» »

Nove cene študentskih bonov

Nove cene študentskih bonov

root987 ::

Naj raje pregledajo pri gostincih kdo je dejansko izdelal kosila na bone, ne pa da se (menda precej masovno) bone na koncu meseca množično prodaja gostincem samim, slednji pa nimajo stroškov z izdelavo hrane.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

r5r ::

Danes sem jedel v eni gostilni, ki ima podražene bone za okoli 1 €, vendar je na računu napisana enaka vrednost kosila kot pretekle mesece. 8-O
And it makes me wonder.

Ziga Dolhar ::

Si plačal z novim ali starim bonom?
https://dolhar.si/

r5r ::

S starim, na računu ni razvidno, da bi kje dodatno pisalo stari.
Glede na to, da dobiš verjetno enako kosilo ne glede na nov ali star bon, je zviševanje cen nepotrebno.
And it makes me wonder.

hamax ::

Ocitno je, da si ti dobil tocno to kar si placal, sedaj se pa pritozujes.

Ko bos placal z novim bonom, pa bo cena na racunu se vedno enaka, takrat pa bo cas za pritozbo.

Ziga Dolhar ::

S starim, na računu ni razvidno, da bi kje dodatno pisalo stari.
Glede na to, da dobiš verjetno enako kosilo ne glede na nov ali star bon, je zviševanje cen nepotrebno.


Torej si dobil pravilen račun. Za toliko, kolikor si plačal. Če bi želel, da piše gor "nov" znesek, bi moral doplačat :-). (Če ne zaradi drugega že zaradi višjega DDV, ki bi ga podjetnik moral plačat državi.)
https://dolhar.si/

imallears ::

Jaz sem pa danes (ali včeraj) v Žurnalu prebral članek o bonih v katerem so razne gostince spraševali po vzrokih podražitve in so nekateri uporabl vse argumente; delovna sila, surovine, energenti, (stroški) ... No in potem pa je tistih nekaj gostincev, ki bonov niso drastično podražili (manj kot za 0,5€ al kako že), reklo, da so podražili za toliko kolikor so morali zaradi povečanja stroškov. Zdej pa men tuki neki ni najbolj jasn... Al ma maximarket in podobni, ki niso izvedli drastične podražitve, škart delovno silo, surovine, energente, al je pa spet pohlep na pohodu.

Sicer se pa js nimam kej velik usajat, ker sem študent kadilec. Sam tko, opažanje pač.

edit: par vsebinskih popravkov, sej je blo hitr.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

al je pa spet pohlep na pohodu


Ocitno trg to prenese. Kje je problem?

imallears ::

Sej ga ni. Sam je pa fora ne, da se potem laže v obraz. Lahk bi rekl, pač se nam zdi, da bi mogl več pokasirat ane. Sam zgleda da kapitalizem ne deluje tko,... poštenje ni glih vrednota.

Utk ::

al je pa spet pohlep na pohodu


Ocitno trg to prenese. Kje je problem?


To bomo še videli, če je tako očitno.

Gandalfar ::

@radeqster: eh .. neumni pa res ne rabijo bit. Stvari so se jim zagotovo podrazili, pa ce ti novinar isce nekoga da ga bo pribil na kriz, zakaj se bi mu nastavljal? Tisti, ki niso podrazili so si pac zracunali, da bodo bolj konkurenci. Ocitno si lahko drugi privoscijo malo podrazit, recimo da imajo full guzve in s tem pokrit nove stroske.

imallears ::

Maš kr prav. Sej free market, se bo že resolvala zadeva. Out.

Pyr0Beast ::

Free market ni se nikoli in tudi ne deluje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Utk ::

Od kje vam ideja, da gostilničarji znajo računat? Bojo pa propadli? Ja super, samo v času propadanja in dokler tam drug ne postavi gostilne, bomo eno leto hodili 2 km daleč, ali tam žrli za en evro več kot bi treba? Kako free market vse reši, pa itak vidimo vsak dan, če beremo še kaj drugega kot slo-tech (kamor take novice pač ne spadajo).

hruske ::

Tody, mogoče (verjetno) kdo ima to statistiko, ampak _jaz_ je definitivno nimam, sicer bi jo že javno izobesil.
Rad imam tole državico. <3

V-i-p ::

Problem je v tem, da je pri nas študentarija navajena nič delat, ga samo žurat, čimbolje jesti za čimmanj denarja, imeti ugodnosti vsepovsod, kajti študent je kralj. Končno se tudi pri nas premika. Imaš ta bon, jej za ta denar, če ti kaj ne paše si skuhaj sam ali pa plačaj za boljšo gostilno, noben ne sili. Lahko greš ob treh zjutraj cajtnge raznašat, pa boš dobil zraven za boljša kosila. Aja, to pa nebi, kajne?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

T0RN4D0 ::

juh, ne vem kje v ljubljani moraš 2km hodit da prideš do hrane. Kar vse ne bo propadlo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Utk ::

juh, ne vem kje v ljubljani moraš 2km hodit da prideš do hrane. Kar vse ne bo propadlo.

Ja no kar povej kje v zgornjem bežigradu in šiški je kaj za jest, pa da ni bon 3 evre in da ni to mcdonalds in podobno. Aja, pa da dela vsaj do 5h-6h popoldan.

Ted ::

Kakšen free market neki? Free market bi bil, da da država vsakemu študentu 50 evrov na mesec in gre ta jest kamor hoče - na izbiro pa bi moral imeti tudi ugodne, študentom namenjene menze. Ne pa da se folk zmišljuje in daje po 4 evre za bone v luksuznih restavracijah. Namen bonov je študentom zagotoviti kvaliteten, topel obrok za nizko ceno, ne pa posedanje v Penasih. Politika študentskih bonov je zgrešena že od samega začetka. Prav tako med bone ne sodijo restavracije s hitro prehrano, pizzerije ipd. lokali. Preprosto ni fer, da se javni denar porablja za luksuz ali zanič hrano. Javni denar mora izi za javno dobro, v primeru študentov je to kvalitetna, zdrava in cenovno dostopna prehrana. Vse ostalo več ne sme biti v domeni države in javnih financ.
Mah...

Ziga Dolhar ::

Koliko od onih 2,5 EUR subvencije za Penasove bone je namenjeno "luksuzu", za razliko od onih 2,5 EUR subvencije za menzo na Pravni Fakulteti ali 2,5 za hors?
https://dolhar.si/

Utk ::

Vseh 2 pa pol gre za luksuz. Boni pomagajo preživet gostilni, hvala bogu, ni pa prav, da posredno boni subvencionirajo tudi tiste, ki plačajo s kešom 10 evrov za kosilo. Namesto, da bi tisti boni podpirali eno menzo, ki bi imela s tem samo več prometa in verjetno cenejše bone. Za joe penas je itak vseeno po kakšni ceni ma, reveži ne bojo tam hodili..

darkolord ::

Torej bi morali vsi študenti žret na najcenejše bone al pa nehat jamrat.

?

Karaya 52 ::

Ziga Dolhar ima načeloma prav, toda; če vzamemo študente kot socialna kategorija potem je milo rečeno smešno da se podeljuje subvencija za nadstandard. Socialna stanovanja tudi nimajo 200 kvadratov.

BluPhenix ::

Socialna stanovanja tudi nimajo 200 kvadratov.


Res je! PA tudi podrtije niso in so večinoma novogradnje. Your point being? Navadno je subvencija enaka neglede na kvadraturo stanovanja .. no kot pri bonih.

da posredno boni subvencionirajo tudi tiste, ki plačajo s kešom 10 evrov za kosilo.


JA! Subvencionira se tudi tiste, ki zaslužijo 1000€ na mesec preko študenta. PA tudi tiste, ki živijo v kraju, v katerem študirajo itd. Ja, subvencija je enaka za vse, tako študente, kot gostilničarje, kaj tukaj ni jasno? Boni so podobno, kot bi tebi država dala 30€ vsak mesec na račun, še vedno bi se pa sam odločil kej boš jedel. 30€ na račun seveda ne nakažejo iz logičnih razlogov, imaš pa kot študent še vedno možnost, da se odločiš kje boš jedel, al boš dal manj, al boš dal več, pravica samoodločanja. Tudi vsi študenti niso reveži, čeprav dejansko poznam malo koga, ki bi spadal med reveže med študenti. Pač država podpira izobraževanje tudi preko tega, da nudi ugodnejšo hrano (čeprav se ni sama zmislila te stvari).
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

BaRtMaN ::

@V-i-p:
Zakaj se vračaš k nekim že zavrnjenim argumentom v tej temi?
Država podpira študente, ker ti povečini ŠTUDIRAJO. Za vse fakse ne morem trditi, ampak tehnične smeri so precej zahtevne in ob njih delati je precej nehvaležno početje.
Na dolgi rok (recimo desetletje plačevanja davkov, očitne več, kolikor nekateri dojemajo) ta oseba s svojo strokovnostjo prejema dobro plačo in tudi dobro poplačuje državo za te usluge.

Nedavno sem preslišal pogovor, kjer je bilo govora o začetni investiciji države v novega državljana, saj ona računa na dober biznis, sicer država propade. Torej na dolgi rok država z davki pričakuje večkratnik vloženega denarja v neko osebo. Če dodatno podpira študente z okvirno 500€ letno na študenta, se ji to vseeno bogato poplača, saj od take osebe ponavadi (so tudi faliranci) pobere več davkov.

Kar se tiče luksuza dragih restavracij lahko pa rečem, da če bi bila hrana v raznih menzah dovolj dobra za vsakodnevno konzumacijo, bi v njih jedli vsi. Očitno ni, zato nekateri nimajo izbire kot jesti v dražjih restavracijah ali pa spuščati predavanja.

Sicer pa država tudi delodajalcem zavezuje plačilo malice. Marsikje nimajo službene menze in ljudje dobijo denar, ki ga lahko zapravijo za sendvič v Mercatorju al pa z doplačilom za dobro restavracijo. A je njihov denar kaj več vreden kot tisti od študentskih staršev ali študentov samih?

mesoreznica ::

Jaz sem delal celi čas mojega faksa. In ne samo preko študenta, tudi na črno zato da sem se lahko preživel (plačal najemnino za stanovanje, hrano, oblačila etc) in ostanek pošiljal domov da sme pomgal staršem. Nikoli nisem imel časa hodit na malce z nekimi boni. Kos kruha in jugurt je bila stvar za katero sem imel čas in tudi najcenjša izbira. Za večerjo pa večinoma makaroni in malo mezge čez ter jabolko. Nehajte jamrat in začnite delat. Hrana se je konkretno podražila, logično tudi boni.

Da se preživet tudi brez teh bonov in fancy pojedin.

Špar na viču je že ukinil bone za njihovo menzo. Ostali bodo sledili.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

Zgodovina sprememb…

BaRtMaN ::

A zato, ker je bilo tebi težko, naj bo tudi ostalim? Si ti ne želiš, da bi ti bilo takrat lažje?

BluPhenix ::

Kar se tiče luksuza dragih restavracij lahko pa rečem, da če bi bila hrana v raznih menzah dovolj dobra za vsakodnevno konzumacijo, bi v njih jedli vsi.


No, to itak ne drži, nekateri so pač preveč "fini", da bi kdaj vstopili v kakšno menzo in poizkusili kaj ponuja, raje rečejo da so tam pomije in da tistega že ne bodo hodili jesti.

Špar na viču je že ukinil bone za njihovo menzo. Ostali bodo sledili.


Not likely. Špar navadno vedno nekaj zmuti z boni ob menjavi cen. Sicer so pa boni, tudi brez zlorab dober biznis za ponudnike hrane, zato pa je toliko ponudnikov.

Kos kruha in jugurt je bila stvar za katero sem imel čas in tudi najcenjša izbira.


MArsikateri boni so včasih bili cenejši kot jogurt in kos kruha. PA dvomim, da si cel faks preživel ob jogurtu in makaronih z malo mezge, tako da ni treba pretiravat.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

zee ::

Jaz sem en celi letnik prezivel ob jogurtih s kosmici (zajtrk) in spageti s paradiznikovo omako in tuno (50 g paste, dve zlici mezge, mala tuna) pa mi ni nic falilo.

Se pa strinjam z vsemi v tej temi, ki trdite, da so boni kot taki "faljen" koncept in da SOU ne dela nic (oh, wonder!). Nekdo je zgoraj napisal, da restavracije s hitro prehrano (e.g. McD, Horse, ...) in razne pizzerije ne bi smele imeti bonov. Tudi s tem se strinjam, saj ugotavljam, da je vedno vec restavracij, v katerih dobijo studenti "snicl in pomfri", hrano, ki je resda poceni, vendar tudi izredno zanic s prehranskega stalisca.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Daedalus ::

Nekdo je zgoraj napisal, da restavracije s hitro prehrano (e.g. McD, Horse, ...) in razne pizzerije ne bi smele imeti bonov. Tudi s tem se strinjam, saj ugotavljam, da je vedno vec restavracij, v katerih dobijo studenti "snicl in pomfri", hrano, ki je resda poceni, vendar tudi izredno zanic s prehranskega stalisca.


Ja, to zna biti problem. Če folk par let pitaš (in navadiš) na crappy hrano, se ti lahko zgodi kup problemov čez kako desetletje al pa tri. Boni so pa mimo... verjetno bi blo boljš dati vsakemu študentu fiksen znesek denarja na neko kartico, pa naj kupuje hrano s tistim. Pa če bo nekdo jedel v kakem joseju, bo mel za en teden, če bo pa malo bolj pameten, pa za dva. Bi se IMO hitro zrihtale cene kosil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zeberdee ::

Seveda, če bi se te "boni" lahko koristili tudi za špecerijo.

Daedalus ::

Jap, to bi verjetno zelo uspešno popokalo trenutne "bonske balončke."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kixs ::

Samo za info:

 SPAR

SPAR

BluPhenix ::

Jap, to bi verjetno zelo uspešno popokalo trenutne "bonske balončke."


Jah včasih so za bone kupovali pivo in čike, kar pa nekako ne gre s tem, da so boni namenjeni hranjenju.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Utk ::

Torej bi morali vsi študenti žret na najcenejše bone al pa nehat jamrat.

?

Bolj ali manj ja. Najcenejše, ampak, da je vseeno kosilo takšno kot mora bit. Takšno kot je dobro za par sto tisoč redno zaposlenih, ki dejansko nekaj delajo, pa si ne morejo kaj več privoščit. Pa niso to samo navadni delavci, ampak tudi če ima nekdo 2000 evrov plače, bo premislil, če bo vsak dan hodil na kosilo za 6 evrov. In takšno kosilo, o katerem lahko nekateri zaposleni samo sanjajo.
Za nekatere študente pa ni to dovolj dobro, še nekaj več bi radi. Sej prav, hvala bogu, če lahko. Samo ne vem zakaj mora država to subvencionirat. Boni bi enostavno imeli dosti večji učinek, če bi se uporabljali v menzah. Itak so pa boni že tako in tako neka socialna stvar, in tu z nekim free marketom ven hodit, da vsak lahko zapravlja za kar hoče, je čisto neprimerno.

imallears ::

kixs97 tam piše velja do 14.1.2009, tko de verjetn rabjo en tedn de nove bone naštudirajo al kaj :D

kixs ::

Verjetno zato, ker trenutno ne mores kupiti Spar bonov za Ljubljano.

BluPhenix ::

ampak tudi če ima nekdo 2000 evrov plače, bo premislil, če bo vsak dan hodil na kosilo za 6 evrov


Slišal sem, da je kosilo za 6€ v ljubljani nekaj normalnega, pri nas se cene gibljejo okoli 5€. Toliko pač skoraj moraš dati vsak dan, če nimaš koga drugega, ki bi ti kuhal in v kolikor želiš imeti vsaj en topel obrok na dan. Poznam veliko ljudi, ki imajo 500€ plače in dajo vsak dan 5€ za kosilo, ker za manj se ne dobi ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

LeQuack ::

In ponavad je treba še kej druzga jest kot kosilo. Zajtrk in večerjo ?
Tko da je ta številka potem bbliže 10+ evrov na dan.
Quack !

T0RN4D0 ::

Jst pa skor ne verjamem da poznaš veliko ljudi (če sploh koga), ki s 500€ plače vsak dan hodi ven na kosilo. To je 150€ na mesec samo za kosila. Al pa 100, če računamo samo delovne dni. Ne vem no, sploh če maš še kakšno družino se to nekako ne izide. Ker imaš s 500€ dovolj problemov da si kuhaš doma, ne pa da daš vsak dan 20€ za kosilo za familijo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tody ::

Govori o malcah med službo... Ker dejansko če ne žuliš samo sendvičev si takoj na 5 eurih,

BluPhenix ::

To je cca. 100€ na mesec za kosila, oz. kot je pravilno pripomnil tody malice med službo. MEd službo nimaš časa, da bi si kuhal, vsaki dan jesti mrzle sendviče pa upa malokdo. Sej pri plači dobiš dodatek za malico, ki pa je nekoliko nižja od tega, kar daš potem realno navadno. Je pa tako, ta dodatek marsikdo ne smatra kot dodatek za hrano, ampak kot pač del plače in hrano računa posebej. Nekaj podobnega bi se verjetno zgodilo, če bi študenti dobili nekaj denarja na mesec, da bi ga porabili prosto po svoji volji.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Wrop ::

Sedaj je prav smešno, ko grem mimo Volte. Skoraj prazna:D.

overlord_tm ::

Ko bos placal z novim bonom, pa bo cena na racunu se vedno enaka, takrat pa bo cas za pritozbo.


To je v volti ... boni dražji ... tist ko na računu prikažejo je pa še vedno enako kot lani.

kihc ::

Samo za info:

 SPAR

SPAR



Owned! 2.5€ brez bona. Drugje je pa bon 3€ pa dobiš enako ali manj.
x

BluPhenix ::

Sej ne, da velja samo do 14.1 oz. do takrat ko bodo spet imeli bone. Pač za isto ceno kot bon ti nudijo brez bona, da ohranijo folk.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

T0RN4D0 ::

Hm, dokler dobivajo še stare bone morajo izstavljat "stare" račune, oziroma vrednosti. Do novih bonov pa upam da sploh ne pridejo.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

kixs ::

Sej ne, da velja samo do 14.1 oz. do takrat ko bodo spet imeli bone. Pač za isto ceno kot bon ti nudijo brez bona, da ohranijo folk.


Cena bona po novem bo 2.17€ - vsaj tako imajo napisano na posterju v Sparu.

lp

balkanec ::

Problem je v tem, da je pri nas študentarija navajena nič delat, ga samo žurat, čimbolje jesti za čimmanj denarja, imeti ugodnosti vsepovsod, kajti študent je kralj. Končno se tudi pri nas premika. Imaš ta bon, jej za ta denar, če ti kaj ne paše si skuhaj sam ali pa plačaj za boljšo gostilno, noben ne sili. Lahko greš ob treh zjutraj cajtnge raznašat, pa boš dobil zraven za boljša kosila. Aja, to pa nebi, kajne?


Cjtnge raznasat? Kako pa ves, da jih ne? (btw sestra od cimra hodi vagone pucat.) Kdo pa mislis, da pohistvo raznasa za klincevih 5 evrov na uro? Pa da ne nastevam naprej. Vsak dan hodim v sluzbo tako kot vsak posten delavec. In kaj mam od tega? Usrano placo s katero komaj precmazim preko meseca.

Zadnjic cimer prbije, da bo treba it delat (ironicno: potem, ko je vidu nov cenik bonov). Tip studira strojnistvo UNI, drug letnik. Vse pospravi redno, tj. junija fertig vsega. Nisem se vidu cloveka, da bi spricu predavanja da bi se lahko doma ucil. Ucil po 10 ur na dan. Njegovi domaci malo prevec zasluzijo kot veleva cenzus za pridobitev stipendije. So petclanska druzina. Skor bi mu eno okol kepe prpelu. Dokler ti znese tako, da se ne prmaknes in da pridno studiras. Al pa ce bi raje okusil sladkobo vecnega studenta, ki ne more splezat ven iz kraljevskega zivljenja?

Zdej pa ti men povej kaj je tukaj kraljevskega? Mogoce to, da bo moral delat, da bo imel kej za jest? Ali raje vidis tistih 50k folka, ki je na sociali in zivotari iz dneva v dan?
Ti si ziher pozigalec !!!

overlord_tm ::

Hm, dokler dobivajo še stare bone morajo izstavljat "stare" račune, oziroma vrednosti. Do novih bonov pa upam da sploh ne pridejo.


Pr men so na nov bon star račun izstavl :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentska prehrana

Oddelek: Loža
232923 (255) acookook
»

studentska prehrana - sistem fail (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5013135 (11076) fosil
»

Študentske menze

Oddelek: Šola
395525 (4685) žana
»

Nov način kupovanja študentskih bonov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24744333 (36512) šernk
»

Lačni študentje pred parlamentom

Oddelek: Loža
292894 (1837) hamax

Več podobnih tem