» »

Nove cene študentskih bonov

Nove cene študentskih bonov

MeGreat ::

indukcijski kuhalnik stane nekje 30evrov, potem pa še 30 evrov za par loncev/ponev in je
aja pa glede smradu v sobi, jajca si lahko npr skuhaš brez vonja isto makarone. malo popražiti zrezek tudi ne zasmradi hudo prostora..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

whatever ::

kulk stane zdej za Bobra pa za Akademijo TF, zdej se ji mnde reče Desetka. Sprašujem za MB.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

McHusch ::

Pač, glasujmo z denarnico. K sreči se najde še kar nekaj dobrih menz in celo kakšna restavracija, kjer boni stanejo 3 EUR ali manj. Bo tam več prometa, kvazinobel gostilne z boni nad 4 EUR pa odj*.

Bodo takoj ugotovili, kje tiči zajec.

Ne razumem pa argumentacije, kje v svetu pa da še imajo bone. Četudi je to naš unikum, a se bomo zdaj svetu prilagajali v stvareh, ki so pri nas bolje urejene??

Utk ::

Sej niso pri nas bolje urejene. Pri nas rabiš neke bone, katere je drago prodajat, drago tiskat, čas gre, pa še natakar te lahko zafrkava...čeprav je vsak plačal študentsko kartico z magnetnim trakom, ki ga ni še nihče nikdar nikjer uporabil.

McHusch ::

To se strinjam. Že zdavnaj bi se lahko ukinilo kupovanje bonov vnaprej in uvedlo plačevanje/kupovanje z magnetno kartico sproti, ampak očitno nekdo rabi gotovino za obračanje tistih nekaj dni...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McHusch ()

Hardstyle ::

Za bobra je 77, za akademijo ne prodavajo bonov.

lambda ::

Eni pa znate bluzit ...

Cenik bonov februar 2008
Cenik bonov januar 2009

Kot je videti, je bila lansko leto subvencija države 2,43€, letos se je le-ta dvignila na 2,53€, kar skorajda ustreza inflaciji v 2008. Država pri teh podražitvah nima nobene vloge, krivda je izključno na ponudnikih prehrane. Nekateri ponudniki pa kljub temu niso bistveno dvignili cen ali pa so jih celo za nekaj centov znižali.

Nima se smisla razburjati, mislim da bo trg sam odločil o tem, ali so cene ustrezne ali ne, vem samo da me nekateri gostinci ne vidijo več.

Če pa trg ne bo poskrbel za to, bodo pa mogoče prej ukinili bone zarad tistega čapca tam v Rožni dolini, ki stalno kupuje bone za Abecedarium in Koda bar.

LeQuack ::

A na poslance ste pa pozabl.

Članek iz leta 2008:
Naši poslanci, ki sicer s svojimi precej visokimi plačami ne spadajo med ogrožene, so si po naših podatkih leta 2003 lahko privoščili kosilo v državnozborski menzi za 700 tolarjev (2,92 evra). Na vprašanje, koliko je bila cena menija lani in koliko je danes, pa so nam iz službe za odnose z javnostmi državnega zbora sporočili, da so poslanci lani kosilo dobili za vsega 2,92 evra, a tudi včeraj je kosilo še vedno stalo neverjetnega 2,92 evra.

Vir: Link

Torej so se poslanska kosila v zadnjih 5 letih podražila za natanko 0%. In če je lahko tam tako poceni kosilo, potem ga očitno nekdo subvencionira (mi ?).
Quack !

kmetek ::

kdo pa misliš kot pa davkoplačevalci ?

mmmato ::

OMG volta 3.27. Pica v velikosti pleskavice (pa tud okus ni nevem kaj), sem pa tja jim rata kako dobro kosilo, osebje je pa vsako leto slabše
http://www.turnofftheinternet.com/

LeQuack ::

No tukej je še en video o poslanskih kosilih za 2,90€:
Link (24ur.com)

Poleg tega so na 24ur.com celo nekaj pametnega nardil in sicer primerjavo cen študentskih bonov pred in po podražitvah. Seznam je v PDF formatu:
Link (PDF)

Vir: Link
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

root987 ::

A lahko tudi civilisti začnemo v poslansko menzo hodit? :>
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

koyotee ::

lazanja zmrznjena za pogret je tak FUJ, da ga ni večjega :\
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

legice ::

Legice, s tem ne moreš preživet jutra, kosila, večerje in še manjših obrokov vmes. :P.

ja to je pač zajtrk ali samo malica.od tega se res naješ in mahnen sem na mortadelo:)).
ja seveda da tako ne preživim vsak dan,vendar sem skromen in z malim zadovoljen,drugače pa je zmeraj kebab:) ali pa kaka pica na dom.
seveda pa da tudi kdaj grem na kosilo,vendar cene so bolj tako kot vidimo:P
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

fosil ::

4,47 za bon + 2,53 subvencije = 7 EUR = 1680 SIT za eno kosilo

Mislim da je tukaj zginil osnovni namen študentske prehrane in da gre sedaj že za preseravanje.
Kot kaže sistem potrebuje temeljito prenovo.
Tako je!

Binji ::

Človek se pri komentarjih nekaterih, ki veljajo za starejše in modrejše, kar drži za glavo. Najbolje, da zdaj masovno začnemo študenti žret najbolj poceni predpripravljeno hrano (ki je btw ogabna) ali pa samo izključno hladno hrano. No sej vsaj zdravsteno zavarovanje imamo še zaenkrat, da nam bodo lahko čez kako leto želodec in ostale stvari rihtali...
In že če imaš možnost kuhati v stanovanju/študentu... verjetno boš v tisti uri šibal domov, skuhal in šibal nazaj. Že če si 10min od faksa je problem, kaj šele, če si na drugi strani Ljubljane. Jaz sem lani imel tak urnik, da je bila edina priložnost za kosilo 15min pred naslednjim predavanjem. Kaj pa potem? Aja en je omenil tupperware... super... naj ga začnejo talat študentom, pa ni problema. Pa še potem bi rad videl junaka, ki bo prišel domov ob 9 zvečer in se, čeprav bo imel še kup seminarskih za dokončat, spravil še kuhat za cel naslednji dan. Pa preden mi kdo reče, da si pretiravam.. to je bil tudi moj lanski urnik... vsaj 3 dni na teden, ostale dni sem pa večinoma pozabil jest, ker sem programiral cele dni. Problem rešen, i guess...
O tistih, ki kuhalnika nimajo, pa sploh ne bi...
Mogoče se motim, ampak zdi se mi, da je veliko takih, ki študirajo v istem mestu, kjer so doma, in ne vedo, da je nekaj popolnoma drugega, če samo prideš na kosilo, ali pa če se moraš dejansko pobrigat za vsak detajl njegove priprave. Pa bom tukaj še enkrat omenil, da si večinoma okoli časa kosila itak na faksu zaradi predavanj.
Pa kot je že eden pred mano omenil... pa čeprav bi bili edina država na svetu, ki ima subvencionirano študentsko prehrano, zakaj je nujno ukiniti eno zelo dobro stvar, samo zato, ker je drugi nimajo?? Skregano z logiko totalno.
Da so študentski servisi nategovalske barabe pa tako vsi vemo, ampak to se mi zdi, da ni tukaj poanta.


edit: pa nisem zahteven človek.. velika večina bonov je bila ali za menzo na faksu (Kulinar) ali za VO-KA menzo. Mogoče sem si res privoščil 2 bona na mesec za kakšno kitajsko ali kaj podobnega. Da ne bo kdo mislil, da sem jezen, ker ne morem več poceni jesti v kakem Foculusu ali kaj podobnega.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Binji ()

T0RN4D0 ::

Hm, v nemčiji nimajo bonov, lahko pa v šolskih menzah dobiš spodoben obrok za 3€. Toliko, kot trenutno stane povprečen bon pri nas. Sej bone še imamo, samo je pa res da so v nekaterih primerih že rahlo zgrešili svoj namen. Po drugi strani pa naprimer tisti, ki imajo možnost prehrane doma (morda jih celo čaka kosilo, pa je bilo prej bolje dat 1€ in it na pico), bodo zdej dvakrat premislili.

Pa če imaš 15 minut za kosilo, je čisto vseeno al greš domov al pa v gostilno, ker toliko časa traja preden te postrežejo. V kakšnem mirju je bla včasih takšna gneča, da si čakal samo na mizo 20 minut, zato so pa najbrž dvinili ceno, ker imajo preveč strank :)


Nestrinjanje pa itak najlažje izraziš tako, da pač ne hodiš več v gostilne ki so (pretirano) podražile bone. Jim bo kmalu jasno, da tako ne gre. Če bo strank še vedno dovolj, potem so ravnali prav in nimajo razloga da bi imeli nižjo ceno.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Karaya 52 ::

Kaj sploh lahko naredimo? Trenutno je zadnja stvar ki so jo želim povišanje subvencije. S tem bi država subvencionirala gostince, ki so pa kot kaže dobro izkoristili slabo zakonodajo. Mislim, cene se urejajo na dve leti, saj ni čudno! Tukaj ne more biti govora o nobenem trgu in ker so skoraj vsi dvignili cene pravzaprav nimamo izbire. Morda pa se lahko kako ponovi razpis ali še bolje, se cene spreminjajo vsak mesec.

Steinkauz ::

T0RN4D0 pozabljaš, da imajo v nemčiji tut malenkost boljše plače :)

lambda ::

Lej to, prehiteli so me :D

Pa vseeno, colorful absolutne podrazitve ... PDF primerjava feb2008-jan2009

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lambda ()

imagodei ::

Binji> "Najbolje, da zdaj masovno začnemo študenti žret najbolj poceni predpripravljeno hrano (ki je btw ogabna) ali pa samo izključno hladno hrano."

Ogabna?

Moj bodoči tast ima tudi ogromno za povedat čez kvaliteto mesa, ki ga nabavi v trgovini napram domačemu mesu. Ta teden, npr. kupi meso za pečenko v Tušu, čez en teden pa jemo isti konec mesa, samo da je od doma zaklanega prašiča. Pol pa ugotavlja, kako je domače meso bolj sočno, boljšega okusa in oh in sploh. Žena in moja punca pritrjujeta, jaz pa ne čutim nobene posebne razlike. In mislim, da je oni tudi ne, oz. jo čutijo v glavi, ne pa na jeziku.

Double blind test za mojega tasta in zate, Binji. Ne boš pogruntal razlike.
- Hoc est qui sumus -

kriko1 ::

Ne vem kako je v tušu, vendar ponavadi je razlika. Npr. zrezke ali kotlete vidiš kako se bolj penijo med obdelavo in so na koncu bolj trde (če je bila žival dosti na umetnih krmilih).

Gandalfar ::

Moja izkusnja iz studija na Svedskem je, da si tam 80% studentov prinese kosilo s seboj v tupperware, pogrejejo v mikrovalovki in so happy. Tam je to tako kul delovalo, da res ne vidim zakaj se to ne bi mogl prijet tudi pri nas oz. zakaj to za nas kar naenkrat ne bi bilo dovolj dobro.

fosil ::

Moja izkusnja iz studija na Svedskem je, da si tam 80% studentov prinese kosilo s seboj v tupperware, pogrejejo v mikrovalovki in so happy. Tam je to tako kul delovalo, da res ne vidim zakaj se to ne bi mogl prijet tudi pri nas oz. zakaj to za nas kar naenkrat ne bi bilo dovolj dobro.

Aha in kje si pri nas na faksu vidu kakšno mikrovalovko? Ali naj bi tudi to prinesel kar s sabo?
In kje naj bi potem to pojedel? V predavalnici, da bojo ob vonjavah še drugi kaj imeli od tega ali kar na hodniku?

V različnih državah so v veljavi različni sistemi in temu je prilagojena tudi infrastruktura in zato pač ne moreš kar tako prenašat zadev iz ene v drugo.
Tako je!

Gandalfar ::

pojes lahko v solski menzi, mikrovalovke pa tudi niso tako drage, da jih ne bi studentski svet mogel dat v menzo. Pac malo volje je treba pokazat.

fosil ::

Če že imaš menzo v kateri lahko na bon za kakšen euro ali dva dobiš komplet kosilo (kolikor bi po moje morali stati boni za take menze) zakaj bi potem nosil neke ostanke od doma?

In ob infrastrukturi ne mislim samo na mikrovalovko, ampak so kolikor vem tudi bivanjske razmere v katerih bivajo študentje tam gor precej drugačne od naših, ko imajo študentje pogosto na voljo samo kakšen koharček.

Poleg tega je malica med predavanjem ena stvar, uravnotežena celodnevna prehrana pa nekaj drugega.
Tako je!

Gandalfar ::

Kje po tvoje pice, bureki, kitajska in kebab pridejo v uravnotezeno celodnevno prehrano?

fosil ::

V sloveniji imamo na splošno kar dobro porihtano "delovno" prehrano. Tudi v podjetjih imamo večinoma menze, kjer uslužbenci dobijo za kosilo dober obrok. Kar bi tudi nekateri radi ukinili, tako da je primerjava z drugimi državami na tem področju brez dvoma korak nazaj.

Samo zato, ker imajo tako na švedskem to še ne pomeni da je boljše, ampak je v tem primeru brez dvoma slabše.

Vidim pa da nekateri težko razumete da imamo nekatera področja dejansko bolje urejena od "razvite" evrope in bi najraje skopirali vse, dobro in slabo.
Tako je!

T0RN4D0 ::

Sistem mogoče ni slabo zamišljen, omogoča pa ogromno zlorab. In da bon za menzo stane čez 3€, je že malo sumljivo. Če bonov ne bi bilo, bi obrok v menzi najbrž stal približno toliko kot so trenutne cene bonov. Nasplošno se mi zdi da menze pri nas precej izkoriščajo svoje položaje, tudi v srednji šoli je bilo isto, ker med odmorom pač ni časa si ne vem koliko zmišljevat.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

kixs ::

Ce kdo mene vprasa, so cene bonov nad 2€ absolutno previsoke. Povprecje bi moralo biti recimo 2€. Ce drzava res subvencionira z 2.5€, pride to skupaj na 4.5€. V Intersparu te pa pride celo kosilo na cash 4.3€ in dobis prakticno celotno zaokrozeno prehrano.

Ce bo trg deloval, torej VI studentje in se boste izogibali predragih restavracij, potem se bodo morali prilagoditi in znizati cene.

Je pa seveda odvisno od politike restavracije ali si sploh zeli studentov in zanalasc dvignejo cene na tak nivo, da je studentskega prometa bolj malo. Fino bi bilo vedet ali restavracije, ki ponujajo hrano na studentske bone, dobijo kaksne dodatne ugodonosti s strani drzave (nizji davek?).

Double_J ::

Restavracije včasih rade pokupijo lastne bone, brez da bi zanje stregla kosila.

Konec meseca, se pri študentih, ki še nimajo porabljenih bonov za mesec, to na veliko naprinta.
Dve šivanki...

Binji ::

imagodei: no ok priznam da nisem dosti jedel tega (vsega skupaj recimo da 2x), je bilo pa takrat zanič. Je pa tudi res, da ne vem od kje je roba prišla.
V vsakem slučaju pa močno dvomim, da se tovrstne stvari kvalificirajo kot zdrava prehrana in da se jih v največ letu ne že močno preobješ.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

root987 ::

Binji> "Najbolje, da zdaj masovno začnemo študenti žret najbolj poceni predpripravljeno hrano (ki je btw ogabna) ali pa samo izključno hladno hrano."

Ogabna?

Moj bodoči tast ima tudi ogromno za povedat čez kvaliteto mesa, ki ga nabavi v trgovini napram domačemu mesu. Ta teden, npr. kupi meso za pečenko v Tušu, čez en teden pa jemo isti konec mesa, samo da je od doma zaklanega prašiča. Pol pa ugotavlja, kako je domače meso bolj sočno, boljšega okusa in oh in sploh. Žena in moja punca pritrjujeta, jaz pa ne čutim nobene posebne razlike. In mislim, da je oni tudi ne, oz. jo čutijo v glavi, ne pa na jeziku.

Double blind test za mojega tasta in zate, Binji. Ne boš pogruntal razlike.

Sicer popolnoma možno da je bila samo "slaba roba" (oz. slab dan), ampak ko je enkrat mama kupila vampe v Tušu so bili bistveno slabše kvalitete kot tisti, ki jih običajno dobimo pri lokalnem mesarju. In takrat je bila razlika boleče očitna (na žalost).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

BluPhenix ::

Ce kdo mene vprasa, so cene bonov nad 2€ absolutno previsoke. Povprecje bi moralo biti recimo 2€. Ce drzava res subvencionira z 2.5€, pride to skupaj na 4.5€. V Intersparu te pa pride celo kosilo na cash 4.3€ in dobis prakticno celotno zaokrozeno prehrano.


NE moreš primerjat enega špara z recimo kakšnim Joe penasom. Če hočete jesti fancy hrano, potem plačajte več. PA ne pozabi, da v šparu navadno ni celo kosilo za tisti keš oz. da imaš na izbiro samo eno varjanto. V našem kraju težko dobiš kosilo za manj kot 4.8€, pa nihče tistih, ki imajo plačo 500€ ne vpraša ali je to predrago, taka je cena in odj*. Boni so še vedno precej poceni, država subvencionira 2.5€, kar vsekakor ni malo. Po prilepljenih pdfjih vidim, da je recimo v rožni v menzi bon 2.17€, kar je zelo ugodno glede na to, kako fanj se lahko tam naješ. Skratka najde se kraje, kjer lahko zelo spodobno ješ za še vedno precej malo denarja. Vidim pa da so fancy restavracije v porastu med boni. Super, priceless.

Restavracije včasih rade pokupijo lastne bone, brez da bi zanje stregla kosila.

Konec meseca, se pri študentih, ki še nimajo porabljenih bonov za mesec, to na veliko naprinta.


A ja? In kako restavracije same pokupijo svoje bone, če so namenjeni študentom. Če veš, da se tako dela, potem pa brž prijava na tržno oz. katero drugo inšpekcijo. Sicer mi pa ni jasno, zakaj bi si restavracije na tak način delale izgubo, razen to, da bi ŠOU-u dolivale dodaten keš.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

A ja? In kako restavracije same pokupijo svoje bone, če so namenjeni študentom. Če veš, da se tako dela, potem pa brž prijava na tržno oz. katero drugo inšpekcijo. Sicer mi pa ni jasno, zakaj bi si restavracije na tak način delale izgubo, razen to, da bi ŠOU-u dolivale dodaten keš.


ŠOU ne dolivajo baš keša.

Pač pa kupijo svoje bone, in jih pri sebi "unovčijo": kar pomeni, dobijo nazaj del tistega, kar so plačale za nakup bona, + tista dobra dva evra od države.

Močno dvomim, da si s tem delajo izgubo :).
https://dolhar.si/

zee ::

Tupperware je samo primer za posodo. V trgovinah imas en kup po kvaliteti primerljivih proizvodov, ki so dosti cenejsi od ze omenjene znamke.

Sicer pa si poglejte naslednjo stran. Obrok iz treh hodov za tri odrasle jedce za 10 EUR. Z ustreznimi kolicinami si lahko pripravis obed tudi za manj ljudi in nizjo ceno. Samo za idejo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

kmetek ::

T0RN4D0 pozabljaš, da imajo v nemčiji tut malenkost boljše plače :)


malenkost? Mislim da duplo ali trojno ni neka malenkost, se strinjaš ?

hamax ::

Verjetno je mislu "malenkost" in ne malenkost :D

kixs ::


NE moreš primerjat enega špara z recimo kakšnim Joe penasom. Če hočete jesti fancy hrano, potem plačajte več. PA ne pozabi, da v šparu navadno ni celo kosilo za tisti keš oz. da imaš na izbiro samo eno varjanto. V našem kraju težko dobiš kosilo za manj kot 4.8€, pa nihče tistih, ki imajo plačo 500€ ne vpraša ali je to predrago, taka je cena in odj*. Boni so še vedno precej poceni, država subvencionira 2.5€, kar vsekakor ni malo. Po prilepljenih pdfjih vidim, da je recimo v rožni v menzi bon 2.17€, kar je zelo ugodno glede na to, kako fanj se lahko tam naješ. Skratka najde se kraje, kjer lahko zelo spodobno ješ za še vedno precej malo denarja. Vidim pa da so fancy restavracije v porastu med boni. Super, priceless.


Govoril sem o povprecju. Torej povprecna cena bona 2€. Za Peniasa je lahko zaradi mene 4€.

Kar se tice Spara, pa se mi zdi, da tam se nisi jedel. Na bon dobis cisto vse menije, ki jih ponujajo - torej, recimo vsaj 7 razlicnih jedi vsak dan. Vsaki pa pripada poleg se juha, solata, voda.
Na bon lahko vzames III. meni, ki je v redni prodaji za 5€, dodas se juho in solato, ki ju sicer v III. meniju ni in dobis na bon vrednost kosila za 7€. Cena bona pa je bila nazadnje 1.57€

Vec pa lahko pogledas tu.

R33D3M33R ::

Po prilepljenih pdfjih vidim, da je recimo v rožni v menzi bon 2.17€, kar je zelo ugodno glede na to, kako fanj se lahko tam naješ. Skratka najde se kraje, kjer lahko zelo spodobno ješ za še vedno precej malo denarja. Vidim pa da so fancy restavracije v porastu med boni. Super, priceless.


Saj ni problem v tem, da ne bi bilo krajev, kjer se ugodno naješ. Problem je, da ni časa, da bi v te ugodne restavracije šel. Recimo na primer menza v Rožni. Od faksa do menze je 15 minut peš, v manj kot 20 minutah težko poješ, brez, da bi imel želodčne težave, ponavadi pa je še vrsta do vrat, kjer zabiješ povprečno več kot pol ure. Skupno zapraviš približno uro in pol, če imaš srečo in ni prehude gneče. Za enako opravilo v Strojni porabim le pol ure, je pa cena za evro višja. Če imaš med predavanji eno uro časa, ni dvoma kaj bi izbral.

A ja? In kako restavracije same pokupijo svoje bone, če so namenjeni študentom. Če veš, da se tako dela, potem pa brž prijava na tržno oz. katero drugo inšpekcijo. Sicer mi pa ni jasno, zakaj bi si restavracije na tak način delale izgubo, razen to, da bi ŠOU-u dolivale dodaten keš.


Preprodajalcev bonov je cel kup. Prosjačijo za bone, ponavadi kar pred vhodom, nihče ne stori nič proti temu. Verjetno jih nekaj prodajo naprej, druge uporabijo. Restavracije so seveda v plusu. Ni jim treba kuhati, dobijo pa denar za celo kosilo.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zeberdee ::

Joe Penas, Da Budha in ne vem kaj vse PREPROSTO ne sme pasati v subvencionirano študentsko prehrano. Pa ne vem kakšne mehiške, kjer vidiš le direktorje in predsednike uprav in študente...

To ne paše skupaj.

Ziga Dolhar ::

In zakaj ne?

A je predobro za študente? Me zelo zanima, ker sem po dvakrat tedensko v joepenjasu, in se mi zdi super deal okusno kosilo za slabe-štiri-sedaj-dobre-štiri evre. Z neprimerljivo prijaznejšimi natakarji kot drugje.
https://dolhar.si/

Zeberdee ::

edit

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

Zeberdee ::

Zakaj ne:
Zato, ker je študentska prehrana SUBVENCIONIRANA. Ni fora v kvaliteti. Fora je to, da dokler se študentski status lahko izrablja za to, SUBVENCIONIRANJE privatnikov ni moralno. V bistvu nikoli ni.

Pa da razčlenimo: Ali je študentska prehrana subvencionirana kupcu ali proizvajalcu?

Subvencije sicer lahko gredo skozi - če je ustanovitelj in izvajalec nek javni urad. Včasih so imeli Kuhinjo kraljice Marije - to je bilo sicer v prvi Jugi, ki je bila veliko bolj kapitalistično usmerjena, kot naša družba. Problem se pojavi zato, ker takega obrata v Lj zaradi razdrobljenosti fakultet ne moramo vzpostaviti.

Konkurenca je zdrava. Ampak koliko restavracij že sedaj živi samo od študentskih bonov? Koliko restavracij že sedaj samo polni variabilne stroške in ima dve ekipi?

Če že, mora biti študentska prehrana, subvencionirana študentska prehrana, omejena na menze. Restavracije pa naj bodo namenjene vsem. Tudi študentom, ki želijo več.

Jaz v času svojega statusa, zato, ker sem iz bližine Ljubljane, ker zelo malo jem na bone in ker imam lasten prevoz države ne obremenjujem toliko, kot bi jo lahko. Potem pa poglejte provincialce, pa brez zamere. Njihove občine dobivajo več na prebivalca, kot naše, ki so razvite. Imajo subvencionirano življenje v prestolnici, ki ga nekateri vlečejo v trideseta leta. Občine iz SV štipendirajo študente. Ne uspešne, ampak vse.

Ta sistem je bolan.

Ziga Dolhar ::

Ce odgovorim na edini relevanten argument: drzava me subvencionira tocno enako, kadar jem v parmi in kadar v joepenjasu.

Razlika je v moji osebni participaciji za 'nadstandard' v joepenjasu, ki je ustrezno visja.

Po starem ceniku 1.4-krat (visja)!
https://dolhar.si/

Zeberdee ::

Subvencionira koga?
Tebe ali firmo?

Subvencija je namenjena tebi, izrablja jo pa firma. Ne javna ustanova. Zdravo bi verjetno bilo, da bi bilo za fante in punce s statusi na voljo menza na vsaki fakulteti. To bi bilo potem financiranje samega sebe. Ne pa lastnika Joe Penasa ali Jovota.

kihc ::

Sam res, koga briga koliko jaz doplačam za višji standard, država je vedno isto na "škodi".

Če hoče država omejit stroške s študenti naj naredi neki glede tistih, ki 2 "študirajo" tako da samo žrejo na bone in delajo preko študenta. Po možnosti še živijo pri starših v Lj. To je takorekoč zlata jama.

Naj dajo bone samo za 2.+ letnik, pa je to 1/2 manj študentov. Ni pravično do vseh, jebiga, samo še zmer boli kot da bone čist črtajo.
x

Hardstyle ::

Binji> "Najbolje, da zdaj masovno začnemo študenti žret najbolj poceni predpripravljeno hrano (ki je btw ogabna) ali pa samo izključno hladno hrano."

Ogabna?

Moj bodoči tast ima tudi ogromno za povedat čez kvaliteto mesa, ki ga nabavi v trgovini napram domačemu mesu. Ta teden, npr. kupi meso za pečenko v Tušu, čez en teden pa jemo isti konec mesa, samo da je od doma zaklanega prašiča. Pol pa ugotavlja, kako je domače meso bolj sočno, boljšega okusa in oh in sploh. Žena in moja punca pritrjujeta, jaz pa ne čutim nobene posebne razlike. In mislim, da je oni tudi ne, oz. jo čutijo v glavi, ne pa na jeziku.

Double blind test za mojega tasta in zate, Binji. Ne boš pogruntal razlike.


Če pa ti ne čutiš oz. opaziš razlike med mesom, ki je "umetno" pridelano in tistim, ki je domače in vzrejeno s krmo potem je s tabo nekaj narobe in ne z tvojimi bližnjimi. To pa mi lahko daš blind test pa nevem kaj vse.

Daedalus ::

Jaz v času svojega statusa, zato, ker sem iz bližine Ljubljane, ker zelo malo jem na bone in ker imam lasten prevoz države ne obremenjujem toliko, kot bi jo lahko. Potem pa poglejte provincialce, pa brez zamere. Njihove občine dobivajo več na prebivalca, kot naše, ki so razvite. Imajo subvencionirano življenje v prestolnici, ki ga nekateri vlečejo v trideseta leta. Občine iz SV štipendirajo študente. Ne uspešne, ampak vse.


Pa poglejmo Ljubljančane. Živijo doma, bone uporabljajo za fensi žretje v raznih josejih (ki si lahko pol navijajo cene, klientele bo vedno nekaj). Itak mamice kuhajo za sproti in se lahko tako preseravajo. Ne plačujejo najemnine, pa še študentsko delo koristijo, da lahko pol furajo lukszuz napram onim, ki se preživljamo sami, da sploh lahko študiramo. Pa da ne omenim javnega prevoza. Sej mate avte doma, kaj češ pol s trolo delat?

Ta sistem je bolan, majkemi.

Pa prej ko koga raznese - malo se norčujem iz ubogih diskriminiranih domorodcev.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hamax ::

@Daedalus
Hja stvar ni tako preprosta. Povprecna ljubljanska druzina lahko proda stanovanje/hiso, si kupi hiso nekje bogu za hrbtom, da preostalek denarja v banko in nato jamra kako grozno se je v Ljubljano vozit.

Podobno kot ce bi jaz, ki zivim v Ljubljani zasteval nadomestilo za hrup in onesnazen zrak. Enostavno so prednosti in slabosti.

No, jaz imam celo se to prednost, da mi ni potrebno ziveti doma :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentska prehrana

Oddelek: Loža
232923 (255) acookook
»

studentska prehrana - sistem fail (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5013135 (11076) fosil
»

Študentske menze

Oddelek: Šola
395525 (4685) žana
»

Nov način kupovanja študentskih bonov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24744332 (36511) šernk
»

Lačni študentje pred parlamentom

Oddelek: Loža
292893 (1836) hamax

Več podobnih tem