» »

Domače branje: "Carl von Clausewitz, O vojni"

Domače branje: "Carl von Clausewitz, O vojni"

Slo-Tech - »Spremimo novinca na bojišče. Ko se mu približujemo, vedno jasnejše grmenje topov končno zamenja tuljenje krogel, ki zdaj pritegne nase pozornost neizkušenega. Krogle začnejo padati blizu pred nami in za nami (...) treskanje topovskih krogel in razletavanje granat v bližini postane tako pogosto, da resnost življenja predre skozi mladostnikovo domišljijsko predstavo. Nenadoma pade znanec (...) še en korak do enot, do pehote, ki v ure dolgem ognjenem spopadu vztraja z nepopisno stanovitnostjo. Tukaj je zrak napolnjen s sikajočimi kroglami, ki kmalu oznanijo svojo bližino s kratkim, ostrim zvokom, s katerim preletijo za palec daleč nad ušesom, glavo in dušo …«

Slikoviti opis vojne vihre, ki ga najdemo v knjigi O vojni (Vom Kriege), nas lahko zlahka zavede k misli, da je hotel pruski častnik Carl von Clausewitz svoje 43-letne vojaške izkušnje preliti v klasičen vojaški priročnik, namenjen bojnim (frontnim) poveljnikom. Vendar že kmalu pove, da nima namena razlagati, kako utrditi gorske položaje, oskrbovati armado ali prečiti reko (»te veščine so z naravo vojne povezane toliko kot veščina izdelovalca mečev z umetnostjo mečevanja«), ampak ga zanima nekaj več: narava vojne. Zato prvič zapiše nekatere teze o vojni, miru, obrambi, napadu, zmagi sli porazu, ki so prešle v klasični besednjak politične teorije in se trdno zasidrale v evropskih in ameriških vojaških šolah, diplomatskih akademijah in celo managerskih priročnikih.

Bojno polje po Clausewitzu ni le izbruh nasilja, podobno kot vojna ni samo spopad dveh vojaških taktik. »Vojna je instrument politike: meriti mora z njeno mero, vojskovanje je politika sama, ki je zamenjala pero za meč, toda zaradi tega ni nehala misliti po lastnih zakonih. Vojna je sredstvo, da države med sabo določijo političnega zmagovalca, je sredstvo za zadovoljevanje političnih ambicij države …« piše Clausewitz in se na neki točki povzame v slavni rek: vojna je nadaljevanje politike z drugimi sredstvi.

Tej misli nato podredi celotno analizo vojne, prvič jasno loči strategijo (nauk o uporabi spopadov za smoter vojne) od taktike (nauk o uporabi bojnih sil v spopadu) in podredi, da je edini pravi smoter vojne – politika. Zato za uspešnega vojskovodjo niso dovolj poznavanje vojaških veščin, pogum in ščepec vojaške sreče, ampak mora »biti seznanjen z višjim državnim življenjem, poznati mora in pravilno videti značilne usmeritve, razburkane interese, pričujoča vprašanja, glavne akterje«, saj lahko le v tem primeru razume svojo vlogo in smotre svojega delovanja.

Vojna je bila zato za Clausewitza sestavni del svetovnega reda. Ker je neizogibna, jo je treba razumeti, ne pa se ji poskušati izogniti, saj se bodo z vojaško odločitvijo še dolgo razreševala nerešljiva (politična) nasprotovanja med državami in narodi. Moč politike, da rojeva vedno nove razloge za vojno, je neskončna, zato so nekateri kritiki zapisali, da je po Clausewitzu tudi mir definiran le kot obdobje med vojnami. In da je lahko navsezadnje tudi politika le nadaljevanje vojne z drugimi sredstvi. S podobnimi strategijami in taktikami.

9 komentarjev

gzibret ::

Ena podobna knjiga, sicer malo starejšega datuma: Sun Tzu - umetnost vojskovanja (Art of War).

Sicer je koncept knjige rahlo drugačen, ampak kljub temu zelo priporočljivo branje. V nekaterih pogledih zelo aktualna knjiga, tudi 2400 let po tem, ko je bila napisana.

Eden ljubših citatov (v angleščini):

Hence the saying:
If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.
If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat.
If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.
Vse je za neki dobr!

STASI ::

Mislim da je Umetnost vojne celo domače branje azijskih menedžerjev. Se pa strinjam z gzibretom da je zelo dobra knjiga.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Tear_DR0P ::

želimo si več takšnih novic - mogoče nekateri "neizobraženci" jamrajo, ampak nekateri se pa želimo izobraevati - v več spektrih, kot samo enem - želimo si umaknit plašnice
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

NeDiCaprio ::

Jaja, saj pride tudi Cujeva umetnost vojskovanja (Art of War) :\
bolje ispast' glup nego s' aviona ...

STASI ::

He he he. Smo jo že v 7u imeli (KKK).

Moč politike, da rojeva vedno nove razloge za vojno, je neskončna...

Afganistan, Grenada, Panama, Kuba, Irak, Čečenija, Somalija in še bi lahko naštevali.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Vajenc ::

Včasih so naši očetje v vojski dobili "Vojnički kalendar", kjer ne manjka vojaških podatkov in nasvetov. Seveda je omenjen tudi Sun Cu Vu-jev (piši kao što govoriš) omenjeni citat, takoj nad njem pa jasno še Titov : "U partizanskom načinu vođenja rata osnovno je ne držati se nikakvih šablona, pa ni partizanskih"

Airskull ::

Priporočam tudi Machiavelli : The Art of War
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

pupsi1984 ::

otroci če vas tovrstne tematike zanimajo pojdite obramboslovje študirat, mate tam bale takih knjig tam za študirat...

Vajenc ::

Guc, a ti is na pedagoški ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avstrijci za ohranitev obveznega služenja vojaškega roka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10119392 (17276) BigWhale
»

ZDA napovedala (morebitno) vojno Kitajski?!?

Oddelek: Problemi človeštva
416532 (4741) donfilipo
»

Razpustitev vojske (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1129021 (7416) jzgorisek
»

Sun Cu: Umetnost vojne (Sun Tzu: The Art of War)

Oddelek: Novice / Domače branje
2311039 (9568) Brane2
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117921 (6462) freserovski

Več podobnih tem