» »

Nov kadilski zakon !!!!

Nov kadilski zakon !!!!

««
21 / 39
»»

'FireSTORM' ::

Matev pusti realnost...
saj vem da tega nebo, bi blo pa fajn...
bi meli mi kadilci mir in vi nekadilci mir...
Those penguins.... They sure aint normal....

kupola ::

Trend je, da bo nikotin v takšni ali drugačni obliki prepovedan. Sedaj se pogovarjati ali ločeni prostori ali samo eni sploh ni tako pomembno. Zaenkrat ne bo ločenih prostorov.
Zaradi čisto praktičnih razlogov pa sedaj sploh ni možno nikotina povsem prepovedati. Vprašanje je, če bo kdaj sploh možno. Če ne bo možno bo pa stanje nekje vmes (med popolno prepovedjo in popolnim dovoljenjem). Kje bo ta ločnica bomo pač videli v prihodnosti. :P

Gr0unD Zer0 ::

hehe.
trend ja...
z drugimi besedami modna muha.:D

saj nas bo vse minilo prepiranje cez par mesecev

Trend je stalen. Je že desetletja kar dobro poznan, verjetno že od samega pojava kajenja. "Boj" za nekadilske pravice pa je, med drugim, odziv na "vsiljevanje" kajenja. Ko kajenja več ne bo, ne bo niti potrebe po omejevanju kajenja. Ne bo več prepiranja. Torej kadilci rešitev je v vaših rokah. 8-)
Modna muha pa je kajenje. Ampak ker je nikotin tudi trda droga to obvezno postane stalnica (seveda je lahko pri posamezniku tudi drugače, pri večjih populacijah pa je vedno tako).

kadilcu lahko dopoveduješ kolko češ, da škodi vse skupaj, da ni zdravo itd... ampak dokler njemu ne klikne v glavi: opa, nebom več kadil, iz te moke ne bo kruha.

bom si pa slano pecivo nosil zraven po gostilnah namesto čika...
:D

Barakuda1 ::

Tale dušebrižnost za "naše" zdravje, mi gre počas na k***.

Povejte mi no, a bodo ukinjena vsa delovna mesta v indusdtriji kjer se praši?
Bomo ukinili poklic varilcev, ker je dim, ki se sprošča ob izgorevanju elektrod škodljiv?
Bomo ukinili lakirnice in galvane itd?
Bomo zaprli cementarne?

Tisoč in več stvari je, kjer so delavci 1000 x bolj izpostavljeni (posredno pa tudi bližnja in daljna okolica) kot pa od cigaretnega dima.

Osebno menim, da so ljudje že sedaj kar lepo osveščeni in kultivirani. V kinodvoranah, avtobusih, gledališčih (javnih prireditvah v zaprtem prostoru nasploh), da o bolnicah in zdravstvenih ustanovah ne govorim, se še tako zasvojeni kadici vzdržimo kajenja.

Gostinski lokali, bari in podobno pa so kraji sprostitve in potrete prostega časa.
Če bi torej obstojali lokali (tudi proti temu nimam nič, da morajo pridobiti licenco - torej omejeno število lokalov na število prebivalcev v določenem kraju), pa zagotovo ne more predstavljati ne grožnje in ne bremena za družbo in posameznika.

kar se pa tiče povečanih stroškov zdravstva zaradi rizičnih dejavnikov, pa bi malce prafraziral takšnale razmišljanja

djte jamrat kadilci zahojeni.

1)smrdite

2)zarad vas smrdijo lokali
3)zarad vas smrdimo mi
4)zarad vas je treba dajat vec kesha za zdravstvo ker umirate za rakom posredno pa se nam dajete plucnega....kokr da ni drugih oblik raka dost mormo se tega fasat

Pa si poglejmo isto zgodbo, le za drugo ciljno skupino

djte jamrat debeluhi zahojeni.

1)smrdite, ker se zaradi debelosti preveč znojite

2)zarad vas smrdijo lokali po švicu
3)zarad vas smrdimo mi in nam gre na bruhanje
4)zarad vas je treba dajat vec kesha za zdravstvo ker umirate za rakom debelega črevesa, infarktom; posredno pa se nas ogrožate v prometu, saj vas lahko vsak hip kap zadane za volanom....kokr da ni drugih možnosti nesreč dost, moram še s tem računat, da o estetskem videzu sploh ne govorim ;)

Pa ne se preveč smejat. Topogledne zadeve že resno premlevajo v evropskih političnih krogih.
Ja, prav berete. Debeluhi so naslednja ciljna skupina, ki bo pod udarom raznih "dobrohotnih" zakonov.
Njihov slog življenja (prevelika požrešnost in nažiranje) so ekstremno rizičen zdravstveni faktor. Obolelost med njimi (prebavila, srce in ožilje) je daleč nad povprečjem itd.

No, me prav zanima, kako se boste debeli nekadilci takrat odzvali na takšne zakone.

In ne si mislit, da je lahko katerakoli družbena skupina (če državi pade neumna ideja na pamet) izvzeta.

Ampak kot rečeno, debeluhi bodo očitno prvi (takoj za kadilci) deležni te dobrohotnosti države

Komaj čakam >:D

Nejc Pintar ::

Sploh glede zdravstvene blagajne se mi zdi butasto, ker obravnavate kot da vsak kadilec kadi 40 let in na koncu faše raka. Od tistih ki so kdaj v življenju kadili jih dejansko faše raka zelo malo, kljub temu da so prispevali v blagajno.

Sploh se mi zdi neumnost prepoved kajenja v delovnem času. Če kadiš c tistem akvariju res ne vem koga ogrožaš razen sebe.

Sicer pa mi gre ravno tako kot Barakudi na živce skrb države za naše zdravje (ne za zdravje ljudi okrog nas). Pocrkal bomo na koncu vseeno mi.:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

NiMH ::

Saj nimam nič proti kajenju (sam namreč ne kadim), a vseeno me zelo moti ko pridem v kak lokal ko kadijo vsi povprek...Pol pa pridem domov pa me mati zaslišuje kje sm bil pa kaj sem delal...sicer pa največ ljudi umre ne zaradi kajenja ampak zaradi vohanja teh škodljivih snovi...Sem odločno ZA ta zakon pa če vam --> Kadilcem Paše ali ne...Kaj ste se pa spravili kadit kdo vam je to reko da boste bol CooL zaradi tega...Žal
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

Nekateri kadilci ste pač tečni in hočete težit s tem kajenjem vsem ostalim. Po novem boste to delali pač doma, na ulici...
V gostilne pa bomo zahajali tisti, ki zahajamo tja zaradi družbe in ostalih razvad.

Nejc Pintar ::

@CasCaDaa: nikoli nisem prižgal cigarete zato da bi bil kul in nevemkajševse, pa tudi če bi jo.

Sicer pa, mi lahko kdo razloži kako se ve da je nekdo dobil raka zaradi pasivnega kajenja? Ali je pač zelo rad pekel na žaru in takrat dobil tisti katran vase, ali pa je raka dobil zaradi azbesta. In se vsekakor strinjam da ni ravno kulturno zasmrajati vse naokrog, samo ne vem čigavo zdravje ščitiš s tem da prepoveš kajenje okrog šol, v šolskih kadilnicah, v službenih kadilnicah, ...:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

Očitno nekateri sedite na ušesih, pravzaprav imate polkne na očeh, da ne vidite kaj kdo zapiše.

Tudi jaz (kot dolgoleten - in strasten kadilec) nasprotujem temu, da bi na nek način "posiljeval" s cigaretnim dimom in aromo, nekoga ki ga to moti.

Kjer je to tako ali tako že sedaj nesprejemljivo (bolnice, kino, gledališče itd) sem absolutno za popolno prepoved (tud v WC in kadilnicah). Tam je tudi meni povsem nesprejemljivo in moteče, če se kadi.

Toda nekaj drugega so gostinski lokali.
Prav zato, ker respektiram nekadilce, pa zagovarjam načelo ločenosti.
Če bi imeli lokale (pa čeprav s koncesijo) za kadilce, pač nekadilci, ki jih tako moti ta cigaretni dim tja ne bi zahajali. Če pa bi, bi bila to njihova izbira.

To, kar pa se sedaj uvaja, pa me spominja na obdobje prohibicije v ZDA.
Kdo je bil največji nasprotnik ukinitve prohibicije in kdo je imel največjo korist od nje, pa se tudi ve.

In ne si no domišljat, da se lahko neka kulturna razvada, stara preko 300 let preprosto odpravi z nekim represivnim zakonom, ki povrhu vsega tudi realno ni izvedljiv.

A je kdo sploh pomislil koliko ljudi (preganjalcev čarovnic ala tipa "Eliot Ness") bo potrebno zaposliti, da se bo preganjalo vse tiste, ki bodo kljub prepovedi kadili v kakšni gostilni ali baru.

A si res domišljate, da se bodo (igralnice naprimer), v novem mega igralniško-zabaviščnem kompleksu odpovedale zajetnemu kupčku € zaradi tega zakona.

Malo morgen. Država je že sedaj zaradi njih spreminjala in prilagajala zakonodajo in grem stavt, da jo bo tudi tokrat.

@NejcPintar Dobro no saj niso vsi prižgali za to da bi bili CooL, Ampak večina jih je takih

@Barakuda Če bi imeli lokale (pa čeprav s koncesijo) za kadilce, pač nekadilci, ki jih tako moti ta cigaretni dim tja ne bi zahajali. Če pa bi, bi bila to njihova izbira.

Aja kam pa bi pol hodili??? Če v vsakem lokalu vidiš kadilce kako vlečejo...

d00h mal razmisli preden kaj blekneš za bzw
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

d00h mal razmisli preden kaj blekneš za bzw

Res bi morali nekateri vsaj dvakrat razmislit, preden kaj bleknejo.

Daj si no0 še enkrat preberi kaj sem zapisal.

Zagovarjam model stroge ločenosti lokalov na kadilske in nekadilske.
Kdor želi imeti lokal za kadilce, naj pridobi zanj koncesijo. Koncesije naj bodo omejene glede na število prebivalcev nekam urbano zaokroženem področju.

Tako bo dovolj lokalov za nekadilce, kot za kadilce in lahko boš izbiral kam boš šel.

Tvoj argument

Aja kam pa bi pol hodili??? Če v vsakem lokalu vidiš kadilce kako vlečejo...

se ob takšni rešitvi v hipu pokaže kot brezpredmetn

In kdo zda trapa neumnosti?

sidd ::

@Barakuda1: to s tole primerjavo o debeluhih pa si tak mimo pihnil da je kr hudo ane :D

Glede kadilskih lokalov pa takle. Če ima gostilna urejeno tak prostor, kot je bil primer v Trstu, kako ima to rešena mensezdi da edina gostilna al lokal, kaj pač je, naj ima. Torej Prezračevanje in vse podobno. Pač malo večji akvarij integriran v samo gostilno. Ker to veliko stane, bo vrjetno večina gostilen postala nekadilskih. Samo to so sanje, kak pa bo v realnosti, pa bomo vidli. Vrjetno je res najlažje popolno prepoved uvest. Sej, boste pač začeli žvekat tobak, jebat ga, nikotin je >:D

edit:

čeprav bi mi bila zelo po godu popolna prepoved kajenja, pa sem se spomnil, in si vsez 2 dni nazaj v enem lokalu ene pol ure, pa sem opazoval ljudi okoli, predvsem kadilce. Izključno zarad tega sem nekako za ločene lokale, ampak pod STROGIMI pogoji, se razume. Ne pa da bo tam en pajzl mel en ventilator not, pa okno, pa bo to že super prezračevanje, pa bo lahko kadilski...Strogi pogoji, pa naj bo lokal kadilski. Gostinci pa bodo že premleli, kaj se jim splača. Nabavit ventilacijo kot se spodobi, ali pa jo začet uporabljat, al pa postat nekadilski lokal. Samo nažalost so to prej mokre sanje kot resnica.

Kaj pa se igralnic tiče, mislim, da tam nimajo problema z zračenjem ;)

naša država pa je itaq pussy :D. Vsem se klanja, kaj pa sama naredi, je čisto vse mimo.
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sidd ()

Barakuda,
ta zakon daje možnost nekadilcem, da lahko zahajajo v vse zaprte javne prostore in jih nihče ne posiljuje s cigaretnim dimom (torej odpravlja represijo, ki so jo lahko do sedaj izvajali kadilci nad nekadilci).

Kajenje ni kulturna razvada ampak nekulturna.

Kajenje prinaša predvsem izgubo in to predvsem državi. Država se vedno trudi dobiti več denarja ali pa zmanjšati stroške, da ji ostane več denarja. Tako je tudi tokrat.

Če kadilci nebi posiljevali ostale z dimom, pokrili vse stroške katere povzročijo s kajenjem, počistili za seboj itd., bi bilo zelo težko kogarkoli prepričati, da je potrebno kajenje omejiti. Tako pa predvsem denar sili v omejevanje kajenja in seveda tudi v "čisto" okolje (brez cigaretnega dima).

Aja pol sem pa ga res posral dobesedno ja...Nisem prišel do konca ;( Se opravičujem ;(

Za komentar na: kam bi pa hodili?

A zdaj bš pa reko da ni res...Vsaj v Našem okolišu je tako da ko prideš v lokal sam smrdi po cigaretnem dimu :\ In to me nadvse moti :\
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

A zdaj bš pa reko da ni res...Vsaj v Našem okolišu je tako da ko prideš v lokal sam smrdi po cigaretnem dimu In to me nadvse moti

to je povsod tako.....

pa še nekaj sem se spomnil....Kolilo % kadilcev vas res pazi, kam frcnete ogorek? Če greš samo malo po mestu, ti zmanjka volje da bi jih dalje štel....redarjem pooblastila, pa velike kazni, še prej pa še večje kazni za slabo vzgojo staršem >:D. Ups, spet ene mokre sanje.....
no idea for signature
signed
I

ta zakon daje možnost nekadilcem, da lahko zahajajo v vse zaprte javne prostore in jih nihče ne posiljuje s cigaretnim dimom (torej odpravlja represijo, ki so jo lahko do sedaj izvajali kadilci nad nekadilci).

Ob predlogu, ki ga pa dajem jaz, pa bi smeli hoditi v vse lokale vsi, kadilci pa v le za to določene.

Kdo torej zdaj nad kom želi izvajati "represijo"

p.s.
Kar se primerjave z debeluhi tiče. Valda da je sarkazem. Nenazadnje pa je izvorni tekst (na katerega sem izvajal sarkazem) tud butast, da težko bolj.

Ni pa sarkazem (na žalost) tisti del, ki govori o tem, da v evropskih političnih krogih resno razmišljajo kako zakonsko sankcionirati debeluhe. Žal.
V tistem delu je moj prispevek več kot resen.

gzibret ::

Tisto glede pasivnega kajenja ni bilo namenjeno gostom lokalov - nekadilcem, ampak OSEBJU, ZAPOSLENEMU v teh lokalih.
Vse je za neki dobr!

A zdaj bš pa reko da ni res...Vsaj v Našem okolišu je tako da ko prideš v lokal sam smrdi po cigaretnem dimu In to me nadvse moti

Mene tudi, pa čeprav sem kadilec.

Ravno iz tega razloga, pa sem zagovornik striktne ločitve lokalov na kadilske in nekadilske.
Ravno zato, tudi zagovarjam princip koncesije.
Ta (število možnih lokalov s koncesijo) naj bo omejeno po številu, glede na število prebivalcev.

In povej mi no, v čem je slabost takšnega predloga, razen povsem iracionalne gonje proti kadilcem.

Tisto glede pasivnega kajenja ni bilo namenjeno gostom lokalov - nekadilcem, ampak OSEBJU, ZAPOSLENEMU v teh lokalih.

Služb, oziroma delovnih mest, z visoko rizičnostjo je ogromno. A bomo ukinili vsa delovna mesta, kjer je možno, da se okvari zdravje8-O .

Ja prav, pol pa dajmo ukint tud komunalce, pa še koga.

Če gre za povečan zdravstvni rizik v takšnem delovnem okolju, naj si delavec, ki tam dela, izbori dodatek na plačo (zato pa imamo sindikate), al pa prepusti delovno mesto tistemu, ki ga bo kljub povečanemu riziku sprejel (ala komunalci, ki odvažajo smeti)

Barakuda

poglej vse kar sem napisal v zgornjem postu. Vsi odstavki govorijo tudi o tem da ni mogoče tako enostavno ločiti lokale na kadilske in nekadilske.
Razlogov je še več in na tem forumu jih je kar nekaj naštetih. Ko jih boš začel iskati jih boš našel. Če pa jih na iščeš jih na najdeš.

Je pa tudi represija, da se ločuje ljudi na kadilce in nekadilce. >:D

Ne bo se ukinilo vseh delovnih mest z visoko rizičnostjo, samo najslabša, najtežja in predvsem nepotrebna delovna mesta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kupola ()

Pa še to.

Škodljivost pasivnega kajenja.

Toliko se govori o škodljivosti pasivnega kajenja, resne (pravim resne) študije, ki bi to dejstvo dokazovala, pa do sedaj še nisem videl.

Tudi če je, zanemarja možnost, da pa morda korelacija obolelosti ni odvisna le od pasivnega kajenja. Morda je v bližini kakšna tovarna kemičnih škorpiv (ala Pinus na dravskem polju), morda zgolj naravna danost - povečano sevanje zardi rudnikov, morda visok dimnik, ki je raznesel razne neprijetne kemične sestavine daleč na okoli - dimnik v Trbovljah, naprimer) itd.
Te študije praviloma ne upoštevajo drugega delovnega okolja. Komunalci zadaj na odprtern transporterju, ko prevažajo vse mogoče in nemogoče odpadke, elektro varilci, ki po 8 ur vdihavajo pline izgoreleih elektrod itd, itd.

Skratka, te študije so milo rečeno, najmanj zavajajoče, pa še te se ne objavijo v celoti.

Tko, da so le izgovr za dosego nekega cilja.

Sicer pa, včasih smo imeli pol streh (če si le bil dovolj pri denarju) pokritih s salonitkami, še fabrko smo postavli zanje. Takrat so nas vsi zanstveniki prepričevali da so sploh in oh kritina. No, sedaj pa?!?!

Pri pasivnem kajenju doživljamo očitno ravno obraten trend.

Vsi odstavki govorijo tudi o tem da ni mogoče tako enostavno ločiti lokale na kadilske in nekadilske.

A res??

Zakaj pa ne??

Lokal pridobi koncesijo, ki jo mora imeti vidno izobešeno. da dobi koncesijo mora izpolniti neke pogoje. Če jih ne, nima koncesje, če jih, jo lahko ima.

V čem vidiš problem?

Je pa tudi represija, da se ločuje ljudi na kadilce in nekadilce.

Ob pomanjkanju resnih protiargumentov, verjetno tud pojma "represija" lih dobr ne razumeš, a ne>:D

Barakuda
očitno ne bereš tega foruma in samo pišeš neumnosti.
Raziskave si poišči na internetu.
Do sedaj je ponarejala in prikrivala raziskave o kajenju le tobačna industrija.

Vem da represija ni pravilen izraz, samo ni se mi dalo iskati drugega. Saj razumeš pa vseeno.

kupola :)

mal si hhmm, se bom zadržal.

Rezultate raziskav vsaka zainteresirana skupina poskuša prilagajati svojim potrebam. Včasih to počne tako, da rezultete preprosto lažira, včasih, da v njih kaj "nenamerno spregleda" ali zamolči.

V nobeni dosedanji študiji, ki govori o tako hudi nevarnosti pasivnega kajenja pa nisem zasledil, kakšen je prispevek drugih okoliščin k obolelosti. Torej kakšen je vpliv okolkja, delovnega mesta itd.
Nobena študija do sedaj zadovoljivo ne pojasni, zakaj so bolj ogroženi pasivni kadilci od kadilcev samih, pa še bi lahko našteval.

Da boš laže razumel v čem je problem.

Če govorimo o izpostavljenosti pasivnega kajenja (predvsem je govora o gostinskih delavcih), mi povej, v čem je on bolj izpostavljen od njegovih gostov kadilcev?
Slednji so tako konzumenti neposrednega kajenja kot tudi pasivnega. Nobene študije pa ni, ki bi sedaj zadovoljivo pojasnila zakaj ni % obolelih med temi gosti, bistveno višji od gostinskih delavcev.

Po drugi strani, se z lažno skrbjo za zdravje preganja kadilce na delovnem mestu, nič pa se ne naredi (jasno, tu je interes industrijskih lobijev prevelik), da se ukinejo delovna mesta, kjer pa ljudje res delajo v prahu, izpostavljeni po osem ur in več raznim karceogenim prašnim delcem itd. Takšne so vse avtomobilske industrije, pa jeklarsko železarske, pa vse kemično-farmacevtske itd.

Nee, tle pa noben hudič ne upa prstov taknit.
Jasno, lažje je preganjati neko navidezno nevarno skupino, kot pa prave povzročitelje obolenj.

In mimogrede. Daj si no poglej malce statistiko in preveri koliko ljudi se ponesreči na cestah in koliko jih zboli zaradi pasivnega kajenja.

A bomo tud avtomobile ukinili.

In čisto za konec - sprenevedanjem oblastnikov ob rob.

Tako strašno jih skrbi naše zdravje, da bomo pa doma ali v gozdu pa lahko še kr naprej skrbeli za priliv novih bolnikov, al kaj.

Kaj bi pomenila absolutna prepoved kajenja sploh, pa si nekateri očitno ne znate predstavljati.
Če bi do tega prišlo, pa verjemite, bi bile posledice (predvsem za celotno družbo) mnogo, mnogo hujše, kot pa so sedaj.

Rezultate raziskav vsaka zainteresirana skupina poskuša prilagajati svojim potrebam. Včasih to počne tako, da rezultete preprosto lažira, včasih, da v njih kaj "nenamerno spregleda" ali zamolči.

Samo nekateri so zainteresirani, da prilagajajo rezultate. Če imaš skupino, ki želi "prilagojene rezultate" je edina možnost za "pravilen" rezultat, da obstaja skupina nasprotna drugi. V primeru "kajenja" je to kar dobro uravnoteženo - "neodvisni" raziskovalci imajo interes in sredstva to raziskovati in so tudi dokazali škodljivost kajenja ter na drugi strani tobačno industrijo (ima svoj interes in svoj kapital), ki je to pravtako odkrila. Če se rezultati nebi ujemali bi jim druga stran oporekal. To se je v preteklosti tudi dogajalo in se bi lahko dogajalo tudi danes.
Verjetno se tudi dogaja, da si za kakšen vpliv še oporekajo in si še bodo oporekali.

Nobena stran ne dvomi več v škodlivost kajenja - aktivnega in pasivnega.

Znano je da je škodljivost kajenja prva z raziskavami dokazala tobačna industrija. Znano je tudi da je to več let prikrivala ter ovirala nadaljne raziskave. Šlo je predvsem za denar. Za to gre tudi danes.

Če govorimo o izpostavljenosti pasivnega kajenja (predvsem je govora o gostinskih delavcih), mi povej, v čem je on bolj izpostavljen od njegovih gostov kadilcev?

Menda ne trdiš, da na zgoraj navedenega gostinskega delavca cigaretni dim ne vpliva? Seveda vpliva, odovornost tega vpliva pa leži na kadilcu.

Govorica o drugih škodljivih vplivih na delovnih mestih (ki jih ne povzroča kajenje) sodi na kak drug forum na na tega. Če misliš zmanjšat ostale škodljive vplive na zaposlene, jih kar zmanjšaj - vedno je koristno zmanjšati škodljive vplive. Prosim pa te, da odpreš kakšno drugo temo.

absolutna prepoved kajenja
Ja bi bilo lepo (moje mišljenje) - ampak vsaj trenutno je to praktično nemogoče. Zaenkrat je zakon, ki bo sprejet(upam da bo) zelo v redu.

Matev ::

pa kaj vam je s temi kadilskimi lokali
kadite doma ali v svojem avtu če želite

ostalim pa prizanesite in ne kadite v zaprtih javnih prostorih
prezračevanje ne more biti tako kvalitetno da se dima ne voha

razen če bi kadilci šli v komoro-vetrovnik in tam kadili
čakaj malo saj to pa boste lahko

zakaj se sploh še pritožujete

zunaj je ventilacija dobra in v komori bo tudi

kaj vam manjka

TESKAn ::

Razvajeni so, pa ne prenesejo, da bi jim prepovedali smradit kjerkoli in kadarkoli. Kadilci, get over it. Sej boste lahko doma kadili, vam noben ne bo branil. Ampak ostanite s svojo grdo razvado tam, kjer nobenemu ne škodite.

In še to - rak ni edina bolezen, ki jo fašeš od kajenja. Da ne omenjam tega, da so kadilci prej upravičeni do nekaterih (dragih) zdravil, recimo zdravila za holesterol, kot nekadilci.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

WarpedGone ::

In povej mi no, v čem je slabost takšnega predloga, razen povsem iracionalne gonje proti kadilcem.

V tem lokalu bo zaposleno nekaj oseb. Jim boš predpisal obvezno uporabo plinskih mask?
Zbogom in hvala za vse ribe

'FireSTORM' ::

ok zdaj pa že nehajte
saj se počutim kot da sem na slo-zdravje.com in ne slo-tech.com:\
Those penguins.... They sure aint normal....

Ni pa sarkazem (na žalost) tisti del, ki govori o tem, da v evropskih političnih krogih resno razmišljajo kako zakonsko sankcionirati debeluhe. Žal.
V tistem delu je moj prispevek več kot resen.

Zgleda da nočejo, da se ponovi Amerika....Sicer kdo ima gensko, si ni sam kriv. Kdor pa je sam kriv za to, pa kr, naj dajo zakon.

@'FireSTORM':
Mislim, da nisi opazil da vse kaj je v Loži nima nič veze z slo-tech-om :D

Pa še nekaj glede pasivnega kajenja. Mene začne pri tem pečt grlo, pa oči, pa tako dalje. Ne mi rečt da pač vsi kadijo mentol cigarete, pa z solzilcem namočene čike, lepo prosim...Te pa si poglej študije, kako izpušni strupi avtomobilov in tega škodujejo na zdravje. Zelo! No, potem pa še je tu slučajno primerjava, koliko strupov je v cigareti; v eni cigareti je toliko nesnage, kot da bi celi dan stal na enem zelo prometnem križiču. Pa povežite pojme, če že ostalemu ne vrjamete....Pa šaltajte že enkrat na žvekanje tobaka, rudarji so se lepo prilagodili, dejte se še vi :P.

Cigarete so pač še ena razvada, ki se jo je treba omejiti, žal. Isto velja za alkohol. Isto velja za vse stalo. Ali smo pač ljudje tako (pojma nimam ker izraz bi tule pasal), da se nebi odrekli strupu samo zaradi tega, ker deluje na nek center v možganih in pač vzbuja lagodje itd...Moja babi bi rekla, da je to hudičevo delo, da človeka zavede in pogubi >:D.
no idea for signature
signed
I

BigWhale ::

Barakuda,

Meni skodi cigaretni dim tako, da me oci pecejo in jih potem non-stop manem. Tudi hripav postanem od prevec vdihavanja cigaretnega dima, prav tako me sili na kaselj.

In ti zdaj meni dopovedujes, da ni nobene studije, ki bi pasivno kajenje dokazala kot skodljivo?

In zakaj je primerjava s kaksno tovarno/avtom in tako naprej naravnost bebava?

Zato ker nismo amishi... Razumes? Oziroma razumete?

Kajenje JE invazivno za nekadilce, pa ce se vi vsi na glavo postavite.

Zakaj so loceni lokali traparija? Ker na tak nacin diskriminiras dve skupini ljudi. Kadilce in nekadilce. In, ko tako diskriminiras kar dve skupini ljudi, potem pojem javnega prostora postane void, ker potem to ni vec javni prostor. Zato odstranis moteci element. Kadilce torej.

Besedna zveza 'diskriminacija kadilcev' je pa ze sama po sebi bebava. Glede na to, da diskriminiramo posiljevalce s tem, da jih zapiramo v zapore, pa dajmo diskriminirat se posiljevalce s cigaretnim dimom, tako da jih zapiramo v njihova stanovanja oziroma komore namenjene samo njim.

hamax ::

oziroma jih, namesto v za to namenjene prostore, postavimo pred vrata bolnisnic in podobnih ustanov.

nastyboy ::

Baracuda, trdiš da za pasivno kajenje ni dokazano da škodi... kako se to dokaže... vzrok in posledica... če ugotovijo da od 100 % ljudi ki zbolijo za kakšno boleznijo na plučih 90% ljudi kadi.. je tukaj kar dober vzrok in posledica, če pa tist dim.. ki pride čez pol sekunde ko ga vdihneš nazaj ven.... ja to pa je zdej čisto brez strupa.. kot svež gorski zrak. In v tej idili mora zaposleni v lokalu vztrajati 8 ur vsak dan... res neškodljivo.

Obstajajo tudi drugi kraji ki so veliko bolj nevarni..kjer je prah, tovaran v bližini, dimniki (trbovlje) itd... ja to je pa isto kot da bi reku.. sej ne stoji direkt pod mašino/al pa da ni na dimniku in direkt diha tist strupen smrad... ampak je 2m/2 km stran... sej to pa ja ne more biti vzrok... že ti si ugotovil da, je to nevarno, tako da to, da je pasivno kajenje neškodljivo tudi ne drži.

V Sobotni prilogi je bilo lepo napisano da zdajšnji zakon o ločenih prostorih deluje tako kot bi v bazenu določili prostor kjer se sme urinirati. Jaz v takem bazenu res ne bi hotel biti... (mogoče je to spet kakšna neposrečena primerjava s katero ne gre ravno vzporednic vlečt, vendar me je pa spravila prijetno v smeh)

Glede preobilnosti... se pa strinjam bi bilo dobro tudi glede tega kaj ukreniti, pa lahko bi se na primeru kajenja kaj naučili... naprimer da je lažje preprečiti kot zdraviti.

LP

hamax ::

se mal sarkazma:
zakaj nebi iz lokalov pregnal brezposelnih, ker so dragi za davkoplacevalce?
in juznakov, ker je vec moznosti, da se bojo stepl in povzrocil stroske lokalu in zdravstvu?
ter prepovedal pitje alkohola, ker se pod vplivom veckrat poskodujes in se zbolis lahko...

pa se enkrat opozarjam, da s temi primerjavami NE mislm resno.

BigWhale ::

Seveda, da ne mislis resno, ker so primerjave bebave.

Za vse zgoraj nastere primere ze imamo zakone, ki nam omogocajo metanje njih iz lokala, ce postanejo moteci element.

Sedaj ga bomo imeli se za kadilce. :)

bebave so edino zato, ker tebi niso všeč in jih tako diskreditiraš...

mislim da je kar lepo zadel bistvo:D

če s(m)o kadilci druzbeno nekoristni, kot je nekdo prej izjavil, kaj so te brezposelni ljudje? paraziti potemtakem?

družbeno nekoristno je kajenje :P

BluPhenix ::

NE, pa ni zadel bistva, ker v tistih primerih je tudi besede "je vec moznosti". Torej je možno, da se bo zgodilo, je pa možno tudi da ne. To, da ob kadilcih smrdiš po cigaterih pa da slabšajo kvaliteto zraka okoli tebe pa drži vedno. Ni samo možno.

In zakaj je treba vedno, ko zmanjka pametnih argumentov v debato vleči druge družbene skupine in začeti "ok mi nismo najboljši, kaj pa oni, oni so še slabši". To je tako, kreganje za v vrtec, ne pa neko resno debato.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

JurijTurnsek ::

predlagam da vsak ki bi rad predstavil kak pameten argument ali pa kakega zavrnil, se naj najprej tega nauči:
http://www.eizobrazevanje.si/UMZRD/inde...
http://www.slatnaskejta.com

zee ::

KoRnholio8: škoda, ker tale reč ne obstaja v PDF oz. kakšni drugi integralni obliki...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Constantine ::

Točno tako! Te primerjave so samo posledica pomanjkanja argumentov. Primerjati kajenje z težko industrijo, prevozno industrijo...itd, je totalno brez veze. Vsak, ki sprejme tako službo podpiše pogodbo, da bo na tak ali drugačen način izpostavljen zdravju škodljivim substancam. Pa da bi zapiral tovarne, od česa bi pa potem živeli? Dejte mal razuma v svoje izjave!

Tukaj se pogovarjamo o kajenju na javnih zaprtih površinah ali se mogoče pogovarjamo o global warmingu in brezposelnosti?

glej, idiotski komentarji, da so kadilci nekoristni za druzbo, tudi ne sodijo v "resno debato".
in ta nekadilska nastrojenost proti nam tudi nekak ni fer. menda še amebe višje vrednotite od nas...
ko mi je kdo na normalen način rekel, da ga moti čik, sem ga ugasnil, ni blema, nonstop pazim da se ne kadi v koga, ki je nekadilec.
ko pa mi začne kdo z arogantnim tonom po glavi skakat, pa je pri meni fertik...
dokler me bo osebek tretiral kot psa, se bom pa jaz tudi tako obnašal.

Ground Večina ti niti nebo rekla kaj če maš prižgan cigaret...Preprosto zato ker

1.) Eni se bojijo rečt kaj (ker si mislijo: joj ke pa si bo zaj oni mislo o meni da sem gnjavator pa nekaj)
2.) Ker jih ne moti

Obstajajo pa tudi taki ljudje kot si navedel...Torej da ti skačejo po glavi za bzw
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

če je kolega, se me nima kaj za bat.
da se vse na lep način zmenit.
če pa je tečn pa se ne rabi nad mano znašat.

Ja že že, a kaj če je popolnoma neznana oseba?? Saj ne rečem da se ne da zmeniti(no niti ne:D)...Vse se da samo eni so taki bojezljivi...
No Comment...

NBA => I LOVE this Game

vem ja.
ampaka je razlika če reče kdo: alo kmet, vgasni čik, ker mi gre na kur*c

ali pa če reče cuj , tak pa tak, mene moti, lahko vgasneš?

slednji primer obrodi sadove, prvi pač ne(mogoče kakšne bolj trde)
««
21 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tobačni zakon in biljardnica na Parmovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666923 (5327) Beli_Zajcek
»

Zakon o kajenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12110439 (8037) CWIZO
»

Prostori za nekadilce v gostinskih lokalih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1167769 (6611) #000000
»

Prepoved kajenja v SLO ?? (strani: 1 2 3 4 5 )

21513933 (11031) BigWhale
»

Pasivno kajenje ali pasiven Cukjati (strani: 1 2 )

947380 (5961) poweroff

Več podobnih tem