» »

Euro in podrazitve

Euro in podrazitve

delfinus ::

Citiram iz teleteksta. Mesec dni pred prevzemom Eura so trgovci izkoristili za podrazitve, ceprav vsebinskih razlogov zanje nimajo. Zveza potrosnikov Slovenije je v okviru Pricewatcha, ki spremlja spremembe cen v trimesecnih obdobjih, ugotovila, da so se podrazile predvsem storitve. Od avgusta se je najbolj podrazil zamrznjen pomfri, podrazili pa so se tudi siri, pijace, riz in drugi prehrambeni artikli.

Zveza potrosnikov Slovenije bo v prihodnjem tednu na podlagi Pricewatcha objavila crno listo ponudnikov, ki so cene najbolj zvisali.

Se je prav veselim, da vem katerih nategatorjev se bom izogibal v velikem loku. V dobi trzne ekonomije smo lahko k vecjemu samo potrosniki tisti, ki lahko kaznujemo tovrstno manipulacijo.

Poleg tega pa v prospektih, ki jih vsak dan dobivam v nabiralnike, opazam, da se nekatera podjetja izogibajo obveznega dvojnega oznacevanja cen npr. Harvey Norman, Hervis. Cene so v zadnjih prospektih navedene samo se v SIT.

lp, D.
  • spremenil: delfinus ()

gkovac ::

pozabil si omeniti kavo v barih.
Lastniki lokalov podražujejo cene pred novim letom zato, da bo potem cena pijače zaokrožena (primer je: 30.11. sem šel na kavo in plačal 220 SIT, 1.12. pa sem v istem lokalu za kavo dal 240 SIT - se pravi 1 €).

Prav zabavno bi bilo it v kakšen nakupovalni center, malce poslikati cene in jih potem nekje februarja 2007 malce primerjat.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

largie ::

ne verjamem da so vse te navedene podražitve čisto brez razlogov, seveda pa čakam na odgovore prodajalcev, sploh ko bodo "črne ovce" javno objavljene. ne pričakujem masovnega ignoriranja prodajalcev ki so najbolj podražili posamezne izdelke. marsikdo ni pripravljen porabiti več časa za iskanje ali se peljati dlje, samo da bo določen izdelek dobil ceneje. pri celotnem nakupu bi bil strošek le tega večji od prihranka.

hervisovi katalogi imajo na zadnji strani tabelo s preračunanimi cenami, kar zadostuje.

edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: largie ()

delfinus ::

Ignoriranje prodajalcev npr v Celju ni tak problem. Vendar pac to je volja nas samih ali jih bomo ali pa ne. V ozkem krogu ima potrosnik na voljo Mercator, Tus, Spar, Hofer, Hardi in se pac odlocis kam se clovek naslednjic zapelje.

snow ::

Kaj kje v zakonu piše, da moraš imeti razlog za podražitev svojih izdelkov/storitev?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

krho ::

Ne, samo so se je magično velika večin odločila za podražitve tik pred uvedbo evra.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

delfinus ::

Naj podrazijo trgovci kolikor hocejo. Ob vecjih nakupih bom sel k tistemu, ki bo zaokrozil navzdol oz. tja kjer podrazitev ne bo ali pa bodo le te najmanjse. Ja pri nasih placah pa ne bo nic 15% ali 20% vec... Ce jim prepustimo te neupravicene podrazitve kar tako v nemar, nas bodo spet furali kot credo ovac, mi bomo pa srepo bevskali. not.

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

aljazh ::

Spar na veliko oglašuje, da ne bo dvigoval cen. No ja, ZPS pravi drugače:

Od zadnjega popisa v avgustu se je v zadnjem opazovanem obdobju najbolj podražil zamrznjen francoski krompirček, in sicer v Intersparu znamke Ledo za 54 odstotkov, v Hardiju znamke Friand za 50 odstotkov, v Hoferju pa znamke Ladvogt za 20 odstotkov. Podražili so se tudi ostali zamrznjeni izdelki, med njimi v ZPS izpostavljajo grah znamke Ardo v Mercatorju (+30 odstotkov) in grah znamke Eta v Leclercu (+10,6 odstotka).

[...]

Prešana mesna slanina proizvajalca Kras Sežana se je v Intersparu podražila za skoraj šest odstotkov, za prav toliko so zvišali tudi ceno 500-gramskega zavitka Sparove skute, medtem ko se je v Mercatorju Vipavska skuta podražila za dobrih pet odstotkov. Podražitve so zabeležili tudi pri sirih, največji trije trgovci so zvišali tudi cene svežih kokošjih jajc, in sicer za tri do sedem odstotkov.

Cene pijač kljub nižjim temperaturam rastejo, ugotavljajo na ZPS. V Sparovih trgovinah so tako zabeležili sedemodstotno podražitev stoodstotnega pomarančnega soka s sadnimi delci proizvajalca Fructal.

[...]


Ali torej Spar z najnovejšimi oglasi zavaja potrošnike?

Mr.B ::

Verjetno se bodo januarja težko hvalili, da so zaključili navzdol....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

chucki ::

Tudi jaz sem opazi podrazitve. Posebaj v lokalni restavraciji je slo vse kr konkretno gor. ;((
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

Mr.Ecko ::

Ja kaj ste pričakovali. Sam najboljše šele pride ....>:D

Tear_DR0P ::

kej preveč sprememb si ne bodo mogl privoščit, ker trenutno se ne splača čez mejo hodit v šoping, ker je dražje, če pa bo ceneje, se bo zeloo izplačalo
do sedaj sem vedno hodil v avstrijo po mačjo hrano, ker je bila cena pri nas 200% tiste v avstriji, sedaj pa sem v Milerju že kupil pločevinko po .5 eura, kar znese enako, kot me je prišlo nazadnje v metroju, s tem da sem moral v metroju vzet 24 piksen, da sem imel to ceno.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

[SpydeR] ::

Še en navedek iz današnjega Dnevnika:

"Z novim letom Ljubljančane čakajo podražitve parkiranja, za katere v Javnem podjetju Parkirišča zatrjujejo, da so namenjene lažjemu plačevanju z evri na parkomatih. največja podražitev bo na belih conah iz 100 SIT na 144 SIT.
o predlogu, ki bo 18. decembra romal v potrditev na mestni svet, se bo najbolj povišalo parkiranje na belih conah, in sicer s 100 tolarjev (0,42 evra) na 144 tolarjev (0,60 evra) in parkiriščih prvega tarifnega razreda, kjer bodo uro parkiranja zaokrožili z 220 (0,92 evra) na 239,64 tolarja (en evro)."

Se mi zdi kar visoko tole zaokroževanje ;((

Alexius Heristalski ::

Geniji. 0,42 evra zaokrožijo na 0,60, "da bo lažje plačevanje". A 0,5 evra ne bi bilo?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

OldSkul ::

0.6 pa res ni lažje plačevanje. 0.5 je lažje plačevanje

Tear_DR0P ::

na zanimivo stvar so opozoril v celju - podražile so se komunalne storitve, kot je dobava pitne vode in ogrevanje - v šoping še lahko greš drugam, pitno vodo pa težko nabavljaš iz "prek meje".
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

grex ::

a obstaja kakšna efektivna borba proti temu, razen bentenja na forumih? Ker to, da bi šli drugam kupovat na dolgi rok ni realno in tega se trgovci zavedajo.

delfinus ::

Stvar ponudbe in povprasevanja. Vsak pameten clovek se odloci, da bo kupoval tam kjer je ceneje. Posledicni odliv dolocenega stevila kupcev pomeni pritisk na trgovca, da le-ta uposteva cene konkurence in jih pac vkalkulira v svoje poslovanje. To trgovci dan danes pocno in spremljajo ponudbo drug drugega. Lahko se prilagodijo konkurenci in cene pac spustijo na razumno raven ali pa jih pustijo tam nekje visoko 20%, 30% vec kot ostali, ce zelijo. Trg bo pa peljal dobicek mimo njegovega nosu. Dosti je na nas samih, da pac te trgovce in ostale ponudnike ignoriramo, ce se le to da seveda. Ce nam bo predrago tukaj v Sloveniji bomo pa lahko veselo spet sli na druzinski izlet v Avstrijo, Italijo ali pa se kam, kjer nam bo ceneje.

Mr.B ::

Problem je v tem da se med sabo gledajo, tako da v slovenjij zelo težko najdeš trgovino, ki bi bila najceneje. Vsak pogleda kaj je sosed naredil, in tako dvignejo cene.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tear_DR0P ::

problem ni v trgovcih - problem je v podražitvah komunalnih storitev - dražja pitna voda, ki je ne moreš dobit pri drugem ponudniku, podržaitev parkirnin, ki jih ne moreš it iskat drugam, kot tam kjer jih potrebuješ, podražitev telekomunikacijskih storitev monopolista, ki ovira poskus prehoda h konkurenci na vse možne legalne in nelegalne načine, itd. ti lahko greš špecerijo iskat čez mjo, če je pri nas predraga, določenih reči pa ne moreš it iskat niti v sosednji kraj, ker jih rabiš v tistem, kjer jih potrebuješ in najbolj problematična je podražitev ravno teh reči - podražili so se recimo frizerji
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jurre ::

jp, se drazi, burek so iz 450 zaokrozil na 2 € :D

Mr_Globus ::

Ne a ti to res? Burek je zdej 2EMU? Jooj dobro da so boni :P

milica ::

Pijača v avtomatu je sedaj 120 SIT, do pred kratkim pa je bila po 100 SIT. Podražila se je za 20%. Tukaj bom težko šla h konkurenci, ker je samo en tak avtomat v firmi.

borchi ::

kava 50 SIT, po novem 0,20 €.

aja, pardon, to je tema o podražitvah :D

edit: je pa res, da se tej kavi iz avtomata težko reče kava.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

JerKoJ ::

Arg - pivo iz 400 na 480 - prasci ;(( Lokacija: Katrca v Rozni

BTW: Ve kdo kje se da dobit se kje kaksno poceni pivo ranga 400 SIT

Roadkill ::

Pikolino bar na Viču (blizu reno malgaj) ima ob petkih pir po 350sit.
Rok bar v Kamniku ima pir po 310sit. Špricer (1-1) po 180sit. :)
Ü

Loki ::

mercator je imel poceni pivo. v bifejih, da ne bo pomote.:8)
I left my wallet in El Segundo

siegmund ::

Mnja, zaenkrat sem čist zadovoljen.
Kebab v Konkurenci se je pocenil za 11 tolarjev. :)
And now for something completely different...

Shegevara ::

Spar na veliko oglašuje, da ne bo dvigoval cen



sam pazi. Oni so rekli da zaradi evra nebodo dvigovali cen. No sej verjetno so zaradi le tega,.. rečejo lahko da so uvozniki podražili in podobno. Nažalost mormo podrobno pogledat kar napišejo;(

OldSkul ::

Kr verjemte, da so podražili zato, ker so dobavitelji podražili. Pač surovine se dražiijo in cenijo, od sezone je odvisno vse skp. Moj fotr ma čez market program v Merkatorju in lahko to potrdim. Večina ostalih cen je nespremenjenih. Je pa ZPS beden in amaterski, pa še spravlja se na trgovce, ki imajo v sortimentu tisoče artiklov, spravijo se naj raje na Kolosej, gostince itd. Prokleti bedaki mamicu jim ej.

BluPhenix ::

Foto tiskalnik, ki sem ga hotel kupiti se je v 1 dnevu podrazil za 10k. Sedaj so ceno spet spustili, za nekje 5k. ...

Malo katastrofa to kar se dogaja. Pritožit pa se praktično nimaš kam.

Tista s parkirišči je pa svetska. Seveda je .60€ bolj logično kot .50, lažje vstaviš en kovanec kot pa 2.

Resno, se da kam pritožiti in bo kdo ukrepal? Ker tista črna lista je bolj smešna stvar kot ne.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Barakuda1 ::

Resno, se da kam pritožiti in bo kdo ukrepal?


A na Ravbar komando si že probal8-)

jype ::

Ravbarji niso pristojni :)

Tramvajkomanda in sonča uprava, kvečjemu.

Ali pa, še bolje, _ne kupit reči, ki je po novem dražja_, dokler je dražja. Potem je samo stvar tega, kdo je bolj trmast - potrošnik ali trgovec.

aljazh ::

V redu, ne bom več plačeval parkirnine v Ljubljani. A tiste temno rdeče vrečke lahko potem pošljem na tvoj naslov? >:D

jype ::

Pejt z avtobusom, če se slučajno ne bo podražil :)

grex ::

to je največji problem tle. Vsi se bomo jezili, čez 3 mesece pa se bomo navadili.

EDIT: dodatek.

Vprašanje za ekonomiste. Kako se bodo pa te podražitve kazale na inflaciji ali pa kupni moči. Imajo lahko kakšen vpliv na gospodarsko rast? Kakšen? Vpliv na prerazporeditev bogastva mogoče?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T-2 z junijem draži storitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5821668 (14961) Alexius Heristalski
»

Nove cene študentskih bonov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29022442 (13982) nobodyelse
»

Kdo laže? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
665947 (4265) Roadkill
»

EURO

Oddelek: Problemi človeštva
191944 (1415) Tear_DR0P
»

Dražji klicni dostop do interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
577693 (6483) kriko1

Več podobnih tem