Za tak primer lahko brez težav premakneš računalnik za par dni, samo da kabel znese ;)

Če ti uspe dobiti storilca na posnetek, lahko skočiš do kakega pravnika po brezplačno svetovanje (1. obisk) in ti bo on povedal kaj natančneje storiti. Po moje lahko greš tudi kar na policijo in razložiš, da veš kdo je storilec (nekako si ga videl ;)) in bojo "modri" opravili kako hišno preiskavo, tudi če jim ne pokažeš posnetka.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Tilen ::

Nalog za preiskavo kar tako? Ne se hecat.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

BigWhale ::

Na 'postarjeva' vratca od nabiralnika zmonitraj stikalo, ki bo sprozilo en pulz v stroboskopu, magari kar en flash od fotoaparata zmonitras gor. Pa postarju poves, da si to naredil.

mchaber ::

Glasujem za nalepko "Video nadzor".
.

Brane2 ::

Matthai:

MIslim, da tu pretiravaš. Saj je koneckoncev tudi v samem tekstu odločbe, ki ga navajaš, govora o razumnih okoliščinah.

Se pravi, da ti lahko kršiš pravico nekoga do zasebnosti, če si to storil v razumnih okoliščinah in v razumni meri.

Jasno je, da se policija s krajo pošte ne bo ukvarjala. Ne more rezervirati enega policaja, ki bo cel teden pazil samo na en trapast kaslc.

Iz tega izhaja, da je takega delikventa zelo težko ujeti drugače kot s kamero.

Ne vem no. Rad bi videl sodnika, ki bi ovrgel tak dokaz. Če bi to prišlo v cajtnge, bi imel tip resne probleme z opravljanjem službe.

Verjamem, da so kje kaki tipi, ki nekaj sanjajo okrog tega, samo ne more to biti uradno stališče sodišča, kar kot je videti, potrjuje tudi praksa.

Sicer pa smo imeli ravno debato na to temo- zavračanje nezakonito pridobljenih dokazov.

Ti si bil, če se ne motim, v skupini ki je zagovarjala ravno to stališče- da se vse take stvari brez izjeme zavrnejo in da se morajo zavrniti.

Kaj sedaj praviš o tem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

SodVina ::

Fantje, tukaj mesate dva pojma in sicer:
1. Preprecitev nadaljne kraje
2. Odkritje in kaznovanje storilca

Vecinoma odgovarjate na 1., mislim pa da sulca zanima predvsem 2. tocka (prvo je momentalno resil z dogovorom, da njegove posiljke ostanejo na posti)

Jaz mislim, da preko uradnih poti ne bos naredil nic pametnega, ker policija ne bo sposobna storilca odkriti. A mislis, da bodo zaradi "nekaj ukradenih casopisov" postavili zasedo/izvedli hisno preiskavo/pobirali prstne odtise? Potem pa svizec...ZAL. Ce resnicno hoces dobiti storilca, se bos moral posluziti kaksnih nelegalnih ali delno legalnih poslov. Recimo snemanja nabiralnika. Kot pravijo tukaj, je mozno, da primer nebi zdrzal na sodiscu, ampak mislim, da boljse izbire nimas. Se vedno lahko anonimno objavis slike in posnetke tatu. Nekaj zadoscenja je pa vseeno.
Ziletke in podobne zadeve odsvetujem. Ce oseba s tanjsimi rokami "pravilno" vtakne roko v tako rezo, si lahko celo prereze zapestne zile: Kaj ce ti krade kaksen froc? Se zavedas posledic?

lp,
SodVina

Tic ::

Krade časopis torej ni glih 3 year old kiddo. Od preprezanega zapestja pa ne izkrvaviš tako, kot kazejo v filmih. Zal :)

edit; Napihljivi Mr.T verjetno ne pride v poštev...
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

gkovac ::

Predlogi so bolj ali manj uporabni, to pa nisem vedel, da nebi smel snemat 8-O 8-O (Hvala Matej).

Moj nabiralnik je na skupnem vhodu pred glavnimi vhodnimi vrati (je identičen še trem, ki so zraven) in preden stopim na stopnišče grem mimo njega. Včeri sem preverjal kam bi lahko nastavil kamero, da nebi bila opazna in prišel do žalostnih zaključkov:
- kamero bi moral prišraufati na strop od vhoda (kar ne pride v poštev, ker bi bilo preveč očitno)
- do najbližje zgradbe je predaleč
- na najbližji zgradbi ni elektrike
- na najbližji zgradbi bi bila kamera na "odprtem"
- kamera bi morala bit na samostojno napajanje (baterija)
- naslednja stvar kam bi jo lahko montoral pa je grmovje

Najboljša ideja se mi je zdela montaža kamere prav v nabiralnik, ki bi se sprožila, ko bi nekdo odprl zgornja vratca (pač poštarju povem kaj sem naredil). Spet pa bi moral imeti kamero z baterijo in pa "sprožilec" kar pa mi je občutno zakompliciralo stvar.

Storilca hočem DOBIT na delu in ne poškodovat, tako da ideja z želetko absolutno odpade (pa še krvi se bojim :D :D ). Po moje bi imel dovolj zadoščenja že če mi storilec do konca življenja nebi mogel več pogledati v oči... še boljša pa bi bila varijanta, da bi ga to udarilo po žepu.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

alsb ::

Priznam, za odločbo ustavnega sodišča nisem vedel, poznal sem le sklep, ki ga je odločba spodbila. Šola za drugič.

Vendrale - civilni postopek:
Upoštevajoč odločbo ni pomembno ali je dokaz pridobljen s kaznivim dejanjem ali ne.Tudi če je bil pridobljen s KD, to ne pomeni per se, da ne bi smel bit uporabljen v postopku. V danem primeru je bil dokaz nedopusten, ker je kršil ustavno zavarovane pravice in ta kršitev ni bila utemeljena s testom sorazmernosti. Če bi test sorazmernosti upravičil poseg v pravico, bi bil dokaz dopusten. Ker gre v primeru kraje iz nabiralnika prav tako za kršitev ustavno varovanih pravic, to je tako pravice do zasebnosti (smiselno točka 10 odločbe) kot tudi pravice do varstva tajnosti pisem in drugih občil, in ker (a ne že zato - to le pomeni, da je ta pravica še posebej varovana) taka kraja predstavlja KD, bi v tem primeru lahko bil rezultat testa drugačen.

Še o KD. Pogoj za obstoj KD je obstoj neupravičenosti slikovnega snemanja. Do tretjih "mimohodečih" oseb je ta gotovo podana, do storilca KD verjetno ne.

O dopustnosti uporabe posnetka v kazenskem postopku. Tudi če bi snemanje storilca predstavljalo KD, to ne pomeni, da se posnetka avtomatično ne sme upoštevati kot dokaz. Na katere dokaze se lahko opre sodba določa ZKP in ne KZ. ZKP določa da se dokaz ne sme uporabiti, če krši ustavno varane pravice oziroma določbe ZKP. Ustavne pravice so varovane le dokler ne posežejo v pravice drugih. Torej bi o dopustnosti tako pridobljenega dokaza zopet odločal test sorazmernosti. In zopet bi to bilo vprašane ali naj se varuje pravico do zasebnosti tistega, ki pošto jemlje, ali tistega, katerega pošta je.

ZVOP-1 nima pomena pri presojanju dopustnosti dokazov v postopkih po ZPP in ZKP. Prav tako ne pri presojanju obstoja KD. Njegov cilj je zagotoviti podlago za ustrezen inšpekcijski nadzor. In nič več.

Zgolj kot dodatek: Kot posameznik smem nekomu, ki ga zalotim pri KD (ki se preganja po uradni dolžnosti) odvzeti prostost (člen 160 ZKP) ne smem ga pa pri tem slikovno snemat??

Ejsi_Disi ::

Sosed ima nad zvoncem pri vhodu kamero. Torej grem lahko k njemu, pozvonim in ga tožim, da me je neuoravičeno in brez moje vednosti snemal (na njegovi posesti)?
Rock n' roll ain't noise pollution!

Zgodovina sprememb…

Snegec ::

Pretiravate s temi stvarmi.

Pač, nekdo ti krade pošto. Pojdi na policijo, prijavi stvar. Povej kako in kaj in jih vprašaj oz. naj ti svetujejo naslednje korake.

Bi pa odsvetoval povedati poštarju karkoli, ker lahko, da ti poštar krade oz. ne odda pošiljke. Nebi bilo prvič.

Pri meni, sicer ni nihče jemal ven iz nabiralnika, ampak poštar, tudi ko smo bili doma, ni pozvonil in preveril če je kdo doma. Izpolnjene listke za čakajoče pošiljke je flegmatično samo odvrgel v kaslce. Se ni dogajalo samo meni, ker sem potem na pošti srečeval ljudi iz celega okoliša, kako so bli jezni, da med dopustom doma poštar ne preveri če je kdo doma in se morjo matrat na pošto hodit.

Načeloma pa, si premišljal, da bi v kak paket vgradil en miniaturni oddajnik in s pomočjo sledenja našel storilca? Koncev, koncev, če ga upakiraš v kakšno knjigo ali kaj takega, saj nebo vedel.

@Ejsi_Disi:
Sosed ima nad zvoncem pri vhodu kamero. Torej grem lahko k njemu, pozvonim in ga tožim, da me je neuoravičeno in brez moje vednosti snemal (na njegovi posesti).


Teoretično lahko. Vendar ne boš nič dosegel, ker to ni Amerika, da bi lopovi dobivali odškodnine, ker so se porezali med vlamljanjem.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Snegec ()

NiMH ::

ALi naredi tak kot je predlagal (kdo že)...Vglavnem v vrata si integriraj neko odprtino kjer ti bo poštar vrgel pošto noter...Tako boš prišparal na denarju...Zdaj zadeva z paketi ko si jih kupil prek neta in so ti ukradli...Zadevo prijavi na policijo, vprašaj če lahko posnameš storilca, Kupi neko mini kamero, jo nastavi na nevidno mesto in snemaj...Ziher se bo storilec vsaj enkrat še vrnil...
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

Ejsi_Disi ::

No, saj mislil sem samo teoretično.
Drugače pa, a ni tako, da imam poštar samo prvič pošiljko s sabo, potem pa lahko samo še na pošti dvigneš?
Rock n' roll ain't noise pollution!

BIG_Yack ::

Ne bi rad spet začenjal s to temo, vendar, ko se že vsi pogovarjate o teh zakonih sem pač nekaj moral napisati... Moje misli.

Eden od vas je napisal:
Potem pri videonadzoru ostane samo opcija, da je kamera nameščena v nabiralniku. Tukaj ti pa noben zakon ne more nič.


Gledal sem vse vaše dolge poste. IN mislim, da je čas, da jih nehate pošiljati. Saj bo avtor te teme odločil, kaj bo naredil. Ima celo možnost, da vpraša, če je to kaznivo ali ne.

koyotee ::

In kdo si pol tukaj ti, da nam bos pridigal, ce se lahko objavljamo poste? Verjemi, da ce bi avtor teme hotel tvoj BISTRI nasvet bi ti poslal ZS. Poskusi res s kakim majhnim oddajnikom v pismu/paketu.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

krneki0001 ::

Pošlji sam sebi pošto, notri daj malo moke ali drugega belega prahu in napiši zraven pismo, da zastrupljaš idiote z antraksom ali kakšnim drugim bojnim strupom.

Pomoje bo potem full zanimivo gledat tistega, ki ti krade pošto?

Zgodovina sprememb…

NiMH ::

Še en (bedast) predlog...

Pokliči policijo, naj pridejo na dom...Razložiš jim situacijo ter naročiš da se nekam skrijejo...Ti noter opazuješ dogajanje ter po voki-tokiju (policijskemu seveda) naročiš naj prideta tja in ujameta nepridiprava :)
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

Slo-One ::

Pa zberimo vse rešitve.

Kamera ki bi ji nastavilsnemalno območje. (KAJ pa kamera v nabiralniku ki opozori ko kaj gre noter ali ven.)
Kovinska mrežica, ki bi dovolila dajanje notri ne pa ven.
Britvica >:D . (bi mogo poštaru rečt.
(HIGH COST varianta nastavi nek majhen paket ki bo imel zvonc not skrit. Pol pa sam z dalincom mu slediš.>:D
//CHUCK NORIS
Daj zakempaj se.
Zmeni se na pošti, da bi mel en predal, da bi imel tam pošto.
Al pa brezžična IP kamera pa direkt stream na računalnik. >:D


Mojih pet centov

robert512 ::

jah nebivedu nima ravno znanstvenih metod, ampak verjemte da dolocenemu procentu kretenov trajno pomaga samo par mescev intenzivne, to jih namrec tko zbrihta da so pol celo zivljenje pridni :D

sicer sam nisem pristas nasilja in 99% konfliktov resim s dialogom, ampak kot pravim obstajajo doloceni osebki ki jim ne dialog ne policija ne tozilstvo ne pridejo do zivga in kaj ti potem preostane ?

Potem pa pride do takih absurdov kot je bilo par tednov nazaj na Preverjeno kjer cel stanovanjski blok dozivlja travme zaradi enega stanovalca, ki zganja teror. Ze 5 let klicejo policijo in uporabljajo vse mogoce poti, na koncu so pa sami stanovalci pristali na antidepresivih. Kaj narest v takem primeru ? Jaz bi ga tko nalomu da bi do konca zivljenja pil po slamci >:D

krneki0001 ::

Robert,
tudi jaz rešujem konflikte z dialogom in to skoraj vse, ampak so določeni konflikti, ko besede nič ne zaležejo, potem pa uporabim bolj staro in preverjeno tehniko.

poweroff ::

Snemanje v lastni garaži je ena stvar, snemanje na javnem prostoru pa druga. In da, tudi v javnem prostoru lahko pričakujemo zasevbnost. Kot sem rekel, je tukaj več zakonov, ki jih je treba upoštevat.

Ampak recimo en predlog, ki se pa meni ne zdi sporen. V nabiralnik bi montiral mini alarmno napravo, ki bi poslala brezžični signal ko bi se nabiralnik odprl, oziroma ko bi kdo segel notri. Pač nek senzor pa radio oddajnik, ki odda signal.

Ti si lepo vzameš dopust in počakaš, kdaj ti radio zapiska, potem pa hop na hodnik.

Se pravi, da ti lahko kršiš pravico nekoga do zasebnosti, če si to storil v razumnih okoliščinah in v razumni meri.
Ja, seveda lahko tvegaš in se sam odločaš kaj so razumne okoliščine in razumna mera. Ampak na koncu odloči sodišče. In če je kraja iz poštnega nabiralnika res pretežno nepomembna, potem snemanje (ki je pravno gledano poseg v človekove pravice) ni upravičen, ne?

Ne vem no. Rad bi videl sodnika, ki bi ovrgel tak dokaz. Če bi to prišlo v cajtnge, bi imel tip resne probleme z opravljanjem službe.
Dvomim. poznam dva primera. V enem je neka oseba v lekarni kradla zdravila. V drugem primeru je neka oseba kradla klobase v mesariji. V obeh primerih so nastavili kamero (v drugem primeru v hladilnik). Končalo se je tako, da sta tatova dobila sporazumno odpoved z bogato odškodnino, škode zaradi kraje pa seveda nista plačala. Ne vem no, takega izida si jahz kot oškodovanec nikakor ne bi želel.

Ti si bil, če se ne motim, v skupini ki je zagovarjala ravno to stališče- da se vse take stvari brez izjeme zavrnejo in da se morajo zavrniti.
Še vedno sem mnenja, da je treba vse nezakonito pridobljene dokaze zavrniti. Zato pa pravim, da je najbolj smiselno iti na policijo, oziroma se poslužiti legalne poti. Na koncu bo morda vse skupaj enako tehnično izvedeno, le trajalo bo malo dlje, pa na sodišču bo trdno zdržalo.

Ziletke in podobne zadeve odsvetujem. Ce oseba s tanjsimi rokami "pravilno" vtakne roko v tako rezo, si lahko celo prereze zapestne zile: Kaj ce ti krade kaksen froc? Se zavedas posledic?
Hehe, a žiletke se odsvetuje, nezakonito snemanje, ki je poseg v človekove pravice pa ne? Se strinjam - treba se je zavedat posledic. Ampak tudi v primeru snemanja se je treba zavedat posledic.

Ustavne pravice so varovane le dokler ne posežejo v pravice drugih. Torej bi o dopustnosti tako pridobljenega dokaza zopet odločal test sorazmernosti. In zopet bi to bilo vprašane ali naj se varuje pravico do zasebnosti tistega, ki pošto jemlje, ali tistega, katerega pošta je.
Nisem prepričan, da je tako enostavno. Ker če bi bilo, policija za hude kriminalce ne bi potrebovala sodne odredbe za nadzor. Bi pač rekli, da je poseg v pravice utemeljeno osumljenega kriminalca povsem sorazmeren.

Mislim, konec koncev se lahko odločiš in se poslužiš nelegalnih metod. Lahko storilcu polomiš roke, ga porežeš, posnameš ali kaj drugega. Ampak treba se je zavedati možnih posledic in na koncu prevzeti odgovornost za svojo odločitev.
sudo poweroff

sverde21 ::

@SuLc: dej posliki mal nabiralnik & okolico, boš dobu takoj kake ekstremne predloge kam postavt kamero ;)

@Matthai: odkdaj je pa moja bajta javni prostor? A zej lahk vsak k ma 5 minut cajta hod po mojim vrtu in si mal nagrabi, kot na tržnici... in pa vsak kložar lahk gre spat v mojo drvarnco brez da me kaj vpraša.
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

perci ::

Hehe, a žiletke se odsvetuje, nezakonito snemanje, ki je poseg v človekove pravice pa ne? Se strinjam - treba se je zavedat posledic. Ampak tudi v primeru snemanja se je treba zavedat posledic.
Matthai, pa se ti zavedaš kakšne pišeš? Tole je približno tako kot bi primerjal umor s krajo kolesa. Zgolj zato, ker se ti ukvarjaš s tovrstvno problematiko, to še ne pomeni, da je to najpomembnejša problematika. Sej ti dam v določenem delu prav, ampak ne primerjat prerezanih zapestnih žil z eno kamerco. Bedasto izpade.

Poleg tega si tole napisal, kot da je snemanje poseg v človekove pravice, prerezane žile so pa nekje na nivoju slabega vremena? Tu ne gre za poseg v človekove pravice? Ne gre za poseg v človekovo telo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

poweroff ::

odkdaj je pa moja bajta javni prostor?
Ni, govorimo pa o tem, da bi se snemalo vhod v večstanovanjsko hišo.

prci: Matthai, pa se ti zavedaš kakšne pišeš? Tole je približno tako kot bi primerjal umor s krajo kolesa. Zgolj zato, ker se ti ukvarjaš s tovrstvno problematiko, to še ne pomeni, da je to najpomembnejša problematika. Sej ti dam v določenem delu prav, ampak ne primerjat prerezanih zapestnih žil z eno kamerco. Bedasto izpade.
Seveda JE razlika. Čeprav je zanimivo, da bi nekateri domnevnemu tatu kar polomili roke, noge, šus v glavo, itd. In to celo javno zagovarjajo. Pravim le, da tudi snemanje ni tako nedolžno in brez posledic kot nastavljanje žiletk.

Po drugi strani pa me žalosti, da praviš da gre le za "eno kamerco". Ja, tehnično gledano gre res za eno napravo, pravno gledano pa gre za poseg v človekove pravice.

Poleg tega si tole napisal, kot da je snemanje poseg v človekove pravice, prerezane žile so pa nekje na nivoju slabega vremena? Tu ne gre za poseg v človekove pravice? Ne gre za poseg v človekovo telo?
Seveda. Ampak treba se je zavedati, da je OBOJE napačno, ens stvar je sicer hudo zelo napačna, druga pa manj, ampak napačni sta obe stvari.

Sicer pa kot rečeno, dal sem nasvet, ker se s Sulcem dobro poznava in ker se mi zdi da to področje le nekoliko poznam, potem naj se pa sam vsak odloči kaj bo naredil. Bi bil pa jaz do raznih "nasvetov" prodajalcev videonadzornih sistemov rahlo skeptičen, konec koncev gre za to, da si ti ljudje delajo biznis, zato kakšno stvar tudi zamolčijo.

Drugače pa pojdite na http://www.ip-rs.si/, spodaj desno kliknite na MNENJA in ODLOČBE s področja varstva osebnih podatkov (klikni) in potem v iskalniku izberite videonadzor in poiščite glede večstanovanjskih stavb.
sudo poweroff

poweroff ::

sudo poweroff
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakonodaja videonadzora (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Informacijska varnost
10834236 (14414) St235
»

Praske z ključem po avtu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9124553 (21662) strup121
»

Kamera za snemanje okoli avta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7923744 (16022) Karen
»

Poštar mi je v kaslcu pustil prazno odprto koverto (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8116742 (12957) Janac
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455261 (4286) poweroff

Več podobnih tem