Forum » Omrežja in internet » Telekom začenja z FTTH
Telekom začenja z FTTH
BlazP ::
Cena Telekomove optike je taksna kot pac je zaradi SLA pogodbe o vzdrzevanju in parametri povezave, ki spadajo zraven.
Ker pa tudi drzavni organi nimajo neomejenega proracuna, ni smiselno vsepovsod vlect telekomovo optiko in se v tem primeru naredu cenovno ugodnejsi ADSL VPN prikljucek z ISDN backupom, kar je najbrz tudi v primeru carine na Jesenicah.
Ce se v stilu NavadnegaNimde komentiram opticno povezavo APEK-a na T-2, lahko samo recem, da so ocitno ti harambasi dobro povezani med sabo.
Edit: type-o
Ker pa tudi drzavni organi nimajo neomejenega proracuna, ni smiselno vsepovsod vlect telekomovo optiko in se v tem primeru naredu cenovno ugodnejsi ADSL VPN prikljucek z ISDN backupom, kar je najbrz tudi v primeru carine na Jesenicah.
Ce se v stilu NavadnegaNimde komentiram opticno povezavo APEK-a na T-2, lahko samo recem, da so ocitno ti harambasi dobro povezani med sabo.
Edit: type-o
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BlazP ()
St@jler ::
Glede na tale cenik tukaj: linek si lahko obetam optično povezavo le, če skenslam fiksno telefonijo?
EDIT: nevermind, sem našel na splošnem ceniku silola:
Storitev je na voljo tistim naročnikom, ki nimajo ISDN-BA in PSTN priključka. Paket vključuje 4 poštne predale (100 MB),...
EDIT: nevermind, sem našel na splošnem ceniku silola:
Storitev je na voljo tistim naročnikom, ki nimajo ISDN-BA in PSTN priključka. Paket vključuje 4 poštne predale (100 MB),...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St@jler ()
gruntfürmich ::
hehe, kaki seljaki so na siolu: cena 6/6 na optiki je enaka kot na t2 5/5. na 12/12 pa tudi primerljiva z t2-jevo 10/10. hočejo konkurirat al kaj?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
antonija ::
T-2 se mlao predolgo vlece s tole optiko.... kopali so ze kar nekaj casa nazaj, kable sem jih tud videl polagat, vmes sem pa videl tud telekomarje da po jaskih brskajo in nove kable spodaj vlecejo. In glej ga vraga, v nabiralnikih so tudi ze soglasja za kable po blokih (celo podometne, ne pa nadometnih kanalov tako kot pri T-2).
Nisem ziher za vas, ampak ce bo telekom hitrejsi in bo imel primerljivo ponudbo..... bo sel na telekom. Samo zato ker se je T-2 zmigal in premaknil komunikacijski trg v sloveniji v visjo prestavo se ne pomeni da os bog_i_batina.
Ergo: T-2jevci, malo bolj pospeseno zacnite tele priklope izvajat (zivim v Siski pa duha ne sluha o priklapljanju optike), drugace vas bo monopolist prehitel!
Nisem ziher za vas, ampak ce bo telekom hitrejsi in bo imel primerljivo ponudbo..... bo sel na telekom. Samo zato ker se je T-2 zmigal in premaknil komunikacijski trg v sloveniji v visjo prestavo se ne pomeni da os bog_i_batina.
Ergo: T-2jevci, malo bolj pospeseno zacnite tele priklope izvajat (zivim v Siski pa duha ne sluha o priklapljanju optike), drugace vas bo monopolist prehitel!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Samsung06 ::
Tako, pri meni je isto. Če bodo cene primerljive, bom izbral tistega, ki bo prvi! Upam, da bo to T2, ker si zasluži. Ampak kot rečeno, čakanja imam dovolj.
Ne vem, kaj se T2 tolk vleče? Ima kdo kakšno novico, kdaj bodo začeli priklapljati v Bežigradu? Tm pri Mlekarnah. Črni kabli so že položeni, asfaltirano je tudi že.
Ne vem, kaj se T2 tolk vleče? Ima kdo kakšno novico, kdaj bodo začeli priklapljati v Bežigradu? Tm pri Mlekarnah. Črni kabli so že položeni, asfaltirano je tudi že.
Pesimist ::
Kaj bojo te podometno delali. To bo ja trajalo 10x bol dolgo da koncajo. Dvomim da bojo glih sli trgat gor stene. Tam ko pa gre baker pa tudi dvomim da je plac za optiko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pesimist ()
Kanale imajo itak ze postavljene po vseh bajtah, cestah, blokih,.... tam kjer so dovolj "ravni" bo slo BP, drugje se bojo pa morali malo potrudit.
Ampak vse kaze da le ne bojo dost hitri :) glih dons je bilo v nabiralniku obvestilo da pridejo iz T2 predstavit FTTH in zbirat prijave :)
Ampak vse kaze da le ne bojo dost hitri :) glih dons je bilo v nabiralniku obvestilo da pridejo iz T2 predstavit FTTH in zbirat prijave :)
CrustyDOD ::
Dons sm vidu v bistrici pri tržiču skopane travnike med bloki in mi je en reku, da TK optiko polaga. Kdo kej več ve o tem?
Očitno je TK tole vzel zares za spremembo. :)
Očitno je TK tole vzel zares za spremembo. :)
Pesimist ::
eh T2. Pri nas so ze lani novembra al decembra podpise dobli. Pred pol mesca kanale polozli in receno je bilo da se nerabimo hitro pricakovat kablov lol.
Tam ko pa je telekom postavo pa poznam da so podpise dobli postavli in polozli v zelo kratkem casu. Priklop se sicer ni mozni ker se morjo verjetno ostale koncati v okolici.
Tam ko pa je telekom postavo pa poznam da so podpise dobli postavli in polozli v zelo kratkem casu. Priklop se sicer ni mozni ker se morjo verjetno ostale koncati v okolici.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pesimist ()
Na "nasem" koncu Siske smo vceraj dobili telekomov papir za soglasje, danes pa obvestilo od T2 da pridejo zbirat narocila za priklope :) I love competition!!
sss ::
antonija, kot je že |Sawyer| omenil; T-2 je zbral več kot 50% podpisov v našem bloku v Fužinah že pred skoraj 1 letom. Pri T1 je pa od podpisa pa do napeljave optike po bloku minil okoli 1 mesec :)
In btw ko sm nazadnje gledal ima T1 ugodnejšo ponudbo optike
In btw ko sm nazadnje gledal ima T1 ugodnejšo ponudbo optike
just_a_cook ::
I love this game ;)
hmm okey cena je eno, kaj pa dobiš za isto stvar je drugo. Imam 2 povezavi doma. T2 in T1 Adsl. obe 1 Mbit dol.
T2 je hitrejša seveda, ampak zelo pomembna stvar je ZANESLJIVOST in PODPORA.
Ko pade T2 je ponavadi mrk zelo dolg in bolec. Nazadnje celo 2 dni mi ni delalo.
Pri T1 se to še ni zgodilo. Tudi telefonsko jih je lazje dobiti.
To bo še zanimivo...
hmm okey cena je eno, kaj pa dobiš za isto stvar je drugo. Imam 2 povezavi doma. T2 in T1 Adsl. obe 1 Mbit dol.
T2 je hitrejša seveda, ampak zelo pomembna stvar je ZANESLJIVOST in PODPORA.
Ko pade T2 je ponavadi mrk zelo dolg in bolec. Nazadnje celo 2 dni mi ni delalo.
Pri T1 se to še ni zgodilo. Tudi telefonsko jih je lazje dobiti.
To bo še zanimivo...
==================
Just a cook
Just a cook
Jaz pa nimam slabih izkusenj z VDSL do zdaj... vmes je nekajkrat padel link okrog 1h zjutraj, kar je sicer nadlezno ce te zmotijo ravno me digranjem igric, ni pa kaj tragicnega. Link je bil spet nazaj po pol ure in vse je delalo tako kot mora. T1 ADSL pa se nisme imel.
Tisti zadnji papir od T2 pa ni bil za zbiranje soglasij (to so naredili ze dolgo nazaj, vmes polozili kbale in naredili napeljavo po bloku), ampak za sklepanje narocniskih razmerij oz. aneksov k le-tem. Torej za postavitev stekarja v stanovanje in priklop na optiko.
Seveda pa se vedno obstaja moznost da se bojo vlekli ko ponedeljek in da jih T1 vseeno prehiti.... Sploh pa tudi ce jih ne prehiti: T2 tudi na optiki nima casovne vezave, in ko bo T1 potegnil svoje kable, lahko se vedno izberem drugega ponudnka ce mi T2 ne bo vsec.
Tisti zadnji papir od T2 pa ni bil za zbiranje soglasij (to so naredili ze dolgo nazaj, vmes polozili kbale in naredili napeljavo po bloku), ampak za sklepanje narocniskih razmerij oz. aneksov k le-tem. Torej za postavitev stekarja v stanovanje in priklop na optiko.
Seveda pa se vedno obstaja moznost da se bojo vlekli ko ponedeljek in da jih T1 vseeno prehiti.... Sploh pa tudi ce jih ne prehiti: T2 tudi na optiki nima casovne vezave, in ko bo T1 potegnil svoje kable, lahko se vedno izberem drugega ponudnka ce mi T2 ne bo vsec.
Po novem tud na T1 ni časovne vezave razn, če ti tako hočeš. Novi uporabniki v tem primeru dobijo 3-4 mesce zastonj naročnine.
Gapi ::
Koliko časa mine od podpisa soglasja pa do začetka gradnje. Zanima me približno, ker smo podpisal soglasje kak tedn nazaj. Sam packi so čakal tok cajda da smo mi prej obupal in vzel pri Telemachu kabl ki smo ga pridnoplačal zdej se je pa spomnu telekom da bi pa še oni svoj kablček povlekl. Skratka kolk cajta približno se čaka na to svetovno čudo od optike?
Pri nas je vse skupaj trajal okoli en mesec od podpisa pa do inštalacije optike po bloku do stanovanja. V nekaterih večjih blokih po Fužinah naj bi uredili tudi napeljavo po stanovanjih.
Kakorkoli že, tudi, ko bo optika položena, ne pričakuj, da bo takoj operativna.
Kakorkoli že, tudi, ko bo optika položena, ne pričakuj, da bo takoj operativna.
St@jler ::
Pri nas je trajalo okoli 10 mesecev. Lani septembra mislim da so zbirali soglasja, no zdaj so pa polagali kable.
Cevi so pa položili že novembra.
Cevi so pa položili že novembra.
Si prepričan, da nisi zamešal s T-2? Kolkr vem je TK namero o postavitvi optičnega omrežja objavil šele v začetku tega leta
Gapi ::
Jest vem da tuki govora o Telekomu ker smo njim podpisal za služnostno pot. Papirji bli od telekoma.
Witboy ::
Men so prejsn tedn poteglni v stanovanje... zdej pa morm pocakat da me od telekoma poklicejo da mi dajo koncno dozo in uredijo priklop... baje je cakalni cas cca 1 mesc.
PaJo ::
Potem ko bo kaki Telekomov priklop narejen bi bilo lepo videt kakšne slike, ker za 1x še nič nikjer ni videt, vsi samo nekaj govorijo pri Telekomu, pokazali pa še niso nič
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)
Witboy ::
Ja jst tut upam da mi kej namontirajo gor, ker sam s kablom k mi visi iz stene si ne morm nic pomagat
'FireSTORM' ::
steev: SiOL oz. Telekom ne ponujata več amino STBjev
zdaj so Sagem STBji
zdaj so Sagem STBji
Those penguins.... They sure aint normal....
Telekom uporablja Sageme ja, drugače pa poleg IP televizije ti pri TS optiki obljubljajo še klasično kabelsko tv, dva vlakana za IP zadeve in dva vlakna za klasično tv omrežje preko koaks kabla, kakor to ponekod že počnejo kabelski operaterji.
Vsekakor pa še zmeraj čakam na prve dokaze priklopljenih uporabnikov, prazne besede, da je storitev na voljo v Novi Gorici mi ne pomenijo nič, želimo nek dokaza da zadeva že resnično živi
Vsekakor pa še zmeraj čakam na prve dokaze priklopljenih uporabnikov, prazne besede, da je storitev na voljo v Novi Gorici mi ne pomenijo nič, želimo nek dokaza da zadeva že resnično živi
Ted ::
Izgleda da bomo tudi mi na vasi (ob cesti kjer teče optika do nove centrale) dobili možnost Telekomove optike. Hec je v tem da bolj kot gledam cenike za trio (po možnosti kabelska) manj mi je jasno . Ma kdo bolj jasno ustvarjeno sliko?
Mah...
steev ::
No to me zanima. Kaj potem se vsi programi pretvorijo v analogno obliko, tako da imam na coax potem vse programe?
:|
Vanich ::
...ravno danes zjutraj so nam Telekomarji na firmi dokončno priklopili optiko -modem. Škoda ker nimam fotkiča da malo poslikam. Bom drugi teden - če se mi bo dalo, pa če se bom sploh spomnil...
madmitch ::
ne...so že v analogni obliki ko pridejo po optikiKako pa to lahko gre? A ne svetijo po optiki samo 101010001110100101? Sam prašam.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
SasoS ::
vzorčenja analognih signalov nisi nikoli jemal?
(kablaši že dobro desetletje prenašajo analogne singale po fiber omrežjih )
(kablaši že dobro desetletje prenašajo analogne singale po fiber omrežjih )
vzorčenja analognih signalov nisi nikoli jemal?Ne nisem, zato sem pa vprašal. Veš morda ti, kako deluje Woodward regulator obratov dvotaktnih diesel motorjev?
Pepca: če imate to poslovni link na optiki ne velja, ker tega imam sam v firmi, zanima me ta nova siol-ova ponudba ffth, kjer bodo dali zadevo za dosti dosti manjše pare in to po isti optiki
Če vzameš telekomov kabelski tv pride analogni signal po optiki ja, verjetno 1x kasneje tudi digitalni, ko bodo kabelski uporabniki to uspela prebavit povsod, po nekod so že
Če vzameš telekomov kabelski tv pride analogni signal po optiki ja, verjetno 1x kasneje tudi digitalni, ko bodo kabelski uporabniki to uspela prebavit povsod, po nekod so že
uporabnik12 ::
Po optiki pride digitalni signal, ta se je pred vstopom v optiko vzorcil iz analognega po istopu pa se pretvori v analognega. Vmes potuje digitalno.
TESKAn ::
IMO dobiš po optiki samo digitalni signal, na koncu pa škatlico, ki ti to pretvori v analognega. Če že imaš video v digitalni obliki (za internet TV), nima smisla dat še eno posebej škatlo, ki ti bo lovila analogen signal, ga digitalizirala, poslala po optiki in na koncu spet spravila v analogen signal. It would just be stupid.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TESKAn ()
uporabnik12 ::
Seveda ce je ze digitalni pol ga smao na koncu das v analognega, kar pa ni v digitalni posamplas pa pol nazaj.
shock ::
Mislim, da nekateri od vas tukaj tako komplicirate in dajate neke strokovne izraze, kot da bi hoteli izpasti zelo pametni. Sorry ampak komplicirate v tri krasne. Ta stvar je čist preprosta, RF signal iz koaksialca pretvorijo v optično obliko in na drugi strani pa obratno. Še jaz sem to naredil na faksu in nobene hude znanosti ni v ozadju. Samo tako za info.
shock, torej sem prav predvideval, da gre po optiki samo digitalen signal? Sam prašam, ker res ne vem, se mi pa kot analfabetu vseeno zdi, da bi le imel prav. Ali pač ne?
Pa naj mi en tko po kranjsko razloži.
Pa naj mi en tko po kranjsko razloži.
Kar gre po telekomovi optiki nimam pojma, samo vem da nekateri kabelski operaterji pošiljajo po optiki analogen signal.
Kar gre po telekomovi optiki nimam pojma, samo vem da nekateri kabelski operaterji pošiljajo po optiki analogen signal.Torej, če "pošiljam zvok" pri telefonskem pogovoru po optiki, je to analogen signal?
Očitno večina vendarle ne ve, ali gre analogen signal po optiki ali ne.
SasoS ::
Ubistvu spet eno kreganje glede izrazov, ki konec koncev sploh nimajo nobenega pomena. Svetloba je analogni pojav, torej je signal na koncu v vsakem primeru analogen :)
Bistvo je tu drugje - to kar dobiš po optiki ni mpeg stream (kot pri iptv) ki ga amino dekodira, pač pa kabelski RF signal v katerem je približno 50 (ehm, analognih) kanalov. Kot je dejal shock, to je trivialno spravit na optiko.
Bistvo je tu drugje - to kar dobiš po optiki ni mpeg stream (kot pri iptv) ki ga amino dekodira, pač pa kabelski RF signal v katerem je približno 50 (ehm, analognih) kanalov. Kot je dejal shock, to je trivialno spravit na optiko.
uporabnik12:
A ti misliš da gre po optiki samo "1" in "0"? Malo pogooglaj pa ne govorit na pamet. Namig iskanja: "analog tv optic" ali pa "rf optic converter". Se mi ne da govorit cele razlage zakaj bi moral vsake kanale na spektru od 50 - 1000MHz podigitalizirat in nato po optiki pošiljat "1" in "0". Ne rabi širit krive vere po netu. Če ne znaš boj raje tiho.
A ti misliš da gre po optiki samo "1" in "0"? Malo pogooglaj pa ne govorit na pamet. Namig iskanja: "analog tv optic" ali pa "rf optic converter". Se mi ne da govorit cele razlage zakaj bi moral vsake kanale na spektru od 50 - 1000MHz podigitalizirat in nato po optiki pošiljat "1" in "0". Ne rabi širit krive vere po netu. Če ne znaš boj raje tiho.
miki133 ::
Vidim , da ste nekateri vse skupaj malo pomešali :)
Optični oddajniki pri kablu so AM - amplitudno modulirani laserji ,
ki prenašajo frekvence od ~47 do 862 MHz , vsak analogni TV signal ima pasovno
širino okrog 8 MHz , Telekom ima v programski shemi ~ 80 analognih TV programov .
Druga stvar je DVB-C ( Triera , Telemach) digitalna TV preko kabelskih sistemov ,
v en DVB-C stream , ki ima pasovno širino enako kot en analogen TV program (8MHz) gre
pri modulaciji QAM256 približno 50 MB podatkov , kar pomeni , ene 8 programov v
klasični TV kvaliteti oziroma ene 3 programi v HD tehniki , Številke so približne ,
ker je odvisno še od drugih nastavitev (FEC, bitrate ,kompresija)
Tretja stvar pa je IPTV (Siol , T2 ), tu se programi do naročnikov prenašajo digitalno , kjer
se pretvorijo v analogno obliko - Amino .
Prednosti - pomankljivosi :
Kabel : omogoča sočasen prenos vseh programov , ni omejitve glede dolžine kablov ,
števila sprejemnikov , za vsak TV sprejemnik potrebuješ za sprejem DVB-C kanalov
svoj setop box , omejitev glede števila prenašanih kanalov .
IPTV : omejitve so pri xDSL tehnologiji v dolžini kabla , številu hkrati prenašanih programov ,
za vsak TV potrebuješ svoj STB , prednost je v številu prenašanih programov, kjer ni omejitve
glede transpotnih poti, saj hkrati sprejemaš le en program na STB
Sedaj pa še glede optike : Telekom naj bi po enem vlaknu pošiljal analogne TV programe ,
kjer na koncu pri naročniku dobiš ven cel spekter od 47 do 862 MHz , katerega preko koaksialnih
kablov napelješ po hiši - klasična kabelska televizija .
Preko drugega vlakna pa naj bi prenašali digitalne podatke : IPTV , internet , IPTEL ...
Optični vmesniki delujejo na dveh valovnih dolžinah (1310, 1550 nm) zato je dovolj eno
vlakno za dvosmerni prenos podatkov .
T2 prenaša do naročnikov preko dveh optičnih vlaken le digitalne podatke : IPTV , internet , IPTEL ...
LP Miro
Optični oddajniki pri kablu so AM - amplitudno modulirani laserji ,
ki prenašajo frekvence od ~47 do 862 MHz , vsak analogni TV signal ima pasovno
širino okrog 8 MHz , Telekom ima v programski shemi ~ 80 analognih TV programov .
Druga stvar je DVB-C ( Triera , Telemach) digitalna TV preko kabelskih sistemov ,
v en DVB-C stream , ki ima pasovno širino enako kot en analogen TV program (8MHz) gre
pri modulaciji QAM256 približno 50 MB podatkov , kar pomeni , ene 8 programov v
klasični TV kvaliteti oziroma ene 3 programi v HD tehniki , Številke so približne ,
ker je odvisno še od drugih nastavitev (FEC, bitrate ,kompresija)
Tretja stvar pa je IPTV (Siol , T2 ), tu se programi do naročnikov prenašajo digitalno , kjer
se pretvorijo v analogno obliko - Amino .
Prednosti - pomankljivosi :
Kabel : omogoča sočasen prenos vseh programov , ni omejitve glede dolžine kablov ,
števila sprejemnikov , za vsak TV sprejemnik potrebuješ za sprejem DVB-C kanalov
svoj setop box , omejitev glede števila prenašanih kanalov .
IPTV : omejitve so pri xDSL tehnologiji v dolžini kabla , številu hkrati prenašanih programov ,
za vsak TV potrebuješ svoj STB , prednost je v številu prenašanih programov, kjer ni omejitve
glede transpotnih poti, saj hkrati sprejemaš le en program na STB
Sedaj pa še glede optike : Telekom naj bi po enem vlaknu pošiljal analogne TV programe ,
kjer na koncu pri naročniku dobiš ven cel spekter od 47 do 862 MHz , katerega preko koaksialnih
kablov napelješ po hiši - klasična kabelska televizija .
Preko drugega vlakna pa naj bi prenašali digitalne podatke : IPTV , internet , IPTEL ...
Optični vmesniki delujejo na dveh valovnih dolžinah (1310, 1550 nm) zato je dovolj eno
vlakno za dvosmerni prenos podatkov .
T2 prenaša do naročnikov preko dveh optičnih vlaken le digitalne podatke : IPTV , internet , IPTEL ...
LP Miro
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | KKS > Triera > UPC > Telemach (strani: 1 2 3 4 … 360 361 362 363 )Oddelek: Omrežja in internet | 2753312 (4906) | ales74 |
» | Amis internet - pogostost izpadov?Oddelek: Omrežja in internet | 2329 (1159) | ABX |
» | Japonci dobili najhitrejše optične povezave do interneta za domače uporabnike (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 26483 (22372) | MrStein |
» | t2, optika 10/10 za ceno 1/1 od 1.10.07 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 16674 (9743) | Sergio |